View Full Version : Rumunia na lekko - 23.05 do 01.06 - jedzie ktos ?
Witam
Jest plan wybrac sie w rumunskie karpaty .
Jest nas 2 na ta chwile i jedziemy z UK
Bedziemy jezdzic na miejscu na ktm 350 i husqvarna 450 - odrazu dodam ze nie posiadamy duzego doswiadczenia w takim terenie.
Cel obrac bezpieczna miescowke - pensjonat, hotel, domek czy nawet pole namiotowe i codzienne wyjazdy z tego miejsca w gory na dlogie dlugie godziny Ładowanie...:)
Tak daje taka informacje bo fajnie by bylo gdyby ktos sie dolaczyl- dojehal - bo wiadomo razniej bezpieczniej i weselej w wiecej osob
Moiejsce i trasy do ustalenia
Ktos ma podobny plan ?
W górach jest teraz 2/3 metry śniegu, napadło go dużo więcej w stosunku do poprzednich lat. Często w czerwcu powyżej 1500 m nie było jeszcze przejazdu. Śledź postępy wiosny, jak zrobi się szybko ciepło to spłynie w przeciwnym razie może pokrzyżować jazdę .
Czy to sztywny termin. My na pewno jedziemy tylko u nas jeszcze termin nie dograny.
Miejscowka i trasy są
Kiedy bedziecie wiedzieli kiedy Wy jedziecie ?
U mnie termin zalezny od kolegi z ktorym jade - jesli on nie pojedzie to ja jestem wtedy otwarty....
Jeszcze myslimy aby pojechac na Ukraine zamiast Ruminia moze wiecej chetnych bedzie :) w tym terminie.
Panowie decydowac sie ! :)
Nam zawsze ciężko ustalić coś konkretnego wcześniej. Jedno pewne że zawsze na wiosnę i jesień jesteśmy w Rumunii.
Pomysl jest na majówkę ale nie wiem czy nie za wcześnie. Być może wstrzelimy się w wasz remin. Pewnie pod koniec miesiąca coś zaczniemy konkretniej ustalać.
Powyższy tu Adagilo obiecywał maramuresz ale sprzedał betę...
Nam zawsze ciężko ustalić coś konkretnego wcześniej. Jedno pewne że zawsze na wiosnę i jesień jesteśmy w Rumunii.
Powyższy tu Adagilo obiecywał maramuresz ale sprzedał betę...
Chyba potrzebował kasy na akumulator rowerkowy:)
W maju muntii Rodnei i Maramuresului szczególnie wysokie partie są nierealne do przejechania.
Czy to sztywny termin. My na pewno jedziemy tylko u nas jeszcze termin nie dograny.
Miejscowka i trasy są
hej mozesz zdradzic miejscowke i ewentualnie trasy tez ? :)
witam
czy ktos moze polecic jakas miejscowke do nocowania 2-3 noce gdzies na tej mapie ponizej ?
....moze byc tez pole namiotowe ale oby nie zajebali gratow czy auta nie opendzlowali :)
https://www.google.com/maps/dir/47.8396624,24.4020107/Vinderel,+Rumunia/@47.8355168,24.4181758,3844m/data=!3m1!1e3!4m19!4m18!1m10!3m4!1m2!1d24.4043809! 2d47.8395312!3s0x47364f8d1529e86d:0x9462295829261c 64!3m4!1m2!1d24.4043809!2d47.8395312!3s0x47364f8d1 529e86d:0x9462295829261c64!1m5!1m1!1s0x47365094396 3f11f:0x7e53e0ce7f2343d8!2m2!1d24.4555083!2d47.909 7702!3e2
hej mozesz zdradzic miejscowke i ewentualnie trasy tez ? :)
Nocujemy borlovej lub pojanie maruli.
Trasy mamy tylko sam plik do garmina nie wiele pomorze bez wiedzy.
My za pierwszym razem mieliśmy z 600km tras, udało się może przejechać z 30km.
Teraz już wiemy z której strony o której godzinie i w jaka pogodę się pchać w dany track.
moze ktos rozpoznaje jaki to rejon rumuni na filmiku ?
