View Full Version : ..co robic w Portugalii?
Czesc!
Wyruszam w piątek do Portugalii (start z Anglii), no i tak sobie uswiadomilem, ze niebardzo wiem, co chce tam zobaczyć ;-)
W dodatku całkowicie nie wiem, co fajnego można robic we Francji (raczej polnoc i zachod kraju). Czy możecie podac ciekawe miejsca czy tam trasy?
W Hiszpanii to pol biedy, bo polece sobie polnoca kraju i będzie raczej fajnie. W Portugalii mam za cel Cabo da Roca. I więcej nie wiem ;-)
Czy jakies dobre dusze pomoga?
Raczej interesują mnie widoki (góry), stare starocie i urokliwe male miasteczka. Duzych miast się boje.
Dziekuje i pozdrawiam
Tez tak pomyslalem,hehe...Masz takie cos Jak Google i Youtube-Wystarczy minimum checi i bedziesz wszystko wiedziec.
robertG7
07.09.2016, 18:53
Jeżeli północ Francji to koniecznie Calais :)
Andrzej_Gdynia
07.09.2016, 22:47
Porto
Masz 5 miejscowości w stronę Algavre - jedziesz wybrzeżem - zwiedzasz każda - Porto i Lizbona po 1
dniu. Polecam Św Vincentego i chwile na plażach Lagos.
Pozdro z Portugalii.
PS koniecznie zabytki Rzymian i Maurow. Reszta jak u nas - kościoły i klasztory.
Chętnie podłączę się pod wątek.
Wybieram się do Porto na 4 dni.
Możecie podpowiedzieć konkretne miejscówki, knajpy, winnice itp?
Klasyki znajdę sobie w necie, bardziej zależy mi na mniej popularnych miejscach.
Prawdopodobnie wypożyczę furę, więc okolice też wchodzą w grę.
Z góry dzięki!
Ciekawe tereny są na północy Portugalii przy granicy z Hiszpanią. Park narodowy Peneda-Geres oraz Reserva de la Biosfera Transfronteriza i Park Montesinho (nie wiem czy można ale tam fajne szuterki :drif:).
Jak ktoś lubi zabytki to Porto i Lizbona.IMO po jednym dniu na te miasta to będzie dużo za mało. W Lizbone must see a raczej must be Bairro Alto z tym że wyłącznie wieczorem :D.
bigboykr
08.09.2016, 10:45
C
Możecie podpowiedzieć konkretne miejscówki, knajpy, winnice itp?
Z winnic to polecam Calem i Sandemana.
Obie masz dostępne w samym porto (oczywiście mówię o piwnicach, bo hodowle są w regionie. Białe porto Calem lub "lepsze" gatunki Sandemana dostarczą Ci dobry humor od rana do wieczora ;)
Leżeć na plaży nad oceanem, pić wino, jeść owoce morza :)
Na dole - koniecznie Tavira - koniecznie.
pamietam, że w Lisbonie mieli fajne ocenarium i kolejkę górską nad zatoką oraz pionowe tramwaje łączące dzielnice...
aha, warto wybrać się na surfing np do Peniche lub Lagos, Algavre
PZDR
Qter
Dzięki za pomysły, w tygodniu siądę i poczytam.
Jeśli znajdę coś więcej to podrzucę.
Pln Francja
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mont_Saint-Michel
I plaza Omaha!
https://www.facebook.com/InfoLizbona/
dzięki wszystkim za odzew!!
w sumie miałem bardzo ograniczony czas, w dodatku jechałem do tej portugalii z anglii nieco na skroty - przez szwajcarie ;-)
w samej portugalii zatrzymałem się w porto - piękne miasto, jestem zachwycony..
no i potem się wybrałem na cabo da roca - genialne miejsce..
generalnie klimaty w portuglii bardzo mi się spodobaly, chce tam wrocic ;-)
w dwa tygodnie przejechałem moim biednym XTkiem 7,5 tys. km, lacznie ma teraz 192 tys. km przebiegu..
po drodze stracilem gwint na nakrętce trzymającej zebatke zdawcza (przyspawana w warsztacie w montpelier), a potem w drodze powrotnej zrobila się dziura w rurze wydechowej i spalanie zaczelo szalec.. izolowałem to na wszelkie sposoby, w końcu wzialem puszke po napoju, pocialem na kawałki i kleiłem gruba tasma.. nic to nie pomoglo, zużycie i tak kosmiczne.. wymiana swieczki tez nie pomogla..
ale generalnie było super!!
