View Full Version : Rukka Roughroad, kurtka/spodnie
Proszę o opinie o spodniach i kurtce Rukka Roughroad, bo coś niewiele tego mogę znaleźć.
Ma ona wypinaną membranę Gore-tex, co według moich przemyśleń jest chyba lepszym rozwiązaniem niż wprasowana membrana, jak ma np. Klim?
Proszę o opinię użytkowników Klim'a, Rukki i innych.
karol1989
30.01.2019, 23:44
Użytkowałem zestaw Rughroad przez jeden sezon (30 000 km na CRF1000L).
Jeden z lepszy zestawów tekstylnych, w którym miałem możliwość jazdy (porównanie do Modeka, Held, Spidi).
Membrana jest w pełni wypinana. Dla mnie to duży plus i możliwość dostosowania do warunków pogodowych.
Jeśli masz jakieś pytania, pisz śmiało. Mogę też zrobić dobrą ofertę na Rukka - info na priv.
bukowski
30.01.2019, 23:55
Ja mam kurtkę od 2 sezonów (spodnie jakis stary model, rukka, zamki pasuja.
Komplet protektorow D3O łącznie z zolwiem, filmy robią wrażenie, pozostaje mieć nadzieję że w razie W też tak zadziałają. Wywijany kołnierz super sprawa na zimne dni. Funkcjonalnie bez zarzutu, wywietrzniki spoko. Jedna z nielicznych, która na ciele jest lekka i miękka. Zajebiste odblaski.
Wybieralem długo, nie zawiodłem się.
Sent from my G8441 using Tapatalk
bigboykr
31.01.2019, 09:04
Jeśli chodzi o wybór goretex wprasowany, czy wyjmowany to ile osób, tyle opinii.
Generalnie wypinana membrana daje tyle, że Tobie jest sucho, ale ciuchy nasiąkają wodą i są potem ciężkie i wymagają suszenia. We wprasowanym tego efektu nie ma, zo to przeważnie jest gorsza wentylacja.
Ja świadomie wybrałem wprasowany (też Rukka), bo nienawidzę ubierać przeciwdeszczówek, wpinać membran i przede wszystkim suszyć ciuchów. Godzę się z ciut gorszą wentylacją, ale nie ma dramatu. Jeździłem do temperatur plus 36 stopni i było ok. Mówię o jeździe szosowej. Biorąc pod uwagę jazdę w terenie (wolniejsza, cięższa fizycznie itp) to pewnie wtedy szala przenosi się na wypinaną membranę. Dlatego mówię, że co osoba to opinia.
Co do samej Rukka - dla mnie najwyższa klasa, rewelacyjne wykonanie. Do tego ciuchy zaprojektowane ewidentnie z głową, co widać choćby po rękawach, czy sposobie, jak naszyte są kieszenie. Mówię to jako użytkownik Rukka Energater. Gdybym miał wybrać z wypinaną membraną to wybór padłby właśnie na Roughroad.
Przelatałem trochę w ciuchach z wypinaną membraną. Bardzo chwaliłem to rozwiązanie do czasu jak trafiły się kilkudniowe ulewy. Problem nie w tym że to przemaka lecz, że namaka materiał zewnętrzny. Pomijając fakt że natychmiast robi się zimno co dodatkowo potęgowane jest przez napierający wiatr, trzeba potem znaleźć miejsce gdzie się to wysuszy a czasem jest kiepsko.
Moja kobita ma Klima Lattitude czy Altitude (nie pamiętam). W każdym razie membrana jest wprasowana. Wentylacja działa rewelacyjnie nawet w temperaturach ponad 30 stopni więc nie pokusiłbym się o stwierdzenie że membrana wprasowana = byle jaka wentylacja. To kwestia rozwiązania wentów przez konkretnego producenta. Z mojego doświadczenia wynika że wenty działają dobrze jak mają wyloty z tyłu kurtki. W Rallye 3 mam otwory wentylacyjne z przodu ale powietrze nie ma gdzie wylecieć i wentylacja mimo że działa nieźle to szału nie ma, w Klimie hula wiater po plecach :Thumbs_Up:. Rukka ma zajebiste wysokie kołnierze do kurtek. Rewelka.
bigboykr
31.01.2019, 10:13
O tak, kołnierz neoprenu rewelacja. wentylacja również zgoda. Moja rukka ma odpinane po obu bokach zamki od pasa aż po pachy. wieje przez to całkiem przyjemnie. Ciut gorzej jest ze spodniami.
