View Full Version : Żarówki LED H4
Ostatnio natknąłem się na jednym z portali aukcyjnych na żarówki H4 ale w wersji led. Ponoć w pełni zastępują halogeny, a nawet je przewyższają. Przewyższają ceną, to pewne i to kilkukrotnie.
Czy ktoś miał lub ma doświadczenia z takowymi?
Mam na myśli te żarówki po 30W, nie do świateł do jazdy dziennej.
a ma to homologacje do ruchu drogowego? czy nie musi mieć?
maciej33
26.01.2016, 10:10
Ostatnio natknąłem się na jednym z portali aukcyjnych na żarówki H4 ale w wersji led. Ponoć w pełni zastępują halogeny, a nawet je przewyższają. Przewyższają ceną, to pewne i to kilkukrotnie.
Czy ktoś miał lub ma doświadczenia z takowymi?
Mam na myśli te żarówki po 30W, nie do świateł do jazdy dziennej.
Wiekszosc to chinszczyzna ,,ja mialem jedne to tylko mi krotkie swiecilyv,zmiana nie dzialala
Lipa.miałem i wrzuciłem
potezne uogulnienie;) stawiam skrzynie browaru, ze znajde takie, ktore sa zajebiste. wchodzisz?
Może i są zajebiste ale trafiłem na lipe z allegro
Rozrzut cenowy jest od kilkunastu zł do ponad czterystu. Co prawda cztery stówy to chyba przesada, ale pomijam cenę. Z ciekawości pytam, interesuje mnie bardziej, czy rzeczywiście świecą lepiej od halogenów. Opis z aledrogo olewam, bo wiadomo, że nie jest wiarygodny w wielu wypadkach. Pytam osoby, które miały i przetestowały. Może taka żarówka będzie alternatywą dla dodatkowych lamp (reflektorów) led.
Zastanawiałem się jakiś czas temu nad jaśniejszym, bielszym podświetleniem rejestracji w autku. Poszedłem do sklepu i przejrzałem żarówki LED typu rurkowego 5 W, 10 W jak i inne np. 21 W . Na wszystkich opakowaniach małymi literami było: Nie do użytku na drogach publicznych.
To po chuj to w sklepie...
marekmoto1
26.01.2016, 18:22
Żarników też w motocyklach nie powinno być, a jednak mnóstwo ludzi sobie wstawia.
Powtórzę się bo już pisałem bo tych wątków o LEDach jest w ch.. na FAT i wystarczy poszukać...
Po pierwsze homologacja. Po drugie wkurwiają mnie typki co sobie zamontowali niby dzienne światła led zasadniczo bez homologacji i że niby cwaniaki a fiuta na drodze nie widać. Po trzecie z drugiej strony te światła mogą być dużo mocniejsze ale będą napierdalać nadjeżdżającym z naprzeciwka po gałach i kiedyś taki oślepiony wjedzie ci na czołowe. Tych kilka wątków można rozpisać ale się mi nie chce.
Do wszystkiego trzeba z umiarem, lepsze zrodla wstawiac tylko do soczewek bo przy zwyklym odblysniku moze byc to uciazliwe dla innych... Gdzies mi sie nawet uslyszalo historie o diagnoscie niemieckim ktory uznal taki mod jako podniesienie bezpieczenstwa.... U nas nie wolno bo nie, smieszne to jest.
Do wszystkiego trzeba z umiarem, lepsze zrodla wstawiac tylko do soczewek bo przy zwyklym odblysniku moze byc to uciazliwe dla innych... Gdzies mi sie nawet uslyszalo historie o diagnoscie niemieckim ktory uznal taki mod jako podniesienie bezpieczenstwa.... U nas nie wolno bo nie, smieszne to jest.
No właśnie. Można tylko trzeba sprawę przemyśleć. Diagnoście przecież nie tyle chodzi o moc co o kierunek gdzie świeci.
No właśnie. Można tylko trzeba sprawę przemyśleć. Diagnoście przecież nie tyle chodzi o moc co o kierunek gdzie świeci.
diagnosta to jedno. Gorzej jest jak w razie likwidacji szkody ubezpieczalnia się dopatrzy, a czasami potrafi być upierdliwa jak musi wypłacić pieniądze.
zanim przyjedzie likwidator, motocykl mozna przerobic z enduro na czopera:)
robertG7
28.01.2016, 16:17
zanim przyjedzie likwidator, motocykl mozna przerobic z enduro na czopera:)
Leżąc na wyciągu? Nie sądzę.
Telefon do przyjaciela i gotowe. Dobra, wiecie, zawsze znajde argument... Polubilem noc od kiedy wstawilem dobre ledy i juz nikt mnie nie przekona...
Telefon do przyjaciela i gotowe. Dobra, wiecie, zawsze znajde argument... Polubilem noc od kiedy wstawilem dobre ledy i juz nikt mnie nie przekona...
OK ale masz propozycję dobrej jakościowo żarówki H4, h7 led?
Pytam bo jestem zainteresowany takim rozwiązaniem ale jeszcze nie trafiłem na pozytywną opinię po zakupie takiej gdzieś w sieci. Możesz coś podpowiedzieć?
Ja mam tylko xenon na soczewce, na razie 2 lata dziala, ale jak padnie, to zapewniam, znajde cudo laser mega czad. Dzien w nocy robia mi dwa reflektory led po 4x xml w kazdym. Zalaczane sa zamiast dlugich swiatel. Wiecej znajdziecie w watku z ledami.
Szukajcie testow porownawczych na jutubie, pelno tam tego. Do motocykla zaciesnilbym krsg poszukiwan do modeli ok. 40 wat i wiecej z chlodzeniem pasywnym.
OK dodatkowe lampy led znam, czytałem wątek , użytkuję je nawet jako robocze w LR . Tu pytanie było o żarówki , bez potrzeby wieszania dodatkowych zabawek . Proponowałeś poważny zakład Markowi więc liczyłem że masz coś konkretnego na myśli :).
Wiadomo że żarówka h4 musi mieć zarnik w odpowiednim miejscu w lampie a jak sie ma co do tego żarówka Led,myślę że świecą chaotyczne po odblasniku
OK dodatkowe lampy led znam, czytałem wątek , użytkuję je nawet jako robocze w LR . Tu pytanie było o żarówki , bez potrzeby wieszania dodatkowych zabawek . Proponowałeś poważny zakład Markowi więc liczyłem że masz coś konkretnego na myśli :).
