View Full Version : Czynnosci serwisowe
Nie wiedzialem jak nazwac watek,wiec moze tak.Przedwczoraj mialem przyjemnosc zrobic przeglad po 1000km,wreszcie.Choc moze niezupelnie byla to przyjemnosc,390 Euro mnie kosztowala.Prawie 200 za robiocizne i 190 za material a chodzilo o zwykla wymiane oleju i filtrow.Pytanie do uzytkownikow,jak i ludzi z Hondy.A moze by tak olac ta gwarancje i samemu zajac sie wszystkim?Koszta troche powalaja a Honda i tak sie nie psuje.Majac jeszcze dwa motocykle to do konca gwarancji zrobie moze kilka tys a w pazdzierniku czeka mnie w ramach gwarancji obowiazkowa wymiana oleju i kolejne 400 jak nie wiecej do wydania.Jak wy to widzicie?Varahanes ma juz 80 tys km na Afrze i jakos nic sie nie dzialo,zeby trzymac sie gwarancji.Reklamowalem nalot,a moze rdzewiejace szprychy,znany przypadek na forach,choc nie w Hondzie Mannheim.Ciekawe jak sie zachowaja.Jak mnie oleja to chyba watek bedzie mozna zamknac i uznac sprawe za wyjasniona.
radiolog
05.05.2017, 21:44
A mówią, że to w Polsce serwisy są mega drogie :)
Grzechu2012
05.05.2017, 21:58
sam serwis to jeszcze pół biedy, ubezpieczenie to jest zdzierstwo!
Stać cię na konia,stać cie na owies... No trochę faktycznie drogawo.. mając na uwadze to że nie jeden taki serwis robiłem i jest to jedna wielka ściema... wymiana oleju i filtra plus sprawdzenie filtra powietrza.. no i jak się komus chciało to śruby posprawdzał czy są...
Niestety ale serwisy też żyć muszą z nowych motocykli i to jest najlepsza kasa,tak to funkcjonuje i tak będzie funkcjonować.. tu sie nic nie zmieni.
Producent sie zabezpiecza własnie takimi wymogami.... i albo chcesz miec gwarancje albo nie..
Minus kupna nówki i skazanie z góry na tasowanie jurków czy pln
Co do gwarancji tez szybko moga ją podważyć jeżeli coś dłubane było...
Ciezko o dobra radę.. Twój motor i twoja kasa decyzję ty musisz podjąć..
A co do awaryjności... hm to nie stara afra,i będzie sie psuć jak wszystkie nowe motocykle...
Chyba bym jednak został z gwarancją..
Z tym koniem i owsem mocno ok ale ceny za CRF1000 to już raczej nie są raczej dla biedaków !
Jak nasz kolega z DE. zarabiający w markach narzeka, to już nie jest wesoło :)
Dla przykładu pedalski GS i jego oprogramowanie:
Za 1650zł w gs1150 z 2002 roku wymieniłem i zrobiłem (robocizna + materiały) kwota brutto na FAVT z gwarancją na usługę w http://www.motobmw.pl/kontakt.html
Komplet oryginalnych uszczelniaczy wału silnika (2szt); skrzyni biegów (2szt) i przekładni kątowej â od strony wału (1szt)
Wymieniłem małe łożysko w przekładni kątowej
Wymieniłem olej w skrzyni i przekładni wraz z olejem Shell Spirax S4 75W-90
Zrobiłem regulacje luzów zaworowych + synchro przepustnic
Wymieniłem filtr paliwa w baku (oryginał) + świece sztuk 2 (oryginał)
Wymieniłem kompletny płyn hamulcowy przód+tył + pompa ABS
Pod deklami zaworów od wewnątrz są oringi są wymienione na oryginał 2szt.
Plus kilka pierdółek o których już nie pamiętam.
Dla porównania cena wymiany oliwy - oczywiście we własnym zakresie (nie wchodziło do kosztów powyżej);
Olej 20W50 bańka 5L na wypasie to jakieś 120zł
Filtr powietrza Mahle 50zł
Filtr oleju Mahle 50zł
OC na 2017rok wraz z zieloną kartą w PZU 121zł
Użytkownik nie ma prawnego obowiązku wykonywania przeglądów w ASO aby utrzymać gwarancję . Od jakiegoś czasu obowiązują nas przepisy Unijne, które daje możliwość serwisowania np Moto w dowolnym serwisie motocyklowym, pod warunkiem, że procedura jest wykonywana zgodnie z Service Manualem oraz częstotliwością wskazaną przez Hondę . Taki warsztat przybija pieczątkę w miejscu ASO i jest wszystko zgodnie z prawem i nie wiąże się to z utratą gwarancji. Jedyne co to przy roszczeniu gwarancyjnym importer na dany kraj może inaczej spoglądać na pojazd nie serwisowany w ASO. W takim przypadku wkracza rzeczoznawca, celem sprawdzenia czy powodem usterki była wada fabryczna czy też serwis niezgodny z procedurą . Narzucanie przeglądów użytkownikowi np. w ASO honda jest praktyka monopolistyczną za co są duże kary ! Honda może zalecić serwis w ASO ale nie nakazać , bo to jest już niezgodne z obowiązującym prawem . Aby nie być gołosłownym poniżej moje pytanie do Hondy oraz odpowiedź:
''Mam jeszcze pytanie odnośnie serwisu, ponieważ jestem z .... i do najbliższego serwisu mam ponad 200 km , do was ponad 500 . Zastanawiam się czy nie robić tego lokalnie w nieautoryzowanym serwisie. Wiem, że według przepisów prawa tak można bez utraty gwarancji. Ale jak to wygląda w praktyce, czy w przypadku ewentualnego roszczenia gwarancyjnego jest brane pod uwagę to, że motocykl był serwisowany poza ASO ? Oczywiście zakładając, że czynności serwisowe wykonywane były zgodnie z harmonogramem oraz Service Manualem ''
Odpowiedź Honda
''Jeżeli chodzi o serwisowanie motocykla to może Pan serwisować go poza ASO . Sprawa ewentualnych roszczeń gwarancyjnych będzie brała pod uwagę gdzie motocykl był serwisowany. Ważne by nie odbywało się to w âdomowych âwarunkach lecz w wykwalifikowanym serwisie z wpisem do ks.serwisowej z pieczątką danego serwisu.
Pozdrawiam ''
Użytkownik nie ma prawnego obowiązku wykonywania przeglądów w ASO aby utrzymać gwarancję . Od jakiegoś czasu obowiązują nas przepisy Unijne, które daje możliwość serwisowania np Moto w dowolnym serwisie motocyklowym, pod warunkiem, że procedura jest wykonywana zgodnie z Service Manualem oraz częstotliwością wskazaną przez Hondę . Taki warsztat przybija pieczątkę w miejscu ASO i jest wszystko zgodnie z prawem i nie wiąże się to z utratą gwarancji. Jedyne co to przy roszczeniu gwarancyjnym importer na dany kraj może inaczej spoglądać na pojazd nie serwisowany w ASO. W takim przypadku wkracza rzeczoznawca, celem sprawdzenia czy powodem usterki była wada fabryczna czy też serwis niezgodny z procedurą . Narzucanie przeglądów użytkownikowi np. w ASO honda jest praktyka monopolistyczną za co są duże kary ! Honda może zalecić serwis w ASO ale nie nakazać , bo to jest już niezgodne z obowiązującym prawem . Aby nie być gołosłownym poniżej moje pytanie do Hondy oraz odpowiedź:
''Mam jeszcze pytanie odnośnie serwisu, ponieważ jestem z .... i do najbliższego serwisu mam ponad 200 km , do was ponad 500 . Zastanawiam się czy nie robić tego lokalnie w nieautoryzowanym serwisie. Wiem, że według przepisów prawa tak można bez utraty gwarancji. Ale jak to wygląda w praktyce, czy w przypadku ewentualnego roszczenia gwarancyjnego jest brane pod uwagę to, że motocykl był serwisowany poza ASO ? Oczywiście zakładając, że czynności serwisowe wykonywane były zgodnie z harmonogramem oraz Service Manualem ''
Odpowiedź Honda
''Jeżeli chodzi o serwisowanie motocykla to może Pan serwisować go poza ASO . Sprawa ewentualnych roszczeń gwarancyjnych będzie brała pod uwagę gdzie motocykl był serwisowany. Ważne by nie odbywało się to w âdomowych âwarunkach lecz w wykwalifikowanym serwisie z wpisem do ks.serwisowej z pieczątką danego serwisu.
Pozdrawiam ''
należy dodać tylko, że taki rzeczoznawca skasuje sobie za swoją diagnozę 2000-4000zł + ew. inne koszty.
Widze,ze pozostaje tylko grzecznie serwisowac i nie kombinowac,lub tak kombinowac i majstrowac zeby nikt w serwisie nic nie zauwazyl
Ja tam serwisuję poza ASO i nie widzę w tym problemu. Budowanie czarnowidztwa, rzeczoznawców do ewentualnej bijatyki z gwarantem tylko napędza klientów marnych i drogich serwisów autoryzowanych. Ale co kto lubi.
DanielCRF
07.05.2017, 11:43
Potwierdzam. Sprzedawca u Karlika w Poznaniu potwierdził , ze brak serwisu w ASO nie powoduje utraty gwarancji.
Musze porownac ceny i zeby sie nie okazalo ze serwis jest tanszy hehe
Myku, oszczędzisz połowę kwoty za robociznę. Na częściach raczej nic lub niewiele. Zakładam oczywiście, że będą oryginalne. Jeden przegląd masz już za sobą. Jeszcze jeden i po kłopocie:)
krzysiek_m
08.05.2017, 16:27
Myku, oszczędzisz połowę kwoty za robociznę. Na częściach raczej nic lub niewiele. Zakładam oczywiście, że będą oryginalne. Jeden przegląd masz już za sobą. Jeszcze jeden i po kłopocie:)
Ja rozumiem, że 350zł za wymianę oleju i umycie motocykla to lekka przesada, ale z drugiej strony nie jest to kwota dla której bym ryzykował utratę gwarancji.
Roczne wydatki na same opony to przynajmniej 2x tyle... ;)
radiolog
15.05.2017, 12:12
Odnośnie czynności serwisowej regulacji sprzęgła, czy mierzyć luz na końcu klamki, czy pomiędzy podstawą klamki a samą dźwignią, czy na zimnym czy na ciepłym silniku, czy na stojącym na kolach motocyklu,czy na centralce.
W zależności od tych parametrów luz mierzy mi się dość rozbieżny. Ja najchętniej mierzyłbym między dźwignią a podstawą, tylko na ile, 2 złocisze na luźno starczy? Tylko proszę się nie śmiać
krzysiek_m
16.05.2017, 10:38
Dwa złocisze mało. Ze dwa razy więcej...
Nie jest złym pomysłem kupienie sobie Haynesa (np. do starej afryki) i poczytanie sobie co jak robić, na co uważać - dla amatorów mechaniki są tam cenne wskazówki.
Ale ja tu mowie nie o 350 zl a prawie 400 euro.Chuje z Hondy w Mannheim tak kosza,szlak by ich trafil.Ale juz znalazlem furtke dzieki Niemco z forum i wiem jak zaoszczedzic na przyszlosc.Najgorsze jest to ze w pazdzierniku a to juz tuz tuz musze znowu wymienic olej bez wzgledu na stan licznika,poniewaz mija mi rok od kupna.Dlatego byly watpliwosci,czy jest sens trzymac sie gwarancji.
Swoją droga to ciekawe, bo jak ja miałem te problemy z BMW to taniej było pojechać na serwis do Berlina niż do Bielska B.😁
Z tego co sie dpowiedzialem to Mannheim kosi strasznie,Sa dobrzy ale jednak zbyt drodzy.Moge serwisowac poza Honda a i tak nie strace gwarancji placac za robocizne mniej.
radiolog
24.05.2017, 18:54
No i po przeglądzie 12000, wyszło 1150 zł czyli 280 euro i to z dwoma filtrami powietrza, bo były bardzo brudne.
Przy okazji był Francuz, któremu na UA wylały lagi przy 11000, na UA czas oczekiwania na uszczelniacze 4 tygodnie, w Krakowie 2 dni. Koszt wymiany w serwisie, olejem i robocizną 750 zł. Przy okazji wyszło, że jak przyjedziesz z wylanymi lagami i cały w piasku, to gwarancji nie ma. Zalali mi castrolem ale 10w30, może przez to, że był 40 ciężej mi wchodziła 5 i 6 i czasami nie wchodziły
Grzechu2012
24.05.2017, 19:09
ale to chyba przez te filtry taka cena, bo ja przy 12000, miałem tylko olej i filtr do wymiany, no ale latam w 95% po czarnym :P
radiolog
24.05.2017, 19:41
ale to chyba przez te filtry taka cena, bo ja przy 12000, miałem tylko olej i filtr do wymiany, no ale latam w 95% po czarnym :P
dwa filtry to 400 stówy wymiana 120, ale do zdejmowania plastików nie trzeba zdejmować gmoli Motorteka. Latanie poza czarnym zapycha filtry, no chyba, że się jedzie jako pierwszy hehe
Grzechu2012
24.05.2017, 20:07
dwa filtry to 400 stówy wymiana 120, ale do zdejmowania plastików nie trzeba zdejmować gmoli Motorteka. Latanie poza czarnym zapycha filtry, no chyba, że się jedzie jako pierwszy hehe
a nie myślałeś nad zmianą na sportowe filtry ?
tak myślę nad innym rozwiązaniem poza OEM tym bardziej ze od kilku lat użytkuję w innym moto K&N'a co prawda tylko na czarnym.
