View Full Version : Sprzêg³o rozrusznika- stuki?
Czy kto¶ mia³ problem z "grzechocz±cym" sprzêg³em rozrusznika?
Dzwiek podobny do stukania sprêzyn w koszu.
Na zimnym cisza, uaktywnia siê na rozgrzanym i tak sobie puka.
By³em ostatnio u mechanika, ten osluchawszy serducho stetoskopem twierdzi,
ze to na pewno nie sprzêg³o- tam ponoæ cisza i wszystko ok.
A stukanie gdzies z góry silnika dobiega i stwierdzi³, ¿e to najprawdopodobniej w³a¶nie sprzêg³o rozrusznika.
Stwierdzi³ równie¿, ¿e tym stukaniem nie ma siê co przejmowaæ i rozgrzebanie tego mo¿e siê nie op³acaæ- poleci³, ¿eby lataæ i nic nie robiæ z tym.
Mnie to jednak trochê irytuje, wola³ bym ciszê i nieskalany dzwiêk vauki :p
Kto¶ co¶???
Dzieki za wszelakie info
Pozdro!
szynszyll
12.10.2016, 16:50
Nigdy nie spotakelm sie w v-kach hondy z problemami ze sprzeglem rozrusznika. Stukanie z gory silnika na cieplym to najczesciej sworzen tloka. Narazie jezdzij - bardziej juz tego nie zepsujesz. Z czasem stukot bedzie narastal i pojawial sie wczesniej. Zakladajac ze mam racje. Sprobuj zlokalizowac ktory cylinder stuka.
Jak sie nudzisz to wrzuc jakis film z tego stukania. Stukanie przyspiesza wraz z gazem?
Stukanie jest na wolnych obrotach, powy¿ej ok.1,5tys.obr. ha³as ustaje...
W weekend sie karne, wiec postaram sie nagrac te dzwieki
szynszyll
12.10.2016, 22:04
Nagraj na postoju na zimnym i cieplym
maciej33
12.10.2016, 22:56
Zmien mechanika ,widac probuje zgadywac
Na wolnych obrotach po deklem sprzêg³a nie przyjemne d¼wiêki wydaje ³añcuszek napêdzaj±cy pompê olejow±, w zasadzie prawie nikt go nie wymienia a on te¿ naci±ga siê ka¿dy inny ³añcuch, kosz sprzêg³owy wydaje inne d¼wiêki. Zreszt± ka¿da próba diagnozy na odleg³o¶æ to wró¿enie z fusów.
Samemu os³uchuj±c, do tej pory tez wydawa³o mi sie, ¿e to "klepanie"dobiega gdzie¶ z okolic dekla sprzêg³a..
ale mechanik obada³ go dok³adnie(stetoskopem) przy okazji serwisu gazników i zaworów i twierdzi, ¿e ¼ród³o tego ha³asu jest gdzie¶ na górze i ¿e siê tylko wydaje,¿e to spod dekla :dizzy:
z reszt± jeszcze dzisiaj postaram siê nagraæ filmik
Uda³o siê wreszcie nagraæ, oto link:
https://youtu.be/bLYgvkQcGs0
"Klepanie-stukanie" narasta ze wzrostem temp.silnika-wyrazniej s³ychac od ok.3min.
U mnie podobnie stuka nie mam pojêcia co to jest kontaktowa³em sie z innymi którym tez tak stuka i nikt nie wie co to :) os³ucha³em stetoskopem moto nie raz i nie mogê doj¶æ do tego co to jest. Jeden kolega wymienia³ sworzeñ t³oka bo my¶la³ ¿e w tym le¿y problem ale stukanie nie usta³o.
szynszyll
16.10.2016, 16:42
Dla mnie tam nic nie stuka jakos ostro. Na pewno nie sworzen bo ten bije ostro i punktowo i w zasadzie ma w dupie temlerature.. Uklad korbkwo-tlokowy sobie fufa tak jak sobie ma fufac. Jaki przebieg moze miec ten motocykl? W ktorej sekundzie wg Ciebie najlepiej slychac to co Cie niepokoi? Na filmie wciskasz sprzeglo - czy dzwiek sie zmienia po tym? W jaki sposob i kiedy? Stuka od kiedy kupiles czy zqczelo niedawno? Zaczelo stukac po wymianie oleju? Kiedy sprawdzales luzy zaworowe? Kiedy zmieniales/dokrecales swiece? Ile przejechales od momentu kiedy zaczelo stukac - ile kilometrow? 100? 1000?
