View Full Version : Awaria w trasie
Cześć. Mam problemy z moją Afryka. Jestem w Grecji. Motocykl traci moc... wymiewymieniłem pompę paliwa gdzieś w Albanii bo moja niestety spaliła się. Teraz jak motocykl traci moc wyłączam zasilanie i po chwili włączam. Silnik zaczyna normalnie pracować ale tylko na chwilę. Miał ktoś podobny przypadek? Poratuje mnie ktoś garścią informacji? :at:
Objawy wskazywać mogłyby na cewkę, ale na hondzie to się nie znam. :)
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
luźno kieta
31.05.2018, 14:37
Sprawdził bym filtr paliwa
filtr paliwa, napiecie na aku?
radiolog
31.05.2018, 15:47
obluzowana klema?
Lewe powietrze. Na gardzielach gaźnika . Wykręć świece. Jaki kolor. Czy wali dymem z komina ?
lukasz_vip
31.05.2018, 16:15
Sprawdź czy jak będziesz miał otwarte wlewy paliwa to będzie jechać. Może zatkało się odpowietrzenie w zbiornikach.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
szynszyll
31.05.2018, 16:19
ostatnio klienci leja namietnie olej napedowy do swoich motocykli. moze i Tobie sie przytrafilo. spalona pompa brzmi jak za duze napiecie ladowania a nie za male. koniecznie to zweryfikuj. akumulator masz w jakiej technologii? kiedy go wymieniales/serwisowales?
napiecie ladowania nie powinno przekraczac 14.1 - 14.2V. przy wyzszym juz moze glupiec modul i w koncu moze sie spalic. w nagrode z obrotomierzem i cewkami WN - raz tak mialem po padnieciu Reglera.
Może wina leży dalej po stronie pompy paliwa,Może ta nowa to nie taka aż nowa i jest coś z nią nie tak.Zalej do pełna i pomiń pompę paliwa .
Zalewłem do pełna i pominąłem pompę zaraz po awarii jak stwierdziłem że pompa padła,Przerywało...
Napięcie jest w okolicy 13,8 -14. Regler uzwojenie prądnicy i aku było wymienione miesiąc temu, jest ok. Pompa wymieniona nie jest nowa , uzywana Ale paliwo podaje. Świece wymieniłem razem z pompą w Albanii bo właśnie wydawało mi się że padły. Mam wrażenie że coś jak by z prądem bo jak zaśnie lub wyłącze na chwilę to moc wraca. Ale na krótko... Czy jest możliwe że mam jakiś sterownik do pompy paliwa?
Jest pod lewym tylnym boczkiem obok reglera na 3 piny.
I jak sprawdzić czy sterownik jest ok ?
W tym temacie to niech lepiej się elektrycy wypowiedzią. ALE JAK ZNÓW OMINIESZ POMPĘ PALIWA TO SPRAWA BĘDZIE JASNA.
szynszyll
31.05.2018, 18:58
1. akumulator: wiek i stan? ostatnio padaja jak muchy. dzis kolejny koledze w trasie w cbf1000. nie cale dwa lata ma. w poniedzialek polroczny kumplowi w Tiger 1050. plaga. hgw co zakladac :(
2. stan stacyjki? gasnie wszystko czy gasnie tylko silnik? czy cala elektryka znika?
3. stan czerwonej wtyczki pod airboxem - bywa ze one umieraja
co do pompy to przekaznik pod siedzeniem sluzy tylko jako zabezpieczenie. na krotki okres czasu mozna ja podlaczyc poprzez bezpiecznik do plusa i minusa. bedzie pracowac gdy cisnienie spadnie, potem sie zatrzyma i w razie potrzeby dobije.
Jezeli silnik gasnie a cala elektryka zostaje to sprawdz czy po zaniku masz iskre na swiecach. Jezeli problemy nie wystepuja na neutralu sprawdz stopke boczna i czujnik sprzegla.
consigliero
31.05.2018, 19:15
Mnie raz zgasł i musiałem przykręcić klemy przy akumulatorze
Jak sprawdzić czy cewka jest ok ?
Motocykl jedzie i nagle traci moc. Tak jak by palił tylko na jeden cylinder. Gaśnie silnik, elektryka działa ok.
NaczelnyFilozof
31.05.2018, 23:28
Jak sprawdzić czy cewka jest ok ?
Motocykl jedzie i nagle traci moc. Tak jak by palił tylko na jeden cylinder. Gaśnie silnik, elektryka działa ok.
No ale na jednej cewce i jednym cylindrze działającym motocykl nie zgaśnie tylko jakotako dusząc sie bedzie jechał.
Podstawa problemów z elektryką to połączenia masowe. Oczka przykrecane do ramy etc. Kilka dni jazdy w deszczu, troche zasniedzieje i jaja w elektryce!
A tam są dwa moduły czy jeden? W Transalpie dwumodułowym mi kiedyś moduł jeden padł z jednego cylindra. Awaryjnie to pospinałem na jednym module - dostarczyłem mu dwa impulsy i wyjście sygnał na dwie cewki jednocześnie :-)
szynszyll
01.06.2018, 00:40
jeden modul z TPS. sprawdzic trzeba na zapasowej swiecy czy jest iskra w czasie klopotow z paleniem. sprawdzenie glownej masy to tez dobry pomysl.
Ja podobne objawy mialem gdy mi się kończył akumulator i zrobiło się zwarcie.
Możesz nam zdradzić tajemnicę co w końcu jej było???
szynszyll
02.06.2018, 20:46
taki lajf :)
Piszę to już 4 raz...
Jestem w Grecji i ciężko znaleźć trochę czasu i żeby jeszcze internet był w miarę.
A mianowicie...
Awaria zdiagnozowana i usunięta. Okazało się że jednak pompa paliwa którą wymieniłem nie dawno w Albanii nie była do końca sprawna. Małe 30 euro i chiński zamiennik pompy znalazłem w sklepie w Kalamacie, sklepie który sprzedaje skutery
Wymieniłem i królowa znów pięknie śpiewa .
Dziękuję bardzo za chęć pomocy. Na afrykanerow zawsze można liczyć!
Mam nadzieję że niedługo uda mi się kilka zdjęć i opisów z tego tripu wystawić. W każdym bądź razie polecam wszystkim Bałkany i zwłaszcza Grecję jako miejsce gdzie mozmożna przyzwoicie na winklach pośmigać.
Pozdrawiam wszystkich
consigliero
02.06.2018, 21:24
Pewnie że można, zwłaszcza sprawnym motocyklem😎
Może wina leży dalej po stronie pompy paliwa,Może ta nowa to nie taka aż nowa i jest coś z nią nie tak.Zalej do pełna i pomiń pompę paliwa .
Zalewłem do pełna i pominąłem pompę zaraz po awarii jak stwierdziłem że pompa padła,Przerywało...
Jedź spokojnie, nie oczekuję odpowiedzi bo masz podróż...
Ale do innych userów co sami testowali:
siódemka ile i jak jedzie bez pompy? - bo czwórka to mam obcykane... sporo ponad 200 km bez zająknięcia od pełnego baku.
Mnie poniżej 1/2 baku jeszcze śmigała. Więc powyżej 200km bez pałowania powinna ujechać
Może wina leży dalej po stronie pompy paliwa,Może ta nowa to nie taka aż nowa i jest coś z nią nie tak.
https://i.gifer.com/EA2I.gif
:D:D:D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.