View Full Version : Albania 2009
Witam wszystkich.
Wybieram się z kumplem do Albanii w lipcu. Szukam chętnych. Jazda głównie bezdrożami.Trasa wstępnie przygotowana do dopracowania. Byłem tam już dwa razy, super tereny i klimaty. Termin min. 2 tygodnie max 3 tyg. po 10 lipca wyjazd. Namiastka zdjęć z moich wcześniejszych wypadów tutaj:
http://www.wataha.strefa.pl/index.php?page=podroze&PHPSESSID=3d2f7f441dfd06c75841581e47f73887
Jakaś powitalnia, czy coś?
Albańczycy to mordercy :oldman: Oni zabijają nie winnych serbów :Sarcastic:
Albańczycy to mordercy :oldman: Oni zabijają nie winnych serbów :Sarcastic:
Jasne, a Serbowie to niewiniątka... Szukaj winnych w Kotle Bałkańskim...
Nie no jaja sobie robie ;)
trafna riposta z tym kotłem:oldman:
sorki za dygresję:
nie winnych
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF (http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF) Staram sie pisać poprawnie po polsku (http://tnij.org/pisownia_pcf).
niewinnych;)
Andrzej_Gdynia
12.03.2009, 20:29
Oj! No przecież napisał staram się pisać poprawnie...
Oj! No przecież napisał staram się pisać poprawnie...
no wiem, wiem;)
może załóżmy jakiś temat dla purystów językowych? :umowa::oldman: :D :)
Już jest
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2283
no to super! :)
ale, hola, hola, źli ludzie! :oldman:;)
my tu mamy wątek o Albanii! :)
A już się zmartwiłem że robi się politycznie;-)
No kurde pojechałbym, tylko że zaczyna brakować urlopu w tym roku. Może w 2010. Jeśli będzie taki plan, już się piszę.
P.S. Foty są eleganckie JaroGL
Cześć, chętnie do Was dołączę. Myślę o Albanii od jakiegoś czasu, ale nie mogłem zebrać chętnych. Powiedz jaki macie pomysł na tą wyprawę, jakie miejsca planujecie odwiedzić i czy planujecie jechać z pełnym ekwipunkiem, namiot kuchenka, spanie na dziko itd. Widziałem, że temat już masz sprawdzony i najwyraźniej poprzednie wyjazdy uważasz za udane. Pozdrawiam!
wojtek II
14.05.2009, 09:41
Tez chodzi mi po głowie juz od jakiegos czasu Albania
termin wydaje sie byc przyjazny
chętnie pogadałbym o tym
Już jakiś czas się zastanawiam nad tym pytaniem:
A czemu Albania?
Jak chcecie pooglądać śmieci koło drogi, syf kiłę i mogiłę to wystarczy do naszego pegie-eru jakiegoś pojechać. Chociaż tam tego więcej, to fakt.
wojtek II
14.05.2009, 14:24
właśnie dlatego że brak tam cywilizacji
Już jakiś czas się zastanawiam nad tym pytaniem:
A czemu Albania?
Jak chcecie pooglądać śmieci koło drogi, syf kiłę i mogiłę to wystarczy do naszego pegie-eru jakiegoś pojechać. Chociaż tam tego więcej, to fakt.
Do plusów Albanii ja bym zaliczył:
-zajefajne góry
-nie ma problemów z zakazami wjazdu, ogniskami, noclegami na dziko
-nie ma problemów z władzami
-pełna egzotyka
-No i Albania (wraz z Mołdawią) to chyba dwa najmniej ucywilizowane kraje europejskie
A jeśli chodzi o śmieci to zgodzę się ale w górach śmieci nie uświadczysz.
Wniosek mój jest taki, że Albania jest fajna jeśli celem nie będą asfalty i miasta.
No tam generalnie z niczym nie ma problemu.
Dostaniesz kałacha, koke, here, marlboro i inne marki bez najmniejszego problemu.
Co do najmniejszego ucywilizowania to się zgodzę, szibtari i tyle.
Jakoś ten rodzaj braku ucywilizowania mi raczej nie odpowiada. Ja bym to nazwał "dziczyzną".
Górki fajne to fakt. Ciągną się od Czarnogóry a nawet wcześniej.
W każdym razie powodzenia no i dajcie znać gdybyście planowali przez BG przejeżdżać.
Tez chodzi mi po głowie juz od jakiegos czasu Albania
termin wydaje sie byc przyjazny
chętnie pogadałbym o tym
Widzę, że jesteśmy z tych samych okolic, więc można się spotkać i obgadać temat w jakichś miłych okolicznościach przyrody. JaroGL, z Twojej strony aktualne?
wojtek II
18.05.2009, 08:24
Stoner
dzisiaj niestety wyjezdzam na trzy dni
ale jesli masz chwile w czwartek lub piatek po południu, to ja jestem otwarty na spotkanie
W czwartek po pracy brzmi dobrze- ok. 18 lub później, proponuję jakieś cywilizowane miejsce z WLANem w centrum, to na laptopie będzie można podpatrzeć miejsca, o których każdy z nas myślał. Zaproponuję coś konkretnie na priva bliżej czwartku. Pozdrawiam.
wojtek II
19.05.2009, 12:34
W czwartek po pracy brzmi dobrze- ok. 18 lub później, proponuję jakieś cywilizowane miejsce z WLANem w centrum, to na laptopie będzie można podpatrzeć miejsca, o których każdy z nas myślał. Zaproponuję coś konkretnie na priva bliżej czwartku. Pozdrawiam.
ok jestesmy w kontakcie
Sorry że się tak długo nie odzywałem, ale byłem bardzo zapracowany. Jeśli chodzi o wyjazd to planujemy wyruszyć 18 lub 19 lipca i powrót ok 31. Chcemy jeździć głownie po górach tak aby nie ogladać za wiele śmieci jak ktoś zauważył (Vermosch, Velbona, Kanion Osum, Okna Loury,Tomori itd). Nad morze też planujemy pojechać.
Jak jest ktoś chętny to proszę dzwonić 606283236.
heji
Ja wlasnie wrucilem z Albani tydzien temu
I jestem bardzo zadowolony z wyprawy bylem busem w 5 osob .
No szutry sa tam boskie i planowalem wlasnie wybrac sie at jakos we wrzesniu ale wsumie moze zmienie plan i bym sie przejechal ekipa
A i lu ludzi wstepnie chce jechac
Ps godzine temu miale pierwewza jazde moja afri mmmmmmmmmm :)
Pozdrowki
wojtek II
27.05.2009, 09:08
Samba23,
JaroGL z kolega wyruszją 18.05 wieczorem
ja bede rozmawiał ze Stonerem w tym tygodniu na ten temat
także powoli, ale cos dzieje sie w tym temacie
jakby co pisz na prv
Wojtek wyjazd 18.07, a nie 18.05.
Niedługo napiszę coś więcej na temat trasy.
wojtek II
31.05.2009, 10:03
jasne ze w 18 lipca a nie 18 maja
sorry za czeski błąd
No mnie sie wyklarowalo
jezeli ustawie prace tak ze termin spasi i w polsce w tedy bede to jade na 100%
wiec bede sie staral tak robote ustawic zeby wyszlo a co bedzie to czas pokarze bo ruznie to z ta praca bywa
Witam po tygodniowej przerwie, byłem bez kontaktu mailowego na podlasiu. Z mojej strony wszystko aktualne, co do terminu jestem elastyczny, proponowana data mi odpowiada. Co do Albanii, osobiście chciałem objechać północną jej część: Valbona, Theth itd, jezioro Koman. Nie wiem, czy na południu jest coś równie atrakcyjnego. Natomiast z pewnością chciałem poświęcić też trochę czasu Czarnogórze: na północy kanion Pivy, Tary, Park Durmitor, myślałem o możliwości pojechania południowo zachodnią częścią do Granicy z Albanią, a wracając zahaczyć jeszcze o Cetinje, Lovcen, Kotor. Ale to jedynie moje propozycje.
Zróbcie zdjęcia łodzią podwodnym hamerykańskim. Są tam w jednym jeziorze nad samym morzem :)
No właśnie ma ktoś fotki tych udek?
Tyle razy już słyszałem ale na fotę nie trafiłem.
Ja miałem gdzieś.... :Sarcastic: poszukam. Dla chętncyh dam namiar gdzie stoją (pływają) :)
Fotę chętnie obczaje, żeby wiedzieć czy warto:D
Kiepsko u mnie z czasem, ale postaram sie napisać przynajmniej kawałek z tego co planujemy.
