View Full Version : Mierzenie ciśnienia w cylindrach
Witam sznownych kolegów.Mam pytanie jak mierzycie cisnienie w cylindrach to zdejmujecie fajki czy prosciej jest podpiąć moduł zaplonu do tego pomiaru żeby silnik nie zaskoczył?
??? Napisz czym mierzysz a najlepiej pokaz fotke urzadzenia.
??? Napisz czym mierzysz a najlepiej pokaz fotke urzadzenia.
A jakie to ma znaczenie w kwestii prądu?
Marekw zdejmujesz fajkę z drugiej świecy i wystarczy.
wiem,ale trzeba zdjąć wtedy zbiornik paliwa a tak tylko lewy boczek i kable z modulu tylko czy ta operacja z modulem nie zaszkodzi mojej królowej-troszke mniej roboty,a mierzyć będe tym.
szynszyll
09.01.2016, 11:11
odepnij modul. jak zdejmiesz fajki z jednego cylindra tylko to Ci zaskoczy drugi cylinder.
przy pomiarze pamietaj o odkreceniu manetki gazu na full bo inaczej wyjda zafalszowane wartosci.
mareksz007
09.01.2016, 11:55
Czerwonym guziczkiem przy manetce gazu wyłącz zapłon i rób pomiar.
Właśnie.he he.ale to proste bylo a djabel tkwi w szczegółach.Dziekuje za rady Koledzy
szynszyll
09.01.2016, 12:28
wstrzymam sie z odpowiedzia do sprawdzenia na 100% ale nie jestem pewien czy mozna krecic rd07 bez zaplonu tj. z wylacznikiem gaszenia na off. ktos to moze potwierdzic? w starych hondach byl obrotowy wylacznik on/off/run i tam mozna bylo krecic bez iskry.
p.s. wg schematow w afrykach od 1993 krecenie bez zaplonu nie jest mozliwe bo STOP SWITCH podaje +12 na STARTER SWITCH
Sprawdzilem i na wylaczonym przycisku on/off nie kreci silnik wiec pozostaje zdjecie zbiornika kurde a tak mi sie nie chce ponieważ ostatnio ustawialem zawory a potem gaźnik i sie go nazdejmowalem ale cóż ma sie już wprawe do tego i trzeba bedzie go zdjąć.
szynszyll
09.01.2016, 13:38
wypnij modul zaplonowy
Możesz jeszcze podać bezpośrednio zasilanie na rozrusznik :)
ziutek2002
09.01.2016, 15:27
Mam taki sam zestaw. Nie kombinuj za dużo. Zdejmij ten zbiornik następnie wszystkie fajki. Wykręć po jednej świecy z cylindrów. Zamontuj adapter + przewód + manometr w pierwszym cylindrze, START SWITCH ON, manetka gazu odkręcona do końca (przepustnica musi być otwarta na max.) i kręcisz swoją lalunie odczytując największą wskazaną wartość na manometrze. Analogicznie drugi cylinder.
Powodzenia...
Tak też zrobie.Dzieki Wszystkim
Z tego co wiem to badanie należy wykonywać zawsze na zimnym silniku
szynszyll
09.01.2016, 18:48
Tak podaja instrukcje z ktorymi sie spotkalem
ziutek2002
09.01.2016, 22:38
Oczywiście - na zimnym.
Zalezy od wiary z tym czy zimny czy cieply.
Przyznam ze mnie bardziej interesuje jakie wartosci ma piec w temperaturze pracy a NAJ wazniejsze czy sa roznice miedzy cylindrami.
Dla pelnego obrazu powinno wykonac sie test na zimno suchy na zimno mokry z olejem i potem na cieplo suchy.
Zwykle wartosci na zimno sa nizsze o okolo 30 procent od tych na cieplo.
Bywa ze wartosci na cieplo sa nizsze od zimnych co moze wskazywac ujemna wartosc luzu zaworowego i lub upalone gniazdo w dalszej konsekwencji.
Dlatego IMHO nie ma jednej odpowiedzi czy zimne czy cieple testy sa tymi jedynie wlasciwymi.
Co do meritum pytania to ja bym odlaczyl po prostu zasilanie cewek a NAJprostszym rozwiazaniem bez grzebania o ktorym nikt nie napisal jest wlozenie wykreconej swiecy do fajki i jej uziemienie /konieczne przy CDI/. Przy okazji mozna zobaczyc jaka jest iskra.
