View Full Version : Polski TET
Planujemy z kumplem zaraz bo Baba Jadze, zrobić wschód naszego kraju, ponieważ mieszkam na granicy z Niemcami, jakoś nigdy mi nie po drodze w ten rejon. Luźno podchodząc do tematu lecimy od Bieszczad po Mazury, czasu jak zawsze za mało (5dni), więc myślimy wykorzystać TET co by zbytnio nie zmużdżać się nad planowaniem trasy (opcja na azymut też jest ;)). Pytanie czy ktoś może się podzielić wrażeniami z trasy, oczywiście planujemy jak najmniej czarnego jak najwięcej odcinków nie utwardzonych. Chyba, że ma ktoś ciekawy ślad dający moc przygód.:at:
Ten TET to raczej czarne i gruntówki z naciskiem na czarne. Kumpel leciał w zeszłym roku. Nastawiał się na off i nie był zachwycony.
maciej33
19.03.2018, 11:01
Co to jest TeT??
http://www.transeurotrail.org/
PietiaBBI
19.03.2018, 11:24
Odcinek od rzeki Bug do Topiła: 30%on, 70%off przynajmniej tak tyło w zeszłym roku. Dalej zaczyna się puszcza i zakazy :(
Jeżeli potrzebujesz więcej szczegółów to pisz na priv.
Ten TET to raczej czarne i gruntówki z naciskiem na czarne. Kumpel leciał w zeszłym roku. Nastawiał się na off i nie był zachwycony.
tego się obawiałem, :mad:
Odcinek od rzeki Bug do Topiła: 30%on, 70%off przynajmniej tak tyło w zeszłym roku. Dalej zaczyna się puszcza i zakazy :(
Jeżeli potrzebujesz więcej szczegółów to pisz na priv.
Dobra informacja, odezwę się na priv.
Kiedyś podaliśmy trochę tracków offowych wzdłuż wschodniej granicy.
Czarnego mało, off z tych łatwiejszych raczej.
http://africatwin.pl/showthread.php?t=18853
Tylko musisz je wyłuskać z relacji ;)
a kto zabroni zjechac z czarnego i zmodyfikować TET PL :)
Tu chodzi o to aby trasa była w pełni na legalu. Zjechać w krzaki nikt ci nie zabroni ale to już będzie niezgodne z zasadą legalności przejazdu.
Kiedyś podaliśmy trochę tracków offowych wzdłuż wschodniej granicy.
Czarnego mało, off z tych łatwiejszych raczej.
http://africatwin.pl/showthread.php?t=18853
Tylko musisz je wyłuskać z relacji ;)
wyłuskane, dzięki;)
Wrzucajcie proszę opinie po przejechaniu. Z tego co widzę to track zmienia się co jakiś czas i mam nadzieję, że w kierunku off.
Z tego co wiem, polski liseman jest obecny na Forum. Można jego podpytać.
A jeśli chodzi o przejazd to możecie wykorzystać tracki rajdu sout-north, o ile już będą dostępne.
Moja wersja TET by Złom, bardzo dużo OFF, miejscami hard!
TET Poland by Złom
https://goo.gl/maps/BqHfv5aT8TQ2
O i to mi się podoba, piwo dla tego Pana, choć przyznaje, że kiedyś po tym biłgoraju to mogłem własnego tracka wytyczyć bo twój za bardzo nas po asfalcie ciągnał :D
Ile dni Ci zajęły wszystkie 3 części ?
:Thumbs_Up:
Super Złomie. Pozwoliłem sobie przerobić na gpx.
Można też pobrać KMLa i w BC działa.
Złomie :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:
Złom'ie, emek, dzięki!
:Thumbs_Up:
FrankoChmiel
21.03.2018, 01:06
W zeszłym roku wykonałem takie założenie: ściana wschodnia, jak najbliżej granicy. Co prawda tracka musiałbym wytyczać bo jechałem bardziej po papierowej mapie. Powiem tak: da się to zrobić niemalże w 99%+przez Bug dobrze jest się przeprawić jak Złom (na Mielnik), bo ten wcześniejszy prom zlikwidowano (ten prom przeprawiają panowie siłą mięśni). Wcześniej jest jakaś wieś co ciekawe rzeźby w polu i przy drodze stoją, pozytywne halo robią jak się przejeżdża. Na wysokości Suwałk dla mnie była nuda, ale fajne jezioro jest w Wiżajnach, poźniej dałem jeszcze w lewo do Stańczyków na akwedukty i tamte okolice piękne.
Na wysokości Suwałk nuda?!!!:dizzy:
A Suwalski Park Krajobrazowy? Góry Sudawskie? O człowieku....
Jadąc od Mielnika czy tam innego Gnojna ścianą wschodnią jak nabliżej granicy dolecisz najdalej do miejscowości Muły. Dalej wzdłuż granicy to już nie jest legal.
Suwalski Park Krajobrazowy jest czad. Nie tak rozreklamowany jak Bieszczady a równie piękny.
Do Suwalskiego Krajobrazowego Parku trzeba dodać Wigierski Park Narodowy - ale to już na rowerze.
Cibor klv
23.03.2018, 21:47
Akalice Białegostoku, Parku Biebrzańskiego może jak czas pozwoli to zrobię alternatywny TET, bo ten proponowany zdecydowanie za bardzo asfaltowy i utwardzony :) owszem na Anakach da się przejechać, ale co jeśli ktoś ma TKC ? To po to ja TKC zakładałem, żeby po twardym jechać ??? :)
Marcinnn6
12.08.2019, 14:20
Krótki wypad na wschodnią ścianę, czasu nie mam niestety za dużo. Wyjazd w środę ze Zgierza tak, koło 14-15 - dzidowanie asfaltem do startu przejażdżki. W czwartek luz i jak najwięcej offu, cały dzień jazdy. Piątek, powrót do chaty trochę offem trochę asfaltem bez napinki czasowej, ale wieczorem musimy być z powrotem.
No i właśnie myślę o TET w wersji Złoma. I teraz mam pytanie, od którego momentu najlepiej zacząć, żeby było "najfajniej" - czy zacząć od samej góry Augustów i jechać w dół, ta opcja jakoś do mnie najbardziej przemawia. I jak mniej więcej daleko możemy dojechać z Augustowa na południe, nie dzidując jakoś nadmiernie ale też nie marudząc za bardzo.
Czy może polecacie się "wbić" na tracka w innym miejscu?
Ściągnij sobie tracka Złoma. Wygląda zacnie na google i masz już skonwertowany na .gpx by ja :D.
Osobiście bym się skierował w okolice Białegostoku zamiast lecieć na Augustów. Masz co najmniej godzinę mniej dojazdówki do tracka.
Marcinnn6
12.08.2019, 15:29
ale wtedy jak dojadę do Białegostoku to cała północna część zaczynająca się od Sejn wokół Augustowa mnie ominie? Chyba, że nie warto, ale patrząc po ścieżce to chyba tam jest fajny odcinek
W mojej ocenie nie warto.