Wyjazd planujemy na sobotę wieczór i jedziemy najkrótszą drogą do Gusinje w Czarnogórze. Tam sie trochę pokręcimy bo są fajne dwie doliny do zwiedzenia i przejeżdżamy przez granicę do Vermosh i dalej przez Shkoder do Komanu skąd wypływa prom widmo do Fierze. Jak już tam dotrzemy kierujemy sie do doliny Valbone jak najdalej. Następnie wracamy do Bajram Curri i przez góry przebijamy sie do Kukes i dalj na południe do Radomire i Peshkopi. Następnym celem będzie Park Narodowy Lure. Jak damy radę pokonać Lure co jest podobno nie lada wyzwaniem kierujemy sie do Librashd.
Dalej jest kilka możliwości jazdy i nie wiem na który wariant się zdecydować dlatego narazie kończe opis. Na pewno chcę pojechać do wąwozu Osum i nad morze.
Aha odnośnie tych łodzi podwodnych to stoją przy półwyspie Karaburun, ale tam nie ma wjazdu. Tereny wojskowe.
Uwaga!
Osoby zainteresowane wyjazdem prosiłbym aby się określiły ostatecznie najlepiej do 21.06.2009, maksymalnie do 26.06.
Chciałbym wreszcie wiedzieć w ile motocykli pojedziemy i poczynić pewne ustalenia i dograć szczegóły.
wojtek II
19.06.2009, 13:13
Uwaga!
Osoby zainteresowane wyjazdem prosiłbym aby się określiły ostatecznie najlepiej do 21.06.2009, maksymalnie do 26.06.
Chciałbym wreszcie wiedzieć w ile motocykli pojedziemy i poczynić pewne ustalenia i dograć szczegóły.
Rozmawiałem wczoraj ze Stonerem
do 26.06. napewno damy odpowiedz czy jedziemy
Panowie, z mojej strony jest pewne że jadę. Jedyne pytanie jest takie, czy wyjedziemy razem (tu problem z terminami u Wojtka, a obaj jesteśmy z Warszawy i byłoby wygodniej jechać razem), czy wyjedziemy z Wojtkiem wcześniej (czwartek 16.07) i spotkamy się wszyscy w poniedziałek w Gusinje lub Vermosh. Niestety w tej opcji my musielibyśmy rozdzielić się i zacząć powrót w pon, 27.07. Co do jednej lub drugiej opcji zadeklaruję się do poniedziałku.
Witam ponownie, potwierdzam, że preferowany przeze mnie termin to 18.07. Jedyna rzecz która mnie niepokoi odnośnie tego terminu to wydanie mi nowego paszportu - byłem przekonany, że 3,5 tyg to aż nadto, okazało się że nie koniecznie, więc jestem skazany na łaskę urzędników i pozostaję dobrej myśli..
Witam ponownie, potwierdzam, że preferowany przeze mnie termin to 18.07. Jedyna rzecz która mnie niepokoi odnośnie tego terminu to wydanie mi nowego paszportu - byłem przekonany, że 3,5 tyg to aż nadto, okazało się że nie koniecznie, więc jestem skazany na łaskę urzędników i pozostaję dobrej myśli..
Można poprosić o przyspieszenie wydania dokumentu. I wcale się zgadzają często.
Ja dostałem w 2 tygodnie a znam kolesia co w 5 dni wyciągnął.
Zadzwoń do urzędu i zapytaj.
Własnie stoner PARYS dobrze prawi. Mozna skrócic powód tylko trzeba chyba jakiś powód podać konkretny typu ślub czy jakiś wyjazd służbowy i da sie skrócić do 2 tyg.
Możesz też Pani jakieś dobre winko podrzucić to na pewno pomoże :) W końcu jedziemy podbijać dziką Europę.
Słuchajcie, uśmiechałem do Pani w okienku i byłem elegancko ubrany. Wyczułem pozytywne wibracje i bezsilność Pani urzędniczki, powiedziała że tryb pilny już nie działa, ale dała mi prywatny numer telefonu i zaprosiła na kolację ;)
Tak w ogóle weszły nowe paszporty biometryczne ze skanem linii papilarnych i chyba sami nie wiedzą w jakim tempie pójdzie ich wyrabianie. Istnieje podobno paszport tymczasowy wydawany w trybie przyspieszonym, ale musiałbym im chyba udowodnić, że zmarła moja albańska rodzina. Zadzwonię za tydzień i spytam jak idzie. Podejrzewam, że nie jesteście elastyczni czasowo, żeby przesunąć datę wyjazdu, gdyby okazało się, że się nie wyrobią do 18.07?
no to po obgadaniu sprawy z Jaro oficjalnie chciał bym sie dopisać dop listy na wyprawe :) :at:
Witam nowego członka załogi. Jest nas więc 4 lub 5 na ten moment.
Myslałem trochę jak ułożyć dalszą drogę z Librazhd i po konsultacji z innymi podróżnikami doszedłem do wniosku, że pojedziemy nad jezioro Ohryd. Dokonałem małej korekty drogi pomiedzy Parkiem Narodowym Lure a Librazhd, ponoć to najbardziej hardcorowa droga na Albanii, namiastka drogi śmierci z Boliwii :at:. Z nad jeziora Ohryd pojedziemy przez Korce do Quafezez gdzie odbijemy drogą na Frasher. Bedzie to też ciekawy odcinek z przejazdem po moście rampowym. Potem pojedziemy przez Permet do gorących źródeł i stamtąd w kierunku wąwozu Osum i miasta Corovode. Tam czeka nas wyjazd na najwyżej położony punkt w Albanii gdzie da sie wjechac 2380 m npm.
Gdy jeszcze bedziemy mieli czas to jedziemy najkrótszą drogą nad morze do przełęczy Llogorase. nocleg nad morzem i powrót wzdłuż wybrzeża do Czarnogóry.
wojtek II
25.06.2009, 19:31
właśnie dzisiaj wytargowałem sobie we fabryce urlop
takze zgłaszam swoja gotowosc i dopisuje sie do listy na wyprawe
no to bedzie wesoło , na czym kto sie wybiera ??? ja najprawdopodobniej na viadrze...
My uderzamy waszym sladem na poczatku sierpnia tak ze bydła nie róbcie coby nas nie rozstrzelali ;)
wojtek II
29.06.2009, 15:39
no to bedzie wesoło , na czym kto sie wybiera ??? ja najprawdopodobniej na viadrze...
ja oczywiscie na swojej królowej
to na ile motorów jedziemy ?
:at::Dmnie powiezie królowa:D:at:
to na ile motorów jedziemy ?
z tego co mi wiadomo 4 albo 5 :)
Na dziś jedzie nas 5 sztuk. Krzychu załatwił urlop wczesniej i nie musimy na niego czekać więc wyjeżdżamy w sobotę po południu 18.07.
Mam takie pytanie z innej beczki do wszystkich.
Czy jesli odpisze długość i szerokość geograficzną z programu Google Earth to czy mi sie to sprawdzi potem z rzeczywistością?
Dziś rozmawiałem z jeszcze jednym chętnym, właśnie przesiada się na KTM ADV 990 z mniejszego moto, miał porozmawiać z JaroGL o szczegółach. Wygląda na to, że z moim BMW 650 Dakar będę najmniejszym pojemnościowo i najlżejszym przedstawicielem wagi średniej. W ten weekend, po zmianie przedniej gumy z Metz Enduro na TKC 80 (co dało mi komplet tego modelu) testowałem sprzęt w mazurskich lasach i przyznam, że w terenie jeździ się genialnie. Na asfalcie już inna bajka, ale ujdzie. Ze zużyciem tylnej opony jest jednak nieco gorzej, niż się spodziewałem, po ok 3000km wykazuje widoczne ślady zużycia i chyba na wyjazd powinienem założyć nową, ale myślę że to wina dynamicznej jazdy po miejskim asfalcie. Przy okazji przestroga - cudem uniknąłem wczoraj przy ok. 100 km/h poważnego wypadku po tym jak seicento stojące na poboczu nagle wjechało przede mnie, żeby nawrócić w przeciwnym kierunku. Rzecz się miała na trasie Białystok Warszawa przy dużym nasileniu ruchu, gdyby nie zdążył usunąć się z mojego toru jakieś 1,5 m przede mną nie pisałbym tego posta. Inna opona nic by tu nie pomogła, hamowałem ledwie 2-3 metry.
Mam takie pytanie z innej beczki do wszystkich.
Czy jesli odpisze długość i szerokość geograficzną z programu Google Earth to czy mi sie to sprawdzi potem z rzeczywistością?
Sprawdziłem, działa genialnie, pod warunkiem, że w google earth i w navi posługujesz się tymi samymi jednostkami - stopnie lub stopnie minuty sekundy :)
No to stoner ładnie szalejesz. :at: Powiedz czy myslałeś cos żeby pokombinować z zębatkami?
