View Full Version : Czy to normalne ?
mr_devlin
11.05.2015, 11:50
Jak bardzo nowa zębatka może latać lub nie latać na wałku zdawczym. Czy stan jak na załączonym filmiku to normalne zjawisko czy silne zużycie ?
https://youtube.com/watch?v=EjyPwaFKfAk
mirkoslawski
11.05.2015, 12:18
Masz to co ja...ja szukam silnika a na razie klej i ten sezon chcę jeszcze oblatać... niestety - wałek się kończy :(
Masz to co ja...ja szukam silnika a na razie klej i ten sezon chcę jeszcze oblatać... niestety - wałek się kończy :(
Jeżeli klej wytrzymuje więcej niż zęby zębatki (a tak jest) to czy jest to powód do wymiany silnika?
Dokładnie.
Zróbcie zrzutkę na duże opakowanie Hysol'a. Koszt ok 200 PLN. Znajdzie się pewnie kilka osób, które za 30 PLN będzie miało spokój na sezon. Wkleić nowe zębatki i zapomnieć o problemie.
mr_devlin
11.05.2015, 13:27
Tak się pytam bo kupiłem afryke od jednego z forumowiczów. Przy oględzinach było w miare ok ale po ściągnięciu starej zębatki i założeniu nowej jest jak na video. Ja tam żadnych teorii spiskowych nie chcę wymyślać ale.... Poprzedni właściciel twierdzi że wałek jest ok i po rozmowie z nim zaproponował żebym na forum wystawił i się zapytał czy jest ok czy nie.
mishieck
11.05.2015, 13:35
Nie każda zębatka trzyma normy. Czasem JT siedzi ciaśniej niż Sunstar, a czasem odwrotnie. Najlepiej przypasować na swoim wałku albo kupić oryginał.
A później elaboraty o zjebanym wałku...a to zamienniki dupne bywają :dizzy:
mr_devlin
11.05.2015, 16:19
Cos nie chce mi się wierzyć że oryginalna zębatka tak wejdzie na ten wałek tak żeby nie było luzu
Ciekawe jak na takim wałku zachowywałaby się francuska zębatka?
Skydiverek
11.05.2015, 16:42
Dobry klej załatwi sprawę. Co sezon wkleić nową zębatke i zajedziecie silnik w inny sposób niż wytarty wałek.
mr_devlin
11.05.2015, 17:31
Zapytam się o jeszcze jedno chociaż to nie silnik a rama. Po ściągnięciu owiewki zauważyłem pęknięcie na elemencie do którym przykręca się stelaż przedni. Czy powinienem się tym martwić czy mieć to gdzieś ? Czy np żądać od poprzedniego właściciela wymiany ramy ?
55129
Tak się czasem robi od jeżdżenia w niedzielę do kościoła mój przyjacielu. :D
A wracając do zębatki to warto fundnąć sobie nowe zabezpieczenie (razem z nową zębatką)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.