Nie wiedzialem jak nazwac watek,wiec moze tak.Przedwczoraj mialem przyjemnosc zrobic przeglad po 1000km,wreszcie.Choc moze niezupelnie byla to przyjemnosc,390 Euro mnie kosztowala.Prawie 200 za robiocizne i 190 za material a chodzilo o zwykla wymiane oleju i filtrow.Pytanie do uzytkownikow,jak i ludzi z Hondy.A moze by tak olac ta gwarancje i samemu zajac sie wszystkim?Koszta troche powalaja a Honda i tak sie nie psuje.Majac jeszcze dwa motocykle to do konca gwarancji zrobie moze kilka tys a w pazdzierniku czeka mnie w ramach gwarancji obowiazkowa wymiana oleju i kolejne 400 jak nie wiecej do wydania.Jak wy to widzicie?Varahanes ma juz 80 tys km na Afrze i jakos nic sie nie dzialo,zeby trzymac sie gwarancji.Reklamowalem nalot,a moze rdzewiejace szprychy,znany przypadek na forach,choc nie w Hondzie Mannheim.Ciekawe jak sie zachowaja.Jak mnie oleja to chyba watek bedzie mozna zamknac i uznac sprawe za wyjasniona.
Myku - gdzie Ty serwisujesz swoją Królową, że tyle płacisz za pierwszy przegląd?!
Dzisiaj zrobiłem pierwszy przegląd (ten, który miał być po 1000km, w rzeczywistości po 3860km:D ) i wiesz, ile zapłaciłem? 150€
Jak chcesz to Ci zrobię zdjęcie rachunku.
3860km? to już mogles poczekać do 12k ;-)
W mannheim u Hondy.Material kosztowal cos kolo 150 i reszta ronbocizna.Szlak by ich trafil i chyba raczej stracili jelenia.
radiolog
02.06.2017, 11:35
Nie wiem jaka różnica między olejem 10W-30 a 10W-40, ale po zmianie na castrola 10w-30 zniknęły problemy z miedzybiegami pomiędzy 5 a 6 tka, wydaje mi się, że też mniej wydmuchuje do rurki z odmy. Ale może to,ze świeży olej
Nie wiem jaka różnica między olejem 10W-30 a 10W-40, ale po zmianie na castrola 10w-30 zniknęły problemy z miedzybiegami pomiędzy 5 a 6 tka, wydaje mi się, że też mniej wydmuchuje do rurki z odmy. Ale może to,ze świeży olej
Ja u siebie dałem dźwignię o "jeden raz" niżej niż miałem wcześniej - nie miałem "pustej zmiany biegu" od dobrych 3kkm - więc osobiście przyjmuje, że to kwestia niechlujnej zmiany/niepełnego pociągnięcia dźwignią. Dodatkowo przy zmianach w górę prawie przestałem używać sprzęgła (no z 1 na 2 wciskam klamkę prawie do końca, reszta tylko odpuszczam gaz) - idzie spod świateł jak wersja z DCT :D
Najgorsze jest to ze w pazdzierniku a to juz tuz tuz musze znowu wymienic olej bez wzgledu na stan licznika,poniewaz mija mi rok od kupna.
A nie jest tak, że chodzi o rok ale od daty ostatniego serwisu, czyli tego po 1.000 km ?
Zalali mi castrolem ale 10w30, może przez to, że był 40 ciężej mi wchodziła 5 i 6 i czasami nie wchodziły
Honda zaleca własnie 10W30 - może faktycznie stąd te problemy. 10W30 jest rzadszy, daje cieńszy film olejowy (czy jak się to tam nazywa ;) )
W Wawie, w MCS, pierwszy serwis 100 zł - cena robocizny (0,5h).
+ podkładka, filtr i olej (4,2 L)
10w30 w upale jest jak woda. Przy jeździe w 40 stopniach jak zlewałem z odmy to po prostu się lało a nie ciekło, dosłownie jakbyś wodę zlewał. Nie wiem czy to dobrze czy źle. Oczywiście raz niechlujnie zmierzyłem i wydało mi się że bierze olej. Dolałem i jak się okazało niepotrzebnie bo przelałem.
Biegi to osobny temat i w pełni zgadzam się z tommim - niechlujna zmiana powoduje czasem że bieg wyskoczy. Zdarzyło mi się ze 3 razy na 14K.
10w30 w upale jest jak woda. Przy jeździe w 40 stopniach jak zlewałem z odmy to po prostu się lało a nie ciekło, dosłownie jakbyś wodę zlewał. Nie wiem czy to dobrze czy źle...
Nie wiem czy jest powód martwić się 10w30 - lepkość oleju nie świadczy o jego jakości. Jak to wynika z klasyfikacji SAE wszystkie oleje muszą wytrzymywać temperatury w zakresie do 150°C. Niby prawdą jest, że uruchomiony silnik (szczególnie benzynowy) szybko się nagrzewa, a wraz z nim olej, w którym wzrost temperatury zawsze powoduje drastyczny spadek lepkości. Kiedyś było to przyczyną wielu poważnych awarii, gdy lepkość zadowalająca w niskich temperaturach stawała się niedostateczna w wyższych. Dla silnika najważniejsza jest lepkość oleju w jego normalnej temperaturze pracy, gdyż od tego zależy utrzymywanie właściwej grubości filmu olejowego rozdzielającego współpracujące części i zabezpieczającego je przed zniszczeniem. Ciężko zaprzeczyć, że oleje o klasie lepkości SAE 15W-40 tworzą najgrubszy film smarny, rozdzielający współpracujące elementy i doszczelniający szczególnie stare silniki, są ekonomiczne w stosowaniu przy niezbyt wydłużonych przebiegach, ale nie dają możliwości oszczędzania paliwa, a to już się kłóci z eko. Najmniejsze opory, czyli możliwość zaoszczędzenia największej ilości paliwa, zapewniają oleje o letniej klasie SAE xx-30. Obecnie modna jest ekologia. Nawet producenci ciężarówek Mercedes-Benz tak jak Volvo, Renault i producenci amerykańscy z powodów ekologicznych i dla trwałości elementów silników preferują klasę SAE 10W-30. Jak zdążyłem ogarnąć, w tej samej klasie lepkości dostarczane są właściwie wszystkie nowe oleje silnikowe do samochodów osobowych.. Zapewne ze względów ekologicznych i w trosce o wizerunek firmy Pan Honda poszedł taką a nie inną drogą i też zalał do NAT 10w30. NAT jest raczej produktem światowym, jeżdżą nią np. we Włoszech i w Hiszpanii i w Afryce i chociaż tam cieplej niż u nas to 10w30 daje radę. Patrząc na poniższą tabelę z tymi nowoczesnymi, dopuszczonymi na większe przebiegi, olejami 10w30 nie jest tak źle (i tak z założenia wytrzymują temperatury w zakresie do 150°C zanim nastąpi zerwanie filmu), ale mogę się mylić:
71354
PiotrekAT
27.06.2017, 20:58
Przegląd po 1000km w Honda Tychy jakoś 250zł ale olej miałem swój ;-)
radiolog
27.06.2017, 20:59
Z tego co pytałem w Tychach leją tylko olej hondy
PiotrekAT
27.06.2017, 23:07
Ja dałem swój w bańce i nie robili problemów
A ja dzisiaj szarpnąłem się na przegląd przy 36kkm mając na szafie 39kkm. Magiczne 10% wykorzystuje za każdym razem.
Olej, klocki przednie i napęd wymieniłem przy 32kkm, także panom z MCS do zrobienia została checklista z książeczki - żadnych zastrzeżeń nie mieli, co mi przekazali przez telefon, bo sprzęt fizycznie odbieram za 2h. Nie wiem jeszcze jaka kasa.
Ogólnie :bow: :at: :at: :at: :at: :at: :bow:
Edycja: koszt przeglądu 240 zł brutto, z czego 20 pln za regulację i smarowanie łańcucha.
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/6/30/8681637_IMG_2068.JPG
radiolog
30.06.2017, 10:38
Przy okazji, czy polecacie filtry powietrza DNA? trochę droższe niż oryginały, ale wielorazowe
madafakinges
30.06.2017, 11:20
Jeżeli zdarza Ci zjeżdżać z czarnego to żadne DNa ani K&N. Widziałem wielokrotnie zdj jak wyglądają airboksy po założeniu takich filtrów... pełne kurzu.
Chcesz się cieszyć długo zdrowym silnikiem tylko papier.
radiolog
03.07.2017, 16:34
A z innej beczki, jak sprzęgło sie zużywa, to luz na klamce rośnie czy maleje?
Zwiększający sie luz na klamce jest efektem rozciągania sie linki i skrócenia sie pancerza,takie swego rodzaju docieranie sie...
Tutaj raczej zakres działania jest wyznacznikiem zużytego sprzęgła.
Wielu klientów kazało mi wymienić sprzęgła bo luz na klamce duży,a w rzeczywistości wystarczało użyć drugiej regulacji linki przy samej dzwigni sprzęgła przy silniku.
Ale były przypadki kiedy i sprzęgło bylo do wymiany..
radiolog
03.07.2017, 19:01
Wnioskuje z tego,ze luz powinno mierzyć się na zimnym silniku? Bo temperatura chyba też metal rozszerza
radiolog
12.07.2017, 07:26
Czy jest sens zaopatrzyć się w zamienniki oryginałów ,czyli uszczelniacze SKF?
http://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.sf/en_GB/?ObjectPath=%2FShops%2F00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5%2FProducts%2FSKF-FSKCRF
Podlaczam sie do pytania bo tu i owdzie widze zainteresowanie a szykuje mi sie zamowienie w RR.
Czy jest sens zaopatrzyć się w zamienniki oryginałów ,czyli uszczelniacze SKF?
http://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.sf/en_GB/?ObjectPath=%2FShops%2F00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5%2FProducts%2FSKF-FSKCRF
Chyba rozważę bo u mnie co wyprawa to laga zrzygana. Może SKF lepsze.W sobotę lecę na serwis pomierzymy tolerancję na lagach.
Grzechu2012
12.07.2017, 08:15
Ja wczoraj oddalem moto na przeglad 24k
Co prawda zrobilem tylko 21k ale poprzedni mialem przy 10k
Ale ze mam dluzszy wyjazd to zdecydowalem sie nie czekac, na zapas wzialem uszczelniacze z Hądy oby sie nie przydaly ;)
Oby. Kostki w końcu zabierasz? Czy plany się zmieniły?
madafakinges
12.07.2017, 08:51
Emek a wozisz seal dotora?
Nigdy nie używałem. Dotychczas lagi wylały mi olej wiele lat temu w WR250. Dopiero w zeszłym roku w NAT laga się zesrała. W tym roku powtórka. Może jednak warto się wyposażyć w to ustrojstwo. Kondony z neoprenu odpadają bo więcej szkód robią i już wolę wymienić uszczelniacze niż lagi zrysowane piachem.
radiolog
12.07.2017, 09:59
Fakt miałem krótkie i pod nimi laga była brudniejsza, niż poza nimi, poza tym po myciu lub jeźdzue po mokrym pod tymi kondonami była dłużej kondensacja wilgoci. Dokupiłem zamiast tego seal doktora i zobaczymy
Grzechu2012
12.07.2017, 10:09
Oby. Kostki w końcu zabierasz? Czy plany się zmieniły?
Nie jednak hardkor bedzie i jedziemy obaj na K60scoutach aa i seal doktora z mego ulubionego portalu zamowilem czyli aliexpress :)
Szacun. I tak zazdraszczam (jak nie będzie mokro ;)).
W razie czego mam na zbyciu TKC80 na tył z nalotem ok tysiączka i przód w stanie przyzwoitym.
Grzechu2012
12.07.2017, 11:17
Szacun. I tak zazdraszczam (jak nie będzie mokro ;)).
W razie czego mam na zbyciu TKC80 na tył z nalotem ok tysiączka i przód w stanie przyzwoitym.
Nie zazdraszczaj bo tez zes swiata kawal obiechal :)
Jak wroce to pewnie bede taki ze kostki zaloze do afry i kozaczyl w terenie :haha2: :at:
Zazdraszczam samego stanu bycia w podróży. Target już mniej istotny choć wasz zacny.
W razie gdybyś zmienił zdanie co do opon to wal śmiało. Mogę ci pożyczyć TKC. Jak uznasz że są zbędne to najwyżej przejedziesz się z oponkami a zawsze będziesz miał alternatywę. Jak dobrze zamocujesz (a w NAT jest to do ogarnięcia) to nie będą przeszkadzać w codziennej eksploatacji.
Grzechu2012
12.07.2017, 12:03
Dzieki wielkie panie, ale mam tez chec sprawdzic jak poradzi sobie K60 w calej podrozy, poniewaz ich okrutnie nie lubie ;)
Wlasnie chce do minimum ograniczyc wage i ilosc bagazu na moto, niewiem czy sie uda,
Wrzucam stelaz hepco, kriegi 32os z plytami montazowymi i rolke 25l na szamke i alko ;)
Dzieki wielkie panie, ale mam tez chec sprawdzic jak poradzi sobie K60 w calej podrozy, poniewaz ich okrutnie nie lubie ;)
Wlasnie chce do minimum ograniczyc wage i ilosc bagazu na moto, niewiem czy sie uda,
Wrzucam stelaz hepco, kriegi 32os z plytami montazowymi i rolke 25l na szamke i alko ;)
Grzechu, ale zdaje się, że kriega OS32 + płyta montażowa kriega = waga przeciętnego kufra - tu chyba na wadze nie oszczędzisz.