Co do lokalizacji to tak mnie to zastanowiło bo dostałem dł i szer geograficzną jednego skrętu od gościa który tam byl fizycznie i odczytał z navigacji i jest bardzo duza rozbieżność kilka lub nawet kilkanaście km od miejsca na Google Earth, a ja tu trochę punktów sobie wypisałem i nie chcial bym żeby moja praca poszła na marne :mad:. Pojediem uwidim.
wojtek II
30.06.2009, 09:22
ostatnio kupiłem sobie przewodnik po Albanii ( podobno w miarę aktualny )
autorka podaje w nim strony intrnetowe z których można ściągnąć stare radzieckie i jugosłowiańskie mapy, po robocie pogrzebie troszeczke moze sie przydadzą
Odnośnie map, na allegro dostępne są za 8 zł skany radzieckich map wojskowych 1:50000, całej albanii. Zamierzałem je kupić i wgrać do mojej telefonicznej nawigacji. 2 minusy to: nazwy są pisane cyrlicą i nie są skalibrowane.
JaroGL jak będziesz miał taką listę punktów podziel się nią, postaram się je wpisać do navi. Szczerze to moim zdaniem google earth pozwala na kompletne wytyczenie tras, bo doskonale widać rzeźbę terenu i niektóre drogi, których być może w ogóle na mapie nie ma. Trzebaby tylko usiąść razem, przejechać się wirtualnie i powpisywać niektóre współrzędne. Problem o którym piszesz (rozbieżność) prawdopodobnie jest wynikiem użycia różnych jednostek, sam tak miałem testując te rozwiązania pod Warszawą. Upewnij się, że zarówno nawigacja jak w google earth jednostki ustawione są na stopnie i wartość po przecinku, i problem powinien zniknąć. Z napędem nie kombinowałem, albo na trasie będę dojeżdżał do punktu postoju później, chociaż jak rozmawiałem z Wojtkiem WojtekII, Afri wcale też demonem prędkości nie jest i myślę, że będziemy się wszyscy toczyć ze 120 km/h.
wojtek II
30.06.2009, 10:20
Stoner, musimy sie spotkac i obgadac temat
Pany, mam dobrą mape Albani na garmina i na inne navi też :) Kto był wie, że im mniej znaków na drodze i ludzi tym robi sie fajniej. I baaaardzo Wam zazdroszcze że nie mogo pojechać się tam powłóczyć :Sarcastic:
Pany, mam dobrą mape Albani na garmina i na inne navi też :) Kto był wie, że im mniej znaków na drodze i ludzi tym robi sie fajniej. I baaaardzo Wam zazdroszcze że nie mogo pojechać się tam powłóczyć :Sarcastic:
Rambo a masz pod windows mobile 5 ??
Pany, mam dobrą mape Albani na garmina i na inne navi też :) Kto był wie, że im mniej znaków na drodze i ludzi tym robi sie fajniej. I baaaardzo Wam zazdroszcze że nie mogo pojechać się tam powłóczyć :Sarcastic: jak masz pod garmina albanie i czarnogore
to bym byl zainteresowany:D
jak masz pod garmina albanie i czarnogore
Rambo nie ma? Rambo ma pod wszystko mapy przecież.
I tak jak kolega pisze im dalej od "cywilizacji" tym lepiej bo czyściej hehe.
Jeżeli chodzi o mapy to ja mam dwie sztuki 1:400 000 i drugą 1:220 000. Ta druga mapa jest wg mnie super bo są na niej nawet ścieżki którymi się motorkiem nie przejedzie. Ponadto podrukowałem z Google Earth kilka newralgicznych miejsc i odpisałem współrzędne rozjazdów itp.
Najwiekszy problem jest z Parkiem Narodowym Lury bo na Google jest widok nieostry i sie nie da nic sprawdzić ani wydrukować dlatego też tam bedzie najwiekszy hardcore. Jeżeli Stoner masz mozliwość nabyć te mapy wojskowe to głównie weź środkową Albanie.
Jeżeli chodzi o mapę Albanii Garmina to też bym był zainteresowany tylko ciekaw jestem czy są tam drogi o których my tu rozmawiamy, bo główne drogi to są niepotrzebne.
Zdobyłem również słowniki Al-Pl i Pl-Al, gramatykę i rozmówki. Język masakra.
Np. cześć to tungjatjeta, a x wymawia się jak polskie "dz":dizzy:
tungjatjeta - ciezkoo przepisac !!! a wypowiedziec !?
nauczymy sie:D
pare :chleje: i bedziem dyskutowac z nimi do rana :)
Jaro a napisz jeszcze jak jest piwo po ichniejszemu :umowa:
Rambo a masz pod windows mobile 5 ??
tak, po zainstalaniu np interfacesu Igo8
jak masz pod garmina albanie i czarnogore
Mam aktualną mape MNE I AL :)
Jutro dopytuję się o urlop. Jeżeli dostanę jadę z Wami. Nie zapeszam odezwę się jutro !!!! (zaniżam pojemność XL600V)
tak, po zainstalaniu np interfacesu Igo8
czy to jest lepsze od am5.3 ??
igo8 na napewno lepszą mape Albani niż am5.3
Paszport chyba będzie, pierwsze przymiarki z bagażem poczynione. JaroGL, chyba jako jedyny jechałeś częścią trasy, powiedz jak się przygotować z jedzeniem na wyjazd, nie wiem, czy zakładać, że raz na 2 dni uda się coś kupić i zjeść obiad, czy raczej nastawiać się na branie na 80% wyjazdu suchego prowiantu na cały dzień, a takie śniadanka i obiady zajmują dużo miejsca w kufrach. Do całej grupy mam pytanie odnośnie czegoś do pompowania opon, kluczy nasadowych, kamery i przetwornicy z 12V na 220V, czy ktoś zamierza brać którąś z tych rzeczy?
Chciałem poinformować, że ostatecznie jedziemy w 6 motków. Tak więc zamykam listę.
Wyjeżdżamy 18.07 po południu. Zbiórka u mnie w Tarnowie ok 13.
Paszport chyba będzie, pierwsze przymiarki z bagażem poczynione. JaroGL, chyba jako jedyny jechałeś częścią trasy, powiedz jak się przygotować z jedzeniem na wyjazd, nie wiem, czy zakładać, że raz na 2 dni uda się coś kupić i zjeść obiad, czy raczej nastawiać się na branie na 80% wyjazdu suchego prowiantu na cały dzień, a takie śniadanka i obiady zajmują dużo miejsca w kufrach. Do całej grupy mam pytanie odnośnie czegoś do pompowania opon, kluczy nasadowych, kamery i przetwornicy z 12V na 220V, czy ktoś zamierza brać którąś z tych rzeczy?
Mysle nad kupnem kamery tylko nie wiem w co zainwestować :mur:
Przetwornicy nie mam ale bede miał ładowarke pod mini usb jak by ktoś potrzebował :)
Stoner z tego co wiem to kris ma wziąść kompresorek.
Przetwornicy nigdy nie brałem, a do czego byś to potrzebowal? Wszelakie ładowarki (telefon, aparat, akumulatorki, kamera) wpinamy do gniazda zapalniczki.
Co do jedzenia to trochę musimy mieć ze sobą. Myślę że tak na dwa dni.
Zamówiłem dla każdego swojską konserwe 0,8 kg, do tego zupki trzeba wziąść, a resztę będziemy dokupywać.
Zmieniam właśnie aparat, nie wiem, czy z usb da się ładować, ale coś poradzę. Myślę, że z dojazdem zrobimy tak, że spotkamy się gdzieś na trasie, bo jest kilka mini grupek, każda z innego miejsca zaczyna, więc tak byłoby najwygodniej i bez stresu. Ważne, żeby za polską jechać tą samą trasą i gdzieś tam się spotkać, tylko trzbaby tę trasę ustalić. Jest kilka opcji drogi do Belgradu, a później nr 22 na Kosovo, czy nr 21 na Czarnogórę (Prijepolie). Ktoś coś proponuje?
Zmieniam właśnie aparat, nie wiem, czy z usb da się ładować, ale coś poradzę.
Jesli moge cos doradzić - przy zmianie aparatu - kupić albo na paluszki - wtedy ładowarka na gniazdo załatwia sprawe albo kupując aparat na aku - kupić akcesoryjną ładowarkę do baterii - ładowaną właśnie z gniazda - pytać w sklepach fotograficznych. Jak nie ma - to raczej zmienić model aparatu.
Przetworniama sens jesli mamy np laptopa. Ale i tak sądzę ze to samochodowe urządzenie. No i pobór... Nie zostawisz tego raczej bez chodzącego silnika...
albo na paluszki - wtedy ładowarka na gniazdo załatwia sprawe albo kupując aparat na aku - kupić akcesoryjną ładowarkę do baterii
Właśnie dziadostwo ma akumulatorek i nigdzie nie mogę znaleźć akcesoryjnej ładowarki samochodowej i nigdzie też nie piszą, czy przez USB da radę ładować.. a aparat w swojej klasie podobno nie ma równych.