PS ale mi ochota sie zrobila teraz przez ten filmik
panowie decydujcie sie ma nasz termin bo w 2 to troche strach jezdzic :(
https://www.youtube.com/watch?v=tOvWD9oGOKA
https://www.youtube.com/watch?v=tOvWD9oGOKA
Witam
Rafał nie zalamuj kolegów. Pomacaja i się ogarnął. Jeżeli już w Banacie to może dla debiutantów łatwiej będzie po trasach Enduromanii w okolicach Brebu Nou, albo w ogóle pyknac na ta imprezę. W trasy Regimentu bez "górskiego" doświadczenia bym się nie proponował.
Pozdr rr
witam
czy ktos moze polecic jakas miejscowke do nocowania 2-3 noce gdzies na tej mapie ponizej ?
....moze byc tez pole namiotowe ale oby nie zajebali gratow czy auta nie opendzlowali :)
https://www.google.com/maps/dir/47.8396624,24.4020107/Vinderel,+Rumunia/@47.8355168,24.4181758,3844m/data=!3m1!1e3!4m19!4m18!1m10!3m4!1m2!1d24.4043809! 2d47.8395312!3s0x47364f8d1529e86d:0x9462295829261c 64!3m4!1m2!1d24.4043809!2d47.8395312!3s0x47364f8d1 529e86d:0x9462295829261c64!1m5!1m1!1s0x47365094396 3f11f:0x7e53e0ce7f2343d8!2m2!1d24.4555083!2d47.909 7702!3e2
Witka,centrum Repedei,główne skrzyżowanie-polecam Vasila,ma sklep spożywczy,pensjonat,sklep żelazny,quada,jeepa i 2 ktm exc 300:)
Wbij na youtube-enduro repedea to zobaczysz jak jego syn lata z ekipą
Szlak który zaznaczyłeś jest dosyć łatwy oprócz ostatniego 1,5km,Vasil pokaże Ci trudniejszy prosto z wioski
https://www.youtube.com/watch?v=X1ExZOOhRJk
Od 4,10s górka której nie zrobiłem na xtz 750 z bagażami...nocowaliśmy tam w namiotach...w maju...
Witka,centrum Repedei,główne skrzyżowanie-polecam Vasila,ma sklep spożywczy,pensjonat,sklep żelazny,quada,jeepa i 2 ktm exc 300:)
Wbij na youtube-enduro repedea to zobaczysz jak jego syn lata z ekipą
Szlak który zaznaczyłeś jest dosyć łatwy oprócz ostatniego 1,5km,Vasil pokaże Ci trudniejszy prosto z wioski
https://www.youtube.com/watch?v=X1ExZOOhRJk
Od 4,10s górka której nie zrobiłem na xtz 750 z bagażami...nocowaliśmy tam w namiotach...w maju...
dziekei wielkie za miejscowke :Thumbs_Up:
Szlak to tylko podgladowy taki zaznaczylo google :) ...
Ja tam juz bylem rok temu i tez jechalem ta trudniejsza traska tylko ze w pojedynke z zaladowanym GS :mur: ..... ale zawrucilem bo bylem sam i nie chcialem ryzykowac :vis:.... i powiedziem sobie ze wroce zdobyc to miejsce ale juz na lekko :)
https://www.youtube.com/watch?v=o-0-Mt_Yfvo
https://www.youtube.com/watch?v=o-0-Mt_Yfvo
To co widać na Twoim filmiku to pojazd ze wsi pod krzyż nad jeziorkiem i na szczyt Farcaul. Mi do szczytu brakło ze 200 m żeby wjechać tam Africą, ale nie polecam bo można sobie zrobić bardzo łatwo ku ku jak kloc zrobi rolkę. Jest parę możliwości wjazdu różnymi ścieżkami z kilku miejsc, które przed połoninami łączą się w dwa główne szlaki prowadzące na szczyt.
U Vasila, miejscówka ok, jedyna rzecz o której pamiętaj to benzyna, żeby nie jeździć codziennie do Petrovej tankować bo to 35 km tam i na zat. Jeden z szlaków prowadzących na szczyt zaczyna się za pensjonatem Vasyla. Jego syn mówią po angielsku, fajny chłopak, ale zapierdala strasznie na trzysetce. W tamtej okolicy zaczyna się piękny szlak, który prowadzi aż do Vatra Dornei, jedna z piękniejszych i najdłuższych tras jaką przejechałem w RO, nie mam tego w gps ino w głowie. Latem zeszłego roku nie udało nam się do niej wbić, tam gdzie kilka lat wstecz była ścieżka, obecnie płynie strumień na podjeździe i jest zawalane telewizorami i pniami drzew.
