View Full Version : Zużycie zębatki
Kudłaty Rysiek
03.06.2009, 20:58
Czy to prawidłowe zużywanie się zębatki czy coś mam nie tak bo wytarta jest jedna strona zębatki(wewnetrzna).
U mnie chyba tak nie było - chyba odwrotnie założyłeś zembatkę.
Spytaj Podosa - on to przerabiał jakis czas temu - lub poszukaj gdzies to było opisane
Kudłaty Rysiek
03.06.2009, 21:08
przewaliłem cały temat i sam niewiem jak powinno być:Sarcastic: zębatka tak była założona jak kupiłem Afri
A jaki masz w ogóle łańcuch? Rozmiar zębatki chyba jest 420? Z tego co widzę...
Kudłaty Rysiek
03.06.2009, 21:18
łańcuch mam DID VM
Rozchodzi się mi o rozmiar tegoż :)
Kudłaty Rysiek
03.06.2009, 21:31
Jutro sprawdzę bo niemam moto w garażu:) mam nadzieję ze jest 525:)
Nie kurde sorry... to raczej nie jest rozmiar 420 ;) może miałeś ją odwrotnie założoną?
Kudłaty Rysiek
03.06.2009, 21:48
Drugie zdjęcie pokazuje wypust zębatki i jest to zewnętrzna strona i na to idzie zabezpieczenie
Kudłaty Rysiek
03.06.2009, 21:49
tak ktoś założył:confused:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3295
obróć ją i będzie dobrze.
obróć ją i będzie dobrze.
Ale z tego co pytający pisze to ja zrozumiałem, że była ona dobrze założona :dizzy:
zbyszek_africa
04.06.2009, 11:24
[quote=Kudłaty Rysiek;61195]Czy to prawidłowe zużywanie się zębatki czy coś mam nie tak bo wytarta jest jedna strona zębatki(wewnetrzna).[/quote
Zębatka jest założona dobrze, ale to wina producenta. Zdjęcie nr2 front, patrzysz na wypust. Idź do tokarza, frezera niech zmniejszy ten wypust z grubości ok.1mm, zębatka nie będzie wchodziła za głęboko w stronę silnika.
Jak ktoś będzie miał taki objaw, tylko od strony zewnętrznej zębatki, podkładam podkładki dystansowe ok.1mm pod srubki między zabezpieczenie a zębatkę.
Przykręcić śrubki zabezpieczenia na klej, lub silicon:oldman:
pozdr.
ja bym sprawdził osiowość zębatek, bo to nie jest normalne żeby wycinało z jednej strony
a montowanie podkładek to "leczenie" skutków a nie przyczyny.
A powody skrzywienia pracy łańcucha mogą być różne.
Rysiek a jak zębatka jest na wałku , to przypadkiem nie ma lekkich luzów na boki?
Kudłaty Rysiek
07.06.2009, 10:53
Tak wygłada wałek a zębatka może i ma minimalne luzy na boki ale myslę ze każda zębatka ma takie luzy. Może to np złe ustwienie koła? Afri zrobiłem dopiero 2000 km a niewiem ile zrobił poprzedni właściciel.
hmm, moze mimosrody na osi kola - te do naciagu lancucha - sa nie na tym samym 'zabku'??
Kudłaty Rysiek
07.06.2009, 11:00
zakaładając zębatkę po oględzinach ustawiłem wszystko idealnie i jednakowo- obie strony
może być skrzywiony wahacz, lub np padnięte łożysko igiełkowe na osi wahacza( co było by dość niespotykane) co by dawało przekoszenie.
Zdejmij osłonę łańcucha , osłonę przedniej zembatki umyj okolice przedniej żeby było dobrze widać zapodaj dobre oswietlenie i popatrz od tyłu ( od tylnej zebatki) jak pracuje łańcuch, powinno byc widac czy idzie równo, jak wchodzi na przednią i gdzie się krzywi , zerknij też jak sie łańcuch ślizga po slizgu wahacza.
Jest też ewentualność że silnik nie siedzi prawidłowo w ramie, to daje skrzywienie równoleglości wałka zdawczego wględem osi koła.
Wielowpust wałka masz w idealnym stanie.
hmm, moze mimosrody na osi kola - te do naciagu lancucha - sa nie na tym samym 'zabku'??
To by moto bokiem jechało
Tak sobie myślę, jeżeli zębatka ma lekki luz to... koło daje opór , łańcuch naciągając się kosi minimalnie zębatkę i wtedy ją frezuje . Czy to byłoby możliwe ?
[quote=Kudłaty Rysiek;61195]Czy to prawidłowe zużywanie się zębatki czy coś mam nie tak bo wytarta jest jedna strona zębatki(wewnetrzna).[/quote
Zębatka jest założona dobrze, ale to wina producenta. Zdjęcie nr2 front, patrzysz na wypust. Idź do tokarza, frezera niech zmniejszy ten wypust z grubości ok.1mm, zębatka nie będzie wchodziła za głęboko w stronę silnika.