Moja Rukka Armaxis/Armaxion po czterech sezonach już słabo wygląda.
Zostawię sobie ten komplet na wyjazdy w mniej cywilizowane części świata.
Zdecydowałem się na Rukkę Roughroad. Zobaczymy co to warte.
Mam prośbę. Możesz zważyć kurtkę? Jaki rozmiar masz?
Rozmiar 52. Tylko że zamawiam przez Karola. A to trochę potrwa.
bukowski
07.04.2019, 00:01
Mam prośbę. Możesz zważyć kurtkę? Jaki rozmiar masz?2,9 kg z wpietym ocieplaczem, ja mam 52.
Sent from my G8441 using Tapatalk
at.pawel
07.04.2019, 12:28
uzywam kurtke roughroad'a od dwoch sezonow - przez caly rok. Na razie bez zastrzezen. Moge tylko polecic. Wykonanie na wysokim poziomie i ergonomia rowniez. Po prostu Rukka.
Marsinus
25.12.2019, 22:53
Czy membranę po wypięciu można założyć na kurtkę jako przeciwdeszczówkę tak jak to jest np. w Heldzie Montero?
heniekstar
25.12.2019, 23:39
A jak ją zapniesz?
Nie mówiąc o dopasowaniu...
bukowski
26.12.2019, 00:29
normalnie zapniesz, to ma swój zamek przecież. jest to coś w rodzaju flyersa. ale pod spód niewiele wsadzisz
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
piotr.dialog
27.12.2019, 10:27
Rukka jest naprawdę na wysokim poziomie, ale radzę dobrze mierzyć bo rozmiarówka jest duża (szeroka). Miałem porównanie dwa lata temu kiedy wybierałem i kombi Rukka a Dainese. Dainese dla szczupłych a Rukka jest w każdym z przymierzanych rozmiarów szersza. Zgadzam się z oceną Emka jeżeli chodzi o minusy wypinanej membrany.
heniekstar
27.12.2019, 17:28
normalnie zapniesz, to ma swój zamek przecież. jest to coś w rodzaju flyersa. ale pod spód niewiele wsadzisz
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
By musiał wziąć texa 2 rozmiary większego.
To jak próbować założyć dres młodszego brata na puchową kurtkę...
:)
aadamuss
05.02.2021, 12:20
Czy ktoś kojarzy z jakiego modelu to powstało ? Widział może ktoś? Jak z szerokością i długością rękawów?
https://rukka-sklep.pl/product-pol-139090-Kurtka-motocyklowa-tekstylna-Rukka-Rimo-R-Pro-czarno-czerwona.html
Czy ktoś kojarzy z jakiego modelu to powstało ? Widział może ktoś? Jak z szerokością i długością rękawów?
https://rukka-sklep.pl/product-pol-139090-Kurtka-motocyklowa-tekstylna-Rukka-Rimo-R-Pro-czarno-czerwona.html
Dla mnie to wyglada na wersje rozwojowa kurtki/spodni Rukka ROR (Rukka Off Road).
Rukka ROR - https://www.fc-moto.de/en/Rukka-ROR-Jacket
Ruka Rimo-R - https://www.rukkamotorsport.com/rukkamotorsport_en/rimo-r-jkt-70230747r
ROR i Rimo-R sa obie z 2-warstowego laminatu wiec nie takie ciezkie i pancerne jak 3 warstwowey Gore Pro. ROR byla sprzedawana bez protektorow (zarowno spodnie jak i kurtka) i ma raczej luzny kroj aby pomiescic zbroje i ortezy pod spodem, ale sa normalnie kieszenie na protektory jesli je chcesz kupic osobno. Rimo-R tez nie ma protektorow w standardzie.
Wlasnie nie dawno poszedlem ta droga sprzedajac moje spodnie Rukka Cosmic (3-warstwowe Gore Pro) i zakupilem spodnie Rukka ROR z FC Moto.