A przy okazji OS32, masz jakiś patent na zabezpieczenie dostępu do wnętrza tych sakw?
Grzechu2012
12.07.2017, 19:47
Grzechu, ale zdaje się, że kriega OS32 + płyta montażowa kriega = waga przeciętnego kufra - tu chyba na wadze nie oszczędzisz.
A przy okazji OS32, masz jakiś patent na zabezpieczenie dostępu do wnętrza tych sakw?
no właśnie jak zacząłem to macać to dupa z lekkości (będę ważył to jak Afrę odbiorę i będę mierzył) jednym z atutów jest miękkość i chyba to główna zaleta, ale co ja mogę wiedzieć panie kolego jak jeździłem przeważnie po czarnym i to z kuframi alu i plastikami :vis:
nie mnie oceniać, ale jak wrócę z Mongolii to będę miał już zdanie wyrobione.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie to myślałem o takich pasach jak na walizki lub liczyć na to że nic mi nigdzie nie zapierdolą :bow:
Grzechu2012
12.07.2017, 19:49
no właśnie jak zacząłem to macać to dupa z lekkości (będę ważył to jak Afrę odbiorę i będę mierzył) jednym z atutów jest miękkość i chyba to główna zaleta, ale co ja mogę wiedzieć panie kolego jak jeździłem przeważnie po czarnym i to z kuframi alu i plastikami :vis:
nie mnie oceniać, ale jak wrócę z Mongolii to będę miał już zdanie wyrobione.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie to myślałem o takich pasach jak na walizki lub liczyć na to że nic mi nigdzie nie zapierdolą :bow:
btw. dzwoniłem na servis moto zrobione, regulowali bo luz był na wylotowym ale wszystkiego się dowiem jutro pany.
radiolog
12.07.2017, 19:51
Przetestowałem fork seal doctora, trochę ciężko wychodziły uszczelniacze p/kurzowe i trzeba bylo zdjąć cały błotnik, ale poza tym całkiem prosto się używa. Spod uszczelniacza olejowego wyszlo troche białego masełka i tyle
Grzechu2012
14.07.2017, 19:29
Uwaga na środki którymi czyszczą sylikon w salonach Hądy tak wygląda mój silnik po przeglądzie 24kkm po tym jak niby chemia której używają zmywa farbę :(
Wkurwiony jestem niemiłosiernie:mad:
Widze,ze pozostaje tylko grzecznie serwisowac i nie kombinowac, lub tak kombinowac i majstrowac zeby nikt w serwisie nic nie zauwazyl
Po co ? Przeca możesz bez ryzyka serwisować w niezależnym warsztacie. Sam mam klientów, którzy jak tylko weszła ta unijna ustawa olali ASO. Nawet od paru lat tendencja jest wzrostowa (przynajmniej u mnie).
Co do oleju, to ta eko-ściema służy temu, żeby sprzęt się szybciej/nadmiernie zużywał lub wręcz pierdzielił. Używając lekko-bieżnych olei nie oszczędza się wcale paliwa, natomiast katuje się silnik i skrzynie - szczególnie w wysokich temperaturach. W naszym umiarkowanym klimacie minimum, to W40. Nawet w silniku cieczowym, a ze względu na skrzynię nawet W50 (dotyczy smarowania jedno-obiegowego). Ktoś pisał, że po wymianie na Castrola W30 poprawiła się praca skrzyni, co kłóci się z moją praktyką. Podejrzewam, że poprzedni wsad był przepracowany/stary (po za tym, że C to największe gówno). Producenci najlepszych olei przewidują max przebieg 6 kkm. Ja zmieniam co 5 kkm lub co roku (przed sezonem oczywiście). Jeśli chodzi o uszczelniacze widelca, to praktyka pokazuje, że regularna wymiana oleju (w szosowych co 10 kkm, a w enduro - nie mylić z cross-em - co 5 kkm) pozwala czasami znacząco wydłużyć żywot simerów (nie wspominając o zużyciu samego teleskopu i utrzymaniu właściwości samego oleju).
GONZO 01
14.07.2017, 22:19
Uwaga na środki którymi czyszczą sylikon w salonach Hądy tak wygląda mój silnik po przeglądzie 24kkm po tym jak niby chemia której używają zmywa farbę :(
Wkurwiony jestem niemiłosiernie:mad:
Śmieszne to nie jest. No cóż, honda to nie marka - to kosiarka :)
A pytałeś jaki to środek co takie cuda czyni, czym to robili? Co ci powiedzieli, jak zwróciłeś im uwagę?
Sam jestem wkurwiony, jak wjeżdżam na serwis. Wkrętaków do śrub japońskich JIS nigdy nie widzieli. Klucz dynamometryczny - komu to potrzebne, "lata praktyki robią swoje". Doświadczenia mechaników nie neguję, bo wiedzę i praktykę mają. Natomiast porażają standardy hondy i stosunek właściciela - dobry wkrętak, klucz, chemia kosztują, tym co ma też jakoś się zrobi.
Ostatnio dałem się namówić na kontrolę zaworów w czasie przeglądu, mimo że jeszcze manual nie przewidywał, no ale niech sprawdzą. Coś tam mówili o wydechowym. Teraz zacny skuter jedzie 10 mniej, obroty max 1000 mniej, "szpalanie" z 2,2 do 3,5. Podjechałem sprawdzić co z wydechu leci - lepiej nie gadać.
Po co ? Przeca możesz bez ryzyka serwisować w niezależnym warsztacie. Sam mam klientów, którzy jak tylko weszła ta unijna ustawa olali ASO. Nawet od paru lat tendencja jest wzrostowa (przynajmniej u mnie).
Co do oleju, to ta eko-ściema służy temu, żeby sprzęt się szybciej/nadmiernie zużywał lub wręcz pierdzielił. Używając lekko-bieżnych olei nie oszczędza się wcale paliwa, natomiast katuje się silnik i skrzynie - szczególnie w wysokich temperaturach. W naszym umiarkowanym klimacie minimum, to W40. Nawet w silniku cieczowym, a ze względu na skrzynię nawet W50 (dotyczy smarowania jedno-obiegowego). Ktoś pisał, że po wymianie na Castrola W30 poprawiła się praca skrzyni, co kłóci się z moją praktyką. Podejrzewam, że poprzedni wsad był przepracowany/stary (po za tym, że C to największe gówno). Producenci najlepszych olei przewidują max przebieg 6 kkm. Ja zmieniam co 5 kkm lub co roku (przed sezonem oczywiście). Jeśli chodzi o uszczelniacze widelca, to praktyka pokazuje, że regularna wymiana oleju (w szosowych co 10 kkm, a w enduro - nie mylić z cross-em - co 5 kkm) pozwala czasami znacząco wydłużyć żywot simerów (nie wspominając o zużyciu samego teleskopu i utrzymaniu właściwości samego oleju).
Kocham wszystkowiedzących szpecjalistów. Ja na pewno cie nie odwiedzę :)
Dzisiaj w Hiszpanii +42 stopnie, idę "pokatować silnik i skrzynię" :at:
Grzechu2012
15.07.2017, 08:52
Śmieszne to nie jest. No cóż, honda to nie marka - to kosiarka :)
A pytałeś jaki to środek co takie cuda czyni, czym to robili? Co ci powiedzieli, jak zwróciłeś im uwagę?
Sam jestem wkurwiony, jak wjeżdżam na serwis. Wkrętaków do śrub japońskich JIS nigdy nie widzieli. Klucz dynamometryczny - komu to potrzebne, "lata praktyki robią swoje". Doświadczenia mechaników nie neguję, bo wiedzę i praktykę mają. Natomiast porażają standardy hondy i stosunek właściciela - dobry wkrętak, klucz, chemia kosztują, tym co ma też jakoś się zrobi.
Ostatnio dałem się namówić na kontrolę zaworów w czasie przeglądu, mimo że jeszcze manual nie przewidywał, no ale niech sprawdzą. Coś tam mówili o wydechowym. Teraz zacny skuter jedzie 10 mniej, obroty max 1000 mniej, "szpalanie" z 2,2 do 3,5. Podjechałem sprawdzić co z wydechu leci - lepiej nie gadać.
Też ponoć na wydechowym byl luz u mnie :/
Bylem tak wkurwiony ze nie dociekalem czym i jak to bylo robione, poza tym stwierdzilem ze i tak to nic nie zmieni, dostalem tylko info ze moge to zglosic do hondy, w jezdzeniu to nie przeszkadza ale ja jak już umyję niunie to solidnie i na wysoki polysk, takze taka zdrapka strasznie mnie drazni estetycznie :(
Poza tym nie poto placi sie 50tysi za moto zeby je w serwisie obdrapywali, kurwa jak mialem xtz750 to tam nawet zeby chcial to nie mialem jak obdrapc tego silnika, szprychy nie utlenialy sie itp...
No nic, do kwietnia mam gwarancje, jeszcze tylko zebym te szprychy ogarnal od hondy i pozniej juz sam bede serwisowal i sie wkurwial tylko na siebie wrazie co :at:
madafakinges
15.07.2017, 09:20
Jeszcze napisz który serwis.
Grzechu2012
15.07.2017, 11:33
Hąda Plaza niestety
radiolog
15.07.2017, 11:44
Hąda Plaza niestety
Tam za duży przerób mają
To zwykła niewiedza i niechlujstwo a nie przemiał.
tomajkAT
15.07.2017, 14:23
Uszkodzili powłokę lakierniczą, SERWIS??? :O
StrzeLuk
15.07.2017, 15:00
Chociaż się przyznali czy "tak już było"?
Rozumiem, że mechanik zewnętrzny "może" uszkodzić lakier. "Może" się uchylać od odpowiedzialności. A w ogóle "może" używac silikonu do uszczelniania. Dla ASO to powinnna być sprawa honoru i wielka sprawa wizerunkowa. Nie przy tych stawkach...
nie sądzę aby jakakolwiek chemia mogła spowodować tak dziwne uszkodzenie powłoki...
co do powłok motocykli hondy po 2000 roku to nie najlepiej to wygląda... żeby nie używać bardziej obrazowych słów....
zmniejszanie się luzu zaworowego jest efektem zużywanie się gniazda lub zaworu
zwiększanie się luzu zaworowego jest efektem zużywania się trzonka zaworu /śruby regulacyjnej / łożyska dźwigni zaworowej / luzu na wału rozrządu
jeżeli luz zaworowy był większy niż przewiduje manual to pytanie o ile większy? tolerancja 0,23 +/- 0.02 to daje 0.21 - 0.25 i jest to niewielki zakres motocykl jest nowy więc podzespoły musza się dotrzeć, więc jeżeli było np. 0.26 czy 0,27 to jeszcze nie ma dramatu, ale jeżeli w granicy 0.3 lub więcej przy przebiegu nie wymagającym jeszcze sprawdzenie luzu zaworowego to nie pozostaje nic innego jak o połowę częściej kontrolować zawory przynajmniej te pierwsze 2 razy po czym będzie wiadomo, czy luz nadal wychodzi poza zakres czy trzyma się w tolerancji.
Co do lepkości oleju to całkowicie zgadzam się z teorią nie stosowania olejów z grupy W30, minium to 40 a niektóre W50 też nie zaszkodzą a przedłużą życie silnika, przy W50 trzeba jednak sprawdzać lepkość bo moim osobistym zdanie lepkość powyżej 18 do CRF się nie nadaje.. zwłaszcza nowego moto, może po 50.000km będzie ok.
Kocham wszystkowiedzących szpecjalistów. Ja na pewno cie nie odwiedzę :)
...a ja wszystkowiedzących czytaczy. Piszę o czym wiem, a wiem ponieważ muszę, ponieważ zarabiam tym na życie ponad trzydzieści lat (w tym dziesięć po za PL). Co do używania W50, to zależność jest taka, że istotna jest temperatura zewnętrzna. Oczywiście silniki cieczowe są nieco bardziej odporne na gorąc, ale zdarza się tak, jak np. w Tiger 1050, czy V-Max-ie, że dopiero 20W50 (RP) spowodował właściwą pracę skrzyni i utrzymał się ten stan przez całe 6 kkm. Po za tym, jeśli użyjesz w trudnych warunkach oleju bardziej odpornego na przegrzanie, to wytrzyma dłużej. Tak samo, jak wytrzyma dłużej olej o mniejszym index-ie lepkości.
P.S
Nie uważam, że wszystko wiem. Tutaj na pewno też się czegoś nauczę.
Grzechu2012
17.07.2017, 20:31
Pany dlaczego to się poci???? :(
Kuzwa!!!
Moto po serwisie w renomowanym serwisie hondy Honda Plaza, 7dni do wyjazdu, a tu plama pod moto!:dizzy:
Olej na silniku... co jest...
Wymylem wsZystko zmywaczem, jutro jak bedzie mokre to sie wkurwie straszliwie:mad:
WTF ?!
radiolog
17.07.2017, 22:04
Może spuszczali olej z odmy i nie podłożyli nic?
StrzeLuk
17.07.2017, 22:20
Pany dlaczego to się poci???? :(
Kuzwa!!!
Moto po serwisie w renomowanym serwisie hondy Honda Plaza, 7dni do wyjazdu, a tu plama pod moto!:dizzy:
Olej na silniku... co jest...
Wymylem wsZystko zmywaczem, jutro jak bedzie mokre to sie wkurwie straszliwie:mad:
WTF ?!