M
Kompresję w benzynie mierzy się na zimno a próba olejowa może pokazać czy padły pierścienie czy zawory.
Poprawiam się - mierzy się na gorąco a w dieslu na zimno.
No to tak Panowie kompresja zmierzona na zimnym silniku z filtrem powietrza i z maneta odkrecona na max. I jest tak przód 8.5 a tyl tez 8.5 bara.Serwisowka podaje 9 barów ale przy przebiegu ponad 100.000 nie jest źle
W mojej poprzedniej afryni tyle samo pokazywało przy 260 tyś :D
.Serwisowka podaje 9 barów ale przy przebiegu ponad 100.000 nie jest źle A nie czasem 12barów? 9 to może być stopień sprężania co jest zupełnie innym parametrem
A nie czasem 12barów? 9 to może być stopień sprężania co jest zupełnie innym parametrem
Stopień sprężania - 9
Ciśnienie sprężania - 13,2
Marek zmierzył kompresję, czyli stopień sprężania.
Ciśnienie sprężania mierzy się inaczej.
Bass ma racje.Bass zdradz tajemnicę pomiaru cisnienia sprężania.
A to ciekawe bass , jakiego przyrządu używałeś do pomiaru stopnia sprężania czyli twojej kompresji ?
No i jak według ciebie dokonujesz pomiaru sprężania jeśli robi się to "inaczej"
Wracając do tematu, stopień sprężania x 1.25 i mamy atmosfery.
U mnie przy blisko 200tyskm wychodziło pod 13 atm. W pewnej sporo młodszej 07 ledwie 11.5 atm.
Stopień sprężania - 9
Ciśnienie sprężania - 13,2
Marek zmierzył kompresję, czyli stopień sprężania.
Ciśnienie sprężania mierzy się inaczej.
to jakas nowa religia?
niech i ja poczuje sie oswiecony.
m
Czy ciśnienie sprezania jest przy zapłonie w cylindrach i wtedy wartość jest wieksza ,no tak na chlopski rozum.
Po prostu masz mało w cylindrach i tyle.
Bass ma racje.Bass zdradz tajemnicę pomiaru cisnienia sprężania.
ja tam otwarty człowiek jestem i chętnie się czegoś nowego dowiem.
tymczasem powiem jednak, że czegoś takiego jak pomiar STOPNIA SPRĘŻANIA w fabrycznym silniku się nie wykonuje bo ten parametr stoi jak wół w każdej serwisówce, dla AT 9:1 - nawet nie chce mi się sprawdzać.
MOŻNA a nawet trzeba wykonać pomiar objętości komory spalania w silnikach po modyfikacjach /wyższe tłoki, zmiana kształtu komory spalania, planowanie głowicy w celu podwyższenia SS/ i tu stosuje sie na ogół pomiar olejem z uwagi na problemy z obliczeniem objętości często nieregularnej komory. Objętość roboczą policzyć łatwo jako objętość walca po prostu.
CIŚNIENIE SPRĘŻANIA mierzy się po prostu manometrem. Czy na ciepło czy na zimno już pisałem. I jedna i druga metoda jest w okreslonych przypadkach celowa.
Zaraz się okaże, że jednak wbrew nazwie wątku ciśnienia sprężania się nie mierzy tylko się stwierdza i to nie w cylindrach a w głowicach bo przecież tam mocuje się manometr :haha2:
a co do samego wyniku testu to jest taki se. zrobiłeś od razu próbę olejową?
m
Też tak myślę wiec ja mam 8.5:1.Serwisowka mowi prawde a nie jakieś tam przypuszczenia i domniemania
Marekw, nie brnij. I nie mierz cisnienia w trakcie zaplonu :D
Serwisowka podaje 9.mój miernik pokazuje 8.5 bara wiec jest ok
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale stopień sprężania to stosunek objętości na początku suwu do objętości na końcu suwu (nie posiada jednostek). Ty Marek zmierzyłeś ciśnienie. Czy może się mylę?
Marek :hello: WTF?!
miernik pokazuje Ci 8 bar. powinieneś mieć z 11-15bar czyli 11-15kPa kapujesz?? ?? ??
jak już masz takie duże literki to MINIMUM to jest 160PSI.
Krakus - brawo.
