View Full Version : Długodystansowe wyprawowe opony
Temat wałkowany często, ale... znaleźć konkret to z googla trzeba korzystać...
Mam zamiar daleko znowu wyjechać i szukam opinii innych na własnej skórze sprawdzonych...
Więc jakie dystanse i w jakich warunkach i jak wasze opony zniosły? Myślę, że i mi wielu innym zależałoby na opiniach z wyjazdów od. np. 3 tyś wzwyż... akurat zależy mi teraz najbardziej na opinii o wyjeździe na ponad 15 tyś... ale może za chwilę polecę do Albanii lub Ruminii i takie informacje też będą bardzo przydatne... czy np. kostki i jakie wytrzymują trasę i latanie tam w terenie...
Dawajcie śmiało.
1. Nordkapp - tam i z powrotem na kołach wokół Bałtyku ok. 7 tyś. km - opony Dunlop Trialmax, stara afra, obładowana + pasażerka, przeloty 100-120 km/h...opony nowe założone - po powrocie do wyrzucenia... całkowicie zużyty tył, przód 50%... ale polecam trzymały pięknie... ale tam asfalt trzyma i przez to zjada opony...
2. Pamir - ok. 15 tyś. km - asfalty pribałtyki, asfalty rosji później azja i z powrotem...
Pierwsze 4 tyś. przejechane na starych oponach Conti Trail Attack.
Później zmiana na nowe Mitas E-10 przód i tył, przejechane ok. 11 tyś, stara afra, obładowana + pasażerka, przeloty 100-120 km/h... Mitasy E-10 zjechane - tył prawie łysy - tylko na bokach resztki kostek/bierznika zostały, przód dramatycznie wyząbkowany. Nie polecam głownie na mocno i szybkow wyząbkowany przód - telepało przez kilka tyś. km....
Trudno coś doradzić jak nie wspomniałeś po czym zamierzasz jeździć. Asfalt, szuter itd?
Motocykl BMW 1150 gs.
Przód Metzeler Karoo 3, tył Mitas E07.
Przejechane 15 tys z czego 10 na jednym wyjeździe - Gruzja.
Jazda w 70 % z pasażerem i po czarnym. Reszta solo i szutry/teren.
Sprzedałem motocykl z tym zestawem i nie było wstydu przy kliencie.
Myślę, że spokojnie 20tys. łącznie zrobiłbym na tym zestawie gdyby moto było nadal u mnie.
W tym sezonie będę testował Metzelery Tourance Next bo wyjazdy głównie asfaltowe.
Sylwek_76
21.01.2018, 12:51
Mitas H-02, przód i tył 3.50-19.
Kirgistan tam i nazad; 30% zużycia.
H-02 to raczej tylko do klasyka.
H-02 to raczej tylko do klasyka.
Tak bo Sylwek jechał na SHL.:bow:
Tu znalazlem opis opon , tylko ze po angielsku:
https://rtwpaul.com/2018/01/21/tires/
zaczekaj
21.01.2018, 22:49
Ciekawy temat.
Sama stoję przed wyborem opon na dłuższą wyprawę. Myślałam o dojeździe na oponach, które już mam czyli kostki c02 a na miejscu i powrót mitas e09. Motór to Trampek. Kierunek Kirgistan.
Czy może od razu założyć e09 bo wytrzymie i nie trza będzie targać gum?
Myślę jeszcze o k60 i e07 ale wolałabym ciut lepszą oponę w terenie.
E09 zejdzie na dojeździe zakładając 5,5k w jedna stronę po czarnym. Lepiej założyć szosę a kostkę założyć na miejscu jak chemik rzecze.
Ciekawy temat.
Sama stoję przed wyborem opon na dłuższą wyprawę. Myślałam o dojeździe na oponach, które już mam czyli kostki c02 a na miejscu i powrót mitas e09. Motór to Trampek. Kierunek Kirgistan.
Czy może od razu założyć e09 bo wytrzymie i nie trza będzie targać gum?
Tam nie potrzeba super dobrej opony w terenie bo sam
kamień prawie. Nie zbaczajac z trasy przyjedziesz na szosowkach.
Dawno temu ktoś przejechał całą trasę na Anakee 2
Kiedyś przejechałem 11 tys na Continental Escape
Trasa do Petry w Jordanii
Po powrocie zrobiłby jeszcze kilka
Na tych gumach oblecisz
Masz rację o ile Zaczekaj chce trzymać się głównego traktu. Zjeżdżając w krzaki lepsza opona sie przyda. Nie trzeba opon targać można wysłać lub dopakować jak ktoś będzie leciał puszką. Sambor lata a w TJK mamy już człowieka z forum więc da się pokombinować.
W krzaki 6 tys od domu to średnio mało bezpieczne
Można jak się jedzie busem na miejsce.
Mnie padł kardan. Gdyby nie bus musiałbym wracać
samolotem, a i tak 600 km przejechałem kamazem
z baranami
HarryLey4x4
22.01.2018, 08:30
... w TJK mamy już człowieka z forum ....
co to TJK ?
Nie wiem na jaki off Trampkiem Asia się tam nastawia. W zasadzie oprócz Kaldamo Pass gdzie lecieliśmy w deszczu w rozmiękłym błocie gdzie moto zsuwało się w dół i przydała by się kostka to wszystkie trasy były szutrowe, twarde, dość równe i można powiedzieć lajtowe do przejechania na szosowych oponach. Oczywiście kostka byłaby wartością dodaną ale na ciężkim, wyprawowym moto to raczej nie zapuszczamy się w ciężki teren chyba, że z nieświadomości lub głupoty (patrz Ja :mur:). Do latania po Tien Szan jak Orlice w tym roku czy Wakhanie to spokojnie starczą K60 czy Anakee bez konieczności wożenia kapci na zmianę.
TJK=Tadżykistan.
I ta opcja calkowicie zalatwi sprawę.
Wysłane przy użyciu Tapatanka
zazwyczaj wystarczy popatrzyć na jakich oponach pomyka tubylcza ludność ,Franz ma rację do AT i TA moim skromnym zdaniem wystarczy Michelin Sirac robi robotę w turystyce . Jedna zasada na wyjazd zakłada się gumy nowe bo inaczej to złudna oszczędność
Czytałem opinie o sirac. Nie wytrzymują takiej trasy. Miękkie są
Sam planuje Gruzję na kołach Transalpem
Ale może wyjdzie do Turcji blaszanka
I z Turcji Xr 650
nie znam się może ale 18 tys spoko zrobiły nie uciekały na mokrym tyle ze po powrocie była kwadratowa i lekko łysawa :) mowa o tylehttp://https://photos.google.com/photo/AF1QipOKuQe3QpVsY30XGzTdS7jwpP9CifNbbnXd-WSn fakt 80 % asfalt ale na grawiejce i błocie do Wierszyny się też odnalazła na suchym i mokrym dla mnie dobra guma ale nie mnie oceniać 77272
PS nie wspomnę o ciszy i braku wibracji na kostkach ale zawsze można wiążść drugi kpl tyle ze toból trzeba targać
Na nowych Scoutach k60 zrobiłem 11k po Skandynawii i jeszcze w Polsce je mam 7.5k, ale zmieniam na scorpion rally gps gdzieś w lutym.. Przeważnie po czarnym ale bez kufrów, solo. Kumpel gs1200 z kuframi musiał zminić tył po ok 10k, moim zdaniem miał cięższy zestaw z kuframi i to mu załatwił szybciej bieżnik..
Wcale nie na żarty pytanko..::))) ... po pustyni ktoś latał na zestawie Ankee 3 tył i Anakee 2 przód?
Takie tam:
http://c8.alamy.com/comp/H184M8/a-lone-motorcyclist-in-the-desert-in-africa-morocco-driving-quickly-H184M8.jpg
Edit:
znalazłem przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=1_K1CHCk7lE
Edit 2:
w błocku jednak to słabo... zresztą jak każda nie-kostka... mokra trawa lub błocko i się kończą tourancy, contitraile atacki, e-08 itp.... fizyki i tarcia nie oszukasz..
https://www.youtube.com/watch?v=OO4np7Jge_s
pewnie jak zwykle będę wlókł kostki z sobą i depozytował szosówki na powrót gdzieś ukryte:::)))
bukowski
22.01.2018, 21:46
Na NAT mozna brac w ciemno te badziewne oem dunlopy na dojazd. Tanio mozna odkupic, a.co by o nich mie powiedziec, to schodza ekstremalnie powoli. Ja.przy 12 kkm (z tego 4kkm po szorstkich norweskich asfaltach) zdjalem z ponad polowa bieżnika.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
3 BMW 800 gs i jedna Afryka XRV 750 na trasie do Armenii i z powrotem przez Europę i Turcję i Gruzję z powrotem z odbiciem na Bałkany. ponad 12,5 tys km 90 % asfalty wszelkiej kategorii z pomijaniem gdzie się dało autrostrad. opony 3x k60 i 1x anakee 2 na jednym z bmw. W Gruzji trochę górskich dróg po kamieniach. Anakee lekko jeżdżone a k60 nowiutkie. K-60 zeszły do połowy, Anakee po powrocie jeździły jeszcze do końca sezonu. W górach nie było różnicy między zestawami ani na suchym ani w deszczu. Wszystkie kapcie zaliczyła moja Afryka, na K-60, ale chyba tylko dlatego, że najczęściej jechała pierwsza po gównianych drogach :D . Na asfalcie przyczepności nie brakowało nikomu.
Na nowych Scoutach k60 zrobiłem 11k po Skandynawii i jeszcze w Polsce je mam 7.5k, ale zmieniam na scorpion rally gps gdzieś w lutym.. Przeważnie po czarnym ale bez kufrów, solo. Kumpel gs1200 z kuframi musiał zminić tył po ok 10k, moim zdaniem miał cięższy zestaw z kuframi i to mu załatwił szybciej bieżnik..
Kumpel sam jest duzo ciezszy, mial wiecej bagazu i cysterne zatankowana :D
K60 SCOT okolo 10k km tylko i wylacznie po Norwegi nie zbyt delikatnie traktowana :D
77282
Kumpel sam jest duzo ciezszy, mial wiecej bagazu i cysterne zatankowana :D
K60 SCOT okolo 10k km tylko i wylacznie po Norwegi nie zbyt delikatnie traktowana :D
no ...całkiem nieźle...mi skandynawia dunlopa trialmaxa zjadła do grubości dętki po ok. 7 tyś...
A ktoś tu Continental ContiEscape może zjeździł od nówki do zera? I ile to zajęło? Bo mam możliwość kupna w dobrej cenie.... wytrzyma 15 tyś. 90 asfalt + 10% szuter?
Motogumy piszą: Wysokie przebiegi umożliwiające dalekie podróże.
no ...całkiem nieźle...mi skandynawia dunlopa trialmaxa zjadła do grubości dętki po ok. 7 tyś...
A ktoś tu Continental ContiEscape może zjeździł od nówki do zera? I ile to zajęło? Bo mam możliwość kupna w dobrej cenie.... wytrzyma 15 tyś. 90 asfalt + 10% szuter?
Motogumy piszą: Wysokie przebiegi umożliwiające dalekie podróże.
Continental ogolnie mieka guma wiec moze byc ciezko. Mialem Annake 2, Annake 3 ipare TKC80 i na ani jednej z nich nie udalo sie jakos za duzo pojezdzic.
To ja się wypowiem z perspektywy niedzielnego pyrkacza :)
Mojego XTka kupiłem kilkanaście lat temu obutego w E07 i tak mi się ta opona spodobala, ze nigdy innych nie zalozylem. Zrzucalem je zawsze przy przebiegu rzedu 18-22k km i jeszcze cos by pojezdzily, no ale.....
Ja tam off roadu nienawidzę, wiec mi się taka oponka podobala, poza tym mieszkałem wówczas w Czechach i miałem tanie dojście do Mitasow, wiec w ogole nie było o czym mowic. Nie wyobrażam sobie taszczyć na motorze opony kilka tys. km, o kuzwa, lubie abstrakcje, no ale to jest po prostu dla mnie głupie :-)
Cieszy mnie, co sneer napisał - ze te oryginalne na NAT schodzą bardzo powoli. Na wiosne kupuje Afryke i pare tygodni później lece na Nordkapp (może Murmansk?), wiec już robie obliczenia :)
To ja się wypowiem z perspektywy niedzielnego pyrkacza :)
Mojego XTka kupiłem kilkanaście lat temu obutego w E07 i tak mi się ta opona spodobala, ze nigdy innych nie zalozylem. Zrzucalem je zawsze przy przebiegu rzedu 18-22k km i jeszcze cos by pojezdzily, no ale.....
