View Full Version : Nordkapp 2016
Jakoś pomiędzy 21 lipca - 10 sierpnia 2016r. planujemy ruszyć na Nordkapp.
Jak na razie ja plus kolega z Oslo (obaj na XTZ 750), wstępnie chęć zgłosił kolejny kolega na XTZ oraz znajomy na Afryce.
W skrócie: budżet minimum 6 tys. zł, pewnie minimum 6 tys. km, spanie czasem pod namiotem, czasem kemping czy domek. W planie zwiedzenie najciekawszych zakątków Norwegii i Szwecji, włącznie z lekkim trekkingiem po górach.
Więcej szczegółów na xtzclub.pl --> Turystyka --> Planowane --> Nordkapp 2016.
http://www.xtzclub.pl/threads/12092-Nordkapp-2016
Porady odnośnie przygotowania sprzętu albo planowanej trasy mile widziane!
No i oczywiście zapraszamy chętnych!
nie mam wprawdzie jeszcze afriki ale za niedługo stanie w garażu. wiem za to ze jade tez o norwegii jednak termi to od 20.06. Tez chce nordkapp zaliczyc. czy data waszego wyjazdu moze byc lekko przesunięta zeby mógł z wami jechac?
Zmiana terminu wyjazdu na 13/14.07 - 03.08.2016.
jaki mniej wiecej budżet na wyprawę trzeba miec? liczyłeś juz?
Myślę, że 6 tys. zł to minimum przy w miarę oszczędnym prowiantowaniu (konserwy i porcje liofilizatów z Polski plus drobne bieżące zakupy w tanich marketach w NO) i większości noclegów pod chmurką (z zaznaczeniem, że jednak od czasu do czasu i tak będzie jakiś domek, aby się wysuszyć czy wyspać w cywilizowanych warunkach, zwłaszcza w czasie niesprzyjającej pogody). W tym podwójny bilet na Stenę. Ale nie liczyłem jeszcze kosztów przepraw promowych. Będzie to możliwe do oszacowania po wyznaczeniu z grubsza przebiegu trasy.
Dobra wiadomość jest taka, że wartość korony norweskiej od kilku lat permanentnie spada.
PS. Wyprawy są do Iranu, Chile lub do Magadanu. Tutaj nawet jeśli zjedziemy z asfaltu to tylko po to, aby zaraz na niego znów wjechać :)
a jak kwestia oplat za mosty, tunele, czyli ten Autopass czy jak mu tam? obowiazuje tylko 4 kolka?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Z zebranych informacji wynika, że dla motocykli drogi są darmowe. Płatne są niektóre tunele i wszystkie promy.
bigboykr
24.03.2016, 19:53
Motocykle free na pewno w systemie dróg NO. Tunele, promy i ewentualnie wjazdy w jakieś strefy miejskie mogą być płatne (promy na pewno).
Turyści, którzy przyjeżdżają do Norwegii na okres do 3 miesięcy (bodajże) mogą zarejestrować auto (nr rejestracyjny) i dane karty kredytowej na portalu: https://turistportalen.csautopass.no/english
Pobierana jest zaliczka (bodajże 300 NOK) na poczet opłat, te są naliczane po przejeździe przez bramki na podstawie nr tablic, jak przekroczymy 300 NOK pobierana jest następna zaliczka w tej samej kwocie. Po deklarowanym okresie pobytu i rozliczeniu wszystkich przejazdów nadpłata jest zwracana na kartę kredytową.
Inną metodą jest opłacanie na miejscu po przejechaniu każdego płatnego odcinka - mega uciążliwe i niewygodne.
Motocyklistów to nie dotyczy, ale może ktoś się będzie wybierał autem i mu się to przyda. Ja np jadę w tym roku ponownie, ale właśnie autem z rodziną.
Pozdro
Witam kolegów. Fajne plany, ale nie dam rady otworzyć map ani zdjęć mimo że jestem zalogowany na XTZ. Czy do tego trzeba mieć jakieś specjalne uprawnienia?
Nie, to normalny temat, otwarty dla wszystkich i dlatego dziwi mnie to co piszesz.
A inne tematy otwierają Ci się poprawnie?
Ostatecznie zdjęć możesz poszukać "na piechotę" - wpisując w wyszukiwarkę "Ornenvegen", "Heddal stavkirke" czy "Kjossfossen".
Mapy nie zawierają jak dotąd żadnych wiążących informacji.
Jak chcem otworzyć np. [nordkapp.jpg] to mi wyskakuje wiadomość:
SosnaZ nie masz dostępu do tej strony. Prawdopodobne powody to:
Twoje konto nie ma wystarczających uprawnień, aby przeglądać tę stronę,
Próbujesz edytować cudzą wiadomość lub wykonywać jakiekolwiek inne akcje administracyjne,
Twoje konto nie zostało w pełni aktywowane lub jest wyłączone przez administratora,
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.