View Full Version : gaśnie na wolnych obrotach...
lukasz gorzynski
17.11.2008, 11:07
czesc wszystkim
jestem nowicjuszem w africach, pierwszy sezon. motor z 90 roku. 48000 przejechane. zrobilem sam raptem kilka tysiecy. ostatnio probowalem go przeprowadzić i mimo odpalenia nie trzyma obrotów , gaśnie na wolnych obrotach. stal jakies 3 tygodnie w garażu ,paliwa nie bylo pod kurek wiec może sie rozfrakcjonowała i nazbierało sie wody?? nie wiem proszę o podpowiedź mądrzejszych. :)
z góry dzieki za pomoc.
w potrzebie jestem bo musze go przeprowadzic do nowego mieszkania ? garażu a nie chce wchodzic w koszty wynajmu przyczepki- cholera.:)
gural
Cześć Łukasz :)
Paliwo to na pewno nie jest. Napisz coś więcej jak się zachowuje silnik jak jest zimny a jak gdy jest ciepły jak na ssaniu a jak bez ssania ... Jechać się da i tylko jest problem z wolnymi obrotami czy w ogóle nie chce jechać ?
lukasz gorzynski
17.11.2008, 11:21
czesc Hubert
dzieki za szybką odpowiedz. na ssaniu tylko odpala bez ssania wogole. jechac sie nie da bo przy probie zmiany biegu spada w dół, tzreba sztucznie podkręcac go gazem zeby trzymal powyzej 1,8 tys. a tak to skacze czy zimny czy rozgrzany powmiędzy 1,2 a 1, 6 tysiąca. . probowalem jechac ale przy probie wrzucenia jedynki mowi dziekuje...
gural
cos jak zapchana dysza paliwa od wolnych obrotów
lukasz gorzynski
17.11.2008, 11:42
czesc rambo
czy gdzies w necie znajde jakąś obrazkową instrukcję jak sie do tego dobrac i wyczyścić?
jak juz wspominalem jestem jeszcze zielony i dużo praktyki przedemną:)
gural
mój też ciężko palił ostatnio. na pełnym ssaniu kręcę do skutku, jest taki moment, że odbije mu się i wtedy zaczyna chodzić, ze 3-5 minut nieraz kręcę po dłuższym przestoju. potem już okej. na pewno nie bez znaczenia jest tu ta modyfikacja paliwowa (której nie zrobiłem) w rd07. na pewno mam gdzie dłubać w zimie
ja chcesz to robic samemu to zdjac bak. airbox. wyjać gaźniki...
odrecic od spodu pokrywy komur pływakowych. wyjać pływaki i ta masz w kaźdym gaźniku taką na płaski srubokret. nie pamietram jakei sa cyfry dla rd04. dla rd07 sa 118 i 120 lub 115 i 115. i to cza wykrecic i wyczyscic jakims włosem twardym i jaką chemią lub ultradzwiękami :)
lukasz gorzynski
17.11.2008, 12:41
kurcze poważna sprawa. :)
a czy jakis dobry sprawdzony serwis możecie polecic na terenie wawy?
oddam od razu do przegladu po sezonie.
gural
Gdyby to była dysza wolnych obrotów to dało by się jechać bez problemów na wyższych obrotach ... Wrzuć może temat do działu układ paliwowy.
A na oba cylindry pracuje czy tylko na jeden ?
lukasz gorzynski
17.11.2008, 13:15
pracuje na oba cylindy.
motormaniak
17.11.2008, 13:55
GDzie mniej wiecej masz tego motura? ( może gdzieś niedaleko mnie to oblukam) Niedobory w paliwie. Raczej nie dysza - chyba że totalne bagno w gaźnikach , ale w afri to raczej nie częste. .... Sławna pompa?