A Marek zmierzył to co powinienbył zmierzyć - teraz, niestety, musi się zmierzyć z wynikiem tego pomiaru...
motomysz
19.01.2016, 12:09
Marek :hello: WTF?!
miernik pokazuje Ci 8 bar. powinieneś mieć z 11-15bar czyli 11-15kPa kapujesz?? ?? ??
jak już masz takie duże literki to MINIMUM to jest 160PSI.
Krakus - brawo.
A Marek zmierzył to co powinienbył zmierzyć - teraz, niestety, musi się zmierzyć z wynikiem tego pomiaru...
Matjas! Jeszcze x 100 :-)
Zmierze jeszcze raz na rozgrzanym silniku,mierzylem przy -5 C°
Przed remontem silnika miałem na jednym garze około 5 barów i jeszcze jeździło :) Byle jak ale jeździło :)
Może ktoś w końcu wytłumaczy dokładnie w czym rzecz. Jak jest różnica między stopniem sprężania a ciśnieniem. Ja tylko napomknę że stopień sprężania jest cechą konstrukcyjną i sens jej mierzenia jest taki sam jak liczenie ilości zębów na koszu sprzęgła. W sumie zębów może brakować ;)
Przed remontem silnika miałem na jednym garze około 5 barów i jeszcze jeździło :) Byle jak ale jeździło :)
Evvil i co wymieniłeś żeby bylo ok?
Może ktoś w końcu wytłumaczy dokładnie w czym rzecz.
dawaj Lepi :D :Thumbs_Up:
Nie mogę się rozpraszać bo śrubki a afry kręcę :)
http://zssplus.pl/publikacje/publikacje37.htm
Jest ok-,zmierzylem na cieplo i jest spore cisnienie
2 garnki 180 psi czyli 12.5 bara.Dziekuje za sugestie i rady
no cóż... wyszło, że jednak na ciepłym :D fajna publikacja tak poza tym.
Jest ok-,zmierzylem na cieplo i jest spore cisnienie
no i gitara. kamień spadł z serca co?
przy okazji sie dowiedziałeś czegoś.
m
Prawde mówiąc to motocyklami jeżdżę od 7 roku zycia mz czy jawe rozkladalem silniki i skladalem w ciagu popoludnia ale ze mierzy sie na ciepło to dowiedzialem sie teraz.Cóż czlowiek uczy sie cale zycie a kamien z serca to spadl Fakt
Na zimno diesla się mierzy.
Wcześniej się pomyliłem:mad:
w sumie jaka różnica... tak sobie głośno myślę.
ale z dieslami to nie mam nic wspólnego. no chyba takie spodnie kiedyś miałem :D
A kiedy występuje problem z odpaleniem silnika?
matjas, Ty lepij wyjaśnij skąd ta kolosalna różnica zimno/ciepło.
Silnik odpala na zimno i na ciepło bez problemu nawet po 2 tyg na strzal chodzi i pieknie mruczy
matjas, Ty lepij wyjaśnij skąd ta kolosalna różnica zimno/ciepło.
Obywatelu Lepianka - bo w kwestii formalnej to jest tak, że w związku z rozszerzalnością termiczną zmniejsza się przerwa na pierścieniach. To raz i tak pokrótce.
Dwa: Zwiększa się średnica tłoka - aluminium i jego stopy mają większy współczynnik rozszerzalności niż wszelkie tuleje żeliwne - co doprowadza do pewniejszego, bardziej osiowego prowadzenia tłoka w OSI cylindra /mówiąc po chłopsku: mniejsze koliebanie się/ a to przekłada się na większą powierzchnię styku pierścieni ze ścianą cylindra.
To w zasadzie tyle.
Mądre ksiązki milczą jak zaklęte w temacie WYDŁUŻANIA się tłoka w wyniku nagrzewania co przy zachowaniu tego samego skoku tłoka powoduje zmniejszenie komory spalania :haha2: Z drugiej strony rozszerza się również karter więc to mamy z głowy.
Skutkujące tym wydłużeniem się tłoka powiększenie przerwy między pierścieniami a samym rowkiem w rowkach pierścieniowych też nie ma nic do rzeczy bo uszczelnienie odbywa się wyłącznie między ścianą cylindra a dolną krawędzią rowka tłoka.
Tak więc rzekłem :umowa: Nic więcej nie wymyślę.
