View Full Version : Buty
Mój błąd, słabo szukałem :bow:
Jednak bardzo mało jest info o W2, a te mamy akurat pod ręką.
dodam jeszcze że cena całkiem w porządku jak za te diadory http://www.kawaler.com.pl/26,buty-diadora-mud.html
deftones
14.11.2010, 14:07
Lata ktoś w TCX Infinity? Jak dotąd spotkałem się tylko z pozytywnymi opiniami, ale nie wiem czy w teren się nadadzą. Zastanawiam się też nad SIDI Adventure ale to już bardziej po kieszeni da.
Buty potrzebne na Irlandię, a tu jak wiadomo pada 300 dni w roku :|
Boski-Kolasek
14.11.2010, 20:09
Lata ktoś w TCX Infinity? Jak dotąd spotkałem się tylko z pozytywnymi opiniami, ale nie wiem czy w teren się nadadzą. Zastanawiam się też nad SIDI Adventure ale to już bardziej po kieszeni da.
Buty potrzebne na Irlandię, a tu jak wiadomo pada 300 dni w roku :|
Infinity mialem na nogach ale jakies za lekkie mnie sie wydawaly, wiec nie do konca w blotko. Jak pisalem ja nam Sia Adventure ale tym sie jeszcze przygladalem: http://cgi.ebay.co.uk/FORMA-MUD-ATV-QUAD-TRIALS-ENDURO-MOTOCROSS-BOOTS-Sz-12-/230429352986?pt=UK_Motorcycle_Boots&hash=item35a6a8e41a#ht_1339wt_905 sa dwa razy tansze i tez maja mambrane i podeszwa wyglad zajebiaszczo mocno.:at:
deftones
14.11.2010, 20:15
A w tych Sidi daje się chodzić, czy bardziej są jak buty typowo crossowe?
Boski-Kolasek
14.11.2010, 20:22
Ja mam te Formy. Dla mnie są ok. Mają jakąs tam membranę ale tak czy inaczej pociągnąłem je nikwaxem. Jak się na chwilę wejdzie do strumyka czy też trzeba się podeprzeć w wodzie to nie przemakają. Gorzej jeśli dłużej jedzie się w deszczu czy po kałużach, wtedy woda wciska się do środka.
Jeśli chodzi o trzymanie nogi w kostce to oczywiście wiele im brakuje do crossowych.
Za to po zejściu z moto można w nich łazić bez większych niedogodności.
Wg mnie fajny uniwersalny but na rozsądną kasę.
Jest to klon Diadory mud z tym, że Diadora nie ma tej membrany.
W2 mierzyłem i wg mnie są mniej poręczne od Formy, takie trochę "Relaxy" ;)
Ha a wlasnie zostawilem na Twojej stronie zapytanie jakei byuty macie Ty i kuzyn, w miedzyczasei sie dowiedzaielm, ze to Diadora jest klonem Formy,w nowszych Diadorach jest juz jakas membrana, A jak jest podeszwa? czy to jest Vibram?
pzdr:at:
Ha a wlasnie zostawilem na Twojej stronie zapytanie jakei byuty macie Ty i kuzyn, w miedzyczasei sie dowiedzaielm, ze to Diadora jest klonem Formy,w nowszych Diadorach jest juz jakas membrana, A jak jest podeszwa? czy to jest Vibram?
pzdr:at:
Vibram to to nie jest. Napisane jest HTS. Vibramem bym się tutaj jakoś specjalnie nie kierował, w końcu to nie są buty do chodzenia po górach ;)
Boski-Kolasek
14.11.2010, 20:40
A w tych Sidi daje się chodzić, czy bardziej są jak buty typowo crossowe?
Chodzisz mormalnie bo maja zawiasy tak jak ww crosfire, troche trzeszcza na poczatku ale po chwili jest ok, naprawde wygodne i lekkie no i z GoreTexem, wiec sucho, spawdz ceny bo w Dublinie mam namiar za 280e, wiec taniej niz na ebayu.uk
Sa jak buty enduro, tylko nie az tak pancerne.
Zewnetrzna strona lydki jest praktycznie tak samo chroniona jak w enduro butach, wewnetrzna podobnie tylko bez tego typowego wielkiego kawalka plastiku bez zawiasu. Tutaj jest wiec jest mniej pancernie, ze wzgeldu na zawias dalej przod buta nie jest pokrytu caly plastikiem jest skorzany z naszytym plastiko9gumowym "padem" do zmiany biegow i hamulca.
Nos jest plastikowy wewnetrzny czyli palce chronione no i sa wezsze niz enduraki. Ja ma O'neal element i do nich porownywalem.
No mnie sie podobaja ale dziwnei sie czyj bo przyzwyczailem sie do sztywnch bo tu Panie luzik no i noga tak nie sterczy na boki.
Pzdr:at:
Boski-Kolasek
14.11.2010, 20:44
Vibram to to nie jest. Napisane jest HTS. Vibramem bym się tutaj jakoś specjalnie nie kierował, w końcu to nie są buty do chodzenia po górach ;)
Mi chodzi o trwalosc, i to jak sztywna jest podeszwa, a vibram w zaleznosci od kompozycji potrafi byc sztywny i nie sciera sie za bardzo jak sie przytszec, a to jest slabiutkim punktem podeszw Sidia Adv, jest jak w chujowych glanach taka niby gompko-guma. No ale sie zobaczy za kilka miesiecy, tutaj sezona to caly rok wiec byle sucho, bylo.:at:
salut
Ta podeszwa w Formach wg mnie jest ot takim średniakiem. Nie za sztywna, nie za miękka. Jeśli chodzi o ścieralność to po 2 sezonach starcia za bardzo nie widać, jednak widać gołym okiem, że nie jest to klasa dobrych podeszw turystycznych.
