View Full Version : Zawieszenie XR 600 R do Transalpa 600 PD10
Siema !
Pytanie do ludzi którzy temat przerabiali i znawców tematu:
W swoim Trampku 600 PD10 mam oryginalne zawieszenie ze sprężynami progresywnymi wirtha , przerobionymi zaworami i blachami tak, że dość fajnie to działa.
Leży mi w garażu zawieszenie przód od XR 600 R. Lagi z półkami ,sztycą, zaciskiem ham. i przewodem ham w stalowym oplocie.
I teraz pytanie: Jest sens zakładać, przerabiać zawias od XR 600 do mojego Trampka ?
Zalety zawiasu od XR600:
- większy skok zawieszenia ok 280 mm (w Trampku chyba 220mm)
- większa średnica rur nośnych więc chyba większa stabilność
- lagi dłuższe więc większy prześwit (chociaż już teraz mam ok 25 cm w spoczynku)
- zawieszenie z typowo off road`owego moto a nie od drogowego przerobione.
- ?????
Wady zawiasu:
- Jedna tarcza hamulcowa (W trampku są dwie)
- pytanie jak na asfalcie ?
- ????????
Jeżdżę sporo w terenie , ale asfaltowe przelotówki też nie są mi obce.
Jak myślicie jest sens się w to pakować , bo przeróbek i pracy jest trochę ???
Z góry dziękuję za pomoc :)
madafakinges
12.12.2018, 23:03
Miałem xr600 zawias szału nie robił, powiem więcej w porównianu do np tt600r było ch*ujowe, nie mówiąc o WP z KTM.
Przerobiłem dwie XRVmam trochę doświadczenia.
Jeśli chcesz poprawić to zrób to dobrze=WP najlepiej z LC8 bo masz wagę zbiżoną.
zbyś sprzedawał lagi od lc8 za śmieszne pieniądze, do tego koło na grubą ośkę od wszelakich exc/sx/lc4 tarcza 320 pojedyncza z zaciskiem i pompą brembo będzie hamować 2x lepiej niż ori trampek, ale to minimum 2000zł i wtedy okaże się że tył Ci nie robi...
Żeby zmienić przód na dlugi, musisz dać afrykanski
tył. To będzie grubsza rzeźba.
U mnie jest przód od Ktm 640 Adventure
Tarcza hamulcowa pojedyncza 320, zacisk i pompa KTM
Hamulec jest wystarczający, ale jeżdżę tylko solo
Tył cały afrykanski z amortyzatorem Ohlinsa
Zawieszenie zachowuje się świetnie.
Warto to zrobić jeśli zwiazesz się na dłużej z motocyklem
Zrobienie zawieszenia na skróty mija się z celem
Marcin BB i Zimny wstawili od Rd 03 i nie byli zadowoleni z efektu
Zrobienie dobrze zawieszenia w Trampku to więcej jak 2 tys zł
Za sam używany amortyzator Ohlinsa zapłaciłem połowę ceny
A i tak to było 600 euro ( nowy stoi przeszło 1200)
tył Afryczny pasuje elegancko niemal P&P, wiem bo robiłem ręcami własnemi, do wymiany będziesz wtedy jednak miał kiwaczkę na afryczną tudzież adapter tylnego zacisku.
no a z resztą to się z Franzem zgadzam 100% - jeśli robisz sam to wyskoczysz z trójki na przód i tył tak na ubogo i przy okazyjnych zakupach.
jakikolwiek Ohlins na tył podbije to o kolejne 1500zeta minimum. jeśli dasz to komuś do zrobienia to ... kup po prostu inne moto.
m
Możliwości mam takie, że właściwie jestem w stanie to zrobić sam.
Nad tyłem od Afryki już się doktoryzowałem i wiem co i jak pasuje i ile to kosztuje. Na razie chciałem się skupić na przodzie.
Najbardziej zależało mi na podpowiedzi czy jak założe przód od XR to będzie tylko trochę lepiej , czy sporo lepiej , czy tak samo albo gorzej ? Bo wtedy to nie ma najmniejszego sensu pchać się w taką przeróbkę - tak naprawdę dla samej przeróbki....
Chyba rzeczywiście jeśli zmieniać zawias to na już na jakiś dobry od ktm itd..
Podnosząc przód musisz podnieść tył
Jeśli tego nie zrobisz, to nie może być lepiej
Zakładając od Xr trzeba by sprawdzić dostępność sprężyn
Akcesoryjnych. Różnica w wadze XR 600 vs Trampek to 60 kg
Można by poszukać akcesoryjnych z XR650 L
Do terenu najlepiej kupić inny motocykl
Lepsza jest zabawa
Zmiana zawieszenia w Trampku ma sens jeśli chcesz z niego zrobić fajną wyprawowke.