Powiedzialem: znajde a nie ze mam... Ale teraz sam nie potrzebuje, wiec tylko wizja kraty browara Kormoran zainspirowala by mnie do zakupu 2 roznych szt. na aliexpesie i poczekania az przyjda.....;)
Jakiś czas temu też myślałem o LED-ach H4. Na razie temat zawiesiłem, ale nie było problemu umówić się ze sprzedawcą, by żarówki odesłać w przypadku, gdy na stacji diagnostycznej nie będę w stanie ustawić ich zgodnie z przepisami ( a chyba raczej się nie da ). Przeglądałem teraz aukcje i widzę, że trochę się zmieniło w budowie tych żarówek, choć jeszcze nie widziałem LED-a z homologacją.
Mozna conieco zobaczyc tutaj, jakis nowy test, w dodatku po polsku :http://ultraleds.pl/test-zarowki-led-h4-4000lm-philips-luxeon-zes-canbus,169.html
Mam H4 Led w busie 25w zamiast 55w i świecą bardzo jasno także polecam jak ktoś chce wiecej światła mieć i mniejszy pobór pradu,jutro montuję w rd07 2 x h4 led.
Nie żałuję wydanych 420zł za żarówki,jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Jak będę czasowy wrzucę fotki jak w nocy świeci AT z 2x H4 Led plus 2xMoto3hp
Mam H4 Led w busie 25w zamiast 55w i świecą bardzo jasno także polecam jak ktoś chce wiecej światła mieć i mniejszy pobór pradu,jutro montuję w rd07 2 x h4 led.
Nie żałuję wydanych 420zł za żarówki,jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Jak będę czasowy wrzucę fotki jak w nocy świeci AT z 2x H4 Led plus 2xMoto3hp
Podjedź do ciemnej ściany ( szerokość z 15m ) na 10m włącz mijania a potem drogowe i zrób zdjęcia jak się obydwa układają. Najlepiej by było zrobić fotkę porównawczą z normalna żarówką i ledową ponieważ każdy reflektor inaczej układa światło.
Następnie zostaw mijania idź przed samochód 50 i 100m i zrób zdjęcia z wysokości ok 1.5m stojąc na wprost lewego reflektora.
Stwierdzenie "świecą bardzo jasno" jest bezużyteczne jeśli świecą niewłaściwie.
To nie ilość światła jest kluczowa ale jego ułożenie.
Czekamy na fotki.
Oczywiście tak samo zrób zdjęcia po zamontowaniu w Afryce.
tomajkAT
13.09.2016, 13:08
Led ma bardzo wąskie spektrum barwowe i przykładowo wszelkie znaki drogowe, poziome czy pionowe to rażą po oczach, że masakra, ale jak się wjedzie w podrzędne wiejskie dróżki bez malowań robi się ciemno. Mgła razi w oczy nawet na światłach mijania. Mam fabryczne światła led i nie zawsze jestem z nich zadowolony. Z pewnością nadają się do oślepiania no i oczy zwierząt w nocy to jak latarnie (pod warunkiem, że zwrócone w naszą stronę). LED jest niezły, ale dupy nie urywa, na razie uważam że to taki lansik trochę, HID GÓRĄ! póki co.
Led ma bardzo wąskie spektrum barwowe i przykładowo wszelkie znaki drogowe, poziome czy pionowe to rażą po oczach, że masakra, ale jak się wjedzie w podrzędne wiejskie dróżki bez malowań robi się ciemno. Mgła razi w oczy nawet na światłach mijania. Mam fabryczne światła led i nie zawsze jestem z nich zadowolony. Z pewnością nadają się do oślepiania no i oczy zwierząt w nocy to jak latarnie (pod warunkiem, że zwrócone w naszą stronę). LED jest niezły, ale dupy nie urywa, na razie uważam że to taki lansik trochę, HID GÓRĄ! póki co.
Potwierdzam. Znaki tak oswieca, ze nie da sie jechac. Ale na trasie nie narzekalem - ale mam auto z bardzo zlymi swiatlami (stare Audi A3 z poczatkow soczewek).
A ten Chinczyk LED co wszyscy kupuja to dziala jak swiatlo z helikoptera. Nawet juz laski na to poderwalem ;-)
Podaj jaki link do tego chińczyka H4, światła mam jeszcze gorsze niż w a3 w starej pandzie.
Podaj jaki link do tego chińczyka H4, światła mam jeszcze gorsze niż w a3 w starej pandzie.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160913/cc7e953fb80fac8c11c18bd8efdd81db.jpg
A linka do tej blondynki po prawej stronie też możesz wkleić!
A linka do tej blondynki po prawej stronie też możesz wkleić!
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160913/b8f5e6523f68254f0e108021740b4d12.jpg
Chodzi mi o samą żarówkę H4 ledową co by do reflektora zamontować.
Zamiast szukać "magicznych" żarówek zmień reflektory które się po prostu zużywają po średnio ok 10 latach.
Jakoś mało kto bierze pod uwagę wypalanie odbłyśnika i ładują coraz mocniejsze żarówki.
Normalna żarówka w nowym/dobrym reflektorze robi lepiej niż 100W w starym wypalonym.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160913/b8f5e6523f68254f0e108021740b4d12.jpg
No jasne, Ukrainka.
nie zaszkodzi również wypolerować same klosze, żeby od razu nie wymieniać reflektorów - daje to naprawdę sporo a koszt niewielki.
Co do h4 w led mam w moto (trancity) i wygląda to dobrze widać z daleka - jest led na barwie 4300k natomiast po zmroku rewelacji nie ma. jeżeli rozpatrywane były by zwykłe halogenowe zawsze byłem zadowolony z Osram night breaker (niekoniecznie z allegro bo dużo podrób)
Zamiast szukać "magicznych" żarówek zmień reflektory które się po prostu zużywają po średnio ok 10 latach.
Jakoś mało kto bierze pod uwagę wypalanie odbłyśnika i ładują coraz mocniejsze żarówki.
Normalna żarówka w nowym/dobrym reflektorze robi lepiej niż 100W w starym wypalonym.
Nowe lampy nie są dostępne, używane są w takim samym stanie jak moje, przestano je produkować w 2004 roku, moja panda jest z 1995. W reflektorach są stare bańkowe żarówki takie jak kiedyś były w wuesce. Nie mogę wymienić alternatora o większej mocy i założyć nowych reflektorów z H4 ponieważ ma inne mocowanie i jest większy, środka zamienić się też nie da. Mój alternator po tygodniu jazdy z żarówkami H4 zdycha, znaczy palą się diody prostownicze bo nie jest przystosowany do takiego obciążenia. Kontaktowałem się również z firmą regenerującą odblaski, ale moje nie nadają się do regeneracji .