Ja tam off roadu nienawidzę, wiec mi się taka oponka podobala, poza tym mieszkałem wówczas w Czechach i miałem tanie dojście do Mitasow, wiec w ogole nie było o czym mowic. Nie wyobrażam sobie taszczyć na motorze opony kilka tys. km, o kuzwa, lubie abstrakcje, no ale to jest po prostu dla mnie głupie :-)
Cieszy mnie, co sneer napisał - ze te oryginalne na NAT schodzą bardzo powoli. Na wiosne kupuje Afryke i pare tygodni później lece na Nordkapp (może Murmansk?), wiec już robie obliczenia :)
E07 najgorszy kapec z jakim mialem kiedykolwiek do czynienia. Po za wytrzymaloscia na duze przebiegi ma same minusy.
Dżeferson
23.01.2018, 08:16
Na k60 Scout sztormiakiem 650 przelatalem 16kkm. Zuzycie przy tym przebiego 50%, szutrow z tego bylo mysle, ze nie wiecej jak 10%. Gdyby moto u mnie zostalo , wynik 30kkm bylby calkiem realny.
Moim zdaniem dwie fajne propozycje na ten rok od Motoz :) tylko nie wiadomo jak z wytrzymaloscia ale mam zamiar ja przetestowac.
Tractionator Adventure
77298
Tractionator GPS
77299
Wydaja sie bardzo sensowne w dalekie tripy jesli beda dosc twarde by nie znikac w oczach
madafakinges
23.01.2018, 09:24
U nas na forum testowane były już tractionatory adv.Tak samo piszą o nich na ADVrider.com
Tył bajka wytrzymuje dużo przód ząbkuje i wytrzymuje mniej niż tył. Motoz wypuścił poprawioną wersje przodu, ale chyba jeszcze w PL niedostępna.
Myślę nad zestawem TKC przód/motoz tył.
Jest jeszcze pirelli str rally na adv same ochy i achy. Podobno w terenie lepsze od TKC na asfalcie klei jak szosówka, i tył wytrzymuje 8tyś. mil.... tylko cena 900zł za komplet do NAT.
U nas na forum testowane były już tractionatory adv.Tak samo piszą o nich na ADVrider.com
Tył bajka wytrzymuje dużo przód ząbkuje i wytrzymuje mniej niż tył. Motoz wypuścił poprawioną wersje przodu, ale chyba jeszcze w PL niedostępna.
Myślę nad zestawem TKC przód/motoz tył.
Jest jeszcze pirelli str rally na adv same ochy i achy. Podobno w terenie lepsze od TKC na asfalcie klei jak szosówka, i tył wytrzymuje 8tyś. mil.... tylko cena 900zł za komplet do NAT.
Podoba mi sie ten Pirelli :Thumbs_Up: Z Twojej opini rozumuje ze polaczenie tych dwuch ma sens i chyba tak zrobie :D
E07 najgorszy kapec z jakim mialem kiedykolwiek do czynienia. Po za wytrzymaloscia na duze przebiegi ma same minusy.
Szczegóły proszę. Szczególnie, że udało mi się okazyjnie kupić nową Mitas E07 na przód w cenie 30GBP (czyli jakieś 140zł) z wysyłką. Na razie pewnie dojeżdżę fabryczne Dunlopy, ale właśnie zastanawiałem się nad E07.
Tractionator GPS też mi się widzi. Ciekawe ile toto będzie kosztować, no i jak z przebiegami...
Czytałem też o tych Pirelkach STR i rzeczywiście same pochwały. Może więc warto trochę więcej kasy na nie wyrzucić...
Przebiegi Tractiantor GPS są zbliżone do K60. Trakcja ponoć lepsza.
Jeśli chodzi o E07 to w 100% zgadzam się z opinią dubela. Na plus tylko żywotność. Opona twarda, drewniana i niebezpieczna na mokrym. Ale co kto lubi, znam takich co chwalą. Nynek trzasnął na nich bodaj 40 tysi Viaderkiem i jeszcze mięcha sporo było.
Tak jak Emek napisal. Opona nie tyle sliska co niebezpiecznie sliska, nie przewidywalna, na mokrym zachowuje sie jak na lodzie, totalnie nie do wyczucia. Dla mnie totalna masakra ale co kto lubi.
Nie straszta pany, bo tu na tej wyspie to pewnie ze 300 dni w roku to deszcz.
Ktoś może porównać E07 do fabrycznych Dunlopów na deszczu? bo na nie też ludziska narzekają, że zabójcze na mokrym a ja nie narzekam.
Nikt nie straszy raczej ostrzega. Stac cie na CRF to nie dziaduj na oponach bo sie zemsci.
Pozdro
http://africatwin.com.pl/showpost.php?p=453805&postcount=87
+ to co Dubel wyżej napisał :)
Ja na opony nie żałuję, bo to jedyna rzecz która nas trzyma drogi. Więc tu nie ma co oszczędzać.... Stąd między innymi czytam i pytam.
Zawsze wydawało mi się (z tego co czytałem na różnych forach), że E07 to całkiem niezłe oponki na 50/50. Ostatnio znalazłem taki opis (https://oztoice.wordpress.com/about/the-gear/sponsors/mitas-e07-5050-dual-sport-tyres-my-new-staple/), który wydaje się dobrą opinię E07 podtrzymywać (również w kwestii jazdy po mokrym czarnym czy hamowania).
Zdaję sobie sprawę, że żadna kostka 50/50 nie będzie tak na mokrym asfalcie trzymać jak np. Conti Trail Attack 2. I to chyba norma wielu opon 50/50, nie tylko E07.
Inna sprawa, że ja ani na asfalcie ani na szutrach nie uznaję swoich umiejętności za "riding god" i raczej nie "zamykam" całkowicie bieżnika. Jeżdżę w 90% zgodnie z przepisami itp, bo tu się szaleć nie opłaca.
Jednak jazda na mokrym asfalcie stanowi potencjalną większość i jeśli mam się czuć i jeździć bezpieczniej być może po Dunlopach wrzuce coś innego niż E07.
Sorki, za off-topic. Miało być o długodystansowych oponach wyprawowych...
Mitas 07 NIGDY WIĘCEJ!!! Gwiazdy tańczą na lodzie!
Kurcze, to wy jeździcie na szosie jak Rossi, a w terenie jak Blazusiak.
Zrobilem na Mitasach E07 ponad 170k km i ani razu mi się nie slizgaly w deszczu.
Czy wy czasem niektórzy nie powielacie po prostu jakiś opinii? Dziwne dla mnie troszkę.
Popieram zdanie yeuopa.. dla mnie opona wyprawowa nr 1
To ja też poprę tych dwóch powyżej. Opinie, że E-07 ślizgają się na mokrym to powielanie "urban legend" z internetu. W Rosji jechałem na nich po mżawce, deszczu, ulewie, śniegu i przeżyłem. Ta opona jest twarda (stąd jej żywotność) i na mokrym zachowuje się jak każda twarda opona. Nic lepiej, nic gorzej.
Ale jeśli ktoś ją porównuje do miękkich opon typowo szosowych to rzeczywiście w porównaniu z nimi jest ślisko (jak na każdej innej twardej oponie dualowej).
Ja miałem mitasa e07 w trampku z tyłu. Jadąc po mokrym dupka latała trochę na boki, ale tylko na jakichś liniach, pasach i tam gdzie na asfalcie był np lepik czy coś takiego. Opona super niezniszczalna :), sprzedałem trampka i pewnie dalej jeździ ;)
Tylko, że ta moja była bardzo stara, miała z 7 albo 8 lat.
Popieram zdanie yeuopa.. dla mnie opona wyprawowa nr 1
Ja na opony nie żałuję, bo to jedyna rzecz która nas trzyma drogi. Więc tu nie ma co oszczędzać.... Stąd między innymi czytam i pytam.
Zawsze wydawało mi się (z tego co czytałem na różnych forach), że E07 to całkiem niezłe oponki na 50/50. Ostatnio znalazłem taki opis (https://oztoice.wordpress.com/about/the-gear/sponsors/mitas-e07-5050-dual-sport-tyres-my-new-staple/), który wydaje się dobrą opinię E07 podtrzymywać (również w kwestii jazdy po mokrym czarnym czy hamowania).
Zdaję sobie sprawę, że żadna kostka 50/50 nie będzie tak na mokrym asfalcie trzymać jak np. Conti Trail Attack 2. I to chyba norma wielu opon 50/50, nie tylko E07.
Inna sprawa, że ja ani na asfalcie ani na szutrach nie uznaję swoich umiejętności za "riding god" i raczej nie "zamykam" całkowicie bieżnika. Jeżdżę w 90% zgodnie z przepisami itp, bo tu się szaleć nie opłaca.
Jednak jazda na mokrym asfalcie stanowi potencjalną większość i jeśli mam się czuć i jeździć bezpieczniej być może po Dunlopach wrzuce coś innego niż E07.
Sorki, za off-topic. Miało być o długodystansowych oponach wyprawowych...
Nie mylisz czasem E-07
77414
z E-09
77415
Jesli szukasz tego typu opony to moze sprobuj K60/K60 SCOUT powinna sprostac Twoim oczekiwaniom i jest o niebo lepsza od E-07
77416
Ale jeśli ktoś ją porównuje do miękkich opon typowo szosowych to rzeczywiście w porównaniu z nimi jest ślisko (jak na każdej innej twardej oponie dualowej).
Ja mam doswiadczenie i porownuje E-07 z:
- E-09
- E-09 DAKAR
- TKC80
- Karoo T
- Karoo 3
- K60 SCOUT
Wszystkie nowe, wszystkie swieze.
Marcin3City
24.01.2018, 08:25
W rozważaniach o Mitasach została jeszcze E 08, zrobiłem na komplecie około 9tyś km, głównie asfalt, na mokrym jak to twarda opona, na szutrze daje radę, błoto i mokra trawa lipa, Wytrzymałość na wysokim poziomie.
W ostatnich latach na E07 zrobiłem Stany, Mongolię, Bajkał, Magadan i coś tam jeszcze:oldman:
Nie, nie na jednym komplecie:D
Wcześniej miałem 2 razy K60, też spoko ale ich obecne ceny są mało akceptowalne.
Inne popierdółki też były.
Dobrze chemik napisał o ich uślizgach, urban legend :Thumbs_Up:
E07 to zajebista opona, szczerze ją polecam.
Aby nie było aż tak pięknie, DOT 0916 w rozmiarze 110/80/19, pękała dookoła rantu. Trafiłem 2 razy na ten sam DOT i tak samo pękały. Powietrze nie schodziło ale jadąc 160 km/h miało się z tyłu głowy myśli o popekanej oponie. Za pierwszym razem Olek Motocykle wymienił mi na gwarancji, drugi raz już nie chcieli.
Z drugiej strony, tak zajechanego szrota też bym nie wymienił:D
Także trzeba na ten rocznik i rozmiar uważać.
No ciekawe z tymi e07 - założyłem komplet do nat - w mojej ocenie kupa straszna. Zmiana pasa na śliskim - miota tyłem na liniach strach pas zmienić. Suchy i ciepły asfalt miękkie strasznie się robią, moto pływa jak stara łajba. Ubite szutry - tyłem można na wysokiej 4ce zamiatać, siła napędowa słabiutka. Dodatkowo po kilku kkm popękały/pojawiły się spękania gumy pomiędzy "kostkami". Jak już musi być dual to k60 są w mojej ocenie najlepsze.
Mitas e09 inna bajka - dla mnie robi robotę i na twardym i poza. Na suchym i mokrym. Tylko przebiegi liche, za to cena b. dobra.
Czyli jak zwykle ilu kierowników tyle opinii :D.
Która opona (komplet) może pozwolić na najdluzszy przebieg na NAT?
Kij z przyczepnoscia i kij z wlasciwosciami w terenie, kij z cena, mnie tylko przebieg interesuje.
madafakinges
24.01.2018, 11:56
PZ_d5IIdRZI
Na samochodowej spokojnie z 80tyś zrobisz.
DanielCRF
24.01.2018, 11:58
Kij z przyczepnoscia i kij z wlasciwosciami w terenie, kij z cena, mnie tylko przebieg interesuje.
Odpowiedź jest prosta. Najtańsza opona Cie interesuje. Jak dobrze poszukasz nowy komplet dostaniesz za niewiele ponad 500 zł.