Ty gościu,chyba zdjęcia jesteś winien jakieś wszystkim?Nie sądzisz?
:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:
:haha2:
Przepraszam.
www.yeuop.pl
Będę zbyt upierdliwy jak poproszę o przeklejenie do wątku?Choć kilka?
Kilku zdjęć? Przeciez jak klikniesz na link, to masz wszystkie.
Już kilka razy spotkałem się z tego typu prośbami. W jakim celu?
Pamiętam Twoją traskę do Mongolii, we mnie masz fana :bow:
Czesc!....Czy jakies dobre dusze pomogą... Dziekuje i pozdrawiam
Kilku zdjęć? Przeciez jak klikniesz na link, to masz wszystkie.
Już kilka razy spotkałem się z tego typu prośbami. W jakim celu?
Ano w takim celu kolego, by było lepiej :)
Jak szukałeś pomocy to nie otrzymałeś linka http://google.pl z dopiskiem "tam jest wszystko" tylko userzy pisali co wiedzieli.
Poza tym ktoś (Calgon) Cię o to najzwyczajniej prosi. To chyba nie jest trudne :)
Ps
A od strony technicznej to Twoja strona zawiera reklamy, których tu nie lubimy i chodzi przeraźliwie wolno. Nie po to płacimy gruby hajs za serwer żeby czekać godzinami na foty i oglądać reklamy :) ;) :)
Nie boj się, nie zarabiam nic na reklamach na blogu. Z reszta powinienem był wywalić te reklamy już dawno.
Napisze ci szczerze, jak to wygląda z mojej strony, chociaż nie oczekuje, ze takie wyjaśnienie spotka się z czyimkolwiek zrozumieniem. Bardzo często opisuje kazda moja podróż na necie (i nie tylko) w trzech roznych jezykach i (nie musisz wierzyc) spisanie każdej takiej relacji+wklejenie zdjęć zajmuje naprawdę godziny, godziny, godziny.... Stad stwierdziłem, ze dosyć tego, chce mieć wszystko na jednym miejscu (mój blog) i najwyżej wszystkim zainteresowanym podaje linka. Lenistwo? Możesz to tak nazwac, ale ja już dostaje drgawek na sama myśl o kolejnym wklejaniu zdjęć czy tekstu :)
A teraz czekam na fale hejtu!
Fal hejtu nie bedzie bo to nie fejsbuk :)
Ale jak sam widzisz czasem zapytanie sie osob o cos jest lepsze niz czytanie li tylko netu. Mamy tu calkim pokazna baze danych i wiedzy na temat calego swiata. I nie wynika ona z tego ze mamy linki do innych stron, bo google i tak ma ich najwiecej, ale z tego ze zywe osoby, ktore czasem sie spotykaja zamieszczaja tu swoje opisy ze zdjeciami.
Ciebie nie prosimy przeciez abys tworzyl cos od nowa. Wystarczy copy i paste z bloga. I moze byc tylko w jednym jezyku ;)
Mamy taki dzial fotorelacje gdzie ludzie umieszczaja linki do swoich stron. Zajrzyj i sobie poogladaj. 80% nieaktualnych. A wejdz w dzial podroze. I foty i opisy sa w 100% aktualne :)
Fal hejtu nie bedzie bo to nie fejsbuk :)
Ale jak sam widzisz czasem zapytanie sie osob o cos jest lepsze niz czytanie li tylko netu. Mamy tu calkim pokazna baze danych i wiedzy na temat calego swiata. I nie wynika ona z tego ze mamy linki do innych stron, bo google i tak ma ich najwiecej, ale z tego ze zywe osoby, ktore czasem sie spotykaja zamieszczaja tu swoje opisy ze zdjeciami.
Ciebie nie prosimy przeciez abys tworzyl cos od nowa. Wystarczy copy i paste z bloga. I moze byc tylko w jednym jezyku ;)
Mamy taki dzial fotorelacje gdzie ludzie umieszczaja linki do swoich stron. Zajrzyj i sobie poogladaj. 80% nieaktualnych. A wejdz w dzial podroze. I foty i opisy sa w 100% aktualne :)
Jak ja Ciebie lubię czytać :D +500 ml do następnego spotkania.
Jak ja Ciebie lubię czytać :D +500 ml do następnego spotkania.
Wzniosłem się na wyżyny :)
Przyjmuję owe 500 i podzielę się swoim ;)
Wystarczy kopiuj i wklej? No niebardzo ;-) Zdjecia się same przekleja? W dodatku o ile serwer typu imageshack padnie (tak było w moim przypadku, tzn po prostu zrobil się platny), to wówczas z całej relacji robia się nici.