Zresztą ciężko mi coś tutaj mądrego napisać, bo chodzenie w tych butach nie jest moim priorytetem ale do zwiedzania w trakcie wyjazdów są ok.
deftones
14.11.2010, 21:00
Kolasek a jak z rozmiarówką? Trzeba numer większe brać? Na allegro znalazłem ze 43 ma wkładkę 27 centymetrów, a z tego co pamiętam to powinno być 28.2cm.
Jakbyś mógł u siebie zmierzyć bo w Galway niestety nie mam gdzie przymierzyć.
Namiar na sklep w Dublinie możesz mi i tak podrzucić może się wybiorę w najbliższym czasie.
Hej, to ja dorzuce co nieco o SIDI Adventure. Kupilem je z trzy miesiace temu.
Buty wygodne, lekkie (porownanie do sidi saber), w temperaturze troche powyzej zera i deszczu pelen komfort (sprawdzone na odcinku 50km).
Niestety skrzypia jak stawy Matki Teresy. W jezdzie to nie przeszkadza ale w kazdej innej sytuacji strasznie mnie to %&*%$$!!! Myslalem, ze z czasem ten efekt minie, chyba jednak jest coraz gorzej.
Dodatkowo ten naszyty pierdolnik, co to ma ochraniac but przed dzwignia zmiany biegow, jest za krotki. Kilka razy zahaczylem czubkiem buta o dzwignie i powstala ladna wyrwa.
Boski-Kolasek
14.11.2010, 23:38
Zmierze jk wroce do domu bo na razieto siedze w pracy do rano ale:
To tak u mnie nozia jak baletnica 26 cm czyli 41,5 ale lubie chodzic w rozmiarze 42... zazwyczaj.Bo tutaj wzielem sobie 41,5 jako, ze i tak bylo tam odrobine miejsca wystarczajaca na zalozenie skarpetki, wygladaja rzeklbym filigranowo przy mojich enduro, ale sa wygodne i ostatnio jezdzilem na 2 skarpetki i spoks, ogolnie sie rozbija bo wiekszasc dolu buta jest zrobiona ze skory, zamierzam je zaniesc do szewca co by podkuc i nosek metalowy zalozyc( taki jak w enduro) co by miec wzmocnienie. To ze skrzypia to fakt ale juz nie tak jaka na poczatku, no mnie sie wydaje,ze tak fajowo jak cowboy ostrogamia troche hahah. Jelsi chodzi o zmiane biego to spoko daje rade, tylko dziwni,ze tak sie te nogi blisko silnika trzyma ale coz przyzwyczajenia.
Wklejam linka na sklep, ale ostrzegam pojebanie trudno jest tam trafic bo sie straszliwie kluczy po tej Indrustial estate, no i sklep nie ma szyldu tylko jak warsztat wyglada.
Link:http://www.cottermc.com/webshop/index.php?main_page=contact_us
PS; jak cos to chetnie pomoge najblizsze 4 dnie mam wolne.
Ps; Nie sugeruj sie cena sklepu on-line bedziesz mial tansze, jak sie tam pojawisz i sie pogada, jak wszedzie daja znizke dla bikerow,.
SAlut
salut
deftones
16.11.2010, 01:03
Hehe wiem o czym mówisz. Cottersa próbowałem znaleźć ale mi się w końcu nie powiodło, zawsze jakoś na obwodnicę mnie wyrzucało. Po 5 razie odpuściłem. Znalazłem w międzyczasie salon Hondy i Harleya a tego za cholerę nie mogłem...
Boski-Kolasek
16.11.2010, 01:23
no mnie tez to trpche zajelo ale juz wiem jak trafic
chlopaki - ostrzegam przed platnoscia w tym sklepie przez siec... - mialem lekki przypał... naszczescie odzyskalem 500 euro i przyjechalem kupic na miejscu
Deftones - ja wiem jak tam dojechac ie pocimy razem ;)
oczywiscie na moto coby dziewczyny sie cieszyly ;)
no to i ja coś nasmaruję. Buty FORMA RAPTOR PRO COMPETITION - wysoki model. Użytkowałem 2 sezony zgodnie z przeznaczeniem - MX i enduro (hard). Wygodne, dzięki wewnętrznej skarpecie żelowej, pierwszy sezon bez zarzutu. Drugi sezon - czas prawdy...
Plastik kiepskiej jakości - za cienki - protektor śródstopia rozerwał się w wyniku obsunięcia się nogi na kickstarterze, jest nikczemna dziura i woda wali do środka. W połowie drugiego sezonu paski straciły właściwości i pękają, dobrze, że dale się założyć od Diadory crossbow, po delikatnym przemodelowaniu.
Szwy zaczynają puszczać w miejscach, gdzie but pracuje na zginanie - chyba kiepskie nici...
But uszyty wybitnie dla nogi z niskim podbiciem (kupowałem przez net :/)
Jak nowy, to nie cieknie. Jak trochę używany, to się rozpada.
Nie polecam, but za 600 pln 2 lata temu - w promocji - siara...
pyntront
03.12.2010, 13:43
To ja napisze o Diadora Mud. Kupiłem po taniości w miarę jakoś wiosną, jeździ się wygodnie, ale ja mało hardcorowy jestem. Raz wydupiłem na asfalcie i niestety na czubku trochę podeszwa się nadszarpnęła, ale poza tym but wytrzymał i pewnie uratował mi nogę. A teraz doskonale dają radę podczas spacerów z psem po lesie w głębokim śniegu - wreszcie mam buty do których mi się nie sypie do środka i dobrze trzymają kostkę jak zjeżdżam na dupie do wąwoza. Jak na buty za 3 stówki to ja jestem zadowolony.
Hej, to ja dorzuce co nieco o SIDI Adventure. Kupilem je z trzy miesiace temu.
Buty wygodne, lekkie (porownanie do sidi saber), w temperaturze troche powyzej zera i deszczu pelen komfort (sprawdzone na odcinku 50km).
Niestety skrzypia jak stawy Matki Teresy. W jezdzie to nie przeszkadza ale w kazdej innej sytuacji strasznie mnie to %&*%$$!!! Myslalem, ze z czasem ten efekt minie, chyba jednak jest coraz gorzej.