Faaak, za chwilę oddaję swoją na pierwszy przegląd do MCSu i zaczyna mnie ściskać w dołku... może lepiej nie oddawać :(
czy ori uszczelniacze p. zawieszenia mają sprężynę od strony zewnętrznej ? bo z tego co widać na poniższych zdjęciach jest tylko warga kurzowa bez sprężyny
http://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5/Products/51490MJPG51
są to wszystko uszczelniacze NOK, z ciekawostek dodam iż niektóre modele uszczelniaczy NOK wcześniej były z dwoma sprężynami na każdej z warg uszczelniających ale obecnie z tego się wycofali np. v-strom 650, numer oem się zmienił i nowe mają tylko jedną sprężynę, podobnie jest na rynku poza OEM tutaj także NOK zaprzestał produkcji lepszej wersji bo po co....wytrzymywały ponad 70.000km
jeżeli uszczelniacze asfaltowo wytrzymują 20.000 to raczej kiepski wynik...
Grzechu2012
17.07.2017, 22:36
czy ori uszczelniacze p. zawieszenia mają sprężynę od strony zewnętrznej ? bo z tego co widać na poniższych zdjęciach jest tylko warga kurzowa bez sprężyny
http://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5/Products/51490MJPG51
są to wszystko uszczelniacze NOK, z ciekawostek dodam iż niektóre modele uszczelniaczy NOK wcześniej były z dwoma sprężynami na każdej z warg uszczelniających ale obecnie z tego się wycofali np. v-strom 650, numer oem się zmienił i nowe mają tylko jedną sprężynę, podobnie jest na rynku poza OEM tutaj także NOK zaprzestał produkcji lepszej wersji bo po co....wytrzymywały ponad 70.000km
jutro mogę zerknąć mam w garażu na zapas ori hądy
.......
to jest uszczelniacz kurzowy zewnętrzny, chodzi o uszczelniacz olejowy i jego wargę kurzową.
tutaj macie allballs'a, które mają już dodatkową sprężynę ale i tak pewnie nie wytrzymają więcej jak OEM,
http://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5/Products/56-139
pozostaje eksperymentować, przy obecnej trwałości OEM ja osobiście próbowałbym innych rozwiązań.
Warto dać pare złotych więcej za zielone Continentala . Świat offu ich używa i przebijają trwałością wszystkie inne .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tutaj macie allballs'a, które mają już dodatkową sprężynę ale i tak pewnie nie wytrzymają więcej jak OEM,
http://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5/Products/56-139
pozostaje eksperymentować, przy obecnej trwałości OEM ja osobiście próbowałbym innych rozwiązań.
W mojej 44kkm na szafie, jezdzone uj wie gdzie i jak przez ponad połowę z tego dystansu i nic sie nie wylalo/nic nie puscilo. Ogólnie nic sie nie zesrało od nowości, także tego...
:)
Grzechu2012
18.07.2017, 21:31
Fotki uczelniaczy, olejowy ma tylko jedna sprezyne
W mojej 44kkm na szafie, jezdzone uj wie gdzie i jak przez ponad połowę z tego dystansu i nic sie nie wylalo/nic nie puscilo. Ogólnie nic sie nie zesrało od nowości, także tego...
niektórzy pisali, że ok.20.000 puszczały.... dlatego ta dyskusja
Wydaje mi się że same to nie puszczają ;). U mnie 3x tysi i poszły oba. Lewa przy przebiegu ok 17K a prawa bodaj 33K. Drugi przypadek to zabiłem sam ten uszczelniacz taplając się w błocie o konsystencji betonu. W tych samych warunkach padł uszczelniacz w zawiasie WP w Kacie 1190 przy przebiegu ok 20K więc nie zrzuciłbym tego na jakość uszczelniaczy tylko ciężkie warunki. Pierwszy przypadek był w mojej ocenie konsekwencją obklejenia się lag lepikiem czy smołą której ruscy używali do "naprawy" drogi. W warunkach "normalnych" nie wydaje mi się aby była to przypadłość tylko raczej przypadek.
Wczoraj Afra była na serwisie i robiliśmy przegląd wszystkiego, lagi, zawory etc. Do regulacji zaworów trzeba zdjąć chłodnice ( obie) roboty w ciul bo płyny trzeba zlewać itp. Okropny motocykl do serwisowania. Poskładanie do kupy po takiej operacji zajmuje 3 godziny. Masakra. Kolejny raz wymiana klocków na tyle. Jak ktoś rozbiera osłony i ma ori gniazdo zasilania to proponuje wyciągnąć sobie bezpiecznik poza oslony. Kabla starcza a wtedy w razie awarii nie trzeba zdejmować plastików. Zawory wymagały korekty. Za I razem nie było takiej potrzeby. Teraz z 30 k spokoju.
z czy ktoś zwrócił uwagę na MADE IN .. :)
karol1989
30.07.2017, 22:19
Made in ... Japan ??
made in ... Japan ??
thailand
Ale co made in thailand konkretnie?
Ale co made in thailand konkretnie?
jest gorąco ... ale odrobina wysiłku i się dowiesz :D
szynszyll
31.07.2017, 16:12
emek - jaki dokladny przebieg, ktore zawory i o ile trzeba bylo zrobic korekcje?
emek - jaki dokladny przebieg, ktore zawory i o ile trzeba bylo zrobic korekcje?
pewnie 48.000 i pewnie EX
szynszyll
31.07.2017, 16:51
no wlasnie jestem ciekaw bo np w xtz/tdm to sa najczesciej... srodkowe wloty - bo sa trzy. i nikt nie wie czemu :)
34 tysie. Wydechowe prawidłowo a ssące na górnej granicy tolerancji. Skorygowaliśmy do pozycji wyjściowej.
szynszyll
31.07.2017, 21:01
czyli trzeba bylo dac nowe plytki. pamietasz na ilu zaworach?
z napinaczem jakies szczegolne przeboje czy latwo jest go wyjac?
Niestety nie pamiętam dokładnie mimo że schemat widziałem. Do tego pęknięta w lewym garze jest ceramika na świecy i mój mechanik twierdzi że to uszkodzenie mechaniczne. To by się nawet zgadzało bo na lewą stronę kładliśmy Afrykę jak ugrzęzłem w błocie i może coś ją stuknęło.
skoro luzy były w tolerancji to po co było to ruszać ? 0.13-0.19 gdyby było np. 0,20+ to można korygować...
szynszyll
31.07.2017, 21:53
jak juz bylo mocno blisko do gornego zakresu a plytki sa dostepne co 0.025 to tez bym dal nizsze. masa rozbierania a tak masz swiety spokoj na kolejne kilometry i przy nastepnej inspekcji duze prawdopodobienstwo ze bedzie w zakresie.
Jak zobaczysz ile trzeba rozebrać aby się dostać do głowic to sam zrozumiesz co zrobić jak już masz to na wierzchu. Poprzednia kontrola była całkowicie w zgodzie z serwisowka 0.23/0.16. Zreszta szynszyll wyczerpał temat jak dla mnie a ja mechanikiem nie jestem.
szynszyll
31.07.2017, 22:29
nic nie przebije V-Stromow :) ja zawsze zdejmuje tylne kolo zeby sie nie wsciekac przy wykrecaniu tylnego napinacza :) takze z NAT nie jest zle :)
Nowa AT bije Suzuki na głowę... Setki detali palstików i innego badziewia kolejna masakra dla mechanika.
madafakinges
01.08.2017, 10:37
Tak mnie nastraszyli sciąganiem plastików a jak montowałem gnizdo zapaliniczki w miejsce ori to musiałem ściągnąć cały przód, nie powiem nie było to jakość super łatwe ale też nie przesadzajmy, nie ma tragedii. za to skladanie wszystkiego na te śmieszni nitozatrzaski poszło raz dwa. Nie taki diabeł straszny.
Nie wiem jak jest z dostaniem się do głowić, ale pracę przy swoim moto zawsze traktuje jako przyjemność.
Mam już nalatane prawie 7 tyś. i myślę że wymiana oleju co 12tyś. to lekka przesada szczególnie przy moim sposobie jazdy, będę znieniał olej co 6tyś. i stawiam na oryginał hądy 10w30. Kosztuje 200zł za 4l i nie ma problemu z dostępnością.
Szkoda że nie zrobiłem foty ile trzeba szajsu zdjąć aby wyregulować zawory. Plastiki z przodu to pikuś. Zbiornik, chłodnice, kupa plasticzanych elementów. W ciul tego. Skończyliśmy robotę ok 18.30 i do 21 składanie tego do kupy. A weź się kuwa pomyl albo zapomnij o jakimś podłączeniu to już kaplica. Od nowa rozkładanie całego bałaganu. No nie jest to Afra czy Trampek. A tych czujniczków, sensorów i innego bardziewia multum (a wcale nie jest mocno naszpikowana elektroniką). Zaczynam rozglądać się za Trampkiem wyprawowym :D bo w NAT niestety jak coś klęknie to jedynie laweta. Jak latasz w trasy to 12 tysi do wymiany oleju jest OK. Jak na krótkich dystansach z pałowaniem to wymiana co 6k będzie jak najbardziej słuszna.
moto z wierzchu wydaje się taki prosty w budowie...., jeżeli płytki są co 0.025mm to faktycznie było warto.
radiolog
20.09.2017, 11:41
Odnośnie części zamiennych, np . w Intermotors:
Filty powietrza po 70 zł za sztukę, klocki 118 zł na tarczę.
Witam moja af ma juz 1000 km,pora na serwis.
Wiec jade do Honda Pomirski pytam ile serwis odp 750 zl po tys km !!!!!! z olejem i filtrem ...... wiec pytam czy jak bede mial olej i filtr to za ile odp 350zl !!! dzwonie do innego serwisu hondy i odp z olejem i filtrami 100-150 zl ....k
z czego albo dlaczego takie różnice w cenach Serwisu!!!!pyt ...
Ja w honda plaza płaciłem niecałe 500 z ich częściami, olej motul. Dostałem w cenie kilka gumek z gwintem do szyby bo jedną zgubiłem.
159 funtów za pierwszy serwis po 600 mil tu w UK (moto z DCT):
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170920/1745488703dff043505727a2d4afa424.jpg
Mnie i tak nikt nie pobije U zlodziejow w Mannheim zaplacilem za pierwszy przeglad 380 Euro.Nigdy wiecej .
radiolog
20.09.2017, 21:03
Koleżance co prawda na BMW w ASO za wymianę opon i tarcz z klockami powiedzieli prawie 2 kafle, to samo w Wilcza garaże z częściami z Inter Motors 940 zł, czyli tysiąc zostaje na obsługę darmowej kawy i Lasek w szpilkach w serwisie aso
Koleżance co prawda na BMW w ASO za wymianę opon i tarcz z klockami powiedzieli prawie 2 kafle, to samo w Wilcza garaże z częściami z Inter Motors 940 zł, czyli tysiąc zostaje na obsługę darmowej kawy i Lasek w szpilkach w serwisie aso
faktycznie ceny złodziejskie... dlatego BMW robić trzeba poza ASO np. tu w niezależnym warsztacie na południu Kazachstanu.... cena za dwie opony ok. 20 PLN;);):):):)
radiolog
23.09.2017, 09:27
W ASO mi powiedzieli przy zmianie opon czyli jakiś 1kkm temu, że klocków połowa, a mnie to nie dawało spokoju no i tym czasem wyszło, że został z 1 mm
Grzechu2012
24.09.2017, 09:12
To chyba jakies 1/3 klocka, nie jest zle ;)
Jeszcze polata
greszczyn
24.09.2017, 13:42
Fotki uczelniaczy, olejowy ma tylko jedna sprezyne
"zielone " Skf -y mają dwie na olejowym uszczelniaczu.
radiolog
26.09.2017, 15:15
A jednak golenie się wycierają, po 20000 ślady są wyraźne, powinienem mieć zdj. wieczorem, to pokaże, w każdym razie oglądajcie swoje, gdyby było tego więcej, można by jakoś hurt wysłać do Hondy czy cuś
A jednak golenie się wycierają, po 20000 ślady są wyraźne, powinienem mieć zdj. wieczorem, to pokaże, w każdym razie oglądajcie swoje, gdyby było tego więcej, można by jakoś hurt wysłać do Hondy czy cuś
a w jakim stanie są tulejki ślizgowe po 20.000km ? czy są w pełni pokryte teflonem są przetarcia ?
radiolog
26.09.2017, 16:16
Z tego co zrozumiałem, to ślizgi są ok
I też z tego co zrozumiałem, to wytarcianie są w miejscu ściskanie rury, tylko na samej górze
Ale ja nie jestem mechaniczny, to mogę mieć problem z przekazaniem sedna 😁
madafakinges
26.09.2017, 16:53
Gadałem z gościem co to robi. Panewki nie wykazują zużycia za to rury owszem, Jest to ok 4cm kwadratowe na każdym goleniu, w miejscu gdzie panewka znajduje się w czasie gdzy zawieszniem ma SAG-krótko mówiąc tam gdzie najczęściej pracuje.
radiolog
26.09.2017, 17:06
Tak się zastanawiam, jak się wytarlo, to dalej nie poleci,czy poleci?
Może zamiast użerać się z hondą Polska, to przy okazji nastepnego serwisu samemu wygalwanizować środek.
