View Full Version : S³owenia
przemo77390
04.04.2019, 13:18
Heja,
Wybieramy siê na tegoroczn± majówkê do S³owenii - chcemy j± zjechaæ ³±cznie z S³oweñskim TET.
Znacie jakie¶ tanie miejscówki do spania - co jaki¶ czas wypada³oby siê wyk±paæ.
Prze¶ledzi³em trochê neta ale ceny jakie tam wal± za spanie to jaki¶ kosmos.
Pozdrawiam,
Przemo
Hej,
my¶la³em równie¿ o tym kierunku i w tym samym terminie. Temat pogodowy masz sprawdzony? Bêdê ¶ledzi³ w±tek.
Pozdrawiam
--
Jarek
Kaki plac ko³o portorozu. Mo¿na wynaj±æ wyposa¿ony namiot. Ko³o mariboru jest camping z domkami. Nie pamiêtam nazwy. Blisko kolejki górskiej. Potem postaram siê odnale¼æ.
przemo77390
04.04.2019, 13:35
Hej,
my¶la³em równie¿ o tym kierunku i w tym samym terminie. Temat pogodowy masz sprawdzony? Bêdê ¶ledzi³ w±tek.
Pozdrawiam
--
Jarek
Mamy temat ustalony - na razie tylko ceny tam przera¿aj±. Startujemy ca³± ekip± 27.04 z okolic Katowic.
Jedziesz sam, czy ekip±.
U nas wszyscy na ciê¿kich sprzêtach - oprócz dwóch to wszystko GSy
przemo77390
04.04.2019, 13:36
Hej,
Pozdrawiam
--
Jarek
Kaki plac ko³o portorozu. Mo¿na wynaj±æ wyposa¿ony namiot. Ko³o mariboru jest camping z domkami. Nie pamiêtam nazwy. Blisko kolejki górskiej. Potem postaram siê odnale¼æ.
Wojtek dawaj namiary. Pierwszy nocleg bêdziemy w³a¶nie mieli w Maribor bo chcemy tam dojechaæ na strza³a z okolic Katowic. Jak cenowo to wypada w tym Maribor?
Mamy temat po ustalany - na razie tylko ceny nie tam przera¿aj±. Startujemy ca³± ekip± 27.04 z okolic Katowic.
Du¿a ekipa? Jakie sprzêty?
Pozdrawiam
--
Jarek
Zawsze zostaje opcja bud¿etowa za stówê :D.
https://q-ak.bstatic.com/images/hotel/max1024x768/709/70997034.jpg
przemo77390
04.04.2019, 13:40
Pozdrawiam
--
Jarek
Edytowa³em odpowied¼ wy¿ej. Oprócz 3 sprzêtów to GSy, czyli 9 Gsów, 1 RT chyba, 1 cruiser, 1 yamaha diversion - razem 12 maszyn
przemo77390
04.04.2019, 13:41
Pozdrawiam
--
Jarek
Zawsze zostaje opcja bud¿etowa za stówê :D.
https://q-ak.bstatic.com/images/hotel/max1024x768/709/70997034.jpg
o kurw........... za 100 z³ociszy takie co¶? a nie da rady na za darmo
Maribor. Camping kekec. Drewniane domki malutkie. Ale czyste fajne.
Kaki plac to tylko namiotu ale s± te¿ na miejscu.
Lepiej wcze¶niej w obu rezerwowaæ. Kaki ma na wyposa¿eniu wszystko do mieszkania i jedzenia. Marbor nie pamiêtam. Na pewno jest lodówka itp
Triglav (mekka na Moto) tylko tu. http://www.kmetijajelincic.si/ maj± pokoje w pensjonacie ale te¿ du¿o tañsza sale na poddaszu w osobnym domku. Taniej a super. Doskonale jedzenie choæ ma³y wybór.
Edytowa³em odpowied¼ wy¿ej. Oprócz 3 sprzêtów to GSy, czyli 9 Gsów, 1 RT chyba, 1 cruiser, 1 yamaha diversion - razem 12 maszyn
Konkret ekipa. Ale sobie smaka narobi³em.....
przemo77390
04.04.2019, 13:56
Do³±czaj siê w grupie ra¼niej.
Na pewno 4 GS-y s nastawione na przejechanie TET ale na noclegach bêdziemy siê spotykaæ z pozosta³± czê¶ci± która jest on.
Mia³ jechaæ kolega na KTM 790 Adventure R - ale ¿eby by³y równe szanse dla wszystkich jedzie krówk± :)
przemo77390
04.04.2019, 13:58
Maribor. Camping kekec. Drewniane domki malutkie. Ale czyste fajne.
Kaki plac to tylko namiotu ale s± te¿ na miejscu.