Do jazdy po miescie / wokol komina mam tam dodatkowo dokupione protektory D3O od Rukki (kolana i biodra), a w jakis off-road wyjmuje protektory kolan i zakladam pod spod ortezy/ochraniacze i jest wystarczajaco na to miejsca pod spodem. Sa tez szerokie nogawki z dlugim suwakiem po bokach aby spokojnie mozna bylo zalozyc jakies buty sypu Sidi ADV z klamrami i objac je nogawka.
Zastanawiam sie czy nie zmienic rowniez mojej 5-letniej kurtki Cosmic na ROR lub Rimo-R, choc za bardzo nie widze potrzeby dodawania kasy za Rimo-R jak prawie to samo jest w ROR.
aadamuss
05.02.2021, 13:17
Faktycznie to chyba będzie ROR - ciekawa kieszeń z tyłu, nigdy nie miałem i może się przydaje. Wentylacji z przodu na klacie brakuje, jak moto z szybą to nic nie wieje.
Różnica 200 funtów :-(
Faktycznie to chyba będzie ROR - ciekawa kieszeń z tyłu, nigdy nie miałem i może się przydaje.
Może i się przydaje ale jak napchasz tam szpeju to nie jest wygodnie i trudno się zasunąć. Ja tam wkładałem membranę jak miałem ciuchy od BMW.
bukowski
05.02.2021, 13:53
Sa tez szerokie nogawki z dlugim suwakiem po bokach aby spokojnie mozna bylo zalozyc jakies buty sypu Sidi ADV z klamrami i objac je nogawka.
Na to trzeba uważać. Tylko długość nogawki C3 w moim przypadku była kompatybilna z Sidi ADV.
Na to trzeba uważać. Tylko długość nogawki C3 w moim przypadku była kompatybilna z Sidi ADV.Też zakupiłem spodnie dłuższe czyli C3 😀 choć ja używam butów Forma Adventure
Śmiem twierdzić że to zmodyfikowany Roughroad bo krój i kieszenie.A zmodyfikowany bo laminat. Miałem ror i to ujnia bo się wygląda jak w worku po pyrach.Co do rozmiarówki kurtki to brać rozmiar mniejszy niż się nosi, spodnie przedłużane.
Miałem ror i to ujnia bo się wygląda jak w worku po pyrach.
Ujnia bo się wygląda źle? Ja myślałem, że patrzymy na własności użytkowe, funkcjonalność itp, a wygląd jak w worku to zależy od rozmiaru. Jak się wzięło za duży, to pretensje tylko chyba można mieć do siebie. Wyraźnie pisze w opisie ROR, że to taki krój aby buzer czy ortezy można było pod spód założyć. Równie dobrze można by powiedzieć, że w Badlandsie tez się wygląda jak w worku...
Poniżej ROR w akcji. Czy rzeczywiście gość wygląda jak w worku na pyry pozostawiam Wam do oceny:
r0Pm0aTkUWg
W Badlansie się wygląda jak w worku na pyry jak się nie ma budowy typowego amerykanosa. Ciężko rozmiar dopasować. Może podobnie jest w Rukka. Badlands mam portki. Pas pasuje, długość pasuje a wyglądam dalej jak w worku na pyry. Kurtka Klima z serii Badlands dla mnie nie do dopasowania. W L wyglądam jak debil, w M ciut mniej ale znów rękawy mam za krótkie. Z drugiej strony M z Carlsbada pasuje idealnie. Trzeba mierzyć.
Nabru wyluzuj ,no mi się nie podobała i dlatego miałem ją dwa dni.:D Ta Roughroad ma krój dopasowany i przy dwu stówach nic nie trzepocze ale ja tylko po czarnym śmigam. A tak po za tym terażniejsza rukka to tylko nazwa stara(chinol) a z jakością i materiałami to mogę porównać z moim 15to letnim uvexem. A twierdzę tak bo mam też 12letnią rukkę.
Nabru wyluzuj ,no mi się nie podobała i dlatego miałem ją dwa dni.:D T
Ja wyluzowany jestem :D
Ta Roughroad ma krój dopasowany i przy dwu stówach nic nie trzepocze ale ja tylko po czarnym śmigam.
I tu zawarłeś sedno sprawy. Chciałeś ROR-a na drogę, a to nie zasadnicze przeznaczenie tego zestawu, stąd twoje rozczarowanie.
