View Full Version : Czy da się przejechać KZ- Turkmenistan tą granicą
Grzechu2012
22.09.2017, 13:38
Czy ma ktoś doświadczenie czy dam radę tędy wjechać do Turkmenistanu ?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170922/259ea233d3c6510f2ea24787b66017ce.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam,
poszukuję informacji na temat promu z Turkmenbaszy do Baku. Podobno pływa co dwa/trzy dni, ale nie ma oficjalnego rozkładu. Problemem jest wiza tranzytowa na 5 dni (innej się nie dostaje), jeśli się spóźnisz, to deportują Ciebie do kraju z którego wjechałeś ;-( i nie można wyjechać innym przejściem, niż się zadeklarowało na początku.
Grzechu, kiedy masz zamiar lecieć? Ja z kumplem planujemy wjazd (maj/czerwiec) od strony Tadżykistanu przez UZ i na prom, ale robi się pod górkę.
O tym przejściu co piszesz słyszałem, trudno budę pograniczników w stepie znaleźć :-) Jeśli zbierzesz jakieś info, daj znać, może skorzystamy?
Jeśli dojedziesz do portu, to już czas wizy cię nie interesuje. Możesz czekać na prom bez stresu.
Grzechu2012
18.11.2017, 23:56
Plan wyjazdu jest na 1 czerwca (wstepnie) ale plan jednak
Jest na KirgistanTadzykistan chyba ze sie cos zmieni do grudnia powinno sie chyba wszystko wyjasnic
My wylatujemy 18 maja (to też plan ale staramy się, aby data ta była sztywna), więc będziemy przecierać szlaki przed Wami. Będę śledził temat, jeśli coś ciekawego się dowiecie - pisz.
Może masz informacje nt wiz do Kazachstanu - czy w 2018 nadal bez wiz?
Grzechu2012
22.11.2017, 17:03
Jeszcze sie nie orientowalem, biore sie za wizy w styczniu. Ale licze na to ze ruch bez wiz bedzie. :)
Informacja od pośrednika ws załatwiania wiz, KZ bez wiz w 2018r. - to dobra informacja a zła, że mamy marne szanse na wizę Turkmenistanu.
Rozmawiałem z biurem z Bielska Białej i odradzają nawet o ubieganie się, Jak już to turystyczna a ta znacznie podnosi koszty (100$/dzień pobytu)!!!
Na tranzytową wzrasta szansa, jak będziesz miał wbitą Irańską (koszt 750zł) a to wiąże się z zupełnie inną trasą (dla mnie odpada, w Iranie już byłem i należy w takim przypadku wykupić jeszcze CDP).
Masz jakąś inną alternatywę otrzymania wizy Turkmenistanu?
Tuba
Wiza turkmeńska tranzytowa jest banalnie prosta do załatwienia w Wiedniu.
Dr Czoper.
Grzechu2012
24.11.2017, 14:58
Detale bedziemy ustalac w styczniu na 100% robimy Kirgistan Tadzykistan, reszte 'stanów' chyba olewamy, Chyba ;)
Potwierdzi sie wszystko jak dojdzie do finalnego planu.
Mi też kreuje się plan na tamte rejony w podobnym terminie. Jest szansa, że sie spotkamy. Powodzenia.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.