PDA

View Full Version : przednie ko³o - symetrycznie czy nie?

huzar
16.05.2016, 12:58
Proste pytanie na które nie znalaz³em odpowiedzi w w±tkach o szprychowaniu. Czy przednie ko³o w rd07a jest szprychowane symetrycznie? tzn.: czy obrêcz ko³a (jej o¶ symetrii) po szprychowaniu do piasty powinna znajdowaæ siê dok³adnie w po³owie odleg³o¶ci miêdzy tarczami hamulcowymi?
W haynesie nie znalaz³em stosownego rys. przekroju ko³a. Nie doszuka³em siê równie¿ d³ugo¶ci szprych w przednim kole, ¿eby sprawdziæ te co mam obecnie. Co¶ chyba mam nie halo :Sarcastic:

dawid8210
16.05.2016, 13:58
Na logikê gdyby by³o niesymetrycznie w sprzeda¿y oferowane by by³y szprychy o dwóch d³ugo¶ciach do przedniego ko³a.

nav
16.05.2016, 14:05
Przód zazwyczaj jest symetrycznie, ty³ za to czêsto nie jest centralnie z piast± - tu wa¿niejsze jest, ¿eby by³o w osi z przednim ko³em.

huzar
16.05.2016, 21:36
Na logikê gdyby by³o niesymetrycznie w sprzeda¿y oferowane by by³y szprychy o dwóch d³ugo¶ciach do przedniego ko³a.

W³a¶nie. Wed³ug fiszek hondy dla przedniego ko³a s± dwa typy szprych: wewnêtrzne i zewnêtrzne.
7 SPOKE SET A, FR. (OUTSIDE)
8 SPOKE SET B, FR. (INSIDE)
http://www.honda.sklep.pl/fiche/img/13MY1P41/MY13F1000D.jpg

Czy kto¶ mia³ je luzem i mo¿e okre¶liæ ró¿nice?
Czy mo¿liwe jest, ¿e je¶li jedne s± krótsze to jaki¶ super machanior tak zaszprychowa³ ko³o ¿e jest teraz niesymetrycznie? A powinno byæ symetryczne? :dizzy:

rambo
16.05.2016, 22:18
S± dwie ró¿ne szprychy z przodu

huzar
17.05.2016, 09:02
OK,
co¶ tam sobie znalaz³em tutaj:
http://www.xrv.org.uk/forums/africa-twin/43916-rear-wheel-offset-measurement-needed-3.html
post numer 25
spróbuje pomierzyæ u siebie i zobaczê co wysz³o. Zak³adam pomiar tylko do prawej tarczy (stoj±c od przodu motocykla). Ma byæ 26mm. Reszta jest wynikiem poprawnej d³ugo¶ci szprych.

Szczerze mówi±c to nie wiem czy nie bijê piany i panikujê bo przegl±daj±c zdjêcia motocykli sprzedawanych przez naszych forumowych kolegów natkn±³em siê na jedno gdzie patrzymy na przednie ko³o równiutko od przodu i odnoszê wra¿enie ¿e jest w³a¶nie nie symetrycznie wzglêdem tarcz hamulcowych.