W BMW ukrywające się lagi uznali dopiero po 4 latach produkcji i wdrozyli akcje serwisową. Jeżeli ktoś chce się zająć zbiorowym naciskiem na Hondę, to chętnie zdjęcia udostępnię
madafakinges
26.09.2017, 22:21
Przecież mamy na forum przedstawicieli HONDY(ludzi sprzedających nowe motocykle) niech się w temacie wypowiedzą.
Na advrider trwają testy jeśli okaże się, że powłoka anodowania jest położona ujowo i wystarczy położyć nową to problem znika, bo anodowanie koleni zamknie się w 200-300zł.
jak wyciera się rura a panewka jest cała, słabo to wygląda. Można dowiedzieć się jakie są koszty położenia powłoki z nikasilu jak w cylindrach i będzie spokój na wieki wieków.
madafakinges
27.09.2017, 10:20
Na razie wiadomo że anodowanie się wyciera, a nie rura. Mam nadzieje że położenie nowej anody załatwi sprawę.
Jest też coś takiego jak twarda anoda
http://www.kashima-coat.com/en/experience/whats_cashima_coat.php
Na razie wiadomo że anodowanie się wyciera, a nie rura. Mam nadzieje że położenie nowej anody załatwi sprawę.
Jest też coś takiego jak twarda anoda
http://www.kashima-coat.com/en/experience/whats_cashima_coat.php
pewnie tak, ale anodowanie nie wyrówna powierzchni a tylko utwardzi.
madafakinges
27.09.2017, 10:40
Może to być położona anoda jedynie w celach 'zdobniczych' Dawniej golenie nie były w ogóle anodowane i jakoś się nie wycierały.
No właśnie co z tym wycieraniem się wiąże ? Lagi źle będą pracować czy nieszczelności jakieś powstaną ?
No właśnie co z tym wycieraniem się wiąże ? Lagi źle będą pracować czy nieszczelności jakieś powstaną ?
wszelkie luzy w zawieszeniu nie są mile widziane głównie ze względu na prowadzenie motocykla.
To pewne, ale czy wytarcie p na powłoce galwanicznej spowoduje luz wpływający na pracę.
radiolog
27.09.2017, 13:27
No właśnie, bo pokrywa galwaniczne to chyba idzie w mikronach, a nie mm
No właśnie, bo pokrywa galwaniczne to chyba idzie w mikronach, a nie mm
jak jest wystarczająco wytrzymała to i 0.02mm wystarczy. Jeżeli tulejka teflonowa zostanie wytarta z teflonu to może wystąpić zużycie goleni ale w innym wypadku to LIPA jest. Nie raz widziałem zużyte tulejki teflonowe a golenie nie wskazywały zużycia. Więc wszystko wskazuje tylko i wyłącznie na kiepską powłokę goleni.
Ciekawy jestem jak w tym przypadku zadziałałby środki typu ceramizer do układów hydraulicznych - zawsze byłby to najtańszy sposób na ochronę rur.
madafakinges
27.09.2017, 17:44
Podobno są tacy co czują to ze lagi przyblokowuje w jednym miejscu... ja tego nie czuje.
To ze że nie wytarte sa panewki to dobrze wróży bo puki jest na nich teflon to nie wytrzeć się aluminium.
kristoch
27.09.2017, 18:59
W kontekście wycierania powłoki takie pytanie mam do szanownego grona:
Czy wytarta powłoka w lagach może objawiać się zwiększonym tarciem statycznym - tzn. trzeba większej siły by wprawić amortyzator w ruch niż siły potrzebnej do utrzymania tego ruchu (nie chcę tu się doktoryzować ale chodzi mi o siłę tarcia statycznego vs dynamicznego).
Od jakiegoś czasu mam wrażenie jakbym coraz bardziej odczuwał na kierownicy łagodne pofalowanie asfaltu przy szybszej jeździe. Mam na myśli drogi o bardzo dobrej nawierzchni, które wcześniej uznawałem za równe jak stół, a teraz coraz bardziej czuję i widzę jak cały przód moto się porusza minimalnie góra/dół. Na nierównej drodze amortyzator działa ok i tego zjawiska nie widać. Opony zmienione i jest minimalnie lepiej.
Przebieg 28 kkm ale może za dużo czytam na forach i się czepiam zamiast jeździć. Przegląd lag dopiero po sezonie zrobię.
Ktoś, coś? Czy to tylko moja wyobraźnia?
madafakinges
27.09.2017, 19:09
No wytarcie masz właśnie w miejscu gdzie pracują panewki w czasie jazdy po 'równy' więc możliwe, że taki sam efekt opisują ludzie na advrider nazywając to zacinaniem.
Wytarcie jest tylko od tyłu lagi, popuść pojedyńczo lagi w półce i obróć o 180st. wtedy panewka będzie pracować bo niewytartej stronie.
ps. jeśli masz nalatane 28tyś i nie wymieniałeś jeszcze oleju w zawieszeniu to tez może być powodem tępej pracy.
kristoch
27.09.2017, 19:20
Aaa - dobry patent z tym obrotem o 180 st. Dzięki - spróbuje i dam znać.
radiolog
27.09.2017, 21:49
Dzisiaj mi franca kulka linki sprzęgła wyskoczyla z haczyka, a luz wydaje mi się był ok, efekt urwanie linki zaraz za światłami bezcenny, na szczęście nie jechałem między autami, bo mogłoby być różnie.
Za podpowiedzią Michała zrobiłem update
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170927/ba6cc15c8b908bb4a538d1ea0c8cab33.jpg
Czy wytarta powłoka w lagach może objawiać się zwiększonym tarciem statycznym - tzn. trzeba większej siły by wprawić amortyzator w ruch niż siły potrzebnej do utrzymania tego ruchu (nie chcę tu się doktoryzować ale chodzi mi o siłę tarcia statycznego vs dynamicznego).
Od jakiegoś czasu mam wrażenie jakbym coraz bardziej odczuwał na kierownicy łagodne pofalowanie asfaltu przy szybszej jeździe. Mam na myśli drogi o bardzo dobrej nawierzchni, które wcześniej uznawałem za równe jak stół, a teraz coraz bardziej czuję i widzę jak cały przód moto się porusza minimalnie góra/dół. Na nierównej drodze amortyzator działa ok i tego zjawiska nie widać. Opony zmienione i jest minimalnie lepiej.
Przebieg 28 kkm ale może za dużo czytam na forach i się czepiam zamiast jeździć. Przegląd lag dopiero po sezonie zrobię.
Takie zjawisko zaobserwowałem gdy coś było krzywe w zawieszeniu i rury pracowały nie liniowo, przy zużyciu goleni efekt może być podobny jeżeli powstanie nierównomierność powierzchni. Tarcie statyczne teoretycznie powinno być minimalne a wręcz niezauważalne. Odnośnie pracy Twojego zawieszenia to może na początek sprawdź jakie masz nastawy.
A wracając do tematu to moim zdaniem skoro następuje wytarcie goleni to należy jak najszybciej coś z tym zrobić bo po większym przebiegu tylko wymiana goleni .
madafakinges
27.09.2017, 22:53
W zimie pojadę z moimi do hądy niech przy mnie to rozbiorą i będę reklamował. Jeżeli nie uznają idę z tym do rzecznika praw konsumentów. Można zrobić pozew zbiorowy, zagramanicą wymieniają ludzią całe lagi na nowe. Nic to nie da bo za pare tyś będzie to samo ale może zmusi hąde do zrobienia akcji serwisowej.
Kupiłem nową hąde za poł miliarda starych złotych a tu taki babol?!
To jak oni robią 100.000km ??
qfLORXI8CBY
madafakinges
28.09.2017, 08:18
Po niemieckich autobanach, bo jak inaczej zrobić 100000 w rok
madafakinges
28.09.2017, 14:11
http://www.anodal.pl/pl/oferta/anodowanie-twarde.html
Może zdałoby egazamin.
http://www.anodal.pl/pl/oferta/anodowanie-twarde.html
Może zdałoby egazamin.
zamówienie zbiorcze dla forum
p.s.
Kolega opracował patent na poprawę fabrycznych skrzyń w burgmanach, rozkręciło się to do takiego stopnia że ma zamówienia z całej europy i serwisy suzuki wysyłają do niego swoje skrzynie. Może Mada pójdziesz i ty w tym kierunku ;)
madafakinges
28.09.2017, 14:24
Pisze maila do nich zobaczymy czy i za ile.
pomyśleć, że takie badziewia były zarezerwowane wyłącznie dla chińskich skuterów, pomysł z anodowaniem wydaje się trafny, tylko jak określić stop aluminium z jakiego wykonano goleń. W każdym razie zabieg warto wykonać jak najszybciej.
Wracając do mojego wcześniejszego postu z 100.000km miałem na myśli jak te lagi tyle wytrzymały skoro problem wydaje się dość poważny.
Pozostaje pytanie czy występuje on we wszystkich modelach czy były udane serie??
madafakinges
28.09.2017, 20:06
We wszystkich. Powiem inaczej każdy kto zajrzał do golenia znalazł wytarte anodowanie
Grzechu2012
28.09.2017, 20:15
W zimie pojadę z moimi do hądy niech przy mnie to rozbiorą i będę reklamował. Jeżeli nie uznają idę z tym do rzecznika praw konsumentów. Można zrobić pozew zbiorowy, zagramanicą wymieniają ludzią całe lagi na nowe. Nic to nie da bo za pare tyś będzie to samo ale może zmusi hąde do zrobienia akcji serwisowej.
Kupiłem nową hąde za poł miliarda starych złotych a tu taki babol?!
ogarniaj pan bo mi się gwarancja w marcu kończy :umowa:
a w zimę felgi chcę oddać na wymianę szprych :dizzy:
madafakinges
29.09.2017, 08:51
https://www.facebook.com/TeknikMotorsport/photos/a.652921004719646.1073741825.123066654371753/1655834987761571/?type=3&theater
Następna opcja.
radiolog
29.09.2017, 09:43
Fajne, tylko to chyba USA
madafakinges
29.09.2017, 11:52
Stop aluminium uda mi się określić bo mam dostęp do spektrometru.
Czytam o tym twardym anodowaniu że to prawie tak twarde jak chrom techniczny. I tu wpadłem na pomysł może chrom?
radiolog
01.10.2017, 18:08
Potrzebuję takiej śrubki 90114MGE000, komuś nie zalega? Mocuje tą listwę na rzepach przy baku do plastików
Stop aluminium uda mi się określić bo mam dostęp do spektrometru.
Czytam o tym twardym anodowaniu że to prawie tak twarde jak chrom techniczny. I tu wpadłem na pomysł może chrom?
anodowanie lepsze bo wnika w powierzchnię, chrom to będzie zawsze warstwa zewnętrzna.
Witam, zamiast określać stop aluminium, powinniście się pozbierać i zgłosić zbiorowo wady produktu, w kupie siła. Jak Was Honda oleje to przy 50 czy 100 osobach pokrzywdzonych jakaś kancelaria się tym zajmie. A koszty jak się rozłożą to nie będą wielkie. Takiego gówna nie wolno puścić płazem. Honda od lat pogrywa w kulki z Europejskim rynkiem.
Witam, zamiast określać stop aluminium, powinniście się pozbierać i zgłosić zbiorowo wady produktu, w kupie siła. Jak Was Honda oleje to przy 50 czy 100 osobach pokrzywdzonych jakaś kancelaria się tym zajmie. A koszty jak się rozłożą to nie będą wielkie. Takiego gówna nie wolno puścić płazem. Honda od lat pogrywa w kulki z Europejskim rynkiem.
powiedzą, że to naturalne zużycie bo wszystko się zużywa a każdy przypadek pewnie będzie rozpatrywany oddzielnie i inne czary... zrobić anodowanie to niewielki koszt i problem z głowy.
radiolog
09.11.2017, 11:49
Czy jest patent na zdjęcie tego srebrnego wodzika, czy trzeba odkrecać dźwignię zmiany biegów? Chcę się dostać do że ataki przedniej, straszny tam syf się nagromadził. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171109/4711b91499eb260a586541dc8a7c982e.jpg
A do końca się nie wykręca jak przy próbie regulacji?
Czy jest patent na zdjęcie tego srebrnego wodzika, czy trzeba odkrecać dźwignię zmiany biegów? Chcę się dostać do że ataki przedniej, straszny tam syf się nagromadził. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171109/4711b91499eb260a586541dc8a7c982e.jpg
Zdejmij dźwignię z wieloklinu i tyle.
radiolog
09.11.2017, 12:11
Bez gmola to fakt prosto, ale u mnie to trzeba by było odkręcić całego gmola, chyba że wystarczy z dołu odkręcić https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171109/50610c9c86da25bf30830ae7fae57380.jpg
radiolog
09.11.2017, 12:57
Dzieki
A ostatnio zrobiło się chłodniej o problem z zimnym startem powraca.
Często występuje jak przejade niedługi odcinek, a potem moto stoi cała noc na zimnie, generalnie gdy nie ma szansy się dobrze rozgrzać, a trzeba go zgasić i odpalić.
Może też tak macie, objawia się tak, że po zagadaniu gaśnie.
Rozwiązanie jest proste i pewnie wynika z zawilgocenia jakiegoś styku.
Odpalam i trzymam starter przynajmniej 4-5 sekund jak silnik pracuje. W 100% przypadków pomaga
Przy okazji zagladnalem do przedniej zebatki, niezły syf, chyba byłem pierwszy, kolejny minus dla ASO.
A tylna zębata ma się tak po 21000, przednia wygląda podobnie
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171111/7f9bbcab87b50902ab401c5c2279ba5d.jpg
radiolog
11.11.2017, 19:31
A czym smarujesz?
