View Full Version : Granica Europa - Azja na trasie do Irkucka
Orientuje sie ktoś gdzie dokładnie znajduje sie granica pomiędzy Europą i Azją na trasie do Irkucka? - czy jest tam jakaś tablica, pomnik, cokolwiek czego nie da sie przegapić?
I to samo pytanie odnośnie - gdzie zaczyna sie dokładnie Syberia, - pewnie za Uralem jak Azja, ale czy jest jakieś konkretne miejsce?
Z góry dzięki.
Robin
Jest tablica. Wygląda ona w ten sposób :)
http://www.tarcu.com/Preview/01316.jpg
Jedąc w stronę Irkucka jest po prawej stronie. Łatwo ją pominąć bo to miejsce parkingowe i czasami tiry wszystko zasłaniają.
Jadąc z Irbitu w kierunku Tiumenu mijasz niepozorną zardzewiałą tabliczkę na której z jednej strony widnieję npis URAL a z drugiej SYBIR. Zdjęcie wkleję jak mi gejesa wraz z aparatem z Mongolii przyślą... ::) Uprzedzając szyderców: Nie, nie popsuł się. Ja się popsulem. :D
Zdjęcie wkleję jak mi gejesa wraz z aparatem z Mongolii przyślą... ::) Uprzedzając szyderców: Nie, nie popsuł się. Ja się popsulem. :D
na jedno wychodzi :D
Jadąc z Irbitu w kierunku Tiumenu mijasz niepozorną zardzewiałą tabliczkę na której z jednej strony widnieję npis URAL a z drugiej SYBIR. Zdjęcie wkleję jak mi gejesa wraz z aparatem z Mongolii przyślą... ::) Uprzedzając szyderców: Nie, nie popsuł się. Ja się popsulem. :D
A tak przypadkiem to Irbit nie jest już w Azji ?
A tak przypadkiem gdzie na tabliczce napisane bylo Azja? :) Tuz obok drogi bilo źródło rzeczki (nie pamiętam nazwy) ktora stanowi granicę miedzy Uralem a Niziną Zachodniosyberyjską, co głosiła odpowiednia tablica.
Tablica o której Tanku mówi:
Boski-Kolasek
02.09.2015, 10:34
Orientuje sie ktoś gdzie dokładnie znajduje sie granica pomiędzy Europą i Azją na trasie do Irkucka? - czy jest tam jakaś tablica, pomnik, cokolwiek czego nie da sie przegapić?
I to samo pytanie odnośnie - gdzie zaczyna sie dokładnie Syberia, - pewnie za Uralem jak Azja, ale czy jest jakieś konkretne miejsce?
Z góry dzięki.
Robin
przygotowania trwaja....
Szukałem na Google Earth i o ile w pobliżu trasy E22 - przed Jakaterynburgiem, jeszcze cos tam znalazłem (trzeba odbić parę km od trasy), o tyle przy trasie przez Ufe i Czelabińsk (M5, M51) nic nie widzę.
Dzięki za namiary, postaramy sie nie przegapić.
Znak z mojej foty znajduje się przy drodze głównej.
Ten punkt to początek przejazdu przez góry Ural
55°00'24.4"N 57°41'43.6"E
55.006789, 57.695453
Około 10km przed tym punktem już jest korek
Po przejechaniu gór do znaku jest grubo ponad 100km
Znak jest tu
55°01'05.6"N 59°44'02.5"E
55.018218, 59.734018
Włala :)
https://www.google.pl/maps/@55.0186267,59.734287,3a,52.8y,151.78h,87.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4N5ir7h1geZkhWu172zcjw!2e0!7i1 3312!8i6656
To jest granica "umowna" . Dokładnie ( z tego co czytałem ) nikt nie określił miejsca tej granicy . Chciał się tego podjąć J. Pałkiewicz jednak tego nie zrobił. Nie mniej pamiątkowa fotka przy napisie Europa - Azja daje radość .
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.