View Full Version : Mitas C-02
bartol44
01.02.2015, 11:02
Panowie nie ukrywam jestem świerzakiem a kręgu africi i chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś z was używa opony mitas C-02 chodzi o tylnią oponke i jak sie sprawdza.
Rodezjan
01.02.2015, 11:21
Jest dużo info o C02 na forum poszukaj.
Swoją drogą ja sobie chwalę.
Sprawdza się dobrze , znaczy robi w terenie w przeciwieństwie do tkc 80 czy e10 . Wszystko jednak zależy od zastosowania bo opona nie ma homologacji na asfalt , da się też po czarnym jeździć ale trzeba mieć świadomość do czego ona służy , jak wszystkie inne opony Mitasa z oznaczeniem "C"
Mitas C02 ma homologację na asfalt - jest kilka rodzajów tej opony w zależności od koloru paska na oponie - opony z napisem "kingstone" są wykonane z twardszej mieszkanki i mają na 100 % homologację - takie informacje uzyskałem od sprzedawcy.
Ja jeżdżę na tej oponie w Trampku i nie chce żadnej innej - fakt mam naturalny ogranicznik prędkości i szybciej niż setka z reguły nie jadę ale za to wjeżdżam w każde błoto i paryję - nigdy nie było tak żebym się nie przepchał - polecam
Z przodu mam Motoza
Kolory na oponie:
Czerwony pasek to opona twarda motocrossowa (kingstone)
Zielony pasek to opona ultra lekka
Żółty pasek to opona na musy i dętki
Biały pasek to pod kolce
Są jeszcze C02 bez żadnego paska ale nie wiem czym się taka opona charakteryzuje co ciekawe ma napis King Stone
Adam owa opona ma homologacje nie wiem z kąd te informacje w necie są ale ta opona mimo agresywnej rzeźby bieżnika homologacje ma
o homologacji świadczy znaczek E oraz dot
widac na filmiku Ip7y8ZBbAOw
No to dałem dupy sugerując się oznaczeniem C opon Mitasa :p . Jeżdżę na niej Trenerką ale nie zwróciłem uwagi na napis , pomijając homologacje na asfalcie trza jeździć ostrożnie .
hmm bardzo śliska guma na mokrym i pasach, w terenie owszem w porównaniu do E-09 poczujesz, ze moto prowadzi się znacznie łatwiej, ale łożyska w kole zabija zdecydowanie szybciej jeżeli jeździsz na asfalcie:)
Mirek Swirek
01.02.2015, 23:45
Suchy na 3 biegu Rd04 potrafił dobrze zamiatać tyłem z C02 przy wyprzedzaniu na czarnym.
Jak zajrzy to może sam się wypowie na jej temat.
Nie ma tragedii z tym asfaltem, tylko pierwsze 200km musi się oponka dotrzeć. Na suchym da się spokojnie jeździć, na mokrym trzeba uważać. W terenie elegancko się śmiga na c02 i już na pewno nie wrócę do e09. E09 w glinie się potrafi zakleić na amen i dupa, c02 się super czyści i za tą cenę, w rozmiarze afrykańskim, ciężko kupić coś lepszego w teren. Moim zdaniem E09 to jest półśrodek, na asfalcie bez szału bo też plastikowy jak wszystkie mitasy, a w offie nie jest tak dobry jak c02.
Panowie każda prawdziwa kostka na asfalcie nie robi - jeżeli taką znacie to kupię ją od razu - do moich potrzeb C02 jest idealna - jeżdżę 90% po za asfaltem i jestem bardzo zadowolony gdyby było inaczej kupiłbym coś mniej Off
Mam C-02 na tyle. W terenie robi robotę. Na asfalcie trzeba uważać żeby przy ruszaniu tył się nie u ślizgnął.
Mirek Swirek
02.02.2015, 12:37
Wszyscy pomineliśmy fakt, że na asfalcie wyje łokrutnie.
"Wszyscy pomineliśmy fakt, że na asfalcie wyje łokrutnie. "
Cholera ja pominąłem chyba się skupić i usłyszeć co wyje mocniej: Motoz, przelotowy tłumik czy C02 :)
A na asfalcie nie jest zła... po kilkuste kilometrach da się niezłe winkle robić, na gumę idzie, swego czasu na zestawach C02+motoz objechaliśmy bandę supermoto w górach sowich. No ale oni trochę jeszcze nie ogarniali. Na suchym asfalcie oczywiście :)
Lubię ten efekt wycia, kilka motórów na przelotach i tym kapciu brzmi jak nalot bombowców, że się ludzie po wioskach oglądają :D
banditos
02.02.2015, 16:18
Lubię ten efekt wycia, kilka motórów na przelotach i tym kapciu brzmi jak nalot bombowców, że się ludzie po wioskach oglądają :D
Co prawda to prawda i trąbić na staruszki nie trzeba :haha2:
bartol44
03.02.2015, 06:59
ja obecnie i tak tylkoe górki mam w około wszędzie plus napęd 49/16 więc opona raczej sprosta moim oczekiwaniom, może jak się ciepło zrobi to zmienie na opony szosowe bo takie mam (dostałem do niej jak kupowałem Anakee) i wtedy też napęd założe 44/16.
Dziekuje wszystkim co sie wypowiedzieli.