Trasy z Enduromani nie są wyjątkowo trudne, przejechałem ich kilka Africą, Możesz pojechać do Brebu Nou i tam nocować w bazie enduromani, jazdy masz na tydzień, wykup winietkę i możesz na legalu śmigać, masz tez do dyspozycji skromny warsztat z narzędziami w razie w. Jak chcesz bezstresowo pojeździć mając gdzieś planowanie i powroty bo z jakiś powodów nie da się przejechać, zaangażuj miejscowego przewodnika, nie znając terenu i nie mając sprawdzonych tras to najlepsza opcja. W necie znajdziesz mejla, napisz i co i kiedy chcesz robić, pamiętam że po niemiecku mówią b.dobrze.
Krytek w twoim filmie -5min 50 sek trzeba było odbić w prawo,to byś zdziwił.W drodze rozpadlina że z motocyklem byś się zmieścił.
Adagio jechałeś prosto na grań czy do jeziorka robiłeś trawersem?
U Vasila, miejscówka ok, jedyna rzecz o której pamiętaj to benzyna, żeby nie jeździć codziennie do Petrovej tankować bo to 35 km tam i na zat. Jeden z szlaków prowadzących na szczyt zaczyna się za pensjonatem Vasyla. Jego syn mówią po angielsku, fajny chłopak, ale zapierdala strasznie na trzysetce. W tamtej okolicy zaczyna się piękny szlak, który prowadzi aż do Vatra Dornei, jedna z piękniejszych i najdłuższych tras jaką przejechałem w RO, nie mam tego w gps ino w głowie. Latem zeszłego roku nie udało nam się do niej wbić, tam gdzie kilka lat wstecz była ścieżka, obecnie płynie strumień na podjeździe i jest zawalane telewizorami i pniami drzew.
hej czy mozesz pokazac na mapie stawiajac pineske gdzie ten Vasil jest ?
prosze
dziekei
Dojazd jest bardzo prosty, skręcasz w miejscowości Leordina z drogi 18 w lewo w drogę 187 na drogowskazie napis Poienile de sub Monte. W Repeda po lewej stronie będzie skład budowalny, sklep spożywczy i bar przy drodze w jednym budynku, jak nie znajdziesz zapytaj o Vasila. Miałem gdzieś ulotkę, jak znajdę to zrobię zdjęcie.
Podjazd na szczyt od krzyża prosto pod górę, ale gdzieś po połowie podjazdu odbijasz w prawo i omijasz skałę przed szczytem prawą stroną. Musi być bardzo sucho w przeciwnym razie dużym moto nie podjedziesz, wypada mieć też dobrą oponę. Na lekkim jedziesz na wprost główną ścieżką od krzyża co prowadzi na szczyt.
Z dołu
86578
86579
i z góry
86580
Dojazd jest bardzo prosty, skręcasz w miejscowości Leordina z drogi 18 w lewo w drogę 187 na drogowskazie napis Poienile de sub Monte. W Repeda po lewej stronie będzie skład budowalny, sklep spożywczy i bar przy drodze w jednym budynku, jak nie znajdziesz zapytaj o Vasila. Miałem gdzieś ulotkę, jak znajdę to zrobię zdjęcie.
Podjazd na szczyt od krzyża prosto pod górę, ale gdzieś po połowie podjazdu odbijasz w prawo i omijasz skałę przed szczytem prawą stroną. Musi być bardzo sucho w przeciwnym razie dużym moto nie podjedziesz, wypada mieć też dobrą oponę. Na lekkim jedziesz na wprost główną ścieżką od krzyża co prowadzi na szczyt.
chodzi o ten sklep?
https://www.google.com/maps/@47.8324269,24.398356,3a,75y,67.91h,98.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXouTdsmVEdjwVwglM_qW8g!2e0!7i1 3312!8i6656
chodzi o ten sklep?
https://www.google.com/maps/@47.8324269,24.398356,3a,75y,67.91h,98.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXouTdsmVEdjwVwglM_qW8g!2e0!7i1 3312!8i6656
Tak,ten z tyłu budynek to Hotel wjazd przez bramę
Tak,ten z tyłu budynek to Hotel wjazd przez bramę
dzieki :)
ale jak znalesc kontakt ?
zadnej informacji nie moge znalesc w necie ?
