View Full Version : Krew Jest Darem życia Podziel Się Nim
4 kwietnia 2009 roku w całej Polsce odbędzie się jednoczesna zbiórka krwi dla dzieci. Pomysłodawcą i organizatorem akcji są kluby motocyklowe zrzeszone w Kongresie Polskich Klubów Motocyklowych.
Więcej na stronie:
http://www.motoserce.pl/start.php
Kto zdrów niech się stawia!
Pozdrawiam, Złom
AnubisXRV
29.03.2009, 00:07
Oddaje regularnie, a inicjatywa jest zacna !
tylko nie mow mi, ze na motorze jedziesz po oddaniu krwi ...
Samą akcję bardzo popieram
AnubisXRV
29.03.2009, 14:04
Tylko po oddaniu, wtedy wszystko wydaje sie takie proste hehehe
Artuditu
29.03.2009, 15:50
F*ck. Zawsze chciałem oddawać krew, czynić dobro i ogólnie takie takie (http://www.youtube.com/watch?v=xjFWcdpyHGU). Miałem jednak WZW typu C i niestety nie mogę oddawać:(
Ja też mialem szlachetne plany, ale po oddaniu max 200ml robie sie blady i dupa ze mnie nie dawca. Pani doktror mowi że nie każdy niestety może :Sarcastic:
do 250ml to bezpieczna ilość ( tylko stali oddający mogą wiecej), kiedyś tyle oddałem i własciwie żadnych skutków ubocznych,
a może to zależy kto ci spuszczał ;)
pełnej krwi oddaje się 450 ml a osocza 600 ml i to standard, no chyba, że delikwent odpływa to mniej :D
Jeśli ktoś nie oddaje systematycznie to nie spuszczą mu 450ml, przynajmniej kiedyś tak było, ale gdy krwi brakuje to zawsze mozna zmienić wytyczne i napisać że 450ml jest normą.
Afryka_Dzika
01.04.2009, 09:00
Mnie za 1 razem zabrali 400 ml, a już za drugim 450. Ale wyniki miałam cyt. "jak tur"
wyniki to jedno a ilość to drugie, myślę że jak by klient nie widział to i po 600ml by wysysali :)
Przypominam wszystkim, że na terenie całego kraju działa Motocyklowy Bank Krwi 777, można się do niego zgłaszać w przypadku, gdy dla jakiegoś biedaka motocyklisty potrzebna jest szybko krew. Zachęcam też do oddawania krwi... wystarczy udać się do najbliższej stacji krwiodawstwa i zadeklarować, że to dla MBK777....
Pomogli mojemu przyjacielowi po poważnym wypadku na moto, szybko i bez gadania..
don_Pedro
02.04.2009, 11:17
Niestety Polacy kochają różnego rodzaju "akcje". Będzie głośno, z rozmachem, z przytupem i przyśpiewem.
"Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu" (Ew. św. Mateusza).
W krwiodawstwie nie chodzi o jednorazową akcję, ale właśnie o regularność. Krew może być przechowywana tylko do 42dni - jeśli możecie, oddawajcie krew co 2 miesiące, z pożytkiem dla potrzebujących i dla swojego zdrowia.
(Ew. św. Mateusza).
W krwiodawstwie nie chodzi o jednorazową akcję, ale właśnie o regularność. Krew może być przechowywana tylko do 42dni - jeśli możecie, oddawajcie krew co 2 miesiące, z pożytkiem dla potrzebujących i dla swojego zdrowia.
Zgodzę się... ale coś Ty ksiądz, że ewangelie przytaczasz ? Zostaw religię, politykę etc. na zewnątrz forum... takie moje zdanie...
don_Pedro
02.04.2009, 12:31
Nie wydaje mi się, żeby przytoczony cytat był niestosowny. Tym bardziej, że opisuje on zjawisko znane już jak widać od co najmniej 20 wieków, a ostatnimi czasy przybierające na sile.
W powyższym wyraziłem dezaprobatę dla formy poczynań, a nie dla samej ich idei. Przesyt różnorodnymi "akcjami" może spowodować skutek odwrotny do zamierzonego.
Nie wydaje mi się, żeby przytoczony cytat był niestosowny. Tym bardziej, że opisuje on zjawisko znane już jak widać od co najmniej 20 wieków, a ostatnimi czasy przybierające na sile.
Nie chodzi czy jest niestosowny, ale jako taki dotyczy religii... moim zdaniem powinno się te sprawy zostawiać po za forum, bo z doświadczenia, wiem, że rozmowy o religii, polityce etc. nie prowadzą do niczego dobrego. Wszyscy wiedzą jak ważna jest krew i koniec, kropka.
W powyższym wyraziłem dezaprobatę dla formy poczynań, a nie dla samej ich idei. Przesyt różnorodnymi "akcjami" może spowodować skutek odwrotny do zamierzonego.
Byłoby mi raczej wszystko jedno czy krew, która mnie ratuje jest z "akcji" czy z regularnego oddawania. Liczy się efekt a wygląda na to, że nagłaśniane akcje są dość skuteczne (vide WOŚP)
Afryka_Dzika
03.04.2009, 14:56
Przypominam wszystkim, że na terenie całego kraju działa Motocyklowy Bank Krwi 777, można się do niego zgłaszać w przypadku, gdy dla jakiegoś biedaka motocyklisty potrzebna jest szybko krew. Zachęcam też do oddawania krwi... wystarczy udać się do najbliższej stacji krwiodawstwa i zadeklarować, że to dla MBK777....
Zapraszam do MBK777 w Szczecinie - oddajemy regularnie co 8 tygodni (panowie) lub 12 (panie) http://www.bank777.pl/index.php?p=1_4_Szczecin
temat dot. krwiodawstwa na naszym regionalnym forum http://lima.home.pl/forum/forum/viewthread.php?thread_id=590&rowstart=280#post_30982
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.