Zakładał ktoś C02 na przód ? Zastosowanie: wyłącznie teren. W komplecie rozsądne pieniądze. Na twarde drugi komplet opon.
Zakładał ktoś C02 na przód ? Zastosowanie: wyłącznie teren. W komplecie rozsądne pieniądze. Na twarde drugi komplet opon.
a zmieści CI się :D
Sie popieści, to sie zmieści :D Tylko ciekawe co szybciej strzeli przy zakładaniu - fela, łyżka, czy guma :p
Jak się dobrze pieści to się zazwyczaj mieści :D
Więc C02 90/90/21 pod seryjny błotnik nie włazi ? A D952 upchnę bez modzenia błotnika ? ;)
masz 17 cali na przodzie?
Pomyłka w klikaniu :) obowiązkowo 21 z przodu :at:
Oleś, niema C-02 na 21' :D Bliźniakiem C-02 jest metzeler unicross
http://offroadpeople.ru/parts/tires/metzeler_unicross.jpg
idąc tym tropem, nienarodzonym bliźniakiem C-02 na przód jest CST C-755
http://sklep.riderparts.pl/design/_gallery/_orginal/207.jpg
które z czystym sumieniem polecam
http://allegro.pl/opona-mitas-c11-90-90-21-c02-130-80-17-enduro-kpl-i5174892254.html
Kurnia :D rzeczywiście... poleciałem na ten zestaw a tutaj przód jest c11. Dzięki za sprostowanie Artur.
To C11 ktoś ujeżdżał ? Zmieści się jak się popieści ?
Zmieści się bez problemu, ale z taką kosteczką w przednim bucie to ciężko będzie na czarnym. Ale tanie to, nie szkoda. Następnym razem wrzucisz C-21, albo CST i porównasz co lepsze dla Ciebie i motka. Czasami opona wzrokowo "bardziej hard" robi w takim ciężkim gorzej. Przedni zawias do Teresy kupiłem z jakimś niehomologowanym metzelerem, myślałem że w błotku będzie wielki fun, a już pierwsza dojazdówka polną drogą mocno mnie zniesmaczyła i wróciłem do CST.
https://lh3.googleusercontent.com/-XBy6wxwLc5A/VQs4-3Y8WBI/AAAAAAAAB90/Fynw7Z4KdNs/s640/P1130854.JPG
Następnym razem wrzucę mitasa C-21, bo czwarta z rzędu CST to już... nudne się robi ;)
Cena kusi nie ukrywam :umowa:
Oponki z przeznaczeniem na latanie czysto terenowe... Asfalt tylko w ostateczności więc mam nadzieje, że sprosta moim oczekiwaniom.
Dzięki za info :beer2:
btw. elegancki zawias !!!
Artur miałeś może styczność z CST C7217 surge? Wygląda fajnie i cena też przystępna, a w obliczu lipy z dostawami szukam alternatywy dla motoza enduro.
Nie miałem. Suchego trzeba się zapytać. Chłopaki latają na tym po torze.
Pytanie tylko jaki jest sens wkładać typowo endurowe opony na taki motor jak AT, którym nikt nie jeździ wiecej w terenie niż asfalcie. Bo do tego celu lepiej kupić sobie zwykłe enduro.
Nie ma to najmniejszego sensu :D
Ale ja już jeździłem na różnych oponach nie enduro i podziękuję. Jak jest gdzieś dużo asfaltu planowane to zakładam stare, podjechane kostki, ale teraz w planach jest kilka wyjazdów tylko off więc sobie zarzucę c02 + motoz enduro S/T co by sobie podzidować a nie walczyć.
"co by sobie podzidować a nie walczyć. " ( cytowanie nie dziala)
Popieram w 100% :Thumbs_Up:
"co by sobie podzidować a nie walczyć. " ( cytowanie nie dziala)
Popieram w 100% :Thumbs_Up:
a u mnie działa :confused:
a u mnie działa :confused:
Działa, działa...
mareksz007
09.04.2015, 17:25
nie działa
mareksz007
09.04.2015, 22:21
ale magia
ale magia
Ustawcie sobie przeglądarki. Chrom, strona:
http://africatwin.com.pl/newreply.php?do=newreply&p=427151
nie
www.africa...
Bez dogłębnego wgryzania się w w wątek, ostatnia strona mówi, że jednemu C-02 działa, a innemu nihuhu :hehehe:
U mnie duet: CST na przodzie (nówka od Artura) + szmitas C-02 w wersji przechodzonej na Bieszczadzkich winklach sprawowały się wprost genialnie.
I co najważniejsze (a może nie) CST na przodzie po 1kkm (hamulec 320mm), w tym 800km Bieszczadzkie winkle i dojazd wygląda wprost jak nowy. Szmitas z tyłu po tym przebiegu stracił 2mm.
Dla porównania Szmitas 21" model e-09 po 1kkm w połowie ulotnił się, a po niespełna 2kkm wyrzuciłem go za łoburkę (ten sam hamulec z przodu, ten sam motocykl).
Teraz jak dotyram szmitasa C-02 z tyłu to kupuję kolejnego. Fajna opona, mimo początkowych obaw o zachowanie na serpentynach sprawdził się bardzo dobrze.
W terenie jak jeszcze ma trochę bieżnika to też fajnie kopie doły :-D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.