View Full Version : Obniżenie Afry. (tak, OBNIŻENIE! )
gerard36856
28.05.2018, 11:15
3 rok jeżdzę Afryka z 1993. Liczyłem, że jeszcze urosnę ale niestety. Ciąglę 172cm. Tylko czubkami butów dosięgam mimo obniżonej przez Johnego kanapy. No i się męczę. Tzn jeżdze sobie, ale nie mam tej pewności która miałbym na niższym motocyklu.
Wiem, kupić mniejszy. Nie chce ;)
Myślałem o zmianie sprzętu, ale nie luuuubie kupować, wole serwisować to co mam. Względy sentymentalne też ważne. Afra jest w dobrej kulturze technicznej. No i moje gówniane prawo jazdy A2 redukuje ilość interesujących mnie motocykli o 98% bo żaden lekki nie spełnia wymogu mocy do masy, a transalp jest dla mnie za mocny bo ma aż50KM (a ma być 48KM maks..).
Mam pecha do urzedów komunikacji, nie mam ochoty na redukowanie mocy i zmiany w dowodzie.
Czyli obniżamy.
O ile wiem wszystko jest w niej seryjne/fabryczne.
1. Ile można obniżyć?
2. Jakie są metody?
Wymiana amortyzatora na krótszy? Przednie lagi też głębiej w półkę wpuscic, zeby proporcjonalnie było do zabiegów z tylu przeprowadzonych.
Kieeedyś coś o akcesoryjnych łącznikach mi mignęło. Że można kupić. to byłoby nawet super, bo ingerencja niewielka i odwracalna.
Prześwit może się zmniejszyc, jeżdzę tylko po szutrze (chociaż jakby była niższa to kto wie?)
Wpusc lagi o 2cm w polkę i sprawdz efekty.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Na lagach 2-3cm spoko, do tego niższa kanapa od Zeta :)
I powinno wystarczyc.
Mam tak i jest OK ale mam 174cm
Pewnie da się tez "kości" do obnizenia tyłu dokupić (do Afry się nie interesowalem ale do innych moto są)
CzarnyEZG
29.05.2018, 06:20
Jeżeli masz standardowo ustawione napięcie wstępne sprężyny tylnego amortyzatora, to możesz o około centymetr rozkręcić ją, co także spowoduje obniżenie tyłu.
Jeździsz we dwie osoby? czy raczej sam?
gerard36856
29.05.2018, 07:52
mam odkręcone ile sie dało z tylu, jezdzę zawsze solo i takie napięcie sprężyny mi pasuje :)
Kiedyś odkręciłem aż za wiele, i na wyboju zluzował się i wypadł ten pierścień, ktory w 'kielichu' amortyzatora jest i całe jarzmo wpadło z 4-5cm niżej co skonczylo się wywrotka. Ale wtedy to całe kopyto miałem nie ziemii :D tak nisko stała.
Szerokość kanapy też ma znaczenie. Nie wiem czy wziąłeś to pod uwagę przy przeróbce u Zet-a. Można pokusić się o wąską przednią część siedzenia do "aktywnej" jazdy, a pozostałą część zostawić szerszą.
Kolejny temat to buty. Są modele z wysokimi podeszwami i tu pewnie można z 1-2cm zyskać.
Pozdro
--
Jarek
CzarnyEZG
29.05.2018, 10:57
W linku:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1266&highlight=obni%BFenie
masz wątek, w którym już była taka dyskusja (są zdjęcia jak wykonać obniżenie tyłu i dyskusja o wpuszczaniu lag.
Sumując, wpuść lagi w półki (godzina roboty z piwem) to bezkosztowe,
dalej buty i modyfikacja tylnego zawiasu (skoro masz już obniżaną kanapę.
ps: Możesz też upuścić powietrza z kół. Wtedy też będzie niżej ;)
obniżając przód jednocześnie musisz obniżyć tył!
Dokładnie, np. wpuszczając lagi w półki zmieniasz geometrię motocykla..
Obniżyłem o 2cm na lagach i nie zauważylem, żeby cos się w prowadzeniu zmieniło
gerard36856
29.05.2018, 12:11
No właśnie.
Zmieni się kąt z przodu.
Z tylu jest troszke niżej bo mam zmniejszone napięcie wstępne, ale do moich 80.00kg jest to akurat pasowne. To może te 3cm przód bezkarnie pasowałoby obniżyć, hmm.