Afro_BAU
12.08.2019, 17:55
Tereny fajne, nie TET niekoniecznie. Ale musi być legalnie więc musi tak być.
Marcinnn6
12.08.2019, 21:18
Afro_BAU - to twoje tereny, powiedz gdzie się wbić najlepiej, gdzie tam koło Ciebie można pojechać. Widziałeś tego tracka co Złom wrzucił:
Jakoś mocno na TET się nie fiksuje...
https://goo.gl/maps/BqHfv5aT8TQ2
warto Suwałki dookoła zrobić jak na tej mapie? czy zacząć tak w okolicach Supraśla ?
Afro_BAU
12.08.2019, 22:24
Myślę jest fajny przynajmniej od Dowspudy w dół (nad Suwałkami nie kojarzę dróg). Jeździliśmy podobnie na zlocie DR niedawno. W środę ani czwartek nie będę dostępny ale jakbyście chcieli się pokręcić po okolicy to może byłbym w stanie coś udostępnić.
Panowie a jak używacie tych plików gpx ? Jest do tego jakaś specjalna nawigacja czy aplikacja ?
PS : Już znalazłem - mam locus map !
Wrzucasz w Garmina, fona lub inne urządzenie co czyta pliki .gpx.
Z apek to ja znam tylko Locus.
Mistrz prostej
10.09.2019, 11:31
Planujemy z kumplem zaraz bo Baba Jadze, zrobić wschód naszego kraju, ponieważ mieszkam na granicy z Niemcami, jakoś nigdy mi nie po drodze w ten rejon. Luźno podchodząc do tematu lecimy od Bieszczad po Mazury, czasu jak zawsze za mało (5dni), więc myślimy wykorzystać TET co by zbytnio nie zmużdżać się nad planowaniem trasy (opcja na azymut też jest ;)). Pytanie czy ktoś może się podzielić wrażeniami z trasy, oczywiście planujemy jak najmniej czarnego jak najwięcej odcinków nie utwardzonych. Chyba, że ma ktoś ciekawy ślad dający moc przygód.:at:Weź przestań Ty i drogi nie utwardzone 😁były by Ci jedynie potrzebne żebyś miał gdzie śledzia od namiotu wbić 😁😄
Wysłane z mojego SM-G398FN przy użyciu Tapatalka
marecki999
10.09.2019, 12:22
Ja startuje jutro na TET. od Giżycka i lece w dół bez kombinacji - po sladzie. Jak sie uda skonczyc do piątku to od razu z hrebennego obieram kierunek na spotkanieFAT.
marecki999
11.09.2019, 20:16
Dzis dotarłem w okolice Siemianowki... kimam nad zalewem
Mariusz S
14.01.2021, 14:30
Panowie jak wrzucić TET do nawigacji tomtom 550
https://www.tomtomforums.com/threads/rider-550-routes.32234/
Muscalero
14.01.2021, 18:22
Panowie jak wrzucić TET do nawigacji tomtom 550
Po ostatniej aktualizacji map TomTom 550 nie chce mi wczytać śladu dwóch śladów TET polskiego. Zacząłem konwertować ślad gpx na klm i korzystam z Maps.Me. Tam jest spoko.
Mariusz S
15.01.2021, 11:33
Po ostatniej aktualizacji map TomTom 550 nie chce mi wczytać śladu dwóch śladów TET polskiego. Zacząłem konwertować ślad gpx na klm i korzystam z Maps.Me. Tam jest spoko.
ok a tak po ludzku dla laika który nie bardzo ogarnia , krok po kroku
na stronce transeurotrial są mapy do pobranie aby je pobrać i wrzucić w tomtom550 musisz ........
z góry dzięki za pomoc
Muscalero
16.01.2021, 06:17
http://download.tomtom.com/open/manuals/VIA_53/html/pl-pl/ImportingatrackGPXfile-MyDrive-CONNECTEDandNOTCONNECTED.htm
Za pomocą aplikacji MyDrive na komputerze można zaimportować pliki .GPX śladów do urządzenia TomTom.
Importowanie pliku śladu GPX
Aby zaimportować plik .GPX za pomocą aplikacji MyDrive, wykonaj następujące czynności:
Połącz urządzenie VIA z komputerem za pomocą aplikacji MyDrive Connect.
W aplikacji MyDrive wybierz Moje trasy.
Wybierz opcję Importuj plik GPX i przejdź do pliku śladu .GPX.
Nowy ślad zostanie wyświetlony na liście Moje trasy.
Poczekaj, aż plik śladu zostanie przesłany do urządzenia VIA.
Wybierz opcję Moje trasy.
Zaimportowany ślad zostanie wyświetlony na liście Moje trasy.
Jeszcze prościej:
1. zaloguje się na kompie na stronie:
https://mydrive.tomtom.com/pl_pl/ - tam zaimportuj ślad.
2. W my drivie dodajesz swoją nawigację. W samej nawigację musisz też być zalogowany na to samo konto.
3. Po wczytaniu śladu .gpx na kompie jest jest opcja: synchronizuj ślad w moich urządzeniach.
Wsio :)
Mariusz S
16.01.2021, 09:01
http://download.tomtom.com/open/manuals/VIA_53/html/pl-pl/ImportingatrackGPXfile-MyDrive-CONNECTEDandNOTCONNECTED.htm
Za pomocą aplikacji MyDrive na komputerze można zaimportować pliki .GPX śladów do urządzenia TomTom.
Importowanie pliku śladu GPX
Aby zaimportować plik .GPX za pomocą aplikacji MyDrive, wykonaj następujące czynności:
Połącz urządzenie VIA z komputerem za pomocą aplikacji MyDrive Connect.
W aplikacji MyDrive wybierz Moje trasy.
Wybierz opcję Importuj plik GPX i przejdź do pliku śladu .GPX.
Nowy ślad zostanie wyświetlony na liście Moje trasy.
Poczekaj, aż plik śladu zostanie przesłany do urządzenia VIA.
Wybierz opcję Moje trasy.
Zaimportowany ślad zostanie wyświetlony na liście Moje trasy.
Jeszcze prościej:
1. zaloguje się na kompie na stronie:
https://mydrive.tomtom.com/pl_pl/ - tam zaimportuj ślad.
2. W my drivie dodajesz swoją nawigację. W samej nawigację musisz też być zalogowany na to samo konto.
3. Po wczytaniu śladu .gpx na kompie jest jest opcja: synchronizuj ślad w moich urządzeniach.
Wsio :)
wielkie dzięki :bow: bardzo pomogłeś, faktycznie żadna filozofia jak ma kto pokierować jeszcze raz dzięki .
Muscalero
16.01.2021, 12:02
wielkie dzięki :bow: bardzo pomogłeś, faktycznie żadna filozofia jak ma kto pokierować jeszcze raz dzięki .
Spoko, chwilę mi zajęło zanim sam to ogarnąłem instrukcję 😀, gdzie się zalogować a gdzie wczytać.
Ale wracając to mojej wcześniejszej odpowiedzi, nie wiem dlaczego po zaimportowaniu nie chce mi teraz wyświetlić prawidłowo śladu TET w nawigacji. wyświetla komunikat: Brak możliwej trasy.
