PDA

View Full Version : Kuferki Jakie ? - oto jest pytanie ???

wildschek
17.01.2019, 12:26
Siema ,
Pany i Panki mam i ja w ubieglym tygodni przyjechali do mnie z nowa Afri , oczywiscie pelen banan od ucha do ucha i prawie nocownie w garazu ..stoi sobie tera i czeka na otwarcie sezonu .. choc mam ochote dzis go otworzyc - przy 8*C nabiera na przewietrzenie sprzeta :) , ale pytanie z nieco innej beczki , trzeba powoli myslec o ubraniu go w kuferki boczne alu , i moje pytanie ktore polecacie z ponizszych

GIVI Trekker Outback , TraX ADV, czy HEPCO&BECKER XPLORER ???

Honda dala mi Traxa centralnego w ramach tzw. promocji 38L wiec nie wiem czy fajnie jest mieszac firmami ale najkorzystniej cenowo moge dostac GIVI Trekker Outback w zestawie 37L i 48L , jakies opinie , sugestie ?

ponizej kilka fotek africzki :)

http://www.versamatic.com.pl/afri/20190111_121515.jpg

http://www.versamatic.com.pl/afri/20190111_123131.jpg

http://www.versamatic.com.pl/afri/20190111_123236.jpg

Africa Tigg
17.01.2019, 12:59
a nie myślałeś o czymś miękkim na bokach..?
masz juz centralkę alu i tam możesz chować wartościowe rzeczy, pasażer ma o co się oprzeć itd., ale przy glebie zawsze bezpieczniej mieć sakwy na bokach, albo rogala jak przyjdzie ochota na teren.

wildschek
17.01.2019, 13:40
Africa Tigg

No tak mysllem tez oczywiscie , ale z miekkich mozna za jednym pociagnieciem czyms ostrym pozegnac sie z zawartoscia .. no a twrde mozna gdzies zostawic na chwile przy sprzecie , wiec raczej cos w kierunku soldniejszych rzeczy , oczywiscie na latanie w kolo komina nie musza byc boczne ale gdzies kapke dalej mile widziane beda baredziej solidne

irekafrica
17.01.2019, 13:57
Mam kufry boczne Pancernik w bdb.stanie podobne bardzo do Twojego centralnego.Kolega sprzedał Varadero-polecam.

muszel72
17.01.2019, 14:01
Mam kpl H&B i zadowolonym:) Ale chyba kiepsko będzie to wyglądało jeśli teraz weźmiesz nie od kpl. Na stelarze możesz zawsze coś miękkiego zawiesić. Pzdr

irekafrica
17.01.2019, 14:48
Cholera nie dodałem że są do sprzedania.Aluminiowe stan-jak nowe-po co przepłacać?

robertG7
17.01.2019, 16:06
Temat wydaję się był już wałkowany wielokrotnie i to nie tylko w przypadku NAT.
PS Prawdziwy Afrykanin nie otwiera i nie zamyka sezonu, u niego sezon trwa cały rok :) ! (patrz wyprawa 3 lekko nienormalnych Śmiałków zimą na daleką Rosję, czy też lutowa pielgrzymka ATomka na Ukrainę)

Melon
17.01.2019, 16:28
Bierz givi ale motocykiela bym nie wyciągał na solone drogi bo zakwitnie.No chyba że chcesz go postarzeć!:D

wildschek
17.01.2019, 17:43
Melon1968. chyba w tym kierunku pojde GIVI wygladaja profeska ..a co do soli nie sa biale drogi wygladaja sucho i czarno ale dzis juz nie dalem rady moze jutro nawine pierwsze km ..

Melon
17.01.2019, 17:52
Melon1968. chyba w tym kierunku pojde GIVI wygladaja profeska ..a co do soli nie sa biale drogi wygladaja sucho i czarno ale dzis juz nie dalem rady moze jutro nawine pierwsze km ..

Sól nadal jest jako pył który osiada na moto i pod wpływem wilgoci zrobi robotę w garażu!Znam to z autopsji,kiedyś miałem piękne moto i zrobiłem przejażdżkę w styczniu bo ciepło było!:(
Tera moto wyciągam z garażu jak deszcze zmyją dobrze asfalt.:)

nabrU
17.01.2019, 20:24
Ja na centralny mam Holana, a na kufry boczne wybralem Heavy Duties. I nie ma problemu z wyglądem.