Dodatkowo ten naszyty pierdolnik, co to ma ochraniac but przed dzwignia zmiany biegow, jest za krotki. Kilka razy zahaczylem czubkiem buta o dzwignie i powstala ladna wyrwa.
Dodam, że jak nie użyjesz odpowiedniej skarpety to masz kondona, jak użyjesz - pięknie jest. Wygodne do łażenia i tańczenia (w białej z Rambem testowaliśmy [oddzielnie:D]. Skrzypią - tu użyć WD40. Po podniesieniu podpinki, nachodzą elegancko spodnie, pełna regulacja (wymienne zaciągi). Brak blachy na czubie, bardzie turystyka niż off, ale tak 60% do 40%. Dobra ochrona nogi i piszczeli (z opowieści - łamie się noga właśnie w piszczeli). Drogie, bardzo drogie :mur: Alternatywą dla nich są Thory.
Henryk-Knox
04.12.2010, 17:34
dodam, że jak nie użyjesz odpowiedniej skarpety to masz kondona, jak użyjesz - pięknie jest. Wygodne do łażenia i tańczenia (w białej z rambem testowaliśmy [oddzielnie:d]. Skrzypią - tu użyć wd40. Po podniesieniu podpinki, nachodzą elegancko spodnie, pełna regulacja (wymienne zaciągi). Brak blachy na czubie, bardzie turystyka niż off, ale tak 60% do 40%. Dobra ochrona nogi i piszczeli (z opowieści - łamie się noga właśnie w piszczeli). Drogie, bardzo drogie :mur: Alternatywą dla nich są thory.
jaki model dhorów? W thor widziałem to iezdził izi
Ja na Izim widziałem O'neal Clutch...
Co sądzicie o TCX Oxtar Pro 2? Ma je ktoś? Może macie o nich informacje?
Henryk-Knox
09.12.2010, 20:45
będę wdzieczny za namiar promocyjny tych Sidi Adventure 44 , zdecydowałem sie kupic .
w yamaha - siedlce maja za 899 zeta ale 41nr.
Niezła cena
Też jestem zainteresowany nr 46
ktos cos wie nowego o promocjach sidi adventure??
Henryk-Knox
21.12.2010, 14:05
ten model to nowosc roku 2010 , mysle ze w nastepnym sezonie producent obnizy cene , ale to nie do konca prawda ponieważ wat idzie w górę , myślę żeby kupic w tm roku z fakturą wat i odpisać od podatku z działalnosci , zawsze to ponad 200 zeta zwrotu ale to juz ostatni gwizdek w nastepnym roku zekomo ten numer nie przejdzie .
harnas_wro
23.12.2010, 08:50
ten model to nowosc roku 2010 , mysle ze w nastepnym sezonie producent obnizy cene , ale to nie do konca prawda ponieważ wat idzie w górę , myślę żeby kupic w tm roku z fakturą wat i odpisać od podatku z działalnosci , zawsze to ponad 200 zeta zwrotu ale to juz ostatni gwizdek w nastepnym roku zekomo ten numer nie przejdzie .
Zaraz, zaraz - jak to odpisać od podatku ? To ciuchy motocyklowe tak można ? Czy trzeba mieć jakąś specyficzną działalność (PKD) aby to przeszło przed panem z US w razie "W" ?
Czasu do końca roku niewiele - może jeszcze coś kupię :)
marecki999
27.12.2010, 13:40
TCX ifinity- wlasnie takie nabyłem - tylko PYTANIE- Czym je impregnować ?? niby z wierzchu skóra a membrana gore-tex pod spodem. Chyba nie zwykła pasta?
TCX ifinity- wlasnie takie nabyłem - tylko PYTANIE- Czym je impregnować ?? niby z wierzchu skóra a membrana gore-tex pod spodem. Chyba nie zwykła pasta?
Gore niczym niż woda nie można, no chyba, że speszyl szajs w spraju. Niemniej wyczytałem, że co najwyżej mydło "jeleń", a najlepsza jest szmatka z mikrofibry - ale oryginał (koszt ok 100 zł).
a gdzie nabyłeś te buty? bo też się do nich przymierzam. Kupiłeś w regularnej cenie czy w jakiejś obniżce?
do impregnacji obuwia są środki nikwaxa:) znajomy np do czyszczenia używa wody z płatkami mydlanymi które nie maja chemii:) szczerze mówiąc to miałem kilka butów na gore-texie, sympatexie i innych gowno - texach. Nigdy nie bylem zadowolony z tych butów jeżeli chodzi o oddychalność skóry i transport potu poza but. Tak mi się wydaje ze membranę do buta włożyli głównie po to aby nie przemakał i de facto jeśli je zapastujesz to nie naruszysz membrany tylko stworzysz dodatkową warstewkę ochronną dla skóry buta:) ktoś słusznie zauważył że transport pary wodnej zależy od materiału przyległego do stopy..więc nie dziwcie się ze wam kurtka na gore nie "oddycha" jak macie bawełnianą koszulkę:)
Nigdy nie bylem zadowolony z tych butów jeżeli chodzi o oddychalność skóry i transport potu poza but.
[...]
jeśli je zapastujesz to nie naruszysz membrany tylko stworzysz dodatkową warstewkę ochronną dla skóry buta
i wlasnie ta dodatkowa warstewka powoduje, ze nie byles zadowolony z tzw. 'oddychalnosci'.
to membrana ma za zadanie chronic przed woda z zewnatrz. pastowanie znaczaco utrudni i tak juz slaba 'oddychalnosc' i paradoksalnie but bedzie w srodku mokry, tylko ze od potu - tak jak kalosze.
