View Full Version : Noclegi po znajomych
barthelemi1
23.08.2016, 13:09
Witajcie, co myślicie o próbie stworzenia bazy danych związanych z noclegami po znajomych?
Coś na podobieństwo powitalni.
Każdy kto chciałby poratować ciepłym kątem, skrawkiem trawy w ogródku czy też sianem w stodole pisałby namiar do siebie i miasto/kraj.
PÓŁNOC
*barthelemi1: DANIA - Ishoj pod Kopenhaga, z łóżkiem ciężko (namiot/materac) gorącej wody nie zabraknie tel: +45 50 31 88 90
*Dubel - NORWEGIA srodkowo-zachodnia.
6063 Hjørungavüg
30 km od Ă
lesund, ca.130km Geiranger, Trollstigen.
Spanie, miejsce na namiot, micha, garaż, narzędzia , pomoc językowa itd.
Tel. +47 97579904
ZACHÓD
*Robin : IRLANDIA PÓŁNOCNA - Ballynahinch (15km na południe od Belfast), 1 łóżko jest, garaż i narzędzia również. W razie potrzeby jest też miejsce na namiot/y. tel: +44 79 380 59 469
*Myku NIEMCY Grünstadt 67269,lekko na zachod od Mannheim, pomiedzy Frankfurt a Stutgart, na polnoc od Karlsruhe. Spanie,micha,garaz,warsztat itd.Mysle ze od nowego roku bedzie to juz aktualne.Tel.nr +49 17 680 675 389
*nicek27: NIEMCY, 61389 Schmitten, Można u mnie przenocować, naprawić auto/motocykl/mniejszego busa. Bimber w szafie zawsze się znajdzie. Jakby trzeba co w Niemcowie załatwić też nie mam z tym problemu. +49 176 8478 2273
POLSKA
*Nynek POLSKA Stróża koło Myślenic - na trasie Kraków - Zakopane
3 ha pod namiot, stodoła i pokój (materace ) - ognisko
607-955-802
Myślę, że zacna inicjatywa :Thumbs_Up:
kiedyś była afrimapa
p.s.
niby jest jeszcze:
http://africatwin.com.pl/vbgooglemapme.php
gerard36856
23.08.2016, 13:18
swietny pomysl!!
ja moge podjac gosci :) namiot zawsze. w stajni siano jak sobie zyczysz, a jak jestem w domu to pokoik dla afrykanerow i miejsce przy ogniu sie znajdzie :)
mam tez warsztat wyposazony w podstawowe narzedzia, podnosnik moto spawareczke i 200kg kluczy.
piekna inicjatywa!
Jest coś takiego jak afrimapa.
Ale chyba nie da się już aktualizować punktów.
można by dodać do niej więcej info + jakaś wyszukiwarka, każdy mógłby określić czy oferuje miejsce pod namiot, narzędzia, garaż itp.
barthelemi1
23.08.2016, 13:32
Wyszedłem z inicjatywą, ale nie wiem dokładnie jak to zrobić.
Na forum mojej marki auta jest coś takiego ale chodzi o interfejs diagnozujący komputer itp
Tam wygląda to tak, że każdy wpisuję tam siebie, czyli miasto kraj i w czym może pomóc.
W pierwszej wiadomości jest załączony plik z worda z tymi danymi. Jest on aktualizowany co jakiś czas.
Normalnie można go sobie pobrać i wyszukać kogoś z okolicy.
Myślę, że tu trzeba by podobnie.
Zrobic kilka sekcji głównych, np:
-POLSKA
-PÓŁNOC
-POŁUDNIE
-WSCHÓD
-ZACHÓD
i tam juz podkategorie kraj miasto.
Hm???
No to masz fajne zajęcie rób :)
barthelemi1
23.08.2016, 15:00
Sam tego nie zrobię. Potrzebni są użytkownicy chcący poratować noclegiem.
Nikt raczej za ciebie tez tego nie zrobi :) dobrych chęci jest cała masa tylko zrobić ciężko bo albo nie umiem albo się nie chce czasem czasu brak a najlepiej jak ktoś inny zrobi
Z drugiej strony u znajomych spoko ale u obcych ludzi to czasami dziwnie wychodzi :)
Myślę że warto to aktualizować. Ludziom zmieniają się warunki,adresy i chęci pomocy.Zajmij się tym a ja zawsze chętnie kogoś przenocuje w niemczech.
barthelemi1
23.08.2016, 23:11
Po pierwsze primo!! żeby było jasne.