Skoro wydaje Ci się że wiesz lepiej ode mnie jak to ogarnąć to czekam na konkret .
consigliero
14.09.2016, 16:45
Chodzi mi o samą żarówkę H4 ledową co by do reflektora rzamontować.
Dr
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Skoro wydaje Ci się że wiesz lepiej ode mnie jak to ogarnąć to czekam na konkret .
Przy takiej ilości problemów to faktycznie ciężko będzie to ogarnąć , pozostaje tylko wymiana samochodu ;)
Jeśli masz już tak zużyte odblaski i nie ma szans na ich odświeżenie to jakim cudem chcesz uzyskać odbicie światła.
Cokolwiek wyprodukuje jakakolwiek żarówka będzie jedynie skupiskiem światła lecącym przed siebie a nie ułożoną wiązką.
To tak jak by do garnka wsadzić "super" żarówkę , nie zadziała.
Do nowszych modeli Pandy są nówki nawet podobne ogólnym kształtem , ciekawe czy dało by się zastosować u ciebie ewentualnie z jakąś przeróbką.
Tak sobie gdybam.
Dziwne jest też to że nie chcą napylić nowej warstwy odblasku , nie mogą czy nie potrafią?
Dzieju, dzięki za pomoc od jutra szukam innego auta.:haha2:
strobus1
14.09.2016, 20:54
Może warsztaty regenerujące lampy do zabytków / klasyków??
Rozbierają lampę, odbłyśnik dostaje nową warstwę lustrzaną - napylone alu +lakier, wklejone z powrotem szkło. Robiłem kiedyś w warszawskim zelmocie dla zabytkowych motocykli. Efekt nawet przy 6 V był bardzo widoczny ;)
Jako typowy patent probowalbym nakleić folie chrom na odbłyśnik, nie zmieni to jego kształtu tak samo jak posrebrzanie, tak mnie naszlo teraz, myślicie że coś by dało? Jakby nie patrzeć, przejrzeć się w tym prawie można ;)
wysłano z Nokia 3310
Regenerowałem odblaski w refelektorach xenonowych i świecą super po tym zabiegu, niestety lamp pandy reanimować się nie da. Nie wiem z jakiego powodu, wysłałem fotki i taką otrzymałem odpowiedź. Nie jest to kwestia życia i śmierci, mam założoną listwę led która dobrze daje, ale jak ją zapalam to oślepia i nie da się po drodze jechać. Zapytałem o konkretny typ żarówki led bo wydaje mi sie że każda bedzie dawać więcej światła niż bańkowa stara żarówka o mocy 25 wat. Jak na próbę włożyłem H4 to świeciło 2x lepiej, tylko alternator szlak trafił.
Ps. Marek, co oznacza to dr ?
strobus1
15.09.2016, 07:13
Dziwne z tą nie możliwością regeneracji... odbłyśnik jest plastikowy??
Jeśli jest metalowy to próbowałbym go samodzielnie odspoić od szkła. Przyklejenie go z powrotem nie jest operacją wymagającą tytułu inżynierskiego.
Coś takiego ktoś montował ??
http://allegro.pl/zarowka-led-h4-6000-lm-x3-leds-luxeon-do-motocykla-i6923958655.html
tak mam polecam założone 3 komplety do AT i świeci prawie jak NAT
spider2you
05.09.2017, 18:54
A to co za cudo?
http://allegro.pl/zestaw-zarowek-h4-50w-nssc-7000lm-led-philips-i6851091924.html#thumb/4
https://4.allegroimg.com/original/035a4e/bc73d5c245fb8a070f4ed4e76e04
To wersja z radiatorami, które są wewnątrz lampy. Ogólnie do motocykla sprzedawca (ten sam, którego podałeś linka) polecał mi te które pokazałem, bo są jeszcze takie http://allegro.pl/zarowka-zestaw-led-h4-8000lm-philips-luxeon-zes-fv-i6577009502.html , ale zbędnym elementem na zewnątrz jest ta kostka.
Motomax założyłeś do At 3 komplety - 6 żarówek ??
No dobra druzja - a jak to się ma do HIDa?
Taka żarówka LED H4 ma punkt powstawania światła w tym samym miejscu co żarniki H4?
Sabaka zaryta w HID jest min taka, że palnik ma źródło w ciut innym miejscu niż żarnik H4 i nie świeci idealnie w ognisku zwierciadła. A jak jest tutaj???
Chętnie kupiłbym jakąś fajną żarówkę do cegły a HID nie chcę bo mam normalnego fresnela na szkle i gładkie lustro - będzie świecić po gałach.
Kolor światła???
Motomax do tablicy!!! :D
m
Skusiłem się i zakupiłem. Wkleję fotkę z zamontowaną jedną starą H4 i tą LED-ową.
Widzę, że są i H7, może też sobie zapodam do soczewki.
Super.
Tak przyglądam się tej całej dyskusji i mam straszny mętlik:dizzy: w głowie.
Konkretnym argumentem będzie faktyczny rezultat i z góry tobie dziękuje za inicjatywę. :bow:
Mam takie zarowki w autach, robia mega robote na dlugich ale na krotkie sie to nie nadaje bo bedzie oslepiac.
w 3 at było montowane i każdy ma banana na ryju... Swiatło jest białe i mocne a i jeszcze 2 razy jaśniejsze.. Faktem jest że w niektórych reflektorach może delikatnie oślepiać..ale tu zależy od typu reflektora i ustawień
Sam sobie wylazłem naprzeciw i usadziłem się w aucie i nic nie oślepia.
Diody są tak umiejscowione jak żarniki w normalnych H4 i mają osłony tak jak zwykłe.
Świecą moim zdaniem lepiej niż HID ale wszystko zalezy od marki leda i od reflektora.
W soczewce jest jeszcze lepiej.
Kolor światła jest biały i w deszczu też bardzo dobrze widać.
Złotego środka nie ma,ale to gra warta świeczki.. Stara Afryka w końcu świeci jak należy.
No i 2x 22w to nie 2x55w więc i tu oszczędność na poborze prądu i tu se można wykorzystać np 8 gniazd do zapalniczki i jest profeska wygląd..
Moim zdaniem warto jak i kilku osób warto,negatywnych opini nie słyszałem..