Na wiosnę było ok i jeździłem na TomTom. Nie kopie się z tym i zacząłem jeździć na MAPS.ME
Mariusz S
18.01.2021, 17:14
jeszcze jedno pytanko , na stronce tomtom w zakładce moje trasy mam zapisane 5 tras dojaz do TET i 3 trasy TET dodatkowo 1 trasa dojazdowa do domciu moje pytanko czy jest możliwe połączenie tych tras w jedną ???
Muscalero
18.01.2021, 17:22
Ja nie umiem. Z doświadczenia wiem że wolę krótsze trasy i je wczytuję. Na dłuższych jest szansa na błąd w trasie.
Mariusz S
18.01.2021, 17:28
ok czyli zostawiam jak jest łączna trasa z dojazdem i zjazdem z TET 3137 km , teraz pytanie do osób które przejechały w całości odcinek wschodni czyli 1044 km jaki jest realny czas przejazdu tego odcinka , nawigacja pokazuje 21 godz , które odcinki sprawiają najwięcej problemu , które miejscówki polecacie na nocleg
Zależy od pogody. Północ jest łatwa. Piaszczyscie i szutry. Okolice Kazimierza jak jest mokro to klękajcie narody.
Moim zdaniem absolutnie bez napinki cztery dni. Trzy to już jazdajazda. Pisze o całości wschodu.
Więcej przejedziesz sam. Im większa grupa tym wolniej.
Mariusz S
18.01.2021, 20:09
Zależy od pogody. Północ jest łatwa. Piaszczyscie i szutry. Okolice Kazimierza jak jest mokro to klękajcie narody.
Moim zdaniem absolutnie bez napinki cztery dni. Trzy to już jazdajazda. Pisze o całości wschodu.
Więcej przejedziesz sam. Im większa grupa tym wolniej.
Dzięki , czyli liczę cztery dni jedziemy na dwa moto afryka i T7 plan na kwiecień tenerką leci sąsiad który ma duuuuuże doświadczenie ja natomiast no co tu dużo pisać 7800km łącznie śmignięte od czerwca kiedy to odebrałem prawko . Odnośnie noclegów coś polecisz ???
Kwiecień to już namiot można rozważyć. Fajne miejscówki namierzysz po drodze.
Jeśli jedziesz całość wschodu to KONIECZNIE stanica kajakowa w Kryłowie. Jak dobrze przybajerzysz to gospodarz da wam kryta strzecha najebkownie z kominkiem. Miejsce mustsee. Warto zaplanować trasę aby tam skończyć dzień.
Ja akurat robiłem masakryczne dzienne przeloty wiec nie bardzo polecam iść w moje ślady.
M
Mariusz S
13.04.2021, 19:13
Wracam do tematu przygotowanie do wyjazdu TET więc tak , wstępna data startu 23.04 chyba że prognozy się nie sprawdzą i będzie lipa z pogodą.
Jak wyglądają moje przygotowania do TET ponieważ jest to moja pierwsza większa wyprawa ( proszę się nie śmiać ) ale moja przygoda z moto dopiero się rozpoczęła w zeszłym roku opiszę co zabieram co kupiłem itd , namiocik postawiłem na automatyczny Campmore , mata wybrałem samopompującą Sea To Summit , podstawowych rzeczy użytku codziennego nie będę opisywał oraz narzędzi kluczy itp zastanawiam się jeszcze nad Kuchenka turystyczna którą wybrać Campingaz czy Jetboil czy coś innego , oponki tym razem postawiłem na michelin tracker zobaczymy jak spiszą w zeszły roku miałem mitas dakar i zeszły po 6000 tys km tył na zero .
Pytanie czy tomtom550 da rade czy ściągnąć na smartfon jakieś mapy Lucas czy coś innego co może okazać się pomocne ???
a jeszcze jedno pytanie kupiłem kuferki aluminiowe bo trafiłem na dobrą okazje pytanie czy oszczędzić je zostawiając je w garażu i zabrać tylko rolbak 40L + ori kufer centralny ???
CzarnyCzarownik
13.04.2021, 20:03
Kup sobie palnik na gaz z aliexpress za 15zł taki mini. Albo większy z bardziej stabilną podstawą. Do tego zbiorniczek na gaz 100g lub 240g. I menażkę z nierdzewki ja polecam helikona + kuber nierdzewny najlepiej 400ml.
Ostatnio testowałem mini kuchenkę w górkach. 100g gazu na 2 osoby na 3 dni dało radę, jeszcze zostało. Można dokupić adapter aby przelać gaz z innego, łatwo dostępnego pojemniczka z gazem do swojego wyprawowego.
Kufry zostaw, jak będą w lepszym stanie to łatwiej je sprzedasz za rok :D
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
... Kufry zostaw, jak będą w lepszym stanie to łatwiej je sprzedasz za rok :D
Dokładnie TAK :D
Aplikacja TET na adroida do tego OsmAnd i jedziesz.
Z tym gotowaniem to romantycznie jest ja wiem ale w praktyce to rzadko tego używam bo się po prostu coś wrzuci na stacji jak i tak tankujesz.
Zależy jak kto jeździ i ile w ciągu dnia.
Powodzenia.
M
Dokładnie TAK :DPotwierdzam. Kolega rok temu kufrem tak uszkodził sobie nogę, że do teraz nie może biegać i czuję ból przy dłuższym chodzeniu.
No i na karetkę trochę musiał czekać, bo oni śladu TET nie mają ;) i między pola trochę się jedzie.
A pamiętajmy, że wtedy jeszcze opieka ledwo, bo ledwo ale jeszcze banglała.
Mariusz S
13.04.2021, 21:54
ok czyli kufry zostają , wyjazd 5 do 7 dni więc chyba nie ma potrzeby jakoś mocno się pakować , lecimy na dwa moto więc podzielimy ekwipunek . Dzięki koledzy za wskazówki mam nadzieje że uda się wyruszyć w zaplanowanym terminie bo mam straszną zajawkę i już się nie mogę doczekać .
ok czyli kufry zostają , wyjazd 5 do 7 dni więc chyba nie ma potrzeby jakoś mocno się pakować , lecimy na dwa moto więc podzielimy ekwipunek . Dzięki koledzy za wskazówki mam nadzieje że uda się wyruszyć w zaplanowanym terminie bo mam straszną zajawkę i już się nie mogę doczekać .
TomToma też zostaw. Nawet jak wgrasz ślad i każesz się po nim prowadzić to będzie przeliczał i zabierał Cię na swoje drogi. Masz kilkanaście dni do wyjazdu, naucz się OsmAnd'a, przyda Ci się na resztę sezonu.
W związku z tymi kilkunastoma dniami sprawdzalność dowolnej prognozy pogody masz w okolicach 50%. Albo będzie padać, albo nie :-) Jeśli spałeś już w kwietniu pod namiotem, zwłaszcza na wschodzie naszego kraju, to wiesz jaki śpiwór zabrać. Jeśli nie spałeś i nie wiesz że najlepiej puchówkę, to zabierz przynajmniej zimową czapkę, dogrzejesz się duchem puszczy.
