View Full Version : Google maps i moje trasy, ogarnia to ktoś?
PszemekADV
19.04.2015, 10:10
Witam, póki co nawiguję przy pomocy telefonu, mam google maps i wersję ograniczona tom toma. Zapisałem sobie mapkę w googl maps pobrałem ją na pc w formacie kmz, jak zrobić teraz żeby otworzyć mapkę na telefonie?
wszystko zależy jaki format odtwarza tomtom. Ściągnij GPS Babel i konwertuje kmz czy kml na odpowiednie rozszerzenie. A tak w ogóle to lepiej planowac sobie chyba przez gpsies.com a nie google maps
To ja mam dwa pytania w temacie.
Stworzylem swoja mape google i zaznaczylem na niej kilka punktow i tras.
Chcialbym teraz z tego skorzystac.
Niestety nie udalo mi sie znalezc sposobu na skopiowanie na raz wiekszej ilosci punktow.
Jedynym rozwiazaniem jest kopiowanie pojedynczo?
Mam tego sporo...
A drugie pytanie: jest chyba platna wersja map.
Co dostane jak zaplace ;)
No google zrobilo apdejt i jest ta dziadowska mapa. Niweiem jak wy, ale ja jak wyznacze trase z A do B to nie umiem dodac punktu posredniego. Kiedys mozna bylo przeciagnac trase na dowolny punkt i po sprawie. Teraz nie idzie :/
Joł
Jest coś takiego jak "google moje mapy"
https://www.google.com/maps/d
Jak dla mnie działa bez problemu. To prawda, że mapy pomieniały się i wg mnie te standardowe są do dupy aczkolwiek "my maps" jest lepsze (ma obsługę warstw i parę innych dodatków).
Sprawdźcie ;)
Cheniek, ja mam właśnie taką mapę jak wkleiłeś.
Problem polega na tym, że zbieram tam punkty z całego świata, mam tego sporo.
Teraz planuję wyjazd w określony region i chciałbym skorzystać z części punktów.
Niestety nie znalazłem sposobu na kopiowanie punktów między warstwami.
A już największą zagadką jest dla mnie jak udało ci się w "my maps" wytyczyć trasę po drogach.
Ja umiem tylko zaznaczać punkty i linie proste...
Poziom podstawówki ;)
EDIT:
Hahahahah
Zmotywowałeś mnie i znalazłem, trudne nie było :)
Żyłem w nieświadomości, teraz będzie dużo łatwiej.
Pozostaje kwestia kopiowania punktów...
Maurosso
30.04.2015, 10:06
Z mniej rozbudowanych i prostych systemów, można zrobić tak:
Nakreślić trasę w google maps, a potem link przekonwertować do *.gpx, korzystając z GSPvisualizer.
Dzięki temu nie trzeba nic instalować, eksportować, ani przegrywać. Wystarczy linka z google wkleić do: http://www.gpsvisualizer.com/convert_input?convert_format=gpx
Testowałem wczoraj. Wczytałem do OSM+ i pięknie poprowadził nawigacją głosową przez dość skomplikowaną trasę.
EDIT: Jeszcze jedno: jak kogoś denerwują nowe google mapy (np. mnie), można wejść w klasyczne. Wystarczy kliknąć w pytajnik w prawym dolnym roku google.maps i wybrać: klasyczne mapy google.
EDIT2: Widzę że google coś namieszało...i chyba wyłączyło klasyczne mapy...co za świniaki...
tutaj jest odpowiedz...
https://support.google.com/maps/answer/6166252?hl=pl
nie namieszali tylko update zrobili.
A umiecie w tych nowych przeciagnac trase przez Jakis punkty? U mnie nie nada...
Maurosso :bow:
Teraz to jest inna jakość planowania :D
Mam jeszcze pytanie czy na Widows Phone jest jakaś sprytna aplikacja w stylu Locusa?
Fassi, u mnie da radę przeciągnąć tylko trochę się gubię które są nowe, a które stare.
Odpalam moje mapy i potem klikam otwórz oryginalna mapę.
PszemekADV
08.07.2015, 11:55
Joł
Jest coś takiego jak "google moje mapy"
https://www.google.com/maps/d
Jak dla mnie działa bez problemu. To prawda, że mapy pomieniały się i wg mnie te standardowe są do dupy aczkolwiek "my maps" jest lepsze (ma obsługę warstw i parę innych dodatków).
Sprawdźcie ;)
nie ogarniam jak tam się trasy zaznacza?
W panelu pod wyszukiwarką masz strzałkę "na skrzyżowaniu" jak w roadbook-u.
Klikasz i wpisujesz lokalizacje.
PszemekADV
08.07.2015, 13:35
W panelu pod wyszukiwarką masz strzałkę "na skrzyżowaniu" jak w roadbook-u.
Klikasz i wpisujesz lokalizacje.
Ok utworzyłem mapę ale jak ją teraz wrzucić do tomtoma?
Po prawej od listy punktów masz 3 kropeczki (te górne).
Klikasz i wybierasz eksportuj do pliku KML.
Potem korzystasz z programów opisanych wcześniej w wątku i konwertujesz do potrzebnego formatu.
Orientuje się ktoś, czy da się kopiować punkty między warstwami?
Mam mapę, na której jest 300 punktów.
Chciałbym wybrać 10 i stworzyć z nich nową warstwę.
Da się za jednym zamachem, czy trzeba przepisywać ręcznie?
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.