View Full Version : Buty Gaerne
Zastanawiam się nad zakupem butów Gaerne. W grę wchodzą dwa modele:
GX1 (http://allegro.pl/gaerne-gx1-buty-r-45-cena-hit-cross-enduro-atv-i3630728946.html) lub G-Adventure (http://allegro.pl/gaerne-g-adventure-skora-membrana-buty-enduro-quad-i3633076787.html)
Ze względu na stan mojego kręgosłupa cioranie po krzakach ogólnie odpada :mur: ale szuterki i turystyka jak najbardziej. Macie jakieś doświadczenie z tą firmą i jej wyrobami ?
Miałem jakiś starszy model, teraz kumpel w tym jeździ i ze swojej strony polecam, dobra jakość. Pisał o tych butach też Franz i polecał (też starsze). Firma ma także bardzo profesjonalne buty, wystarczy spojrzeć na opis i cenę SG10 i SG12 (myślę że półka crossfire/tech10, takich co prawda nie szukasz - ale pytałeś o firmę).
Aha, jeśli nie planujesz krzaków a max szutry, to chyba blachy na czubie są przesadą. Takie buty są też dużo sztywniejsze i gorzej się w nich chodzi co pewnie wiesz. Cóż..bezpieczeństwo za to.
SG-10 to raczej nie dla mnie ... myślę o czymś wygodnym do turystyki (zwiedzanie) jak też żeby dawały w miarę dobrą ochronę na szutrach czy czarnym. GX-1 bardzo mi sie podobają, ale nie wiem, czy da się w nich wygodnie zwiedzać. Adventure z kolei kusi membraną i chyba lepszą wygodą.
Też zastanawiałam się nad advenczerami, ale po obejrzeniu i przymiarce
dyskwalifikuje je u mnie brak ochrony kostki. To już w moich zwykłych
turystykach probikera występują wzmocnienia, z których dane mi było
skorzystać.
Już lepiej pod tym względem wyglądają G-FORCE.
Jakbyś się zdecydował na któreś, to tutaj (http://www.motoakcesoria.com/buty-c-57.html) mają spore
przeceny i dużo modeli.
Vertus72
04.11.2013, 17:08
Firma jak najbardziej godna polecenia, chyba ostatni but nie tknięty małą żółtą rączką i w całości wykonany w Europie, jedyny minus to dostępność, nie ma sklepów (przynajmniej w mieście Uć) gdzie by można zrobić przymiarkę bezpośrednio na kulos.
Jeśli chodzi o Gaerne i turystykę on/off to polecam te: http://allegro.pl/buty-offroad-turystyczne-gaerne-midland-i3635929431.html.
Sprawdzone na Bałkanach w lecie. Nie mogę nic złego powiedzieć. Niestety dwie stówki droższe...
Rodezjan
04.11.2013, 19:42
slafo membrana w butach to najgorszy pomysł jeśli chcesz mieć buty uniwersalne.
Lepiej kupić bardziej opancerzone butki i skarpety np. sealskinz.
Co do firmy gaerne mam takowej buty i złego slowa nie powiem.
Dzięki !!
A czy w takich butkach jak np GX1 da się trochę po mieście połazić ?
Ja od trzech lat mam buty tej firmy w wersji do krossu czy tp. Z metalowymi czubami napisze..:D
Początkowo było wszystko git, ale nagle się wzięły i przemakają nawet zaraz po przejechaniu przez kałużę..:Sarcastic:
Tera zakładam na nie spec buty deszczowe i dalej je męcze. Tyle co wody przewiozły, mokły i schły.. mimo to nawet trochę ich nie czuć.
miroslaw123
05.11.2013, 07:59
Mam adventure, w dużym deszczu przemokły ale miałem ochraniacze na skarpety z demobilu (podobno goreteksowe) i dały rade a same buty szybko wyschły, po dwóch latach nic się z nimi nie wydarzyło nie śmierdzą ale w lecie jak to w takich butach, jest ciepło, ja je polecam!