Olej przekładniowy
może nie na temat, ale myślałem ,że w afryce to się cieżko wymienia filtry.
W KTM ie to dopiero petarda i trzeba pamiętać o pustym baku hehe
https://www.youtube.com/watch?v=spBaJiPEL1M
kristoch
19.12.2017, 20:43
Powracam z tematem dla zainteresowanych:
W listopadzie poprosiłem serwis Hondy o sprawdzenie pod kątem wycierania powierzchni od wewnątrz przy okazji wymiany oleju w amortyzatorach. (Oczywiście) serwis stwierdził ubytki jak na zdjęciach poniżej.
Poprosiłem o zgłoszenie do Hondy reklamacji i żądania naprawy gwarancyjnej. Po ok 3 tygodniach mam nowe golenie wymienione na gwarancji. Najpierw temat obejrzał gość (ekspert) z Polski ale decyzję podejmowała "centrala" w EU (chyba Honda UK). Stanowisko Hondy jest takie, że wycieranie warstwy wierzchniej niekoniecznie oznacza pogorszenie parametrów działania amortyzatorów i wymieniają celem zbadania goleni. Oglądałem te stare golenie na żywo, w świetle dziennym - szczerze, gdybym nie wiedział czego szukać to bym nie zauważył ubytku. Nie byłem w stanie sięgnąć palcem by stwierdzić nierówność "organoleptycznie" ale wizualnie poza różnicą w kolorze, nierówności ani krawędzi pod światło nie widać. Oczywiście teraz zawieszenie działa ok, bez tępego efektu - pomimo 0°C ale czy przyczyną był stary olej czy wytarcia, nie mam pojęcia.
Szacun dla serwisu RPM Motocykle we Wro za proaktywną postawę - polecam.
Pozostaje mi pytanie: anodować póki golenie nowe, olać i jeździć czy może sprzedać Afrykę :haha2:?
Mam nadzieję, że w Święta będzie przynajmniej te 5°C - czego Wszystkim i sobie życzę!
madafakinges
19.12.2017, 20:55
W nowych będiesz miał to samo po 2-3tyś.
kristoch
19.12.2017, 21:11
W nowych będiesz miał to samo po 2-3tyś.
Niestety masz pewnie rację.
Zastanawiam się jednak czy zamiast ładować kasę w zawieszenie "PRO" (czy ja to wykorzystam?) nie lepiej dokupić czegoś lekkiego :) (np. WR250R, XR400R, G450X, Te450/510). To podobne pieniądze, a...
Sorry za off-top.
https://www.youtube.com/watch?v=ERHH927p_rw
Jak PKS podeśle mi foty moich to wrzucę dla porównania jak wyglądają przy przebiegu 18tys. PKS twierdzi, że coś się zaczyna ale tragedii nie ma, ale i tak wysyłam do anodowania.
radiolog
19.12.2017, 21:47
Mnie powiedział to samo po 19000 i żebym się nie przejmował
Powracam z tematem dla zainteresowanych: ...
pod kątem wycierania powierzchni od wewnątrz ...
Mnie powiedział to samo po 19000 i żebym się nie przejmował
Panowie w dniu dzisiejszym, mój wywiad donosi, że rusza akcja wymiany goleni w ramach gwarancji (razem z uszczelniaczami i ślizgami, olejem). Podobno w Niemczech wymiana ma miejsce od jakiegoś czasu (czy ktoś z kolegów z Niemiec mógłby sprawdzić). Stwierdzono, że ubytki, wycieranie pojawia się w granicach 15 -17 tys., na mniejszym przebiegu nie stwierdzono.
radiolog
20.12.2017, 12:08
Upps, może niektórzy powinni się wstrzymać z tym anodowaniem, jak mają zmieniać golenie, bo z inną anodą raczej nie uwzględnią gwarancji
ale zmieniają na inne czy takie same tylko nowe ?
ale zmieniają na inne czy takie same tylko nowe ?
Przypuszczam, że zrobią prezent i wsadzą FORCELLA R&T OHLINS :D
Grzechu2012
20.12.2017, 12:22
Panowie w dniu dzisiejszym, mój wywiad donosi, że rusza akcja wymiany goleni w ramach gwarancji (razem z uszczelniaczami i ślizgami, olejem). Podobno w Niemczech wymiana ma miejsce od jakiegoś czasu (czy ktoś z kolegów z Niemiec mógłby sprawdzić). Stwierdzono, że ubytki, wycieranie pojawia się w granicach 15 -17 tys., na mniejszym przebiegu nie stwierdzono.
weryfikował już to ktoś z Polskim serwisem ?
ja przypuszczam że nie zrobią nic ponad to co muszą :)
Moje moto ma sezonowe blachy, więc zimuje w chwili obecnej. Mam zrobione prawie 15kkm i jak się rozpocznie sezon to zrobię przegląd, który należy zrobić przy 12kkm, więc może wtedy coś w serwisie mi powiedzą.
Na razie też żadnego listu od Hondy nie otrzymałem.
radiolog
20.12.2017, 12:52
weryfikował już to ktoś z Polskim serwisem ?Zweryfikowane, nie ma żadnej akcji przywoławczej, dla upierdliwych klientów rozbierają w obecności przedstawiciela Hondy i on sam ocenia czy jakieś wytarcia są
madafakinges
20.12.2017, 13:22
76512
76513
Tak wyglądają nowe golenie wymienione na gwaracji nigdy nie założone, dopiero co wyciągnięte z woreczka...
Tak, że wymiana na gwaracji ch*jowych na złe mnie nie interesuje...
Anoda twarda którą będę miał nalorzoną nie tylko jest twardsza(wg. specyfikacji ma twardość i odporność na ścieranie zbliżoną do chromu) to taka anoda znacznie zmniejsza tarcie co na wpłynąć na prace zawiasu...
76514
Gdyby działy się takie akcje jak showa z rmz z 2003-2004 to spodziewałbym się akcji serwisowych a tak to....
DanielCRF
20.12.2017, 14:55
Varahannes dobił już prawie do 120 000 zł przebiegu i o żadnej wymianie nie myśli. Robi głównie asfalt ale gdyby było tak źle jak piszecie już dawno wyszłaby i u niego ta usterka.
Stwierdzam , ze ilość gadżetów w NAT jest na tyle mała aby coś dokupić , ulepszyć w porównaniu do takiego BMW , ze już na siłę szukacie czegoś do wymiany.
http://www.varahannes.at/afrika%20twin.htm
Olej przekładniowy
może nie na temat, ale myślałem ,że w afryce to się cieżko wymienia filtry.
W KTM ie to dopiero petarda i trzeba pamiętać o pustym baku hehe
https://www.youtube.com/watch?v=spBaJiPEL1MW XL650V też łatwo nie jest. Po zdjęciu (częściowym rozchyleniu) gmoli ostrego, należy odkręcić kokpit, wyjąć kilkanaście bzdetnych, właściwie jednorazowych wtyków by rozłączyć owiewki aby móc je rozchylić... aby móc wyjąć bak. Tam wtyczka i 5 wężyków i już można odkręcać 11 wkrętów zdeformowanego od gorąca, nieszczelnego airboxa, który jest zdolny do zasysania przez dren syfu pod filtrem. :) Także głowa do góry.
Zweryfikowane, nie ma żadnej akcji przywoławczej, dla upierdliwych klientów rozbierają w obecności przedstawiciela Hondy i on sam ocenia czy jakieś wytarcia są
Dobrze, że "macie szerokie plecy" i możecie dopytać. Też rozmawiałem przed chwilą , moi sprawdzali w sieci Pana H i też jeszcze nie stwierdzili kwitów na akcję przywoławczą, przynajmniej na razie. W ostatnim czasie robili dwie w ramach gwarancji. Do drugiej lagi przyszły w 2 dni (nie było zewnętrznego eksperta i były w idealnym stanie). Pożyjemy zobaczymy.
To co kolega MADA pokazuje wyżej faktycznie nie pociesza. Ciekawy jestem czy numer części jest jak katalogu.
madafakinges
20.12.2017, 15:39
Jedyną opcją że na gwarancji wymienią na lagi te brązowe z modelu 2018 może tam jakość anody będzie już lepsza... może.
Panowie.. coś nie mogę znaleść info.. jak wyglądają czynności serwisowe w CRF1000?
co ile olej, zawory itd..?
muszel72
16.10.2018, 18:50
W ptk odbierałem moto od Pomirskiego i otrzymałem info, że klawiatury nie ruszają wcześniej niż 48 i pozniej:mur: Mają doświadczenia, że tam nic nie trzeba robić do tego przebiegu:mad:
Natomiast mile się rozczarowałem, że nie było problemu z własnym oleum i filtrem. Powietrza nie ruszają przy 12 kkm.
Doświadczenie mają że nie trzeba. Hmmm. Powodzenia.
Tak jak pisze Emek, doświadczeni że hej :D
muszel72
16.10.2018, 19:23
12kkm pewnie nalatam do wczesnej wiosny więc już teraz muszę się rozglądać kto to ogarnie w okolicy 3City
Natomiast mile się rozczarowałem, że nie było problemu z własnym oleum i filtrem. Powietrza nie ruszają przy 12 kkm.
Filtr powietrza koszt nieduży, dla zdrowotności bym się upał na wymianę.
Tak jak i na resztę, którą należy wykonać. Ich doświadczenie, ale moto Twoje...
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
filtr pow. po 24k km to chyba lekka przesada, tez zleciłem wymiane przy 12k km i mam spokojna glowe..
sebastian_j
17.10.2018, 10:36
Filtr powietrza to sprawa indywidualna. Zależy jak i gdzie się jeździ.
U mnie przy wymianie ok.28k km były jeszcze naprawdę spoko. Wymieniłem bo miałem i moto już rozebrane było.
Serwisówka mówi jednak o wymianie przy 24k km.
madafakinges
17.10.2018, 10:45
U mnie już 3 komplet filtrów i wszystkie były mocno zayebane.
Dokładnie. Ja mam nalatane niecałe 40 tysi i filtr wymieniany był dwukrotnie. Za każdym razem zabity i nie bardzo widzę te 24 tysie chyba, że się lata tylko po czarnym.
Czy 12 tys. na jednym oleju to nie za dużo ? W 3-litrowym aucie wymieniam co 10-12 tys.
madafakinges
17.10.2018, 11:55
Ja co 6-8 w zależności od warunków w jakich jeżdżę.
Jak się lata w długie trasy to czas między wymianami można spokojnie wydłużyć. Przy pałowaniu w terenie i jeździe na krótkich dystansach skrócić.
sebastian_j
17.10.2018, 13:43
Zakładam, że 95% a może i więcej moich kilometrów, to asfalt. Dłuższe dystanse. Dlatego też moje filtry powietrza przy 28k km były w całkiem znośnym stanie.
Wszak jak ktoś na ma już kupione i rozbierze moto, to nie widzę powodu żeby ich nie wymienić przy przeglądzie.
70.000km zawory nie zalądane nigdy : ssące ok, wydech 1 na dolnej granicy
przepustnice mają śruby do synchro, ale w serwisówce ani słowa na ten temat.... no i to mnie bardziej martwi
Proszę o info, ile płaciliście w ASO za przegląd po dwóch latach lub po 24.000 km oraz jakie czynności były wykonane? Co zostało wymienione?
...bo wygląda na to, że chyba będę jeździł do Polski serwisować moto :vis:
Proszę o info, ile płaciliście w ASO za przegląd po dwóch latach lub po 24.000 km oraz jakie czynności były wykonane? Co zostało wymienione?
No nie mów.Wypłatę bierzesz w euro i nie stać na serwis?:D
Przecież ma napisane pod nickiem " zwykły człowiek" czyt. normalny. ;)
Jak się dowiedziałem, to myślałem ze zemdleje, 700-1000chf :dizzy:
W de krzyknęli 400-600euro zależy czy trzeba regulować zawory czy nie. Trochę lepiej ale nie za wiele.
Btw ile w PL taki przegląd stoi?
Jak się dowiedziałem, to myślałem ze zemdleje, 700-1000chf :dizzy:
W de krzyknęli 400-600euro zależy czy trzeba regulować zawory czy nie. Trochę lepiej ale nie za wiele.
Podaj mi adres tego serwisu (w de), a następny przegląd zrobię właśnie tam ;)
Aha, poniższa cena nie obejmuje kupionych wcześniej opon.
87428
Podaj mi adres tego serwisu (w de), a następny przegląd zrobię właśnie tam ;) ...
87428
Ja, padłem ...
Tu http://www.motorrad-waser.de/
Przyjeżdżaj polatamy po czarnymlesie ;-)
Novy a możesz podać zakres? Może coś z łożyskami miałeś, albo jakiś wyciek oleum...yyyy albo coś innego ponadplanowego... nadzieję daj... coś ;-)
Chyba Ci policzyli jako robociznę te fajki co przemechanik zepsuł.:D
Witam. W środę jadę w Gdańsku na pierwszy przegląd afriką - koszt 700zl w tym 400zl za robociznę. W innych serwisach też są takie stawki ?
To za zmianę oleju i niechlujne umycie sprzętu karcherem czy zakres jakiś szerszy :haha2:?
Ja, padłem ...
Tu http://www.motorrad-waser.de/
Przyjeżdżaj polatamy po czarnymlesie ;-)
Novy a możesz podać zakres? Może coś z łożyskami miałeś, albo jakiś wyciek oleum...yyyy albo coś innego ponadplanowego... nadzieję daj... coś ;-)
Zylek sorki, ale dopiero teraz zobaczyłem, że edytowałeś post.
