View Full Version : Karelia & Murmansk
Witam,
Podobna a jednak trochę inna propozycja w porównaniu i porozumieniu z Magrafb ;-)
Wyjazd 1.08 do doprecyzowania. Powrot max 14-15.08. Mozliwy poslizg 2 dniowy.
Kierunek Polnoc, ale wschodnia strona, skupienie sie na pieknej bezdroznej Karelii oraz Polwyspie Kolskim z komarami jak male bąki:-).
Czyli po prostu Rosja od podszewki.
Powrot do doprecyzowania, Nordkapp? Do doprecyzowania.
Noclegi:namiot oraz inne warianty od czasu do czasu
Maszyna - AT
Ruski, Angielski - opanowany
Tak się złożyło że wcześniej nie mogłem się wykokosić.
Jak to się mówi, lepiej póżno niż wcale, może jest kto zainteresowany?
Yyy wyjazd 1.07 ? dzisiaj już mamy 2.07 ... no chyba, że piszesz o 2014 :D
A wizę już masz? ;) Murmańsk w 14 dni.. dość ambitne tempo ... ;)
Wróciliśmy tydzień temu z Murmanska tez lewa strona Ladogi. Da sie 2 tygodnie.
Każdy jadący jednośladem do Murmańska wie, że obowiązkowym punktem podróży jest hotelik u Sergieja w Kola. Niedawno przybył drugi taki punkt w drodze na północ europejskiej Rosji, dom gościnny w Suoyarvi u Kateriny i Sergieja. Jest on położony 140km od nudnej Murmanki, więc przejazd przez dzikie lasy Karelii połączony z odpoczynkiem w nad jeziorem Suojarwi na pewno jest świetną odskocznią w asfaltowej podróży. Byliśmy tam przypadkiem (dzień 5 http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=42&t=11748 ) i bardzo polecamy.
Lasy karelskie przecinają dobre szutrówki (da radę i szosowcem) i są zimą odśnieżane, więc nie ma obaw o przejezdność przez cały rok.
Jest strona www: http://www.motohostel.ru a Katerina wystosowała informacje na moto-fora:
Уважаемые мотовладельцы!
Мотосезон 2014 не за горами! Семья мототуристов (Honda XR, Honda Transalp) предлагает Вам посетить наш гостевой дом за небольшую плату (500рублей/чел./сутки). У нас есть: собственный полуостров без оседей (своя береговая линия 400м.), теплый приём, красивый гостевой дом в морском стиле, специально оборудованный номер для мототуристов. Для Вашего удобства на нашей территории мы организовали две отдельные стоянки для авто и мото транспорта, гараж со всем необходимым инструментом, а также имеем возможность оказывать услуги сварки (металл, пластик), прачечной и мелкого ремонта одежды. У нас в гостях вы сможете отдохнуть от дальней дороги, привести мотоцикл, экипировку и снаряжение в порядок, пообщаться с единомышленниками, попариться в баньке, проехать интересные радиальные эндуро маршруты, которые приведут Вас в заповедные места Карелии. Вы сможете увидеть: потрясающие красоты национальных парков, большие водопады, мраморный каньон «Рускеала», гору силы «Воттовара» (необычное, мистическое место), белые ночи и, конечно же, удивительные по своей красоте, северные закаты. У нас нет проводника, мы сами катаемся с удовольствием и готовы составить Вам кампанию.
Почувствуйте и Вы этот дух свободы, сделайте новые открытия вместе с нами!
Мы находимся Россия, республика Карелия, 10 км. от города Суоярви. Смотрите схему проезда!
Наши координаты: N62°10.342´ E 32°24.944´
Наш телефон:+7.921.457.61.20
https://dl.dropboxusercontent.com/u/18651078/Souyarvi%20dojazd.jpg
W skrócie za ok 45zł mamy spanko, garaż z narzędziami i spawarką, dostęp do jeziora, ogrodzony teren, pomoc w kontaktach z innymi motocyklistami i porady co do tras i atrakcji od bardzo uczynnych właścicieli.
Kontaktowym językiem jest rosyjski i niemiecki acz ma się on poszerzyć o angielski.
Rosjanie napotykani przez nas byli zawsze mili, otwarci i gościnni, są ludźmi jak wszędzie. Świat mediów to świat polityki, zafałszowany mocno. Warto pojechać do Rosji przekonać się samemu.
Fajne miejsce znalazłeś. Dzięki. Myślę, żeby się tam wybrać. Widzę, że nie jest tam drogo. Fajne miejsce ogólnie. Jestem w trakcie planowania swojej podróży
zadbaj o swój sprzęt - kup oleje przekładniowe (http://www.hand-all.pl/sklep/przemysl/oleje-przekladniowe-2)
Tylko po co ten link w stopce ... ..?
Ja nie mam linka, mam pzu :fool2:
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.