Trzeba jednak pamiętać że żarówki są dłuższe i maja brazylijska dupę która nie zawsze zmieści sie w deklu czy osłonie lampy.
piotr_3miasto
06.09.2017, 18:23
Trzeba jednak pamiętać że żarówki są dłuższe i maja brazylijska dupę która nie zawsze zmieści sie w deklu czy osłonie lampy.
No właśnie to mnie zastanawia, większość reflektorów posiada zaślepki z uszczelkami, aby ograniczyć maksymalnie możliwość dostawania się wody/wilgoci do wnętrza reflektora.
Czy w przypadku montażu tego ustrojstwa zauważyliście problem z wilgocią wewnątrz tychże reflektorów?
....Faktem jest że w niektórych reflektorach może delikatnie oślepiać..ale tu zależy od typu reflektora i ustawień....
Sam sobie wylazłem naprzeciw i usadziłem się w aucie i nic nie oślepia....
....Diody są tak umiejscowione jak żarniki w normalnych H4 i mają osłony tak jak zwykłe....
....Trzeba jednak pamiętać że żarówki są dłuższe
Pozwolilem sobie troche poprzycinac Twoj post, przeczytaj go dokladnie. To ze wsiadles i nic nie oslepia kompletnie nic nie znaczy. Popros kumpla by jechal za Toba , ty w puszce on na moto najlepiej w deszczu i po zmroku, zdziwisz sie jak bedzie to irytujace. Zarowki ledowe nie swieca jak halogenowe i nie ma mozliwosci uzyskania na nich odpowiedniego obrazu swiatla. LEDy sa zajebiste do swiatel dlugich, do dodatkowego oswietlenia ale kompletnie nie nadaja sie do swiatel mijania w reflektorach zaprojektowanych do zarowek halogenowych. Ze wzgledu na ich budowe ledy oslepiaja jeszcze bardziej niz HID.
Jak trafiam delikwentow co im nie chce sie zmienic z dlugich na krotkie badz tez maja jakies gowna powkladane zamiast swiatel mijania czesto zdarza mi sie czestowac ich moiomi dlugimi i wtedy reakcja jest natychmiastowa.
Osobisie testowalem pare typow i najlepiej pasuja mi LED X7 :D Jest moc :D
Jesli ktos by chcial sie pokusic o ledy bez drivera (tym H1 ,H4, H7 itd. ) szczerze odradzam swieca jak swieczki.
Pozdro
Dobra - doedukowałem się trochę i zrezygnowałem z zakupu.
Nie ma opcji, żeby działało prawidłowo na światłach mijania, jak zresztą zauważył z praktyki Dubel.
Zwróćcie uwagę jak ułożone jest włókno H4 dla ŚM a jak ułożone są diody w tej żarówce. Ze zdjęć, które widziałem to nie ma porównania z odcięciem dla H4 i nic w tym dziwnego skoro na DŁUGOŚCI czyli tu gdzie ważne jest ogniskowanie, źródło ma trzykrotny rozmiar oryginału.
Nie mam zamiaru zachowywać się jak burak w golfie III z ksenonami :D i odpuszczę temat.
Ze swoich doświadczeń z przerabianiem oświetlenia na to bardziej, moim zdaniem satysfakcjonujące, to dobrze wspominam tylko zamianę źródła na HID w projektorach - konkretnie LC4 Adv '99 i '01 i B12 '01 - tam świeciło to bardzo ładnie, lepiej niż oryginał i nie było mowy o oślepianiu jakimkolwiek - wiązka była ukształtowana jak żyletą obciął i NIGDY nikt mi nie mignął, pomijając moje wizualne odczucia.
Mam jednak świadomość, że i taka przeróbka jest nielegalna.
Teraz w cegle mam najlepsze oryginalne światło na H4 jakie kiedykolwiek miałem w motocyklu. Myślę o bocznych punktach na ledach CREE, żeby być lepiej widocznym w dzień... ale będę to raczej rzeźbił sam zimą. Kolimatory 55mm z soczewkami już mam. Przeróbka oryginału nie ma sensu jak widzę.
Jak będę składał swojego GSa na desierto z owiewką od LC4, nielegalnie, ale ponownie założę tam H3 HID. 4300K jest niemal nie do odróżnienia od białego halogena.
Resztę pozostawiam do oceny przerabiającym oświetlenie w swoich motkach. Wszystko działa do czasu.
Jeszcze raz napisze ze na dlugie jest to zajebista sprawa ale trzeba miec osobne reflektory na drogowe i mijania.
Osobiscie stosuje te LEdy z powodzeniem https://pl.aliexpress.com/item/1pair-X7-Car-led-Headlight-kit-80W-7200lm-H1-H3-H7-H11-9005-9006-880-H4/32702578078.html?spm=a2g17.search0104.3.66.hhKvYx&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10 065_10151_10068_5380020_10171_10326_10084_10083_10 080_10304_10307_10082_10081_10110_10137_10111_1006 0_10112_10113_10155_10114_10154_143_10056_10055_10 054_10312_5470020_10313_10059_10314_100031_10099_5 460020_10078_10079_10103_10073_10102_10052_10053_1 0142_10107_10050_10051,searchweb201603_17,ppcSwitc h_5&btsid=7c0b9d83-90c5-4c97-b90a-53374e717c03&algo_expid=c5027752-a14c-4190-832b-0ca8e18061a5-9&algo_pvid=c5027752-a14c-4190-832b-0ca8e18061a5
Zna ktoś kogoś lub firme co wykonuje reflektory na zamówienie?
Kaganek po lewej to oryginał od Hondy. Po prawej zakupiony LED. Są to światła krótkie. W przyszłym tygodniu dokończę montaż i ustawię odcięcie, by po niebie nie świecić. Różnica na żywo jest kolosalna.
W przyszłym tygodniu mam też przegląd na stacji diagnostycznej. Dla pewności poproszę, by podjechali maszynką do sprawdzania świateł. Myślę, że nie będzie to strzał w stopę.
Jakby to powiedział zamachowiec... Dla mnie bomba....!!!! Tylko powiedz jak po przeglądzie i wchodzę w ten patent.
Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
wojtekm72
22.09.2017, 20:27
Moja siódemka zawsze dobrze świeciła :Thumbs_Up:
Więc poszukałem sobie H4 led:
73151
Beznadzieja :mur:
73152
Na takich jest prawie super :)
73153
Dużo lepiej niz na tych gównianych ledach.