W cenie najdroższych dostępnych opon kupisz dwie pary i zrobisz odpowiednio długi przebieg.
Zrobilem na Mitasach E07 ponad 170k km i ani razu mi się nie slizgaly w deszczu.
Czy wy czasem niektórzy nie powielacie po prostu jakiś opinii? Dziwne dla mnie troszkę.
A ja wyjebałem się z żoną w Krakowie przy lekkim dohamowywaniu przed światłami na asfalcie który był mokry po jakiejś burzy i obiecałem sobie , że nigdy więcej mitasów :Sarcastic:
Bo ludziska montują te gumy do motocykli klasy i wagi Yamahy XT gdzie sprawują się w miarę dobrze
oraz jak widzę bolidów o mocy 100kM i wadze powyżej 200kg /200km/h
gdzie egzaminu nie zdają.
Wszak skład gumy ten sam
Motocykl za 50 koła a oszczędzamy na gumach ?:Thumbs_Down:
bigboykr
24.01.2018, 12:28
Franz - brawo!
Ja na swoim przykładzie powiem jak było z K60. Dopóki jeździłem na XTZ750 to były dla mnie rewelacyjne. W górach spokojnie można było trzeć podnóżkami i kuframi o asfalt, deszcz zero problemów. No idealne gumy. Kupiłem KTM950... założyłem K60 i dupa! Za dużo mocy, zbyt agresywna jazda. Potrafił na asfalcie (SUCHYM!) odjechać i tył (faaajnie) i przód (tzw obsrałem zbroję).
I teraz tak... można mówić, że będzie się jeździć spokojnie, emerycko i kupić Mitasa... tylko co będzie, kiedy nagle na mokrym trzeba będzie hamować awaryjnie? Dla kilku stówek poświęcić zdrowie swoje i ewentualnie kogoś... chyba nie warto.
No ale nad czym tu debatować?
Twarde plastikowe opony typu E07 zużywają się bardzo wolno ale są gówniane jeśli chodzi o przyczepność. Miększe opony szybciej się zużywają ale za to lepiej trzymają. Logiczne nie? Albo kupujesz plastika i bierzesz na klatę że szału nie będzie, albo kupujesz miękką gumę, która się zużyje szybciej, ale będzie lepiej trzymać.
Moim zdaniem złotym środkiem na długie dystanse do motocykli o umiarkowanej mocy i zróżnicowane warunki jest TKC80 przód i K60 tył. Wolę zużytą TKC niż nową E07 z przodu.
Dodam że opony zwłaszcza w gorącym klimacie zużywają się różnie w zależności od:
a) masy motocykla
b) prędkości podróżnej
Jest ogromna różnica między jazdą 90km/h a 140km/h po gorącym asfalcie.
:vis::vis::vis::vis:
madafakinges
24.01.2018, 13:25
Moja najlepsza opona do tej pory to mt90. Wbrew pozorom na szutrze są super a na asfalcie kleją jak szosówki. Wystarczają na długo. Jedynie przód lubi wężykować, ale poza tym super.
Czytałem jeszcze o tych tractionatorach adv że na mokrym są b.śliskie jak na kostkę przystało. Chyba jednak zdecyduje się na scorpiony str.
M
Czytałem jeszcze o tych tractionatorach adv że na mokrym są b.śliskie jak na kostkę przystało.
Czy to tyczy sie tez tractionator gps? Osobiscie mysle o mixie, STR przod i GPS tyl.
madafakinges
24.01.2018, 13:37
Nie szukałem opinii na temay gpsów, bo nie interesują mnie tego typu opony.
Chłopaki na advrider piszą że STR w NAT zeszło do zera po 5 K .
Ja od wiosny zakładał TKC80 przód i Tractinatory ADV na tył. Zobaczymy jak taki zestaw się sprawdzi.
To w gs w norwegi zarzne je w 2 tysiace :/
madafakinges
24.01.2018, 13:45
5k mil.
W kilosach Mada.
After 5'000 kms the back was out (European Alps mainly - abrasive roads, lot of curves). The front could do 1-2'000 kms more.
It's a road tire. Profile is not so depth. Very good on the road. Not so bad off-road but he has some limitation (mud).
madafakinges
24.01.2018, 14:01
czyli zostaje tkc+motoz
Mam komplet Motoza to sprawdę jak taki set się sprawdzi. gdyby ktoś potrzebował to przód nówkę mogę puścić.
Chodzą mi te E-07 po głowie. Tutaj znowu chwalą i w terenie i na torze i że na mokrym nie jest źle... i ta długodystansowość mnie kusi...
https://adventuremotorcycle.com/gear/mitas-e07-tires-review
Dość gadania... jeńców nie biorę... kupuję komplet E-07 i zdam relację jak je zjadę... albo ze złością wywalę do rowu:::)))
EDIT: no i są: 140/80/17 dakar dot3015 + 90/90/21 dakar 2017 - razem za 480
Przy twardych gumach o szerokości 140
Trzeba być " miszczem" żeby zdjąć i założyć
lyżkami w trasie.
Lepiej w drogę ciut węższe
Nie wiem co z tymi E 07 jest nie tak, że są takie rozbieżne opinie. Ja miałem wersję dakar i na mokrym asfalcie był dramat. W Austri przy deszczu i temp w okolicach 2 stopni to 50 na godzinę był strach jechać na autostradzie. Może różne mieszanki w zależności od serii wychodziły ? Na pewno to jest fajna opona na Afrykę.
Napewno jest to opona dlugodystansowa w suche rejony i ciepłe klimaty
Np.Gruzja, Kirgistan, Bliski Wschód na kołach
Nie wiem co z tymi E 07 jest nie tak, że są takie rozbieżne opinie. Ja miałem wersję dakar i na mokrym asfalcie był dramat.
I chyba to jest sedno problemu. Ludzie rzucają się na wersję Dakar myśląc, że jest ona wytrzymalsza. Owszem, jest, ale tylko na pobocznicy (w stosunku do "zwykłych" jest ona grubsza i sztywniejsza). Już "zwykła" wersja ma tak twarda pobocznicę, że ciężko ją na felgę nałożyć lub z niej zdjąć. Być może Dakary, w związku z ekstremalnie sztywną pobocznicą, inaczej się układają na styku opona/podłoże. Być może w Dakarach jest nieco inna mieszanka. Ale to takie moje dywagacje.
Jak prześledzi się wnikliwie opinie o tych oponach to wyłania się obraz taki, że Dakar powoduje więcej problemów z przyczepnością niż wersja "zwykła".
a ktoś zajeździł komplet Motoz Desert? Ile one wytrzymają? Kiedyś miałem przednią i bardzo długo się trzymała. Kombinuję nad oponami na wyjazd koło 15-17tys ale muszą być kostki bo będzie sporo terenu. Więc albo zmiana na drugi komplet w połowie drogi albo założenie czegoś co to wytrzyma, nawet łyse na koniec wyjazdu.
Nie mówcie, że się nie da bo mój DR jakoś nie chce jeść opon wcale, na C-02 z tyłu i C-17 z przodu objechaliśmy Kaukaz, razem 12tys km i opony dały radę wrócić mimo sporej ilości asfaltu.
Dlatego myślę o tych Motozach bo są raczej wytrzymalsze od Mitasa więc mogłyby to ewentualnie przejechać
HarryLey4x4
25.01.2018, 21:11
Podobno w 2018 ma wejść Anakee Wild w rozmiarze do NAT.
Obecnie mam ją na przodzie a teraz świeżo założona tylna Motoza Adv Tractionator. W marcu wyjazd ma Maroko, zobaczę jak się sprawdzi.
Wild na asfalcie ginie w oczach
U mnie K60 Scout po 7k z pasażerem i z kuframi zużyte w 50%, ale jazda była spokojna i praktycznie tylko po czarnym.
a ktoś zajeździł komplet Motoz Desert? Ile one wytrzymają? Kiedyś miałem przednią i bardzo długo się trzymała. Kombinuję nad oponami na wyjazd koło 15-17tys ale muszą być kostki bo będzie sporo terenu. Więc albo zmiana na drugi komplet w połowie drogi albo założenie czegoś co to wytrzyma, nawet łyse na koniec wyjazdu.
Nie mówcie, że się nie da bo mój DR jakoś nie chce jeść opon wcale, na C-02 z tyłu i C-17 z przodu objechaliśmy Kaukaz, razem 12tys km i opony dały radę wrócić mimo sporej ilości asfaltu.
Dlatego myślę o tych Motozach bo są raczej wytrzymalsze od Mitasa więc mogłyby to ewentualnie przejechać
Planuję założyć tego Motoza na wiosenną Ukrainę ale to dopiero w maju. Jak ci nie pilno to zdam relację.
zajechałem kilka kmpl Motozów ale to były jeszcze te bez homologacji wiec pewnie mieszanka inna niż teraz. W 690 tył to tak max 4tyś przod zmienialem chyba po 6-7 musze sprawdzic mam gdzies zapisane w garażu. W LC8 przebiegi podobne. Problemem było to że na asfalcie tył robił się kwadratowy i w zakrętach było to czuć. Ogólnie mega opona w teren ale czy na dlugie przeloty ADVowe z dużą ilością asfaltu to lepiej mitas 09 lub 07
Emek
My ruszamy 1 maja :)
Ja uwielbiam i jeżdżę tylko na C-02, w terenie na czymś innym czuje się niepewnie. Na E-09 faktycznie jest w miare spoko na asfalcie ale w terenie raczej kupa, ślizga się a nie odpycha. Musi rzucać błotem, bo tego na Syberii i wiosną w Mongolii na pewno nie zabraknie. Chodzą mi te motozy po głowie ale mam duże obawy, żeby w połowie wyjazdu nie znaleźć się w dupie bo niespodziewanie się zjedzie do zera :vis:
Na tak daleką wyprawę nie starczą na bank. Bierz co sprawdzone albo na podmiankę.
Motoz Desert też w błocie czy glinie nie robi zakleja sie jak szlag to opona na pustynie kamcory
https://photos.google.com/photo/AF1QipNSZlpI_PzmOXzR1je8LExUCX4o5RmN0pmS6VoP
czyli tylko glebogryzarka C-02 robi ;)
dzony Ty masz z tyłu 17 czy 18 cali? bo chyba nie ma Desertów 17 przynajmniej pare lat temu nie było.
17" ale właśnie w tym roku pojawił się desert w tym rozmiarze dlatego mnie kusi
zerknij na to
http://www.metzeler.com/site/com/products/tyres-catalogue/Unicross.html
robi jak c-02 ma homologacje i mozna sporo przejechac, moge podpytac kumpla latał na tych oponach w gs 800
:Thumbs_Up:
wygląda bardzo fajnie, bieżnik jak u Mitasa, podpytaj jak z wytrzymałością
Motoz Desert na przednim kole wytrzymyje bardzo długo - zajeździłem 3szt. Na tylnym kole niestety już tak długo nie trzyma. Miałem 2szt., po 6-7tys. zostało kilka mm do zera, a jednocześnie boki były jeszcze pełne, więc robi się szybko kwadrat i przełamywanie się w zakrętach do przyjemnych nie należy. Zdecydowanie bardziej jestem za mitasem E09.
Na przód jest jeszcze Motoz Adventure, patrząc na rzeźbę bieżnika zapowiada się bardzo dobrze na długie dystanse, a jednocześnie boczna kostka jest przestawiona i odstaje na bok, wiec będzie całkiem dobrze gryzła w koleinach. Tylna wygląda już słabo i niema w PL 17-tki - będzie nie wcześniej niż na jesień.
http://www.sklep.riderparts.pl/design/_gallery/_orginal/2778.jpg
Przednie długodystansowe kostki z moich doświadczeń:
- TKC80 - po 13tys.km nadal wyglądała jak kostka
- CST C755 - pierwszą sztukę męczyłem blisko 11tys.km i sprzedałem za 4-paka kumplowi na "spróbowanie jak to jest na kostce", miała jeszcze sporo mięsa. Kolejne 2, czy 3 sztuki zajeżdżałem już po 6-8tys.km, ale na własne życzenie (jazda po mieście, zapierdalanie asfaltowymi zawijasami)
- Dunlop D952 - moja ulubiona guma. Miałem 2szt., robiłem po 7-8tys.km, ale bardzo dużo po czarnym, a dojazdówki bokami np. do Warszawy co 2tyg. to też ciągłe hamowanie i przyspieszanie. Znajomi turystycznie robią na zestawie kilkanaście tys.km i dojeżdżają na miejscu (Husq TE610, Hsq 701 i TT600E).
