View Full Version : Skandynawia przepisy
Hej. Czy w Skandynawii ścigają za głośny wydech ? I jaka prędkości uchroni od ścigania (Czy np. +10 dozwolone ?)?
radiolog
14.06.2015, 11:07
Ja myślę, że już od +1
Prędkości polecam nie łamać. Będzie bolało. Bardzo.:oldman:
Głośne wydechy słyszałem dosyć często w Danii, Szwecji i Norwegii. Niehomologowany wydech podczas kontroli w każdym państwie jest podstawą do mandatu... Jak będzie bez wygłupów to nie będzie kontroli.
Mialem w tamtym roku przypadek znajomy Szwed jechał w mieście 3km/h za szybko zabrali prawko na 3 miesiace
Mialem w tamtym roku przypadek znajomy Szwed jechał w mieście 3km/h za szybko zabrali prawko na 3 miesiace
Za 3km nikt nigdzie jeszcze nikomu prawka nie zabral,, mysle ze Twoj znajomy troche koloryzuje.
jezdzilem z akrapami bez db-kilera w 990 i nigdy z tego powodu nieprzyjemnosci nie mialem. z reszta w afri i bmw tez wolny wydech byl i nigdy nic. co do predkosci widelek nie ma i oficjalnie od +1km moga karac jednak nie slyszalem by karali za przekroczenie ponizej +10
Jak zapewne wiesz kwoty mandatu sa spore i lepiej sie pilnowac. Kontrole zdarzaja sie raczej w miastach i na przedmiesciach. Radzil bym by pilnowac sie na ograniczeniach 30km/h w okolicach szkol itp. W przypadku przekroczenia o 20km/h na ograniczeniu do 30 stracisz prawko na 99%
Pozdro
bigboykr
15.06.2015, 08:33
W Skandynawii poza zabudowanym normą jest plus 10 max plus 15. Tak śmigają lokalesi. W mieście raczej trzymaj limit a już szczególnie w strefach 30-40 (szkoły itp).
Na głośnych wydechach widziałem tam sporo lokalnych moto (szczególnie w Szwecji). Jak masz homologacje to luz. Jak nie masz.... to licz na szczęście ;)
Nie koloryzacji bo siedziałem jako pasażer ;) facet w wieku 65 lat zabrali mu prawko bo na 40km/h jechał 43 tam nie ma równych i rowniejszychgosc zasłużony dla miasta i dobrze znana tych co mu zabrali prawko cieszył się ze tylko na 3msc bo jakby mu zabrali na 6 moc to by musiał zdawać egzaminy a jak mi tłumaczył w jego wieku już było by mu ciężko
Dzięki za info. Pozdrawiam.
W Norge jechałem 67km/h na 60tce. Kosztowało to jedynie 1600NOK.
Acha. A miły policjant poinformował mnie, że nie muszę płacić. Mogę za to pójść na 2 dni do pierdla.
Acha. A miły policjant poinformował mnie, że nie muszę płacić. Mogę za to pójść na 2 dni do pierdla.
Że jeszcze "nasi" tego nie wyczaili. Co 2 dni w czasie podróży motocyklowej można sobie zrobić darmowe SPA. :lol8:
link pierwszy z brzegu po wpisaniu Norwegia+więzienie
http://facet.interia.pl/obyczaje/news-odsiadka-w-pieciogwiazdkowym-standardzie,nId,1043197
W Norge nie ma zadnego +10 +15. Ja za przekroczenie predkosci o 10km na 60tce dostalem 2900NOK, czyli jakies 1500zl :). Policji zbytnio nie widac, ale biora sie z nikad. Do tego dochodza wszechobecne kamery itp.... To od jakiego przekroczenia zabiora Ci prawko zalezy od dopuszczalnej predkosci na danym odcinku( mozna sie zdziwic....) I badzcie pewni, ze napewno ta naleznosc wyegzekwuja niezaleznie od tego w jakim panstwie bedziecie mieszkac..... Z Norwegia jestem zwiazany od paru ladnych lat, tak wiec nie wymyslam sobie tego z powietrza. Nie ma targowania, nie ma plakania, nie ma proszenia.....
Potwierdzam pracowałem w Norwegii przez trzy sezony - kolega jeździ ciężarówką i płacił już mandaty za przekroczenie o 2 km. W Norwegii istnieje zawiadomienie obywatelskie czyli jadąc pustą drogą z dużą prędkością wyprzedzimy innego użytkownika i on powiadomi Policję o tym fakcie mamy sprawę przegraną pomimo braku nagrania z kamery - takie przypadki już też się zdarzały.
