View Full Version : Pr±du nie ma od po³owy moto
Panowie, poproszê o pomoc, mo¿e mnie naprowadzicie na rozwi±zanie, mianowicie zdj±³em i za³o¿y³em na pomalowan± ramê silnik i elektrykê - nie ma pr±du na pompie na wtyczce, ani tylnej lampie itd, ale iskra jest, rozrusznik krêci, ¶wiat³a przód git. Co mo¿e byæ nie tak? co¶ nie zmasowane prawid³owo?
dawid8210
13.05.2016, 12:59
Schemat elektryczny w ³apy od Twojego modelu motóra, miernik i szukasz pr±du zaczynaj±c od odbiorników nie maj±cych pr±du. Schematy s± na forum gdzie¶.
pomyli³e¶ wtyczki ?
Kolory kostek siê zgadzaj± ?
dawid8210
13.05.2016, 17:02
A pod¶wietlenie zegarów, tripa, ¶wiat³a przednie pozycyjne masz? To jest na jednej wi±zce z tyLn± lamp±.
Za mocno ¶cisn±³e¶ przewody do ramy i pr±d ma ciasno p³yn±æ ;)
Pod¶wietlenie zegarów i ¶wiat³a s±, czujnik stopu, kontrolki oleju itd s±, tylko pompy nie ma, gdy krêcê rozrusznikiem i tylnej lampy choæ wtyczka wpiêta prawid³owo. Pompa mo¿e zale¿eæ od modu³u zap³onowego? bo trochê zielony w remacie elektryki jestem, a innej afryki na sprawdzenie tego modu³u nie mam.
dawid8210
16.05.2016, 11:12
Sprawd¼ czy masz pr±d na wtyczce pod prawym boczkiem od tego ty³u. Jak jest to masz co¶ nie halo od wtyczki do lampy. Mo¿e po prostu blaszki w gnie¼dzie nie dolegaj± do koñcówek pr±dowych ¿arówki. A mo¿e ¿arówka zdech³a. Kiedy¶ mia³em przypadek ¿e spirala wygladala na ok, a ¿arówka by³a spalona.Stop masz?
Kurde, rozebra³em moto do silnika jeszcze raz, wygrzeba³em elektrykê, poizolowa³em na tip top wi±zki, kostki wygl±daj± nielzle, wyczy¶ci³em mocowania silnika ¿eby masy czasem gdzie¶ tam nie gubi³ i jak posk³ada³em tak dalej dupa... teraz znowu krêci rozrusznikiem tylko jak wcisnê sprzê³o, a pr±du na pompie nie ma jak nie by³o ;( Zna kto¶ dobrego fachurkê w okolicach stolicy, który móg³by przynajmniej rzuciæ okiem i oceniæ co mojej babci opier**la? :|
maciej33
03.06.2016, 23:25
Tak ma byc ze wciskasz sprzeglo i rozrusznik.kreci
O, a zdawa³o mi siê, ¿e przed zim± to krêci³ jak chcia³... czyli jednak co¶ naprawi³em :D
dawid8210
04.06.2016, 11:18
Krêci na wci¶niêtym sprzêgle jak bieg masz wrzucony. Na wyluzowanej skrzyni pali bez sprzêg³a.
Czyli dalej co¶ nie tak, bo bieg neutralny wrzucony, nawet kontrolka go pokazuje, a krêci tylko ze sprzêg³em. Co odpowiada za odciêcie rozrusznika na biegu?
bieg neutralny wrzucony, nawet kontrolka go pokazuje, a krêci tylko ze sprzêg³em.
I tak ma byæ! Ja w swojej tak mam.
Jakiego "pr±du" na pompie paliwa siê spodziewasz podczas krêcenia rozrusznikiem?
dawid8210
05.06.2016, 22:09
A u mnie na luzie pali bez wci¶niêtego sprzêg³a. Czyli to ja mam zjebanego motóra??? :D
maciej33
05.06.2016, 22:21
A u mnie na luzie pali bez wci¶niêtego sprzêg³a. Czyli to ja mam zjebanego motóra??? :D
Tak,masz
Ja tez tak mialem naprawilem pozniej zdziwiony bylem ze bez sprzegla niechce odpalac
dawid8210
05.06.2016, 22:30
£ooolaaaboga :D
Czyli to ja mam zjebanego motóra
Niekoniecznie. By³y ró¿ne wersje je¶li chodzi o instalacje elektryczne.