Tak z drogi tam sie poprostu jedzie ?
Jakie sa ceny za nocleg ? Zeby ni ebylo ze jak sie zajedzie to miejsc nie ma lub zamkniete .... :(
Chyba 70/80 lei za osobę, to nie jest pensjonat tylko taki hostel w którym są mieszkania a w nich po kilka pokoi, łazienka i kuchnia.
Jesli Ci bardzo zależy na tym namiarze to zadzwonię do kumpla i zapytam, był tam kilka razy, ja tam spałem tylko raz.
Chyba 70/80 lei za osobę, to nie jest pensjonat tylko taki hostel w którym są mieszkania a w nich po kilka pokoi, łazienka i kuchnia.
Jesli Ci bardzo zależy na tym namiarze to zadzwonię do kumpla i zapytam, był tam kilka razy, ja tam spałem tylko raz.
Jesli mozesz to bylo by super :bow:
Bedzielmy jechc az z anglii i mamy tam prawie 2500 km wiec musze miec cos umowionego aby dojechac i isc prosto spac :)
W tej miescowce- Repedea chce byc 2 noce aby tylko ten szczyt zdobyc i teraz mam pytanie :
Gdzie jechac pozniej bo zostanie nam 5 dni na jazde po gorkach ?
pozdr
Jesli mozesz to bylo by super :bow:
Bedzielmy jechc az z anglii i mamy tam prawie 2500 km wiec musze miec cos umowionego aby dojechac i isc prosto spac :)
W tej miescowce- Repedea chce byc 2 noce aby tylko ten szczyt zdobyc i teraz mam pytanie :
Gdzie jechac pozniej bo zostanie nam 5 dni na jazde po gorkach ?
pozdr
Toż tam masz same górki
Jeśli Farcula nie zdobędziesz w 3h to i pięć dni może braknąć:D
Cena w 2018 50 pln za łba wychodziło-spałem tam podczas dwóch wyjazdów,w maju i czerwcu i nigdy nie było problemu z miejscem.Pensjun ma 3 piętra i zawsze było pełno wolnych pokoi,duża kuchnia,duża łazienka z narożną wanną tylko Vasil się wycfanił i zabiera korki od wanny-szczyt bezczelności pójść do jego sklepu żelaznego i kupić korek
Toż tam masz same górki
Jeśli Farcula nie zdobędziesz w 3h to i pięć dni może braknąć:D
no to musze jakies trasy tam poszukac :) moze cos zaproponujesz ?
:)
no to musze jakies trasy tam poszukac :) moze cos zaproponujesz ?
:)
Mój styl to wjeżdżasz na górkę, parzysz która następna Ci się widzi i ogień na azymut
Zazmaczam, że tam nie byłem ale pytania jakie zadajesz to mniej więcej takie jak w sklepie z cukierkami, który jest lepszy.
Z tego co chłopaki piszą to jest raj do jazdy wciąż jeszcze - i tak NIE DO OGARNIĘCIA w tydzień jazdy jeśli będziesz tam pierwszy raz.
Jedź, zrób tyle ile będziesz mógł a następnym razem będziesz wiesział konkretniej dokąd jechać i .... na co technicznie jesteś sobie w stanie pozwolić.
Tak to widzę ja.
Zazmaczam, że tam nie byłem ale pytania jakie zadajesz to mniej więcej takie jak w sklepie z cukierkami, który jest lepszy.
Z tego co chłopaki piszą to jest raj do jazdy wciąż jeszcze - i tak NIE DO OGARNIĘCIA w tydzień jazdy jeśli będziesz tam pierwszy raz.
Jedź, zrób tyle ile będziesz mógł a następnym razem będziesz wiesział konkretniej dokąd jechać i .... na co technicznie jesteś sobie w stanie pozwolić.
