View Full Version : Wizy do Rosji nowe wymagania
Dziś się dowiedziałem że w przypadku wiz ponad 13 dniowych konieczne jest przedstawienie dowodu opłacenia co najmniej połowy noclegów w hotelach. Zapłaty nie rezerwacji. Ponoć w woj. Mazowieckim tak wymyslili bo w innym rejonie nie musi to być konieczne. Warto się wczesniej dowiedzieć aby nie odbić się od drzwi.
Pewnie za wielu wnioskodawców zaczęło pomijać pośredników :D
Pośrednicy chybs z tego nic nie mają. Dla nich biznes jest aby nsjwiecej wiz wyrobić.
Na tej stronie można zarezerwować hotel i zapłacić kartą. Przelew do Rosji to jakiś cyrk.
Ostrovok.ru
Od nas chcieli tylko po jednym noclego w kazdą stronę. Myśmy kupili na bookingu. 200 pln za nocleg na 3 chłopa. Wzieliśmy hotel w Borysoglebsku - bedzie prysznic chociaż w jeden dzień podróży :-).
pozdrawiam trolik
Co do pośredników, to w ambasadzie w Poznaniu ( już w 2016r.) w ogóle nie chcieli rozmawiać bez składania dokumentów u pośrednika. Nawet teraz tak jest, że trzeba zrobić to w Rosyjskim Centrum Wizowym w Poznaniu (adres: ul. Libelta 1A, lok. 5, 61-706 Poznań, tel. +48 (22) 102 1735, +48 (22) 397 1787) po uprzednim zarejestrowaniu się na stronie internetowej: http://vfsglobal.com/russia/poland/
Zadzwoń do nich i zapytaj czy wszędzie są takie same wymagania. Może za ich pośrednictwem nie będą tak wymyślali i wymagali z góry opłat za noclegi.
Pośrednicy chybs z tego nic nie mają. Dla nich biznes jest aby nsjwiecej wiz wyrobić.ostatni raz występowałem o wizę rosyjską turystyczną ze 3 lata temu i może teraz jest inaczej ale i wtedy i wcześniej fundamentalną rolą pośrednika było wyprodukowanie zaświadczenia, wiarygodnego dla ambasady/konsula, że turist wykupił sobie właściwe świadczenia turystyczne.
Przelew do Rosji to jakiś cyrkKilka razy w roku place po kilkaset ojro kontrahentowi w Rosji, zwykłym przelewem ze złotówkowego konta gospodarczego w polskim banku, za usługi niematerialne, i w niczym nie różni się to od analogicznych przelewów analogicznym kontrahentom spoza Łunii. Co miałeś na myśli?
ostatni raz występowałem o wizę rosyjską turystyczną ze 3 lata temu i może teraz jest inaczej ale i wtedy i wcześniej fundamentalną rolą pośrednika było wyprodukowanie zaświadczenia, wiarygodnego dla ambasady/konsula, że turist wykupił sobie właściwe świadczenia turystyczne.
Kilka razy w roku place po kilkaset ojro kontrahentowi w Rosji, zwykłym przelewem ze złotówkowego konta gospodarczego w polskim banku, za usługi niematerialne, i w niczym nie różni się to od analogicznych przelewów analogicznym kontrahentom spoza Łunii. Co miałeś na myśli?
Z mojego konta osobistego nie mam możliwości zrobienia przelewów w rublach. Aby zrobić to przez posrednika trzeba podać bardzo dużo szczegolowych informacji. Pewnie masz konto lw banku lepiej ogarniajacym temat albo odbiorca ma konto w europejskim banku.
A jak jest teraz z meldunkiem? Jest obowiazkowy ale czy ktoś to sprawdza?
Z mojego konta osobistego nie mam możliwości zrobienia przelewów w rublach.
Revolut.
Hej, wyrabiałem wizę na 14 dni ok 3tygodni temu w Wawie. Miałem rezerwacje (nieopłacone) w 2 miejscach, w jednym na 8 w drugim na 6 dni. Pośrednik kazał mi zrobić to na stronach https://www.hrs.de/, nie wiem dokładnie o co chodzi ale rezerwacje z tego portalu są akceptowane przez ambasadę FR. Problemów nie było, całość odwołałem po otrzymaniu wizy.
Teraz jest pod górkę przynajmniej w Warszawie
W innych miastach ponoć jest inaczej. U nas się konsul zmienił a i polityka robi swoje.
Teraz jest pod górkę przynajmniej w Warszawie
W innych miastach ponoć jest inaczej. U nas się konsul zmienił a i polityka robi swoje.