Rukka w porównaniu do Klima jest definitywnie bardziej "europejska" w kroju. Ale np. przy mojej charciej budowie :) (179cm i tylko 65kg) mam spodnie Rukka ROR rozm. 48C3, 2 kurtki Rukki: Airider rozm. 48, ale Cosmic już 46. Tak jak pisał Emek: trzeba mierzyć i tyle.
aadamuss
05.02.2021, 19:50
To Rukka chińska już jest czy szyją w Chinach?
Na metce napisano że zdjełano w czajna:mad: Po roku używania tylko po czarnym i z poszanowaniem mogę stwierdzić że to nie fińska rukka tylko chińska podróbka.
aadamuss
06.02.2021, 10:44
Ciekawe czy wszystkie modele tam szyją?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
bigboykr
06.02.2021, 11:14
Ciekawe czy wszystkie modele tam szyją?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaCzy wszystkie obecnie to nie wiem. Pewnie tak. Mój trzyletni już prawie komplet Rukka Energater też China.
Mimo to, złego słowa nie powiem. Zero uszkodzeń, fantastyczna ochrona przed deszczem. Dla mnie rewelacja.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
aadamuss
06.02.2021, 13:13
Jeśli energater to pewnie już cala produkcja w Chinach.
Dzięki
Jak już wiele razy na tym forum pisano są produkty chińskie i "chińskie" czyli dobrej i słabej jakości. Wszystko zależy od tego co klient tam zamówi, ile chce za to zapłacić i jaką wagę przywiązuje do QC.
Rukka, Klim i inni robią w Chinach i ja z tym problemu nie mam. Rukka np. daje 5 lat (+1 dodatkowy rok w UK) gwarancji co daje mi pewien spokój ducha, że ekstra kasa wydana na tą markę opłaci się w dłuższym okresie. I na razie się na tym nie przejechałem.
Nawet Tesla robi swój model 3 w Chinach:
https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2020/11/27/teslas-made-in-china-model-3-arrives-in-europe/
Jestem też pewien, że wielu z nas używa produktów takich chińskich marek jak DJI, Huawei, TP-Link, Lenovo, OnePlus, Xiaomi czy ZTE.
Więc myślę, że nie ma o co kopii kruszyć. Jest gwarancja (i rekojmia) w kraju zakupu więc czy produkt jest "made in USA" czy "made in China" zasady dla konsumenta są takie same.
Wszystko się zgadza ale ktoś stracił pracę,ktoś dostał technologię w prezencie itp. A cena dalej europejska. I jak pokazała zaraza chinol pierdnie i europa z ręką w nocniku stoi.
aadamuss
12.10.2021, 23:55
Ma już ktoś Rimor a ? Przymierzałem spodnie i góra fajnie uszyta ale nogawki szerokie jak z westernu :-) Czy jakis inny ROR tez ma szerokie nogawki? Ogólnie slabo z dostępnością.
Myśle, ze to taki szeroki krój jest. Mam ROR i są szerokie, ale to dla mnie OK. Bo i na buta ADV nogawka wchodzi spoko i ortezy można założyć i ruchy mniej krepują itp. Poprzednie spodnie Rukka Cosmic były takie bardziej dopasowane / przy ciele...
A może to nie szeroki krój tylko wy są chude. Moje portki klima wiszą jak worek na dupie a kolega założył i jak z żurnala tylko ma budowę słuszną a nie jak gęś wyścigowa jak ja.
No coś w tym Emek jest. Mnie bardzo daleko do kulturysty 😜
Choć nadal twierdzę że krój ROR jest luźniejszy niż Cosmic'a. Oba wdzianka w rozmiarze 48 Rukki.
aadamuss
15.10.2021, 22:02
Rimor i jego nogawka na zdjeciu z lewej, prawie 30 cm w opcji mniejszej a mozna jeszcze poszerzyć :-) Góra spodni Rimor bardzo fajnie uszyta, kieszenie na udach super, tkanina elastyczna, bardzo wygodne. Niestety od kolan w dół spodnie jak chapsy Johna Wayna :-) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211015/12dd787b6c949a2a69daf1d8c46880c1.jpg
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.