View Full Version : cegła
strobus1
24.02.2017, 19:11
Kumotrzy ratujcie
Pacjent to cegła bmw k100 z pierwszego wypustu. Problemy z wtryskiem. Ktoś coś?
ps Za polecenie motomirka daje bez ostrzeżenia...
chyba podobny problem ma JarekAT... napisz do niego może coś wymyslił...
daj też znać.jakie są objawy.. może to nie koniecznie wtrysk..?
Może Zbyszek Gołowicz Ci coś pomoże? To bardzo dobry fachowiec.
Masz numer telefonu?
Ciekawe, że na innym forum wszyscy polecaja MotoMirka ;-)
No ale jakie to są problemy??? Weź coś napisz więcej?
strobus1
24.02.2017, 22:09
Ciekawe, że na innym forum wszyscy polecaja MotoMirka ;-)
W sumie też powinienem być mu wdzięcznym za robotę..... Arti :umowa::umowa:
Kierowniku Matjasie donoszę, ze po synchro w/w motur chodzi jak traktor. W tym typie zasilania NIE synchronizujesz przepustnic - to robi fabryka i każe nie dotykać. Synchro robi sie przez bajpasy które wyglądają jak piloty. Wiec ustawiono baypasy jak piloty równiuteńko a rozregulowano przepustnice:vis:
Jak to teraz odkręcić??
W sumie też powinienem być mu wdzięcznym za robotę..... Arti :umowa::umowa:
Kierowniku Matjasie donoszę, ze po synchro w/w motur chodzi jak traktor. W tym typie zasilania NIE synchronizujesz przepustnic - to robi fabryka i każe nie dotykać. Synchro robi sie przez bajpasy które wyglądają jak piloty. Wiec ustawiono baypasy jak piloty równiuteńko a rozregulowano przepustnice:vis:
Jak to teraz odkręcić??
Kurde .. przyznam że niewiele zrozumiałem, napisz proszę jaki jest objaw nie możesz synchronizować przepsustnic..? wtryski podają paliwo..?
chodzi jak traktor... w cegle jest też przepływomierz, który też może źle wpływać na pracę..
kurde nie znam się.. tak mi przychodzi do głowy.. :)
Pewnie to jest podobne do ustawiania przepustnic w Ducati.
Masz na myśli, że poza Bypassami można też regulować skład mieszanki czujnikiem położenia przepustnicy? Plus do tego jakaś śruba główna składu mieszanki w kompie?:dizzy:
Przepustnice synchronizuje się pod wysokie obroty, a wolne ustawia się Bypassami.
Jeśli tak to najlepiej serwisówka i robić wg niej. Ewentualnie jeśli wszystko identycznie jest jak ja pisze to może opowiem Ci jak to w Ducati się ustawia i spróbujesz tak samo w BMW?:D
:)
strobus1
24.02.2017, 22:47
Ex pozwolę sobie jutro przedzwonić do Ciebie. Problem jest przy odpalaniu oraz brak chęci do wkręcania sie na obroty. Odkręcasz manete i czekasz na reakcje 3 sekundy. No trochę inne mam oczekiwania do czterech w rzędzie. Problem prawdopodobnie spowodowany popękanymi króćcami ssącym, luzami zaworowymi i przede wszystkim dlubaniem przy przepustnicach bez zaznajomienia sie z manualem. Poczytajcie o Le- jetronicu. Jeden z pionierskich systemów wtrysku paliwa. Ilość wtryskiwanego paliwa zależy od ilości zasysanego powietrza. Ktoś niestety zaburzyl te zależność grzebaniem przy przepustnicach.
hehe.. nie wiem czy jestem dobrym zródłem informacji w tym temacie.. .. moja cegłowka też wykazuje podobny objaw.. choć może nie 3 sek.. a powiedzmy 0,5 sek.. :)
strobus1
24.02.2017, 22:57
Nie stresuje sie opiszesz mi ze szczegółami cztery śrubki i już będę szczęśliwy.
Vertus72
27.02.2017, 15:28
Zadzwoń do Zbyszka Gołowicza, przez telefon powie dużo bo to swóch chłop, a jeszcze lepszy mechanik od tej technologii z małym wąsem.
601241507
strobus1
17.03.2017, 16:54
Temat ogarnięty - cegła lata :) Sposób zaczerpnięty z forum k100.
Strobus1 to opisz po krótce.
strobus1
17.03.2017, 17:30
http://www.k100-forum.com/t1526-how-to-balance-the-throttle-bodies-solved
Proncie bardzo :)
strobus1
27.03.2017, 13:32
Jak lata cegła?? Dostojnie. Równiutko ciągnie przez cały zakres obrotów, nie wibruje, odpala od pół obrotu wału nieważne zimna czy ciepła. Jak dla mnie to motorek dla spokojnego osobnika z inklinacją na klasyki. 35 lat temu, w czasie debiutu rynkowego, na pewno robiła ogromne wrażenie. Kultura pracy tego silnika robi wrażenie nawet teraz, kiedyś to był kosmos. Ja jednak wolę moc dużego olejaka, klasyczny w pewnym sensie tez już jest ;)
Pokaże, wam od czego się zaczęło...
ps skąd ten syf na przepustnicach ??
Ten syf to mi się kojarzy z wynalazkiem co się nazywa EGR ;)
strobus1
27.03.2017, 13:50
no patrz cza będzie zaślepić i pdfa usunąć przy okazji :)
szynszyll
27.03.2017, 14:13
nieszczelne zawory wlotowe. wali syfem z cylindra.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.