- Mitas MC23 Rockrider - świetna guma z fabryki Sava, mieszanka inna niż seria E, guma bardzo dobrze trzyma czarnego. W offie też jako tako sobie radzi. To taka "dakarówka" bym powiedział. Przód dojeżdżam, zrobiłem ok 9tys.km i sporo zostało. W 640-tce traktowanej lekką kobiecą ręką po ponad 7tys. przód i tył wygląda bardziej na 2tys.km. Niema 17 cali ;)
zerknij na to
http://www.metzeler.com/site/com/products/tyres-catalogue/Unicross.html
robi jak c-02 ma homologacje i mozna sporo przejechac, moge podpytac kumpla latał na tych oponach w gs 800
CST C755 to bliźniak, w sensie podróba unicrossa ;)
Na tylcu jak miałem C755 i dopakowałem się tobołami, to w Maroko modliłem się o piasek, kamolce, śnieg, cokolwiek innego niż asfalt, bo na nim pływałem jakby wszystkie śruby w kołach i wahaczu puściły ;) Poza tym znikał w oczach.
madafakinges
30.01.2018, 08:58
77588
Nowe e07 już bez paska przez środek. Podobno nowa mieszanka gumi itp.
Czyli wrocili do korzeni. Juz nie będę musial wycinac tego paska:)
madafakinges
30.01.2018, 09:03
http://www.mitas-moto.com/international/products/motorcycle-trail-tyres/e-07plus/
Konkurencja faka k60? Wygladaja ok.
Rozmiary tylko do dużych.
Mada - kupiłeś je (E7 +) ? Testujesz ???
madafakinges
30.01.2018, 10:27
Nie. Ja nie uznaje tego typu opon.
HarryLey4x4
30.01.2018, 11:49
Motoz Desert na przednim kole wytrzymyje bardzo długo - zajeździłem 3szt. Na tylnym kole niestety już tak długo nie trzyma. Miałem 2szt., po 6-7tys. zostało kilka mm do zera, a jednocześnie boki były jeszcze pełne, więc robi się szybko kwadrat i przełamywanie się w zakrętach do przyjemnych nie należy. Zdecydowanie bardziej jestem za mitasem E09.
Na przód jest jeszcze Motoz Adventure, patrząc na rzeźbę bieżnika zapowiada się bardzo dobrze na długie dystanse, a jednocześnie boczna kostka jest przestawiona i odstaje na bok, wiec będzie całkiem dobrze gryzła w koleinach. Tylna wygląda już słabo i niema w PL 17-tki - będzie nie wcześniej niż na jesień.
http://www.sklep.riderparts.pl/design/_gallery/_orginal/2778.jpg
Przednie długodystansowe kostki z moich doświadczeń:
- TKC80 - po 13tys.km nadal wyglądała jak kostka
- CST C755 - pierwszą sztukę męczyłem blisko 11tys.km i sprzedałem za 4-paka kumplowi na "spróbowanie jak to jest na kostce", miała jeszcze sporo mięsa. Kolejne 2, czy 3 sztuki zajeżdżałem już po 6-8tys.km, ale na własne życzenie (jazda po mieście, zapierdalanie asfaltowymi zawijasami)
- Dunlop D952 - moja ulubiona guma. Miałem 2szt., robiłem po 7-8tys.km, ale bardzo dużo po czarnym, a dojazdówki bokami np. do Warszawy co 2tyg. to też ciągłe hamowanie i przyspieszanie. Znajomi turystycznie robią na zestawie kilkanaście tys.km i dojeżdżają na miejscu (Husq TE610, Hsq 701 i TT600E).
- Mitas MC23 Rockrider - świetna guma z fabryki Sava, mieszanka inna niż seria E, guma bardzo dobrze trzyma czarnego. W offie też jako tako sobie radzi. To taka "dakarówka" bym powiedział. Przód dojeżdżam, zrobiłem ok 9tys.km i sporo zostało. W 640-tce traktowanej lekką kobiecą ręką po ponad 7tys. przód i tył wygląda bardziej na 2tys.km. Niema 17 cali ;)
CST C755 to bliźniak, w sensie podróba unicrossa ;)
Na tylcu jak miałem C755 i dopakowałem się tobołami, to w Maroko modliłem się o piasek, kamolce, śnieg, cokolwiek innego niż asfalt, bo na nim pływałem jakby wszystkie śruby w kołach i wahaczu puściły ;) Poza tym znikał w oczach.Artur, a o tylnej Motoz Adventure Tractionator masz jakies zdanie?
Bierz Haidenau k60 scout! zdecydowanie warte polecenia! i w terenie i na szosie naprawdę dobrze się sprawuje! my na naszych z Polski do Mongolii dojechaliśmy! myślę, że jakieś 15tys zrobiły i jeszcze norweg ze zdjęcia je założył bo były w dobrym stanie!
Artur, a o tylnej Motoz Adventure Tractionator masz jakies zdanie?
Filip (bender42) ma założone i zrobił chyba z 5-6 tysi. Gdzieś wrzucałem foty po tym przebiegu. Generalnie nieźle a nawet lepiej. TKC80 po takim nalocie nie istnieje a tu jeszcze duuużo mięsa miało. Jak znajdę to wrzucę albo pytaj Filipa. Ja na wiosnę zakładam bo już z rok leżą w garażu.
Tak wygląda po 4 tyś. - 3 asfaltu 1 off
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180130/e55d1e4aff8dae170995827f39c96505.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180130/a1a2890072d5df949bde098773a0a7da.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180130/55458fdfe88ac191e1925dbe6e151ce8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180130/722b3f6874330804da10c01e41deb57e.jpg
W CRF1000? To w mojej niehamującej Teresie wytrzyma chyba z 15tys. :)
Kat 1190, oj nie oszczędzany po 6000 km.
https://i.imgur.com/nq1izx2.jpg
No to nawet warto dać te 500 za nią.
https://rtwpaul.com/2018/01/21/tires/
Poprawiłem wpis. Licznik mi się rąbnął.
4 tyś. 3 asfalt i 1 off.
Opony na CRFie
Przy okazji ponownego przywołania linku z przeglądem oponiarskim;)
zainteresował mnie ten motoz GPS, jak już ktoś wspominał, powinna to być dobra alternatywa dla k60 scout.
Ma jeszcze ciekawą funkcjonalność -dwukierunkowość(ino markieting ?):
https://motorcycletyrewarehouse.com.au/content/images/thumbs/0006364_motoz-tractionator-gps-13080-17-rear.jpeg
U Olka, są teoretycznie na stanie mag., w rozmiarze do NAT.
Mnie zainteresowało info, ze strony producenta, o dostępnym rozmiarze 130/80-17 czyli podeszłoby do AT. Ciekawe kiedy w PL?
Są na sieci jakieś częściowe testy, które pozwalają na teoretyczne przebiegu oszacowanie max przebiegu.
Tu test na Tigerze 800 i NAT:
https://xladv.com/topic/938-motoz-tractionator-gps-impressions-at-6k/
na GSA 1200 /GS1200:
http://2wheeladv.com/2018/01/02/motoz-tractionator-gps-tire-review/
https://motorbikewriter.com/motoz-adventure-tyre-reversible/
tu na ST:
https://motorbikewriter.com/motoz-adventure-tyre-reversible/
Ogólnie jeśli chodzi o przebiegi vs. stopień zużycia to wygląda to obiecująco.
Jedynie na tej XTZ zaczęły pękać :confused:
HarryLey4x4
31.01.2018, 11:22
A macie jakis sensowny opis parametrów tej opony? Na stronie Olka niewiele jest. Chodzi mi o homologację, indeksy prędkości, generalnie wszystko.
BlackDragon
31.01.2018, 12:20
no przyjacielu ...3tyś/km .... trochę jest ale to i tak nie zmienia faktu że mało:) ja na fabrycznych CRF1000l zrobiłem 16tys z czego równe 8tyś z Katowice do Lizbony i spowrotem.
Jestem zadowolony - i co prawda opony by jeszcze trochę przejechały jednak - jedziemy do Grecji i nie bardzo wiem czy ryzykować kolejnych 6tyś na tych oponach.
Ale ... polecam Pirelli :)
madafakinges
31.01.2018, 12:34
https://xladv.com/topic/938-motoz-tr...essions-at-6k/
Co on kurwa przez pierwsze 7700km nie skręcał... Dlatego też opisy ludziów z interneta nt opon wkłądam między bajki, jak ktoś jeździ na wprost motocyklem tzn., że nie odkręca tzn., że mi taka opona zużyje się 2xszybciej...
Heidenau K60 Scout, Honda Transalp 650, jazda solo, Gruzja na kołach, czyli pewnie 20% szutru. Bardzo fajne oponki, na asfalcie zamknąłem tył. Po dystansie 9000km wyglądają tak:
https://drive.google.com/file/d/1rYUSh-mU-_OgBaVDBqFZCG20e5nKH4Iv/view?usp=sharing
Co on kurwa przez pierwsze 7700km nie skręcał... Dlatego też opisy ludziów z interneta nt opon wkłądam między bajki, jak ktoś jeździ na wprost motocyklem tzn., że nie odkręca tzn., że mi taka opona zużyje się 2xszybciej...
:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumb s_Up::Thumbs_Up:
Dla porównania trzy obok siebie turystyczne kostki. Od lewej Motoz Adventure, Conti TKC80, Mitas MC-23
http://sklep.riderparts.pl/design/_gallery/_orginal/2894.jpg
Motoz Desert przy nich wyglada jak masakrator, a jak dla mnie wcale nie lepiej robi od MC-23
W takich Alpach czy innych górach gdzie zakręt goni zakręt opony zużyjesz szybciej i w inny sposób. Jadąc prostą drogą na wschód Rosji gdzie zakrętów co kot napłakał z opony zrobi ci się kwadrat a przebieg będzie dużo wyższy. Po prostu nie będzie szans na zużycie boków bo teren na to nie pozwala. Jadąc np. z Brześcia do Irkucka zrobisz ponad 6000 km i opona będzie dokładnie tak wyglądać. Starty środek i nowe boki z wystającymi cyckami.
madafakinges
31.01.2018, 20:49
To co to za recezenzja? Powinien zaznaczyć że opone testowałem w czasie jazdy na wprost. Jakie wnioski można z takiej jazdy wyciągnąć... Dlatego mówię że opinie z interneta trzeba brać z przymrużonymi oczami.
no przyjacielu ...3tyś/km .... trochę jest ale to i tak nie zmienia faktu że mało:)...
Masz rację. Sam opłakuje :( Są też niestety lata chude w kilometry, a 2017 taki był :mur:
Weeekend i chwila na pisanie.. W AT anakee/ tkc a w 990 Pireli MT 90 rewelacja na asfalcie. Mokry czy suchy opona sie klei. Teraz mam TKC w 990 i to był błąd bo na czarnym muszę się pilnować, a w terenie trochę błota i pływa jak szalona. O ząbkowaniu nie wspomnię.
MT90 tył może mi wytrzymał 6-7 tys. 70% asfalt i pycenie/ 30% szutry,piach ale mam to gdzieś bo odwdzięcza się przyczepnością.
TKC vs MT - w terenie tak samo nie robią ale na asfalcie mega różnica.
Na tez sezon właśnie myślę co wrzucić - STR lub MT90 lub Trail 2, chociaż te ostatnie to raczej tylko na wypady z żoną. Nie wiem czy nie skończy się na MT90..
Czy ktoś wie jaka jest wysokość/głębokość bieżnika w nowej K60 Scout (przód), pytam się bo mam właśnie taką zamontowaną i przejechałem na niej 10k i zostało mi jeszcze 5-5,5mm bieżnika i nie wiem czy wystarczy na kolejną wycieczkę - ok. 7k
Na drugie tyle ci starczy.
Ja na swoich zrobiłem ok 20K i jeszcze z 5 bym zrobił ale tył był już kwadratowy.
No właśnie ja planuje wymienić tylko tył, ponieważ po 10k z pasażerem i kuframi zrobił się taki kwadratowy. Natomiast przód wygląda ładnie i jest równomiernie zużyty.
Ktoś testował może scorpion trail II na NAT? Jakieś przemyślenia/opinie?
A latał ktoś na Michelin T66X ???
Lucky Luke
26.03.2018, 09:34
Ile wytrzyma karoo3 na tyle w africe ?
