View Full Version : Obręcze EXCEL jakieś opinie, porady...
Potrzebuje obręcz tylnego kola i nowe szprychy z nyplami do rd07 czyli 17x3.00 myślałem o firmie EXCEL, prosiłbym o jakieś opinie, porady. Wszystkich serdecznie pozdrawiam
Pawel_z_Jasla
29.03.2019, 19:51
Eeeee beznadziejne;) dlatego większość enduro na nich wychodzi :D - miałem w zmotanej RD03 pewnie z 10 lat temu. Sporo info wujek google poda - generalnie jedne z lepszych ale koło zrobić to nie takie "hop na krowę i już ciele", mnie to robił Paweł Król wysyłkowo ale szprychy to takie grubsiejsze zakładałem /motałem na oryginalnej piaście i obręczy 18"/. Motocykl był nieco odtłuszczony i zawieszeniowo zmodyfikowany więc głównie teren, ale przez kilka sezonów z obręczami nie miałem problemów.
Pytanie do tych co maja Excela z przodu: macie 1.60 czy 1.85? Roznica w cenie jedt ponad 50Eur na korzysc 1.60. sa z nimi jakies problemy?
Pytanie do tych co maja Excela z przodu: macie 1.60 czy 1.85? Roznica w cenie jedt ponad 50Eur na korzysc 1.60. sa z nimi jakies problemy?
Wez 1,6 , opona wtedy bardziej chroni obrecz. Przy 1,85 obrecz dostaje wiecej strzałów od kamolców. Zadna obręcz nie wytrzyma jak bedzie za szeroka.
Taki byl plan, ale bylem ciekaw co jest âstandardemâ wsrod tych co zmieniali, choc widze, ze chyba to forum pomalu wymiera patrzac po odzewie ;) bo nie sadze, zeby nikt w Polsce do xrv excela nie pakowal :)
Taki byl plan, ale bylem ciekaw co jest âstandardemâ wsrod tych co zmieniali, choc widze, ze chyba to forum pomalu wymiera patrzac po odzewie ;) bo nie sadze, zeby nikt w Polsce do xrv excela nie pakowal :)
Jeszcze forum nie wymarło, póki my piszemy. ;) Jak kupisz nową obręcz, to zrób zdjęcia i napisz o swoich wrażeniach. Ja bym też zapytał w ubezpieczalni, czy w przypadku ewentualnej kolizji, nie będą robili trudności z wypłatą odszkodowania. Powodzenia.:)
przy 1.6 obręcz jest chroniona ale stabilność jazdy się pogarsza bo opona pływa(w przekroju robi się balon),przy 1,85 stopki opony siedzą szerzej i bardziej pionowo więc stabilność jest lepsza. Nat ma 2,15 z przodu nie bez powodu. Obecnie do wyboru masz did albo excel
Tygrys 74
23.10.2021, 14:09
Didy pękają w miejscu spawów jak jest możliwość szukałbym akronta od dziesięcioleci montowane do Motorsportu .
Jeszcze forum nie wymarło, póki my piszemy. ;) Jak kupisz nową obręcz, to zrób zdjęcia i napisz o swoich wrażeniach. Ja bym też zapytał w ubezpieczalni, czy w przypadku ewentualnej kolizji, nie będą robili trudności z wypłatą odszkodowania. Powodzenia.:)
To rownie dobrze ubezpieczalnia mi sie dowali do przedluzanych lag, 18ki z tylu, opon nie przewidzianych do modelu, regulowanych klamek i calej reszty…
przy 1.6 obręcz jest chroniona ale stabilność jazdy się pogarsza bo opona pływa(w przekroju robi się balon),przy 1,85 stopki opony siedzą szerzej i bardziej pionowo więc stabilność jest lepsza. Nat ma 2,15 z przodu nie bez powodu. Obecnie do wyboru masz did albo excel
Tak, ale to ma byc kolo do 18ki z tylu ktora ma 2.15 przy serii 3.00, wiec bardziej bym sie martwil stabilnoscia tylu.
Lucky Luke
25.10.2021, 10:06
konrade jakie wady i zalety ma twoim zdaniem 18 z tyłu ?
Szersze spektrum tańszych opon to na pewno. Do tego lepiej to robi w terenie ale ma też mankamenty. Jak zmieniłam z 17 na 18 w DR650 to oryginalne przełożenia nie nadają się do jazdy poza czarnym. Na 17 było kulawo ale teraz to dramat. Poszło 5 zębów więcej na tył i nowy łańcuch bo starego nie starcza.
Przy 18 na 2,15 to ta niestabilność tyłu przy ciężkim motocyklu może być mało fajowa.
konrade jakie wady i zalety ma twoim zdaniem 18 z tyłu ?
Jesli chodzi o prowadzenie to Ci jeszcze nie powiem, bo nie zalozylem. Natomiast glownym powodem przesiadki jest dostepnosc opon w rozmiarze 140/80-18 i wybor jaki jest w tym rozmiarze. Niestety rozmiar 140/80-17 jest rozmiarem wymierajacym i opony beda coraz gorzej dostepne, albo beda kosztowaly majatek :(
Szersze spektrum tańszych opon to na pewno. Do tego lepiej to robi w terenie ale ma też mankamenty. Jak zmieniłam z 17 na 18 w DR650 to oryginalne przełożenia nie nadają się do jazdy poza czarnym. Na 17 było kulawo ale teraz to dramat. Poszło 5 zębów więcej na tył i nowy łańcuch bo starego nie starcza.
Przy 18 na 2,15 to ta niestabilność tyłu przy ciężkim motocyklu może być mało fajowa.
do 18ki mam juz 47 zebow z tylu czyli przelozenie bedzie 1:1 takie jak w serii na 17ce przy braku koniecznosci zmiany lancucha.
Co do wlasciwosci jezdnych to tak jak pisalem wyzej, nie moze sie jeszcze na ten temat wypowiedziec bo nie testowalem w akcji
Troszkę odkopię temat, w jakim sklepie kupowaliście obręcze?
Najlepiej u swoich.:) https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30295
Wreszcie sie udalo :)
Jaką szerokość obręczy założyłeś? Zastanawiam się czy z tyłu zastać przy oryginale czy założyć 18'' do RD07a.
Będę wymieniał obręcze kół w RD07a, zastanawiam się nad 18" aby dać na tył, ponoć lepszy wybór opon i prowadzenie w terenie. Jaka szerokość obręczy będzie tam odpowiednia 2.5, 2.75 (oryginał ma 2.75x17) czy 3.0. Moto traktowane jako turystyczno-wyprawowe jeździ wtedy w dwie osoby oraz 3 kufy.
Chodzi o to aby przy takim obciążeniu tył był stabilny, opona miałaby być wtedy 140/80r18. Czy lepiej nie kombinować i zostać przy oryginale 2.75x17? Obręcz tak i tak będzie zmieniana na inną ponieważ przednią mam spawaną i będzie excel więc zaraz w komplecie będę zmieniał tył. Czy koło 140/80r18 spokojnie mieści się w wahaczu i nadkolu? Proszę o opinie przerabiających już ten temat.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.