No nie wiem .Henry teraz jest w drodze załatwiał wizę gdzieś przez biuro w Bielsku bo tam nic nie chcieli ( oprócz ubezpieczenia)tak wynikało z rozmowy 2tyg temu
W ubiegłym roku roku złożyłem w warszawskim konsulacie jednocześnie 10 wniosków wizowych... 9 paszportów z wizami odebrałem po tygodniu a z dziesiątym się zaczęło to o czym piszecie. Konsul zażądał potwierdzenia opłacenia połowy noclegów. Teoretycznie nic problemowego, a jednak. Opłaciłem cały pobyt przez booking i dostarczyłem potwierdzenie konsulowi... po trzech dniach odpowiedział, że booking go nie interesuje, potwierdzenie opłacenia noclegów na wystawić hotel. Po kolejnych trzech dniach uzyskałem z hotelu takie potwierdzenie, dostarczyłem do konsulatu a po kolejnych trzech dniach konsul odpowiedział, że to nie wystarczy... hotel ma wystawić fakturę. Hotel odmówił wystawienia faktury bo po pierwsze nie robią tego przed pobytem a po drugie nie otrzymali pieniędzy za nocleg bo przecież płaciłem przez booking i to oni mają tą kasę. Po interwencji w booking "udało się" przekonać hotel, że jednak sami obsługują swoje płatności i mają te pieniądze od dawna.... w wielkim skrócie (trwało to ponad miesiąc) tak wyglądało uzyskiwanie wizy dla jednej osoby z 10cio osobowej grupy
No właśnie. Reguły nie ma jak widać. Dlatego lepiej wystąpić o wizę z zapasem. Ja zapłaciłem kartą. Potwierdzenie na koncie miałem po 3 dniach. Zobaczymy czy wystarczy.
Dżeferson
24.07.2018, 23:02
Robilem w maju w ubieglym roku u posrednika i takich jaj nie bylo. Przy rezerwacjach hoteli w Moskwie czy Petersburgu czas oczekiwania na wize wyniosl kilka dni. Rezerwacje byly na HRS bez potwierdzenia oplaty.
U nas bylo jeszcze smieszniej- konsulat w Gdansku wytyczyl nam trase, ktora mamy jechac:-). W Warszawie z kolei do wizy potrzebowalismy oplaconych rezerwacji. Zaplacilem przez booking, dostalismy wizy, a wczoraj odwolalem rezerwacje:-). Glupie to jest ale co zrobic:-). Pamietam jeszcze komunizm w Polsce wiec lezka sie w oku zakrecila za " starymi, dobrymi czasami":-)
Pozdrawiam trolik
się potwierdza stara prawda, że kraj piękny tylko ludzie k..y
Konkluzja jest taka, że nie można generalizować, zazwyczaj uzyskanie wizy przebiega bezproblemowo ale zdarzają się też ciężkie przypadki dlatego o wizie najlepiej pomyśleć przynajmniej miesiąc przed planowanym wyjazdem.
W zeszłym roku występowałem o dziesięciodniową dwukrotną wizę tranzytową. Robiłem to przez agencję wizową. Wizę otrzymałem z konsulatu gdańskiego. Noclegi nie były żadnym problemem, natomiast musiałem przedstawić dokładną marszrutę nie tylko po terytorium Rosji, ale całkowitą od wyjazdu z domu na terenie RP poprzez wszystkie kraje, aż do powrotu do domu w RP. Miało to postać wylistowania miast przez które będę jechał oraz przejść granicznych, które będę przekraczał. Oczywiście później się jej nie trzymałem i nikt tego nie sprawdzał (bo nie był w stanie).
Myślę, że z uwagi na bliskość Obwodu Kalinigradzkiego konsulat gdański ma największą praktykę w wystawianiu wiz, a tym samym robi to rutynowo nie czepiając się za bardzo.
Jest dokładnie tak jak piszesz Chemiku. Ja robię wizy w Ainie - mają biura w Wawie, Krakowie i Gdyni. Wszystkie wizy rosyjskie realizują w Gdańsku z racji łatwości kontaktu i bezproblemowej obsługi. Nie spotkałem się z takimi wymaganiami jak (rezerwacja hoteli) jak ktoś robił to przez biuro.
Problemy robią powyżej 13 dni. Pani od wiz powiedziała że to taki rodzaj akcji odwetowej bo my też podobno z wizami cyrki robimy. Nie wnikam. Wiza jest. Napisałem post aby zainteresowani mieli świadomość że czas oczekiwania na wizę może się wydłużyć
Chciałem ponowic pytanie czy na granicy sprawdzają meldunek. Jadę namiotowo i nie bardzo mi się uśmiecha szukanie urzędów.
Sylwek_76
05.08.2018, 18:25
Do tej pory nie spotkałem się. Dwa dni temu, również nikt nie pytał o meldunek. Wyjechałem z Rosji sprawnie, nie mówiąc o wjeździe :-)
Dzięki. Ruszam w sobotę nad ranem :)
Hm. Trzeba było jednak bilet na mundial kupić. Paszporty kibica do końca roku ważne.
https://rsport.ria.ru/official/20180724/1139689574.html
Jeszcze rodziny "wizowca" bezpłatnie. Ciekawe jak to będzie działało w praktyce.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.