p.s. zycze Ci by to byl tylko mlodzienczy 'efekt stroiciela fortepianow' :)
hehe...no jak dla mnie to klepie, najwyra¿niej s³ychaæ tak od 5min.
wciskanie sprzeg³a niczego nie zmienia, nowy olej te¿ nic nie daje(tzn.jezdze na motulu, moze zmiana na cos zupelnie innego..?)
zawory,swiece,gazniki.olej ¶wie¿o zrobione
z tym klepaniem to naby³em ju¿ te maszyne, czyli jakies 6tys przejechalem tak
bylo by super, gdyby ca³y czas chodzi³ g³adko i jedwabiscie tak jak do momentu rozgrzania oliwy..
Przebieg licznikowy 80tys.km
szynszyll
16.10.2016, 17:21
No to jak przejechales 6 tys i stukanie nie narasta to na 100 nie sworzen. Ten z kilometra na kilometr tlucze sie bardziej.
Pytanie ktore musi pasc: dlaczego kupiles motocykl ktorego praca Cie niepokoi? Przy zakupie nie bylo tego objawu? Pojawil sie po pierwszej zmianie oleju? Moze po jakims wiekszym palowaniu?
Takiego naby³em i nic sie nie zmienilo
A te dzwieki to stwierdzi³em, ze to normalne w leciwej maszynie i po takim przebiegu.
Tyle,ze z czasem zaczyna mnie to coraz bardziej irytowac i dlatego zastanawiam sie, czy da rade wyciszyc to jakos i przywróciæ do stanu pierwotnego jak nowego :D
szynszyll
16.10.2016, 18:29
Cisnienie sprezania mierzyles, olej bierze, jak walek, napinacze rozrzadu widziales?
Zak³adam ¿e to nie db killer wstêpny w moim(Twoim):) t³umiku. Ale poluzuj obejmê i wci¶nij t³umik w kierunku dolotu t³umika, czasem wystarczy lekko uderzyæ rêk± w koñcówkê t³umika, je¿eli dzwoni db killer wstêpny to powinien przestaæ.
Mam takie podejrzenie ¿e to uszczelka pod kolektorem w g³owicy, spróbuj dokrêciæ kolektory do g³owic. Ale nie na si³ê, z wyczuciem, ³atwo bardzo ukrêciæ szpilkê.
szynszyll
16.10.2016, 18:57
O widzisz. Bardzo celna uwaga. Przeoczylem :) i dlatego nie ma nic lepszego niz burza mozgow i przegadanie sprawy :) dokrecaj tak jak pisze Zbyszek z wyczuciem - szpilki sa wyjatkowo miekkie i siedza w alu.
Dodatkkwy trop to to ze wali Ci marchewy w wydech po puszczeniu gazu - czesty objaw przy nieszczelnosciach kolektora.
Ci¶nienia nie mierzy³em, spalanie oleju (je¿dze na pe³nym przelocie od Zbyszka) jakies 350-400ml dolewki na 5tys.km
Nie jestem pewien napinaczy, ale mechanik twierdzi,¿e ³añcuszek rozrz±du jest ok.
Zbyszku-wszystko jest ok, bo stwierdzi³em zbêdno¶æ jakichkolwiek killerów w twoim wyrobie- wydech gra wy¶mienicie :D
Na oryginalnym kominie te¿ tak samo puka³o
Jedynie to poklepywanie trochê psuje ca³okszta³t :at:
szynszyll
16.10.2016, 19:28
Dokrec kolektory do glowic. To nie ma nic wspolnego z wymiana koncowki wydechu. Ide o zaklad ze mamy przyczyne.
ambiwalencja
16.10.2016, 19:44
moze masz wybita srubke regulacji zaworow i ktorys zawor klepie? spytaj mechanika czy ustawial zawory przy uzyciu szczelinomierza czy czujnika zegarowego. szczelinomierz przy wybitej srubce moze dawac zanizone wartosci luzow, a to moze skutkowac zbyt duzym luzem.