Lepiej wcze¶niej w obu rezerwowaæ. Kaki ma na wyposa¿eniu wszystko do mieszkania i jedzenia. Marbor nie pamiêtam. Na pewno jest lodówka itp
Triglav (mekka na Moto) tylko tu. http://www.kmetijajelincic.si/ maj± pokoje w pensjonacie ale te¿ du¿o tañsza sale na poddaszu w osobnym domku. Taniej a super. Doskonale jedzenie choæ ma³y wybór.
Dziêki.
Jak kto¶ co¶ jeszcze ma niech wrzuca. Czê¶æ lubi bud¿etowo i przyjdzie spaæ na dzikusa.
Do³±czaj siê w grupie ra¼niej.
Na pewno 4 GS-y s nastawione na przejechanie TET ale na noclegach bêdziemy siê spotykaæ z pozosta³± czê¶ci± która jest on.
Mia³ jechaæ kolega na KTM 790 Adventure R - ale ¿eby by³y równe szanse dla wszystkich jedzie krówk± :)
Dziêki za zaproszenie :-).
¯eby by³y równe szanse w czym? W bólu ty³ka? Chyba nie jedziecie na zawody? :-)
przemo77390
04.04.2019, 14:06
Na zawody nie ale ¿eby on nie musia³ na nas czekaæ po godzinie:) no i wiesz takim KTM- em jednak mo¿na zdecydowanie gorszy off wybieraæ ni¿ krówk± 260 kg.
Tu¿ ko³o Kaki Plac jest Lidl. W mariborze w sumie niedaleko te¿. Triglav - tam jest pusto. Ale dobre jedzenie na miejscu (co pisa³em) i przyje¿d¿a busik z fajnym zaoipatrzeniem (dwa razy - rano i wieczorem) - ma pyszne sery. Je¿eli bêdziecie jechaæ od storny W³och (np. Od Portoro¿u) to po lewej tania i dobra winnica (jeszcze W³ochy). A gdy do Portoro¿u (to po prawej).
Te trzy kwatery pozwalaj± zwiedziæ spory obszar. Najtrudniej w górach.
przemo77390
04.04.2019, 14:38
Tu¿ ko³o Kaki Plac jest Lidl. W mariborze w sumie niedaleko te¿. Triglav - tam jest pusto. Ale dobre jedzenie na miejscu (co pisa³em) i przyje¿d¿a busik z fajnym zaoipatrzeniem (dwa razy - rano i wieczorem) - ma pyszne sery. Je¿eli bêdziecie jechaæ od storny W³och (np. Od Portoro¿u) to po lewej tania i dobra winnica (jeszcze W³ochy). A gdy do Portoro¿u (to po prawej).
Te trzy kwatery pozwalaj± zwiedziæ spory obszar. Najtrudniej w górach.
Dziêki.
Zaczynamy od strony Maribor, potem lecimy w kierunku W³oskim. Zachêcamy o TET i lecimy w dó³ w stronê miejscowo¶ci Koper aby pobyæ nad od±. Potem dalej czê¶æ TET a czê¶æ asfaltem i tak w górê w górê w stronê domu.
Znalaz³em jeszcze takie co¶: https://grupabiwakowa.pl/category/biwaki/slowenia/
Bardzo blisko wody jest w³a¶nie Kaki
Z noclegami, przez 7nocy codziennie szukali¶my noclegu na 6 osób.
Najlepszy znale¼li¶my w Piranie, w informacji turystycznej przy g³ównej ulicy. Mieli¶my 2 piêtrowy apartament z balkonem na dachu. Wychodzi³o 15ojro na g³owê. Wszêdzie indziej ok 20euro na g³owê.
Super miejscu s± to Villa Maloscevo w Vitovlje.jest to winnica, gdzie w³a¶ciciele, jak poprosisz to oprowadza ciê za darmo po winnicy i jeszcze trunkami poczêstuj±. Robi± te¿ swoje kie³basy, które dojrzewaj± w¶ród dojrzewaj±cego wina🥰 wina sprzedaj± te¿ "wczesne w bankach 5L.
Z atrakcji, to koniecznie Vintgar, Piran/Koper/Maribor, Bled/Bohinij/Postojna.
Je¶li chodzi o jedzenie , to polecam "Plate" - pisz±, ¿e to zestaw za 25ojro dla dwojga. Spokojnie siê tym najedza 3 normalne osoby i 4 w±skie osoby.
https://www.avtokampi.si/kampi?accommodation=camping&country=1
campingi w S³owenii :)
przemo77390
06.05.2019, 18:12
Wrócili¶my ze S³owenii dzieñ wcze¶niej ni¿ planowali¶my.
