View Full Version : Dziwny odg³os silnika
Witam pojawi³ siê u mnie do¶æ niepokoj±cy odg³os z silnika, pojawi³ siê do¶æ szybko. Wcze¶niej by³ lekko s³yszalny a teraz to sami s³yszycie. Wiem ¿e ciê¿ko tak stwierdziæ na odleg³o¶æ, ale mo¿e macie jakie¶ pomys³y co mo¿e byæ. Motocykl przyjecha³ z Austrii, kupiony od handlarza podobno po regulacji zaworów by³. na liczniku 60 ty¶ RD07
PozdrO
https://youtu.be/v-QoDE8xGig
Uaa, nie wygl±da to dobrze - nie chcê nic krakaæ ale s³ychaæ jakby panewka.Takie samo rzechotanie s³ychaæ jak jedziesz na 3 biegu powiedzmy 40km/h i mocno odkrêcisz rolgaz ?Eh 60 albo 160...
Jak odkrêcam gaz to te¿ s³ychaæ ten terkot kur. maæ jestem za³amany ju¿
Mo¿e kto¶ siê waln±³ przy regulacji zaworów? Od tego bym zacz±³. Je¶li nic tam nie znajdziesz to wygl±da to na sworzeñ t³okowy.
jak powy¿ej sprawdz zawory jak to nie pomorze jak nie masz kup stetoskop i dok³adnie os³uchaj
Sworzeñ na bank nie, to inny odg³os
Obstawiam panewke, ale sprawd¼ luz zaworowy przy rozbieraniu.
Ustaw te¿ mo¿liwie niskie obroty (na chwile) i zmu¶, aby silnik niemal gas³ (ewnetualnie daj mu jakie¶ sta³e obci±¿enie np. na sprzêgle) - sworzeñ powinien odezwaæ siê nieco g³o¶niej , ale to trochê inny d¼wiêk.
Thorgal77
03.06.2015, 08:34
W silniku na czesci mia³em taki sam odg³os - wyr±bane gniazdo sworznia t³oka w korbie
Ciekawa sprawa taki niski niby przebieg i na dodatek z Austri motor i takie problemy.
Marcin-BB
03.06.2015, 10:37
By³ kiedy¶ na forum taki w±tek o afryce z Bystrej, która mia³a podobny problem. Czy to przypadkiem nie ten sam motocykl- bo malowanie siê zgadza?
My¶la³em ¿e nikt nie wierzy w przebiegi motocyklowe, jednak siê myli³em..:) Sugerowaæ siê 60cioma tys. przy motocyklu 20 letnim..
PS. Jaki¶ czas temu wyzerowa³em licznik u siebie..naturalnie. Kto chce RD07 z..5-10 tys przebiegu na liczniku (do negocjacji)?:) Nówka sztuka..ze Szwajcarii..piec&wa³ek jak dzwon..
Ja bym nie genaralizowa³ kiedy my¶la³em ze tak ma³y prezbieg jest nie mozliwy bo sam robi³em po 25k rocznie :) teraz robie niewiele i wem ze ma³y przebieg jest prawdopodobny
Akurat panewki mo¿na za³atwiæ w zupe³nie nowym silniku.
W±tpiê ¿e panewki na wale, obstawiam sworzeñ lub przytarty t³ok . Ale i tak do zdjagnozowania potrzebne bêdzie rozpo³awianie silnika. Sprawd¼ ci¶nienie sprê¿ania.
S³uchajcie znalaz³em swój motocykl na YT i tam ju¿ co¶ jest nie tak, kole¶ pyta siê o dziwny ha³as. Ja kupi³em motocykl od handlarza z kaszub w grudniu 2014r a filmik z YT jest z listopada 2014r a motocykl zosta³ wyrejestrowany w Austrii w pa¼dzierniku2014. Ten co go kupi³ w Austrii stwierdzi³ ¿e musi siê pozbyæ, nastêpnie odkupi³ go mój sprzedaj±cy, a ja go kupi³em i jestem w dupie. Mam na niego fakturê i przygotowujê siê do bitwy z tytu³u wady ukrytej na podstawie rêkojmi. Moje pytanie do was, czy kojarzycie ludzi na filmiku, aby jako¶ do nich dotrzeæ. Widaæ auto w oddali o nr rej. SPS...powiat Pszczyna. Od pocz±tku s³yszalny by³ lekki taki klekot, ale my¶la³em ¿e taki jest dzwiêk V-ki, tj moja pierwsza V-ka.