Teren mieszany.
madafakinges
26.03.2018, 10:19
Mi wytrzymała 3tyś. w xrv.
hellwoot
26.03.2018, 10:25
A latał ktoś na Michelin T66X ???
Dobra guma była. 10 lat temu - bo je przestali produkować. Pamiętam, że fajnie na deszczu trzymała i jakiś spory przebieg nią zrobiłem. Jak chciałem kupić ponownie to z tej kategorii i z miszelena był do wyboru tylko anakee.
Jest do kupienia 66X nie używana i tak właśnie się zastanawiam czy warto 220 złociszy wydać
Za niecałe 300 zl masz nowego Heidenau K60
To chyba nie ma co porównywać.
10 letnią gumę bym kupił jadąc tam gdzie nie pada i jest gorąco - czyli Bliski Wschód
Tyle, że przy różnicy 80 zł chyba się nie kalkuluje
Zwlasza że nowa K60 nie ustępuje nowej T66
a nie 10 letniej
hellwoot
26.03.2018, 18:09
Jest do kupienia 66X nie używana i tak właśnie się zastanawiam czy warto 220 złociszy wydać
Chłopie... :D Taką starą szmate to można za max 50 pln kupić i spalić na jakimś weselu ku uciesze tłumu ;)
Jak gruby bieżnik i stara to będzie pięknie dymić :drif:
Jak nie ma wyjścia to się zakłada co jest i sie jedzie ale 220 zeta za 10 letnią oponę? :vis:
Racja panowie tylko tak grzebię i za tą cenę
K60 140stke to nie znalazłem
teddy-boy
26.03.2018, 21:12
Kuledzy, a co powiecie o Anakee Wild? Jak to sie sprawuje w piachu i blotnisto ziemnych lesnych droga? No i na asfalcie? Kolega moj ma to na GS1200 i kurcze prawie mu to nie znika i mysle czy nie zakupic takich do tenery 660...
Jezdze glownie po szutrowych drogach, lesnych, miedzypolnych. Z racji miejsc gdzie jezdze to te drogi sa czesto po prostu piaszczyste i to mocno, albo taka ciezka ziemia wymieszana z kamykami ktora po deszczu zamienia sie w sliska maz. Trafia sie i bloto i woda i trawa. ALE trzeba tam dojechac asfaltem. Czasem mniej, czasem wiecej.
Poprzedni rok zajezdzilem T63 a potem MT21. Po dupie dostaly na asfalcie najwiecej i w Rumunii. T63 juz dawno w koszu, a MT 21 zrobila sie z tylu kwadratowa i srodka brakuje. Chcialbym cos co da rade w opisanych warunkach ale i nie zniknie w oczach na czarnym.
Na ten rok wymyslim sobie na razie zjechac sciane wschodnia a potem Litwa, Lotwa, Estonia i fajnie jakby te opony daly rade.
Racja panowie tylko tak grzebię i za tą cenę
K60 140stke to nie znalazłem
Masz na inopony - dziś sprawdziłem i jest
ale szukaj 5.1 cala na 17
To to samo a taniej ( tylko mało kto
o tym wie)
Kuledzy, a co powiecie o Anakee Wild? Jak to sie sprawuje w piachu i blotnisto ziemnych lesnych droga? No i na asfalcie? Kolega moj ma to na GS1200 i kurcze prawie mu to nie znika i mysle czy nie zakupic takich do tenery 660...
Jezdze glownie po szutrowych drogach, lesnych, miedzypolnych. Z racji miejsc gdzie jezdze to te drogi sa czesto po prostu piaszczyste i to mocno, albo taka ciezka ziemia wymieszana z kamykami ktora po deszczu zamienia sie w sliska maz. Trafia sie i bloto i woda i trawa. ALE trzeba tam dojechac asfaltem. Czasem mniej, czasem wiecej.
Poprzedni rok zajezdzilem T63 a potem MT21. Po dupie dostaly na asfalcie najwiecej i w Rumunii. T63 juz dawno w koszu, a MT 21 zrobila sie z tylu kwadratowa i srodka brakuje. Chcialbym cos co da rade w opisanych warunkach ale i nie zniknie w oczach na czarnym.
Na ten rok wymyslim sobie na razie zjechac sciane wschodnia a potem Litwa, Lotwa, Estonia i fajnie jakby te opony daly rade.
Jakbyś miał 18 cali to powiedziałbym spróbuj mitas MC
23.
Obecnie używam również Mt 21 i jest to dobra guma
Ale dość miękka i nie nadaje się na długie asfaltowe przeloty. Jako że szukam okazji to kupiłem kilka kompletów za połowę ceny i mi ich nie szkoda
Jeśli masz 17 z tyłu spróbuj Bridgestone Tw 301 i Tw 302. Żyją dużo dłużej niż MT21 ale i bieżnik nie tak
agresywny. W necie jako użytkownik oceniał
Je nasz Siwy na hondzie XR
Ja tex mydle o anakee wold fo Crf. Podobno sa lepsze niz tkc
to tkc są dobre? :dizzy:
tu jest test ankee wild na R1200GS:
https://www.youtube.com/watch?v=uAcf1-9K6Ws
teddy-boy
26.03.2018, 22:04
@Franz
Z MT21 jestem bardzo zadowolony. Niestety szybka znikaja, ale na piaszczystych drogach swietnie sie sprawują. Moze na szutry i polne drogi na scianie wschodniej nie sa potrzebne az tak agresywne opony, stad pomysl na Anakee Wild albo E 09.
Te Bridgestone TW 301 albo 302 to wytrzymalsze? Idzie to gdzies kupic normalnie?
A co ze slymmi E 09? Nie nada sie? DZiwi mnie ze ten Anakee Wild nie znika na GS1200 a z gosciem jezdze czesto, musi byc wytrzymaly kapec. To jak fabryczne w CRF 250 rally. Minal rok i zadnych sladow zuzycia :) Z czego to robia :D
bukowski
26.03.2018, 22:15
Na ten rok wymyslim sobie na razie zjechac sciane wschodnia a potem Litwa, Lotwa, Estonia i fajnie jakby te opony daly rade.Ja przy podobnych założeniach skłaniam się do motoza na tył plus tkc na przód. Przód motoza jednak lekko shimmuje przy wysokich prędkościach, są zeznania o paskudnym zabkowaniu, więc wrócę do sprawdzonego tkc80.
Sent from my G8441 using Tapatalk
teddy-boy
26.03.2018, 22:19
@sneer
Jaki to model Motoza na tyl?
Nie idź ta drogą
@Franz
Z MT21 jestem bardzo zadowolony. Niestety szybka znikaja, ale na piaszczystych drogach swietnie sie sprawują. Moze na szutry i polne drogi na scianie wschodniej nie sa potrzebne az tak agresywne opony, stad pomysl na Anakee Wild albo E 09.
Te Bridgestone TW 301 albo 302 to wytrzymalsze? Idzie to gdzies kupic normalnie?
A co ze slymmi E 09? Nie nada sie? DZiwi mnie ze ten Anakee Wild nie znika na GS1200 a z gosciem jezdze czesto, musi byc wytrzymaly kapec. To jak fabryczne w CRF 250 rally. Minal rok i zadnych sladow zuzycia :) Z czego to robia :D
Idzie to kupić normalnie tylko musisz chcieć je kupić
Szukaj w calowych np.4.60 -17
Często jest taniej
E 09 dobra guma na wyprawę, trwała
Raczej na kamień niż miękkie podłoże
W Crf 250 zastosowane są właśnie Tw 301 i 302
W Xr 650 L fabryczne też
to tkc są dobre? :dizzy:
tu jest test ankee wild na R1200GS:
https://www.youtube.com/watch?v=uAcf1-9K6Ws
A co...? Nie? Ludzie juz zęby na nich zjedli i swiat objechali. Masz coś kontra?
TKC 80 to bardzo dobra opona, nie jest to jednak guma mocno terenowa, chyba wiadomo. Znacznie lepsza terenowo jest MT21 ale z kolei schodzi szybciej.
bukowski
27.03.2018, 08:34
TKC 80 to bardzo dobra opona, nie jest to jednak guma mocno terenowa, chyba wiadomo. Znacznie lepsza terenowo jest MT21 ale z kolei schodzi szybciej.A moim zdaniem rozmowa o tyle i przodzie na raz nie ma sensu. Tkc80 na tyle jest słaba w terenie choć daje rade, znakomita na asfalcie także mokrym i szutrze, ale schodzi w 6 kkm. I droga.
Przód zapewnia dobrą trakcje, wytrzymuje 20 kkm, na asfalcie ok. Od MT21 ma gorsze własności terenowe, ale nie zabkuje tak koszmarnie i przebieg ma 3x większy.
E09 to super guma na tył, twardsza niz tkc, podobna na asfalcie, chociaż na mokrym gorsza. Trwała, twarda, tania. Mówią, że wymiana w terenie to mordega, ale mimo zdarcia 5 szt. nie miałem okazji podjąć wyzwania.
Teraz mam kpl motoza tractionator. Dużo miękkiego mięsa, spore przebiegi, rozsądna cena. W terenie nie gorsza od tkc czy E09, B asfalcie jest jak tkc. Przód Przy v>170 km/h przód wezykuje, ale sam fakt, że można na takich gumach latac z vmax bez większego stresu, to jednak sukces.
Sent from my G8441 using Tapatalk
E09 dane mi było wymieniać w terenie. Złapałem kapcia, przejechałem 2-3 km w terenie i opona nawet nie odkleiła się od obręczy. Dopiero dwóch kolegów słusznej wagi skacząc po rancie doprowadziło do możliwości jej wymiany. Sama wymiana poszła gładko. W porównaniu E09 do TKC80 i Motoza ten ostatni wypada najlepiej (tył). Na przód daję zawsze TKC80 bo robi długie przebiegi i dobrze trzyma na czarnym. TKC80 na tyle to pomyłka. Schodzi w oczach a w terenie robi tak sobie.
Dzięki Franz -mam rozpiskę calową opon najważniejsze jest gdzie szukać :)
skoro zrobiłeś już tyle :D
to masz ją tu https://www.inopony.pl/opony,0,33949/heidenau-k60-5-10-17-67-t-tt-.html
teddy-boy
27.03.2018, 09:00
Czyli ze Motoz Tractionator Adventure bedzie dobrym wyborem?
Ja na razie zrobiłem tylko 150 km NAT i kilkanaście na 1190. Bardzo mi odpowiada ta guma (tył). Na suchym i mokrym przy temperaturach 5-10 stopni nie mam uwag. Jak zrobi się cieplej będzie tylko lepiej. W terenie gryzie ładnie, szutry bajkowo.
Chyba faktycznie odpuszcze te Micheliny.TKC przod i tylE09 lub Motoz na dluzsze wyjazdy brzmi sensownie.Tylko gdzie tego Motoza dostac?Nigdzie go nie ma a jak to za chore pieniadze
Swego czasy z Radiologiem braliśmy tutaj.
http://www.solosonimport.es/english/tires/
Bodaj 200 ojro za komplet z szipem wyszło.
teddy-boy
27.03.2018, 09:23
Emek gdzie to dobrze kupic? Bo widze ze w sieci to szalu z wyborem rozmiarow nie ma.
Chyba faktycznie odpuszcze te Micheliny.TKC przod i tylE09 lub Motoz na dluzsze wyjazdy brzmi sensownie.Tylko gdzie tego Motoza dostac?Nigdzie go nie ma a jak to za chore pieniadze
A nie chcesz Pirelli STR spróbować?
Motoz tractionator - jaki jest na mokrym w porównaniu do TKC?
bukowski
27.03.2018, 09:27
moim zdaniem jest podobnie - czyli dobrze. Mowa o tyle, oczywiście.
Sneer, ile masz przejechane?
A nie chcesz Pirelli STR spróbować?
Nie wiem,serio.Wygladaja dosyc szosowo.Jak nie znajde Motozow to moze na tyl.Nie sa tez drogie chyba
bukowski
27.03.2018, 09:37
Sneer, ile masz przejechane?
Na motozach? jakieś 3 tys., ale kupiłem od Radiologa z przebiegiem 2-3 kkm.
Zużycia nie widać, ale latałem głównie po krzokach. Drugie 5 kkm zrobi obojętnie.
A co...? Nie? Ludzie juz zęby na nich zjedli i swiat objechali. Masz coś kontra?
generalnie guma nie jest na zęby dobra, trawi sie trez ciężko.