Dla mnie każdy z tego forum jest znajomym, człowiekiem który łączy ze mnę dwie zajebiste pasje: MOTOCYKLE I PODRÓŻE. Także temat do rozmowy zawsze się znajdzie...
Po drugie primo ultimo!!
Sam nie wyczaruję chętnych a tym bardziej ich adresów... Także mogę spróbować ale to bez Was się nie uda!!!
barthelemi1
23.08.2016, 23:15
Zatem dam Wam przykład do naśladowania!
piszmy w ten sposób:
1: barthelemi1: DANIA- Ishoj pod Kopenhagą, z łóżkiem ciężko (namiot/materac) gorącej wody nie zabraknie tel: +45 50 31 88 90
barthelemi1
23.08.2016, 23:29
Myku daj więcej informacji: miasto i telefon
2. Robin : Irlandia Północna - Ballynahinch (15km na południe od Belfastu), 1 łóżko jest, garaż i narzędzia również. W razie potrzeby jest też miejsce na namiot/y. tel: +44 79 38zero 59 cztery69
3.Myku W trakcie przeprowadzki,ale jak juz to bedzie:
Niemcy,Grünstadt 67269,lekko na zachod od Mannheim,pomiedzy Frankfurtem a Stutgartem,na polnoc od Karlsruhe.Spanie,micha,garaz,warsztat itd.Mysle ze od nowego roku bedzie to juz aktualne.Tel.nr +49 17szesc80szesc7538dziewiec
barthelemi1
24.08.2016, 00:12
Coś się ruszyło :) brawo lecimy dalej bracia!!
4. Dubel -
Norwegia srodkowo-zachodnia.
6063 Hjørungavüg
30 km od Ă
Tel. +47 975799zero4
Tak tylko powiem, zeby być ostrożnym z podawaniem dokładnej lokalizacji, bądź innych szczegółów umożliwiających identyfikację położenia dobrze wyposażonego warsztatu i garażowania motocykli.
Wiecie... forum jest ogólnodostępne i nigdy nie wiadomo kto to czyta.
:)
Ale przeciez nikt tu nie podaje adresu :mur: i nie mowi,ze nie ma psa,maczety a garaz stoi otwarty.Radze sie ogarnac troche
myku - nie było to do Ciebie przecież :)
Piszę na przyszłość, na wszelki wypadek... Znam większe przykłady niefrasobliwości, więc sądzę, że moje obawy, że ktoś może sam sobie zaszkodzić, są uzasadnione. A że najlepiej zapobiegać, niż leczyć... ;)
Czuwaj :D
Nie no ja rozumiem,ale czlowiek chce cos fajnego zrobic,cos aktualnego,a tu zazar strach i panika.Podajemy tylko nr tel i miejsce gdzie sie jest.Ktos sie zglosi to odbiore go na rondzie albo na rogatkach i tyle.Po co zniechecac tych ktorzy chcieli by pomoc a teraz sie boja.
Broń Boże nie było moim zamiarem nikogo zniechęcać, tylko, aby podawać swoje namiary z głową. Wiesz, ta dzisiejsza młodzież... ;)
Inicjatywa jak najbardziej słuszna i trzymam kciuki wszystkimi 4 kończynami za powodzenie akcji!
:D
Jak to ma do czegoś służyć to trzeba kopiować listę :
1: barthelemi1: DANIA- Ishoj pod Kopenhagą, z łóżkiem ciężko (namiot/materac) gorącej wody nie zabraknie tel: +45 50 31 88 90
2. Robin : Irlandia Północna - Ballynahinch (15km na południe od Belfastu), 1 łóżko jest, garaż i narzędzia również. W razie potrzeby jest też miejsce na namiot/y. tel: +44 79 38zero 59 cztery69
3.Myku W trakcie przeprowadzki,ale jak juz to bedzie:
Niemcy,Grünstadt 67269,lekko na zachod od Mannheim,pomiedzy Frankfurtem a Stutgartem,na polnoc od Karlsruhe.Spanie,micha,garaz,warsztat itd.Mysle ze od nowego roku bedzie to juz aktualne.Tel.nr +49 17szesc80szesc7538dziewiec
4. Dubel -
Norwegia srodkowo-zachodnia.