Dziêki za jakie¶ info
https://www.youtube.com/watch?v=aVy3Vj1PPPw
Balugass
05.06.2015, 09:01
poszukaj na forum watku bo ju¿ raz widzia³em ten filmik tzn kto¶ wrzuca³
Kolek Czw
05.06.2015, 09:33
Tyle co widzia³em na filmie to dzieje sie to 3 4 tys obrotów i ten terkot jest identyczny jak u mnie by³ i by³a to dok³adnie panewka jak wspomnia³ juz kto¶ wcze¶niej dok³adnie taki sam dzwiêk
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=22354 temat o tej afryce
Wielkie dziêki za info. Czujê siê s³usznie wyruchany, ¿e zakupi³em taki motocykl, a handlarz wydawa³ siê taki uczciwy sam jest bajkerem i w ogóle ehhh. Kto¶ kojarzy gdzie by³ ten motocykl do sprzedania, ewentualnie przez kogo.
Orientuje siê kto¶ jaki mo¿e byæ bardzo mniej wiêcej koszt naprawy je¿eli jest to panewka, czy wymiana panewki wi±¿e siê z rozpo³awianiem silnika?, czy wystarczy zdj±æ cylindry o ile wiadomo czy wa³ prze¿y³? Czy lepiej wymiana ca³ego pieca
Dziêki
Nastêpny chcia³ byæ sprytniejszy od innych, kupi³ parcha z padniêtym piecem za 6 tysi i teraz bêdzie handlarza s±dzi³ :D ¿e siê samo nie naprawi³o :P Nic nie ugrasz, mo¿esz se pomarzyæ.
¯eby sprawdziæ co tam konkretnie siê dzieje to trzeba rozebraæ silnik. Na pocz±tek mo¿na zlaæ olej i zobaczyæ jakiego koloru s± opi³ki :D
Tomas_XRV
05.06.2015, 22:30
bass po co kopiesz le¿±cego?
Bass kupi³em nie¶wiadomie wadliwy motocykl i nie kosztowa³ tylko 6 ty¶.!
Gdybym wiedzia³ ucieka³bym od tego egzemplarza.
Ten kolega jest po raz kolejny o krok do przodu przed innymi i po raz kolejny "wie" co¶ czego inni nie wiedz±.
Jakby kupi³ z³om za 6 to sam sobie winien, a jak kupi³ za 10 to co innego.. Rêce opadaj±..
Niestety racja ¿e odzyskaæ kasê lub jej czê¶æ bêdzie niezwykle trudno. Ja bym jakich¶ fachowców poszuka³ od tych spraw i to jak najszybciej.
Gotówkê odzyskasz tylko przyzwoity radca albo adwokat jest potrzebny najgorsze jest to ze stracisz sporo czasu je¶li nie dojdzie do ugody
Zapewne jest mo¿liwe wyprocesowanie pieniêdzy, ale mo¿e to trwaæ latami i mo¿e kosztowaæ, du¿o kosztowaæ.
Po za tym prawdopodobieñstwo wygrania sprawy jest nik³e:confused:
Moim zdaniem, silnik na stó³ zdj±æ g³owice i cylindry, zweryfikowaæ co stuka.
Je¿eli to co¶ w której¶ z g³owic jest sens naprawiaæ, je¿eli panewka to chyba najlepiej poszukaæ dobrego silnika, a ten rozsprzedaæ na kawa³ki.
mareksz007
07.06.2015, 18:15
Ok ¶wiat siê nie zawali³. Je¶li kupi³e¶ trochê okazyjnie to kupuj serce lub naprawiaj i masz na wieki.
Witam a wiêc moja sprawa zakoñczy³a siê pozytywnie. Postraszy³em handlarza prawnikiem szwagra, przedstawi³em dowody ¿e z tym silnikiem by³o ju¿ dawno co¶ nie teges przemy¶la³ to i przyj±³ to na klate, zachowa³ siê ok i da³ kase na nowy silnik, niby nic nie wiedzia³ o wadzie. Dziêki wielkie za wszelkie info o tym motocyklu, by³ mocno zdziwiony jak mu powiedzia³em gdzie go kupi³ ;)heh. Lepiej kupiæ drugi silnik po remoncie, czy nie ruszany? Jakie wasze opinie?
PozdrO
Lucky Luke
16.06.2015, 12:56
Szczerze to lepiej by³o oddaæ maszynê i odebraæ ca³o¶æ pieniêdzy
Teraz bêdziesz siê buja³ z szukaniem silnika przek³adkami albo remontem...
Gdyby odda³ ca³a kase straci³bym pieniadze jakie ju¿ zainwestowa³em + koszty rejestracji wola³em taka opcje
madafakinges
16.06.2015, 14:06
Silnika szukaj raczej nie ruszanego najlepiej za zachodni± granic±.