73154
Wojtek bo kupiłeś złe ledy. Mama taką malutką czołówkę z jednym ledem, która świeci lepiej niż xenony w samochodach. Chciałbym mieć takie światła w motku.
Szklanka
22.09.2017, 20:59
Żarówka żarówce nie równa ile one miały lumenów? Ktoś poda wartości żarówek jakie zakłada do testów? Przeczesujecie aliexpres? Jest tam duży wybór o ile dane są prawdziwe w ogłoszeniach to można wtedy testować.
Żarówka podana przez dubel miała 7200 lum - H7
By nie być gołosłownym podaje przykład: KLIK (https://www.aliexpress.com/item/Meetrock-car-headlight-H7-LED-H8-H9-H11-HB3-9005-HB4-9006-9007-H4-h3-H1/32694737796.html?spm=2114.search0104.3.17.FLzhCe&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_1_10152_ 10065_10151_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10 304_10307_10301_10137_10060_10155_10154_10056_1005 5_10054_10059_10532_100031_10099_10338_10339_10103 _10102_440_10052_10053_10142_10107_10050_10051_101 71_10326_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10111 _10112_10113_10114_143_10312_10313_10314_10078_100 79_10073-10052_10532%2Csearchweb201603_1%2CppcSwitch_5&btsid=94b20a69-608b-4b13-8a48-63e7ce878fe1&algo_expid=50f56580-b888-42a7-bd01-0d49475ce092-2&algo_pvid=50f56580-b888-42a7-bd01-0d49475ce092)
Żarówka 36W 4000lm
W zakładce Feedback jest porównanie przed i po kupujących.
Dodaje link z ostatniej chwili! Właśnie zakupiłem ten zestaw : Żarówka! (https://www.aliexpress.com/store/product/1-Pair-H4-LED-H7-H11-H1-H3-9005-HB3-9006-HB4-Led-Car-Headlight-H8/3055028_32816398815.html)
spider2you
23.09.2017, 01:43
Zrób porównanie na starych i tych z Ali. Zobaczymy czy warto.
Polecam ten typ i tego sprzedawce http://www.ebay.pl/itm/X7-9600LM-120W-6000K-White-CREE-LED-Headlight-Kit-H1-H3-H4-H7-H11-9006-HB4-Bulb/222483244839?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=521332367317&_trksid=p2060353.m2749.l2649
Sprawdzone i potwierdzam ze jest towar pierwsza klasa. Nie obylo sie bez wczesniejszych nieudanych zakupow ale te sa swietne.
Wojtekm72 to co kupiles to totalne gowno nie nadajace sie do niczego, sproboj tego co w linku i zmienisz zdanie na temat ledow.
Pozdro
Te akurat by się nadały ale do lampy tył jakby nie mocowanie..
Tak to ma wyglądać w lampie,założone do Polisport LMX zamiast HS1 swieci niesamowicie jasno i w końcu enduro ma normalne światło.. i to bez aku moto
Ledy bez aku, pochwal się jaaaak
Normalnie zapięte zamiast żarówki bez cudów i działa
Bynajmniej na razie co potem zobaczymy
U mnie strasznie mrygały gdy tak zrobiłem, a długo w taki sposób by nie podziałały.
No wylazłem z chaupy i szurnąłem sie liściem w pola bo w końcu przestało padać... i można było fotke cyknąć
Na wstępie zaznaczam że zdjecie jest słabej jakości.. ale mimo tego oddaje doskonale to jak świeci H4 LED w akcesoryjnej lampie enduro Polisport LMX z fabryczną żarówką philips HS1 35w/35w,która jest bardzo małym reflektorem
powiem tak wreszcie można jechać w nocy z jakmś uczciwym światłem,a nawet odwinąć się nie bałem
Zdjecie na światłach drogowych,to w oddali to drzewa i pagórki jakies 250 metrów
Szklanka
01.11.2017, 18:12
No to tak... Żaróweczki doszły świecą pięknie!
Tylko mam mały problem... Zamówiłem H4 oczywiście lecz gniazdo w Afryce mam ba20d. Jak mocujecie swoje H4 w starym afrykowym mocowaniu?
Znalazłem coś takiego ^^ http://www.qsl.net/iz7ath/moto/H4/index.htm
Miałem zamontowane takie żarówki w T4: http://allegro.pl/zarowki-led-h4-12000lm-philips-12-24v-homologacja-i7161737571.html . Ale padł mi akumulator i chyba z tego powodu upaliło obydwie, gwarancji mi nie uznali. Przyzwyczaiłem się do dobrego światła, zwłaszcza że jeżdżę dużo po nocach.
Kupić takie same czy może w między czasie pojawiało się coś lepszego na rynku ?
Miałem zamontowane takie żarówki w T4: http://allegro.pl/zarowki-led-h4-12000lm-philips-12-24v-homologacja-i7161737571.html . Ale padł mi akumulator i chyba z tego powodu upaliło obydwie, gwarancji mi nie uznali. Przyzwyczaiłem się do dobrego światła, zwłaszcza że jeżdżę dużo po nocach.
Kupić takie same czy może w między czasie pojawiało się coś lepszego na rynku ?
tu masz dokladnie ten sam chip led za znacznie mniejsza kase https://pl.aliexpress.com/item/Zdatt-ZES-H1-H3-H4-H7-H8-H9-H11-Led-ar-wka-Led-9005-Lm-HB3/32846348498.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.erCvNw
https://pl.aliexpress.com/item/LM-Zdatt-ZES-Bez-Wentylatora-Samochod-w-Doprowadzi-y-wiat-a-100-W-Reflektory-H4-ar/32832769463.html?spm=a2g17.search0104.3.317.644d2b db0Vq4Rb&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10152_ 10151_10065_10344_10068_10342_10343_10340_10341_10 696_10084_10083_10618_10304_10307_10301_5711215_10 313_10059_10534_100031_10103_10624_10623_443_10622 _5711315_10621_10620_5722415%2Csearchweb201603_6%2 CppcSwitch_5&algo_expid=ba339105-20b0-4b32-8fe8-19aecdef092b-46&algo_pvid=ba339105-20b0-4b32-8fe8-19aecdef092b&transAbTest=ae803_5&priceBeautifyAB=0
dużo lepsza opcja bez sterczącej dupy która często gęsto uniemożliwia montaz uszczelnienia na lampie
motormaniak
18.03.2018, 22:23
Wcześnej pytałem nie w tym wątku..