Nie będę się upierał to mój pkt widzenia:)
marecki999
28.12.2010, 08:44
a gdzie nabyłeś te buty? bo też się do nich przymierzam. Kupiłeś w regularnej cenie czy w jakiejś obniżce?
yamaha siedlce-po obniżce 700zeta;> chyba całkiem przyzwoicie:)
marecki999
28.12.2010, 08:49
chyba pozostają mydliny i nikwax, bo pasta pozamyka pory w skórze i nici z oddychalności
Zanabyłem TCX Oxtar Pro2. Mam nadzieję że się sprawdzą... Miał je ktoś z Was? Też się zastanawiam czym je zaimpregnować. W sobotę chce je przetestować a śniegu "wciul";)
Ola i Jurek bodaj mają takowe. ;)
Mam te oxtary, całkiem przyzwoite kierpce. Aczkolwiek skrzypią przy chodzeniu i do spacerów nie są zbyt wygodne. Słowo impregnacja nie występuje w moim słowniku, więc uznałem że kolega twierdzący 'przemakające buty są problemem do pierwszego strumienia' ma racje i pogodziłem się z przyrodą. Wot, żyzn ;)
Skarpetka żelowa za to dobrze chroni przed chłodem i odbiciami
Więcej grzechów nie pamiętam, a jak mi się kiedyś rozlecą to znów kupię tcx2 :)
Spoko:). W takim razie w sobotę będą pierwsze koty za płoty. Po śmiganiu w śniegu opiszę jak się sprawdziły.
będę wdzieczny za namiar promocyjny tych Sidi Adventure 44 , zdecydowałem sie kupic .
w yamaha - Siedlce maja za 899 zeta ale 41nr.
Pewnie ostatnia para. Będziesz długo szukał promocji..ja też długo szukałem i najtaniej znalazłem za 1000 z małym hakiem - jakaś promocja na jebaju z Anglii była. W Polsce najtaniej 1100 gdzieś było przez chwilę. W końcu kupiłem używki za ok. pół tysiaka (minusy: stan na 4 i model supermoto) ale jestem naprawdę b. zadowolony. Dobry towar.:grass: :D
model supermoto
To chyba piszesz o Crossfire'ach??
To chyba piszesz o Crossfire'ach??
Ou sorry, fuktycznie chodziło mi o krosfajery..nie doczytałem, ale napisałem prawdę:D
Pewnie ostatnia para. Będziesz długo szukał promocji..ja też długo szukałem i najtaniej znalazłem za 1000 z małym hakiem - jakaś promocja na jebaju z Anglii była. W Polsce najtaniej 1100
Za tyle masz w Moto-Akcesoriach.
Henryk-Knox
01.01.2011, 21:44
nie ma pospiechu , w lutym nowa dostawa na sklepy 2011 , moze cena spadnie a jak nie to sie kupi jak stoją , ewentualnie pozostanie inny kompromis w wyborze .
nie ma pospiechu , w lutym nowa dostawa na sklepy 2011 , moze cena spadnie a jak nie to sie kupi jak stoją , ewentualnie pozostanie inny kompromis w wyborze .
W Raszynie możesz negocjować cenę. Jak znajdziesz w sieci taki sam rozmiar, nowe i w sklepie np. za 1000 - za tyle Ci oddadzą. Kupiłem tak u nich parę klamotów.
Za tyle masz w Moto-Akcesoriach.
Może gdzieś w salonie kiedyś. Na stronie 1220 za białe i 1350 za czarne (crossfire). 1350 za adventure..
Henryk-Knox
02.01.2011, 19:23
eee to na allegro juz tansze adventure , defender w krakowie puszcza za 1156zł , przesyłka gratis.
Może gdzieś w salonie kiedyś. Na stronie 1220 za białe i 1350 za czarne (crossfire). 1350 za adventure..
Nie - byłem i kupowałem. Sympatyczny pan o długich blond włosach sprawdził na alledrogo. Luknął na najniższą cenę identycznych (ten sam model i rozmiar) i zredukował koszt. To samo z damskim daytonami dla mojej pięknej. To było przed samym wyjazdem do Białej. Ważne - w Markach w Moto-Akcesoriach traktuje się klienta zuuuupełnie inaczej :/. Over.
Henryk-Knox
06.01.2011, 18:57
ktos moze ma chrapkę SIDI COSSFIRE za 899zł za pare , nowe.
http://allegro.pl/buty-sidi-cossfire-biale-r-41-45-kurier-gratis-i1367344374.html
Chyba tylko z powodu błędnie wpisanej nazwy jeszcze wiszą. Karwa, a jak ja szukałem to promocji nie było :D
Jeżeli nie będzie Bartka(pana Kierownika w długich blond włosach-Raszyn moto-akcesoria;) zawsze pozostaje jeszcze 11%zniżki w niedzielę na towar nieprzeceniony:D
Odnośnie impregnacji i pielęgnacji butów z gore to Daytona jako jeden z lepszych producentów takowych ma też swoje pasty. Koszt od 35 zł do 45zł.:smoking:
Jeżeli nie będzie Bartka(pana Kierownika w długich blond włosach-Raszyn moto-akcesoria;) zawsze pozostaje jeszcze 11%zniżki w niedzielę na towar nieprzeceniony:D
Zacna postać :D - od mnie tylko POZYTYW :D.
maciej113
10.02.2011, 21:26
Witam. Koledzy motocykliści mam do was pytanie. Czy ktoś z Afrykańczyków spotkał się z tymi butami
http://www.4ride.pl/index.php/buty-puma-roadster-v3-gtx.html
bo nie mogę się doszukać o nich żadnej opinii. Nie jestem co prawda jednym z afrykańców ale łączy mnie z wami zamiłowanie do motocykli więc mam nadzieję że nie zostanę potraktowany jako intruz.
Witam. Koledzy motocykliści mam do was pytanie. Czy ktoś z Afrykańczyków spotkał się z tymi butami
http://www.4ride.pl/index.php/buty-puma-roadster-v3-gtx.html
bo nie mogę się doszukać o nich żadnej opinii. Nie jestem co prawda jednym z afrykańców ale łączy mnie z wami zamiłowanie do motocykli więc mam nadzieję że nie zostanę potraktowany jako intruz.