Kuchenka gazowa jest spoko żeby zaparzyć czaj albo zalać chińszczora rozpalając ognisko. Ja bym poszedł w rozmiar+lans i kupił BRS-3000T plus mały kartusz.
Tracker też na tył? 140/80/18? Koniecznie napisz jak się sprawują, to miał być mój następny experyment ale zakleiłem felgę na bezdętkową i nie chcę niepotrzebnie ruszać wentyla.
Będziecie mieli zajebisty trip. Czekamy na relację po powrocie!
muszel72
14.04.2021, 07:59
Z Ali do wyjazdu to on sobie już nic nie kupi. Ja też polecam Osmanda wgrać.
Powodzonka.
Tak się podpytam. Michelin Tracker chcesz kolego założyć do Afryki? Ile to ma szanse przeżyć? Wydaje mi się to bardzo mocnym eksperymentem z naciskiem na zmiana w trasie choć ten TET nawet cały może i to wytrzyma. Szukam czegoś na tył ale wydaje mi się że żywotność tej opony to z tysiak w lekkim sprzęcie. Może się mylę. Ktoś to przetestował na jakimś dłuższym dystansie on/off?
greenman
14.04.2021, 08:31
Tracker to jest chyba następca AC10, więc te 3k na średnim motocyklu powinno dać się zrobić, nie wiem jak na Afryce. Mieszanka była w AC10 dość twarda.
Właśnie AC10 na CRF ktoś zeznawał że 5 koła wydusił, Tracker na 250L film widziałem na YT po 5 koła wygląda nienajgorzej. Opinia usera by się zdała bo teorie to mnie nie interesują. A ja chcę do obładowanej DR wsadzić ale musi te 3 tysie oblecieć, no może 4.
greenman
14.04.2021, 08:40
Pewnie i 6k by się dało, chyba też widziałem tą relację z małej CRF. Tam chyba gość do slicka to zjechał? I ta opona już na samym początku wyje tak że wytrzymać się nie da. Jest głośniejsza od przelotu.
Może ta nowa jest trochę bardziej wytrzymała, trzymamy kciuki za kolegę i czekamy na relację ;)
Hałas mnie nie nie boli i tak mam zatyczki. Ważne żeby nalot 4 koła on/off wytrzymała na załadowanej DRce pode mną.
k_AIQvEmuMI
Tak się dopytam. Po co na polski TET taka guma? :dizzy:
A jak będzie błoto? Lepsza taka niż Anaki :D
greenman
14.04.2021, 08:53
Tak się dopytam. Po co na polski TET taka guma? :dizzy:
Po suchym szutrze możesz nawet na slicku jechać, gorzej jak masz zarezerwowany urlop, od tygodnia pada, a nie chcesz zmieniać planów ;)
Mariusz S
14.04.2021, 08:56
Tracker też na tył? 140/80/18?
tak , dokładnie w tym rozmiarze
Koniecznie napisz jak się sprawują
na pewno po powrocie zdam relacje
Tak się podpytam. Michelin Tracker chcesz kolego założyć do Afryki?
tak opony już na felgach czarnych na złotych do jazdy szosowej mam ANAKEE Adventure i bardzo jak na razie sobie chwale
Ile to ma szanse przeżyć?
jak TET przeżyje będzie ok opisze po powrocie koła zakładam na wyjazd w planach przejechanie ok 2500 tys km z tego asfalt ok 900-1100 km ile nakręcimy sie okaże czy czas pozwoli na odcinek 2 i 3 zobaczymy tak czy siak opony swoje przejdą po powrocie cyknę foty .
Tak się dopytam. Po co na polski TET taka guma?
pierwsze kupiłem MOTOZ TRACTIONATOR ENDURO I/T HARD/SOFT po 2 tygodniach oczekiwani koleś zadzwonił i poinformował że brak na stanie i dostawa na czerwiec więc padło na Michelin brak opini dobra cena nie dbam o to jak szybko zejdą jak bardzo hałasują itd , może mile mnie rozczarują ważne by w razie złej aury zrobiły robotę
greenman
14.04.2021, 08:58
Wrzuć też fotkę jak wygląda 140 na feldze afryki. Pamiętam, że AC10 było bardzo szerokie.
StrzeLuk
14.04.2021, 09:00
zastanawiam się jeszcze nad Kuchenka turystyczna którą wybrać Campingaz czy Jetboil czy coś innego
Według mnie się przydaje. Szczegółnie jak będziesz jechał na wiosnę. Jak Cię wyziębi podczas drogi to możliwość zrobienia czegoś na ciepło jest skarbem. Przy TETcie nie ma tak często knajp a szczególnie w lockdownie. W małych wsiach często pozamykane bo czekają na sezon. Ja bez kuchenki bym nie sie ruszał. Weź co masz, to nie K2 żeby jakoś specjalnie się zbroić.
Pytanie czy tomtom550 da rade czy ściągnąć na smartfon jakieś mapy Lucas czy coś innego co może okazać się pomocne ???
Jak masz Androida to OSMAnd. Sprawdza się kapitalnie. Masz oznaczone wiaty, parkingi itp. Na iPhona nie wiem co polecić.
a jeszcze jedno pytanie kupiłem kuferki aluminiowe bo trafiłem na dobrą okazje pytanie czy oszczędzić je zostawiając je w garażu i zabrać tylko rolbak 40L + ori kufer centralny ???
Nie bierz żadnego kufra "twardego". Chyba, że wsadzisz do niego tylko miękkie rzeczy (ciuchy itp) inaczej kilka dni będziesz słuchał jak Ci coś klekocze w kufrze. Ja tak przejechałem połowe TETa i dopiero zrozumiałem jak komfort daje miękki bagaż. W rolbak 40L spokojnie się zmieścisz. Jak nie to znaczy, że zabrałeś za dużo gratów.
jak TET przeżyje będzie ok opisze po powrocie koła zakładam na wyjazd w planach przejechanie ok 2500 tys km z tego asfalt ok 900-1100 km ile nakręcimy sie okaże czy czas pozwoli na odcinek 2 i 3 zobaczymy tak czy siak opony swoje przejdą po powrocie cyknę foty .
No to liczę kolego. To będzie bardzo pomocne. :Thumbs_Up:
Mariusz S
14.04.2021, 09:23
Wrzuć też fotkę jak wygląda 140 na feldze afryki. Pamiętam, że AC10 było bardzo szerokie.
proszę bardzo obok siebie Michelin Anakee Adventure 90/90 + 150/70 i Michelin Trackerc 90/90 + 140/80
106140
https://images89.fotosik.pl/492/908b412f0f89f349med.jpg
Mariusz S
14.04.2021, 09:28
Według mnie się przydaje. Szczegółnie jak będziesz jechał na wiosnę. Jak Cię wyziębi podczas drogi to możliwość zrobienia czegoś na ciepło jest skarbem. Przy TETcie nie ma tak często knajp a szczególnie w lockdownie. W małych wsiach często pozamykane bo czekają na sezon. Ja bez kuchenki bym nie sie ruszał. Weź co masz, to nie K2 żeby jakoś specjalnie się zbroić.