Czy tego typu żarówka LED będzie działać w moim KTM-ie exc, gdzie prąd na oświetlenie idzie "nie wyprostowany"?
Mam ochotę na te: https://pl.aliexpress.com/item/TC-X-H4-H7-H11-9005-9006-LED-Car-Headlight-Bulbs-Hi-Lo-Beam-Auto-12V/32760606638.html?spm=2114.10010108.1000023.1.7c772 4b4WQSulz
Jeżeli masz żarówkę zwykłą tzn ba20d powinna działać,w xr-kach działa.
Musi mieć stabilizator napięcia,bez tego będzie mrugać.
Generalnie dopiero po montażu się dowiesz,teoretycznie w XR nie powinny działać bo nie ma stałego prądu 12V,praktycznie działa i jest na tyle bogate światło że da się jezdzić w nocy bez najmniejszych przeszkód.
Czy wpływa to na żywotność żarówki-- nie wiem trochę już ma km za soba i dalej świeci jak oszalała w malutkim reflektorku.
warto eksperymentować,poprawa jakości światła jest kolosalna
motormaniak
19.03.2018, 07:34
Dzięki, zaryzykuje. Jak będzie świecić nie stabilnie, pojdzie do MZ, tam jest stałe napięcie. W obu mam h4.
Witam
Maja i żarówki AC/DC ale co to warte?
https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180319102627&SearchText=h4+led+AC%2Fdc
Pozdr
rr
Motomax jak przerobić gniazdo w fabrycznej lampie KTM-a 525 na żarówkę LED H4? Masz jakiś patent?
@voxan69: czy rzeczony KTM ma gniazdo do żarówki BA20D? Bo jeśli tak to kiedyś były żarówki H4 z takim trzonkiem. Wsadzałem takie skutecznie do odbłyśników w UAZ-ie i tylko trzeba było dodać przekaźnik bo 55W to nieco więcej niż 35W.
Chcę wsadzić LEDa H4 dlatego chcę przerobić gniazdo - ktoś to już ogarniał.
zmagałem się z tym problemem dość długo w ori lampie gdzie również jest BA20D,wymiany żarówek na różne mialy zawsze ten sam efekt .. mizerne światło.. nawet te cudowne nie pomagały
Wymieniłem więc reflektor na Polisport LMX wraz owiewką w środku żarówka HS1 czyli to samo co H4 tyle że ma mniejszą moc bo 35w/35w i już niemal 2-krotnie lepiej.. do tej lampy został wsadzony led z elastycznymi radiatorami.
Jak świeci.. Jak nowe lampy hondy,białe mocne światło z linią odcięcia,świeci lepiej niż nie jeden transalp czy inne podobne z dużo większymi lampami.
Grzeje się dużo mniej niż zwykła h4 jednocześnie dając 2 krotnie mocniejsze światło.
Czy ma wady i zalety... hm tak same zalety i jedną wade którą jest cena.
Homologacja... nie wiem co to jest.. nie słyszałem
Szukał bym podobnego reflektora z gniazdem H4 i dobrym uszczelnieniem. Woda i błoto szybko zniszczą reflektor i żarówkę.
U mnie takie cudo jak HDS 1290 i 180 Bar gorącej wody nie robi im krzywdy więc jest to sprawdzone,lampa wewnątrz po 4 latach nadal jest jak nowa.
Jazda nocą nie sprawia problemu.
motomax chodzi ci o taka lampę?
http://allegro.pl/polisport-lampa-przednia-przod-lmx-cross-pomarancz-i7015608162.html
Wejdzie do niego taka żarówka?
https://pl.aliexpress.com/item/Bez-Wentylatora-Zdatt-H1-H4-H7-H11-9005-9006-H16-Samoch-d-Prowadzi-wiat-a-Przeciwmgielne/32833808989.html?spm=a2g17.search0104.3.16.c2a767a 4PLLJtE&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_4_10152_ 10151_10065_10344_10068_10342_10343_10340_10341_10 696_10084_10083_10618_10304_10307_10302_10313_1005 9_5711218_10534_10682_10681_10683_100031_10103_106 24_10680_10623_443_10622_10621_10620-10682%2Csearchweb201603_25%2CppcSwitch_3&algo_expid=a6f7a100-f70f-4d7a-9f6c-61215d6af057-2&algo_pvid=a6f7a100-f70f-4d7a-9f6c-61215d6af057&priceBeautifyAB=0
No i czy ta lampa będzie pasować do ori błotnika mojego kata
tak dokładnie ta lampa,mam kilka nowych na miejscu to mogę do przymiarki użyczyć.
Z żarówkami też trzeba uważać,musi być miejsce na montaż uszczelnienia lampy między mocowaniem a radiatorem. to bardzo ważne,dlatego że czasem nie da się tego wykonac.
Taką mam zamontowana i podobnych szukać trzeba jeżeli chcesz by na pewno pasowały.
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1NvAccU1HTKJjSZFmq6xeYFXaO/KSEGA-H4-LED-Headlight-Bulb-Car-Headlamp-2800lm-H3-H7-9005-880-9012-H11-EPISTAR-Chips.jpg_640x640.jpg
Czy na obsadę tych radiatorów paskowych daje się naciągnąć typowe uszczelnienie? Albo inaczej: jak się ma średnica typowej dupki H4 do tej LEDowej z plecionymi paskami?
Motomax masz różne modele lamp z Polisport? Chciałbym zamontować taką aby jej owiewka nie była mniejsza niż ta, którą mam obecnie.
Myślę, że taki LED się zmieści - nie wiedziałem jak bardzo elastyczne są radiatory
https://interlook.pl/product-pol-1109-Zestaw-LED-H7-ZES-Zdatt-100W-12000-lm-DZIEN-NOC.html
Moim zdaniem elastyczna jest plecionka a te blaszki są tylko miękkie ale zostają blaszkami i mogą pochlastać instalację pod czachą jeśli nie będzie w ich sąsiedztwie dobrze zapeszlowana
adniem21
28.08.2018, 08:23
Przymierzam się do wymiany żarówek H4 na led i mam pytanko czy wyszło cos ciekawego i godnego polecenia ostatnio czy brać to co było linkowane stronę wcześniej.