Pogoda z dupy, deszcz, ¶nieg, a jak bez to te¿ ch³odno - tak¿e w tym roku majówka nie dopisa³a pod wzglêdem pogody. Wróci³em na tyle chory ze trzeba by³o biec do lekarza czego zazwyczaj nie robiê.
Prze³êcze zasypane ¶niegiem i nieprzejezdne.
Drogo jak cholera:
- spanie od 16 EURO i leci w górê
- jedzenie: odpowiednik naszego schabowego (zrezek) od 9 EURO,
- piwo lepsze w sklepie od 1 EURO (ca³e szczê¶cie jest marka w³asna marketu taki rodzaj piwa dla naszych malinowych nosów ok. 0,50 - 0,68 euro centów w miarê ok)
- jedzenie w knajpach cenowo zabija
Ludzie wydaj± siê bardziej zamkniêci ni¿ na wschodzie.
Ogólnie jakby by³a pogoda to widoki ³adne ale to nie kraj dla mnie.
No ale by³e¶ i siê naocznie przekona³e¶.
Takie uwagi te¿ s± cenne, ja mo¿e kiedy¶ odkryjê S³oweniê dla siebie.
Swoj± drog± jak masz zdjêcia to wrzucaj, nawet te niby ma³o ciekawe:)
Ja wprawdzie samochodowo, ale majówkowa³em w Chorwacji. I wróci³em z lekka przemarzniêty :) przynajmniej gdy koñczy³em na pó³nocy. W Dubrowniku na pocz±tku maja by³y przyjemne temperatury w okolicach 15-20 stopni a ceny jeszcze o jakie¶ 40% ni¿sze ni¿ w sezonie wysokim. Chorwacja w cenach regularnych jest zdecydowanie przeceniona. Ceny z maja zbli¿aj± siê do tego co warta jest Chorwacja ale jak widaæ i tam pogoda w maju mo¿e zaskoczyæ :)
A ja by³em na S³owenii w weekend majowy i jestem zachwycony. ¦wietny kraj.
Marcinnn6
30.05.2019, 22:27
A ja by³em na S³owenii w weekend majowy i jestem zachwycony. ¦wietny kraj.
to napisz co tam takiego ¶wietnego, bo interesuje mnie ten kierunek, a narazie siê tylko dowiedzia³em, ¿e drogo... bo ¿e piêknie to wiem
Na kilka dni jest gdzie siê zagubiæ, jak nie by³e¶ tam nigdy. W okolicach Mariboru wjecha³em w góry i tak do granicy z IT, bez planu i trasy. Co¶ mi siê spodoba³o to jecha³em, kto¶ napotkany pokaza³ na mapie fajn± drogê to wio.
Jak jest zakaz to nie wje¿d¿aæ bo kary s± wysokie a w parku mog± zarekwirowaæ pojazd, sporo policji siê szwêda i innych w dziwnych mundurach. Druga sprawa to bardzo rygorystyczne podej¶cie do spo¿ycia alko. Zdarzy³o mi siê dwa razy dmuchaæ je¿d¿±c rowerem, akcja jak u nas trze¼wy poranek. Blokuj± drogê i badaj± wszystkich na ¶cie¿ce rowerowej, czy szutrówce w górach. Ceny bardzo podobne jak w IT. Przejecha³em motorkiem ich kawa³ek Alp, rowerem kilka dni w Triglavskim Parku i okolicach granicy IT/A, góry ³adne, ludzie sympatyczni, ale je¶li spodziewasz siê czêstego ³a³³³³ to nie. Na rower zdecydowanie bardziej podobaj± mi siê Dolomity a na moto Rumunia. Asfaltowo nie je¼dzi³em.
Powodzenia.
przemo77390
31.05.2019, 13:24
No ale by³e¶ i siê naocznie przekona³e¶.
Takie uwagi te¿ s± cenne, ja mo¿e kiedy¶ odkryjê S³oweniê dla siebie.
Swoj± drog± jak masz zdjêcia to wrzucaj, nawet te niby ma³o ciekawe:)
Prosze jedno
Nie chcê pisaæ nowego tematu.
Mo¿e mi kto¶ powiedzieæ jak wygl±da aktualna sytuacja cenowa na kempingach w Chorwacji g³ównie na Istrii. Nie by³em w Chorwacji kilka lat i wnioskuj±c po cenach du¿ych kempingów, które mo¿na rezerwowaæ on line to koszty poszybowa³y w kosmos i taniej wychodzi wynajêcie fajnego apartamentu.
Mo¿e ma³e przydomowe kempingi zachowa³y ceny zdroworozs±dkowe?
Proszê o aktualne info w tej sprawie.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.