Pewne jest że kupię dlatego pytanie co wybrać by już było na lata nie lubię badziewia wolę raz wydać troszkę więcej niż żałować
Jak masz Androida to OSMAnd
aplikacja pobrana
Kup kartusz i palnik. Może być z Alli ale czasu mało. Jak na miejscu to MSR Pocket Rocket robi robotę. Zwróć uwagę na to aby kartusz miał gwint a nie na clicka bo wtedy inny palnik potrzebujesz.
W sumie na gazie to pewnie będziecie sobie tylko pewnie kawę i herbatę robić z rana. Ja mam malutki palnik z adapterem na zwykle tanie kartusze. Lekkie i mało miejsca zajmuje. Pewnie i tak opędzicie żarcie ogniskami. Drewna dostatek, to nie stepy Akermanu. Wyjazd zweryfikuje twoje potrzeby najlepiej.
Szerokiej drogi.
Po suchym szutrze możesz nawet na slicku jechać, gorzej jak masz zarezerwowany urlop, od tygodnia pada, a nie chcesz zmieniać planów ;)
Taaa. Jak mam zarezerwowany urlop a od tygodnia pada to jadę tam gdzie świeci słońce a nie za wszelką cenę pcham się ponad 200 kg klocem w błoto.
Ale ja może inny jestem. :D
GregoryS
14.04.2021, 10:46
Z bagazem podobno doskonala metoda jest zebrac to co jest wylacznie absolutnie niezbedne... i zdecydowac ktora polowe z tego zostawic :)
Ja tak jeszcze nie potrafie, ale twarde kufry zdecydowanie bym odpuscil. No chyba ze masz BMW, gieesy bez kufrow podobno nawet nie odpalają.
Nieprawda. Odpalają tylko od razu wybierają w navi kurs do najbliższego Maca :).
StrzeLuk
14.04.2021, 10:58
Kuchenka jakakolwiek, ale najlepiej mała i nakręcana. Ja tam wolę zwykłą maszynkę a nie jakieś JetBoile bo mogę sobie na kuchence postawić ekspres do kawy itp. Z bagażem to polecam tak jak na poniższym obrazku. 40L w zupełności wystarczy. Do tego mały 18L plecak z camelbakiem.
I na te ogniska to bym sie nie nastawiał tak bardzo. Jak będzie mokro to się narobisz z odpaleniem i dym będzie widać z daleka. To nie sprzyja koczowniu na dziko gdzieś w lesie. Zawsze jest miło mieć ogień ale ja bym na nim tak bardzo nie polegał. Poza tym potem gary po gotowaniu na ognisku są całe w sadzy i brudzą wszystko. Ja tam wole na ognisku kiełbaskę, ale "garnkowe" rzeczy to już na gazie.
Plecak w offie to zuo. Jak musze to wożę ale wolę rozwiązanie awaryjne do zrobienie zakupów.
S9I8uoA2sLA
StrzeLuk
14.04.2021, 11:08
Też tak uważałem, ale potem zmieniłem zdanie. Plecak mam mały i tylko cenne rzeczy w nim. Jak mam wejsć do knajpy czy sklepu to mam wszystko cenne ze sobą i ręce wolne. Wcześniej miałem tankbag ale to ciągłe odpinanie i noszenie w ręku to była masakra. W jednej ręce kask, w drugiej tankbag i jeszcze trzeba koszyk sklepowy nieść. Turbo niepraktyczne.
Widocznie masz dużo cennych rzeczy :D. Ja wożę czasem plecak Kriega 20l ale w terenie mimo, że ma całkiem niezłe zapięcia lubi to skakać po plecach. Dobra, ustalmy, że TET ma niewiele wspólnego z offem więc plecak nie będzie wadził. Ja mam dokumenty i tela w kieszeniach i to wszystkie "cenne" rzeczy. Plecak do wożenia tego mi nie potrzebny. Do tego w kieszeni to małe gówienko jak robię zakupy coby dowieźć na miejsce noclegowe.
Plecak w offie to zuo. Jak musze to wożę ale wolę rozwiązanie awaryjne do zrobienie zakupów.
S9I8uoA2sLA
Coś w podobie ale w opcji 10L można kupić za grosze w Decathlon.
Jest też 25 L ale 10 razy drożej
https://www.decathlon.pl/p/plecak-trekkingowy-travel-10-l/_/R-p-309861
https://www.decathlon.pl/p/plecak-compact-wtp-travel-25-l/_/R-p-309863?mc=8576291
Ofszem. Jest nawet prawie dokładna kopia (albo była bo obecnie nie widzę) SeatoSummit i też ją mam. To nie ten co wrzuciłeś 25L, tego nie znam. StS mam chyba ze 3-4 lata i oprócz wypalonej dziury nic mu nie dolega. A woził po 10 browarów offem, ciężkie rzeczy i takie tam. Ten z Deca nie wytrzymał i potargał się szybko. Zachowuje co prawda jakieś właśności użytkowe i jeszcze go mam ale StS zdecydowanie jakościowo lepszy.
dawid8210
14.04.2021, 11:55
Podziękowałem kufrom jak mi noga pod jednym z nich podczas jazdy została przy podparciu.
ja mam 2 sztuki takiego małego od ok 4-5 l, używane do targania basenowych/plażowych rzeczy przez dzieciaki i jeszcze są sprawne.
Oczywiście widać na nich upływ czasu ale 10PLN to uczciwa cena.
Jak na "w razie czego", żeby mieć pod kanapą to jest bardzo ok.
Nie kupuj tej turbo małej kuchenki z ali czy z allegro, no chyba, że używać jej będziesz w zamkniętym pomieszczeniu - rozmowa przy niej gasi płomień. MSR pocket rocket, jak pisał Emek, robi super robotę. Też czekam na info nt. trackerów :Thumbs_Up:
Tommi z tego co widze to opona bardziej Cross. Na moje oko nie wejdzie mi nic więcej jak 110/100/18. Ta 140 jest ogromna choć foty mogą być mylące.
greenman
14.04.2021, 12:27
140 jest ogromna, przypomnij się to Ci sprawdzę w jakim rozmiarze miałem AC10 w LC4. Wiem że chłopaki w CRF musieli uważać żeby za szerokiej nie kupić.
110/100 wchodzi do CRFy. W DR mam koło 18 zamiast 17 i obawa jest co by nie było za ciasno.
Mariusz S
14.04.2021, 14:55
naucz się OsmAnd'a
troszkę zejdzie pobrałem aplikacje opłaciłem na rok mapy PL wgrane i faktycznie zabawy by to jakoś ogarnąć będzie trochę . .