Heh....a to ciekawe bardzo wnioski snujecie :D
w tygodniu zajrze tam i sie oka¿e
dobrze i pewniej bylo by znac jaki¶ moment dokrecenia co by nie zepsuæ przypadkiem:o
z takich spraw prostych... to ¶wiece dokrêcone s± wszystkie dobrze:::)))?? chocia¿ wtedy by cich³o po rozgrzaniu chyba...
Moto bylo pod reka zawodowego mechanika wiec chyba te proste,podstawowe aspekty mozna wykluczyc :Sarcastic: twierdzi, ze maszyna jak na swoje lata jest w super stanie, tylko tego klepania niestety jednoznacznie nie jest w stanie zidentyfikowac
szynszyll
16.10.2016, 20:54
Dokrec kolektory i wyslij burbona Zbyszkowi... a co do 'zawodowych mechanikow' to:
Jak se pomysle jaki jestem inzynier to sie do lekarza boje chodzic :)
Hehe, no w³asnie dlatego,¿e wiem jacy mog± byæ "fachowcy" za³o¿y³em ten w±tek :D rzekome sprzêg³o rozrusznika jako¶ ¶rednio mnie przekonuje
obadam te kolektory i sie oka¿e
a póki co, dziêki wszystkim za rady :)
Dokrec kolektory i wyslij burbona Zbyszkowi... a co do 'zawodowych mechanikow' to:
Jak se pomysle jaki jestem inzynier to sie do lekarza boje chodzic :)
Niestety, dokrecenie kolektorów nic nie da³o :Sarcastic: im
Widaæ afryka jest jednak nieco tajemnicza....XTR i inni tyle czasu walczyli i nic
Zastanawiam sie czy to aby nie jest tylko przypad³o¶æ rd07???
Klepanie musi byæ-taka natura widocznie :dizzy:
Tam nic nie powinno klepaæ. Ustawiæ zawory na 0,13ss±cy i 0,18wydech!
Ta która mi klepie ma najechane prawie 100 tys poprzednia mia³a co¶ oko³o 60tys tam nic nie klepa³o a w tej klepie. Zawory ustawia³em kilka razy i nie pomog³o stuki dochodz± jakby z górnej czê¶ci tylnego cylindra ale mo¿e niesie d¼wiêk. Puki co przejechalem tak 20 tys i nie stuka bardziej ani mniej
Ta która mi klepie ma najechane prawie 100 tys poprzednia mia³a co¶ oko³o 60tys tam nic nie klepa³o a w tej klepie. Zawory ustawia³em kilka razy i nie pomog³o stuki dochodz± jakby z górnej czê¶ci tylnego cylindra ale mo¿e niesie d¼wiêk. Puki co przejechalem tak 20 tys i nie stuka bardziej ani mniej
Wcze¶niej wydawalo mi sie,ze to w okolicach sprzêg³a, ale wczoraj po bli¿szym osluchaniu te¿ wychodzi jak by tylna g³owica.
Ciekawe,ze zawsze zaczyna klepac dopiero od porz±dego zagrzania oliwy...
szynszyll
18.10.2016, 12:00
cos lapie luz po rozgrzaniu a i olej rzadszy. jezdzic, obserwowac jak mowi znajomy mechanik z BMW ( ¿artowa³em, z Pe¿ota :) )
Witam
Kolego mialem podobny problem w kolegi trasalpie650 którego zakupi³ w Szkocji ze ¶wiadomo¶ci± ¿e "co¶ stuka" lecz za bardzo okazyjne pieni±¿ki.
Koledze wydawa³o sie ze to gdzie¶ od sprzêg³a.
Koniec koñców okaza³o sie ¿e zaciera³ sie wa³ek rozrz±du w frontowej(przedniej) g³owicy wraz z klawiatur±. Bylo bardzo kiepskie smarowanie oleju, a przyczyna tego objawu byl przytkany kana³ olejowy odpowiedzialny za smarowanie góry g³owicy.
Stuki tak sie rozchodzi³y po silniku ¿e najpierw diagnoza pad³a na panewki korbowodów.Silnik byl rozpo³awiany i czyszczona byla ca³a magistrala olejowa. W opisywanym kanale olejowym znajdowa³ siê kawa³ek wyschnietego jakby "kleju".