Odezwij siê do Franca i do Tomkav4 ¿eby Ci co¶ poszukali.
Za zdrowy silnik musisz liczyæ 3-4ty¶ z³
dawid8210
16.06.2015, 15:09
Ciekawe co teraz na to pan prze¶miewca forumowy, Bass ...
Fajnie ¿e¶cie siê dogadali :)
dawid8210
16.06.2015, 15:24
Szuka opi³ków ;)
:Thumbs_Up::D
Ciekawe co teraz na to pan prze¶miewca forumowy, Bass ...
Fajnie ¿e¶cie siê dogadali :)Te¿ jestem ciekawy
Kolego ja dopiero obczai³em ¿e ty z mojego miasta jeste¶ w koñcu z kim¶ bêdzie mo¿na polataæ hhehe a wracaj±c do twojego tematu silniku to powiem ci szczerze ¿e bardzo ciê¿ko znale¼æ silnik w pl w dobrym stanie a za granic± wo³aj± po 1000eurasów plus przesylka.
Moim zdaniem czasem warto pomy¶leæ nad remontem takiego pieca mo¿e koszty bêd± i podobne ale masz wtedy pewny silnik.
KADI, Ramoneza robi³ gruby reymoncik:)... poczytaj, wtedy zdecydujesz czy ca³y ''nowy'' piec, czy remont;http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=19530
Sam ju¿ nie wiem co robiæ z tym silnikiem. Mia³em zaklepany silnik po remoncie od sprawdzonego mechanika z Gdañska, a okaza³o siê ¿e ju¿ go sprzeda³:mur:
mam 3 wyj¶cia remontowaæ, kupiæ drugi albo sprzedaæ moto w tym stanie i dalej jestem w czarnej dupie...
Tomas_XRV
17.06.2015, 09:17
Wow nie¼le ¿e uda³o Ci siê wyci±gn±æ z niego kasê.
teddy-boy
17.06.2015, 09:29
JA bym remontowal ten silnik, no ale ja sie nie znam :/
Po prostu masz juz motocykl, wydales kase, cos ci sie zwrocilo. jesli cala reszta jest w porzadku, to znajdz dobrego moechanika i niech zrobi go raz a dobrze, bedziesz wiedzial co masz, bedziesz dbal to bedzie sluzyl latami.
Silnika szukaj raczej nie ruszanego najlepiej za zachodni± granic±.
Odezwij siê do Franca i do Tomkav4 ¿eby Ci co¶ poszukali.
Za zdrowy silnik musisz liczyæ 3-4ty¶ z³
Macie do nich jaki¶ kontakt ewentualnie do kogo¶ jeszcze, oczywi¶cie tylko godnych polecenia szukam, dziêki.
dawid8210
19.06.2015, 20:17
Wejd¼ w zak³adkê spo³eczeñstwo, potem w u¿ytkownicy i wy¶wietli siê alfabetyczna lista wszystkich na forum :) Potem se poradzisz :)
marekmoto1
19.06.2015, 22:11
Kadi. Twój szwagier ¶miga moj± afryk±. Je¿eli rozwa¿asz remont silnika, ¶mia³o go oddaj Paw³owi. Ja go polecam z zamkniêtymi oczami. Widzia³em jak robi motocykle. Jestem wybredny i pedantyczny. Na Pawle nigdy siê nie zawiod³em. Robi moje motocykle ok. 10 lat. W poniedzia³ek wrócê z moich motowypraw. Odezwij siê. Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia.
Hej chcia³em napisaæ jak sie zakoñczy³a sprawa z moj± Afric±, sprzêt ju¿ zrobiony, okaza³a siê panewka musia³em kupiæ ca³y dó³ silnika, dziêki S³awekk za sprzedanie dobrego do³u. Wymienione zosta³y wszystkie uszczelki uszczelniacze, ³o¿yska, pier¶cienie i inne drobne rzeczy. Remont robiony w moto naprawy w Gdañsku u Paw³a. Sprzêt chodzi super tanio nie by³o ale najwa¿niejsze ze mogê siê cieszyæ jazd±. Gdyby nie wasza pomoc nie uda³oby mi siê odzyskaæ czê¶ci kasy od sprzedaj±cego i znalezienia niezbêdnych czê¶ci. PozdrO
dawid8210
30.03.2016, 20:47
Czyli happy end. Super :Thumbs_Up:
Kolejny przyk³ad, ¿e jak siê tanio kupi to trzeba do³o¿yæ w roboci¼nie i czê¶ciach tyle za ile w ca³o¶ci dro¿sz± siê kupuje.
Fajnie, ¿e przed sezonem siê uda³o ogarn±æ, teraz tylko km nawijaæ.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.