Na fotce s± pokazane "elementy" do uruchomienia silnika. Je¶li nie masz przewodów przy klamce sprzêg³a to mo¿e masz rze¼bê ("mostek") , albo mo¿e wystêpuje taka wersja instalacji elektrycznej bez microswitch'a przy klamce.
dawid8210
05.06.2016, 22:44
Mam switch przy klamce jak i druciki :) Wydaje mi siê ¿e u mnie wszystko w porz±dku. Grzebi±c kiedys przy kablach przekona³em siê ¿e jest sporo ró¿nic w elektryce poszczególnych wersji.
A i tak na szybko znalaz³em taki post a propos palenia ze sprzêg³a i bez:
http://www.africatwin.pl/showpost.php?p=133244&postcount=22
A jaki pr±d powinien uruchamiaæ pompê? Na krótko podpiêta pompa mi ³adnie wyci±ga paliwo z baku i pluje na ziemiê, ale po wpiêci u uk³ad ju¿ na ziemiê nie splunie. Jak kukam miernikiem we wtyczkê to nic tam siê nie pojawia jak krêcê... no w³a¶nie, powinien byæ jaki¶ impuls uruchamiaj±cy pompkê i potem samo ju¿ ci¶nieniowo leci, czy ci±gle na ni± jest podawany pr±d a ona ca³y czas pompuje? zielony jestem, i chyba ca³y czas próbujê siê czego¶ nauczyæ przy sk³adaniu tego moto, i to ju¿ trwa tak pó³ roku, podpowiedzcie zielonemu co nieco, bo czujê ¿e tu ugrzêz³em. SOS :)
hellwoot
06.06.2016, 14:53
Jak krêcisz rozrusznikiem to powinien siê pojawiæ na pompie pr±d. Potem jak silnik odpali to pompa pracuje ca³y czas. Zobacz jeszcze w jakim stanie masz styki na pompie, mo¿e ju¿ siê koñcz± i je "skleja" - wtedy mo¿esz krêciæ do usranego i nic z tego nie wyniknie, bo raz pompa zaskoczy a raz nie.
Styki na pompie wymieni³em sobie na tourmaxa, tak¿e wsio ³adnie podaje, tylko brak pr±du na wtyczce mnie martwi... jeszcze pytanie do czego s³u¿y te ma³e pude³eczko na g³ównej wi±zce pod bakiem -> taki czarny "przeka¼nik" ma³y na ramie na wysoko¶ci ga¼ników.
maciej33
06.06.2016, 22:07
Styki na pompie wymieni³em sobie na tourmaxa, tak¿e wsio ³adnie podaje, tylko brak pr±du na wtyczce mnie martwi... jeszcze pytanie do czego s³u¿y te ma³e pude³eczko na g³ównej wi±zce pod bakiem -> taki czarny "przeka¼nik" ma³y na ramie na wysoko¶ci ga¼ników.
Na moje oko ,jakis kabel do masy nie dotyka
Pewnie o czyms zapomniales
A jaki pr±d powinien uruchamiaæ pompê? Na krótko podpiêta pompa mi ³adnie wyci±ga paliwo z baku i pluje na ziemiê, ale po wpiêci u uk³ad ju¿ na ziemiê nie splunie. Jak kukam miernikiem we wtyczkê to nic tam siê nie pojawia jak krêcê... no w³a¶nie,
Czemu nie poszukasz sobie w±tku o sterowaniu pomp±, lub choæby przeczytaj moje wypociny z http://faq.africatwin.com.pl/index.php/Usprawniona_Honda_XRV750_Africa_Twin_-_Tekst_Kazmira_ze_%C5%9Awiata_Motocykli_%3F/2008
To "czarne" to dioda. Zostaw j± w spokoju.
