Zaloguj siê

View Full Version : ko³o magnesowe

bartol
25.11.2008, 11:43
Witka.
Pytanie do ogó³u - ma ktos patent jak ¶ci±gn±æ wspomniane ko³o magnesowe z wa³u.
A je¿eli robi sie to tylko przy pomocy ¶ci±gacza, to jakiego? Tzn o jakich wymiarach gwintów? Mam w pobli¿u go¶cia, który robi ¶ci±gacze, tylko musia³bym mu podaæ jakie¶ parametry.
No chyba ze takowe odpowiednie ustrojstwo mo¿na gdzie¶ zanabyæ.

Help Plizzzzz!!

Izi
25.11.2008, 12:09
ten ¶ci±gacz to taka ¶ruba co siê wkrêca w ¶rodek "ko³a magnesowego" chyba z jeszcze jedn± ¶rub± o ile dobrze pamiêtam, bo mam tych ¶ci±gaczy trochê i nie pamiêtam teraz dok³adnie. Jak bêdê w domu to zrobiê zdjêcie, bo mam taki ¶ci±gacz te¿.
a wymiary gwintu masz w kole magnesowym tak ¿e mo¿esz sobie sam pomierzyæ, a jak go¶æ "robi ¶ci±gacze" to rzut oka 10s i praca tokark± 15min i jest, ewentualnie "takowe odpowiednie ustrojstwo mo¿na zanabyæ" u ka¿dego dealera Hondy.

A po cholerê Ty to ¶ci±gasz?

ramires
25.11.2008, 12:28
Bo rozkrêca ca³y silnik na czê¶ci aby zobaczyæ czy warto ³adowaæ w niego kase czy szukaæ u¿ywanego w dobrym stanie.

bartol
25.11.2008, 14:52
Dziêki Izi za info. Zdjêcie sie przyda, a jakby¶ poda³ oznaczenie tego ¶ci±gacza, to wogóle by by³o super. I jeszcze , czy ta ¶ruba co siê wkrêca w ¶ci±gacz te¿ ma lewy gwint?

Bo rozkrêca ca³y silnik na czê¶ci aby zobaczyæ czy warto ³adowaæ w niego kase czy szukaæ u¿ywanego w dobrym stanie.

Fakt - przymierzam sie do remontu (m.in. wymiana wa³ka zdawczego). A poza tym, przy zakupie nowszego silnika np z RD07A i tak bym musial ca³y impulsator zamieniæ. Tak czy siak - zdj±æ trzeba

Izi
25.11.2008, 15:00
Dziêki Izi za info. Zdjêcie sie przyda, a jakby¶ poda³ oznaczenie tego ¶ci±gacza, to wogóle by by³o super. I jeszcze , czy ta ¶ruba co siê wkrêca w ¶ci±gacz te¿ ma lewy gwint?

Fakt - przymierzam sie do remontu (m.in. wymiana wa³ka zdawczego). A poza tym, przy zakupie nowszego silnika np z RD07A i tak bym musial ca³y impulsator zamieniæ. Tak czy siak - zdj±æ trzeba

oznaczenie tego ¶ci±gacza poda Ci ka¿dy dealer Hondy,
ta ¶ruba co ma lewy gwint to siê wkrêca w wa³ i do niczego Ci nie jest potrzebna,a ju¿ najbardziej do ¶ci±gacza, to powie Ci ten pan co ¶ci±gacze dorabia:) powodzenia

co wy wszyscy z tym wa³kiem zdawczym sk±d to siê bierze z internetu ja mam jedn± Africê ju¿ 15 lat, wa³ek to ogl±da³em przewa¿nie tylko przy zmianie ³añcucha i jako¶ nic mu nie dolega ?

bartol
25.11.2008, 16:21
No niestety mojemu dolega - ubytki w uzêbieniu w szczególno¶ci. Moja Afri ma ju¿ ponad 18 lat, a ja j± mam dopiero 3-ci rok i teraz wychodzi jak poprzedni w³a¶ciciel(e) o motor dba³(li).

Dziêki.
Zdrówka

Izi
25.11.2008, 19:51
ale ja swój wa³ek to smarowa³em mo¿e ze trzy, cztery razy i nie¼le siê u¶mia³em czytaj±c o SPECJALNYM smarze do smarowania tego wa³ka, BHP przede wszystkim i DZIDA
jak znam ¿ycie to masz dorabiany z aluminium po oryginalny kto¶ pewnie dawno ukrêci³:)

bartol
25.11.2008, 23:52
...z tym smarowaniem, no napewno nie zaszkodzi ;). A wa³ek mo¿e nie z aluminium, tyle ¿e kto¶ go nie do koñca wykoñczy³ i znalaz³ jelenia (czyt. mnie) - niech sie martwi :Sarcastic:
...i znowu zesz³o na WA£EK :mur:
A wracaj±c do tematu, obluka³em dok³adniej i wiem ju¿ co i jak. Popróbowa³em i kurna ³atwo to ko³o ¶ci±gn±æ nie bêdzie :Sarcastic:, ale damy rade.