Jak nie pójdziesz do "Powitalni" to istnieje wysokie ryzyko, że zostaniesz ;). Pumy to my mamy jedynie w dziale "Leydis" :D.
PS
Dorzuć 100 i szukaj Gore.
maciej113
10.02.2011, 21:59
Te pumy są z Gore :)
Intermotors obniżył ceny, między innymi na buty Alpinstars z 2009 roku (co prawda od 1-go stycznia, ale w wielu sklepach jest jeszcze sporo modeli). :D
http://www.4motos.pl/galerie/a/alpinestars-tech-7-2008_593.jpg
Alpinstars Tech 7 - 849 PLN
Tutaj (http://www.easterndirt.com/10/pages/alpinestars.html) porównanie z Tech 10.
Dokładnie tak jak pisze Marek w IC spora obniżka.
Trzeba dzwonić i dowiadywać się czy jeszcze mają dany model i rozmiar na stanie.
Katalogi z produktami po obniżce dostępne na stronie IC w pdfach.
Boski-Kolasek
11.02.2011, 11:28
Te butki sie oistatni pojawily i cos mnie sie wydaje, ze godza w sobie wiele( membrana,zawias, solidnie wykonane, wiele zabezpieczen):http://661-shop.de/product_info.php/info/p335_UFO-Hero-MX-Boots.html/XTCsid/090f79ff913cf0249d770a84f628bac2
Tylko nie znam zadnego Hero,ktory by je mial ;)
;
Ktoś wie gdzie dorwać teraz Diadory MUD w dobrej cenie?
Interesi mnie rozmiar 46.
Miałem w nowym temacie ale spróbujemy tutaj.
Czytając o butach które bywają nie całkiem wodoszczelne może warto zastosować dobre skarpetki.
Znalazłem coś stosowane w Brytyjskiej armii http://archiwumallegro.pl/skarpety_seal_skinz_waterproof_nieprzemakalne-549353353.html.
Czytając recenzje o nich wydają się dobrym dodatkiem do butów zwłaszcza że są pod kolana.
Najniższa cena dostepności w Polsce jaką znalazłem to ok 100zł ( obecnie drożej) , ale podobno w Angli można je kupić taniej.
Może ktoś ma jeszcze inną propozycję wodoodpornych skarpet?
Były kiedys po 30 zł skarpety z goretexu (chyba holenderskiej armii) obecnie niedostępne, ale dużo osób pokupowało.
Obecnie szukam jakiejś alternatywy, ale wszystko powyżej granicy 100 zł.
Henryk-Knox
11.04.2011, 09:15
jezdzi kto w tych Alpinstars Tech 7 , moze pare słów kto powie?
jaro5000
11.04.2011, 09:42
jezdzi kto w tych Alpinstars Tech 7 , moze pare słów kto powie?
Posiadałem. Bardzo dobrze wykonane, wygodne i nawet można w nich pochodzić- byle nie za daleko. Klamry 1 klasa. Ochrona 1 klasa (Trampek się bujał na mojej kostce, a ja nawet zaczerwienienia na nodze nie miałem)
Wady: chyba jednak trochę przyciężkie.
Jak masz okazję to kupuj, jak bez okazji to poszukaj lżejszych trzewików
Pozdrawiam
Jaro
Henryk-Knox
11.04.2011, 14:12
posiadałem. Bardzo dobrze wykonane, wygodne i nawet można w nich pochodzić- byle nie za daleko. Klamry 1 klasa. Ochrona 1 klasa (trampek się bujał na mojej kostce, a ja nawet zaczerwienienia na nodze nie miałem)
wady: Chyba jednak trochę przyciężkie.
Jak masz okazję to kupuj, jak bez okazji to poszukaj lżejszych trzewików
pozdrawiam
jaro
no nie wiem czy to okazja 820 plenów , a jak z rozmiarem brać taki jak sie chodzi w butach na codzień czyli ja nosze 44 że tak powiem cywilne , np. Desantówki 28,5 . A jeszcze jedno - w deszczu szybko nie przemakają ewentualnie przez kałużę jak się przejeżdza lub strumień ?
Miałem w nowym temacie ale spróbujemy tutaj.
Czytając o butach które bywają nie całkiem wodoszczelne może warto zastosować dobre skarpetki.
Znalazłem coś stosowane w Brytyjskiej armii http://archiwumallegro.pl/skarpety_seal_skinz_waterproof_nieprzemakalne-549353353.html.
Czytając recenzje o nich wydają się dobrym dodatkiem do butów zwłaszcza że są pod kolana.
Najniższa cena dostepności w Polsce jaką znalazłem to ok 100zł ( obecnie drożej) , ale podobno w Angli można je kupić taniej.
Może ktoś ma jeszcze inną propozycję wodoodpornych skarpet?
Sealskinz u mnie się nie sprawdziły pisałem o tym w zeszłym roku (http://africatwin.com.pl/showpost.php?p=105963&postcount=29).
Jeśli chodzi o wodoodporność to wszystkie przemokną prędzej czy później. Nowe lepiej trzymają szczelność. Ale po kilkunastu akcjach też zaczną powoli przepuszczać. Polecam buty z tak zwanymi skarpetami. Jak przemokną, skarpety trzymają ciepło. Jeździłem przy - 5 i zorientowałem się że mam wilgotne stopy dopiero jak zdjąłem buty. Poza tym takie trzewiki są bardzo wygodne i skarpety można używać jako papcie/lekkie obuwie. Buty ze skarpetami można na przecenach wytargać nawet za 600 zł. Nie będą to zmarnowane pieniądze.
Vertus72
11.04.2011, 15:59
Używał ktoś z towarzyszy takich kapci Oneal Element http://allegro.pl/buty-oneal-element-rozmiar-43-lodz-i1548729470.html
(http://allegro.pl/buty-oneal-element-rozmiar-43-lodz-i1548729470.html)
barteekgo
11.04.2011, 16:13
od rana czytam od pierwszej strony - zacząl mnie łeb nap!@#$% / boleć
Czytam , czytam, czatam i do żadnych wniosków nie można dojść :) - ile stron tyle zdań
Wiem , że nie padla jeszcze tm in taka nazwa jak Stylmartin Duna
Pozdrawiam
Używał ktoś z towarzyszy takich kapci Oneal Element
Mam takowe od roku. Nie są za twarde, można w nich łazić, nie męczą zbytnio nogi. Środek podeszwy jest wymienny (36zeta/parę).