A co do tkc to zgadza sie sie, sam zrobiłem na nich z 50k km, bardzo dobra opona ale na szosę :)
i to suchą...lub lekki szuterek.
teddy-boy
27.03.2018, 09:58
Widze ze te Motozy to nie do kupienia u nas. Dupa
Widze ze te Motozy to nie do kupienia u nas. Dupa
czemu? http://www.moto-obroty.pl/product_info.php?products_id=18770
Temu, że to nie o te chodzi.
teddy-boy
27.03.2018, 10:21
Motif, chodzi o wersje Motoz Tractionator Adventure, do tego w rozmiarze do xt660z czyli 17 i szerokosc 130 lub 140.
każde inne są tylko trzeba umieć szukać.
teddy-boy
27.03.2018, 10:28
Sa tylko Adventure Summer. To jest to samo? No i szerokosci 150/70, nie za szeroka ta guma bedzie? Nigdy takich nie mialem, wole dopytac
Sa tylko Adventure Summer. To jest to samo? No i szerokosci 150/70, nie za szeroka ta guma bedzie? Nigdy takich nie mialem, wole dopytac
Nienada. Szeroki i niski profil. Ale może kolega od BEMki sie ucieszy jak kupisz ;)
madafakinges
27.03.2018, 10:59
Jest jeszcze nowość od mitasa e12 rally star na advrider ludzie bardzo chwalą, że choć podobne to całkiem inna guma i robi super.
140 za szeroka do XT660Z
chyba ,ze z natury ten rodzaj jest wąski
raczej 130 /120
trochę o gumach po niemiecku ale od czego jest tłumacz google
http://www.660er.de/Tenere/Reifen.htm
Lucky Luke
27.03.2018, 11:50
mitas e12 rally star oraz pirelli str rally TYŁ
jakieś opinie , przebiegi itd... ???
teddy-boy
27.03.2018, 11:51
@Prince, dzieki, no to dupa, bo tej opony 130 szerokosci nie znalazlem.
To wracam do koncepcji E 09 chyba bo co innego. Serio tych Anakee Wild nie polecacie?
@Prince, dzieki, no to dupa, bo tej opony 130 szerokosci nie znalazlem.
To wracam do koncepcji E 09 chyba bo co innego. Serio tych Anakee Wild nie polecacie?
Napewno wolałbym tą - nie mniej trwała w podobnej cenie o lepszych parametrach niż E09
https://www.inopony.pl/opony,0,64200/bridgestone-tw-302-4-60-17-62-p-tt-.html
Stosowana na pierwszy montaż w Hondzie CRF 250 i XR 650 L
W ofercie mają również na przód 90/90 , 80/100 3,0/21
teddy-boy
27.03.2018, 12:14
@Franz, dziekuje, a czy to 4.60R17 bedzie odpowiadalo rozmiarowi tenery 130/80/17? Mialem tez i opony 14o na tyle.
Prawie tak. Zauważ jednak że w terenie lepiej zachowują się opony trochę
węższe. Pozatym Transalp 600 wagowo to samo co XT600Z - fabryczna szerokość
to 120
4,6 x17 jest O.K do XT 660Z
teddy-boy
27.03.2018, 12:26
i wszystko jasne i dziekuje za pomoc :bow::Thumbs_Up:
zaczekaj
22.05.2018, 02:14
Opony Kenda k784. Latał ktoś na tym? Jakieś info o wytrzymałości i przyczepności?
Opony na wyjazd mam już w sumie wybrane ale dziś widziałam takowe Kendy i jestem ciekawa czy są spoko.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180522/6eb94b14e165b8e01ecf6bde498a5dfd.jpg
Takie podobne do TKC. Kumpel miał u siebie. Tył robił dużo lepiej w błocie niż TKC.
Cześć,
przegrzebałem trochę temat, ale odpowiedzi nie do końca trafiają w moje potrzeby.
Szukam opon dualowych do DR-Z czyli coś w okolicach 80/100 -90/90 21" 120/90 - 130/90 18"
Przeznaczenie na dłuższe wyjazdy szutrowo-asfaltowe (60/40), z opcją offu (bez hardkoru - wiadomo jak to na dalszym wyjeżdzie).
Obecnie latam na kostkach, czarne tylko na krótkich dojazdach i nie mam żadnego doświadczenia w kwestii opon wyprawowych.
Obecnie patrzyłem na Mitas E09 i Michelin Anakee WIld. Jakieś inne propozycje?
P.S. Szukam czegoś na już, więc mile widziane opony łatwo dostępne.
Sawa/mitas rockrider.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
lukasz_vip
31.05.2018, 22:01
Szukaj typowych duali: TKC, MT21, MC23, Motoz Adventure itp itd.
Miałem na świni TW301 i TW302. Latało sie na tym spoko po autostradach i coś tam tez w piachu robiło. Ta TW302 mi jeszcze została. Jak chcesz to PW.
Nawet górkę w Białym borze próbowałem na tym atakować ;D
https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11705265_1154530287895270_1571640082789848911_n.jp g?_nc_cat=0&oh=0e2e87e930844cbbd57363ee7df33020&oe=5B858694
Przekładnie też miałem szosowe.
Olecam Heidenau k60 Scout. Bardzo dobra opona.
W dl650 tył wytrzymał ponad 25tys. km przód ok 30tys.km.
Większość po czarnym. Jeździła głównie żona więc i masa mniejsza...
To xt660z chyba też założę bo metzelery tourance powoli się kończą.
Opony Kenda k784. Latał ktoś na tym? Jakieś info o wytrzymałości i przyczepności?
Opony na wyjazd mam już w sumie wybrane ale dziś widziałam takowe Kendy i jestem ciekawa czy są spoko.https://uploads.tapatalk-
cdn.com/20180522/6eb94b14e165b8e01ecf6bde498a5dfd.jpg
Wiele opinie w necie
Jest porównanie też z Tkc 80
Wypadła trochę gorzej. Krótszy przebieg
Tkc 80 vs Kenda 784
Jakas specjalna okazja? Tkc 80 do Tramposza masz
Już za 200 i Kenda podobnie
Tkc to rozmiar 80/90 - 21 - pasi
Do niedawna 90/90-21 Mc23
Można było kupić za 169, ale ceny poszły sporo w górę
Cześć,
przegrzebałem trochę temat, ale odpowiedzi nie do końca trafiają w moje potrzeby.
Szukam opon dualowych do DR-Z czyli coś w okolicach 80/100 -90/90 21" 120/90 - 130/90 18"
Przeznaczenie na dłuższe wyjazdy szutrowo-asfaltowe (60/40), z opcją offu (bez hardkoru - wiadomo jak to na dalszym wyjeżdzie).
Obecnie latam na kostkach, czarne tylko na krótkich dojazdach i nie mam żadnego doświadczenia w kwestii opon wyprawowych.
Obecnie patrzyłem na Mitas E09 i Michelin Anakee WIld. Jakieś inne propozycje?
P.S. Szukam czegoś na już, więc mile widziane opony łatwo dostępne.
Trochę późno szukasz.
Dualowe były w fajnej cenie MC 23 Sava
400 za komplet.
Mitas E09 łączy się z Tkc z przodu
Możesz zafundować sobie komplet Tkc 80
Dobra i niedroga guma. Przód to rozmiar 80/90-21
Tył 4.1 - 18
Wybierając te rozmiary oszczędzasz kasę a gumy
pasują
Opony na już - motogumy. pl
Trochę późno szukasz.
Dualowe były w fajnej cenie MC 23 Sava
400 za komplet.
Mitas E09 łączy się z Tkc z przodu
Możesz zafundować sobie komplet Tkc 80
Dobra i niedroga guma. Przód to rozmiar 80/90-21
Tył 4.1 - 18
Wybierając te rozmiary oszczędzasz kasę a gumy
pasują
Opony na już - motogumy. pl"na już" w moim przypadku oznacza wyjazd za 2tyg., a w ciągu tygodnia chciałbym ogarnąć gumy, żeby zrobić jakiś test w okolicznym offie i wiedzieć czego później się spodziewać ;).
Te Savy wyglądają całkiem fajnie, jeździłeś na nich? Jak zachowują się na asfalcie?
Dzięki wielkie za radę co do rozmiaru, bardzo się przyda.
Trochę mi namieszaliście w głowie, ale to dobrze. Mam kilka konkretów do przeglądnięcia i wybrania. Dzięki!
Test w Okolicznym Offi brzmi jak godzina dwie...Zaluz je a to dobre gumy i jedz na pewniaka.Po co pajacowac z Okolicznym Offem.I tak bedziesz miec inny bagaz jak i nastawienie psychiczne.
O Tkc 80 napisano dziesiątki testów i Twój
Do niczego się nie przyda. Masz Google
Pytasz o radę - masz odpowiedź
Mc23 SAVA na dzień dzisiejszy sporo droższe.
Chcesz tanio i dobrze to kupujesz jak jest obniżka
za rocznik, promocje a nie kiedy potrzebujesz
Test w Okolicznym Offi brzmi jak godzina dwie...Zaluz je a to dobre gumy i jedz na pewniaka.Po co pajacowac z Okolicznym Offem.I tak bedziesz miec inny bagaz jak i nastawienie psychiczne.Pajacować będę, żeby zobaczyć jak się na nich jeździ. Chcę zaspokoić swoją ciekawość i mieć pretekst, żeby wyrwać się.dodatkowo w tygodniu po pracy ;).
O Tkc 80 napisano dziesiątki testów i Twój
Do niczego się nie przyda. Masz Google
Pytasz o radę - masz odpowiedź
Mc23 SAVA na dzień dzisiejszy sporo droższe.
Chcesz tanio i dobrze to kupujesz jak jest obniżka
za rocznik, promocje a nie kiedy potrzebujesz
Dziękuję za opinie. Zdecydowałem się na MC-23 - znalazłem za +/- 400zł komplet - dla mnie to dość dobra cena. Muszę tylko dopytać o dostępność.
antitank
03.06.2018, 12:30
Pochwal się, gdzie znalazłeś?
Pochwal się, gdzie znalazłeś?
http://sklep.riderparts.pl/produkt/opona-mitas-mc-23-90-90-21-54r-rockrider
http://sklep.riderparts.pl/produkt/mitas-mc-23-140-80-18-70r-rockrider
Wychodzi 420 + wysyłka, ale może ArturS coś poczaruje z ceną ;).
dla mnie mitasy chociaż fajne opony i niedrogie nijak sie mają jakościowo do odpowiedników michelina, pirelli czy dunlopa. Różnice się czuje wyraźnie.
W drugim linku masz szer.140. To nie jest do Drz a do ktm 950/990
Masz mieć szer.120 ew.110
130 też już jest za szeroka. Na wąskiej felge guma
Się źle układa i gorzej pracuje w terenie jak i na szosie
MC 23 nie ustępuje ani Dunlopowi ani Michelin
W danej klasie.
W drugim linku masz szer.140. To nie jest do Drz a do ktm 950/990
Masz mieć szer.120 ew.110
130 też już jest za szeroka. Na wąskiej felge guma
Się źle układa i gorzej pracuje w terenie jak i na szosie
MC 23 nie ustępuje ani Dunlopowi ani Michelin
W danej klasie.Bardzo słuszna uwaga, dzięki! Pomyliłem szerokość z supermoto - miałem wcześniej i mi się utarło, że 140 na tył. :mur:
120 tańsze :D http://sklep.riderparts.pl/produkt/opona-mitas-mc-23-120-90-18-65r-rockrider
A czy wyżej opisywana opona, http://sklep.riderparts.pl/produkt/opona-mitas-mc-23-120-90-18-65r-rockrider występuje/jest/istnieje w rozmiarze 17?
zaczekaj
03.06.2018, 21:14
Wiele opinie w necie
Jest porównanie też z Tkc 80
Wypadła trochę gorzej. Krótszy przebieg
Tkc 80 vs Kenda 784
Jakas specjalna okazja? Tkc 80 do Tramposza masz
Już za 200 i Kenda podobnie
Tkc to rozmiar 80/90 - 21 - pasi
Do niedawna 90/90-21 Mc23
Można było kupić za 169, ale ceny poszły sporo w górę
Nie okazja. Właściwie nie wiem ile kosztują. Leżały takie nówki u mojego mechanika i się zainteresowałam bo całkiem fajnie wyglądają.
Na wyjazd zakładam najprawdopodobniej przód tkc80 i K60 tył. Choć zastanawiam się czasem czy na przód też nie wrzucić K60.
Weź TKC na przód, jest to lepsza opona od K60
Afro_BAU
04.06.2018, 05:42
Mi osobiście K60 wogole nie podeszły jak przełożyłem z kostek. Nie umiałem jeździć. Jedyny plus to prawie brak zużycia po 6tys.