Różnica ta w przypadku cywilnych silników o zapłonie iskrowym wynosi około 10-15% i ponownie powtórzę za mądrymi ludźmi, których dane mi było czytać - dla pełnego obrazu stanu pieca robić trzeba próby ciśnienia sprężania trzy: zimna sucha, zimna olejowa, ciepła.
Jeśli na ciepło ciśnienie spada to na danym cylindrze przy tłoku w GMP podaje się sprężone powietrze w otwór świecy i JEŚLI zweryfikowano, że zachowane są na zimno luzy zaworowe to można w ten sposób określić, który z zaworów S/W ma przeciek i na ile jest on poważny, ew zlikwidować podparcie zaworu o szklankę/dźwigienkę i testować jeszcze raz czy w wyniku takiego zaniedbania nie doszło do wypalenia tandemu gniazdo/grzybek.
oczywiście da się ale w TA czy AT ciężko ten temat zabić, zaś w takiej ST750 to wieeeele motorków miało głowice do roboty i ch..jowy spręż z powodu zaniedbania regulacji zaworów i tam taki kompleksowy teścik pokazuje co jest grane bez pardonu.
m
Pominąłeś fakt wydłużania się korbowodu co mimo wyrównania się powiększeń tłoka i wyoblenia komory spalania może wymiernie podnieść stopień sprężania co skutkuje koniecznością stosowania oktanowszej benzyny na ciepło a słabszej na zimno.
Nie wspomniałeś też o fakcie rozszerzania cieplnego wydechu i wpływu na rezonans powietrzny którego falowość może wepchnąć spaliny z powrotem do cylindra do powtórnego spalenia co drugi wydech , daje to podwójne oszczędności paliwowe i chwilowe zwiększenie ciśnienia podwójnym ładunkiem powietrzno/paliwowo/spalinowym.
Zostało jeszcze parę ciekawostek ale to już na inny temat :)
Tak swoją drogą uprasza się pisarzy nie rozróżniających np. stopnia sprężania od ciśnienia jak też przeliczania jednostek i zastosowania ich we właściwym miejscu o uzupełnienie wiedzy przed stukaniem w klawiaturę.
Dział techniczny to wiedza konkretna i sprawdzona a nie bajkopisanie i gdybanie.
Prosta zasada w tematach technicznych jak się na czymś nie znam lub nie wiem na pewno to się nie odzywam i czekam na odpowiedź tego co wie lub sprawdził.
Nastepnym razem nie pomine i wspomne.
M
Pomineliście zmianę wykorbienia na wale która to niechybnie prowadzi do zwiększenia pojemności skokowej....
No dobra, różnica jest większa niż książkowe 10-15%. Zapytuję więc ponownie dlaczegóż?
Pierścionki przyjedzone deko, olej spływa na dół, i nie ma uszczelnienia odpowiedniego . Poza tym zawory na zimno tez nie trzymaja jak powinny. Tam też się rozszerza i wydłuza.
Odgrzje :D, dziś wpadł do mnie kumpel na pomiary bo żre mu olej, co można zauważyć po wydechu ;) (idzie jak szatan, podobno), prosze o utwierdzenie mnie (chyba w najgorszym)
Pomiar ciśnienia (bar):
Silnik zimny: tył 7, przód 5
Silnik ciepły: tył 8,2, przód 8
Próba olejowa 1 (5ml oleju na cylinder) tył 9,5, przód 10
Próba olejowa 2 (nieco więcej oleju na cylinder) tył 15, przód 15 - co domyślam się jest m.in. powodem "zmniejszenia" olejem komory spalania przy paru pierwszych suwach ...
Zastanawia mnie jedynie rozbieżność na zimnym 5 i 7 bar a na ciepłym po 8 ... liczyłem że będzie np 7 i 9 na ciepłym ... ktoś umie mi wytłumaczyć dlaczego?
Wiadomo, bez rozbierania silnika to wróżenie co do kosztów remontu, ale dobrze nie jest ...
E tam, Rambo miał chyba po 6 i jeździł, wy macie jeszcze 2atm więcej;)
Silnik nowy nie jest, a jak się już otworzy to będzie kosztowało..Różnice w pomiarach to może być np. po 1 błąd pomiaru i po 2 nierównomierne zużycie. Nad tym chyba nie ma co się zastanawiać, bo ta wiedza raczej nic Ci nie da.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.