Pawel_z_Jasla
14.04.2021, 20:10
Nie chce wyjść na "starego pierdziela", który marudzi i udaje że wie więcej ale uważaj na tych Trackerach !! To nie jest guma, której na asfalcie możesz bezgranicznie zaufać /szczególnie mokrym/ - jedź połowę wolniej niż normalnie i połowę wcześniej zaczynaj hamowanie. Pierwsze 100-200 km. będzie na "kwadratowo" /podobnie jak na innych tego typu gumach/ potem nieco się poprawi ale jak nie jeździłeś klockiem na oponach typowo off/enduro to zachowaj spory margines bezpieczeństwa. Powodzenia - bagażu jak najmniej, jesteście "u siebie" więc wszystko co i tak się nie przyda można kupić po drodze.
Mariusz S
15.04.2021, 20:33
ale uważaj na tych Trackerach
sie wie :)
Jeszcze pytanie odnośnie nawigacji na ostatni weekend wytyczyłem sobię trasę 350 km gpx wrzuciłem do tomtoma . Głupia sprawa bo na samym początku po przejechaniu ok 30 km zjechałem na stacje 3 km wracając na tą samą drogę tomtom nie prowadził mnie dalej tylko powrót do miejsca startu jak to poustawiać by po zjechaniu nawet omyłkowym ze ścieżki nawigacja kierował dalej ścieżką lub do niej a nie do punktu początkowego ???
Podobną sytuacje miałem po 230 km wytyczona ścieżka okazała się nieprzejezdna (rozkopy) nie skręcając w wytyczoną ścieżkę nawet po przejechaniu 15 km cały czas kierowała mnie na tą ścieżkę , jak to ogarnąć czy w OsmAnd będzie podobnie czy to jest tylko kwestia ustawień ???
Mariusz S
15.04.2021, 21:11
Sprzedaj i kup Garmina
myślałem że coś źle poustawiałem i problem był po mojej stronie z braku doświadczenia i używanie tego typu urządzeń:(
Tomtom na szosę jest. I to niezły ale w offa chyba Garniak mimo wad lepszy.
Panowie, przepraszam za ignorancję. Osmanda znam od lat ale nigdy nie jeździem po trackach. Zainstalowałem sobie TETa i zassałem do Osmanda cztery polskie trasy. Niestety każda z nich daleko od domu, więc rozpoznanie bojem niemożliwe. W cieplejszy weekend podjadę w pobliże najbliższej trasy ale co dalej? 😳
Panowie, przepraszam za ignorancję. Osmanda znam od lat ale nigdy nie jeździem po trackach. Zainstalowałem sobie TETa i zassałem do Osmanda cztery polskie trasy. Niestety każda z nich daleko od domu, więc rozpoznanie bojem niemożliwe. W cieplejszy weekend podjadę w pobliże najbliższej trasy ale co dalej? 😳
Dalej najprościej to kazać OsmAnd'owi wyświetlać takiego tracka na mapie, dojechać do niego i poruszać się dalej po kolorowej kresce.
A na dojazdy do TET lub te kawałki które są wybitnie asfaltowe np dojazd do Gizycka od wschodu polecam zwykle Google maps i profil trasy ROWER.
Można się grubo zdziwić.
Z tymi pytaniami o jazdę po tracku to żartujesz prawda?
Teraz jest jeszcze lepiej niż kiedykolwiek. Jest aplikacja TET na androida i nigdy nie było łatwiej.
As się boje co się będzie działo na TET pl w tym roku ale może uda się i urlop jednak trochę gdzie indziej.
M
Nic nie żartuję, nigdy jeszcze nie szedłem/jechałem po cudzym śladzie, bo nigdy nie było takiej potrzeby. Jako dorosły facet turystykę uprawiałem (z mapą i kompasem) na dluuugo wcześniej zanim się w ogole pojawił cywilny GPS i pochlebiam sobię, że potrafie sam zdecydować ktorędy iść gdy mam kompas i wiem DOKĄD zmierzam. Dlatego pierwszego swojego - żółtego Garmina Etrexa - używałem od roku 2000 (wtedy, chyba Clinton kazał wyłaczyć zakłócenie sygnału satelitarnego) jako niewrażliwego na żelatwo kompasu i do dojazdu/dojścia do zapisanego punktu (np.zostawionego samochodu na grzybach), bo wszelkie GPS mapowe miały zaporową cenę, a mapę papierową i tak miałem. Luksusem bvło jak się pojawiły mapy papierowe z siatką WGS84.
teddy-boy
16.04.2021, 09:07
Dojeżdzasz sobie na początek śladu w sposób dowolny (kierowany osmandem, google maps, kompasem, po gwiazdach, pytać we wsiach).
Potem wybierasz nawigację i wskazujesz slad którym ma cię prowadzić. Można zmienić kolor sladów dla poszczególnych tras, można dodawać swoje "flagi" itd itp. Możesz też ślad odwrócić jeśli chcesz jechać w odwrotnym kierunku.
Jeśli trasa zrobiona jest dobrze to będziesz ją miał wskazówki i komunikaty głosowe. W najgorszym przypadku sam "rysunek", lub czasami każdy najmniejszy łuk drogi jest zakrętem, obczaisz to po paru km.
Plusem jest to, że jak sobie zjedziesz z trasy to będzie cię "przyciągać do śladu" czyli nie zawsze musisz zawracać, możesz dany odcinek objechać.
Troszkę trzeba osmanda pod siebie poustawiać, ale to raz, potem już tylko używasz.
@matjas w tym roku na TET to będą korki, w weekendy to na bank ;) Chyba trzeba porzucić te idee na najbliższy czas. I mieć nadzieję że da się wyjechać gdzieś dalej.
To co kermitżaba pisze to prawda. OsmAnd potrafi prowadzić po śladzie elegancko. Od jakiegoś czasu nawet na iOS działa bardzo dobrze.
StrzeLuk
16.04.2021, 10:00
Jest jesscze inna fajna możliwość "nawigowania" z użycie OSMAnd a mianowicie wyświetlenie track na ekranie i nie uruchamianie nawigacji. OSMAnd zawsze centruje ekran na Twoją pozycję więc widać jak sie jedzie i gdzie jest track. Taka opcja jest dla mnie najwygodniejsza bo widzę jak mam jechać i jak ja jadę. Przydatne bo wtedy OSMAnd nie zmienia trasy jak zjadę z tracka. Polecam spróbować
teddy-boy
16.04.2021, 10:05
Centrowanie ekranu trzeba ustawić. DOdatkowo można wybrać po jakim czasie ma się centrować ekran. Warto też sobie zmienić przybliżanie ekranu gdy jedziemy wolniej (i szukamy zagubionej sciezki) i oddalenie gdy cisniemy.
RAVkopytko
16.04.2021, 13:18
Polecam mapy.cz na srajfona.
Nie wiem z jakich zasobów korzystają ale ścieżki pokazuje nawet w lesie którymi zwierzyna lata ;) Trasy rowerowe do wyboru,szosowa i mtb. Szosowa potrafi poprowadzić Tak,że jest co robić na/z Moto :)
Działa offline.