Zazigi (http://www.africatwin.com.pl/member.php?u=338) - nie chciał bym cie denerwować - powinna szybciej odpalać.....
no 5 min to przesadziłem, ale trzy po tygodniu stania na dworze to i owszem, będę działał w tej sprawie ;)
lukasz gorzynski
17.11.2008, 14:55
GDzie mniej wiecej masz tego motura? ( może gdzieś niedaleko mnie to oblukam) Niedobory w paliwie. Raczej nie dysza - chyba że totalne bagno w gaźnikach , ale w afri to raczej nie częste. .... Sławna pompa?
Zazigi (http://www.africatwin.com.pl/member.php?u=338) - nie chciał bym cie denerwować - powinna szybciej odpalać.....
no czesc.
dzieki za odpowiedz . motor stoi we włochach.przy makro i castoramie
jak mozesz podaj nr telefonu to zadzwonilbym i bysmy obgadali.
Gural
793 16 16 04
a może to być, że po modyfikacji pompy mi tak słabo pali bo coś mi się tak skojarzyło, że wcześniej było lepiej
okej, a komu sie już spaliła płytka od R2d2...????? :confused:
Hmm komuś na zakończeniu sezonu się sfajczyła ale nie pamiętam jego ksywy...
Rambo podałeś rozmiary dysz głównych. Tak mi się wydaje, że dla tego rocznika wolne to 42
Prawdopodobnie spalenie płytki na zakończeniu sezonu spowodowała woda, która dostała się do środka.
z tego co kojarze to mykowi sie zjarała bo razem wracalismy do wrocka.
No i jechał bez pompy na tzw grawitacji;-)
dlatego warto wmonntować płytkę w obudowę przekaźnika samochodowego i podłączenie z instalacją przez podstawę przekaźnika. w razie czego wystarczy wstawić zwykły przekaźnik od świateł :)
O widzę wracacie do mojego rozwiązania - miło....:)
hehe, Ja cały czas jeżdziłem na przekazniku , do czasu az nie popsułem pompy w moich zgrabnych dłonniach. Nie pytajcie jak to zrobiłem bo dostane bana :(
hehe, Ja cały czas jeżdziłem na przekazniku , do czasu az nie popsułem pompy w moich zgrabnych dłonniach. Nie pytajcie jak to zrobiłem bo dostane bana :(
bana mam już pod ręką, możesz nadawać. Najlepiej w wątku " a może wstawić tu coś śmiesznego" ;)
:haha2::haha2::haha2:
No pojechałem sobie na off i sobie mi Afri zdechła. Środek lasu , nie wiem gdzie jestem bom zwiedzał. Zasięgu zero. Oczywiscie pompa się zacieła. Pukam, stukam w nią a tu nic. Oczywiscie nie miałem ze soba srubokreta zeby rozebrać , ale od czego jest przekaznik (patentowy)jego blaszki. rozkreciłem i owa sróbka od obudowy pompy spadła se w piah gdzies i jej nie znalazłem. Pompe ruszyłem ręcznie, odpaliła i dzida do chaty. Poszukałem śrubki jakiejs, skręciłem ją, ale owa śrubka była za długa i gupi meciu nie zauwazył ze uzwojenie jest troszke za blisko gwintu i dalej sie domyślcie...:( O innym motywie nie wspomne, bo mi zycie Podos zbanujesz...Albo powiem, Sprowadzałem wtedy te pomy FACET ze stanów dla forumowidczów, oczywiscie sobie tez. Przerobiłem ją była gotowa do założenia. Z tym , że juz jej nie znalazłem... Prawdopodobnie poszła przez przypadek na śmieci bom kartony wyrzucał i chyba tam se była w swoim malutkim kartoniastym domeczku, pomijając fakt, że na drugi dzień bodajrze był rajd pyry, ale naszczescie połowa kumpli ma Hundy :) TYLE. Dawaj bana , to będzie mój drugi :D
no dobra, daruję Ci.
Ale co sie stało wkęciłeś sie do elektromagnesu?
dokładnie. Próbowałem to boszką rozcinać i jakoś lutnąć te druciki, ale tam są izolatory , i wszystko jest tak zbite do kupy , ze zapomnij. Nie ma szans ze nie zahaczysz reszty uzwojenia.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.