View Full Version : problem po wymianie filtra paliwa
Adamo0124
13.03.2018, 18:34
Witam, wymieniłem cieknący filtr paliwa, pomyliłem się i założyłem go odwrotnie, zapaliłem motor chodził chwilę i zaczął szarpać jakby na jednym garze chodził, jakby paliwo nie dochodziło, obroty na ssaniu około 1 tysiąca, i zgasł, później jeszcze tak chodził jak odpaliłem miał tak ciężko na ssaniu i puścił na wysokie po kilku minutach, na drugi dzień to samo ale juz cały czas miał ciężko, oblukałem wtedy że jest odwrotnie ten filtr i go zamieniłem odwrotnie zgodnie ze strzałką, po tym dalej to samo, nawet jak motor odstał kilka dni to też po odpaleniu na ssaniu chwilę chodzi bardzo ciężko i gaśnie, jak dam na siłę gazu to nieraz przy gazowaniu strzeli z tłumika, zauważyłem też ze przy jednej świecy jest mokro, czy to mozę być tylko kwestia zalanych świec czy cos więcej? proszę o pomoc może ktoś miał kiedyś podobną sytuację, pewnie coś rozwaliłem ale nie wiem o co chodzi, jak narazie nic się nie dotykam, motor mam od miesiąca, africa twin rd07a
taka pomyłka nie powinna mieć związku z opisywanym problemem
szynszyll
14.03.2018, 03:11
podaj paliwo bez filtra zupelnie. moze Ci sie trafil wadliwy egzemplaz co nie przepuszcza bez wzgledu na kierunek.
Może tak jak seria filtrów powietrznych z żółtym papierem.
Przestawały przepuszczać po max 1500km jeżdżone w czystym powietrzu czyli bez offa.
Czyżby paliwowe też spaprali?
szynszyll
14.03.2018, 13:48
wydaje mi sie to malo prawdopodobne - nigdy sie z takim przypadkiem nie spotkalem ale na logike: mechanizm dziala --> wymieniamy jedna prosta czesc --> mechanizm nie dziala. no to bym od tej czesci zaczal.
szymon25
14.03.2018, 14:08
Drugi filtr zamontuj. Tylko teraz dobra strona :-) jak nie pomoże to pomiń na czas testu filtr i podłącz paliwo z innego źródła. Dziwny przypadek swoją drogą.
Adamo0124
14.03.2018, 17:43
ok, jak uda się to naprawić to napiszę co było nie tak
szynszyll
14.03.2018, 19:40
luz. to jest prosty uklad jak moje relacje damsko-meskie z ewa w 1981 w 'maluchach' :) musi robic
robertG7
14.03.2018, 20:26
a może pompa padła i paliwa nie podaje - taki zbieg okoliczności
Adamo0124
15.03.2018, 02:17
odkręciłem kopułke od pompy paliwa i jak naciskam starter to pompa reaguje, ruszają się części, tak samo w filtrze też jest paliwo i po za pompą, jak oddam do mechanika to po wszystkim opisze co było nie tak
szymon25
15.03.2018, 06:20
To tak prosty układ ze aż mechanika nie potrzeba. Przed wydaniem kasy na majstra sprawdził bym samemu. Odłącz pompę, podłącz wache z banki na długiej rurce do przewodu za filtrem, podnieś wysoko i rura. Musi działać. To nie silnik odrzutowy
Tak dla spokoju wyjmij filtr powietrza przy próbach.
Zdarza się że papierowe potrafią napić się wilgoci i blokują.
Rozwiń stwierdzenie :" zauważyłem też ze przy jednej świecy jest mokro, czy to może być tylko kwestia zalanych świec czy coś więcej?" , ????
Jeśli chodzi o paliwo z bańki to patent bardzo pomocny, ale trzeba działać z głową, bo jeden motocykl FAT już spłonął ;)
Rozwiń stwierdzenie :" zauważyłem też ze przy jednej świecy jest mokro, czy to może być tylko kwestia zalanych świec czy coś więcej?" , ????
Trafne spostrzeżenie. Świeca nie dokręcona?
szynszyll
16.03.2018, 03:21
Jeśli chodzi o paliwo z bańki to patent bardzo pomocny, ale trzeba działać z głową, bo jeden motocykl FAT już spłonął ;)
byl taki przyjaciel tu albo na FTA co palil wtryskowego TA700 z... miednicy w ktorej zanuzyl pompe wtryskowa. mama zawolala go na zupe ( nie zmyslam) i jak wrocil to garaz juz dogasal :D
Adamo0124
16.06.2018, 19:27
Witam po długiej przerwie, afryka już sprawna oczywiście, okazało się że jakiegoś syfu się napchało i przytkał się gaźnik poprostu, problem jest inny teraz, prędkościomerz wariuje nieraz, spada wskazówka i powraca do góry, i przeważnie tak drga cały czas lekko na dół i do góry, do tego też rzężenie sprzegła jak wcisne go na luzie, niewiem czy to cos poważnego czy nie jak ktoś orientuje się to prosiłbym żeby coś napisał:)
motomysz
17.06.2018, 09:39
Jeśli chodzi o wskazówkę prędkościomierza to zaczął bym od ślimaka. Zciagnij przednie koło i oceń jego stan. W razie "w" zrób fotę koledzy ocenia. A sprzęgłem bym się na razie nie przejmował, większości afryk sprzęgło słychać po wciśnięciu klamki, w jednych mniej w drugich bardziej. Musiałby ktoś zaznacz z tematem posłuchać tego, tak ciężko powiedzieć.
Pobawię się w sapera, ale co tam, może się komuś przyda... Wczoraj moto zgasło w drodze do pracy. Objawy jak przy kończącym sie paliwie. W weekend wymieniałem sobie oleje i filtry-w tym właśnie filtr paliwa. Okazało się, że nowy filtr ledwo przepuszczał paliwo! Po wymianie na stary, śmiga znowu.
Kloskuba
07.05.2019, 09:27
Kolego.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym nadmiar paliwa a nie jego brak.
Być może (jak sądzę masz tam gaźnik) przelewa ci paliwo przez gaźniki np. puściły zaworki iglicowe i objaw jest taki. Motor chodzi ale zalewa go podczas pracy. ??
To dość typowa częsta usterka gaźników. Pocieszenie --> nie droga w naprawie.
Kuba
Przed wymianą filtra motor brykał aż miło. Po wymianie, stracił moc i zgasł. Dmuchająć w nowy filtr, powietrze przechodziło bardzo słabo. Po wymianie na stary filtr, motor śmiga jak złoto (100 km juz zrobiłem). Więc nie bardzo rozumiem Twoją radę :dizzy:
Tak jak z powietrznymi może i w paliwowych się zdarzają wadliwe partie tak ciasne że niczego nie puszczają.
Na bank jakiś wadliwy-dmuchając w stary, przepływ jest swobodny. Jak dmuchnałem w nowy, to musiałem użyć sporo siły, żeby powietrze przeszło.
Po wypaleniu paliwa po pierwszym rozruchu mogły się zawiesić pływaki.
Okazało się, że nowy filtr ledwo przepuszczał paliwo! Po wymianie na stary, śmiga znowu.
Czytamy do końca, koledzy :)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.