Jednak najlepsza zabawa to na kreskę na etrexie :D
StrzeLuk
16.04.2021, 13:25
Właśnie sobie uświadomiłem, że OsmAnd wyszedł na iPhona więc jestem spełniony :bow:
Właśnie sobie uświadomiłem, że OsmAnd wyszedł na iPhona więc jestem spełniony :bow:
Daaaawno. Przy czym w 2019 robil wszystko tylko nie to co sie chcialo. Aktualnie jest bardzo dobrze.
Dzieki wszystkim za porady. W przyszly weekend ma nie padać to przetestuję. Po czym się na postoju poznaje, w ktorą strone biegnie ślad? Bo zmiane kierunku, czy ściślej - zwrotu, podążania już wykryłem. Trzeba ruszyć i obserwować, czy to jest gdzieś napisane?
teddy-boy
16.04.2021, 14:54
Musi być bardzo dobrze, bo jeszcze nie wyrosłeś z tego telefonu dla instagramerów i tiktokerów i byłeś osmandowym hejterem ;)
Dzieki wszystkim za porady. W przyszly weekend ma nie padać to przetestuję. Po czym się na postoju poznaje, w ktorą strone biegnie ślad? Bo zmiane kierunku, czy ściślej - zwrotu, podążania już wykryłem. Trzeba ruszyć i obserwować, czy to jest gdzieś napisane?
Początek tracka ma inna flagę niż koniec. Jarniesz się.
Mariusz S
16.04.2021, 18:51
ok panowie dzięki za wskazówki i pomoc OsmAnd już wstępnie opanowany tak więc z nawigacją nie powinno być problemów :)
wyjazd 24-04 z Zakopca kierunek Horyniec-Zdrój nocleg klepnięty więc 25 -04 ok godz 9.00 ruszamy odcinkiem TET kierunek północ i teraz pytanie bez spinki przy sprzyjających warunkach realnie jesteśmy w stanie pokonać jaki dystans ??
Powodzenia! Zazdroszczę i trzymam kciuki za udany wyjazd. Chyba będziecie mieli mokro ;)
ok panowie dzięki za wskazówki i pomoc OsmAnd już wstępnie opanowany tak więc z nawigacją nie powinno być problemów :)
wyjazd 24-04 z Zakopca kierunek Horyniec-Zdrój nocleg klepnięty więc 25 -04 ok godz 9.00 ruszamy odcinkiem TET kierunek północ i teraz pytanie bez spinki przy sprzyjających warunkach realnie jesteśmy w stanie pokonać jaki dystans ??
W zależności od moto, pogody, ciśnienia, odcinka i liczby osób w ekipie zrobicie między 200 km a 400 km dziennie. Są miejsca gdzie naprawdę nic się nie dzieje (większość) ale są i takie gdzie piach/błoto/błędy w nawigacji (skreśl niepotrzebne) ograniczają mocno tempo. Weź poprawkę, że mamy mokry kwiecień, za tydzień będzie jeszcze miejscami mokro (czyt: błotko). Powodzenia !
Ważny tip odnośnie odcinka między Szczebrzeszynem a Kazimierzem, po którym jechałem w poprzedni weekend.
W jednym miejscu na trasie TET został wykopany rów. Pewnie miejscowi nie lubią Moto.
Zgłosiłem to do linesmana i mają to nanieść na ślad czy też go zmienić.
Współrzędne 50.77349° N, 22.64085° E
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210416/6d06fcca9ca824689202d748e9e0cfbd.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210416/7fe19a0a72af498683fc06dbd49f9657.jpg
RAVkopytko
17.04.2021, 00:23
Jeździymy po PL w dwa/trzy moto , raczej na kreskę w etrexie ,mapami .cz wspomagamy sie rzadko ,Własnego TETa to se robimy rzadko ,
Pod sklepem na wiosce, pogadanek o Wueskach,Motorynkach,Komarkach i innych MZetkach nie Znajdziecie w żadnej aplikacji goooglowej ...
Powodzenia Życzę
Mariusz S
17.04.2021, 08:47
Chyba będziecie mieli mokro
oby nie prognozy są różne w zależności od dnia
Pewnie miejscowi nie lubią Moto
dzięki za info
pogadanek o Wueskach,Motorynkach,Komarkach i innych MZetkach nie Znajdziecie w żadnej aplikacji goooglowej ...
Powodzenia Życzę
:)
wooocash
18.04.2021, 19:59
Ważny tip odnośnie odcinka między Szczebrzeszynem a Kazimierzem, po którym jechałem w poprzedni weekend.
W jednym miejscu na trasie TET został wykopany rów. Pewnie miejscowi nie lubią Moto.
Zgłosiłem to do linesmana i mają to nanieść na ślad czy też go zmienić.
Współrzędne 50.77349° N, 22.64085° E
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210416/6d06fcca9ca824689202d748e9e0cfbd.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210416/7fe19a0a72af498683fc06dbd49f9657.jpg
Ten rów jest tam od roku, zgłaszany wielokrotnie do Mirka(opiekuna trasy). Teraz jest jako tako zabezpieczony a rok temu przez miesiąc nie było kompletnie nic i jadąc z dołu można było pięknie się zdziwić ;)
teddy-boy
19.04.2021, 08:53
Takie same, prostokątne, głębokie doły spotkałem na Łotewskim TET. Było ich kilka i wykopane niedaleko plaży i domków letniskowych. Robota nieprzypadkowa.
kupmy sobie każdy jeszcze po większym motocyklu i najlepiej niech każdy ma przelot i najlepiej niech się nie pie...doli i niech nie jedzie jak c..pa
mamy co chcemy.
niedługo na TET będą linki wieszać i to będzie dopiero wesołe...
tak więc chłopaki TDN!
Naturalna kolej rzeczy Matjas. TET powoli będzie się robił taką plażą w Mielnie. Każdy chce skosztować pszygody, obalić tyskie, wyjebać puszkę w krzaki, wiesz..... takie zwykłe sprawy.
do tego... khem... piję.
na szczęście nie na naszym kraju świat się kończy.
dziękuję wszystkim Bogom, że tak jest.
m
greenman
19.04.2021, 18:01
Dlaczego tak mówicie? Narzekacie i generalizujecie? Większość motocyklistów których ja spotykam ogarnia takie sprawy, że nie są u siebie. Umie zwolnić żeby nie kurzyć ludziom przed domami. Wie, że trzeba posprzątać po sobie miejsce biwakowe.
Też mnie to martwi, że będzie coraz mniej miejsc do jazdy terenowej i ten sport staje się coraz popularniejszy, ale nie narzekajmy tylko pokazujmy dobre postawy i edukujmy.
wyjebać puszkę w krzaki, wiesz..... takie zwykłe sprawy.
Mam w głowie od jakiegoś czasu pomysł na zorganizowanie akcji sprzątania "lasów" przez motocyklistów. Wiecie tak jak w szkole chodziło się chyba na pierwszy dzień wiosny z workiem do parku. Jeszcze muszę to przemyśleć, ale pomysł jest na nagłośnienie tego i zachęcenie jak największej liczby motocyklistów. Tak żeby zrobić coś dobrego i jednocześnie pokazać społeczeństwu, że my ten las też szanujemy i doceniamy.