Dobrze, trudno, każdy z nas ma w tej kwestii odmienny punkt widzenia. Ciesze się natomiast, ze potrafiliśmy ze sobą spokojnie porozmawiać - i to pomimo odmiennych zdan. Nie przywykłem do czegos takiego z innych forumow motocyklowych ;-)
Wystarczy kopiuj i wklej? No niebardzo ;-) Zdjecia się same przekleja? W dodatku o ile serwer typu imageshack padnie (tak było w moim przypadku, tzn po prostu zrobil się platny), to wówczas z całej relacji robia się nici.
Dobrze, trudno, każdy z nas ma w tej kwestii odmienny punkt widzenia. Ciesze się natomiast, ze potrafiliśmy ze sobą spokojnie porozmawiać - i to pomimo odmiennych zdan. Nie przywykłem do czegos takiego z innych forumow motocyklowych ;-)
Kurdę .. za ten czas dyskutowania ... już by było po sprawie :)
Yeuop nasze forum przyjmie Twoje fotki, bez żadnego imageshack i nawet samo pozmienia wielkość zdjęć. Walisz prosto z komputera i tyle :)
Portugalia piękny Kraj jest co robić https://goo.gl/photos/TzX73Ryrj7Nm1W5C8 po drodze Francję Czechy Niemcy..... opcji mnóstwo a Portugalię polecam
Ja też się podpytywałem o Porto :D
Na relację się raczej nie zdobędę, ponieważ nie specjalizuję się w miastach ;)
Tak czy inaczej, poniżej wklejam kilka fotek dla potomnych.
Wszystko robione komórą więc nie narzekać!
Jeśli ktoś ma jakieś pytanka to śmiało.
Na początek troszkę motoryzacji:
68149
68150
68151
68152
68153
68154
68155
68156
68157
68158
68159
68160
68161
68162
68163
68164
68165
W ramach kontynuacji wrzucam kilka fotek.
Lecą w kolejności, tak jak zwiedzaliśmy.
W zasadzie każde miejsce mogę odszukać na mapie gdyby ktoś potrzebował.
Przynajmniej tak mi się wydaje ;)
Tak wygląda tunel metra, którym możemy dostać się z lotniska aż do centrum za około 3E.
68723
W Porto znajduje się kilka spektakularnych mostów. Są wysokie i rzucają się w oczy. Na jednym z nich (najbliżej oceanu) można wykupić wycieczkę i przejść się po łuku z asekuracją alpinistyczną. Raczej lipa ale można :)
68724
Warto przejść na drugą stronę rzeki (południową) ponieważ znajdują się tam pozostawione same sobie ruinki. Na starym kościółku gnieżdżą się ptaki, jest sporo Kormoranów i zero turystów.
68725
68734
68727
Najbardziej charakterystyczny most. Można go pokonać dołem i górą na piechotkę.
68728
Trzeba pamiętać, żeby trzymać ręce przy sobie!
68729
Porto jak się pewnie sporo osób domyśliło słynie z Porto. Winnice znajdują się jednak kilkadziesiąt kilometrów w górę rzeki. Można jednak zwiedzić winiarnie, których jest dosyć sporo, a koszt to około 50 zł (w tym 3 kieliszki wina)
68730
Ciąg dalszy tunelu metra :)
68731
Most w całej okazałości:
68732
Ja tam chce wrocic poznym latem, jestem oczarowany tym krajem ;-)
Jak to powiedziała kolezanka, która tam trochę pomieszkala na wymianie studenckiej - Portugalia to fajne zderzenie tradycji i nowoczesności.
Oba mosty kratownicowe projektu ucznia Eiffela, w rzeczywistości robią dużo większe wrażenie. Chcę tam znów być:drif:
Kilka słów znajdziecie też tu: http://archeopasja.pl/2017/01/20/20-rzeczy-ktore-musisz-zrobic-w-porto-w-fotograficznym-skrocie/
Winnice znajdują się kilkadziesiąt kilometrów w górę rzeki, a towar trzeba było jakoś transportować.
68903
Na okolicznych dachach tygiel kulturowy ;)
68904
Miłośnicy kotów znajdą coś dla siebie. Ten wbrew pozorom żyje i ma się dobrze!
68905
Trzeba pamiętać, że picie wina to rytuał, który odbywa się tylko w wybranych miejscach.