Hej,jeżeli ktoś jest chętny na wyjazd do Albani w terminie 1-16.08 to serdecznie zapraszamy.
Na razie jadą dwie AT(4osoby)+znajomi Land Rover Discovery(4osoby).
Bardziej nastawiamy się na Góry ,ale że jedziemy tam pierwszy raz,to różnie może być.
Moto,landek,przygotowane(kostki,osłony,itd).
Spanie oczywiście na dziko i pod namiotami,chyba że warunki pogodowe nie pozwolą to kwaterki,motele itd.
Jak ustalimy dokładnie trasę to podam info.
Zdrówko
Jest kilka opcji drogi do Belgradu, a później nr 22 na Kosovo, czy nr 21 na Czarnogórę (Prijepolie). Ktoś coś proponuje?
Ja z kolegą z TA wydumałem sobie wstępnie taką traskę
<TABLE style="WIDTH: 271pt; BORDER-COLLAPSE: collapse" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=360><COLGROUP><COL style="WIDTH: 52pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 2523" width=69><COL style="WIDTH: 77pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 3730" width=102><COL style="WIDTH: 142pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 6912" width=189><TBODY><TR style="HEIGHT: 15pt" height=20><TD style="BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BORDER-LEFT: #3f3f3f 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: #f2f2f2; WIDTH: 52pt; HEIGHT: 15pt; BORDER-TOP: #3f3f3f 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: #3f3f3f 0.5pt solid" class=xl67 height=20 width=69>Droga nr</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BORDER-LEFT: #3f3f3f; BACKGROUND-COLOR: #f2f2f2; WIDTH: 77pt; BORDER-TOP: #3f3f3f 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: #3f3f3f 0.5pt solid" class=xl67 width=102>Kierunek</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BORDER-LEFT: #3f3f3f; BACKGROUND-COLOR: #f2f2f2; WIDTH: 142pt; BORDER-TOP: #3f3f3f 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: #3f3f3f 0.5pt solid" class=xl67 width=189>Uwagi</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Szeged (Węgry)</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>53</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Subotice</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Granica z Serbią</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>22</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Novi Sad</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Srem. Kamenice</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Park narodowy</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Valjevo</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Od Šobotac żółta</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl68>Pozega</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl68>odbić na drogę nr 5</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>5</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl68>Čačak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl68>runda wokół parku</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Prijepolje</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>na granicę Gostun</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Bijelo Polje</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>2</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Majkowac</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>brak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Zabijak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>wzdłuż Tary</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>brak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Piwskie jezioro</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>przez park Durmitor do 18</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>18</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Podgorica</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>18</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>granica w Tuzi</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR></TBODY></TABLE>
<TABLE style="WIDTH: 271pt; BORDER-COLLAPSE: collapse" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=360><COLGROUP><COL style="WIDTH: 52pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 2523" width=69><COL style="WIDTH: 77pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 3730" width=102><COL style="WIDTH: 142pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 6912" width=189><TBODY><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; WIDTH: 52pt; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17 width=69>brak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; WIDTH: 77pt; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 width=102>Virpezar</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; WIDTH: 142pt; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 width=189>brzegiem jeziora Skoderskiego</TD></TR></TBODY></TABLE>
Stoner miejsce wyjazdu jest ustalone czyli Tarnów. Trasa też jest ustalona, więc nie wiem gdzie na trasie chcesz sie spotykać i jaką inna trasa jechać na Belgrad? U mnie trzeba przeglądnąc jeszcze bagaze i odrzucić to co sie dubluje niepotrzebnie tak więc jeszcze raz powtarzam, że wszyscy musimy sie spotkać u mnie w domu 18.07 do godz max 14.
Co do gniazda USB to podobno przez nie można ładować ale tego nie testowałem.
Matek samochód to fajna rzecz bo zabiera bagaz i w razie w służy pomocą, ale będziecie uwiazani i trasa którą na motorze przejechałbyć w godzinę bedziesz jechał 3. I nic nie pomorze nawet to że jest on podniesiony itd, bedzie zawalidrogą i tyle. Tak dla przykładu to drogę przez Teth motorem przejedziesz w jeden dzień, terenówką min. 2 dni itd.
JaroGL, do tej pory była w zasadzie mowa o punktach trasy w Albanii, a o dojeździe nic mi nie wiadomo, bo tego ostatecznie nie ustaliliśmy. Jako, że jadę jednym z mniejszych motków i od razu informowałem, że nie pocisnę autostradami szybciej niż 120, byłem gotów wyjechać wcześniej, żeby jechać swoim tempem i nie opóźniać tych, co polecą szybciej, żeby na dojazdówce się relaksować, a nie spinać pośladki. WojtekII też chciał raczej na luzaku dojechać, a razem ruszamy z Warszawy. Więc zakładałem, że spotkam/y się z Wami gdzieś na trasie. Ale jeśli zmieniasz tryb dojazdu z hardcore na wycieczkowy nie ma najmniejszego problemu, będzie wesoło. Z dublujących się rzeczy będę miał zupki chińskie, majtki do pływania i ręcznik, ale ich nie zostawię :). Pozdrawiam.
Pomysł ze spotkaniem się w Tarnowie jest ok, faktycznie można się przepakować i polecieć jedną trasą od początku. Co do prędkości przelotowej to 120 jest super eXtra ok, jestem za.
wojtek II
07.07.2009, 08:40
myslę że trzeba zadać sobie pytanie, czy jedziemy w sobote do wieczora, nocujemy gdzieś i w niedzielę rano dalej w szos. Czy bez wzgledu na godzine jedziemy aż do Czarnogóry. Jak Panowie to widzicie ?
Właśnie dziadostwo ma akumulatorek i nigdzie nie mogę znaleźć akcesoryjnej ładowarki samochodowej i nigdzie też nie piszą, czy przez USB da radę ładować.. a aparat w swojej klasie podobno nie ma równych.
to raczej zmien aparat albo kup tyle baterii ile wynosi dystans pomiedzy gniazdkami :)
Sprawdź w media ładowarka GP szybka z kablem również do standartowej wtyczki aku. Warta kasy!
Przepraszam pospieszyłem się, kup drugi aku, ja miałem jeden i od biedy wystarczał.
pozdrowienia dla uczestników - JaroGL, a martwiłeś się o chętnych !
talaxon
BUELL ULYSSES
talaxon faktycznie na początku nie było zainteresowania, ale w końcu powstała niezła ekipa. Szkoda, że się nie zdecydowałeś na wyjazd, ale może następnym razem.
Juz powoli zaczynam odliczać dni do wyjazdu, dogrywam wszystkie rzeczy.
niestety moja ciągnie mnie do żabojadów, ale ... myślę że coś jeszcze razem zbroimy !?
Dziś pierwszy raz założyłem kostki. W terenie super, na asfalcie moto jest takie miękkie, prowadzi się inaczej niż na tourancach, zaciesnia zakręty. Myślałem, że opony będą głośne na asfalcie a tu cisza :). Hamowanie bez wiekszych zmian.