A czy wyżej opisywana opona, http://sklep.riderparts.pl/produkt/opona-mitas-mc-23-120-90-18-65r-rockrider występuje/jest/istnieje w rozmiarze 17?
Nie występuje
Na 17 jest Pirelli MT21 130/90-17 z DOT2015 w cenie E09 ;) Mega mi przypadła ta guma.
Fajna tylko miękka. Na długie wyjazdy się nie nadaje.
Obleci Balkany, ale gdyby chciał jechać na Gruzję
E09 dojedziesz i wrócisz a Pirelli nie
Lucky Luke
04.06.2018, 10:25
To w końcu jaka długodystansowa w rozmiarze 17" z zacięciem OFF , poza k60 ?
Szczerze to już zgłupiałem , chciałbym coś o właściwościach tkc80 tylko żeby dojechać w Pamir i wrócić.
Pamir to 15 tys lm
Typowej nie ma. Żadna kostka na tyle nie wytrzyma
Przód też raczej nie
To w końcu jaka długodystansowa w rozmiarze 17" z zacięciem OFF , poza k60 ?
Szczerze to już zgłupiałem , chciałbym coś o właściwościach tkc80 tylko żeby dojechać w Pamir i wrócić.Mitas e07
Na TKC w Pamir dojedziesz i wrócisz. Na luzie.
Emek, moje Tkc ma 7 tys w Trampku 600
Przód ma się jeszcze dobrze, ale tył to raczej niewiele . Używane na kamienistym podłożu i asfalt
Przód zabkuje. Na te 7 tys był raz obrocony
Emek,teraz pisze się o tyle. Przeczytaj kilka
Postów wstecz.
Mówimy o przodzie. Tył tyle nie objedzie. Przód mam z przebiegiem ok 15 tysi. Dychę jeszcze obleci.
Na luzie może, ale nie na tyle. :)
Mitas E-07 PLUS - wchodził ktoś w temat? Sprzedałem ostatnio kilka takich do małych GSów, myślałem że to jakiś twór do ciężkich z szeroką tylną felą, a grzebię po dystrybutorach za zwykłą E07 do trampka i patrzę, że jest i tutaj coś takiego jak np 130/80B17 E-07+ :confused:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20180227/b7ac3f674ace159b4abf161830d77bb8.jpg
Nazwaliby to po prostu jakoś inaczej, E-14, czy jakiś tam kolejny numer z rzędu, a tak człowiek patrzy i nie wie o co kaman :dizzy:
Bieznik ten sam, ale powiększony, czyli plus dodatni. :)
Obawiam sie, ze bedzie gorsza poza asfaltem od zwyklej 07, ktora jest dla mnie nr1 dualowym maratonczykiem, a na asfalcie wcale nie będzie lepsza.
...a do kompletu z tylną K60 Scoutem brać nowy przód K60 czy TKC70? (do zrobienia ok. 6tyś.km - dojazd asfaltowy po 1500km, potem spokojne szuterki i asfalciki albańskie)
A dlaczego nie MT21, MC23, TKC80 czy wilda? (w kolejności :)) XTek nie zjada jakos przerazliwie kostek a na szuterkach (i gdy zachcesz z nich zjechać) bedzie duzo lepiej.
MT21 mam teraz. Świetna opona 50/50, ale na czarnym szybko schodzi. No i wyje :)
Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka
...chyba się skuszę na TKC80
Co lepiej założyć na przód Dunlop D952 80/100-21 czy SAVA MC23 90/90-21, róznica w cenie 15 zł na korzyść Sava?
Fajny temat, jakos mi umknal wcześniej.
Na XTku zawsze miałem zalozone Mitasy E07 - szybko nie jezdze, terenu nie znosze, wiec to były najlepsze opony: tanie (kupowałem czasem bezpośrednio z Mitasa w Czechach) i długodystansowe. Zawsze je zrzucałem przy przebiegu 16-18 tys. km (a czasem ponad 20k km) i ciagle nadawaly się do jazdy.
Ale rozumiem, ze lokalni forumowi mistrze i tak nadal będą siali propagandę, ze ta opona do niczego się nie nadaje.
Na Afryce oryginalne Dunlopy maja 15k km. Zaskakujaco tyl jeszcze spoko, przod już niebardzo. Chyba i tak daloby się na nich dociagnac do 20k km, no ale już mi się szykuje kolejna trasa, wiec się nie dowiem. Jedno jest pewne - jeśli pojade na Afryce w Pamir, zakładam oryginalne Dunlopy. Ha!
Popieram zdanie Yeuopa. Nt E07. Nie znam trwalszej i wytrzymalszej opony "dającej radę" Ew. dla cykorow na przód K60, choc raczej tylko dla lepszego samopoczucia. Na tyle K60 w porownaniu do E07 to smiec- łysy i kwadratowy i poszarpany po przejechaniu nawet nie polowy tego co mitas
F... Mitasy E07 -... Zawsze je zrzucałem przy przebiegu 16-18 tys. km (a czasem ponad 20k km) i ciagle nadawaly się do jazdy.
Ale rozumiem, ze lokalni forumowi mistrze i tak nadal będą siali propagandę, ze ta opona do niczego się nie nadaje.
...!
Popieram zdanie Yeuopa. Nt E07. Nie znam trwalszej i wytrzymalszej opony "dającej radę" ...
Tu na FAT przez lata powtarza się opinia własnie taka jak wyżej - o niezaprzeczalnej trwałości E07 oraz o świetnym zastosowaniu wyprawowym.
Kilka ledwie cytatów - nawet Twoich wypowiedzi Yeuop - więc nie umknął Ci wcześniej.
Yeoup - Zrobilem na Mitasach E07 ponad 170k km
Emek - Jeśli chodzi o E07 to w 100% zgadzam się z opinią dubela. Na plus tylko żywotność.
Tank - Popieram zdanie yeuopa.. dla mnie opona wyprawowa nr 1
Chemik - Opinie, że E-07 ślizgają się na mokrym to powielanie "urban legend" z internetu. W Rosji jechałem na nich po mżawce, deszczu, ulewie, śniegu i przeżyłem.
Strażak- W ostatnich latach na E07 zrobiłem Stany, Mongolię, Bajkał, Magadan
Tadzik - Opona super niezniszczalna
więc czy pogardliwe Ale rozumiem, ze lokalni forumowi mistrze i tak nadal będą siali propagandę, ze ta opona do niczego się nie nadaje. jest potrzebne - ba na pewno nieprawdziwe...
Co lepiej założyć na przód Dunlop D952 80/100-21 czy SAVA MC23 90/90-21, róznica w cenie 15 zł na korzyść Sava?
Pytanie do jakiego motocykla.
D952 80/100-21 - opona do liscia . Mnie w XR 400 przeżyła zaledwie połowe przebiegu tyłu. Powinno być odwrotnie. Prędklość M czyli do 130km. Ząbkuje.
Opona dobrze spełnia swoje zadanie
Sawa - opona turystyczna enduro. Zakres predkości do 170km
rozmiar 90/90 nada się i do cięzkiego sprzeta. Nie testowałem, ale zamierzam :)
Franz szukam do NX650 Dominator, docelowo Rumunia, Maramuresz z dojazdem na kołach.
"NX650 Dominator, docelowo Rumunia, Maramuresz z dojazdem na kołach. "
Przód SAVA nie 952
Na tyle 952 spoko obleci i jest dobra na każde warunki ,ale piszemy o przodzie
OK, dzięki mam już jasność co do wyboru opon.
Hejka, jakaś alternatywa dla K60 Scout? (zwłasza na tył)
Jeżeli o K60 to trakcja na czarnym/szutrach/lekkim piasku lub błocie jest całkiem rozsądna, wytrzymałość (tj jak szybko znika bieżnik) tez całkiem ok. Natomist co mnie zniechęciło do tych gum to problem z pęknięciami:
http://www.x-s.com.pl/picture_library/K60-stan/crack.jpg
http://www.x-s.com.pl/picture_library/K60-stan/deepcrack.jpg
http://www.x-s.com.pl/picture_library/K60-stan/smallcrack.jpg
DOT: 3217
http://www.x-s.com.pl/picture_library/K60-stan/dot.jpg
Moto; TA XL650v, opona założona w zeszłym roku jakoś w czerwcu, od tego czasu nakręcone coś kole 6-7kkm, głównie asfalt z prędkościami ok 100-120 zwykle z plecaczkiem. W tym jeden wypad do Rumunii też głównie asfalt, z epizodem po wysypanym tłuczniu na drodze do Viscri, oraz trasa Łódź-Trójmiasto w tempie 130-140km/h.
Przyjmuję, że takie pęknięcia raczej nie są objawem normalnego zużycia. Dlatego szuka czegoś o podobnych właściwościach, co nie będzie się tak sypać.
Z zbliżonych to chyba będą
- Pirelki MT60
- Metzelery Enduro 3 Sahara
- Metzelery Karoo 3
- Metzelery Tourance
Głównie jeżdzisz po czarnym to po co Ci kostka?Ja jeżdżę po czarnym i opony do dużego enduro(varadero) stosuję,metzeler next,pirelli scorpion 2,itp.Przebiegi na oponach do 20 kkm,na mokrym bardzo dobrze trzymają.Głównie na maxa załadowany i z pasażerem.
lukasz_vip
01.03.2019, 23:23
Spójrz na Motoz GPS. To ma być bezpośrednia konkurencja dla K60.
Ja chyba uderzę w tym roku w Motoza Adventure jako konkurencję dla TKC80. Motoz robi dużo większe przebiegi a raobi tak samo na asfalcie i terenie jak tkc.
Vladimir P
10.04.2019, 21:47
Używał ktoś opon firmy Shinko?
W opisie polecają do Afryki...
https://allegro.pl/oferta/shinko-90-90-21-140-80-17-jak-metzeler-africa-twin-7968200264
Używał ktoś opon firmy Shinko?
W opisie polecają do Afryki...
https://allegro.pl/oferta/shinko-90-90-21-140-80-17-jak-metzeler-africa-twin-7968200264
Było już na Forumie o Shinko. Był nawet FanClub. Poszukaj, poczytaj...
Ale zastanów się - skoro opony mogą zrobić dużo kilometrów/duży przebieg to są twarde. Jak są twarde to ich przyczepność jest mniejsza. Jak chłodniej czy mokro to mogą pojawiać się kłopoty, itp., itd.
Ale zastanów się - skoro opony mogą zrobić dużo kilometrów/duży przebieg to są twarde. Jak są twarde to ich przyczepność jest mniejsza. Jak chłodniej czy mokro to mogą pojawiać się kłopoty, itp., itd.
Ale z drugiej strony masz wybór. Albo kombinujesz zmianę opon w trasie i zapierdzielasz po winklach 10-20% szybciej, albo znasz granicę przyczepności tej twardej gumy, jedziesz wolniej, ale nie myślisz o jej zmianie w dłuższej trasie.
Kiedyś były dyskusje o beznadziejności E07 Dakar. Ja tą oponę miło wspominam. Zdarzało mi się na niej lecieć i 170 w deszczu. Wszystko kwestia pewnego kompromisu.
Ale z drugiej strony masz wybór. Albo kombinujesz zmianę opon w trasie i zapierdzielasz po winklach 10-20% szybciej, albo znasz granicę przyczepności tej twardej gumy, jedziesz wolniej, ale nie myślisz o jej zmianie w dłuższej trasie.
Kiedyś były dyskusje o beznadziejności E07 Dakar. Ja tą oponę miło wspominam. Zdarzało mi się na niej lecieć i 170 w deszczu. Wszystko kwestia pewnego kompromisu.
Podejrzewam też, że opony (a raczej mieszanka gumy) z roku na rok się zmienia, z nadzieją, że na lepsze.
Oryginalne Dunlopy z NAT teoretycznie też były do niczego. Ale jeżdżąc po gorących asfaltach kleiły całkiem nieźle. Problem się robił, gdy było mokro i poniżej 20st.C.
Oryginalne Dunlopy z NAT teoretycznie też były do niczego. Ale jeżdżąc po gorących asfaltach kleiły całkiem nieźle. Problem się robił, gdy było mokro i poniżej 20st.C.
Miałem okazję pojeździć NAT z pierwszego wypustu na ory oponach.
Dramat. Myślę że te deale pomiędzy producentem moto, a dostawcą do niego gum, czy innych podzespołów są mocno szemrane.