A tak poza tym, to ten nieszczêsny wa³ek to tak przy okazji - g³ównym problemem s± cylindry, t³oki i pier¶cienie, byæ mo¿e panewki :dizzy:

Pozdrówka

Misza
30.11.2008, 21:53
A tak prawie w temacie... to trza kombinowaæ co¶ z ko³em magnesowym przy zmianie reaktora z RD07 na RD07A? bo sie an tym nie znam a sie chce troche poznaæ, uff jacek daniel trzepie w banie

bartol
01.12.2008, 12:46
A tak prawie w temacie... to trza kombinowaæ co¶ z ko³em magnesowym przy zmianie reaktora z RD07 na RD07A? ...

sam reaktor prundu jest chyba taki sam we wszystkich RD, czego nie mo¿na powiedzieæ o impulsatorze, który ze wspomnianym ko³em magnesowym ma du¿o wspólnego. W RD04 i RD07 s± dwie cewki implulsatora i dwie p³ytki na kole magnesowym (stwierdzone organoleptycznie w RD04), a w RD07A jest jedna cewka i jedna p³ytka na kole (jest zupe³nie inny modu³) tak przynajmniej wynika ze schematów.

Misza
01.12.2008, 20:09
sam reaktor prundu jest chyba taki sam we wszystkich RD, czego nie mo¿na powiedzieæ o impulsatorze, który ze wspomnianym ko³em magnesowym ma du¿o wspólnego. W RD04 i RD07 s± dwie cewki implulsatora i dwie p³ytki na kole magnesowym (stwierdzone organoleptycznie w RD04), a w RD07A jest jedna cewka i jedna p³ytka na kole (jest zupe³nie inny modu³) tak przynajmniej wynika ze schematów.

czyli tak po krótce... któr± czê¶æ silnika RD07A mam zamieniæ na czê¶æ z silnika RD07 tak ¿eby wszystko dzia³a³o?

EDIT: dobra ju¿ wiem o co chodzi, teraz dwa pytania: ta

- ta ¶ruba ³eb 17 trzymaj±ca ko³o w ¶rodku ma gwint lewostronny/prawostronny? (co¶ mi siê wydaje ¿e mo¿e to byæ lewostronny ze wzglêdu na kierunek krêcenia wa³em przy chocia¿by ustawianiu zaworów)
- jak najlepiej przytrzymaæ wa³ w miejscu podczas odkrêcania tej ¶ruby?
- Izi, czy by³aby mo¿liwo¶æ po¿yczenia tego ¶ci±gacza na parê dni? :D Lub ewentualnie wpad³bym z obydwoma silnikami na chwilê do Ciebie w tej kwestii :) jako do specjalisty... powiedz tylko cenê za us³ugê
- czy po ¶ci±gniêciu ko³a z wa³u jest mo¿liwo¶æ popieprzenia jako¶ jego umiejscowienia wzglêdem wa³u? czy chodzi o to ¿eby siê np jaki¶ element ko³a zgrywa³ z elementem wa³u...

bartol
01.12.2008, 21:39
- ta ¶ruba ³eb 17 trzymaj±ca ko³o w ¶rodku ma gwint lewostronny/prawostronny? (co¶ mi siê wydaje ¿e mo¿e to byæ lewostronny ze wzglêdu na kierunek krêcenia wa³em przy chocia¿by ustawianiu zaworów)
ma gwint lewostronny

- jak najlepiej przytrzymaæ wa³ w miejscu podczas odkrêcania tej ¶ruby?
jak masz zci±gniêt± os³one sprzêg³a to patent czysta szmata w kó³ka zêbate siê sprawdza jak najbardziej, je¶li nie... te¿ chêtnie inny sposób poznam

- czy po ¶ci±gniêciu ko³a z wa³u jest mo¿liwo¶æ popieprzenia jako¶ jego umiejscowienia wzglêdem wa³u? czy chodzi o to ¿eby siê np jaki¶ element ko³a zgrywa³ z elementem wa³u...
jest tylko jeden klin na wale.

tyle ju¿ wiem

...a popieprzyæ zawsze mo¿na ;)

newrom
13.07.2009, 18:09
¦ci±gacz to ¶ruba M22 x 1,5. W klasie co najmniej 8.8.
Kupi³em dzi¶ w sklepie ze ¶rubami takow± w klasie 10 p³ac±c ok 5,5z³.
Wiem ¿e odpowiadam na post z przed roku, ale mo¿e komu¶ siê przyda informacja :)

Vooytas
05.08.2010, 17:45
¦ci±gacz to ¶ruba M22 x 1,5. W klasie co najmniej 8.8.
Kupi³em dzi¶ w sklepie ze ¶rubami takow± w klasie 10 p³ac±c ok 5,5z³.
Wiem ¿e odpowiadam na post z przed roku, ale mo¿e komu¶ siê przyda informacja :)

O jak siê przyda³a i to po dwóch latach !!!!!
:)
Tylko teraz kosztuje 5,80 PLN ;)