Jak ktoś będzie miał taki objaw, tylko od strony zewnętrznej zębatki, podkładam podkładki dystansowe ok.1mm pod srubki między zabezpieczenie a zębatkę.
Przykręcić śrubki zabezpieczenia na klej, lub silicon:oldman:
pozdr.
Jeśli już bawić się w aptekarza to wolałbym dorobić nowy zestaw tulejek dystansowych tylnej piasty.Zębatka jest twarda i zbieranie materiału z tak dużej powierzchni jest kłopotliwe. Ja bym tam dołożył jeszcze tam towaru, a nie zabierał :)
Pytanie czy warto wiele zębatek tak wygląda i tak będzie do wymiany wcześniej z powodu utraty zębów, niż zużycia bocznej powierzchni ???
zbyszek_africa
07.06.2009, 14:13
Nie jestem zwolennikiem odchudzania całej zębatki, a tylko z jej wypustu.
Obawiam się również o wałek zdawczy, tak skoszona zębatka może miec wpływ na jego frezy. Tu na zdjęciu wałek wygląda super, ale jak będzie wyglądał po wymianie kilku takich zębatek i przebiegu jakieś 100kkm? Ja zawsze sprawdzam przy wymianie całego zestawu napędowego i ew. koryguje. Potem to już rzadko sie tam zagląda, chyba żeby wyczyścić z syfu który tam się nazbiera.
pozdr
obejrzalem wczoraj wszystkie swoje stare zębatki (+ 1 Krystka) i wszystkie są tak podcięte. (Bardziej lub mniej) Nie piszę że tak jest dobrze, ale tak jest.
pozdro.
zmieniałem ostatnio napęd i przymierzyłem zębatki, aby przekonać się czy są identyczne. okazało się, że nowa ma zęby minimalnie odsunięte na zewnątrz (od silnika) w stosunku do oryginału. jak się położyło na płaskim to ząbki nowej zębatki były minimalnie poniżej starej. niestety zdjęć nie poczyniłem :(
zmieniałem ostatnio napęd i przymierzyłem zębatki, aby przekonać się czy są identyczne. okazało się, że nowa ma zęby minimalnie odsunięte na zewnątrz (od silnika) w stosunku do oryginału. :(
ale to nie tłumaczy zbierania materiału od wewnątrz. Wręcz przeciwnie...
Przepraszam że się wtrącę ale czy niełatwej kupić "orzzinnal" ??
Tak się właśnie zastanawiam bo też wymiana całego napędu mnie czeka lada chwila. Wychodzi pewnie drożej ale frezować nie trzeba i woogle mniej zamieszania będzie. Do tego scota albo inną oliwiarkę zapodać i święto lasu :)
Pozdrawiam.
PS. Najgorzej jest przekombinować. :D
ale to nie tłumaczy zbierania materiału od wewnątrz. Wręcz przeciwnie...
ano tak... przeoczyłem ten szczegół, co nie zmienia faktu, iż zęby nie są w tej samej osi :)
zbyszek_africa
09.06.2009, 23:31
Oryginał kosztował ok. 50zł. drożej, mozna też zaszaleć i kupić nowe zabezpieczenie ok.30zł. Na oryginalnej zebatce jeździłem trochę dłużej niż na zamiennikach i wałek jest cacy:)
pozdr.
Zbyszku gdzieś ty kupował oryginał za 50 PLN ?? :dizzy: Ja płaciłem coś ponad stówkę chyba
Oryginał kosztował ok. 50zł. drożej
Zbyszku gdzieś ty kupował oryginał za 50 PLN ?? :dizzy: Ja płaciłem coś ponad stówkę chyba
Hubert, wiadomo - rano jest;) przeczytaj jeszcze raz;)
zbyszek_africa
10.06.2009, 10:07
OK. mało precyzyjnie;) Ostatni napęd kupowałem dwa lata temu, przednia 35zł , oryginał ok. 85zł, łańcuch złoty DID, tylna zamiennik coś ok. 80zł , z tylną wiadomo i tak poleci pierwsza przednia, smaruje sprayami:)
pozdr.
Aaaaa ok zgubiłem słówko "drożej" :D
Ja właśnie założyłem moją pierwszą zębatkę oryginalną i powiem że warto chociażby ze względu na to że napęd jest cichszy ...
.....i powiem że warto chociażby ze względu na to że napęd jest cichszy ...
Zawsze jest cichszy, bo nowy :)
Ja po zmianie przez kilka dni nie mogłem wyjść z podziwu i zdumienia ile to dźwięków generuje zużyty napęd :mur:
zbyszek_africa
10.06.2009, 14:23
Ja właśnie założyłem moją pierwszą zębatkę oryginalną i powiem że warto chociażby ze względu na to że napęd jest cichszy ...
Chodzi tu o gumę na wypuście:)
pozdr.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.