View Full Version : Cieakwostka
Czy ktoś zgadnie do czego służyć miało to ustrojstwo zamontowane na dyszy głównej.
pewnie rozprasza strumień paliwa :)
Po długim tentegowaniu w głowie dojszłem do wniosku ze to musi być miedziany magnetyzer:D
Kiedy w tym roku hondą XR ledwo się wczołgałem na 3tyś po założeniu takiego patentu motor ożył i wysokości ponad 4 tyś nie były mu straszne
szuler57
04.11.2016, 20:12
Kiedy w tym roku hondą XR ledwo się wczołgałem na 3tyś po założeniu takiego patentu motor ożył i wysokości ponad 4 tyś nie były mu straszne
Bo zmniejszyłeś mu ilość paliwa i nie był zalewany na większej wysokości. To jest kłopot gaźników. Wtryski są regulowane sondą i nie odczuwają wysokości do pewnych wartości.
Kornik: być może poprzedni właściciel jeździł wyżej wysokościowo a tego typu patent niewiele zmniejsza osiągi na nizinach
Taa, tylko że moto z tym patentem nie za bardzo w ogóle chciało jeździć, no i pokażcie mi gdzie w Polsce mogło jeździć na większych wysokościach.
To jest jonizator paliwa. Nie działa bo trzeba podłączyć kabelkiem do wysokiego napięcia!;)
Stary już jestem i nie spodziewałem się, że doczekam się tu na tym forum obejrzenia obrazka pt: "drutowanie gaźnika" :bow:
KORNIK dzięki! Poczułem się jak za PRL-u:haha2:
WojtekBBI
04.11.2016, 21:45
Czy ktoś zgadnie do czego służyć miało to ustrojstwo zamontowane na dyszy głównej.
Kiedys tak mialem w ST w jednym gazniku siedziala dysza powiedzmy(juz nie pamietam i prosze mi wybaczyc brak fachowej wiedzy:D wartosci podaje dla zobrazowania sytuacji "co ja nie naprawie! Trzymaj piwo:vis:) 80 a w drugim 130 plus drut :vis:
"Janusze"tak robiły jak nie było dostępności dysz lub gazior był tak wyje..ny że nie trzymał fabrycznych nastawów
Też to przerobiłem w Avo s.
To jest jonizator paliwa. Nie działa bo trzeba podłączyć kabelkiem do wysokiego napięcia!;)
Stary już jestem i nie spodziewałem się, że doczekam się tu na tym forum obejrzenia obrazka pt: "drutowanie gaźnika" :bow:
KORNIK dzięki! Poczułem się jak za PRL-u:haha2:
Proszę bardzo, jak co to mogę podrzucać czasami takie kwiatki, pomysłowość ludzka nie zna granic.
Zdjęcia pt.: "Panie bo mi coś w silniku stuka i nie chce palić". Takie kwiatki znalazłem po rozebraniu silnika Yamahy YZ250F.
Lucky Luke
09.12.2016, 12:16
Ciekawe ile motogodzin ma to nalatane :D ??
Mnie ciekawi jaka mogła być przyczyna takiego ukruszenia ? Wypadło zabezpieczenie sworznia i sworzeń podszedł pod cylinder ?
Mnie ciekawi jaka mogła być przyczyna takiego ukruszenia ? Wypadło zabezpieczenie sworznia i sworzeń podszedł pod cylinder ?
Mam dokładnie taką samą teorię, ktoś musiał niedokładnie wsadzić zabezpieczenie lub je uszkodzić.
A wał i korba też na złom ?
Korba, łożyska wału na pewno, do tego wszystkie zawory (tłok radośnie trochę je sklepał) a wał to się okaże jak rozbiorę dół silnika.
wasilczuk
14.12.2016, 09:14
Z tłoka będzie ładna popielniczka.
Pękło ucho tłoka, wypadło zabezpieczenie i dalej to już z górki.
Miałem kiedyś na stole 250exc z zespawana dosłownie Korea do czopa wału.
Się dzieje ;)
Pękło ucho tłoka, wypadło zabezpieczenie i dalej to już z górki.
Miałem kiedyś na stole 250exc z zespawana dosłownie Korea do czopa wału.
Się dzieje ;)
Patrząc jak ten silnik był poskładany to myślę że bardziej zaczęło się od wypadnięcia zabezpieczenia,
Kto zgadnie co jest nie tak z tym tłokiem?
Wygląda jak by tłok dostał od zaworu a do tego był chyba łatany po wypalonej dziurze .
Trafiony, tłok był wcześniej spawany, a teraz wypięło się zabezpieczenie z tłoka. Ktoś to fajnie poskładał.
Widziałem takie naprawy 15 lat temu jak kumplowi w Boldorze upaliło tłoka a alternatywą były oryginały za kasę kosmos na tamte czasy.
Nie narzekaj! Za czasów głębokiego PRL-u facet sprzedał na giełdzie warszawskiej WFM.
Nabywca dojechał tylko do domu. Po rozbiórce okazało się, że tłok był dorobiony z drewna!!! Nie z byle jakiego, ale z dębiny!!!
Z jakiegoś powodu złamał się lub wyskoczył pierścień Segera, na zakrętach zaczął wysuwać się sworzeń, najpierw walił po kanałach aż się zblokował i zrobił to, co na załączonym obrazku. Miałem dokładnie tak samo. Tłok mam gdzieś do tej pory w czeluściach piwnicy. Wtedy, kiedy to mi się stało to jeździłem na go-kartach. Zblokowanie kół zakończyło zawody. Nie chcę myśleć, co by się mogło stać przy dużej prędkości na moto... :vis::dizzy:
strobus1
25.05.2017, 22:24
Tłok wyciągnięty z BMW R2 :) zdielany w Rasiji chyba z klamek od drzwi.
Grubiej na ścianki damy i budiet haraszo:)
Następna ciekawostka, tak wygląda wnętrze silnika który przestał kilka lat z wykręconymi świecami:mur: Niektórzy nie potrafią dbać o to co mają.
Szklanka
18.02.2018, 17:06
Wracając do tłoka od YZ przecież to normalka w crossówkach :D Tam motocykle nie robią pyr pyr pyr przecież
Jakby ktoś chciał wiedzieć co się dzieje z silnikiem po zalaniu wodą:D
Brzeszczot
12.05.2020, 23:33
Jakby ktoś chciał wiedzieć co się dzieje z silnikiem po zalaniu wodą:D
Tak się zastanawiam, gdzie o tej porze roku wodę znalazłeś:D
Objawy takie same jak po odpalaniu silnika po dłuższym leżeniu na dachu i oleju w cylindrach.
Tak się zastanawiam, gdzie o tej porze roku wodę znalazłeś:D
To nie ja, ze stanów takie przypłynęło.
stopa-uć
13.05.2020, 15:31
NIESTETY ,CIECZE SŁABO SIĘ SPRĘŻAJĄ.
ciał
Uff. Znalazłem temat z ciekawostkami warsztatowymi . Łatwo nie było.
Takie znalezisko warsztatowe. Produkt włoski. 10 lat chyba już robi za podstawę warsztatowego zegara . Ktoś wie z jakiego wynalazku to kółko?
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/145678933_409338887017957_1631184134901700081_n.jp g?_nc_cat=100&ccb=2&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=piV_1xz9MIUAX-7AdNl&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=458fe3a6e4ea9788608cddbcd9f82b1e&oe=60408581
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/144739297_443070600146786_718621263985645394_n.jpg ?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=zU6RqTr45cEAX_59peU&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=6935a0faa48a87a1ae97b91aaf7fedd7&oe=60404332
Na pewno nie SXV
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.