View Full Version : Przesunięcie mocowania kufra tylnego.
Witam
Mam taki problem i nie mam pomysłu jak go rozwiązać.
Chcę przesunąć mocowania kufra na stelażu, lecz po ich przekręceniu w inne otwory niestety kufer się nie zapina. Nie wiem co z tym zrobić czy spróbować rozwiercić otwory, czy stosować jakieś przejściówki. Musi być mocne bo na wyjazdy kufer waży ok. 20 kg.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Rejli tech umiera!!!! Bierzesz kawałek płaskownika, lub ze dwa, jakieś śrubki i rzeźbisz.
Ciezko to bedzie wyrzeźbic z narzedziami załaczonymi na zdjeciu :) ale kto wie moze kozikiem do grzybów wystruga cos z gałęzi :)
Ciezko to bedzie wyrzeźbic z narzedziami załaczonymi na zdjeciu :) ale kto wie moze kozikiem do grzybów wystruga cos z gałęzi :)
tak tylko te narzędzia posiadam...
Rejli tech umiera!!!! Bierzesz kawałek płaskownika, lub ze dwa, jakieś śrubki i rzeźbisz.
Nie wiem o co chodzi w pierwszej części twojej wypowiedzi ale o płaskowniku to wiedziałem, boję się natomiast o jego wytrzymałość.
Nie dziwię się, że nie wiesz o co kaman w pierwszej części mojej wypowiedzi. Płaskownik tyle wart co jego przekrój poprzeczny. Bardziej się bym bał wytrzymałości kufra.
RAVkopytko
27.03.2016, 21:36
Kaju ,http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7473&highlight=kufer+centralny&page=4 post nr 36 :D rejli ruless ,givi też na tym montuje
Raviking ile Ty tam piwa mieścisz?, nie mów że nie próbowałeś? :D
Kaju ,http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7473&highlight=kufer+centralny&page=4 post nr 36 :D rejli ruless ,givi też na tym montuje
dzieki, choć to dosyć brutalne rozwiązanie :) jak na moją afrike. no i spawarki to już nie mam gdzie w bloku trzymać :P. Ale może popracuję nad innym mocowaniem, albo go na stałe przykręcę :) bo i tak go nigdy nie zdejmuję.
Nie dziwię się, że nie wiesz o co kaman w pierwszej części mojej wypowiedzi. Płaskownik tyle wart co jego przekrój poprzeczny. Bardziej się bym bał wytrzymałości kufra.
Kufer ma się dobrze jak na razie, w terenie nie jeżdżę.
RAVkopytko
27.03.2016, 21:49
Ypsi ,piwa duuużo :D ,mogłem go zrobić dwa cm wyższy. To by mi beherovka 1L i kofola 2L pionowo wchodziły,fakt,pojemny jest
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie jednej z gotowych płyt:
to (http://allegro.pl/show_item.php?item=6026777474&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62) lub to (http://allegro.pl/show_item.php?item=5012865541&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62) i dokręceni do niej moich uchwytów a następnie obejmami do bagażnika. Jest jeszcze coś takiego : tu (http://allegro.pl/plyta-montazowa-kufra-givi-awina-monokey-wroclaw-i5325311682.html) ale raczej nie ufał bym tym plastikom :)
Coś jest nie teges, mam dokładnie taki sam bagażnik, takie same uchwyty i wszystko pasuje tip top.
Mnie Wasiltech też robi w obu opcjach mocowania kufra.
Moim zdaniem źle są otwory wywiercone, lekko do środka, przez to brakuje ok 0,5 cm. Albo może coś pogięte.
Chłopie, kup se beemke bo do afryki serca nie masz :D Poluzuj wszystkie mocowania i zapnij kufer, potem dokręć mocowania. Tylko z głową wszystko, nie na pałe. A jak dalej nie będzie pasowało to jebnij młotkiem w tylną część, albo podpiłuj dziury od mocowań.
To jest STALOWY bagażnik w technologii rejli a nie jakaś popierdółka :D
Chłopie, kup se beemke bo do afryki serca nie masz :D Poluzuj wszystkie mocowania i zapnij kufer, potem dokręć mocowania. Tylko z głową wszystko, nie na pałe. A jak dalej nie będzie pasowało to jebnij młotkiem w tylną część, albo podpiłuj dziury od mocowań.
To jest STALOWY bagażnik w technologii rejli a nie jakaś popierdółka :D
zaczynając od tego że nie stać mnie ba beemke, to nie lubię nieestetycznych rozwiązań :) , powiecie pedał :) ale moja afrika jest zadbana wyczyszczona i nie ma nigdzie rdzy :P, nic na to nie poradze :) ja nawet szprychy czyszcze :)
Wcale nie jest powiedziane, że jak już jebniesz tym młotem to nie możesz polakierować :)
zaczynając od tego że nie stać mnie ba beemke, to nie lubię nieestetycznych rozwiązań :) , powiecie pedał :) ale moja afrika jest zadbana wyczyszczona i nie ma nigdzie rdzy :P, nic na to nie poradze :) ja nawet szprychy czyszcze :)
Posłuchaj kolegi i walnij młotkiem. Dla spokoju ducha załóż garnitur i białe rękawiczki. Będzie dobrze.