Ja z kolegą z TA wydumałem sobie wstępnie taką traskę
<table style="width: 271pt; border-collapse: collapse;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="360"><colgroup><col style="width: 52pt;" width="69"><col style="width: 77pt;" width="102"><col style="width: 142pt;" width="189"></colgroup><tbody><tr style="height: 15pt;" height="20"><td style="border-style: solid solid none; border-color: rgb(63, 63, 63) rgb(63, 63, 63) rgb(236, 233, 216); border-width: 0.5pt 0.5pt medium; background-color: rgb(242, 242, 242); width: 52pt; height: 15pt;" class="xl67" height="20" width="69">Droga nr</td><td style="border-style: solid solid none none; border-color: rgb(63, 63, 63) rgb(63, 63, 63) rgb(236, 233, 216); border-width: 0.5pt 0.5pt medium medium; background-color: rgb(242, 242, 242); width: 77pt;" class="xl67" width="102">Kierunek</td><td style="border-style: solid solid none none; border-color: rgb(63, 63, 63) rgb(63, 63, 63) rgb(236, 233, 216); border-width: 0.5pt 0.5pt medium medium; background-color: rgb(242, 242, 242); width: 142pt;" class="xl67" width="189">Uwagi</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border: 0.5pt solid windowtext; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17"></td><td style="border-style: solid solid solid none; border-color: windowtext; border-width: 0.5pt 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66"></td><td style="border-style: solid solid solid none; border-color: windowtext; border-width: 0.5pt 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66"></td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17"></td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Szeged (Węgry)</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66"></td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">53</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Subotice</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Granica z Serbią</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">22</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Novi Sad</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66"></td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">21</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Srem. Kamenice</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Park narodowy</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">21</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Valjevo</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Od Šobotac żółta</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">21</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl68">Pozega</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl68">odbić na drogę nr 5</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">5</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl68">Čačak</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl68">runda wokół parku</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">21</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Prijepolje</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">na granicę Gostun</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">21</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Bijelo Polje</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66"></td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">2</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Majkowac</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66"></td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">brak</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Zabijak</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">wzdłuż Tary</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">brak</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Piwskie jezioro</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">przez park Durmitor do 18</td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">18</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">Podgorica</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66"></td></tr><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border-style: none solid solid; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt; background-color: transparent; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17">18</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66">granica w Tuzi</td><td style="border-style: none solid solid none; border-color: windowtext; border-width: medium 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent;" class="xl66"></td></tr></tbody></table>
<table style="width: 271pt; border-collapse: collapse;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="360"><colgroup><col style="width: 52pt;" width="69"><col style="width: 77pt;" width="102"><col style="width: 142pt;" width="189"></colgroup><tbody><tr style="height: 12.75pt;" height="17"><td style="border: 0.5pt solid windowtext; background-color: transparent; width: 52pt; height: 12.75pt;" class="xl66" height="17" width="69">brak</td><td style="border-style: solid solid solid none; border-color: windowtext; border-width: 0.5pt 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent; width: 77pt;" class="xl66" width="102">Virpezar</td><td style="border-style: solid solid solid none; border-color: windowtext; border-width: 0.5pt 0.5pt 0.5pt medium; background-color: transparent; width: 142pt;" class="xl66" width="189">brzegiem jeziora Skoderskiego</td></tr></tbody></table>
Trasa optymalnie ok.
Jak będziecie przejeżdżać fruską górę to tu możecie sobie postój zaplanować. Na samej górze jest polana "motocyklowa" i 2 czy 3 fajne restauracje.
Poza tym jadąc od Novego Sadu na samym "vencu" jak się skręci w górę do lasu w lewo to się dojeżdża do toru crossowego. Zresztą można fajnie przejechać cały grzebień fruskiej góry. Jest też oczywiście miejsce ze zniszczoną w bombardowaniu wieżą.
Stamtąd droga przez Rumę w kierunku na Sabac (a nie Sobotac) jest równa płaska i generalnie nudnawa. Tyle, że niedaleko a już od Sabca do Valjeva zaczyna się ciekawie. Tu drogę wyremontowali i jest fajny asfalcik i zakręty także można podnóżki poprzycierać.
Między Valjevo a Pozega jest skręt na Divcibare (przed Kosijerić). Fajny objazd jest - wjeżdża się do góry a potem w kierunku na południe i wyjeżdża się znowu na trasę Cacak - Pozega. Ewentualnie można jeszcze wydłużyć skręcając za Jezevica w kierunku na Dobrinja/Pranjanji. Znaków się tu nie spodziewajcie - ludzi trzeba pytać o drogę.
Dalej też można trochę zmodyfikować traskę. Jak chcecie to wam dopiszę co i jak.
No to szerokości.
Jakbym jechał wzdłuż Tary, to lepiej jest jechać w górę niz w dół. Lepiej widać kanion, bo jak jedziemy w dół to dzieli nas od niego jeszcze asfalt. Choć zużycie paliwa mniejsze ;)
Trasa optymalnie ok.
Jak będziecie przejeżdżać fruską górę to tu możecie sobie postój zaplanować. Na samej górze jest polana "motocyklowa" i 2 czy 3 fajne restauracje.
Poza tym jadąc od Novego Sadu na samym "vencu" jak się skręci w górę do lasu w lewo to się dojeżdża do toru crossowego. Zresztą można fajnie przejechać cały grzebień fruskiej góry. Jest też oczywiście miejsce ze zniszczoną w bombardowaniu wieżą.
Stamtąd droga przez Rumę w kierunku na Sabac (a nie Sobotac) jest równa płaska i generalnie nudnawa. Tyle, że niedaleko a już od Sabca do Valjeva zaczyna się ciekawie. Tu drogę wyremontowali i jest fajny asfalcik i zakręty także można podnóżki poprzycierać.
Między Valjevo a Pozega jest skręt na Divcibare (przed Kosijerić). Fajny objazd jest - wjeżdża się do góry a potem w kierunku na południe i wyjeżdża się znowu na trasę Cacak - Pozega. Ewentualnie można jeszcze wydłużyć skręcając za Jezevica w kierunku na Dobrinja/Pranjanji. Znaków się tu nie spodziewajcie - ludzi trzeba pytać o drogę.
Dalej też można trochę zmodyfikować traskę. Jak chcecie to wam dopiszę co i jak.
No to szerokości.
Wszelkie sugestie wskazane. Tarę pod górkę też się przemyśli. W końcu ma to być wyjazd pod znakiem opadniętej szczęki i zagotowanych jajek. Problemem jest ograniczenie czasowe 10-11 dni, a chcielibyśmy zaliczyć Teth, bo pomysł wyjazdu wyszedł od zobaczenia urokliwej fotki z tamtych stron.
Nie jechałem jeszcze przez Słowację (wjedziemy autostradą Brno - Bratysława) i Węgry.
Jest coś, na co uważać, aby nie przepłacić i nie spowolnić?
<TABLE style="WIDTH: 271pt; BORDER-COLLAPSE: collapse" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=360><COLGROUP><COL style="WIDTH: 52pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 2523" width=69><COL style="WIDTH: 77pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 3730" width=102><COL style="WIDTH: 142pt; mso-width-source: userset; mso-width-alt: 6912" width=189><TBODY><TR style="HEIGHT: 15pt" height=20><TD style="BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BORDER-LEFT: #3f3f3f 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: #f2f2f2; WIDTH: 52pt; HEIGHT: 15pt; BORDER-TOP: #3f3f3f 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: #3f3f3f 0.5pt solid" class=xl68 height=20 width=69>Droga nr</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BORDER-LEFT: #3f3f3f; BACKGROUND-COLOR: #f2f2f2; WIDTH: 77pt; BORDER-TOP: #3f3f3f 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: #3f3f3f 0.5pt solid" class=xl68 width=102>Kierunek</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #ece9d8; BORDER-LEFT: #3f3f3f; BACKGROUND-COLOR: #f2f2f2; WIDTH: 142pt; BORDER-TOP: #3f3f3f 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: #3f3f3f 0.5pt solid" class=xl68 width=189>Uwagi</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Szeged (Węgry)</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext 0.5pt solid; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>53</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Subotice</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Granica z Serbią</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>22</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Novi Sad</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 50.25pt; mso-height-source: userset" height=67><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 50.25pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl67 height=67>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl67>Srem. Kamenice</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; WIDTH: 142pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl71 width=189>Park narodowy. Na Fruska góra jest polana motocyklowa z knajpą. Możliwość przejechania grzebieniem góry.</TD></TR><TR style="HEIGHT: 180.75pt; mso-height-source: userset" height=241><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 180.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl67 height=241>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl67>Valjevo</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; WIDTH: 142pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl70 width=189>Od Šabac Ciekawa droga z nowym asfaltem. Między Valjevo a Pozega jest skręt na Divcibare (przed Kosijerić). Fajny objazd jest - wjeżdża się do góry a potem w kierunku na południe i wyjeżdża się znowu na trasę Cacak - Pozega. Ewentualnie można jeszcze wydłużyć skręcając za Jezevica w kierunku na Dobrinja/Pranjanji. Znaków się tu nie spodziewajcie - ludzi trzeba pytać o drogę.</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl69>Pozega</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl69>odbić na drogę nr 5</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>5</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl69>Čačak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl69>runda wokół parku</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Prijepolje</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>na granicę Gostun</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>21</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Bijelo Polje</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>2</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Majkowac</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>brak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Zabijak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>wzdłuż Tary</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>brak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Piwskie jezioro</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>przez park Durmitor do 18</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>18</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Podgorica</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>18</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>granica w Hotit</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Koplik</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Teth</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Shkoder</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17>brak</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Virpezar</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>brzegiem jeziora Skoderskiego</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Cetinje</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 38.25pt" height=51><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 38.25pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=51></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl67>Kotor</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; WIDTH: 142pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl70 width=189>Objechać zalew Kotorski i przeprawić się na powrót do Tivat. Chwila laby.</TD></TR><TR style="HEIGHT: 12.75pt" height=17><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 12.75pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=17></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66>Dubrovnik</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR><TR style="HEIGHT: 25.5pt" height=34><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext 0.5pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; HEIGHT: 25.5pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66 height=34></TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; WIDTH: 77pt; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl70 width=102>Słowenia, Austria, Czechy</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: windowtext 0.5pt solid; BORDER-LEFT: windowtext; BACKGROUND-COLOR: transparent; BORDER-TOP: windowtext; BORDER-RIGHT: windowtext 0.5pt solid" class=xl66></TD></TR></TBODY></TABLE>
Chłopy podpowiedzcie na co szczególnie zwrócić uwagę w kwestii przygotowania moto. Po wrocławskim spotkaniu z JaroGL nabrałem pokory do tego wyjazdu :) Zapowiada się GRUBE szutrowe enduro. W zeszłym roku po drodze do Grecji w Afri padł regulator, tyle tylko, że udało się dojechać do cywilizacji i go wymienić. W Albanii będzie raczej nie możliwe. Nie chcę przesadzać i pakować ze sobą drugiego motocykla. Może macie jakieś sugestie.