Poniżej wyszczególnienie, co zostało zrobione.
Opony miałem swoje, więc dałem do założenia.
- demontaż i montaż koła tylnego,
- demontaż i montaż koła przedniego,
- montaż dostarczonych opon (przód/tył), wyważenie oraz montaż nowych dętek(!),
- wymiana napędu + łańcuch i zębatki (RK Takasago Chain, wzmocniony) - nie znam takiego, ponoć dobry,
- rozebranie motocykla/przygotowanie do serwisu,
- przegląd/serwis po 24.000,
- ustawienie zaworów,
- wymiana płynu hamulcowego,
- wymiana klocków hamulcowych (wszystkie),
- wymiana oleju + filtry (DCT),
- uszczelka pod pokrywę,
- filtr powietrza,
- wymiana płynu chłodniczego,
- jakieś uszczelki,
- spray.
Nie wymieniali łożysk w kołach. To, czy sprawdzili podczas wymiany kół - tego nie wiem.
Sprawdzenie widelca tylko wizualnie czy nie cieknie. Na moje stwierdzenie, że trzepie kierownicą pokazał mi wyząbkowaną oponę. Fakt, że po wymianie opon telepanie ustało.
Wymiana oleju i filtra, więcej raczej po 1000km się nie robi
Olej z filtrem to jakieś 150 ziko. Niezła przebitka jak wołają za to 700 pln.
muszel72
22.04.2019, 13:56
Ja zawiozłem tam swój olej. Leję Motul 300V 10W40
Filtrów powietrza nie ruszają więc roboty żadnej nie ma. Pzdr
muszel72
22.04.2019, 14:39
Nie pamietam ale było dużo taniej. No i miałem olej jaki chciałem czyli w40 a nie 30 bo to przed gorącymi Bałkanami było. Olej kupiłem w filtrytotu w dobrej cenie i w oryginale zamiast z aledrogo. Filtr oleju zreszta też. Pzdr
LuckyStrike
22.04.2019, 17:39
Witam. W środę jadę w Gdańsku na pierwszy przegląd afriką - koszt 700zl w tym 400zl za robociznę. W innych serwisach też są takie stawki ?
Ja robiłem teraz roczny, 556zł w Poznaniu w Motopoint.
Hej powiem tak omijaj serwis w Gdańsku ceny maja z kosmosu mi tez zaproponowali 600zł :) za pierwszy przegląd masakra zadzwoniłem po różnych serwisach i w Olsztynie zaproponowali cenę 160zł serwis z wbiciem w książkę olej miałem swój i filtr .
Ja właśnie chciałem się umawiać do Pomirskiego :/ Mam 4,5k nalatane i chciałem serwis olejowy przed dłuższym wypadem zrobić.
muszel72
23.04.2019, 22:16
Zrobiłbym Ci to po koleżeńsku ale w ptk wyjeżdżam i wracam 6-go
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=355&pictureid=2088
Serwis 24 k, pewnie mój ostatni z Honda
muszel72
24.04.2019, 14:51
:vis:
Serwis 24 k, pewnie mój ostatni z Honda
Ale to jak widzę, większe zakupy były, tzn. opony, dętki, dorabianie i kodowanie kluczyka, itd. Wtedy suma z dołu faktury nie wygląda tak przerażająco :lobby:
WieniuZiel
08.05.2019, 18:36
Wczoraj odebrałem CRFa 1000 DCT z przeglądu na 24 tysie w Motopoint w Poznaniu, czynności serwisowe, olej, filtry (bez powietrza, były świeże), zawory, wymiana opon (zawiozłem swoje) wyszło 999 Brutto. Myślę że jak na przegląd "duży" to całkiem spoko.
Inne pierdoły robione na bieżąco, więc i pozycji na fv nie jest dużo.
Serwis 24 k, pewnie mój ostatni z HondaCo to jest "klucz surowy"?
aadamuss
08.05.2019, 19:06
Surówka :-) klucz do dorobienia.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Witam,Panowie zbliza mi sie przeglad na 24tys w mojej Natas i dostalem wiadomosc od dealera ze przeglad +/- 2000zł i trwa dwa dni bo to "duzy" przeglad ..jak to wygladalo w waszym przypadku? będę wdzieczny za podpowiedzi !
WieniuZiel
04.07.2019, 17:58
W Poznaniu 6h i 999 pln z regulacją zaworów.
Dzieki.Bedzie na przyszlosc.
Jakie filtry powietrza kupić? HFA1933 HifoFiltro jest ok?
muszel72
05.07.2019, 09:29
Wczoraj założyłem HF, dlaczego nie ma być w porządku? Co prawda nie są nasączane ale zakładam, że po 10kkm znowu wymienię na takie same. Cena nieporównywalnie niższa od hądowskich.
radiolog
05.07.2019, 09:33
Wczoraj założyłem HF, dlaczego nie ma być w porządku? Co prawda nie są nasączane ale zakładam, że po 10kkm znowu wymienię na takie same. Cena nieporównywalnie niższa od hądowskich.A oo ci Ci nasączane, to nie ma przewagi nad papierowym, chyba, ze utopisz w błocie, albo lubisz myć i nasączać.
Witam,Panowie zbliza mi sie przeglad na 24tys w mojej Natas i dostalem wiadomosc od dealera ze przeglad +/- 2000zł i trwa dwa dni bo to "duzy" przeglad ..jak to wygladalo w waszym przypadku? będę wdzieczny za podpowiedzi !
Matko, co oni chcą tam robić orzez 2 dni, ale niczemu sie nie dziwię, skoro opony wymieniaja 2h
Po 24 tysiach trzeba regulowac zawory. Jak wiesz jak wygląda regulacja w CRF i co trzeba zrobić aby się dostać do tychże to wcale mnie ten czas nie dziwi. Kupa czasochłonnej roboty.
muszel72
05.07.2019, 10:34
Emku, czy zdażyło Ci się słyszeć żeby zawory po 24 kkm były poza parametrami? Pytam bo niedługo pora i na mnie i zastanawiam się czy tego trochę nie przesunąć. Mam plany wyjazdowe i wypadło by w połowie trasy. Oczywiście wiem, że mogę zrobić to wcześniej.
Ja reguluję raz w roku jak serwisuję maszynę po wyprawie. Jeszcze się nie zdarzyło żeby wszystkie były w tolerancji. Różnice co prawda niewielkie ale były.
Emku, czy zdażyło Ci się słyszeć żeby zawory po 24 kkm były poza parametrami? Pytam bo niedługo pora i na mnie i zastanawiam się czy tego trochę nie przesunąć. Mam plany wyjazdowe i wypadło by w połowie trasy. Oczywiście wiem, że mogę zrobić to wcześniej.
U mnie były (przynajmnej jakieś płytki na fakturze były ;) ) z tego co pamiętam u Madafaki też było coś do poprawy.
T.
muszel72
05.07.2019, 10:41
Ok, dzięki za info. Ja musiałbym ten interwał wydłużyć o 4kkm. Muszę się zastanowić zatem jak to pogodzić.
O 4 tysie to szkoda sobie głowę zawracać. Jedź a zrobisz po powrocie.
muszel72
05.07.2019, 10:46
Też tak myślę, dzięki.
u mnie po 70.000 dopiero wymagały korekty, ex były równo na minimum ... wcześniej wogule nie było zaglądane do zaworów w adnotacjach serwisu jest informacja, że na życzenie klienta nie robiono zaworów,
ja osobiście zaglądałbym co 48.000km przy wymianie świec ale jak kto woli....
Moglibyscie podac tu konkretne oznaczenie uszczelniaczy do lag? Najlepiej SKF jak i inne ?
Kupujesz do średnicy lag. KIT 45S do CRF.
WieniuZiel
05.07.2019, 23:44
U kogo?Moto Point u Andrzeja. W tej cenie wymienił też opony.
Dzięki za info. Na pewno nie polecam zostawienia u nich motocykla na komis.
Jak to "na komis"? Żeby sprzedać?!
Można wstawić do nich motocykl do sprzedania używkę. Tak jak w Karliku
robertG7
06.07.2019, 09:23
A oo ci Ci nasączane, to nie ma przewagi nad papierowym, chyba, ze utopisz w błocie, albo lubisz myć i nasączać.
Matko, co oni chcą tam robić orzez 2 dni, ale niczemu sie nie dziwię, skoro opony wymieniaja 2h
Te 2 tys zł muszą być czymś poparte i dlatego są to dwa dni robocze w serwisie. Gdyby zrobili to w 6 godz czułbyś lekki niesmak, że w tak krótkim czasie wydałeś 2.000,00zł :)
kristoch
06.07.2019, 10:22
Mi w RPM we Wrocławiu robili same zawory po 24 tys przez jeden dzień (cały), ale moto zostawiałem poprzedniego dnia. Chodzilo o to by do regulacji silnik był całkowicie wystudzony i mogli zacząć od samego rana. Koszt to o ile pamietam 700 pln ze względu na roboczogodziny. To było w 2017.
kristoch
06.07.2019, 10:26
Moglibyscie podac tu konkretne oznaczenie uszczelniaczy do lag? Najlepiej SKF jak i inne ?
Tu masz różne tylko model NAT odpowiedni wybierz.
https://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.sf/en_GB/?ObjectID=14004173&ViewAction=ViewFaceted&FacetValue_CategoryID=14004173&CurrencyID=GBP&CurrencyID=GBP&FacetRange_ListPrice=&FacetRange_ListPrice=
Hej. Czy moze mi ktoś powiedziec ile kosztuje oryginalny Regler do CRF1000? Chodzi mi o salon hondy a nie cos taniego z chin na necie.
radiolog
07.07.2019, 07:13
Już się zepsuł?
Hej. Czy moze mi ktoś powiedziec ile kosztuje oryginalny Regler do CRF1000? Chodzi mi o salon hondy a nie cos taniego z chin na necie.
kup sobie tourmax i będzie to dokładnie to samo co w salonie tylko 3x taniej
Znajomemu padl po 45 tys km.Na Sardynii krzykneli mu cos ponad 500Euro.Oczywiscie nie wzial go.Moglibyscie podac mi oznaczenie tego Tourmaxa?Choc ciekawy jestem ile kosztuje orginal .
Używany ale sprawny: https://www.boonstraparts.com/de/teil/honda-crf-1000-2016-2017-africa-twin-crf1000-regler-lichtmaschine-2016-fh020aa&ID=B10002JVLF
Trudno dociec czy oryginał.
Coś przesadzili. U mnie 182GBP nowy oryginał:
https://www.bike-parts-honda.com/honda-motorcycle/1000-MOTO/AFRICA-TWIN/2017/CRF1000DH/Frame/SUB-HARNESS-IGNITION-COIL-XL125V7-8-/96109/F_33/2/28881
Dokladnie taki kupil moj znajomy na Amazonie za 30Euro i nie dziala.Czy regler jest zly czy moze jednak cos innego nie daje ladowania jego Afryce....Po za tym dziwi mnie ze ten sam regler z tym oznaczeniem(symbolem) sa wszedzie do kupienia od 30 do ponad 100Euro.Skad te duze rozbierznosci w cenie?
https://lh3.googleusercontent.com/6rn_jB_LlF9zkQyQp_4k5qR3ljR3Fq9tDNP3MUqZ6flMklVe4o aCDkvLr3eSeJmOlZ1PlzazZazr_GtDMUNVMjRoL3KK1S8oNT_x 5ajoaZkxytikElAU_P6Vhm1GgPXgFpHAi6D3pinm-VZ8TQmg4xPG4zg1wUUcBOGJIQQRNul3aiVR3suB3VxVBfu2xlC Mad7qp1Oplat4sm2dYhBq_VRV7QaUd7lYAUl7bWPV674a_T1aM aKOLw6195Csak_DalHvQWFoyoFv-B7McNfEB3HuJMwWSi7-N9EjLM5vcncECKQCngq519cgyAQ3MZboNYfH3JgIZI_lpeZ-Ln57NQA97CNqMFkLmuISm1-QcxVSR3hOFdkZS4aM_DtUnu2twuJa1l_c8Gb4wWiLh9QN26gIK DsmtCEcSAs9rYpqDbIm7QXWa_J0-NKuRzhmZtJOYzQR8kJjDrZk5ojz9710RyFdN858Rwu5saVFSlN fBkfejnphmqOM4p4TJdl4kpn4l6-DVsp_SdLq8LccR4T5e73Va2F6frcpnWA1d36eWOcJRtgdaA42e Z7qQUtMd9eg8tjGJ-pOV_dCf1n8QpFOnA3odOGBqbPAGWdYR3v0fV0-PZcf9mxBpV0LF0km-B5gB2xIJtqJb03qHnpfUXVphVyNY81uhpJYlqmf5WQ_N4ReTlf zQqOnkSiXS3JwMbZxwBFMAxnDYBXvYltQY7wjc0EQ=w1103-h689-no
StrzeLuk
07.07.2019, 17:22
Szukałem i nie mogłem znaleźć. Ile CRF1000L bierze oleju i czy w ogóle? Właśnie wlałem jakieś 300-400 ml. Serwis miałem przy 10,8k teraz mam 17k przejechane. Nie sprawdzałem ile było po wyjechaniu z serwisu ale zakładam, że maks. Teraz jak sprawdzałem to miałem mininalną ilość. Sprawdzałem na rozgrzanym silniku po odczekaniu ~5 minut.
bukowski
07.07.2019, 19:28
Szukałem i nie mogłem znaleźć. Ile CRF1000L bierze oleju i czy w ogóle? Właśnie wlałem jakieś 300-400 ml. Serwis miałem przy 10,8k teraz mam 17k przejechane. Nie sprawdzałem ile było po wyjechaniu z serwisu ale zakładam, że maks. Teraz jak sprawdzałem to miałem mininalną ilość. Sprawdzałem na rozgrzanym silniku po odczekaniu ~5 minut.u mnie nic nie bierze.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
U mnie 40 tysi i nigdy nic.
muszel72
07.07.2019, 21:09
Wnioskuję, że chyba coś źle mierzyłeś ten poziom.
madafakinges
07.07.2019, 21:29
Moja przedtem trochę brała po szybkiej jeździe po autostradzie potrafiła wziąć 2-3setki na 8tys.km
Teraz mam 30tys i chyba się dotarła bo nie dolewam nic.
radiolog
09.07.2019, 06:50
Wydawałoby się, że jakis poważny serwis, a to tylko wymoana oryginalnych manetek na oryginalane89005
Wymieniłeś grzane na nie grzane ?
radiolog
09.07.2019, 08:13
Grzane na grzane, oryginalne
Gum samych się nie da zmienić, a manetki maja dlugie kable, ktore się wpina do złączek pod bakiem.