Ja osobiście jechałem przez Danię i Szwecję do Norwegii trzy razy swoim samochodem i zauważyłem, że raczej wszyscy jadą zgodnie z przepisami - Uwaga w Norwegii na autostradzie obowiązuje ograniczenie do 100 km/h - radzę uważać ponieważ mandaty do tanich nie należą
Kumpel niemiec jak to niemiec jezdzi przepisowo. Zagapil sie na piekne fjordy i minal znak z 60 na 40. Cos ponad tysiac euro zostawil.
Z tego powodu wlasnie Norwegia jest u mnie na przedostatnim miejscu na mojej liscie krajow do zobaczenia ;)
Zet Johny
16.06.2015, 10:16
Korea północna jest ostatnia?
Korea polnocna w pierwszej 10tce. :)
Stany Panie, hameryki polnocnej zajmuja u mnie ostatnie szanowne miejsce. Policji sie tam boje po prostu. Ludzi nie.
Widac to idealne w filmie rambo 1, jak johnny idzie se droga po prostu i nikomu nie wadzi. Zaczepia go policjant i zaczyna sie wojna.
Tylko ze ja tam wojny nie zaczne :D
Znajomi z berlina opierdolili 3 lata temu razem z dzieckiem swiat dookola takim srednim kamperem. Wszedzie bylo zajebiscie i fajnie przyjmowani. W hameryce gdzies tam sie rozbili przy drodze, kolacja, ognisko. Wpada policja, agresywnie daje im 2 minuty na spakowanie. Jak to niemiec, dyskutuje z policja i chce pokazac ze zadnym intruzem nie jest, tylko niewiedzial i juz se pakuja. Aha, pifku juz wypil a zona nie umie kampera prowadzic.
Policjant jego o glebe i do auta, zone z dzieckiem tez skasowali bo zaczela do policjantow sie rzucac. Auto odholowali.
Po 48h ich wypuscili i odstawili na parking gdzie stalo auto. Bez zadnego wyjasnienia.
W korei takie cos nie grozi.
W korei takie cos nie grozi.
Nie, bo w Korei Północnej jedziesz w towarzystwie oficera politycznego :D
Aha, w Polsce 1 dzień aresztu= 300 zł grzywny. Kodeks wykroczeń też mówi że grozi kara grzywny bądź aresztu. Tylko u nas jakoś nie chcą za bardzo brać do tego aresztu, gdy mogą ściągnąć kasę z Ciebie. A gdzie ja tak dobrze zarobię i jeszcze pełne wyżywienia opłacone mieć, ha? Wziąłbym nawet urlop w pracy :D
Z innej beczki.
Latałem w tamtym roku puszką po Norway i cykali mi zdjęcia na płatnych odcinkach. Zgodnie z opisem powinna przyjść FV do domu. Nic do dzisiaj nie dostałem. O co kaman?
Automatic toll plazas
When you drive through automatic toll plazas without a toll tag, a photograph is taken of your vehicle registration plate. The registration number on the plate is checked against the Norwegian Public Road Administrationâs Central Register of Motor Vehicles. An invoice is sent to the vehicle owner containing information about the passage, the vehicle and the amount to be paid. The invoice is sent by post and with no additional charge. This applies to Norwegian as well as foreign vehicles.
El, ja rozumiem ze z Mafia sie nie patyczkuje i tak trzeba dzialac. Ale Mama tata i dziecko to raczej nie Mafia i mozna zastosowac zdrowy rozsadek ktorego w cywilizowanym swiecie brak. Interwencja byla nieadekwatna do czynu/wykroczenia.
Rychu, to sie lepiej skontaktuj z norwegia jak najszybciej, bo ten socjalistyczny kraj moze kiedys Ci pokazac jak gleboko siega przyjazn polsko norweska :D
W korei pln dla turysty jest zajebiscie bezpiecznie. bo ma ciagle ochrone przydzielona z panstwa.
Mysle ze jakby rosyjska policja nie miala zdrowego rozsadku to kazde moje spotkanie z nimi wygladaloby jak w hameryce. A tak to se pozartujemy, pogadamy i we fajnych wspomnieniach pozegnamy.
Tu pieknie pokazane za ile i co sie w norwegii placi. Calkiem na dole przelicznik kasa/wiezienie
http://www.suednorwegen.org/index.php/norwegen-infos/1785-bussgeldkatalog-fuer-norwegen
El, nie pisalem o tym czy w tych krajach jest fajnie czy nie. Pisalem o bezpieczenstwie turysty ze strony sluzb panstwowych. Reszta to inna bajka.