Kufry od HD pierwsza klasa i chyba tańsze od Givi.
https://heavyduties.ro/panniers/

wildschek
17.01.2019, 21:57
Teraz mysle czy faltycznie nie ma w tym troche racji w tamtym roku smigalem prakttcznie non stop w zimie tez jak tylko bylo kapke cieplej i gdzies na wiosne zaczal dziwnie lanvuch zrywac szarpac ..okazalo sie ze gdzies pordzewial z deczko i naped na wiosne trzeba bylo zmieniac ...tera zastanawim sie czy aby sol go nie zalatwila ? Moze i tak..

Radarman no te Heavy Duties wygladaja calkiem calkiem ��

nabrU
17.01.2019, 22:12
Radarman no te Heavy Duties wygladaja calkiem calkiem ��

Jesli chcesz mogę ci podesłać pare fotek z czasów kiedy je od nich dostałem (teraz już tak ladnie nie wyglądają ;))

matjas
17.01.2019, 23:11
Bardzo fajne te rumuńskie kuferały!

wildschek
18.01.2019, 21:29
Radarman mozesz podeslac fotki jak one wygladaja ..i pytanie czy w polsce mozna je gdzies dostac ...?

nabrU
19.01.2019, 00:02
Radarman mozesz podeslac fotki jak one wygladaja ..i pytanie czy w polsce mozna je gdzies dostac ...?

A po co ma je ktoś w Polsce sprzedawać. Zamawiasz prosto z HD w Rumunii...

Kilka fotek poniżej:

terrano@poczta.onet.pl
19.01.2019, 07:59
A po co ma je ktoś w Polsce sprzedawać. Zamawiasz prosto z HD w Rumunii...

Kilka fotek poniżej:Fajnie wyglądają te kufry i bardzo zgrabnie, a jaką masz pojemność ?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

concer
19.01.2019, 09:00
Panowie wiem, że to dla was banalne pytanie, ale ja jestem kompletnie zielony . Czy stelaż pod kufry boczne i płyta pod centralny są to rzeczy uniwersalne, czy kupuje się je dedykowane do danego producenta kufrów.

wojtekk
19.01.2019, 10:06
Heavy Diuties bardzo polecam! Doskonała jakość i przemyślane rozwiązania. Miałem w XTZ sporo ich gadżetów i przebijały innych producentów.

nabrU
19.01.2019, 12:53
Fajnie wyglądają te kufry i bardzo zgrabnie, a jaką masz pojemność ?

40L prawy (wycięcie na wydech), 48L lewy

muszel72
19.01.2019, 14:08
Już żałuję, że kupiłem H&B ale chyba tych HD w zeszłym roku w maju jeszcze nie było do ATASa

Melon
19.01.2019, 14:32
Panowie wiem, że to dla was banalne pytanie, ale ja jestem kompletnie zielony . Czy stelaż pod kufry boczne i płyta pod centralny są to rzeczy uniwersalne, czy kupuje się je dedykowane do danego producenta kufrów.

Wsumie każdy producent kufrów ma swój system stelaży i mocowań.:dizzy:

Novy
19.01.2019, 14:41

Nie są to uniwersalne rzeczy. Każdy producent ma swoje zasady i sposoby mocowania kufrów - zaczepy, zapinki, bolce, zatrzaski, itp.
Ale może być tak, że różne kufry Givi (pojemności) pasują do jednej i tej samej płyty centralnej bądź stelaży bocznych.

Możesz natomiast mieć kufry boczne jednej firmy i zupełnie innej firmy kufer centralny.

wildschek
19.01.2019, 16:42
No swietne te kuferki wyczytalem tez na ich stronie ze scianki sa solidne o grubosci 2 mm..

Dario
20.01.2019, 21:29

Ja do mojej ATAS kupilem GIVI TREKKER OUTBACK 48+37+ centralny 42 l. Wyglądają bardzo solidnie - stelaż, budowa kufra, zamki, system mocowania itp. Poprzednio w GS-e miałem oryginalne BMW i te GIVI wyglądają bardzo podobnie - mam tylko nadzieję, że będą podobnie trwałe. Jedyna "wada" jest taka, że moto jest megaszerokie - przeciskanie się w korkach będzie raczej trudne.
Jak dalej będziesz zainteresowany givi to mogę podesłać Ci kilka fotek.

Lukhor
21.01.2019, 20:38
Ja do mojej ATAS kupilem GIVI TREKKER OUTBACK 48+37+ centralny 42 l. Wyglądają bardzo solidnie - stelaż, budowa kufra, zamki, system mocowania itp. Poprzednio w GS-e miałem oryginalne BMW i te GIVI wyglądają bardzo podobnie - mam tylko nadzieję, że będą podobnie trwałe. Jedyna "wada" jest taka, że moto jest megaszerokie - przeciskanie się w korkach będzie raczej trudne.