A ''akcesoryjne'' amatorsko frezowane czesci zawieszenia, nie przemawiają do mnie wcale :) brrrrr
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1266&highlight=obni%BFenie&page=7
z 2010r, mam nadzieję ze użytkownikowi nic się nie stało :)
motocykl moze być mniej stabilny przy wyższych prędkościach,zmieniasz kąt pochylenia głowki ramy.. obniżać trzeba równoczesnie tył i przód by zachować takie samo prowadzenie jak w oryginale.
FrankoChmiel
29.05.2018, 12:19
Motomax, ma rację. Obniżenie przodu bez ingerencji w tył pogarsza prowadzenie. Ja wysunąłem na nowo lagi.
CzarnyEZG
29.05.2018, 17:23
Czyli wypuszczenie lag powinno sie wiązać z jednoczesnym wydłuzeniem kości tak?
Pytanie w drugą stronę. Przy okazji regeneracji tylnego amortyzatora ustawiłem SAG (tak jak umiałem) pod siebie, czyli z max naprężonej sprężyny tylniej przeszedłem mniej więcej w połowę zakresu (nawet za połowę) moto prowadzi się znacznie lepiej. Jest "poręczniejsze" czy wcześniejsza nerwowość mogła być spowodowana zbyt wysokim tyłem w stosunku do przodu?
Podepnę się pod temat.
Sprawa dotyczy mojej koleżanki które to ma na tyle zgrabne nóżki że ma wysoko na trampku.
Lagi są już wpuszczone max ile można.
Jak siądę z tyłu ( tak wiem mogę częściej przesiadywać na kanapie ale nie zawsze się da :) ) to Trampek się obniża do akceptowalnej wysokości czyli gra idzie o jakieś 5cm.
Nie pamiętam czy na pewno napięcie wstępne jest już całkiem odpuszczone , sprawdzę.
Gdyby było to czy można jeszcze coś wywalczyć np kościami , czy będzie już za nisko do przyzwoitego prowadzenia.
szynszyll
31.05.2018, 20:02
zrobic kosci przy dzisiejszej dostepnosci maszyn tnacych nie wyjdzie duzo a warto sprobowac. ja kiedys kolezance rysowalem dogbonsy do cbr 929 bo majtala nogami. wycinka z chromoniklu 8mm grubosci wyszla ponizej 25pln z materialem za pare.
gerard36856
31.05.2018, 20:38
no dobra, ale te elementy są jakoś ulepszane? to generalnie są odkuwki przeca.
m?
szynszyll
31.05.2018, 20:43
nic im nie bedzie. pracuja glownie na sciecie a ich grubosc i twardosc w zupelnosci wystarcza.
ja cialem takie cos:
https://www.picclickimg.com/d/l400/pict/112787628975_/CBR-600-F-2000-F4-Aluminium-Frame-30mm.jpg
w afryce ten klopot ze trzeba by wyspawac caly element - z dwoma ramionami i rura na osadzenie lozysk. jest troche zabawy ale sprawa nie jest beznadziejna.
https://www.bike-parts-honda.com/thumbs/h/motog/80427/IMGE/720_280/F_23.jpg
w tym watku kolezka chyba frezowal w jakims duralu:
http://advrider.com/index.php?threads/the-africa-twin-xrv650-xrv750-thread.50630/page-552#post-18321516
Tak sie zastanawiam po co?.......
Mam RD07A I 170 i jest ok , nie mam problemow. Jeszcze mi " nogi" nie zabraklo. Nie mowie o terenie , bo tam juz by braklo i to nie raz.
A dodatkowo mam zmienione zawieszenie przód I tyl przez co AT poszla jeszcze do gory o jakies 50 mm......... musialem obnizyc kanape...... i nie mam jakiegos dyskomfortu przy zatrzymaniu.
Zrobilem kilka wyjazdow i bylo super.
piotrholly
09.06.2018, 17:07
Ja przy swoich 178 cm na RD03 musiałem obniżyć fabryczna kanapę i zmniejszyć naprężenie tylnej sprężyny. I jakby nie moje 110 kilo to pewnie dalej bym w powietrzu nogami machał.
gerard36856
09.06.2018, 20:32
na asfalcie to je łatwizna :)
Ja przy swoich 178 cm na RD03 musiałem obniżyć fabryczna kanapę i zmniejszyć naprężenie tylnej sprężyny. I jakby nie moje 110 kilo to pewnie dalej bym w powietrzu nogami machał.
Musisz mieć mocno krótkie nogi.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.