PDA

View Full Version : Czujnik wentylatora ch³odnicy

Babel
31.01.2009, 11:19
Dzisiaj pad³ mi czujnik wentylatora ch³odnicy:mur: tzn wentylator chodzi ca³y czas a po odpiêciu kabelka od czujnika nie chodzi.
Praktykowa³ kto¶ jaki¶ zamienniki jedyne co znalaz³em ¿e Ramires w Hondzie za 190 z³ orygina³ znalaz³ i Bonjur jaki¶ czujnik od Mazdy 323 wsadzi³
http://www.africatwin.com.pl/showpost.php?p=22598&postcount=5

Czy ten czujnik podejdzie te¿ do RD03 ??

Jakie¶ propozycje - mo¿e kto¶ po tanio¶ci na zbyciu czujnik.

Kazmir
31.01.2009, 11:42
Babel jak wymienisz to zostaw dla mnie ten stary potrzebujê na wzór gwint i wielko¶æ.
Orygina³u w zapasach niestety nie posiadam.

Babel
31.01.2009, 12:04
Babel jak wymienisz to zostaw dla mnie ten stary potrzebujê na wzór gwint i wielko¶æ.
Orygina³u w zapasach niestety nie posiadam.
OK spoko tylko muszê cos podpasowaæ bo 54 euro za czujnik to przegiêcie :( - liczy³em ¿e cos ju¿ kombinowa³e¶
A w³a¶nie wróci³em z gara¿u i jeszcze raz odpali³em motorek i czujnik dzia³a ok - w³±cza wentylator tylko przy wysokiej temp. i jak temp spadnie roz³±cza - zbarania³em :dizzy:.
Czy¿by samonaprawiaj±ca siê Afri ;)
Musze drania poobserwowaæ jeszcze

Babel
09.02.2009, 18:55
No to jednak pad³ na dobre po wczorajszym latanku - Mo¿e babciê za ostro potraktowa³em ;)- nikt sobie nie przypomina co mo¿na zamiast orygina³u zapodac

Misza
09.02.2009, 21:04
Szuka³em swego czasu po ró¿nych opcjach... nic nie podpasowa³o z samochodowych. Znalaz³em taki sam w chyba VT750? czy czym¶ takim. Taki sam jest te¿ w transalpie. Afrykê mam RD07 ale chyba nie powinno byæ ró¿nicy...

PS. Zanim bêdziesz szuka³ nowego czujnika sprawd¼ czy to w³a¶nie jest awaria czujnika a nie np z³e zmasowanie... :) w³a¶nie u mnie nie by³o masy i bez sensu kupi³em czujnik :). Szczê¶cie, ¿e kosztowa³ 30z³.

Babel
09.02.2009, 22:28
Szuka³em swego czasu po ró¿nych opcjach... nic nie podpasowa³o z samochodowych. Znalaz³em taki sam w chyba VT750? czy czym¶ takim. Taki sam jest te¿ w transalpie. Afrykê mam RD07 ale chyba nie powinno byæ ró¿nicy...

PS. Zanim bêdziesz szuka³ nowego czujnika sprawd¼ czy to w³a¶nie jest awaria czujnika a nie np z³e zmasowanie... :) w³a¶nie u mnie nie by³o masy i bez sensu kupi³em czujnik :). Szczê¶cie, ¿e kosztowa³ 30z³.
Czujnik pasuje od masy modeli Hond np NTV, CB, CBR, VT, VFR - duzo by wymieniaæ.
Co do awarii czujnika to jestem tego prawien pewien bo moj masuje ca³y czas - tzn wentylator chodzi ca³y czas. Jak odepne kabel to przestaje chodzic.
A mo¿e chcesz ten swój czujnik sprzedaæ ??

Kazmir
14.02.2009, 11:34
Babel sprawdzi³em na schematach - nie ma przeka¼nika wentylatora ch³odnicy. W autach maj± zastosowanie bo wiatraki tam s± pr±do¿erne. Zasilanie na wiatrak idzie prosto z puszki bezpieczników drugi przewód z wiatraka przez wy³. termiczny idzie na masê.

Babel
14.02.2009, 20:52
Babel sprawdzi³em na schematach - nie ma przeka¼nika wentylatora ch³odnicy. W autach maj± zastosowanie bo wiatraki tam s± pr±do¿erne. Zasilanie na wiatrak idzie prosto z puszki bezpieczników drugi przewód z wiatraka przez wy³. termiczny idzie na masê.
Dziêki za sprawdzenie.
Dzisiaj za³o¿y³em swój czujnik i jest OK .
NIe bêdê chyba ryzykowa³ jego montowania i kupiê u¿ywkê - znalaz³em za 40 z³ z rozbitego Trampka.