Zabieracie ze sobą dętki czy tylko zestawy naprawcze !?
A i jescze jedno, kto bierze kufry a kto pakuje całe manele na grzbiet ?
Pytanie szczególnie do Krisa, Wojtka i Dubla (podobieństwo motorów).
07 A-gent
12.07.2009, 22:47
Nie jechałem jeszcze przez Słowację (wjedziemy autostradą Brno - Bratysława) i Węgry.
Jest coś, na co uważać, aby nie przepłacić i nie spowolnić?
na Słowacji masa nieoznakowanych radiowozów i nie wyglądających jak nieoznakowane radiowozy:haha2:
Od wjechania do Czech, do samego Belgradu dzida !!!! :)
wojtek II
13.07.2009, 11:14
Chłopy podpowiedzcie na co szczególnie zwrócić uwagę w kwestii przygotowania moto. Po wrocławskim spotkaniu z JaroGL nabrałem pokory do tego wyjazdu :) Zapowiada się GRUBE szutrowe enduro. W zeszłym roku po drodze do Grecji w Afri padł regulator, tyle tylko, że udało się dojechać do cywilizacji i go wymienić. W Albanii będzie raczej nie możliwe. Nie chcę przesadzać i pakować ze sobą drugiego motocykla. Może macie jakieś sugestie.
Zabieracie ze sobą dętki czy tylko zestawy naprawcze !?
ja zabieram i dentki, i zestaw naprawczy
Kufry alu i centralny - mam nadzieje że uda mi sie jakoś zapakować
( a tobołów troche będzie )
Panowie, nie jestem grafikiem, ale przygotowałem projekt nalepki wyprawowej. Nie przyjmuję słów krytyki i propozycji zmian projektu tylko czekam na info, czy ktoś chce i ile sztuk. Format A5, cena ok. 8 zeta/sztuka. Dostawa osobista przeze mnie na trasę wycieczki. Wygląda tak:
Od wjechania do Czech, do samego Belgradu dzida !!!! :)
Orintujesz się, czy Budapeszt jest trudny do przejechania, tak jak to w róznych wątkach opisywano, czy jest to już przeszłość i duje się autostradą na obrzeżach? Czy za te ich autobanki trzeba płacić jakieś myto?
Orintujesz się, czy Budapeszt jest trudny do przejechania, tak jak to w róznych wątkach opisywano, czy jest to już przeszłość i duje się autostradą na obrzeżach? Czy za te ich autobanki trzeba płacić jakieś myto?
jest obwodnica. wjeżdzacie chyba M zero i dajecie na M pięć. na 1 cpn kupuje winiete na 4 dni chyba za 8eu.
Będziecie tylko przejeżdżać przez Węgry? A tam przypadkiem nie ma opłaty dla moto i samochodów jednodniowych? http://abc.onet.pl/2029,1064801,,wegry,kontent.html
Rambo: jaki koszt "autostrad" w Serbii jest mniej więcej, w kierunku Turcji? Czy może bardziej opłaca się bokiem jechać?
Będziecie tylko przejeżdżać przez Węgry? A tam przypadkiem nie ma opłaty dla moto i samochodów jednodniowych? http://abc.onet.pl/2029,1064801,,wegry,kontent.html
Rambo: jaki koszt "autostrad" w Serbii jest mniej więcej, w kierunku Turcji? Czy może bardziej opłaca się bokiem jechać?
Węgry mają tylko winiete. Słowacja i Czechy opłat na moto nie ma. Cała Serbia od Szeged do Nisz to na jeden moto pewnie ze 100zł
Z tego linku co podał Misza to jest jedno novum w stosunku do lat poprzednich. Widze że Madziary wprowadziły zniżkę 50 % dla motocykli. Super!
Czy jestescie pewni, że na Słowacji na moto nie potrzeba winiety na autostrade? Bo różne są opinie. A odcinek pomiędzy Preszovem a Koszycami ma kilkanascie km węc nie ma sensu kupować. Lepiej ominać tym bardziej, że droga biegnie tuż przy autostradzie.
Aha w Serbii jedziemy autostradą tylko do Nowego Sadu więc jeśli dobrze pamietam to płacimy tylko na jednych bramkach. Ktoś był ostatni? Coś sie zmieniło w tej kwestii?
Pytanie szczególnie do Krisa, Wojtka i Dubla (podobieństwo motorów).[/quote]
ja zabieram boczne giwi , zamiast centralnego worek nieprzemakalny i tankbag...
Z tego linku co podał Misza to jest jedno novum w stosunku do lat poprzednich. Widze że Madziary wprowadziły zniżkę 50 % dla motocykli. Super!
Czy jestescie pewni, że na Słowacji na moto nie potrzeba winiety na autostrade? Bo różne są opinie. A odcinek pomiędzy Preszovem a Koszycami ma kilkanascie km węc nie ma sensu kupować. Lepiej ominać tym bardziej, że droga biegnie tuż przy autostradzie.
Aha w Serbii jedziemy autostradą tylko do Nowego Sadu więc jeśli dobrze pamietam to płacimy tylko na jednych bramkach. Ktoś był ostatni? Coś sie zmieniło w tej kwestii?
Na Słowacji i w Czechach na bank nie ma winiet dla motocykli.
Płacicie tylko na ostatniej bramce przed Novym Sadem. Ale to też można ominąć jadąc inną drogą z Suboticy do Novego Sadu.
Pozdrav
Węgry mają tylko winiete. Słowacja i Czechy opłat na moto nie ma. Cała Serbia od Szeged do Nisz to na jeden moto pewnie ze 100zł
No bo kto to jeździ autostradami w Serbii motocyklem?
Cwaniacy zaklejają numery i ponoć gówno mogą im zrobić. Śmigają koło szlabanu i laskę kładą.
:)A i jescze jedno, kto bierze kufry a kto pakuje całe manele na grzbiet ?
ja zabieram boczne giwi , zamiast centralnego worek nieprzemakalny i tankbag...[/quote]
ja pakuje sie w 2 alu i centralny plus torba na bak mam nadzieje że sie pomiszcze
biore zestaw naprawczy i detke do przodu bo na tył nie mam zapasu (jak sie uda zakupic to bedzie i na tył):)
Panowie, nie jestem grafikiem, ale przygotowałem projekt nalepki wyprawowej. Nie przyjmuję słów krytyki i propozycji zmian projektu tylko czekam na info, czy ktoś chce i ile sztuk. Format A5, cena ok. 8 zeta/sztuka. Dostawa osobista przeze mnie na trasę wycieczki. Wygląda tak:
dla mnie 2 szyuki prosze :)
motormaniak
15.07.2009, 16:03
No bo kto to jeździ autostradami w Serbii motocyklem?
Cwaniacy zaklejają numery i ponoć gówno mogą im zrobić. Śmigają koło szlabanu i laskę kładą.
Jak jechałem w seszłym roku do Grecji to wiele osób tak robiło - ale raz za szlabanem stała Policja i od razu zatrzymywała.
Z tego co pamietam to opłaty wyniosły circa 22 euro (w Serbii)
Paszport jest do odbioru!! A było gorąco.. 2 dni przed wyjazdem. uff
No to stoner gratulacje. Trochę adrenaliny przed wyjazdem nie zaszkodzi.;)
Dla mnie jedną naklejkę.
Konserwy mam!