Uśmiałem się do łez :haha2:
wasilczuk
29.03.2016, 14:11
Elo. To mój wyrób i faktycznie może być taki problem. Polega to na tym, że przewiercenie rury idealnie po środku graniczy niemal z cudem. wiertło lubi sobie trochę uciekać. Kup pilnik okrągły i trochę otwory rozkalibruj.
Elo. To mój wyrób i faktycznie może być taki problem. Polega to na tym, że przewiercenie rury idealnie po środku graniczy niemal z cudem. wiertło lubi sobie trochę uciekać. Kup pilnik okrągły i trochę otwory rozkalibruj.
ok, jadę do sklepu po pilnik :)
Na szczęście cuda się zdarzają :)
Polecam wiertło krótkie samocentrujące do maszyn cnc. Z węglika spiekanego. No i pryzma do wiercenia. Wiercę setki promieniowych otworów np fi 3,2 mm w wałku fi 8 mm.
A koledze faktycznie tylko pilnik. Choć niektórzy woleliby cały świat zmieniać młotkiem ;)
Kaju, sprzedaj mi tę Afrykę a ja Ci to poprawię i poźniej Ci ją znowu odsprzedam :D
godzina piłowania, złamany pilnik(ale w sumie czego można się spodziewać jak za 3 zapłaciłem 13zł) ale kufer się zapiął :)
Brawo.
Niestety wciąż nie jesteś rejli ;)
Brawo.
Niestety wciąż nie jesteś rejli ;)
i pewnie nigdy nie będę :)
Tak się zastanawiam ale chyba niepotrzebnie dałem podkładki pod mocowania. Chyba było by lepiej jak by kufer spoczywał na bagażniku a nie był w powietrzu.
i co teraz z tym zrobisz? :-)
klik klik klik tapatalk
i co teraz z tym zrobisz? :-)
:mad:
odpuszczam, już nic nie pisze bo nie warto, można zamknąć temat. Dzięki @wasilczuk i @Raviking za pomoc.
Miras Sc
30.03.2016, 21:31
Szkoda :( Polubiłem ten wątek
Nie ma tak dobrze, nie ma, że zamykać!? Nie! Trzeba to wyjaśnić!
Ty się Kaju nie obrażaj jak dziewczyna tylko wywal te podkładki :D
Zrobmy ankiete.
Proszę :) http://www.poll-maker.com/poll636744x6a9C4C61-26
Ankieta poki co nie dala rozstrzygniecia. 50 na 50%
Ale czuje, ze bedzie popularna.
No, wyniki są co najmniej interesujące :)
No, wyniki są co najmniej interesujące :)
Chyba muszę przemalować motocykl na różowy :)
Kurcze, pospieszyłem się i zaznaczyłem TAK.
Później doczytałem 3 opcję.. :)
Wg mnie brakuje najważniejszej odpowiedzi MTV.
Z racji tego zagłosowałem na 3.
:mad:
odpuszczam, już nic nie pisze bo nie warto, można zamknąć temat. Dzięki @wasilczuk i @Raviking za pomoc.
chłopie Ty się nie obrażaj tylko weź sprawy w swoje ręce. To twój motocykl. Dałeś podkładki, których rozumiem że wcześniej nie było. Widzisz, że kufer odstaje od bagażnika. To może sam podejmij decyzję co z tym zrobić? Może o przemalowaniu na kolor różowy :)
Od jakiegoś czasu widzę dziwną tendencję, o której czytałem artykuł. Od czasu kiedy "wszystko" jest w internecie, ludzie tracą pewność siebie. Zanim coś zrobią/powiedzą/napiszą, wszystko muszą sprawdzić w internecie/zapytać na forum.
chłopie Ty się nie obrażaj tylko weź sprawy w swoje ręce. To twój motocykl. Dałeś podkładki, których rozumiem że wcześniej nie było. Widzisz, że kufer odstaje od bagażnika. To może sam podejmij decyzję co z tym zrobić? Może o przemalowaniu na kolor różowy :)
Od jakiegoś czasu widzę dziwną tendencję, o której czytałem artykuł. Od czasu kiedy "wszystko" jest w internecie, ludzie tracą pewność siebie. Zanim coś zrobią/powiedzą/napiszą, wszystko muszą sprawdzić w internecie/zapytać na forum.
Chyba po to właśnie jest forum..... Wolę się spytać niż coś zje**ć. Warto poznać zdanie ludzi ktorzy sie na tym znają lub nauczyli sie na wlasnych błędach. Jak by nie było internetu i forum to bym pojechał do mechanika albo do kogoś doświadczonego.
Dla zmiany atmosfery fotka z targów w Poznaniu.
Fotka fajna, ja bym brał :)
P.S. wywal tę ankiete jak się nie chcesz zdołować, bo można ja klikac wielokrotnie z jednego IP-ka
Siedzisz z przodu czy jako pasazer?
WojtekBBI
31.03.2016, 18:35
Siedzisz z przodu czy jako pasazer?
Ja myślę że podziwia tylne zawieszenie :D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.