68906
Jedną z najbardziej znanych atrakcji w Porto jest zabytkowy tramwaj. Przejazd około 3 E i można nim dojechać nad ocean. Na zdjęciu zajezdnia.
68907
Typowa kamieniczka
68908
Dla nas raczej egzotyka ;)
68909
My mamy gruszki na wierzbie, oni maja róże...
68910
Monitoring miejski
68911
Turyści w Porto przyjmowani są z otwartymi ramionami
68912
Owoce są zdecydowanie bardziej okazałe. Tu np. ananas:
68913
No i na koniec suszarnia miejska
68914
EDYCJA: Nie wiem czemu obraca mi zdjęcia bo w pliku na kompie wszystko jest poprawnie... :confused:
Dokonałem właśnie bardzo ciekawej obserwacji!
Kolega Yeuop nie wrzucił fotek z wyjazdu.
Skończyło się na pisemnym pouczeniu od kilku osób.
Sytuacja zapoczątkowała dyskusję, która wygenerowała 16 postów.
Następnie ja wrzuciłem kilka fotek i odzew był od dwóch osób... w tym Yeuopa :)
Nie oczekiwałem poklasku jednak ta dysproporcja skłania do refleksji:
Śpieszmy się czytać relacje, tak szybko odchodzą!
No ale nie po to się tu spotkaliśmy, żeby gadać o głupotach ;)
W poszukiwaniu winiarni kręcimy się po małych uliczkach. Zero ludzi, tajemnicze bramy, mury i takie tam. Trochę mi to przypominało klimaty z Desperado :)
68959
Mieszkańcy obserwują okolicę z ukrycia:
68960
Będąc w Porto oczywiście warto zwiedzić winiarnię, jednak trzeba mieć świadomość, że nie będzie to mołdawskie Milestii Mici...
68961
Podczas każdego wyjazdu trzeba znaleźć chwilę na zadumę ;)
68962
W drodze do oceanu naszą uwagę przykuł zameczek znajdujący się po drugiej stronie rzeki. Nie wiem co się tam znajduje, ale robi wrażenie. Taki trochę bajkowy: https://www.google.pl/maps/@41.1467536,-8.6580345,3a,16.5y,162.08h,91.16t/data=!3m6!1e1!3m4!1sC2JqP6pOug_uWW4bw08vxQ!2e0!7i1 3312!8i6656!6m1!1e1
68963
Mobilna szafa :)
68964
Nad oceanem główną atrakcją (w listopadzie) jest latarnia morska.
68965
Woda nie była może najcieplejsza, jednak w myśl zasady "potrzymaj mi piwo, coś ci pokażę"...
68966
Zachód słońca i tankowce oczekujące na wejście do portu
68967
No i Porto
68968
Poncki, z mojej stronę mogę napisać tyle. Zaglądam do tego wątku, przeglądam zdjęcia które wrzucasz i zacząłem przeglądać połączenia lotnicze. Dzięki! :)
Dzięki Krakus :Thumbs_Up:
Generalnie jak ktoś ma coś do powiedzenia to niech pisze.
Następnym będzie łatwiej :)
Na koniec jeszcze kilka fotek.
Szczególnie polecam miejscówkę, która jest tutaj:
https://www.google.pl/maps/place/41%C2%B008'22.9%22N+8%C2%B037'26.8%22W/@41.139681,-8.625206,18z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d41.139681!4d-8.624109
To wzgórze z rewelacyjnym widokiem.
Troszkę trzeba się przejść ale warto (pierwsze dwa zdjęcia):
69036
69037
Jedzenie i picie:
Supermarket - dział rybny
69038
69039
69040
Ceny w knajpie:
69041
Ostatniego dnia zdecydowaliśmy się na długi spacer. Do latarni dojechaliśmy tramwajem, potem z buta wybrzeżem fajną promenadą i przez park:
https://www.google.pl/maps/place/41%C2%B010'08.1%22N+8%C2%B040'44.2%22W/@41.16892,-8.68115,629m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d41.16892 !4d-8.678956
69042
Ostatnia ważna sprawa.
Pamiętajcie, że nie wszyscy mieszkańcy są pozytywnie nastawieni do turystów!
69043
Powodzenia i miłego zwiedzania!
Warto wogóle się pchać w lutym do Portugalii? Planuję wyjazd z żoną w przyszłym roku. Chciałbym wypożyczyć jakieś 2 kółka i pozwiedzać. Jak myślicie?
Luty z powodu ferii u dzieciaków no i sezon bym zaczął wcześniej:)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.