Tak to widzę ja.
no moze .. :) a to dlatego ze faceci sa jak "duze dzieci" , poztym dostalem nowiutkiego KTM na moja 40-e :) , a wzdychanie do jazd tego typu mam juz od kilku dlugich lat, wiec teraz jestem faktycznie podniecony jak dziecko w sklepie z cukierkami :).... kto by nie byl tak pozatym ....pozatym to tez brak doswiadczenia w jezdzie po gorkach
Nie odbieraj moich słów jako krytyki, ale zdajesz sobie pewnie sprawę, że w grę na takim wyjęździe wchodzi tyle zmiennych, że wiele nie poplanujesz.
m
no moze .. :) a to dlatego ze faceci sa jak "duze dzieci" , poztym dostalem nowiutkiego KTM na moja 40-e :) , a wzdychanie do jazd tego typu mam juz od kilku dlugich lat, wiec teraz jestem faktycznie podniecony jak dziecko w sklepie z cukierkami :).... kto by nie byl tak pozatym ....pozatym to tez brak doswiadczenia w jezdzie po gorkach
Wal tam śmiało,spotkasz tam tabuny takich jak Ty
Ogarniesz wszystko na miejscu,koniecznie przyślij fotkę z Farcula:Thumbs_Up:
Nie odbieraj moich słów jako krytyki, ale zdajesz sobie pewnie sprawę, że w grę na takim wyjęździe wchodzi tyle zmiennych, że wiele nie poplanujesz.
m
alez nie odbieram :) chociaz kazdemu troche krytyki nie zaszkodzi .
Witam
Jo Jezu... A jak się po 2 godzinach telepania po kamulach i korzeniach okaże się jednak ze nie to czego się spodziwales oglądając te wszystkie produkcję na twojej trombie itp, to te 2500 km w jena stronę pójdą w pizd.u
W GB pewnie masz w okolicy jakiś tor enduro. Moze warto sprobowac polatac po nim te powiedzmy 6-8 godzin dla weryfikacji oczekiwań i techniki i kondycji?
Pozdr rr
Witam
Jo Jezu... A jak się po 2 godzinach telepania po kamulach i korzeniach okaże się jednak ze nie to czego się spodziwales oglądając te wszystkie produkcję na twojej trombie itp, to te 2500 km w jena stronę pójdą w pizd.u
W GB pewnie masz w okolicy jakiś tor enduro. Moze warto sprobowac polatac po nim te powiedzmy 6-8 godzin dla weryfikacji oczekiwań i techniki i kondycji?
Pozdr rr
Jo Matko... kompletnie nie trafiona sugestia :drif: i masz bledne domysly niestety ... :)
Kolega zapodział ulotkę podobnie jak ja, oni ładują sprzęty i jadą kiedy im się zachce, miejsce dla kilku osób zawsze było. To nie jest kurort turystyczny o nasilonej obecności turystów. Ale, powiedział mi że synowie Vasila są na fejsbuku, jeden Daniele ma na imię. Poszukaj, nie sadzę że w tamtych okolicach będzie wielu takich młodych chłopków co śmigają na endurakach.
Każdy z nas jest dorosły i robi co chce, na Twoim miejscu poćwiczył bym trochę w łagodniejszym terenie, przed wypadem w góry po dwa kilometry, na dodatek moto, którego nie znasz. Jak jebniesz paciaka i zrobisz se krzywdę, tfu. To pamiętaj że tam nie ma zasięgu, nie przyjedzie karetka, ani nie przyleci helikopter.
Respekt i szacunek bo góry nie wybaczają.
Kolega zapodział ulotkę podobnie jak ja, oni ładują sprzęty i jadą kiedy im się zachce, miejsce dla kilku osób zawsze było. To nie jest kurort turystyczny o nasilonej obecności turystów. Ale, powiedział mi że synowie Vasila są na fejsbuku, jeden Daniele ma na imię. Poszukaj, nie sadzę że w tamtych okolicach będzie wielu takich młodych chłopków co śmigają na endurakach.
Każdy z nas jest dorosły i robi co chce, na Twoim miejscu poćwiczył bym trochę w łagodniejszym terenie, przed wypadem w góry po dwa kilometry, na dodatek moto, którego nie znasz. Jak jebniesz paciaka i zrobisz se krzywdę, tfu. To pamiętaj że tam nie ma zasięgu, nie przyjedzie karetka, ani nie przyleci helikopter.