6063 Hjørungavüg
30 km od Ă
Tel. +47 975799zero4
5. Nynek
Stróża koło Myślenic - na trasie Kraków - Zakopane
3 ha pod namiot, stodoła i pokój (materace ) - ognisko
6zero7-955-8zero2
https://www.facebook.com/dominik.firek
barthelemi1
24.08.2016, 10:47
Wierzę, żelista będzie się wydłużać z każdym dniem i pomoże nam raz się poznać a dwa zaoszczędzić kilka jakże ważnych groszy na wyprawie:)
To teraz powiedz nam jak to widzisz dalej? Zostaną te dane jakoś posortowane by było to czytelne?
Uważam, że nie trzeba wchodzić w jakieś fajerwerki.
-Ze strony "naczalstwa"-podpięcie wątku w stosownym dziale.
-Od inicjatora-Edytowania pierwszego postu celem pogrupowania spływających pozycji wg obszaru.
barthelemi1
24.08.2016, 12:15
Oczywiście trzeba to pogrupować. Na początek będę dodawał kolejne miejscówki w pierwszym poście jak dotąd. Gdy pojawia się kolejne propozycje utworze plik w wordzie i pogrupuje to tak jak wcześniej pisalem. Polska i reszta w zależności od kierunków geograficznych.
A może z tego skorzystać.
https://drive.google.com/open?id=1kpTSqrDE_oImJTV51oYITkfo_4o&usp=sharing
Taka testowa mapka, jest możliwość wyciągnięcia punktów jako listy lub wrzucenia do nawigacji.
Kici, na Twojej mapce nie mogłem dodawać punktów, sprawdź czy udostępniłeś do edycji.
Zobacz czy Ty możesz coś dodac do mojej?
https://drive.google.com/open?id=1KuLQIfNw-tywUZj0DNq2008SmZc&usp=sharing
barthelemi1
24.08.2016, 13:18
Wszystkie propozycje mile widziane!!:)
Jednak na tą chwilę, wydaje mi się, że im mniej kombinacji tym lepiej. Chciałbym żeby to było przejrzyste.
Jeśli zrobię worda z danymi, wystarczy kliknąć ctrl+f i wpisać miejsce które nas interesuje a wszystko nam się wutłuści.
Nie udostępniłem celowo bo to nie najlepszy pomysł żeby każdy mógł edytować ale nie będę się upierał.
Wszystkie propozycje mile widziane!!:)
Jednak na tą chwilę, wydaje mi się, że im mniej kombinacji tym lepiej. Chciałbym żeby to było przejrzyste.
Jeśli zrobię worda z danymi, wystarczy kliknąć ctrl+f i wpisać miejsce które nas interesuje a wszystko nam się wutłuści.
Ale jadąc gdzieś nie znam miejscowości gdzie będę potrzebował noclegu. Łatwiej listę z okolicy do gpsa sobie wpakować, niż z Worda szukać na mapie.
barthelemi1
24.08.2016, 13:29
Niby masz rację, ale jeśli jedziesz gdzieś dalej to się do tego przygotowujesz w mniejszym lub większym stopniu.
Wydaję mi się, że to co teraz chcemy stworzyć należy przejrzeć przed wyjazdem i ew. zapisać, odnotować punkty które nas interesują. Tzn ja bym tak zrobił nie wiem jak reszta.
Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie.
Mateusz93
24.08.2016, 13:43
Mnie sie wydaje, ze mapa bylaby super, bo nie trzeba wertowac listy miast, tylko zerkasz i widzisz czy jest cos w okolicy.
Pomysl super!! :)
Mateusz, Andrychow- garaz, narzedzia, w chooy miejsca na namioty, woda, ze spaniem trzeba ustalic (jak bede w okolicy, to w domu, moge tez zabrac na dzialke- domek z prysznicem itp, Barthelemi1 moze co nieco o nim powiedziec)
0048 886 813 trzy szesc piec ;)
Krakow- w zaleznosci gdzie bede mieszkal, dzwonic, to bede informowal na biezaco gdzie jestem i jakie mam mozliwosci.
P.S. couchsurfing to sie nazywa, jest sporo w googlach o tym, tak jako wieeeelka alternatywa. Choc wiadomo, najlepiej u innego motocyklisty ;)
zapraszam!
wizualizacja jest super czyli jestem za mapą. Były już takie próby umieszczania ciekawych miejśc w wątkach, takie rozwiązania się nie sprawdzają. Natomiast mapa jest OK, kilka osób może mieć uprawnienia do edycji i będzie ona żyła. A zlecenia do dodania punktów w wątku na przykład.
barthelemi1
24.08.2016, 13:52
Mnie sie wydaje, ze mapa bylaby super, bo nie trzeba wertowac listy miast, tylko zerkasz i widzisz czy jest cos w okolicy.