Minusy:
- plastikowe klamry pękają często i nie działają za dobrze, na szczęście 4szt kosztują 20zeta
- przemakają już na widok kałuży i schną dość długo
- w pierwszej parze odkleiła się podeszwa, wymienili na gwarancji
- jak mi motór przytrzasnął stopę podnóżkiem, to bolało
Generalnie szału nie ma, kupiłem ze względu na rozmiar (49).Teraz bym spróbował czegoś innego. Cena nie jest też jakaś szałowa.
A ja mam tech7 i jestem bardzo zadowolony. Fakt - sandaly to nie sa,ale przy tech 10 to jak trampeczki. Jechalem w mega pizdzice i suche jak wior,wygodne, faktycznie klamry pancerne. Tyle,ze ja placilem ok.1200 zl,wiec ta cena naprawde okazyjna. Ja bym bral. W tej cenie nie widze konkurencji. Zwlaszcza jesli ktos ma duza stope i szuka fajnych butow (u mnie wypada 14) a jak wiadomo o duze rozmiary ciezko. Pozdrawiam!!
Zna ktoś tego buta?
http://www.motocombo.pl/images/oxtar/track.jpg
Dość tanie a fajnie wyglądają.
Dzisiaj mierzyłem w Larssonie W2 Adventure , nawet mi się podobały tylko jakość tych klamer, jak chińska produkcja.
Macałem dzisiaj też Crossfire-ry , niestety nie było mojego rozmiaru , wydawały mi się strasznie toporne jak normalne buty cross.
Jak jest z rozmiarówką Sidi , gdybym się zdecydował to brać rozmiar większe?
Edit:
No i dzisiaj stałem się posiadaczem tych bucików:
Opis tutaj:
http://www.moto-akcesoria.pl/buty-motocyklowe-probiker-scout-ii,p,39177
http://butymotocyklowe.pl/galerie/p/probiker-scout-ii_7.jpg
Na tą chwilę mogę powiedzieć że są wygodne do chodzenia, po spędzeniu w nich kilku godzin noga trochę zgrzana ale bez przesady.
Marcin.111
20.04.2011, 22:05
Kilka dni temu stałem się posiadaczem skarpet Seal Skinz. Udało mi się znaleźć na Ebay.co.uk i z wysyłką wyszło 45PLN. Pierwszy test zanurzenia w wannie w wodzie o głębokości 20 cm wyszedł pozytywnie. Po 3 minutach pozytywne zaskoczenie bo w środku suchutko. Dłużej nie miałem cierpliwości siedzieć. Trzeba przyznać że taka mokra skarpeta pomimo że sucha w środku dość mocno przekazuje zimno. Chyba będzie trzeba zakładać je na jakieś zwykłe cienkie skarpetki żeby się nie wyziębiać mimo wszystko.
Dzisiaj mierzyłem w Larssonie W2 Adventure , nawet mi się podobały tylko jakość tych klamer, jak chińska produkcja.
Miałem podobne wrażenie. Wibram i cała reszta prezentuje się nieźle, ale klamry wyglądają jak jednorazówki. Jeśli możesz, to daj znać jak działają Probikery po kilku miesiącach od zakupu. Co przesądziło o tym , że wziąłeś Probiker, a nie W2? Klamry co prawda badziewne, ale 3...
Pewnie że mogę.
Z Probiker-ów jestem Bardzo zadowolony, mówi się że to lipna firma ale .....
Są to najlepsze buty jakie miałem do tej pory, a miałem kilka różnych par.
Te są wygodne, chodzenie w nich nie sprawia żadnego problemu, nic się nie rozpruło, rozerwało itd, trochę się rozczłapały ale to każde skórzane tak mają.
Najważniejsze jest to że mają świetną membranę Sympatex, absolutnie nic nie przemaka (pierwsze moje buty które tak mają), najdłużej jechałem w nich 6 godzin w deszczu non stop i nie miałem wody w środku. Były już chyba na pograniczu przepuszczenia ale skarpetka była ledwo wilgotna (nie mokra) i to raczej od potu niż wody.
W ciepłe dni tak powyżej 20st mi jest w nich ciepło, no ale to w końcu wysoki skórzany but, klamry pomimo że plastikowe nie połamały się i działają, jedynie system regulacji pasków jest do dupy bo w moich nie trzyma , same się luzują ale nie przeszkadza to zbytnio.
Podsumowując, czy wydał bym jeszcze raz pieniądze na nie?
Zdecydowanie tak, tym bardziej że kupowałem je na bajzlu motocyklowym i zapłaciłem coś ok połowy ceny sklepowej.
Zależało mi na tym aby były wysokie, wygodne również do chodzenia (turystyka) i przede wszystkim wodoodporne i te takie są.
Czyszczenie i konserwacja w Probiker-ach jest banalnie prosta, bierzesz pastę szczoteczkę i wyglądają jak nowe, W2 nie wypastujesz, pozostają tylko jakieś spraye do czyszczenie tego typu materiałów.
To się nazywa wyczerpująca odpowiedź:) Wezmę pod rozwagę.
Pozdr
A ja se nabyłem takie cóś jak na fotce - Forma (włoskie, mają fabrykę w Europie, a nie w Chinach), bardzo fajnie wykonane, cholernie wygodne - świetne na cały dzień w siodle plus łażenie / zwiedzanie, jest wodoodporna, oddychająca membrana, dobrze trzymają nogę, klamry dużo lepsze niż np. w Gaerne, czy Probikerach tego samego typu, cena - można spokojnie znaleźć nie drożej niż 600 dukatów:Thumbs_Up: Acha - jak kto chce, to czarne też są.
