View Full Version : Dbanie o szybke
Kubaandcom
17.04.2013, 15:08
Witojcie !
Kupując kask nasłuchałem sie (pozytywnie) od sprzedawcy że moja szybka w kasku nie jest zwykłą szybką i żeby nie czyścić jej byle czym. A więc Czym i jak czyścić szybke i blendę ? ( posiadam jesli ma to znaczenie HJC FS-MAX)
robertG7
17.04.2013, 15:20
Wilgotną mikrofibrą
Ja swoją szybkę w Hornecie DS czyszcze ręcznikiem kuchennym namoczonym w wodzie z płynem do mycia naczyń.
Jeśli na szybce są zaschnięte potwory to obklejam ją wilgotnym ręcznikiem i zostawiam na kilkanaście minut.
Stosowałem przedtem piankę jakąś do czyszczenia wizjera - różnicy poza ceną nie zauważyłem...
Ważne raczej jest to aby ręcznik czy czym tam czyścisz nie było twarde bomogłoby porysować wizjer...
ważne też jest by owadów nie zostawiać na dłużej. Robią się kropeczki nie do usuniecia :-(
niestety wiedza podparta doświadczeniem a właściwie niedbalstwem
Płyn do szyb :) i ręczniki papierowe
Witam
płynu do szyb nie polecam , niektóre z nich zawierają aceton , który przy częstym stosowaniu powoduje ,że materiał wizjera stanie się kruchy .
po płynie do szyb (może szybka być matowa lub powstać mikro pęknięcia te ostatnie sporadycznie )
sagattic
27.04.2013, 21:07
Całe szczęście, że kasku nie kupowałeś w salonie BMW lub w Touratechu. Dowiedziałbyś się, że szybki w kasku nie można czyscić w ogóle, trzeba kupić nową szybkę :p
A tak na serio, to ja zawsze najpierw przykładam mokry papier toaletowy (miękki ;)), po 20 sekundach 90% robaczków odchodzi z papierem. Resztę przecieram drugim kawałkiem mokrego papieru i wycieram resztę suchym.
A jak już chcesz na coś wydać kasę, to polecam takie chusteczki (http://www.moto-akcesoria.pl/chusteczki-czyszczace-do-kasku-i-szybki-arexons,p,26609)
witam, ja osobiscie uzywam do szybki w kasku takich wilgotnych sciereczek z lidla do czyszczenia okularow, przy kazdej kasie w lidlu sa za smieszne pieniadze (50szt za 5 zl ), sa male takze mozna wziac kilka do kieszeni na jakas przejazdzke, osobiscie polecam
Możesz spokojnie charnąć i przelecieć wewnętrzna stroną koszulki termoaktywnej!:):):)
Ps.jesli jednak poprawi to wrażenie artystyczne to ręcznik papierowy i płyn do szyb byle jaki wystarczy.
A jak już się zarysuje szybka to można użyć papieru wodnego do wypolerowania. O.
RAVkopytko
28.04.2013, 14:16
Przecież na stacjach sa wiadra ze szczotą do mycia szyb :D
Calgon:webers:
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.