Nie popisali sie inżynierowie, to kategoria bubel, bo starczajs na 3 sezony, a do wymiany bebeszenie pół motocykla. Jedyny plus to ze na ebayu nowki byly za 450 zl taniej niz w Polsce.
Dojście do przepustnicy trzeba zrobić aby manetki podłączyć. Bez zdjęcia baniaka się nie obejdzie. U mnie robią 4 sezony i działają.
radiolog
09.07.2019, 08:23
a ile kosztują w pl?1200-1300
Myślałem że to tylko część z tego co nowe jak kupowałem, a tak lipa ....
radiolog
09.07.2019, 11:11
Myślałem że to tylko część z tego co nowe jak kupowałem, a tak lipa ....Musisz kupic caly zestaw, łącznie z przekaznikami, trytytkami etc.
Podrzuć linka. Moje są zdrowe ale juz się guma powycierała i kleją się do łap. Trzeba będzie pomyśleć o wymianie w przyszłości.
radiolog
09.07.2019, 11:42
Podrzuć linka. Moje są zdrowe ale juz się guma powycierała i kleją się do łap. Trzeba będzie pomyśleć o wymianie w przyszłości.Wpisalem na ebayu crf1000 heated grips i wykoczyla jedna opcja z Grecji. Ale trzeba uważać, bo od 2018 jak wprowadzili potencjometr rollgazu, nowe moga nie pasować
Ale widze, ze ma więcej
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fulk%2Fitm%2F13 3099298675
Wydawałoby się, że jakis poważny serwis, a to tylko wymoana oryginalnych manetek na oryginalane89005
A jak tu regulować zawory? Nie widać pokrywy zaworów, to jeszcze dalej trzeba coś rozbierać?
Sporo trzeba rozebrać. Prawa chłodnica przeszkadza.
bukowski
09.07.2019, 12:51
ale to bez sensu płacić nawet 800 za oryginałyvna następne 3 lata, skoro Oxfordy po 3 latach wyglądają jak nowe?
Ale są grube jak kiełbasa krakowska a przez to mało wygodne. Przynajmniej jak dla mnie.
bukowski
09.07.2019, 13:22
te, co mam (ktoś pisał, że to model sports) nie są grubsze od oryginalnych. dłonie mam małe, żadnych problemów natury ergonomicznej.
Może wszyscy biorą te wersje adwęczór, żeby moto był bardziej ędóro?
radiolog
09.07.2019, 13:44
Popełniłem bląd na początku to muszem brnąć dalej, uzytkownicy ATAS skazania sa naich uzywanie i wymienianie, chyba ze po faceliftingu cos poprawili
consigliero
09.07.2019, 14:24
Podrzuć linka. Moje są zdrowe ale juz się guma powycierała i kleją się do łap. Trzeba będzie pomyśleć o wymianie w przyszłości.
Może trzeba to przeczekać. Moje lepiły się bardzo jakieś 4 sezony temu i potem przestały. Kupić zawsze łatwo tylko ile wytrzymają te nowe ?
Wiem że to nie NAT ale guma może zachowa się podobnie, bo wszystkie być może robione w jednej fabryce.
Czekam już 2 sezon ale może masz rację.
robertG7
09.07.2019, 16:20
A może zamiast wydawać 1000zł na nowe gumy, zastosować owijkę?
https://www.google.com/search?q=ta%C5%9Bma+do+kierownicy+rowerowej&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjJxIH9g6jjAhWho4sKHX7dBPcQ_AUIECgB&biw=1366&bih=625
Może masz chropowate rękawice :D moja ma już 80.000km i nie są wyciuchane jakoś szczególnie
Te gumy/rączki są bardzo wrażliwe na smary, oleje itp. Wystarczy brudną łapą ze smaru złapać za manetki i już się z nimi tak będzie działo, że będą się rozpuszczać i kleić. Zwróćcie na to uwagę.
Witajcie powiedzcie jak to jest z gwarancja na Afre bo ja myslalem ze 2 lata pierwszy przeglad po 1tys 2 po 12 tys czy trzeba co roku przeglad robic ? ja mam 8 tys i zaraz koniec gwarancji a chcialem zglosic zawieszenie przednie na gwarancji i mi powiedzieli w serwisie ze co roku trzeba przeglad robic .
Co roku lub po przejechaniu wyznaczonych w książce serwisowej kilometrów.
WieniuZiel
19.07.2019, 06:27
Zgłoszenie wady/usterki na gwarancji ma się nijak do okresowych przeglądów. Jedziesz i zgłaszasz.
honda_honda
19.07.2019, 08:46
Co roku lub po przejechaniu wyznaczonych w książce serwisowej kilometrów.
Może doprecyzuje : co roku lub wcześniej jeżeli wcześniej osiągniemy przebieg określony dla tego motocykla a więc może być 1 przegląd w roku a może być wiecej jeżeli ktoś dużo jeździ.
radiolog
19.07.2019, 09:27
Zgłoszenie wady/usterki na gwarancji ma się nijak do okresowych przeglądów. Jedziesz i zgłaszasz.Wiadomo, ale jak nie będzie pieczątek w książeczce, to gwarant sie wypnie, moze sie wypiąć i aso, jak przeglądy byly poza aso, wtedy pozostaje tylko droga sądowa
muszel72
19.07.2019, 11:24
No tak ale...
Gdyby kolega reklamował silnik a oleju u nich nie wymieniał lub robił poza ASO lub niezgodnie z interwałami to ok
Jeśli reklamuje manetki, anodę, szprychy itd to chyba jest podstawa?
Hiperfokal
26.07.2019, 12:52
Jestem po drugim przeglądzie przy 12000 km, zapłaciłem 570 pln. Dramatu nie ma.
StrzeLuk
06.03.2020, 22:02
Szybkie pytanie: czy te podkładki "crush washers" od korków oleju to wymieniacie przy zmianie czy darować sobie? Jak wymieniacie to ktoś może podać wymiary lub jakiś numer części?
CzarnyCzarownik
06.03.2020, 22:19
Najlepiej wymieniać. To są zazwyczaj miękkie miedziaki i może być tak, że będzie cieknąć.
Jak nie masz zapasu a musisz skręcać to minimum na papierze wodnym z obu stron zrób ją na gładko, aby nie miała żadnych nierówności.
Jedna taka kosztuje zazwyczaj 50gr, warto kupić zapas :)
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
StrzeLuk
07.03.2020, 09:52
Dzięki, zdaje sobie sprawę że jest to mały koszt. Niestety nigdzie w manualu nie informacji na temat rozmiarów tej podkładki ani symbolu części. Wiem, że mogę że starą pojechać do motoryzacyjnego ale chcę uniknąć jeżdżenia po mieście w trakcie wymiany oleju.
Ktoś może zmierzyć tą podkładkę czy może jest to jakiś standard do korków oleju??
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
CzarnyCzarownik
07.03.2020, 11:14
Jak masz numer części to szukaj na ebaju, zdjęciach googla itp.
Czasami ktoś na aukcji wpisze rozmiar gwintu czy podkładki i wtedy jesteś w domu :D
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
Znalezienie info, że korek jest M12 zajęło mi jakieś 15s, znalezienie nr części jakąś minutę...gógle nie gryzą...
https://www.bike-parts-honda.pl/honda-motocykl/1000-MOTO/AFRICA-TWIN/2017/CRF1000AH/Engine/OIL-FILTER--OIL-PAN--OIL-PUMP/96070/E_12/1/26464
StrzeLuk
07.03.2020, 14:59
Znalezienie info, że korek jest M12 zajęło mi jakieś 15s, znalezienie nr części jakąś minutę...gógle nie gryzą...
https://www.bike-parts-honda.pl/honda-motocykl/1000-MOTO/AFRICA-TWIN/2017/CRF1000AH/Engine/OIL-FILTER--OIL-PAN--OIL-PUMP/96070/E_12/1/26464Podziękował. Mnie jednak chyba gryzą bo nie znalazłem...
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Info z dzisiaj, przegląd na 12000 km DCT w Dos Toros Tychy 810zł, więc troszkę sobie podrożeli od zeszłego roku wg Hipefokal-a
Przegląd ATAS DCT po 24 tys. Oprócz standardowych rzeczy doszła wymiana zestawu napędowego i klocków przód. Całość, czyli robocizna, materiały i części = 3000 zł. MCS w Wawie.
Gruuubo...
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
No grubo... Sam zestaw napędowy prawie 500 zeta plus 300 wymiana. Serwis dla tego przebiegu średnio 1600-2000, w zależności od tego ile rzeczy ekstra trzeba zrobić.
Jakim cudem zmienili ci klocki po 24 kkm??
Sam kazałem zmienić. Bo się fabryczne skończyły. Hałasowało, piszczało i nie hamowało. Sporo kaemów zrobiłem z plecakiem po górach, może dlatego szybciej poszły.
Tak konkretnie to nie 24, a prawie 27. Łańcuch ori też już był na maksa naciągnięty (koniec skali) i wisiał.
Łańcuch mnie nie dziwi ale zayebać klocki po 27 k to zaiste sztuka lub jakiś gównolit tam miałeś. Widziałem po 60 tysiach i było spoko. U mnie 40 i jeszcze dużo pojeżdżą.
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana akumulatora,profilaktyczna.Jaki wziasc do rocznika 2016?Wiem ze duzo o nim bylo,ale jak zaczne sam dochodzic to nic z tego nie wyjdzie.Bede wdzieczny.
Nie twierdzę, że nie były gówniane ;) No skończyły się i już. Założyli mi teraz jakieś japońskie, ale nie pamiętam nazwy. Zobaczymy ile te wytrzymają. Generalnie byłem przygotowany na spory wydatek przy tym serwisie i się nie zawiodłem :p
u mnie ori klocki też wytrzymały nie całe 30tys.
moto od nowości u mnie.
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana akumulatora,profilaktyczna.Jaki wziasc do rocznika 2016?Wiem ze duzo o nim bylo,ale jak zaczne sam dochodzic to nic z tego nie wyjdzie.Bede wdzieczny.
miałem ostatnio ten sam dylemat ,nie bawiłem sie w jakies litowe itp.
kupiłem YUASA TTZ14S jest to to samo co ori YTZ14S, udało mi sie go dostac za 320pln. :)
(ori wytrzymał prawie 3 lata i ok 45 tys.)
Łańcuch mnie nie dziwi ale zayebać klocki po 27 k to zaiste sztuka lub jakiś gównolit tam miałeś. Widziałem po 60 tysiach i było spoko. U mnie 40 i jeszcze dużo pojeżdżą.
Emek u mnie klocki wytrzymały tez nie całe 3o tys .
a za to łańcuch i tylna zębatka ok 40 tyś. przednia musiałem wymienić po ok 22tys.
ale może kierownik ze mnie kiepski :)
Doczytałem na fakturze, że założyli mi klocki Vesrah VD-187JL. Opinie w necie widzę dobre, ja nie miałem z tą firmą do czynienia, więc zobaczymy jak się sprawdzą.
Ktoś regulował poziom świateł mijania / drogowych w CRF1100 AS i może się podzielić mądrością ? W obstrukcji znalazłem tylko regulacje lamp doświetlania zakrętów albo czytać nie umiem.
W CRF 1000 jest pokrętło między światłami wewnątrz czaszy.
Być może niewiele się zmieniło i podobnie jest w CRF 1100?
Podziel się wiedzą jak znajdziesz rozwiązanie :Thumbs_Up:
Ktoś regulował poziom świateł mijania / drogowych w CRF1100 AS i może się podzielić mądrością ? W obstrukcji znalazłem tylko regulacje lamp doświetlania zakrętów albo czytać nie umiem.
Strona 284 instrukcji obsługi :D
Strona 284 instrukcji obsługi :D
Wielkie dzięki dobry człowieku! :bow:
Jak do takiego przeoczenia doszło nie wiem :mur:
Jak do takiego przeoczenia doszło nie wiem :mur:
Co piłeś? To nie będę tego kupował;):D
GregoryS
06.06.2021, 17:02
Ze ile stron ma instrukcja obslugi do 1100 ?? :eek:
370
Tera do motóra są encyklopedie.
Co piłeś? To nie będę tego kupował;):D
To jakoś z niepicia wyszło tak...:D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.