Ładne, ładne te Formy. Ciekawe jak po dłuższym użytkowaniu się trzymają. Gdyby któryś z Kolegów nie wiedział co zrobić z czasem, to może podpowiedzieć leniwemu czy można te kapcie dotknąć gdzieś w Wawie lub okolicach
Forma - badziew, nawet wysokie modele do mx nie dają rady, niby w środku żelowy bucik, a na zewnątrz słabe plastiki, pękające szwy, mierna skajka, byle jakie gąbki w przegubach. Błyszcząca blaszka dla dzikusów. Szajs.
W takich Formach jeździ Puntek wypowiadał się na ich temat, poszukajcie na forum, z tego co pamiętam nic specjalnego.
Miałem kiedyś typowo Crossowe Formy Raptor, szwy rzeczywiście puszczały, reszta była do przełknięcia.
Pamiętam że puszczały wodę jak sandały, wystarczyło dosłownie przejechać przez kałużę która je ochlapała i już woda była w środku.
Forma - badziew, nawet wysokie modele do mx nie dają rady, niby w środku żelowy bucik, a na zewnątrz słabe plastiki, pękające szwy, mierna skajka, byle jakie gąbki w przegubach. Błyszcząca blaszka dla dzikusów. Szajs.
Jakoś tego nie stwierdziłem - jeżdżę i nic mi nie pękło, nie rozlazło się, nie puściło. Znam też parę osób, które w nich jeżdżą dosyć długo i nikt nie narzeka, a wręcz przeciwnie.
m_schubert
14.09.2011, 08:10
"czy można te kapcie dotknąć gdzieś w Wawie lub okolicach"
pytanie dotyczyło formy atv/adventure, były w sękocinie i u olka na jutrzenki a opinie faktycznie były już wielokrotnie nawet wcześniej w tym wątku
ja mam diadory mud nie formy :) ale są identyczne, przeciekają jak każde a po 3 sezonach na razie się trzymają :)
http://www.youtube.com/watch?v=x91wDbc8CbA
Panowie z butami to jak ze spalaniem paliwa ja mam popsuty każdy motor i samochód zawsze pali więcej niż innych ale do rzeczy jak buty się sprawują po całodniowym jeżdżeniu tak np 8-10 godzin tak przez tydzień lub dwa zakładam ze skarpety zmieniamy codziennie używamy też specifików sholl-a (tylko nie mówcie ze wam noga się nie poci w ciepłe dni albo ze SYMPATEX jest ok- bo to lipa ) co do nieprzemakalności to też każdy ma swoją miare ale czy ktoś impregnuje (konserwuje ) nie mówimy o paście i wosku jak tak to jakim specyfikiem i co ile ( czy używacie ochraniacze np folia-ja FELINI lub specjalne osłony jak w GS )jak tak to proszę o poradę jakie?? mowa o turystyce a nie topieniu w bagnie po cyce łatwość zakładania i ściągania wytrzymałość mechaniczna np zmiana biegów itp ?
ja mam diadory mud nie formy :) ale są identyczne, przeciekają jak każde a po 3 sezonach na razie się trzymają :)
http://www.youtube.com/watch?v=x91wDbc8CbA
Najlepsze bo prawdziwe jest ostatnie zdanie recenzji , pewnie ten zapach to ufo przyniosło :haha2:
Puntek dzięki , w końcu trochę faktów
Wojtek_K
14.09.2011, 12:22
kupiłem : SIDI Adventure Gore, przejechane około 2000 km
1. 100% nieprzemakalne /ostatni czwartek i piatek 750 km w deszczu/
2. za ciepłe na temperaturę powyżej 25 st.C.
3. chodzi się ok choć skrzypią
4. trochę "upierdliwe" zamykanie klamerek ale jak się nie spieszę to idzie przeżyć
(tylko nie mówcie ze wam noga się nie poci w ciepłe dni albo ze SYMPATEX jest ok- bo to lipa )
Możesz napisać w czym masz Sympatex-a i dlaczego jest lipą?
Bo jestem bardzo ciekawy Twojej opinii.
generalnie uważam że membrany to lipa bo nie znalazłem jeszcze takiej która by spełniała swoje zadanie - a to powoduje jeszcze gorsze samopoczucie - stąd szukałem butów w technologii "starodawnej" czyli skóra - na to pasty i jakieś uszczelniacze...
ale może ja za bardzo się pocę ? "(
Możesz napisać w czym masz Sympatex-a i dlaczego jest lipą?
Bo jestem bardzo ciekawy Twojej opinii.
Sympatex to tak jak byś owinął nogę folią nie tylko moje zdanie miałem w butach w góry jedyna rada agrafka i technologia rieli czyli dziurki bo inaczej możesz sobie skórę płatami ze stup zdejmować nie pomagają skarpety w technologi kosmicznej to nie tylko moje zdanie http://ngt.pl/ (http://ngt.pl/)
Puntek co do membran to nie tak do końca używam Kupczaków ale fakt jak jest gorąco to nie ma zmiłuj się pot ma swoje prawo bez elementów pomocniczych nie podchodź:( najlepiej mieć dwie pary jedna odpoczywa druga pracuje jak skarpeta
Dziwne bo ja mam w butach i wypinany z kurtki, w obu przypadkach złego słowa powiedzieć nie mogę.
Może średnio się nadaje do buciorów górskich, gdzie noga wiecznie pracuje ale na moto głównie nie siedzi.
Kolega też ma sympatexa w butach tyle że 3 razy tańszych oraz w pasie nerkowym i mówi że buciory mu ciekną a nery też ma wiecznie mokre, choć ja to w każdym pasie tak mam.
Sympatex to tak jak byś owinął nogę folią nie tylko moje zdanie miałem w butach w góry jedyna rada agrafka i technologia rieli czyli dziurki bo inaczej możesz sobie skórę płatami ze stup zdejmować nie pomagają skarpety w technologi kosmicznej to nie tylko moje zdanie
Nie przesadzaj Sympatex jest zaraz za goretexem i to wcale nie tak daleko.