Paszport jest do odbioru!! A było gorąco.. 2 dni przed wyjazdem. uff
i jedna naklejeczka dla mnie , prosze i dzieks
dzieki wszystkim za mile towarzystwo i zajebiaszczy wypadzik !!!
wojtek II
04.08.2009, 08:15
też chciałbym przyłaczyć się do podziękowan, naprawde było zaje.........
oj działo sie działo :)
pozdro dla was
A może coś napiszecie na tematy wyjazdu? Ile km zrobiliście ile wydaliście jakieś orientacyjne ceny. Jakieś info praktyczne? No i wrażenia. I czy w ogóle warto sie tam wybierać;)
Wreszcie dopadłem kompa. Wypad myślę udany, dużo wrażeń i przygód, mamy szutrów i kamieni narazie dość. Widoki przednie, brak cywilizacji w górach i straszny gorąc, który dał nam sie najbardziej we znaki. Niestety nie objechaliśmy całej zaplanowanej trasy głównie ze względu na stan dróg w górach, gdzie przejechanie 200 km za cały dzień graniczyło z cudem. Do tego dochodziły drobne naprawy powstałe od wszcząsów bądź uslizgów.
Albanii zmienia sie z roku na rok, widac że czynione są przygotowania do asfaltowania dróg, tak wiec jak ktoś chce przezyć to co my to niech sie tam jak najszybciej wybiera bo niedługo ruszy tam cała masa turystów tak jak to sie stało np. z Czarnogórą.
Zdjęcia postaram się wrzucić jak je dostane od fotoreporterów, chyba że oni sami to zrobią.
Pozdrowienia dla wszystkich uczestników i forumowiczów.
kilka fotek z Albanii i Czarnogory http://picasaweb.google.pl/kris9070/Albania09II?authkey=Gv1sRgCMGtmbuR2cPL6AE#
widac po fotach ze zajebiscie sie bawiliscie, ale dajcie jakies opisy, szczegolnie do:
miejsc, gleb, dziewczyn :)
Do wszystkich uczestników wyjazdu mile wspominających drogę do Burrel:
przeczytajcie artykuł, który znalazłem a gazecie:
http://wyborcza.pl/1,75477,6909843,Czy_podczas_wojny_w_Kosowie_dochod zilo_do_transplantacyjnych.html (http://wyborcza.pl/1,75477,6909843,Czy_podczas_wojny_w_Kosowie_dochod zilo_do_transplantacyjnych.html)
Całe szczęście, że buchnęli mi komórkę, a nie nerkę :)
A na pytania marekzg i Ron'a odpowiem tak: cały urok Albanii kryje się w miejscach mało popularnych wśród samych albańczyków - o to nie trudno, bo większość miejsc w górach jest trudno dostępna ze względu na zły stan dróg. Widoki po prostu zwalają z nóg, to były najbardziej zjawiskowe krajobrazy jakie do tej pory widziałem. Dodając do tego temperatury jakie tam panowały, kurz i tempo w jakim próbowaliśmy pokonywać wyznaczoną trasę daje to wrażenie brania udziału w rajdzie Dakar. Z informacji praktycznych: 1) Euro przyjmowane jest wszędzie gdzie byliśmy, wychodzi nieco drożej niż płacąc w Lekach (ich waluta), ale się da. 2) Od sierpnia albańczycy zaczynają wakacje i odludne miejsca w których bywaliśmy podobno wcale wtedy nie są już takie odludne. Trudno w to uwierzyć, ale jeżdżąc po parku Lura, jadąc drogą, która mimo, że jest na mapie okazała się być od 15 lat od pewnego miejsca nieprzejezdna, znaleźliśmy Hotelik obsługiwany przez pewnego przemiłego przemytnika. Byliśmy tam jedynymi gośćmi, a hotelik był na totalnym zadupiu. Ów miły przemytnik - manager hotelu powiedział, że w sezonie ma ponad 100 osób w hotelu i namiotach i są imprezy z dj.. dodam, że dojazd tam moim focusem wykracza poza możliwości mojej bujnej wyobraźni.. 3) Należy nabrać dystansu do jakości dróg zaznaczonych na mapie (jeśli w ogóle uda się wam ją zdobyć) - zdarzyło nam się jadąc drogą widoczną na mapie przeprawiać się przez rzekę! 3) najładniejsze dziewczyny były w Serbii 4) nie woźcie zapasowego paliwa tak jak ja to robiłem, nie ma to sensu 5) woda w strumieniach jest za**** zimna, ma jakieś 3 cm temperatury 5) menu w centralnej albanii składa się z 4 dań: cevapi, zupa ala gulasz, sałatka szopska, sałatka grecka 6) fajki i piwo są wszędzie - cena ok. 1 eurokto chce jechać i podziwiać dzikie, piękne, odludne miejsca niech się spieszy, zachodzą tam dynamicznie zmiany: leją asfalty, ludzie się bogacą, będzie coraz więcej turystów. Co do gleb było ich kilka, na szczęscie uszkodzenia umożliwiały dalszą jazdę. Chętnie tam wrócę zobaczyć to, czego nie zdążyliśmy odwiedzić. Dużo jest do opowiadania o tym co tam widzieliśmy.
consigliero
12.08.2009, 08:10
W parku Teth odcinek z Koplik to 3 godziny a o Teth do Szkodry bite 6 godzin i mówimy o 70 km samochodem terenowym.
A na pytania marekzg i Ron'a odpowiem tak: cały urok Albanii kryje się w miejscach mało popularnych wśród samych albańczyków - o to nie trudno, bo większość miejsc w górach jest trudno dostępna ze względu na zły stan dróg. Widoki po prostu zwalają z nóg, to były najbardziej zjawiskowe krajobrazy jakie do tej pory widziałem. Dodając do tego temperatury jakie tam panowały, kurz i tempo w jakim próbowaliśmy pokonywać wyznaczoną trasę daje to wrażenie brania udziału w rajdzie Dakar. Z informacji praktycznych: 1) Euro przyjmowane jest wszędzie gdzie byliśmy, wychodzi nieco drożej niż płacąc w Lekach (ich waluta), ale się da. 2) Od sierpnia albańczycy zaczynają wakacje i odludne miejsca w których bywaliśmy podobno wcale wtedy nie są już takie odludne. Trudno w to uwierzyć, ale jeżdżąc po parku Lura, jadąc drogą, która mimo, że jest na mapie okazała się być od 15 lat od pewnego miejsca nieprzejezdna, znaleźliśmy Hotelik obsługiwany przez pewnego przemiłego przemytnika. Byliśmy tam jedynymi gośćmi, a hotelik był na totalnym zadupiu. Ów miły przemytnik - manager hotelu powiedział, że w sezonie ma ponad 100 osób w hotelu i namiotach i są imprezy z dj.. dodam, że dojazd tam moim focusem wykracza poza możliwości mojej bujnej wyobraźni.. 3) Należy nabrać dystansu do jakości dróg zaznaczonych na mapie (jeśli w ogóle uda się wam ją zdobyć) - zdarzyło nam się jadąc drogą widoczną na mapie przeprawiać się przez rzekę! 3) najładniejsze dziewczyny były w Serbii 4) nie woźcie zapasowego paliwa tak jak ja to robiłem, nie ma to sensu 5) woda w strumieniach jest za**** zimna, ma jakieś 3 cm temperatury 5) menu w centralnej albanii składa się z 4 dań: cevapi, zupa ala gulasz, sałatka szopska, sałatka grecka 6) fajki i piwo są wszędzie - cena ok. 1 eurokto chce jechać i podziwiać dzikie, piękne, odludne miejsca niech się spieszy, zachodzą tam dynamicznie zmiany: leją asfalty, ludzie się bogacą, będzie coraz więcej turystów. Co do gleb było ich kilka, na szczęscie uszkodzenia umożliwiały dalszą jazdę. Chętnie tam wrócę zobaczyć to, czego nie zdążyliśmy odwiedzić. Dużo jest do opowiadania o tym co tam widzieliśmy.
Byłem tam na początku lipca, ale jechaliśmy inną trasa.
Właściwie mam takie same spostrzeżenia. Na mapie mieliśmy zaznaczoną drogę, która była dopiero w budowie, lub lokalesi nam mówili, że ta, którą jedziemy, za parę kilometrów już się kończy, co nam się zdarzyło parę razy.
Najgorszy dzień dla nas to 50km asfaltem (dojazd) i 64 po kamolach, dwa razy się cofaliśmy, bo ścieżka nam się skończyła... Miałem wtedy serdecznie wszystkiego dość.
Nawet w górach, na pełnym zadupiu, był ktoś, kto mówi po angielsku.
Mapę dostaliśmy na pierwszej stacji tuż po przekroczeniu granicy, tam też wymieniliśmy walutę (oczywiście była to prywatna inicjatywa pracownika stacji), większych problemów płaceniem plastikiem nie było, choć nie wszędzie akceptują kartę Visa.
Widzę, że bawiliście się tak samo dobrze jak i ja:):Thumbs_Up:
http://picasaweb.google.pl/MaciekRP/Albania2009WgUkasza#
W parku Teth odcinek z Koplik to 3 godziny a o Teth do Szkodry bite 6 godzin i mówimy o 70 km samochodem terenowym.