Wymianę tylnego wahacza na wahacz od Afryki zaczynamy
Od kupna adapteru od zacisku hamulcowego
Zacisk hamulcowy od RDO3
Eibach robi akcesoryjne XR600
Ja do XR 600 wstawiałem przód od CRF 450. XR'a to zabytek, przód szału nie robi.
Podnosząc przód musisz podnieść tył
Jeśli tego nie zrobisz, to nie może być lepiej
Tył już mam podniesiony na adapterze około 4 cm więc powinno sie wyrównać, na początek by uszło, a później zmienił bym na wahacz od Afry. Ale z tego co widzę to ten przód od XR nie jest lepszy od mojego Trampkowego więc chyba pomysł trochę upada...
Od trampkowego może i lepszy ale jest masa jeszcze lepszych a robota przy rzeźbieniu ta sama, części nieco droższe ale myślę że jak robić to już porządnie.
madafakinges
13.12.2018, 10:18
Lepszy w czym? Xr waży 130kg trampek o 100kg więcej, to nie będzie działać.
Mada, nie zrozumiałeś wypowiedzi drwala.
Na obecną chwilę, trampkowy przy małym
upgrade jest lepszy od Xr
madafakinges
13.12.2018, 10:33
No właśnie chyba pyta czy ori od XR będzie lepszy niż przerobiony trampkowy, powtarzam nie będzie.
No właśnie chyba pyta czy ori od XR będzie lepszy niż przerobiony trampkowy, powtarzam nie będzie.
Właśnie o to mi chodziło. Czyli temat chyba umrze. Odkładam na WP :mur:
madafakinges
13.12.2018, 11:21
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31079
Nawet się nie zastanawiaj. Ja płaciłem 1500 za lagi.
Lagi, do tego półki, koło z tarczami + zaciski, ewentualnie rzeźbienie adapterów, toczenie ośki itp. Ja za komplet od CFR płaciłem 1300 za wszystko + drugie tyle żeby to ogarnąć i zregenerować bo okazało się że potrzebny duuuży serwis włącznie z przeszprychowaniem i obręczą. Najłatwiej zaadoptować całość, wtedy z rzeźby zostaje tylko dorobienie sztycy, oddajesz to do fachowca i odbierasz gotowe do montażu. Jak za wysoko przód wychodzi to wpuszczasz w dół na półkach.
motormaniak
13.12.2018, 14:18
Jak ma być w miarę tanio, ale dobrze. propozycja:
Lagi KTM WP43 - fajnie od lc4, bo masa podobna. cena od 400 zł+ serwis
koło - pasuje od kazdego ktm z ośką 20 lub 26 mm. W przypadku koła na grubą ośkę bierze się tulejki koła od exc z rocznika 2015-17. Zresztą tulejki zawsze warto nowe robiąc zmotę.
Koło od 500 zł, tulejki nowe to koszt 75 zł
Hamulce -zestaw zacisk, pompa z LC4 bądz EXC, to samo, ważne że zacisk po 2008 r musi być z pompą po 2008 (tłoczek pompy cienki). Adapter w postaci jarzma mocującego może byc z LC4 , lub z aliexpresu.
Półki zawieszenia - tu jest myk o którym parę razy pisałem, lagi Wp43 pasują do półek Showy z husqvarnay z roczników 94-2000. Mają sztyce 25,4mm i po zeszlifowaniu 0,4mm pasują do standardowych łozysk 32005 (nie hondowskich 26/47,tylko dostępnych w handlu katalogowych) 25x46 do główek ramy Hondy XL, XR, XRV.
Zrobiłem takich przodków 3 sztuki i wg moich porad parę jeszcze powstało.
Ktoś zapyta skoro wsadzasz lagi wp43 w półki huski , to mógł byś załozyc cały zawias huski... Niby tak, ale nie odało mi się znaleść zawieszenia z huski Showa 45 mm w którym nie był by pościerany chrom na lagach .. A do wp43 części w bród.
U mnie jest koło z Trampka. Wytoczona do tego
oska. Tarcza 320 dedykowana do Trampiszona
Firma - He
Nie wiem czy dziś takie tarcze do dostania bo to było
Z 10 lat wstecz
ntv 650 revere ma tarcze 316mm i pasuje do trampka na jedną tarczę
Dziękuję wam wszystkim za pomoc. Temat umarł z racji tego , że nie ma sensu się orobić przy tym swapie bez żadnych korzyści.
Pozdrawiam i jeszcze będę was męczył trudnymi tematami :)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.