A Niemcy sluchaja policji, jasne. Ale jak policjant wyskakuje ze stanowczoscia nieadekwatna do systuacji, top niemiec zaczyna dyskusje z policjantem ze adwokat sie z nim skontaktuje. No i moze w hameryce policjant nie prowadzi dyskusji tylko od razu o glebe?
Watek o norwegii a nie policji. Wiec dorzuce bo znalazlem:
Fahren mit "getrimmten" Moped oder Motorrad 4.200 NOK , czyli jazda przerobionym motocyklem. Mysle ze chodzi im o wydech, jakies dziwne oswietlenia. Trimmen znaczy przerobic.
Z innej beczki.
Latałem w tamtym roku puszką po Norway i cykali mi zdjęcia na płatnych odcinkach. Zgodnie z opisem powinna przyjść FV do domu. Nic do dzisiaj nie dostałem. O co kaman?
Automatic toll plazas
When you drive through automatic toll plazas without a toll tag, a photograph is taken of your vehicle registration plate. The registration number on the plate is checked against the Norwegian Public Road Administrationâs Central Register of Motor Vehicles. An invoice is sent to the vehicle owner containing information about the passage, the vehicle and the amount to be paid. The invoice is sent by post and with no additional charge. This applies to Norwegian as well as foreign vehicles.
Jesli jeszcze nie przyszla to juz raczej nie przyjdzie. Spij spokojnie :Thumbs_Up:
Ale jak wjedzie do NOK to podczas kontroli mu przypomną na pewno.
Koledzy uważajcie również w tunelach na fotoradary - jest ich tam całkiem sporo ale zawsze oznaczone znakiem.
Kolega w ubiegłym roku był na Nordkappie podczas jady głębokim i bardzo długim tunelem na północy poniosła go fantazja i jak powiedział odkręcił gaz grubo ponad dwie paczki - z taką prędkością wyjechał na zewnątrz i wtedy zalała go krew z uszu i nosa - tak więc sama prędkość i zmiana ciśnienia też potrafi zaszkodzić - nie potrzeba radaru
Ale jak wjedzie do NOK to podczas kontroli mu przypomną na pewno.
Raczej nie :)
Do mnie przyszła fota za wjazd na płatny odcinek drogi po 13-14 miesiącach. Było to kilka lat temu. Pomyliłem bramki - przeleciałem taką dla posiadaczy elektronicznego systemu opłat. Kara o ile pamiętam 100-150 euro
Do mnie przyszła fota za wjazd na płatny odcinek drogi po 13-14 miesiącach. Było to kilka lat temu. Pomyliłem bramki - przeleciałem taką dla posiadaczy elektronicznego systemu opłat. Kara o ile pamiętam 100-150 euro
Uważałem na te bramki i na bank nie przejechałem żadnej.
Dubel
Mam nadzieję, że to sprawdzone, a nie tylko pocieszasz ;)
Co może być powodem takiego obrotu rzeczy?
Przyczyna zazwyczaj jest balagan w papierach. Druga sprawa oni maja na wszystko czas i sie z niczym nie spiesza. Jesli jednak wreszcie dotrze do Ciebie faktura za przejazdy za odcinki platne to bedzie ona bez zadnych odsetek itd. jedynie naleznosc jaka sie nalezy. Gdybys jednak przelecial AutoPass w miejscu gdzie jest mozliwe uiszczenie oplaty to doliczaja kare tak jak napisal Nolan66
Inna sprawa dla potomnych. Jesli nie chcecie sie martwic o fakture za przejazdy przez automatyczne bramki w Norwegi zawsze mozecie uiscic oplate manualnie przewaznie na najbliszej stacji benzynowej za bramka. zawsze stoi znak Servis z ikona kamery
Pozdro
Powiem tak. Nie byłem nigdy w Norwegii świadomie - kiedyś tylko przypadkiem na granicy. W Szwecji byłem puszką. tłumików na pewno Szwedów się nie czepiają, ale Policja ma inne podejście m.in. do Polaków. Za przekroczenie +10 nikt nie ścigał - a jeździłem tam wiele lat. natomiast za zawrócenie na autostradzie - pojawili się znikąd. Przy czym autostradą była droga jedno-jezdniowa (północ Szwecji). Co ciekawe nie dali mandatu - dali ostrzeżenie. Na wjeździe do Sztokholmu są kamery skanujące tablice. Strasznie mnie zaskoczyło jak zobaczyłem na czymś w rodzaju bilbordu swoją blachę z napisem zwolnij ! Następna ciekawostka - system upomnień jest rejestrowany - masz jedną szansę (chociaż nam miły Pan darował mandat i za drugim wykroczeniem). Prędkości więcej niż +10 nie przekraczaliśmy. Aha - ścigali też za światła wtedy.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.