Może niekoniecznie. Spójrz na to tak - musieli założyć opony w miarę uniwersalne i w sumie 'w miarę' uniwersalne są. Jak zaczęły dochodzić głosy z rynku użytkowników, że opony są ujowe to następne NATki wychodziły (i wychodzą) na Bridgestone.
No i wystarczy, że podczas przetargu producent opon zaproponuje 1 cent mniej na oponie to przy globalnym zamówieniu robi się cyfra ;)
Odgrzeję temat.
Przewidywana trasa to ok 15-16 tys km. Koledzy biorą Metzelery Tourance. Wiem, że spokojnie tą trasę wytrzymają. Tym bardziej, że jadą lżejszymi trampkami.
Jam ma jeszcze na kołach Mitasy E07 i spokojnie dokulam na nich do połowy Kazachstanu. Na przód planuję założyć w okolicy Bajkonuru TKC80, a na tył .....? Tył musi wytrzymać ok 9 tys km. po Kazachstanie i Kirgistanie + powrót do domu kolejne 3 tys.
Wyszło coś nowego na tył co da w miarę radę w terenie i wytrzyma taki przebieg załadowanym motocyklem ?
bukowski
03.06.2019, 22:49
nie napisałeś, jak będziecie lecieć po KGZ. Jesli asfaltem, to cokolwiek szosowego.
jeśli szutry i kamienie to mi sprawdził się mitas e09, ale teraz założyłbym następną motoz tractionator adv - własności teren i asfalt jak e09, ale trwałość x2.
zaczekaj
03.06.2019, 22:55
Tkc80 i k60. Ja już mam z 17 tysięcy nakulane i nie chcą się skończyć te gumy. A poza tym dają radę w offie. Na następną długą podróż również ubiorę te laczki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tkc80 i k60. Ja już mam z 17 tysięcy nakulane i nie chcą się skończyć te gumy. A poza tym dają radę w offie. Na następną długą podróż również ubiorę te laczki.
Wszędzie polecają K60 scout. Skuszony tymi sugestiami założyłem na podobną wyprawę i to był błąd. W terenie ta opona robi jako tako, natomiast w piachu i na błocie jest źle, a nawet bardzo źle. Myślę, że kluczem do rozwiązania tej zagadki jest rozmiar. Zauważcie, że te opony do rozmiaru 130 mają kostki, a od rozmiaru 140 mają taki lany jednolity pasek przez środek. I moim zdaniem to właśnie on psuje trakcję tej opony w terenie, dając dłuższe przebiegi. Więc, podsumowując, wąskie K60 scout mogą być dobre, szerokich, tych z paskiem przez środek, należy unikać.
Mam bezpośrednie porównanie z mitasem E-07, którego używałem na poprzednich wyprawach. Niestety w moim tylnym rozmiarze E07 już nie jest produkowany (zastąpił go E-07+, który ma inna mieszankę, grubsze kostki i stał się bardziej szosowy).
Bogatszy w te doświadczenia teraz na podobną wyprawę brałbym Motoz Tractionator Adventure na tył i mitas E-07 na przód.
Poza tym, że nie dało się jej zdjąć łyżkami to całkiem spoko :Thumbs_Up:
madafakinges
04.06.2019, 09:40
Po co się męczyć z mitasem na przodzie? Nie wymyslili jeszcze nic lepszego niż tkc do takich wyjazdów.
Po co się męczyć z mitasem na przodzie? Nie wymyslili jeszcze nic lepszego niż tkc do takich wyjazdów.
Mitas generuje dłuższe przebiegi.
madafakinges
04.06.2019, 09:55
i dwa razy gorszą trakcje...
Oddam trakcję w zamian za przebieg na dlugiej wycieczce.:)
muszel72
04.06.2019, 12:05
Z całego tego wątku wyłowiłem, że Scorpion Rally STR na tył są git. A przód? Czy będą wcześnie ząbkować, hałasować, wężykować itp?
Z całego tego wątku wyłowiłem, że Scorpion Rally STR na tył są git. A przód? Czy będą wcześnie ząbkować, hałasować, wężykować itp?
Nie hałasują bardziej niż Mitas E07. W ogóle ich jakoś strasznie nie słychać. Albo głuchy jestem? :D
Nie mają tendencji do wężykowania chyba, że jest wzdłużne połączenie nawierzchni.
Ząbkują, ale przy końcówce ich żywota.
muszel72
04.06.2019, 12:50
Dzięki Novy. Pewnie 10-15 kkm spoko na przedzie wytrzymają? Pytam bo alternatywa Motoz tył/ tkc80 przód na razie nie wyjdzie z uwagi na niedostępność tej pierwszej.
Dzięki Novy. Pewnie 10-15 kkm spoko na przedzie wytrzymają? Pytam bo alternatywa Motoz tył/ tkc80 przód na razie nie wyjdzie z uwagi na niedostępność tej pierwszej.
Tu (http://africatwin.com.pl/showpost.php?p=633436&postcount=631) krótko opisałem Pirelki.
muszel72
04.06.2019, 14:41
Tak, TKC80 na przód zatem. Dzięki.
Tak, TKC80 na przód zatem. Dzięki.
Hehe, przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Wątek na 25 stron i znowu TKC80 na przód :-DDDDD
muszel72
04.06.2019, 15:48
To chyba świadczy o przewadze tej opony nad innymi. Pomimo wielu spostrzeżeń i różnych opinii...
Nie bardzo wyczuwam kontekst wypowiedzi przedmówcy.
To chyba świadczy o przewadze tej opony nad innymi. Pomimo wielu spostrzeżeń i różnych opinii...
Nie bardzo wyczuwam kontekst wypowiedzi przedmówcy.
Po prostu kiedy sam zacząłem czytać forum po kupnie Afry ładnych parę lat temu, to też TKC80 królowało i też kupiłem. To bardzo dobra opona, potem zmieniłem na jakąś Pirelli wybraną przez Huberta. Wiem, że niewiele wniosłem, ale czasem człowiek nie wytrzyma :)
Zaczekaj "Tkc80 i k60. Ja już mam z 17 tysięcy nakulane i nie chcą się skończyć te gumy. A poza tym dają radę w offie. Na następną długą podróż również ubiorę te laczki. "
Miałem K60. Kupiłem do Afry szerokości 130. Nie wiem czy to w tej gumie standard, ale strasznie popękała (choć mięsa miała jeszcze sporo). Wklejałem nawet foto na forum.
Zastanawiam się, ile w tych Kazachskich temperaturach ujadę na TKC 80 z tyłu.
muszel72
05.06.2019, 12:13
Kupiłem na przód TKC 80 a na tył Pirelki STR. Cena Pirelek to połowa Motoza z Rugged więc ten tego:)
Lucky Luke
05.06.2019, 12:28
ja na przód polecam anakee wild
Zaczekaj "Tkc80 i k60. Ja już mam z 17 tysięcy nakulane i nie chcą się skończyć te gumy. A poza tym dają radę w offie. Na następną długą podróż również ubiorę te laczki. "
Miałem K60. Kupiłem do Afry szerokości 130. Nie wiem czy to w tej gumie standard, ale strasznie popękała (choć mięsa miała jeszcze sporo). Wklejałem nawet foto na forum.
Zastanawiam się, ile w tych Kazachskich temperaturach ujadę na TKC 80 z tyłu.Jedyny plus K60 na tył to duży przebieg. W terenie i na mokrej trawie chujnia. Nigdy więcej chyba że na koniec Rosji. Dziś zdjąłem w Rosji E09. Po 10 kkm jeszcze co namniej 5 kkm by zrobiła. Lepsza w mojej ocenie od K60 bo w terenie zdecydowanie lepsza a przebieg zrobi podobny.
Emek, jak zachowuje się E09 na mokrym ? Tak jak E07, czyli ch..wo ?
Czytałem, że cholernie ciężko tą oponę zdjąć. Jak wam poszło ?
Ile z tych 10 tys km grzaliście po asfalcie, a ile w terenie ?
bukowski
05.06.2019, 22:18
E09 na mokrym jest w porządku. Ciut gorzej od TKC, ale może to złudzenie apteczne - w moim odczuciu gumy z tej samej półki, tylko 50% tańsze.
Kurde, nie chwalcie tak Mitasow, bo juz podrozaly znacznie, a jak się wszyscy na nie rzucą, to zrobią się droższe od Motorów.:)
Może miałem jakieś inne E09 na tyle, ale gdy było zimno i mokro były wyraźnie gorsze od tkc. Fakt, nie lodowisko, ale pewności w złożeniach nie dawały. Nie polubiłem ich. Maja natomiast tę zaletę, że są dębowe i się nie zużywają.
No dobra, a Majtasy e07 lub e08 na asfalt w wiekszosci? Wschodnie asfalty.
Lucky Luke
06.06.2019, 16:35
na asfalt to turance jest bardzo dobry
Lucky dobrze doradził.
Jak asfalty, to chyba lepsze i na pewno długodystansowe będą Metzelery Tourance.
No dobra, a Majtasy e07 lub e08 na asfalt w wiekszosci? Wschodnie asfalty.Majtas e0+ jest totalnie niezuzywajacy się, nieprzebijalny i nierozrywajacy się, pozatym robiacy dobrze poza czarnym. Z kolei e08 to shitex.
zaczekaj
06.06.2019, 19:16
Robiłam dziś aktualne foty
Tkc80 i k60 jakieś 17 jak nie 18 tyś przebiegu.
Tak to wyglada.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190606/f6166f1fc6c9014608ff8130a57b6efe.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190606/b43c018d17406cb9e5e2c8ecbbfeeb95.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190606/953d141c47ba0210832f047ae732e6bb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190606/b98969b4084bf66e9d2a929e32013a75.jpg
Ciekawi mnie ile jeszcze zrobię na k60 bo tkc80 wyglada całkiem spoko.
W ciezkim motocyklu tylny scout (z paskiem) robi się kwadratowy po +/- 8 tkm,
Lucky Luke
07.06.2019, 09:14
ja tylny k60 wyrzuciłem po 17tyś km , w twóch miejscach byl łatany od środka
tkc80 przód wytrzymał jakieś 25tyś pewnie by jeszcze troche obleciał ale założylem nową anakee wild
Zaczekaj- Taki przebieg i stan tej opony to chyba zasługa:
-lekkiej kierowniczki
-lżejszego motocykla
-jazdy bez ciężkiego bagażu
Ostatecznie zdecydowałem, że kupuje na przód TKC80, na tył Mitasa E09
zrobiłem w /przedłużony/ weekend na zestawie TKC80 2500km i przód wyząbkował straszliwie. tył też zszedł bardzo wyraźnie.
prędkości do 130km tylko na autobanie. reszta lokalne drogi 80-100.
szczerze to 5-6 tys będą do wyrzucenia.
bukowski
11.06.2019, 09:59
zrobiłem w /przedłużony/ weekend na zestawie TKC80 2500km i przód wyząbkował straszliwie.
szczerze to 5-6 tys będą do wyrzucenia.
coś chyba masz nie teges...nigdy nie miałem na tkc z przodu ząbkowania do przebiegu +- 10kkm. Teraz mam już z 3 tysiące nalatane z prędkościami często >150 km/h po asfalcie i jest jak nowa.
17 cali myślę, że robi tutaj całą różnicę. tzw krawędź spływu bieżnika jest pod znacznie większym kątem niż w kole 21''.
dodam, że opony kupiłem używane ale jak nowe, zero zębów przy zakładaniu, włoski na 1/3 opony.
mogły mieć w moim odczuciu z tysiaka nalatane - nie chciałem nowych za ponad tysiąc złotych bo chciałem spróbować jak będzie. Winkle nawet po mokrym oczywiście OK niemniej jednak muszę szukać na te malusie kółka czegoś ze zdecydowanie mniej zaznaczonym bieżnikiem w stylu anakee wild lub K60.
Do końca sezonu raczej dojadę a potem się zastanowię.
TKC80 miałem również w XL600 jak i LC4640Adv i tam z kolei znikał mi tył szybko ale tu obstawiam raczej poszarpywanie dużego singla.
MHV - jeżdżę teraz wyłącznie NCkiem.
lukasz_vip
17.06.2019, 10:38
TKC80 komplet w LC8 950. Po 5tys. km tyłu prawie nie ma. Przód lekko ruszony i trzeba myśleć za jakieś 1000-2000km o obróceniu, żeby się równo zużył. Jazda dość ostra po asfalcie. Trochę autostrad z prędkościami bliżej 160.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.