Pomysl super!! :)
Barthelemi1 moze co nieco o nim powiedziec)
P.S. couchsurfing to sie nazywa, jest sporo w googlach o tym, tak jako wieeeelka alternatywa. Choc wiadomo, najlepiej u innego motocyklisty ;)
zapraszam!
Couchsurfing znam ale tak jak zauważyłeś lepiej spac u swojego :)
Ni tak Twój domek jest niesamowitą miejscówką.:)
Co do mapki... Hmm... Nigdy tego nie robiłem, więc jestem w temacie zielony
szynszyll
24.08.2016, 18:07
Ja jezdem na afrimapie od poczatku i nie bardzo lapie po co to zmieniac.
Ja jezdem na afrimapie od poczatku i nie bardzo lapie po co to zmieniac.
Mapa jest najlepszym sposobem dla podróżujących i tak powinno zostać, ale wymaga aktualizacji danych na bieżąco. Wiele osób tam od lat nie zaglądało, pozmieniało im się w życiu, kontakty nie działają itp.
Afrimapa ma problem gdyż nie działa, nie da się zaktualizować miejsca zresztą wywaliło mnie gdzieś pod afryke. Po drugie nie da się dodać 2 punktów.
barthelemi1
24.08.2016, 20:30
Ja nie chce nic zmieniac. Lepsze wrogiem dobrego. tylko aktualizowac dane
Mnie na afrimapie odziwo nie ma, mimo że kiedyś dodawałem. :confused:
Dodać punktu nie mogę, więc jeśli inni podają jakiś kontakt to i do mnie podam:
- nicek27: Niemcy, 61389 Schmitten, 0049176 osiem4 siedem8 22siedem3
Można u mnie przenocować, naprawić auto/motocykl/mniejszego busa. Bimber w szafie zawsze się znajdzie. Jakby trzeba co w Niemcowie załatwić też nie mam z tym problemu.
:)
Mateusz to ja jutro wjeżdżam :D
Gdyby ktoś mądry ogarnął temat serwerowo i informatycznie, to byłoby chyba niezłe rozwiązanie przyszłościowo. Można to całkiem ciekawie poprowadzić, różna kategorie dodawać (noclegi, pomoc, miejsca przyjazne...).
http://www.mapcreator.pl/index.php?action=download
barthelemi1
25.08.2016, 12:09
otóż to, rzuciłem pomysł, ale i tak wszystko zalezy od ilosci osób, które mogą się zadeklarować do pomocy
szynszyll
25.08.2016, 19:42
No to dawac mape bo to ma sens i ja sie juz wousuje.
barthelemi1
25.08.2016, 22:33
how to do it?
Na forum trampkowym nadol ogarnia na bieżąco mapę klubową.
Nie wiem, czy to widzicie: http://transalpclub.pl/mapa/mapa.html
Tu trochę info: http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=12&t=5826&hilit=mapa+klubowa&start=100#p319308 - tu na pewno trzeba być zarejestrowanym.
Dokładnie o takim czymś myślałem. Taką mapę mozna sobie wgrać w smartfona i tylko patrzeć w trasie kto najbliżej.
barthelemi1
26.08.2016, 07:47
A jak to ogarnąć?
Zet Johny
26.08.2016, 08:17
Też jestem za taką mapką jak na forum trampka. Jak by się dało wgrać do gps-a całą mapkę to by było extra.
Mapy jako takiej nie trzeba "wgrywać" nigdzie, wystarczy baza danych punktowych w KML np. Wrzucamy taką warstwę do swojej ulubionej nawigacji i włączamy w razie potrzeby.
Ja również przyjmę w mieście wolności :-) garaż, wyrko, sauna, jakuzzi :-)
- Jachu, Gdańsk POLSKA PÓŁNOCNA +48 5014413czternaście
Tyle tysiecy "czlonkow"a raptem garsc ludzi goscinnych :lol8:.To jak PO i .Nowoczesna z KODem.Czyt.duzo pierdolenia i nic poza tym.Brawo "Czarnuchy"
Tyle tysiecy "czlonkow"a raptem garsc ludzi goscinnych :lol8:.To jak PO i .Nowoczesna z KODem.Czyt.duzo pierdolenia i nic poza tym.Brawo "Czarnuchy"
Zostaw polityke na FB!
Boski-Kolasek
05.01.2017, 23:33
zapraszamy do Dublina :)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.