Czyli tak, jak mówił chłopak z fotki.
Po przejechaniu tej drogi nie dziwi, że trasę określają tam godzinami, a nie kilometrami :). Nie wiem jak inni, ale ja jako leszcz w takim terenie urobiłem się tam po same łokcie. O 11.40 ruszyliśmy z Koplik, 50 minut dalej skończył się asfalt. Po kolejnych 90 minutach piliśmy zimną cole na wlocie do Teth. Droga z Teth w stronę Shkoder, do asfaltu zajęła nam 4,5 godziny. Afri zaskoczyła mnie, że przeszła tą drogę bez strat i spaliła niewiele więcej niż na autostradzie.
jesli ktos z was tam nie byl to nie wybierajcie sie tam...ten kraj wciaga jak narkoryk (tak slyszalem o tych uzywkach...) :)
a tu co taka cisza??
chłopaki piszcie coś!! ja nie pisze bo mnie zaraz za ortografie pojadą itp :)
sprzety zreanimowane ????
pozdro
ee nie bylo tak zle zeby zaraz reanimowac.... ;) ;) ;)
kilka fotek z Albanii i Czarnogory http://picasaweb.google.pl/kris9070/Albania09II?authkey=Gv1sRgCMGtmbuR2cPL6AE#
To ja się ośmielę zapytać bo mnie to ciekawi:)
1. Gdzie to jest?
Fotki nr: 113,41,196
2. Gdzie dokładnie jest hotelik przemytnika w Lure?
3. Jak to jest z trasą w Lure tzn którędy ona biegnie bo na mapach googli mam problem z odszukaniem. No i dlaczego jest nieprzejezdna? Jakieś fotki?
Z góry dzięki za pomoc.
No i gratulejszyns, zajebisty wyjazd.:Thumbs_Up:
No właśnie Kris, jest okazja, żeby wrócić do tematu śladu gps. Sam bym się chętnie dowiedział gdzie byłem.
Co do pytania 2:
Hotelik znalazłem kiedyś nawet w necie: http://www.alban.hu/pol/lura_main.htm
Niestety nie jestem w stanie wskazać dokładnie jego lokalizacji.
A ta droga, to był zdaje się odcinek zaznaczony na papierowej mapie, pomiędzy Fushe-Lure a Burrel. Dojechaliśmy mniej więcej na wysokość tego hoteliku i koleś przekonywał nas, że do Burrel nie dojedziemy, bo kamienie zasypały drogę dawno temu. Chyba cofnęliśmy się do Fushe-Lure, i przez Krej-Lure, Kurbnesh, Urake dojechaliśmy do Burrel. Po drodze przejeżdzając przy tym moście widocznym na zdjęciu o które pytałeś. Postaram się dołączyć zdjęcia z drogi koło hoteliku (fotki autorstwa Wojtka)
OOOOOO :) widze swoją afri :D
jak mi sie fajnie tym kamieniem klepało tą osłone:D
wojtek II
22.12.2009, 14:36
Ta droga była tragiczna
a wszystko przez samogon albański spożywany poprzedniej nocy
Stoner, dzięki za info!
Prześledzę całość z mapą i jeśli będę miał jeszcze pytania to pozwolę sobie jeszcze zaśmiecić wątek:)
Ta droga była tragiczna
a wszystko przez samogon albański spożywany poprzedniej nocy
Wszystko co złe i niedobre było przez samogon :D:haha2:
Eeee widze, ze sobie chłopaki przypomnieli o wycieczce. Wniosek taki że zima za oknem i wzieło was na wspominki :)
Ja dzień przed wigilią spotkałem się z Krzychem i dostałem od niego ostatnie brakujace foty więc mam komplet, bo na zdjecia od Tomka vel STRUŚ juz nie licze, no chyba że ktoś z pozostałych członków ekipy ma od niego foty i film to bardzo prosze o kontakt.
Wracajac do fotek od krzyśka to sa odjazdowe, wszystko dzieki temu, że go zmuszałem na każdym kroku do robienia zdjęć :p. Postaram się je wrzucić na picasso jak sie naumiem :dizzy:.
Wojtek i Stoner podrzućcie do siebie aktualne telefony bo kiedyś próbowałem dzwonic i głucho jest.
Jakie plany na przyszły rok?
plany na przyszly rok ??? z jakies 20 tysi ;-) . Stoner nie panikuj zczytam ta mape ... to i podrzuce zainteresowanym ;-)
Stoner, dzięki za info!
Prześledzę całość z mapą i jeśli będę miał jeszcze pytania to pozwolę sobie jeszcze zaśmiecić wątek:)
A to żadne zaśmiecanie, może dopiero w te zimowe wieczory w końcu się napisze kilka słów o tym wyjeździe.
A w ogóle, to mogliśmy o tym pogadać na ostatnim spotkaniu grupy warszawskiej w Furkocie, ale co się odwlecze to nie uciecze, skoro mieszkamy w tym samym mieście.
JaroGL, namiary poszły na priv. Zdjęć od Tomka nie mam, ale bardziej zależy mi na śladzie gps od Krisa, więc Kris, będę Cię o to molestował do skutku :D.
Plany na przyszły rok - moje głównie rodzinne, ale jak się uda, to przynajmniej Ukraina.
wojtek II
04.01.2010, 12:20
JaroGL, nr.tel. poszedł na priv.
jak ktokolwiek będzie miał zdjęcia od Tomka to ja też chcę.
Też byłem w Albanii w podobnym terminie co Wy. Jednak po bezdrożach jechaliśmy bardziej na południe - namiastka fotek z naszego wyjazdu pod linkiem:
http://www.roztoczeriders.com/albania%202009%20hac.htm
oraz opis naszej trasy w dużym skrócie - ale dzień po dniu pod linkiem:
http://www.roztoczeriders.com/mail%20glazio%20-%20albania%202009.htm
Elo Głaziu nie wiedziałem ze kupiłeś 03:) Zdrowia kolego:)
Albania by Majo:)
2008 - http://picasaweb.google.com/motocyklieta/AlbaniaGrecjaWakacje2008#
2007 - http://picasaweb.google.com/motocyklieta/Albania2007ByMajoXl600lm#
Dzięki chłopaki za aktualne dane.
Podliczyłem zdjęcia i jest ich w sumie 1524 nie licząc tych co jeszcze ma Tomek.
Przed chwilą udostępniłem zdjęcia zrobione aparatem Krzyśka. Łezka się w oku kręci bo za oknem zima, a ja taki ciepłolubny jestem.
Tu link: http://picasaweb.google.com/JarekGS/Albania2009# mam nadzieje że działa.
Pasowałoby jeszcze jakąś opisówke sklecić :umowa:, ale u mnie nadal z czasem nie za bardzo a tu przecież trzeba jakiś wyjazd opracować na przyszły rok tzn na obecny 2010 :):at:.
Wracajac do Albanii to jeszcze raz muszę sie tam wybrać i zwiedzic to co nie udało się w tym roku, ale narazie ciągnie mnie gdzieś dalej na wschód. Co z tego wyjdzie okaże się niebawem.
He he - nawet nie zauważyłem. Już nie mam RD03. Nie patrzyłem na to przy logowaniu ;-)
Dzięki chłopaki za aktualne dane.
Podliczyłem zdjęcia i jest ich w sumie 1524 nie licząc tych co jeszcze ma Tomek.
Przed chwilą udostępniłem zdjęcia zrobione aparatem Krzyśka. Łezka się w oku kręci bo za oknem zima, a ja taki ciepłolubny jestem.
Tu link: http://picasaweb.google.com/JarekGS/Albania2009# mam nadzieje że działa.
Pasowałoby jeszcze jakąś opisówke sklecić :umowa:, ale u mnie nadal z czasem nie za bardzo a tu przecież trzeba jakiś wyjazd opracować na przyszły rok tzn na obecny 2010 :):at:.
Wracajac do Albanii to jeszcze raz muszę sie tam wybrać i zwiedzic to co nie udało się w tym roku, ale narazie ciągnie mnie gdzieś dalej na wschód. Co z tego wyjdzie okaże się niebawem.
nie aparatem krzyska - tylko krzysiek zrobil...;)
Witam Afrikanerów
jako że nie znalazłem na tym szacownym forum powitalni pierwszego posta/zapytanie pisze w najbardziej mnie aktualnie interesującym wątku.
Czy ktoś z Was wybiera się do Albanii północnej w okresie maj/czerwiec tego roku ?
jako że nie znalazłem na tym szacownym forum powitalni
http://www.africatwin.com.pl/showthread.php?t=69&page=189:umowa:
Witam
Artuditu
02.03.2010, 19:56
http://www.africatwin.com.pl/showthread.php?t=69
już się poprawiłem, dzięki za pokierowanie
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.