O kurczaki widzisz, tego mi by³o trzeba: s³owo klucz - sterowanie pomp± :) zmostkowa³em sobie pompê na przeka¼niku pod czach± i podzia³a³a ok 5 sekund i aku z pe³nego na puste zjecha³a. Aku mam nowe wiêc zdziwi³em siê, chyba kupiê jeszcze raz. Mo¿e tak s³aby akumulator, ¿e pr±du na pompê nie podawa³, ale wiem ¿e od przeka¼nika elektryka ³adnie cyka.
Przy okazji pochwalê siê awari±, jak mnie spotka³a tydzieñ temu w drodze na Zlot.
Jedziemy sobie w trzy "moturki" 2 HD i moja XRV Jadê i w pewnym momencie strza³y z silnika i d...pa zero reakcji na gaz. Zjecha³em na pobocze i analiza. Trochê g³upio HD jedzie, a Japoniec daje cia³a. Sprawdzam paliwo jest! Sprawdzam czy pompa z rêcznego wyzwolenia dzia³a - nie. O..... szukamy. Dostajê siê do przeka¼nika. Wyjmujê go i ju¿ w rêku co¶ mi grzechocze. Nie ma czasu wk³adam zapasowy - przycisk - pompa daje jak szalona. Jest dobrze!!! Pojedziemy dalej. Sprawc± by³ przeka¼nik, który przepracowa³ 6 lat. Dziesi±tki, setki tysiêcy cykli u³ama³y blaszkê od ruchomego styku.
6 lat ? A ile kilometrów zrobi³? Bêdzie lepszy wyk³adnik orientacyjnej jego wytrzyma³o¶ci.
O panie ! Ze 100tysi , albo wiêcej! £o¿ysko wa³ka zdawczego (te od strony zêbatki) by³o wymieniane:D;)
Czy¿by¶ robi³ blisko 17 tys. km rocznie.
O kurde, to ja te¿ na za¶ wymieniê, bêdzie pewniej, a i nowy regler z wrocka ju¿ zamówi³em, stary bêdzie na wszelaki - naczyta³em siê o tych spalonych wtyczkach i polutuje to ustrojstwo na przeka¼niku tym bezpiecznikiem MIDI... i wiecie co, dopatrzy³em siê, ¿e klema od aku pod izolacj± trzyma³a siê na 3 w³oskach z tego grubego g³ównego przewodu, pó³ roku grzebania i taka wtopa .. no pewnie to by³o te¿ przyczyn± ca³ego zamieszania.
Ten sterownik 3 pinowy to sk±d braæ? od pana hondy na malowniczej?
ja chromole, 419 za ten sterownik 3 pinowy od pompy w hondzie :dizzy:
dawid8210
11.06.2016, 12:44
Na all pe³no jest tego pod has³em przekaznik pompy paliwa honda np cbr. Mam nawet jeden taki od go¶cia co bra³em od niego regler od cbr-y. Niczym siê nie ró¿ni. Olej zdzierców. Poszukaj.
Uh, dziêki za cenne wskazówki! :Thumbs_Up: znalaz³em tam u¿ywkê za 7 dyszek.
Jak by co to mam .mogê po¿yczyæ do sprawdzenia
Nie trzeba, ale dziêkujê za propozycjê. Afra : ja = 1:0. Walczy³em dzielnie, ale dosta³em po mordzie bez precedensu. Oddam j± do elektryka motocyklowego, bo nie odpalê w tym sezonie.
Huraa, odpalona heh :D Upar³em siê jak osio³, ¿e sam sobie bêdê panem, bogiem i matk±, i tak pó³ roku wuj strzeli³, a tu ch³opaki z Cyklo moto z modliñskiej z wawy ogarneli problem w 3 dni. Heh, g³upi ja, g³upi :D Gor±co polecam, fajnie ludzie, naprawiaj± nienaprawialne ;)
Zet Johny
01.07.2016, 13:11
Co by³o?
Nie wiem :D by³em tak podekscytowany, ¿e zapomnia³em zapytaæ :D ale ju¿ hula jak ta lala- ¿yæ, nie umieraæ :3
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.