Dodam jeszcze ze moto bylo serwisowane w szkocji lecz problem powróci³ i dlatego szkot zdecydowa³ sie sprzedaæ za bardzo dobre pieni±¿ki.
szynszyll
18.10.2016, 14:07
mozna zdjac walek i poogladac - duzo pracy z tym nie ma - dekiel schodzi bez problemu tylny
Jak pisze kolega szynszyl, zdj±æ dekle i dokladnie przejrzeæ.
zapchane kana³y olejowe raczej ma³o prawdopodobne, tak samo z tym wa³kiem- chyba by³ by inny d¿wiêk, lub w ogóle by nie by³o s³ychaæ
Poza tym je¿dzi siê tak dziesi±tki tys.km bez ¿adnych zmian
Sprawa wydaje siê byæ typowa- wiele maszyn z tymi samymi objawami...
Zastanawiam siê nad olejem... XTR na czym je¿dzisz?
Mo¿e z tym Motulem(10w40) co¶ nie teges???
Nastêpnym razem chcê zalaæ full syntetyk...jaki¶ polecacie?
Tom500 -na t± chwilê przynajmniej mnie ten w±tek umacnia w tym ¿e nie naprawia siê motocykla korespondencyjnie. Chocia¿ doradzaj± Ci do¶wiadczeni koledzy ,mechanicy ,u¿ytkownicy itd to mo¿e problem le¿y w dok³adno¶ci przekazania objawów. Ka¿dy sugeruje siê przypadkiem na który siê kiedy¶ natkn±³ i próbuje Ci to podpowiedzieæ ( w dobrej wierze oczywi¶cie) ale mo¿e Ty widzisz -s³yszysz te obawy inaczej ,przedstawiasz inaczej. Dla ka¿dego ten sak d¼wiêk bêdzie inny (dla jednego klik klik ,dla drugiego cyk pyk a trzeciego truk truk :-) chcia³em to napisaæ jak najbardziej obrazowo ). Wg mnie to troszkê wró¿enie z fusów. Wyj¶cia s± 2, albo wiêcej. 1- jak siê czujesz na si³ach ,masz czym i gdzie- klucze w rêce, servisówka w zasiêgu wzroku i sam ci¶niesz. 2-albo rozpytaj tu na forum o: a- forumowego mechanika który naprawia ludziom motocykle ,siedzi w tym po uszy i rozwi±za³ ju¿ parê problemów, b - o dobry-polecany serwis w Twojej okolicy.Szkoda czasu na gdybanie bo je¿eli motocyklowi faktycznie co¶ dolega to nie prêdzej to pó¼niej wyl±duje u mechanika (znajomego czy nie) a lepiej wcze¶niej zanim siê grubo narozrabia.
W tej afryce jest wlano Motul w poprzedniej tez by³ Motul
Kolego Zmyler zgadzam siê z Tob± absolutnie- i to bez dwóch zdañ, nawet z filmikem ciê¿ko o jednomy¶lno¶æ :D
Ale przyznam siê: chcia³em mieæ motocykl w idealnym stanie :p
Moto w³a¶nie wróci³o od polecanego mechanika, który stwierdzi³ jak pisa³em wcze¶niej. Nie chce na si³ê kombinowaæ.
Za³o¿y³em ten w±tek z czystej ciekawo¶ci, ¿eby zasiêgn±æ info u ¼róde³, czyli Was, którzy zjedli zêby na afrykach :D
S±dzi³em, ¿e to co¶ oczywistego bêdzie, jednak jak sam stwierdzi³e¶- nigdy nie jest.
Maszyna jak uszyta na miare dla mnie, jezdzi siê super, uwielbiam j±, poza tym nie ma siê do czego czepiæ, wiêc na razie ciesze siê tym co jest.
Je¿d¿e i obserwujê(nas³uchujê) bacznie :at:
szynszyll
18.10.2016, 20:25
No to niech zaufany mechanik sciaga lewa kape i naprawia sprzeglo rozrusznika jak uwaza ze to to. 30 minut roboty - kolektorow nie ma. Zjem czapke uszatke jak w tylnej glowicy stuka sprzeglo rozrusznika w v-ce Hondy :)
Szynszyll - uszatkê filcow± ,futrem podszyt± ?!? :-) :-) :-) ... sorry musia³em
szynszyll
18.10.2016, 21:02
Syberyjskiego pogranicznika dwa lata nie prana :)
w WP mialem strzelbe z 1963 roku heheheh :) uszatce tez podolam. najwyzej suke wygotuje najpierw w lizolu :)
No to niech zaufany mechanik sciaga lewa kape i naprawia sprzeglo rozrusznika jak uwaza ze to to. 30 minut roboty - kolektorow nie ma. Zjem czapke uszatke jak w tylnej glowicy stuka sprzeglo rozrusznika w v-ce Hondy :)
Hehe...z t± czapk± to pojecha³e¶ :haha2:
Mechanior nie twierdzi ze to tyylko w tylnym garku, tylko, ze na górze gdzies, i ¿e mo¿e to byæ sprzêg³o rozrusznika, bo klepie statycznie na wolnych tylko a konstrukcja tego sprzêgla by pasowa³a do tego...
