View Full Version : Wysoka temperatura
Mam prawie non stop ponad 100*C temperature płynu chłodniczego, silnik bardzo szybko się zagrzewa do tych 100 i około tego ciągle się utrzymuje.
Jak trampkiem dojeżdzałem 20min to silnik ledwie osiągał temp roboczą, a teraz to 1/3 tej samej drogi i 90*... Płyn chłodniczy był wymieniany. Cały czasu na włączonym wiatraku musze jeździć, bo inaczej by się przegrzał chyba. Nawet jak jade nieco szybciej, powiedzmy 80km/h to temp nie spada poniżej 95. Chłodnice w nienajlepszym stanie, ale bez przesady. Głowice cały czas tak gorące, że jak ochlapałem wodą to się gotowała na nich.
Sprawdź termostat i drożność węży oraz chłodnic.
Paweł 4x4
17.09.2015, 22:41
rozumiem że to się dzieje odkąd odebrałeś moto po remoncie.
Afra tak potrafi się zachowywać jak ma zamiast płynu wodę zalaną. Zobacz. Jak jest woda to ją wylej i nalej płynu, najlepiej prestone - ogólnodostępny i bardzo dobra jakość.
A tak w ogóle to dziś było bardzo ciepło.:D
Z tego co opisujesz to jakby było płynu bardzo mało, albo coś niedrożne..zobacz czy jest cokolwiek w chłodnicy i wyrównawczym - na zimnym silniku oczywiście. I..wracaj do mechanika, niech działa. Rozumiem, że przed remontem tak nie było.
Przed oddaniem dla Dandiego też się grzała, ale ciężko powiedzieć czy mniej czy bardziej bo ze 2 razy jeździłem i to krótko, ale od razu zwróciłem na to uwage.
Dziwne ze mechanik po wymianie plynu tego nie sprawdził.przypuszczam ze napewno go dobrze odpowietrzył
No dzisiaj po dojeździe dużo lepiej, osiągnął 105* ale na sam koniec prawie, czyli osiągnał tą temp w ciągu 20min normalnej jazdy po mieście(to chyba normalne, nie?). W sumie sama temp płynu mnie nie martwi, gorzej, że głowice gorące jak złe. W weekend będe miał troche czasu to posprawdzam termostat, płyn, odpowietrzenie.
Podstawowe pytanie brzmi czy czujnik temperatury pokazuje prawidłowo. Normalnie w Afryce nie ma podziałki ze stopniami, tylko kreski i czerwone pole. Mi się dość wolno nagrzewa.
Licznik acewella, więc mam temperature w postaci liczb.
Wiem, że acewell, ma też podobno dedykowany czujnik temperatury, pytanie co on pokazuje. Kalibrował pewnie ten co zakładał.
Zacząć i tak wypada od tego co/czy/ile się znajduje w układzie.
Zet Johny
18.09.2015, 12:01
Masz licznik Acewell. A czujnik też acewell czy afrykański?
U mnie też zauważyłem błędne wskazania jak kupiłem wskaźnik temperatury i zostawiłem stary czujnik hondowski. Niestety u mnie muszę zamontować na wężu taki adapter do którego wkręcę czujnik który był w komplecie ze wskaźnikiem. Najważniejsze żeby Ci prawidłowo się wentylator załączał.
CzarnyEZG
18.09.2015, 15:58
Jeżeli się okaże, że kalibracja wskaźnika i czujnika jest oki to sprawdź czy nie masz zabetonowanych botem chłodnic.
Ja bym sprawdził po kolei : chłodnice czy nie niezamienione, wyjął termostat i sprawdzić czy dalej się grzeje jak tak to rozebrać pompę wody i skontrolować czy wirnik nie obraca się luźno na ośce przez co jest spowolniony obieg płynu - miałem tak miesiąc temu we fordzie Puma - płyn się w silniku gotował.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.