View Full Version : Husqvarna 701 - handbary.
Temat: handbary.
Czy oryginalne akcesoryjne handbary są coś warte? Kosztują 419PLN. O takie mi chodzi: https://allegro.pl/oferta/handbary-husqvarna-701-aluminiowe-biale-7619323583
Czy lepiej brać Zeta czy inne Burckbuster (koszt 550-600PLN).
A może są inne porządne alternatywy?
Zeta i Bark to jakość bezdyskusyjna. Kasa podobna.
Mam takie same tylko z pomarañczowymi listkami. 2 sezony temu mialem konkretną glebe (2 żebra i 2 palce złamane) po przesadzonej gumie na asfalcie. Handbar oprócz głębokich szlifów od asfaltu nie ustąpił mimo zatrzymania na krawężniku. Oprócz tego masa gleb w terenie. Wg mnie pożądne. A i można znaleźc za 380 pln a nawet kiedyś za 350 gdzieś widzialem. Można dokupić same listki, też ok.
...... albo jakieś tanie, co tylko od wiatru chronią (polisporty, acerbis) i do tego klamki niełamki.
Jak popatrzysz na dakarowe maszyny to zobaczysz głównie acerbis brush z listkami.
...... albo jakieś tanie, co tylko od wiatru chronią (polisporty, acerbis) i do tego klamki niełamki.
Jak popatrzysz na dakarowe maszyny to zobaczysz głównie acerbis brush z listkami.
Ona ma w standardzie listki, więc albo zmieniać na pełne z rdzeniem aluminiowym, albo wcale.
Klamki niełamki będą tak czy siak. Jakoś nie mam zaufania do układu bez pełnych handbarów z rdzeniem.
Po co Ci pełny rdzeń jak zmienisz na klamki na niełamki?
Raz wyglebiłem na moto z hanbarami z rdzeniem i trzeba było kombinować, bo rdzenia już nie dało się wyprostować (w terenie), a uniemożliwiał ruch klamki.
Gdzieś jest temat gdzie sporo się dyskutuje o różnych typach handbarów.
Po co Ci pełny rdzeń jak zmienisz na klamki na niełamki?
Bo lubię. Bo pełny rdzeń chroni nie tylko klamki, ale też pompę hamulca i sprzęgła.
Raz wyglebiłem na moto z hanbarami z rdzeniem i trzeba było kombinować, bo rdzenia już nie dało się wyprostować (w terenie), a uniemożliwiał ruch klamki.
Mam przy sobie imbus, który załatwia takie rzeczy.
Bo lubię. Bo pełny rdzeń chroni nie tylko klamki, ale też pompę hamulca i sprzęgła.
Mam przy sobie imbus, który załatwia takie rzeczy.
Przez dłuższy czas zastanawiałem się dlaczego w Dakarze mało kto ... o ile ktoś używa handbarów z rdzeniem. Może ktoś mnie oświeci.
Osobiście mam plastiki (w DR i AT) i nie widze słabych punktów.
Ja widzę a raz nawet poczułem. Chemiku popatrz na Zety co się montuje do półek a nie do kiery. Mam w małej CRF i są super.
Przez dłuższy czas zastanawiałem się dlaczego w Dakarze mało kto ... o ile ktoś używa handbarów z rdzeniem. Może ktoś mnie oświeci.
Oni tam nie glebią. A jak już wyglebią, to konkretnie, zazwyczaj z przelotem przez kierownicę, a wtedy łamią się nadgarstki. Więc lepiej przy takiej glebie połamać klamki i pompy, niż zawodnika. Nawet ze zniszczoną pompą/klamką sprzęgła lub hamulca zawodnik jest w stanie ukończyć etap, a z połamanymi nadgarstkami nie.
Taka moja prywatna teoria.
..... czyli wybierasz połamane nadgarstki ;)
W sumie to mało się słyszy/czyta o uszkodzonych pompach. Lokalizacja raczej utrudnia zniszczenie.
..... czyli wybierasz połamane nadgarstki ;)
Ja nie jeżdżę w Dakarze. Ja się przewracam na boki. ;)
Ja też, ale już parę razy przeleciałem nad szybą.
Raz na Słowacji wyprostowałem zakręt i afra została w rowie, a ja sprawdzałem w polu jak plony rosną. Na szczęście miałem plastikowe handbary i tylko noga złamana ;).
Raz w BiH niezauważyłem braku klapy w studzience i zobaczyłem, że nademną leci żonka, a ja za nią. Tym razem poza siniakami to bez strat.
Na piaszczystej części Sahary piękny fikoł z telemarkiem.
Jak widzisz nie trzeba Dakaru, a nawet prędkości (raz złamałem nogę przy 10 km/h). Kwestia szczęścia lub pecha. ;)
madafakinges
15.01.2019, 09:31
Słyszę o tych słynnych złamanych nadgarstkach przez handbary, odkąd pierwszy raz zobaczyłem takie z rdzeniem, ale jeszcze nie spotkałem nikogo, kto by znał kogoś osobiście, kto złamałby w ten sposób ręce...