Ja mogę za 200 PLN odsprzedać LED H4 nie używane bo miałem wsadzić do mojego Tigera ale kupiłem NAT
panbodzio
29.08.2018, 12:42
Dentka wysłałem Ci wiadomosc w sprawie tych zarowek
Nie będę zakładać kolejnego tematu. Warto poczytać, a żarówki sobie można "powycinać" i zrobić mała ściągę do aut i moto:)
https://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/zarowki-samochodowe-ktore-swieca-najlepiej-a-ktore-najdluzej/yh6ktj
Nie będę zakładać kolejnego tematu. Warto poczytać, a żarówki sobie można "powycinać" i zrobić mała ściągę do aut i moto:)
https://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/zarowki-samochodowe-ktore-swieca-najlepiej-a-ktore-najdluzej/yh6ktj
Co znaczy, ''powycinać''??
Jak chcesz daj mi na priv'a adres e-mail to ci wyślę wycinanki;):)
Odświeżając żarówkowo.
Kiedyś używałem jaśniejszych H4 chyba +30% .
Co teraz jest godne polecenia?
Marketing to najczęściej bełkot.
Chodzi o to kto jakich H4 używał i dawały prawdziwe mocne białe światło a nie oszukujące oko niebieskimi filtrami.
No i o oczywiście 55/60 a nie wynalazki po 90W.
Podawajcie co dobre i co było kiepskie.
Mirek Swirek
19.09.2023, 13:23
Miałem Tungsram Megalight +120, bardzo dobre białe światło, nie niebieskie, w nocy super, w deszczu normalnie było widać. Szkoda, że cena ich poszybowała dwukrotnie, kupowałem po 35 zł. Dwa lata świeciły jak złe. U mnie wygrały z Night Breaker i Blue Vision.
Teraz pakuje zwykłe żarówki, za 10-12 zł i wymieniam po roku i też jest super.
Założyłem w zeszłym tygodniu do RTka H7 Osram Night Breaker SILVER (25 zł), są też H4. Ładne białe światło, oczywiście daleko im do ledow :mad:
Ostatnio dużo o różnych żarówkach czytałem / oglądałem i wybrałem wersję silver bo mają dużo dłuższą żywotność od tych reklamowanych najjaśniejszych które potrafią działać 150h.
Przetestowałem Osram Night Breaker Lase , te co świecą jaśniej to żyją krócej coś za coś. Faktycznie bardzo dobrze świeciły w nocy
Lucky Luke
19.09.2023, 15:42
Narva LED już jest w przystępnej cenie.
https://allegro.pl/oferta/narva-h4-led-12-24v-6500k-2szt-range-performance-14227339628?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_pmax&ev_campaign_id=17997574267&gclid=EAIaIQobChMIyoS73ea2gQMVHguiAx20GgMJEAQYASAB EgJkLfD_BwE
Tylko że wyczuwam tu nutę marketingu.
W kartach katalogowych dostępnych na stronie Osram żarówki Night Breaker 200, Night Breaker Laser, Night Breaker Silver i Cool Blue Intense miały taką samą wartość dla strumienia świetlnego. H7 1500lm a H4 1650/1000lm.
Natomiast trwałość żarówek H7 Night Breaker 200, Night Breaker Laser, Night Breaker Silver i Cool Blue Intense to odpowiednio 150h - 250h, 150h - 250h, 330h - 500h i 100h - 200h.
Pierwsza wartość to trwałość B3 a druga to trwałość Tc.
Za https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/zarowki-samochodowe-zarowki-led-ksenony-jak-dlugo-swieca-zarowki-samochodowe/37q8hfg:
Producenci określają ją z reguły za pomocą dwóch parametrów: "B3" i "Tc". Pierwszy mówi o tym, po jakim czasie przepali się 3 proc. żarówek z badanej puli, a drugi — po jakim czasie przestanie świecić 63,2 proc. z nich. Dla standardowych żarówek H7 trwałość "B3" to ok. 330 godzin, a "Tc" wynosi ok. 550 godzin.
To już wiadomo jakie żarówki h4 kupić? ;)
Potrzebuje dwie.
Najlepiej żeby miały kolor jak normalny halogen.
To zależy, jeśli będziesz latał w nocy bierz te co dają wincy światła a jak w dzień to zależy czy lubisz żarówki zmieniać. :D
Ledowe nie do każdej lampy się zmieszczą, znaczy czy zaślepkę założysz.
To już wiadomo jakie żarówki h4 kupić? ;)
Potrzebuje dwie.
Najlepiej żeby miały kolor jak normalny halogen.
:D:D:D
Jeśli "zwykły" halogen Osrama to https://intercars.pl/produkty/1659059-zarowka-halogenowa-h4-osram-ultra-life-set-2-szt-4-letnia-gwarancja
Zwykłe to już mam Wujek ;)
Trza mi LED. Cofnąłem sie do poprzedniej strony i widzę ze te podane maja dobre recenzje.
Cena w uj ale w sumie to tylko 80 zet na moto.
Trochę mnie zniechęca ten wiatrak w nich - jak dostanie wodą to wyciągnie kopyta.
Trza mi LED. Cofnąłem sie do poprzedniej strony i widzę ze te podane maja dobre recenzje.
Trochę mnie zniechęca ten wiatrak w nich - jak dostanie wodą to wyciągnie kopyta.
nie wyciagnie :Thumbs_Up:
Jak założę to do cegły to będę miał najlepsze światła po tej stronie drogi mlecznej.
Jak chcesz kupić u chińczyka led h4 co przechodzą przegląd to teraz z 350zł. Mogę podesłać Ci linka i zrobić zdjęcie jak wygląda zarys wiązki światłą na ścianie ale ceny poszły bardzo w górę.
Mam w drugim aucie osramy coś 200%+ ale w dzień używam dziennych. Co prawda h7 wytrzymuje z pół roku (jak palisz cały czas) a h4 trochę dłużej ale to zwykła fizyka.
No ale to z tego co czytałem tez przechodzi przegląd, jest mniej chińskie ;) i kosztuje polowe wzmiankowanej przez Ciebie kwoty:
https://allegro.pl/oferta/narva-h4-led-12-24v-6500k-2szt-range-performance-14227339628?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_pmax&ev_campaign_id=17997574267&gclid=EAIaIQobChMIyoS73ea2gQMVHguiAx20GgMJEAQYASAB EgJkLfD_BwE
Kup i będziesz zadowolony , mam również takie (h1) w jednym z pojazdów i są bezproblemowe
strobus1
20.09.2023, 11:37
Też potwierdzam dobrą opinię o tych narvach. Rok w busidle przeżyły.
A ma ktos wymiar jaki to mają te Narvy?
Podratowałbym światła w babci VFR bo dni coraz krótsze :)
A ma ktos wymiar jaki to mają te Narvy?