Szynszyl szkoda,ze na drugim koñcu kraju jeste¶ bo bym do ciebie podjechal a tak
tym roku musze odpuscic grzebanie, chyba ze poznam kogo¶ wyspecjalizowanego na naszych sprzêtach w Szczecinie....kogo¶ kto z zamkniêtymi oczami rozbiera i sk³ada te maszyny :D
szynszyll
18.10.2016, 23:09
To nie chodzi ze ja jestem madry i rozkladam z zamknietymi oczami. Ale na boga tora, peruna, amenhotepa - po jaki wuj wyjmowac silnik w takim przypadku?!
Silnik to uklad korbowo-tlokowy podany na sprzeglo i skrzynie. Potem wal albo lancuch. Zasilanie gaznikiem badz wtryskiem, iskra na 4 rozne metody.
PO CO WYJMOWAC SILNIK? zeby co? Zwazyc go? Poruszac wyjsciem ze skrzyni? Czubek go bedzie rozkrecal? Glowice zrzucal? NA CHUJ GO WYJMOWAL z ramy? Bo co dalej? Spytaj czuba co zrobi z tym silnikiem na stole. Jaki ma plan, co dalej?
Pisalem - dzwon i daj mi go do telefonu. Zyskuje przy blizszym poznaniu :)
To co sie dzieje to albo gazniki albo zaplon - albo jedno i drugie razem. Stare hondy sa WIECZNE i metal nie peka. Korby, tloki, skrzynie, sprzeglo wal sa dozywotnie. To nie chinskie BMW :)
W Szczecinie jest dobry mechanik. D³ugi na niego wo³aj±. Dawno go nie widzia³em. Kiedy¶ pracowa³ w Motomarze. Mo¿e podjed¼ zapytaj czy jest i czy by pos³ucha³ i zaopiniowa³. U mnie stuki znalaz³ bezb³êdnie w 2 min.
szynszyll
18.10.2016, 23:31
Popierdolily mi sie watki. To mialo byc do kolegi co mu silnik wyjeli z pc800. W tym watku ja mam zjesc czapke :) nie uchylam sie. Wprowadzam sie w stan nirwany ogladajac foldery BMW. Po tej lekturze zjem i czapke i przy³±cz gazowy do mojej wsi :) i nawet dam sie w obrzadku wschodnim pochowac :)
Wg mnie to przepustnica na tylnim garze bêdê to rozkrêca³ w zimie wiec mo¿e wtedy co¶ siê wyja¶ni
Wg mnie to przepustnica na tylnim garze bêdê to rozkrêca³ w zimie wiec mo¿e wtedy co¶ siê wyja¶ni
Ciekawe.... tutaj znalazlem co¶ na forum o tym, moze Ci sie przyda:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6305
Jak by co, czekam na wnioski
Powodzenia :)
szynszyll
20.10.2016, 09:18
cyt. Wg mnie to przepustnica na tylnim garze
ohohoho :) robi sie coraz ciekawiej :) nie pomylilo Ci sie z HDI?
mozesz mi w kilku slowach opisach mechanizm stukania takiej przepustnicy w RD07?
Dobra panowie z okazji pi±tku i dla obni¿enia ci¶nienia postanowi³em poszukaæ ewentualnych d¼wiêków które mo¿e emitowaæ sprzêg³o rozrusznika i "chyba " mam : https://www.youtube.com/watch?v=Q2pQEb_eu4M&list=RDq_99HTZfgz8&index=13
szynszyll
21.10.2016, 20:03
Od samego poczatku uwazalem ze to cos jak smolenskie fiuuuuuuuu bziuuuuuuu... :)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.