Co do pełnych bez rdzenia, to markowe= acerbisy albo oryginały z ktm 950/990 są praktycznie niezniszczalne wiem bo miałem jedne i drugie, jednak przy glebach często przekręcają się na kierownicy i odsłaniają klamkę, bo nie są tak mocno przymocowane jak ameliniowe.
ps. wracająć do połamanych rąk, to pełne plastiki równie skutecznie Ci je połamią, co takie z rdzeniem, bo wcześniej poddadzą się kości niż ten plastik.
zaczekaj
15.01.2019, 09:36
Słyszę o tych słynnych złamanych nadgarstkach przez handbary, odkąd pierwszy raz zobaczyłem takie z rdzeniem, ale jeszcze nie spotkałem nikogo, kto by znał kogoś osobiście, kto złamałby w ten sposób ręce...
Ja znam osobiście. Siebie. Ale nie wiem czy się liczy bo połamałam kości śródręcza. :P
Teraz mam listki i jak lecę przez kierę to bez obaw o łapki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mada, ja też nie słyszałem o takim przypadku, ale znam kogoś kto też nie słyszał. ;)
Ryśku, wychodzi na to, że urazowy jesteś. Ja mam pełne handbary, które też zaliczyły pełno gleb i ratowały to co na kierownicy powieszone. Tak chcę mieć i już. Zasadność takiego wyposażenia nie jest tematem tego wątku.
Ja znam osobiście. Siebie. Ale nie wiem czy się liczy bo połamałam kości śródręcza. :P
Teraz mam listki i jak lecę przez kierę to bez obaw o łapki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dziękuję za rozwianie wątpliwości :)
Przez dłuższy czas zastanawiałem się dlaczego w Dakarze mało kto ... o ile ktoś używa handbarów z rdzeniem.
Na podsumowaniu wczorajszego etapu na zbliżeniach, zwłaszcza ze strefy startowej i z check-pointów widać, że mało kto jeździe z listkami. Zdecydowana większość ma pełne handbary:
https://www.youtube.com/watch?v=FTD8EqjN01Y
W zasadzie to chyba tylko Yamaha ma listki.
Tu można prześledzić każdego kierowcę z tegorocznego Dakaru wraz z motocyklem:
https://www.dakar.com/en/competitors#
Jak komuś się chce bawić to ma zajęcie na wieczór.
Miałem na myśli pełne plastyki z dodatkowymi listkami, ale bez rdzenia. Tak jak wcześniej pisałem to głównie acerbis brush.
Co do pełnych bez rdzenia ... albo oryginały z ktm 950/990 są praktycznie niezniszczalne wiem bo miałem jedne i drugie
Połamałem 2 komplety. Plastik to plastik zawsze strzeli.
Teraz testuję cycre w liściu i amelinum z jakiego jest zrobiony rdzeń jest bardzo sprężyste, nic się nie odkształca i nie pęka. Drogie, ale wolę kupić raz i mieć spokój.
Co do połamanych nadgarstków to przypadki są znane, np. w motocrossie handbary są zabronione.
Natomiast jeżdżąc enduro gdzie często się glebi (w piachu, błocie, glinie), bez pełnych handbarów, po dupie dostaje rolgaz, gripy, klamki, pompy i linki no i to wkurwia bo po całym dniu jazdy nic nie działa. Także coś za coś, można sobie złamać łapę (szansa mała) albo zeszmacić układ sterowania (częste).
bukowski
18.01.2019, 18:18
W starej afrze nie pekaly plastiki handbarow. Komuś pekly?
Sent from my G8441 using Tapatalk
Tak, wyrwały mi się z mocowań, zresztą one przed niczym nie chroniły.
bukowski
18.01.2019, 18:59
Wypieprzylem się rd07 że sto razy, ani handbarom nic, ani dloniom.
W starej afrze nie pekaly plastiki handbarow. Komuś pekly?
Wypieprzylem się rd07 że sto razy, ani handbarom nic, ani dloniom.
Nigdy i nic ... raz się wywinął na drugą stronę jeden podczas gleby, ale po wywinięciu był jak nowy.
bukowski
18.01.2019, 22:39
No właśnie.
Pierwszy paciak NAT I handbar poszedł się kochać.
Witam
Listki są dobre na pustyni czy w gonitwie po trawie. Jak pomykasz miedzy drzewami a jeszcze np ostro w dol po kamieniach i korzeniach a nie daj Boże po deszczu to zachaczyc kiera o drzewo łatwo. Jak masz handguard z szyną to leżysz, jak masz listki to leżysz z polamanymi palcami. Polamane nadgarstki? Puszczac zlom jak juz lecisz. I klamki niełamki nic tu do rzeczy nie mają.
Pozdr rr
Panowie, przykro mi, że w NAT plastikowe handbary się łamią oraz cieszy mnie fakt, że w starej AT się nie łamią, lecz to jest wątek o Husqvarnie 701, więc wróćmy do tematu. ;)
Pozostałe dwa motocykle mają już swoje wątki handbarowe.
Zakupione Burkbusters BHG-152 z listkami VPS białymi VPS-003-WH:
https://barkbusters.net/what-fits-my/husqvarna/701-enduro-2016on/vps/two-point-mount/
Gdzieś znalazłem informację, że oryginały dla KTM/HQV produkuje burkbusters, lecz nie udało mi się potwierdzić tej informacji, więc nie potraktowałem jej jako prawdziwej.
Wybór padł na Burkbustery gdyż widziałem je w akcji i macałem. Budzą zaufanie.
PS
Łamane klamki też kupiłem. Na Aliexpress za jakieś grosze. ;) To już 4 para w 4 motocyklu. Niezupełnie zależy mi na ich "niełamliwości", bardziej na długości, a raczej "krótkości". Po prostu mi leżą.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.