Respekt i szacunek bo góry nie wybaczają.
Dzieki wielkie za chec pomocy .
Tak zdaje sobie sprawe z tego co napisales i tez dlatego szukam wiecej chetnych aby bylo ciekawiej weselej i wsparcie w razie "W"...
Jesli chodzi o cwiczenie to to robie w miare mozliwosci czasu i terenu jaki sie znajduje kolo mnie :)
https://www.youtube.com/watch?v=wPPeY5SaGPQ
https://www.youtube.com/watch?v=wPPeY5SaGPQ
Bez obrazy, idea ma ta sama jak pisał Adagio. Sam napisales jakie masz doświadczenie z offem i nowym motkiem. Ale może cos źle zrozumiałem.
Piszesz ze szukasz towarzyszy. Pewnie za wielu wyjadaczy się nie zgłosi. Pisze z własnego doświadczenia. Zdarzalo mi sie wywlekac na górę o 30 lat mlodszych ode mnie kilerow, ale nie mam juz na to sił ani cierpliwości. Może warto wydać parę groszy żeby zrobił to ktoś profesjonalnie?
A co do filmu: potrenuj lepiej podjezdzanie pod ten płot na gorze :) Serio.
rr
e tam..
Vasil powiedział że zwiezie z góry jak trzeba:hello:zgruzowany sprzęt albo ludzkie truchło hie hie
jak mu będzie za ciężko to polecą w okolice Sapanty i też się będą dobrze bawić:D
Nie przesadzajcie,to jest środek Europy,cywilizacja prawie za każdą górką
Nie wyjedzie na jedną pojedzie na łatwiejszą albo znam takich którzy pierwszą zaatakowali dopiero w trzecim dniu po przyjeździe
To są piękne i przyjazne tereny jeszcze,dlatego zachowujmy się tam przynajmniej po japońsku bo w takim zadupiu tolerują nas tylko dlatego że coś tam zostawiamy kasy i niestey nie tylko
No nie wiem.... Jak sobie kumpel tam roztrzaskal stopę jakoś tego środka jewropy tam nie widziałem...
Ale co tam, więcej optymizmu!
Syn Vasila na fejsbuku to Danny Laver Repedea.
Powodzenia.
mapki turystyczne niektórych Rumuńskich gór
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mountains
jest też Maramuresz
znalazłem ulotke, zaraz zapodam
:Thumbs_Up::):D:at: dzieki wielkie !
i klapa ... kumpel slomiany zapal mial i nie jedzie wiec wyjazd raczej nie dojdzie do skutku...
ale ciezko sie z kims zgrac ... i co tu robic ?
Trenuj rób formę i czatuj,w tym czasie w te rejony pojadą tabuny endurowców
Jeśli dopisze pogoda ja również
i klapa ... kumpel slomiany zapal mial i nie jedzie wiec wyjazd raczej nie dojdzie do skutku...
ale ciezko sie z kims zgrac ... i co tu robic ?
Kolego odzywaj się pod koniec kwietnia, może się dogadamy
Trenuj rób formę i czatuj,w tym czasie w te rejony pojadą tabuny endurowców
Jeśli dopisze pogoda ja również
Tak tylko ja od strony logistycznej muszę dużo wcześniej bo dojaZd z Anglii dużo więcej zajmuje i tez te promu tunele trza bukować, rodzine ustawiać ahh :(
Zostało mi 1.5 miesiąca i tu nie wiem co robić...
Może ktoś chętny ciężkim pojechać ? Tez pojeździć po gorkach ile się da?
Może Ukraina ? Lekkim ? ciężkim ?
Jak nic nie wyjdzie to jedź na Białoruś (wjazd bez wizy tym roku), a Rumunię przełóż na za rok.
ok . Juz nie mecze w tym temacie :)
Ustawilem sie juz na wyjazd do Bosni na ciezkich sprzetach z 3 os. ekipa z UK :)
Jazda jak najwiecej off :) ....po szutrach , wiec bedzie super , ogniska i namioty :)
pozdr
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.