Podratowałbym światła w babci VFR bo dni coraz krótsze :)
Właśnie wymiar od kołnierza na zewnątrz ?
Właśnie widzę i przetestuję. Dzięki.
Noto - przyszły.
Wykonanie na oko spoko. Jak to Chińczyk :) Narva z prasowanego ryżu.
Założyłem do r80 i do k1100 - na początek powiem ze w xxuj nie pasuje mi ten kolor światła do klasyka. Miałem nadzieje ze będzie bardziej biały, ciepły a idzie w stronę trupiego błękitu. Noszkurw.
Jeśli idzie o wydajność to swieci to tak ze widać długie w dzien na krzakach. Sprawdziłem tylko świecąc na podjazd w nocy i na drzewa za nim - efekt robi, odcięcie jakieś tam jest, muszę wyjechać na asfalt. Moc jest - na końcu podjazdu z moto w garażu /jakieś 40m/ w dzien swieci na mijania bardzo mocno - wręcz oślepia jak się schylic ale ciężko mówić o poziomach i ustawieniu światła w ten sposób.
Radiatory po 3 minutach pracy nie do dotknięcia - wiatrak cos tam na pewno pomaga ale grzeje się to w ciul.
Wada na dzien dobry ze trzeba przerobić minimalnie gumowa osłonę wtyku i wejścia do lampy i traci ona nieco na szczelności. Nie podoba mi się to.
Pytaliście o długość - mysle ze jest dłuższa od normalnego h4 z założonym wtykiem o jakieś 2cm.
Na teraz:
Mysle ze to fajna alternatywa dla ksenona - 10 lat temu nie było takich możliwości. Szkoda ze kolor nie jest cieplejszy nieco.
Wstepnie:
Mysle ze świecić to będzie dobrze ale chyba zrezygnuje z tego lampiona w r80gs bo gryzie mnie sumienie. Muszę się przejechać jeszcze to może względy praktyczne przeważą.
Mam nadzieje ze dzisiaj uda mi się wykonać testy nocne drogowe.
Na koniec coś apropos temperatury barwowej. Te narvy maja 6500k.
Podaj który model kupiłeś.
W kwestii jasności ideałem jest temperatura ok 5000.
Mówisz że za jasno, chyba lepiej widzieć niż się w nocy wpatrywać.
Podaj który model kupiłeś.
W kwestii jasności ideałem jest temperatura ok 5000.
Mówisz że za jasno, chyba lepiej widzieć niż się w nocy wpatrywać.
Powiedz to wkur...wionemu z naprzeciwka.
Nikt nie mówi o oślepianiu.
Dlatego pytam o model żarówki.
Noto - przyszły.
Wykonanie na oko spoko. Jak to Chińczyk :) Narva z prasowanego ryżu.
Założyłem do r80 i do k1100 - na początek powiem ze w xxuj nie pasuje mi ten kolor światła do klasyka. Miałem nadzieje ze będzie bardziej biały, ciepły a idzie w stronę trupiego błękitu. Noszkurw.
Jeśli idzie o wydajność to swieci to tak ze widać długie w dzien na krzakach. Sprawdziłem tylko świecąc na podjazd w nocy i na drzewa za nim - efekt robi, odcięcie jakieś tam jest, muszę wyjechać na asfalt. Moc jest - na końcu podjazdu z moto w garażu /jakieś 40m/ w dzien swieci na mijania bardzo mocno - wręcz oślepia jak się schylic ale ciężko mówić o poziomach i ustawieniu światła w ten sposób.
Radiatory po 3 minutach pracy nie do dotknięcia - wiatrak cos tam na pewno pomaga ale grzeje się to w ciul.
Wada na dzien dobry ze trzeba przerobić minimalnie gumowa osłonę wtyku i wejścia do lampy i traci ona nieco na szczelności. Nie podoba mi się to.
Pytaliście o długość - mysle ze jest dłuższa od normalnego h4 z założonym wtykiem o jakieś 2cm.
Na teraz:
Mysle ze to fajna alternatywa dla ksenona - 10 lat temu nie było takich możliwości. Szkoda ze kolor nie jest cieplejszy nieco.
Wstepnie:
Mysle ze świecić to będzie dobrze ale chyba zrezygnuje z tego lampiona w r80gs bo gryzie mnie sumienie. Muszę się przejechać jeszcze to może względy praktyczne przeważą.
Mam nadzieje ze dzisiaj uda mi się wykonać testy nocne drogowe.
Na koniec coś apropos temperatury barwowej. Te narvy maja 6500k.
Jesli chcesz barwe halogenu celuj w cos miedzy ponizej 4000kelwina nawet blizej 3000, naturalna barwa swiatla ( tak zwane swiatlo dzienne) to ca. 4300 , wszystko co powyzej 5000 bedzie zimnym swiatlem oddajacym barwy trupio szare ;)
Za oddawanie barw odpowiada parametr CRI a nie temperatura barwowa światła.
DUBEL - kupiłem te polecane z wątku. Nie chce mi się pierdolić w Matejkę - ja dobrze rozpoznaję kolor wina i piwa. W nocy ma być widać dokąd jadę.
Ustawię światła i dla mnie EOT.
W cegle nie widzę powrotu do H4 mimo tego, że jest to motocykl, który ma NIEBYWALE dobre światło nawet na halogenie a w GS się zobaczy.
Co do koloru jeszcze - jest to faktycznie kolor środka dnia. Że wygląda z d..py w środku nocy to ja nic nie poradzę :D
Dzieju - Narva z wątku - już kolejny raz linku nie będę przeklejał :P cofnij się o stronę.
Nie chce mi się pierdolić w Matejkę - ja dobrze rozpoznaję kolor wina i piwa. W nocy ma być widać dokąd jadę.
:haha2::haha2::haha2:
Narazie GS. Jestem bardziej niż zadowolony.
Ustawiłem poziom i minąłem kilkanaście samochodów - nikt nie mrugnął.
Oprawa umożliwia również obrót źródła wokół osi wiec można trochę bardziej doświetlić pobocze i troszkę ująć z drogi. Długie świeca nieco bardziej w lewo niby ale ogólnie to nie ma się do czego przyczepić. Oby działało.
Sorry ale nie ogarniam tych zdjęć w pionie :(
Lista motków z zaakceptowanymi w DE z retrofitami Philipsa:
https://www.philips.de/c-e/au/motorradlampen/headlights/led-compatibility-list.html
RTka niestety nie ma jeszcze
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.