View Full Version : Nie moge zsynchronizować gaźników
kawaliero
21.01.2009, 18:20
Witam i odrazu pytam.Czy ktoś może mi podpowiedzieć co zrobić jak sie dysza od regulacji zapiekła i lekko rozwaliła jak chciałem odkręcić i teraz nie moge mojej kochanej ustawić.Moze ma ktoś do RD 03 taką dyszke na zbyciu bo ta prawdopodobnie bede rozwiercał?:mur:
Miałem taki przypadek - ze śrubą walczyłem kilka godzin. Potem dałem to spawaczowi który odtworzył łeb śruby i wyglądał jak nowy, a zauważ, że zaraz za łbem jest drobniutki gwint!!!
Kupa zabawy, a wyglądało to tak
To co pokazują zdjęcia to śruba składu mieszanki. Natomiast temat jest o synchronizacji..
Ale jeśli to o skład mieszanki chodzi, to wypsikać trzeba WD np i najlepiej zostawić na czas jakiś (na noc), niech sobie rozpuszczalnik pooperuje, spróbować "poprawić" nacięcie wbijając końcówkę śrubokrętową - przy okazji nieco się ruszy zapieczony gwint. A jak to nie pomoże zostaje rozwiercanie, nagrzewanie, kupienie innego gaźnika...
W tym przypadku co opisałem jakiś kretyn dojebał tą śrubę do oporu z wielką siłą stąd był problem z jej odkręceniem Nacięć nie było zostały wyłamane.
Kawaliero jeśli masz wyrobione przepustnice plus ta usterka to pora rozejrzeć się za nowszymi gaźnikami
co to jest "dysza od regulacji"??????????????
W tym przypadku co opisałem jakiś kretyn dojebał tą śrubę do oporu z wielką siłą stąd był problem z jej odkręceniem Nacięć nie było zostały wyłamane.
chciales napisać że mocno dokręcił....:)
Przy takim dokręceniu to jeszcze poleci oring -uszczeleczka na końcu...
To sie wkręca leciutko do pierwszego oporu...
chciales napisać że mocno dokręcił....:)
Przy takim dokręceniu to jeszcze poleci oring -uszczeleczka na końcu...
To sie wkręca leciutko do pierwszego oporu...
kolega moze kowal z zamilowania..........:haha2::haha2:
Izi nie mam zdjęcia po regeneracji (może je zrobię) Mistrzostwo świata co potrafi zrobić dobry spawacz !!!!!
święte słowa, i nie tylko spawacz, ważne aby był dobry w swoim fachu
kawaliero
24.01.2009, 17:06
Dzięki kolego za zdjęcie właśnie tej nie moge poluzować pewnie jakiś niemiec ją dowalił.A może masz taką wrazie co na zapasie albo orientujesz sie czy od trampka podejdzie?
Witam,
Kup pan nowa od pana Hądy. Choć ja też miałem taki kłopot. Jakoś to w końcu wykręciłem, ale nowa też chodzi fatalnie. Najlepiej ustawic na 2,5 obrotu czy tam ile tam jest do Twojego modelu i tego nie ruszać.
Cibor klv
22.02.2009, 10:14
Podłączę się pod temat, bo chodzi mi o synchronizację... a dokładnie, może wiecie gdzie można dostać, albo z czego najlepiej zrobić króćce które wkręca się w otwory w gardzielach do których podłącza się wężyki wakuometrów... dziwny ten patent Hondy, że zaślepili otwory do synchronizacji śrubką, mozna było zrobić gotowy króciec i zaślepić go jakimś gumowym kapslem jak to ma miejsce w innych motocyklach.. tak czy siak może macie jakieś porady... planuję zrobić sam prosty wakuometr słupkowy i tylko brak mi pomysła jak podłączyć sie pod wężyki
motormaniak
22.02.2009, 10:37
Możesz nagwintować rureczkę miedzianą 5mm, nagwintować aluminiowy nit 5mm, przewiercić wzdłuż śrubkę 5, zamówić ten element w Hondzie od Transalpa 650 (ma tam podłączony podciśnieniowy kranik) albo pujść na łatwiznę i kupić za 15 zł w Larsonie razem z kapturkiem (zatyczką) kiedy nie jest używany..
Artur_ntv
23.02.2009, 22:47
zamówić ten element w Hondzie od Transalpa 650
Kazdy Trampek ma taki krociec.
Podłączę się pod temat, bo chodzi mi o synchronizację... a dokładnie, może wiecie gdzie można dostać, albo z czego najlepiej zrobić króćce które wkręca się w otwory w gardzielach do których podłącza się wężyki wakuometrów... dziwny ten patent Hondy, że zaślepili otwory do synchronizacji śrubką, mozna było zrobić gotowy króciec i zaślepić go jakimś gumowym kapslem jak to ma miejsce w innych motocyklach.. tak czy siak może macie jakieś porady... planuję zrobić sam prosty wakuometr słupkowy i tylko brak mi pomysła jak podłączyć sie pod wężyki
W kwietniu zapraszam na browar i na synchro, u mnie w garażu.
Cibor klv
25.02.2009, 18:58
W kwietniu zapraszam na browar i na synchro, u mnie w garażu.
Dzięki Simi zaproszenie oczywiście przyjmuję...ale czy ja zdzierżę do kwietnia ??? Jak zrobi się cieplej to już chcica na ujeżdżanie Africzki najdzie... a lubię kiedy w motórze wszystko gra... chyba, że da się wcześniej ugadać na synchroniczne picie browca..;)
planuję zrobić sam prosty wakuometr słupkowy i tylko brak mi pomysła jak podłączyć sie pod wężyki
Jak się struga taki prosty wakuometr słupkowy?
kawaliero
31.05.2009, 10:26
Jakiś czas temu rozwiązałem problemik ,nawierciłem i lekko nabiłem gwiazdke i udalo sie odkręcic.Po odkręceniu okazalo sie ze brakuje oringa i spręzynki wiec po poskładaniu lata jak wściekła.Dzieki wszystkim za podpowiedzi i Pozdrawiam
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.