Szlachetna akcja i na pewno spotka się z pozytywnym odbiorem (ja bym się włączył). Nieee, to nie chodzi o narzekanie i generalizowanie, bardziej o kontestację. Niestety, tam gdzie do tematu dochodzą masy, kończy się romantyzm.
Mariusz S
19.04.2021, 19:14
kupmy sobie każdy jeszcze po większym motocyklu i najlepiej niech każdy ma przelot i najlepiej niech się nie pie...doli i niech nie jedzie jak c..pa
A kolega przejechał TET hulajnogą ?
mamy co chcemy. niedługo na TET będą linki wieszać i to będzie dopiero wesołe...
Tak było, jest i będzie jednym coś pasuje inny nie swoją drogą to czy faktycznie TET ma takie parcie i jest tam taki tłok ? nie sądzę wiele osób rozpisuje się pyta co i jak i na tym się kończy odpuszczają .
Każdy chce skosztować pszygody, obalić tyskie, wyjebać puszkę w krzaki, wiesz..... takie zwykłe sprawy
owszem że chce skosztować przygody , tyskiego nie lubię a brudasem nie jestem i stanę w obronie większości motocyklistów których znam i szanuję bo nie spotkałem się osobiście z takimi motocyklistami którzy nie potrafią po sobie posprzątać .
RAVkopytko
19.04.2021, 21:38
W zeszłym roku po wyjeździe z nad J.Białego (miejscówka zajebista) zatrzymaliśmy się na przystanku PKSu, co by, śmieci wywalić do kubła i jakiś kapelusznik miał problem,że śmieci wyrzucamy :D zapytałem czy mieliśmy zostawić nad jeziorem w lesie i Pan się zatkał
mamy co chcemy.
niedługo na TET będą linki wieszać i to będzie dopiero wesołe...
tak więc chłopaki TDN!
K...wa matjas, weź się zdecyduj. Jak będzie jechał jak cipa, kateemem po tecie, to go obsmarujesz na najlepszym forum motocyklowym na świecie, że jedzie jak cipa, w dodatku w nowym ubraniu, a powinien zapierdalać i to w starym :vis:
K...wa matjas, weź się zdecyduj. Jak będzie jechał jak cipa, kateemem po tecie, to go obsmarujesz na najlepszym forum motocyklowym na świecie, że jedzie jak cipa, w dodatku w nowym ubraniu, a powinien zapierdalać i to w starym :vis:
W punkt Tommi. Tak właśnie zrobił jak kolesie na KTMach jechały koło nas na Jurze :haha2:.
Nie kumacie wogle o czym napisałem.
A Ty Emek chętnie wtorowales wiec nie wybielaj się kosztem innych.
Jedzcie już na ten TET :)
Tak to.
M
Tak to.
M
Przeca się nie wybielam. Godom jak było a żem wtórował? No a jak tu nie lać jak się widzi katełema i kierownika pod krawatem redi tu rejs co jedzie jak c..a
No ubaw jak chu :D.
A Ty już wrócił czy z dalekości nadajesz?
Tak to.
MTETem może parę km, ale właśnie wróciłem. Niedziela - poniedziałek, pogoda cudna, pustki wszędzie. Wyszedł prawie 1kkm z czego 200 poza czarnym. Polecam kanapę od Zeta :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210420/d7ba66f99c5650580a628d1c94f3152d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20210420/8aa841ac1da9611cb9feeb44e82664b5.jpg
Matjas, wężykiem :)
Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
Dlaczego tak mówicie? Narzekacie i generalizujecie? Większość motocyklistów których ja spotykam ogarnia takie sprawy, że nie są u siebie....
Tylko widzisz, być może nie wszyscy jeżdżący motocyklami to motocykliści. Daleko nie masz, wpadnij do mnie to ci pokaże jak ci debile się bawią jak nie są u siebie.
Pozdr rr
A Wy dalej o tym? Przecież to nie ma nic wspólnego z motocyklizmem. To raczej kwestia dobrego wychowania. Można być chamem na motocyklu, na rowerze a nawet na piechotę.
Pozdrowienia z TET
Mariusz S
21.04.2021, 15:29
A Wy dalej o tym? Przecież to nie ma nic wspólnego z motocyklizmem. To raczej kwestia dobrego wychowania. Można być chamem na motocyklu, na rowerze a nawet na piechotę.
Trafione w sedno :)
a wracając do tematu to jeżeli pogoda nadal będzie jaka jest i nic się nie zmieni to Sobotni wyjazd z wielkim bólem trza będzie odłożyć co gorsza nie zanosi się na polepszenie pogody aż do połowy maja :mur:
Styka z Podhala wyjechać. U mnie słońce i 14 stopni. Pogoda będzie ok.
Mariusz S
06.05.2021, 09:22
Po krótkiej przerwie wracam do tematu niestety pogoda nie dopisała więc wyjazd kwietniowy przełożyliśmy na 08-maj , moto dostało nowe buty ktoś wcześniej prosił o opnie odniesienie Michelin po powrocie będzie opis tych opon na razie wrzucam foty z pomiarem przebieg opon 0 km , stan licznik spisany .
https://images90.fotosik.pl/499/afe21af27351b6b7gen.jpg
https://images91.fotosik.pl/498/46f9243ee82702c1gen.jpg
Smieszniesmutno bo gadałem przy piwku z kolesiem z Francji - nawet nie jeździ a wie ze są przypadki ciężkich obrażeń w wyniku rozciągania linek między drzewami we FR.
Ogólnie nie mądrzejemy ...
M
Mariusz S
07.05.2021, 19:39
Dzięki koledzy za przydatne info , Matjas szczerze to nie brałem pod uwagę takich niespodzianek jak linki , wykopy itp świadomość że można się spotkać z taką niespodzianką jest bardzo cenna tym bardziej że wcześniej nie brałem tego pod uwagę , tak czy siak jutro wyjazd .
Mariusz S
29.05.2021, 21:21
TET wschodni zaliczony :)
https://images91.fotosik.pl/506/c425dfcf92a7e1e2gen.jpg
bez niespodzianek , linek , rowów itp ogólnie jak dla mnie zajefajnie spędzone 5 dni łącznie przejechane 2498 km zdięcia opon po tym przebiegu .
https://images91.fotosik.pl/506/01237da166b826a2gen.jpg
https://images91.fotosik.pl/506/7a31fc17c31177eagen.jpg
tył niestety mocno zjechał
TET wschodni zaliczony :)
https://images91.fotosik.pl/506/c425dfcf92a7e1e2gen.jpg
bez niespodzianek , linek , rowów itp ogólnie jak dla mnie zajefajnie spędzone 5 dni łącznie przejechane 2498 km zdięcia opon po tym przebiegu .
https://images91.fotosik.pl/506/01237da166b826a2gen.jpg
https://images91.fotosik.pl/506/7a31fc17c31177eagen.jpg
tył niestety mocno zjechał👍
Jak tam na Litwie? Byli?
Mariusz S
01.06.2021, 16:51
Niestety nie , cel był inny i został osiągnięty :) w planach na wrzesień TET północ i południe .
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.