View Full Version : Otwieranie kanapy w rd03 jak otwierać bez zdejmowania boczków
Skuter66
19.03.2015, 21:31
Siemano! Mam takie praktyczne pytanie, czy ma ktoś patent by w rd03 nie rozbierać boczków by zdjąć kanapę?
Jest tak samo jak w Trampku 600 - trochę to upierdliwe
motormaniak
20.03.2015, 08:45
Wywierć duże dziurki fi20 w boczkach a siodło przymocuj na ampule. Przy okazji przytnij boczek jak w wersji Maraton żeby można było wymieniać filtr bez odkręcania boczka....będziesz miał "rejli".
Siemano! Mam takie praktyczne pytanie, czy ma ktoś patent by w rd03 nie rozbierać boczków by zdjąć kanapę?
No tak odkręcić trzy śruby to poważna sprawa i cała operacja z dwoma boczkami zajmuje dodatkowe ze 30 sekund :)
Zrób jak Maniak pisze , wywal dziurska w boczkach i czas zaoszczędzisz przy demontażu no a rejli ma wtedy gratis :D
Druciarze ze Stolicy:) Wstyd mi za Was ! Takie duże chłopaki i równie głupie pomysły:) Skuter66 zdejmij boczki i jeździj bez!!!
mareksz007
21.03.2015, 08:55
Skuter w dobrej cenie mogę je odkupić i masz problem z głowy z odkręcaniem
motormaniak
21.03.2015, 09:24
"Druciarze ze Stolicy Wstyd mi za Was ! Takie duże chłopaki i równie głupie pomysły Skuter66 zdejmij boczki i jeździj bez!!! "
Druciażu z pod Dorohuska: Afryka to nie świętość, nie bezcześci zabytka klasy zero. Jak zapragnie wrócić do oryginału i nie będzie skąpił to zamówi sobie w serwisie nowe boczki. Ja bym tego nie robił bo po latach przeróbek coraz bardziej podobają mi się oryginalne rd03 (wyłącznie rd03) ale "de gustibus non est disputandum".
"de gustibus non est disputandum".
jakby po polsku było dłużej :)
sluza Cytat:
Napisał motormaniak http://africatwin.com.pl/images/buttons/pl/viewpost.gif (http://africatwin.com.pl/showthread.php?p=424249#post424249)
"de gustibus non est disputandum".
jakby po polsku było dłużej :)
Marcin dobrze, że przetłumaczyłeś na polski bo nie wiedziałem o co chodzi :haha2:
Skuter66, ja kiedyś byłem taki prędki, że kanapy po prostu nie przykręciłem, skończyło się tym, że podczas jazdy w terenie na stojąco, siedzenie spadło i dopiero na postoju zauważyłem, że czegoś brakuje więc jeśli nie wybierasz się na wyścigi to nie ma co kombinować ;)
Skuter66
23.03.2015, 08:39
Dobrze, może uzupełnie informację, moja RD03 jest w ogrginale i mimo 26 lat miała 2 właścicieli, których bydwu znam (w tym redaktor naczelny Świata MOtocykli), moje pytanie wzięło się z potrzeby a nie lenistwa, mam stelaż na kufry/sakwy, który uniemożliwia mi zdjęcie boczków bez rozkręcania go co (wybieram się za 2 tyg do Maroka polatać po bezdrożach). Dzięki chłopaki za pomoc i informację. Pozdrawiam.
Też mam stelaż który jest dość wąsko zamocowany , jednak na tyle że ciasno ale da się boczki zdjąć.
Gdyby to była moja Afryka to przerobiłbym stelaż na niezbędne minimum do demontażu boczków by potem w drodze nie mieć problemów gdyby co.
No ale zrobisz w/g własnego pomysłu.
Pamiętaj, że lewy boczek to również zabezpieczenie przez syfem z kół, proponuje zniwelować szczelinę między błotnikiem a ramą w miejscu poboru powietrza przez airboxa, w RD04 to poprawili błotnikiem zachodzącym na stelaż ramy. Można włożyć również końcówkę od trampka PD która jest bardziej wygięta i nie wciąga tyle piachu:)
marekpinez
25.03.2015, 11:20
Ktoś poleci firmę przerabiającą kanape do RD07?
Bardzo proszę o info na prywatną pocztę.
Pozdrawiam
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.