A czy w takich butkach jak np GX1 da się trochę po mieście połazić ?
do lansu po mieście OCZYWIŚCIE:haha2:
kolego jak mogę Ci doradzić , to twoje oczekiwania spełnią DAYTONy GTX trans open co do Firmy Gearne to SG10 są ok ale ty takich nie chcesz ( a są na zawiasie ) a lekarz zawsze będzie droższy , odpowiedz sobie sam na pytanie każdy but jest do czegoś but crosowy nie jest do turystyki ale każdy robi to co lubi (zwróć uwagę na podeszwę miejsce styku z podnóżkiem waga kierownika , wykonanie stopki chodzi o żywotność buta ale to tak na marginesie )
miroslaw123
05.11.2013, 09:30
Porównywanie butów za 600 z takimi za 1600 jest trudne... aaa dopiszę co do spacerowania po mieście, to owszem da się i jest wygodnie nic nie ciśnie i nie ugniata, czyli zwykłe zwiedzanie jest jak najbardziej możliwe, a jeżeli chodzi o rozmiar to ja wziąłem takie same jam mam zwykłe i wiem że należało by wziąć o numer większe.
Trzewiki zakupione GX1 za całe 550 PLN
dziękuję za odzew :Thumbs_Up:
LwG
GARGAMEL
05.11.2013, 18:03
Bedziesz pan zadowolony mam takie same i nie moge złego słowa powiedziec jakosc materiałow 1 klasa
Aby nie zaśmiecać i nie tworzyć nowego tematu stoję przed wyborem Gaerne MIDLAND, Gaerne Adventure, Gaerne Explorer lub Forma Adventure jakieś opinie o formach już było ale o Gaerne w/w modelach chodzi głównie czy da się w nich więcej chodzić podczas zwiedzania, a nie tylko do kasy i czy są twarde jak skorupy typowo off. nie mdam gdzie obejrzeć tych butów i porównać.
bouli, zerknij na model Gaerne Balance Oiled Boots - rozmawiałem o tym bucie w ostatnią sobotę na targach w Warszawie z przedstawicielem Gearne na PL. U nas niestety nie jest dostępny od ręki tylko na zamówienie. Na angielskojęzycznych forach but zbiera bdb oceny jeśli chodzi o wygodę, nieprzemakalność, trwałość.
bouli, zerknij na model Gaerne Balance Oiled Boots - rozmawiałem o tym bucie w ostatnią sobotę na targach w Warszawie z przedstawicielem Gearne na PL. U nas niestety nie jest dostępny od ręki tylko na zamówienie. Na angielskojęzycznych forach but zbiera bdb oceny jeśli chodzi o wygodę, nieprzemakalność, trwałość.
Dzięki za odp. patrzyłem ale to są bardziej do ATV lub trialu nie maja wzmocnienia do zmiany biegów.:Thumbs_Up:
Jeśli ktoś używa Gaerne Midland lub Explorer jak z dłuższym bardziej Explorer chodzeniem w nich ? Modlandy troszkę wydają i sie delikatne jak TCX INFINITI
Jednak wybór padł na Forma Adventure.:Thumbs_Up:
LuckyOne
14.07.2014, 21:03
Heja. Podbijam temat. Interesuje mnie model G-Adventure ale nie wiem czy nie będą za sztywne. Mam jakieś skorupy AXO ale nie jeżdżę w nich bo nie umiem - są tak sztywne ze wbijam/podbijam o dwa biegi a chodzenie w nich to koszmar. Czy jakiś użytkownik adwenczerów się wypowie.
Dzięki
miroslaw123
14.07.2014, 21:16
10 post, dalej potwierdzam dobrą opinię o nich.
moim zdaniem to bardzo dobre buty
W G-Adv jeździłam od początku, prawie dwa sezony. Są lekkie, wygodne, chodzi się w nich jak w zwykłych butach.
To dobra (!) włoska robota.
Membrana trzyma, choć jak pisał miroslaw123 przy konkretnym deszczu to juz nie ma zmiłuj.
Nie mają tendencji do śmierdzenia :D Moje zaliczyły parę kałuz, mimo to pachną równie fiłkowo co na początku (cóz, może to przez delikatne kobiece stópki :p).
Mają wzmocnienie pod dzwignie zmiany biegów, ochraniacz z przodu na goleniu.
Klamry - mimo że plastikowe, są dość miękkie, nie łąmią sie wyginane pod dziwnymi kątami.
Skóra nie pęka, nie twardnieje. Ja o nie raczej dbałam, dostawały czasem porządnym tłuszczem.
Do turystyki z lekkim adv idealne :Thumbs_Up:
Może ktoś zmierzyć długość wkładki przy numerach 43 i 44 ...... PLIS ;) Kupuję buty na odległość w Anglii i za cholere nie mogę doprosić się wyspiarzy o zmierzenie.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.