View Full Version : wskażnik temperatury oleju zamist bagnetu - czy to się sprawdza?
piotreklodz
09.06.2013, 17:03
Jak w temacie.
Czy wielu z was używa wskaźników temperatury wkręcanych w miejsce bagnetu i czy dają one wiarygodne odczyty?
Zastanawiam się czy by tego nie kupić do XR400, ewentualnie zastanawiam się jak inaczej zamontować jakiś czujnik temp.
ten czujnik to badziew... albo inaczej, gadżecik... patrzenie na niego w trakcie jazdy na AT grozi czołówką :D a w przypadku xr i jej prawidłowym używaniu - błoto go zachlapie... :D jak już chcesz mieć czujnik w miare spełniający swoje zadanie to zainwestuj w jakiś gotowy zestaw, adapter + czujnik - z wyprowadzeniem gdzieś przy kierze - wtedy to ma nawet sens ;)
Skydiverek
09.06.2013, 19:57
Ja mam bo był już w moto. Jak widze po wskaźniki wody to ten od oleju dobrze pokazuje. Niemniej jednak w czasie jazdy w AT nie da sie go ogladać, tz jest to niebezpieczne, ale na światłach już tak.
Z tego wskaźnika jednak wiem tylko tyle że warto w zimne dni jak sie jedzie na krótkich dystansach zakładac osłone na chłodnice oleju. Olej szybciej się nagrzewa. Generalnie kupić takiego bym jednak nie kupił. Lepiej juz gdzieś w układzie i wskaźnik na kierze. Ale za duzo roboty moim zdaniem.
Przepraszam że się wcinam, jaką pokazuje teraz temp. oleju wskaźnik..?
strobus1
09.06.2013, 21:20
Do XR taki termometr ma sens. Jak wszystkie jednocylindrowce hundy chłodzone wiatrem i ten utrzymuje bardzo wysoką temp. pracy. U mnie w XBR temp oleju oscylowała w granicach 95 stopni celsjusza. W przypadku gorszego jakościowo oleju temperatura przekraczała 110:confused: Przy takich temperaturach warto mieć ten wynalzek i czasem latem dać odetchnąć sprzętowi, zapewniam Cię, że gaszenie sprzęta z samozapłonem z przegrzania nie jest miłe. Pamiętaj o tendencji do pękania głowic sytemu RFVC...
Z afry to ustrojstwo wywaliłem, bo nie wygodne jak cholera a i temp oleju jest bardzo stabilna z rzadka zbliżająca się do 90.
Rambo termometr w czasie jazdy pokazuje temp oleju a z rana temperaturę jaka była w nocy:)
Przy sprawnym termostacie temp to jakies 85 przy pałowaniu powyżej 140km/h to bliżej 90.
szerokości
Hej. Ja mam wskaźnik razem z licznikiem trailtecha (XR600). Czujnik podłączony do magistrali olejowej - przy głowicy. Przy grzebaniu się w błocku temperatuja potrafi wskoczyć na ponad 120 stopni. Po założeniu chłodnicy spadek o około 20 stopni
Miałem czujnik temp w xr 600, dobra rzecz. Choć czasem lepiej nie patrzeć nań, gdy temp przekracza 120 st.C ;]
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.