Jak dalej będziesz zainteresowany givi to mogę podesłać Ci kilka fotek.Wszystkie akcesoryjne są takie szerokie?

wildschek
24.01.2019, 10:20
Jak dalej będziesz zainteresowany givi to mogę podesłać Ci kilka fotek.

jezeli nie sprawi to problemu to podeslij kilka fotek jak to wyglada na sprzecie i poza nim dzieki

MUTT
24.01.2019, 11:09
a ja ostatnio Apduro oglądałem ... mają kilka zalet :
- ten sam producent - robi też STELAŻE -dzięki temu wszystko pasuje
- kufrów mają kilka wymiarów , w tym centralne
- dodatkowo systemy mocujące - płyta , zapięcia itp
- jest możliwość drobnych zmian ..
- torby , paski , zamki - mają do swoich kufrów
- oferują pomoc w naprawie swoich wyrobów / po wypadku /
- kufry są z 2 mm. blachy , więc ważą trochę więcej , ale są o wiele sztywniejsze ..
- Firma Polska z okolic Krakowa
uważam , że WARTO zapoznać się z tą ofertą ...
ja się zdecydowałem :Thumbs_Up:

-

wildschek
24.01.2019, 11:37
a ja ostatnio Apduro oglądałem ... mają kilka zalet :
- ten sam producent - robi też STELAŻE -dzięki temu wszystko pasuje
- kufrów mają kilka wymiarów , w tym centralne
- dodatkowo systemy mocujące - płyta , zapięcia itp
- jest możliwość drobnych zmian ..
- torby , paski , zamki - mają do swoich kufrów
- oferują pomoc w naprawie swoich wyrobów / po wypadku /
- kufry są z 2 mm. blachy , więc ważą trochę więcej , ale są o wiele sztywniejsze ..
- Firma Polska z okolic Krakowa
uważam , że WARTO zapoznać się z tą ofertą ...
ja się zdecydowałem :Thumbs_Up:

-

Hejo , jakis namiar a jak cenowo to wyglada ?

Ok znalazlem ich strone , nie sa zle ale cenowo nie naleza do najtanszych , w sumie za : stelaz + zestaw montazowy + kufry +/- 3000,00 to w tej cenie mozna wyszarpac GIVI ze stelazem //.

MUTT
24.01.2019, 12:24
Ok znalazlem ich strone , nie sa zle ale cenowo nie naleza do najtanszych , w sumie za : stelaz + zestaw montazowy + kufry +/- 3000,00 to w tej cenie mozna wyszarpac GIVI ze stelazem //.

- znacznie taniej - skontaktuj się z nimi
- dużym plusem Apduro jest " wycięcie " stelaża na tłumik / wąsko /
- wykonanie - o wiele bardziej " pancerne " niż Givi
- porównywalne z Wunderlich , Trax ... ale cena 1/2
ja wybrałem Apduro - nie jest to moja firma :D

matjas
24.01.2019, 12:36
kilka postów powyżej ktoś wrzucił info nt rumuńskiej firmy produkującej kufry - przyjrzałem sie dokładnie ich ofercie i powiem szczerze, że zarówno wykonanie jak i cena stawiają ich w czołówce obecnie. IMO lepiej/estetyczniej jest to zrobione niż rodzime Apduro w cenie 1600 za dwie sztuki i wyglądzie jak z poprzedniej epoki...

https://heavyduties.ro/panniers/

chłopaki zrobili to naprawdę z głową.

m

nabrU
24.01.2019, 22:39
Poniżej Białorusin używający Givi Trekker Outback w podrózy po Stanach i Mongolii (wskazówka dla Matjasa - jest 12 filmików :D). Musiał podpierać kufer centralny jakimiś rurkami bo mu chyba coś tam nie wytrzymało

Yb3uzq8pXEU

Apduro wg mnie mogą być ale moje Heavy Duties jakoś ciasniej przy moto leżą (wstawiałem fotę moto z tyłu wcześniej) tj. stelaż jest węższy na szerokość. Ma to plusy i minusy: plus bo moto z kuframi węższe jest. Minus że w razie paciaka rurki stelaża po prawej są blisko wydechu.

myku
25.01.2019, 00:27
Troche sie podepne pod temat.Czy ma ktos boczne sakwy firmy BUMOT?Czy pasuja one tylko pod stelaz tej firmy czy mozna je mocowac na innych stelazach.Chodzi mi o opcje z wycieciem na wydech,