To że w tych górskich butach tobie nie działał to mogła być jakaś przyczyna....no i porównywanie buta aktywnego do marszu z butem stacjonarnym do jazdy nie ma sensu.
A co do membran to co by to nie było to i tak nie oddycha w sposób jaki byśmy oczekiwali.
Jeśli coś ma być szczelne na wodę to nie ma dobrych warunków na oddychanie. Owszem coś tam oddycha ale jak np ciepło to się i tak spocisz.
Niestety albo coś jest całkiem szczelne ale nie oddycha albo jest ciut mniej szczelne ale za to więcej odetchnie.
Wystarczy uprać niewłaściwie membranę i masz z głowy jej funkcje.
Mam kurtkę EVO która nie ma goretexu tylko coś tam innego i jak narazie kilka parogodzinnych jazd w deszczu ( nawet większym) nie spowodowało najmniejszych przecieków.
Dobre jest to co działa tak jak tego potrzebujemy a nie to co się reklamuje jako niby dobre-najlepsze.
Nie przesadzaj Sympatex jest zaraz za goretexem i to wcale nie tak daleko.
To że w tych górskich butach tobie nie działał to mogła być jakaś przyczyna....no i porównywanie buta aktywnego do marszu z butem stacjonarnym do jazdy nie ma sensu.
.
zaraz zaraz nie but stacjonarny tylko turystyczny , mowa też o chodzeniu no chyba ze ktoś siedzi i pilnuje maszyn i wietrzy wtedy odnóża jężeli mamy tylka 2-3 dniowy wyjazd zgoda ale więcej (jakoś tak na biwakach każdy te wygodne buciki jak bambosze zmienia na klapeczki sandałki adidasy)
Sympatex zaraz za gore a to według jakiego rankingu ??
używam spodni MQP(SYMPATEX) ma już kilka latek 8 -9 (rozcięcie na nogawce prawie do biodra ) nie do zabicia porządna stara robota ale nadają się tylko na chłodne dni bo inaczej masakra co do wodooporności to zawsze zakładam deszczówki bo jak jechać drugiego dnia na mokro może ktoś lubi . Na temat deszczu proponuję zapytać MAJO on może adekwatnie wypowiedzieć się na ten temat ,nie mylić z opadami kilkugodzinnymi
a co konserwacji odzieży i obuwia to się zgadzam 100%
Sympatex zaraz za gore a to według jakiego rankingu ??
Jakiś czas temu na forum wrzucona była tabelka odporności na wodę i oddychalność.
Jak pamiętam właśnie sympatex była za goretexem ..... a potem reszta jak hipory czy inne.
Mam rękawiczki z goretexem i powiem ze toto wcale nie oddycha a użytkowanie dające komfort termiczny do temp max 15* .
Od 20* w zwyż to porażka.
I co z tego że z zewnątrz woda nie wejdzie jak od środka od potu mokro.
To samo dotyczy kurtek czy spodni , pytanie czy lepiej ciut zmoknąć i wyschnąć czy nie zmoknąć a zlać się potem od środka.Dotyczy okresu letniego bo przy temp poniżej 15* spocenie raczej nie grozi no chyba że OFF ale tam są inne ciuchy.
Kiedyś miałem w rękawiczkach hiporę i powiem że owszem po dłuższym deszczu przesiąkały ale za to były jakieś takie przewiewniejsze przy jeździe na sucho i ręka się nie pociła.
Wszystko zależy jak spojrzeć na zalety i wady materiałów , co dla kogo jest ważniejsze i czego potrzebuje.
Uważam że jeśli coś ma być szczelne to nie będzie dobrze oddychać a jak coś ma oddychać to nie będzie całkiem szczelne , reszta materiałów to uśrenienie tych 2 założeń.
everybike
15.09.2011, 15:25
Już to pisałem ale przypomne:
Gore działa jeśli jest gradient teperatury.
No i jeszcze działa na psychikę - łatwiej wyjmuję się z portwela pieniądze ;p
Ale jak rozsądnie chcecie się ubrać latem ani gore ani zresztą większość innych membran nie mają sensu . No chyba ,że wpinane tylko na deszcz - ale to lepiej sprawdza się zewnętrzne przeciwdeszczowe ubranie .
I to się również butów tyczy . Po strumieniu szybko wyschną , choć dobrze jak są zapastowane i byle kropili nie puszczają . A na dłuższą jazde w deszczu to również zewnętrzne ochraniacze .
ALPINESTARS SCOUT WP - miał to ktoś bo okazyjnie mogę kupić i zastanawiam się czy warto.
ale to lepiej sprawdza się zewnętrzne przeciwdeszczowe ubranie .
I to się również butów tyczy . Po strumieniu szybko wyschną , choć dobrze jak są zapastowane i byle kropili nie puszczają . A na dłuższą jazde w deszczu to również zewnętrzne ochraniacze .
Tak masz rację tylko często bywa że wpadasz w chmurę zaczyna lać i co wtedy ? w deszczu ubierasz się w deszczówkę?
Tak wiem powiesz że można wcześniej założyć ale to ma sens jeśli wiesz że będziesz cały lub część dnia na mokro jechał.
Przy okazyjnych opadach jednak szczelne ubranie bardziej się sprawdzi.
Kiedyś w górach wpadliśmy w chmurę no i lunęło zanim zdążyłem deszczówkę włożyć byłem już nasiąknięty potem wyszło słoneczko i wilgoć pod deszczówką zaczęła robić ciekawy klimat.
Po zdjęciu i ujechaniu parudziesięciu km w celach wyschnięcia znowu ulewa.
Koledzy którzy jechali w szczelnych ciuchach olewali te okazyjne deszcze i nie gimnastykowali z zakładaniem i zdejmowaniem.
I kto tu miał lepiej?
Także do długiej jazdy w deszczu zawczasu założone antydeszczowe wdzianko się sprawdza ale na przypadkowe opady jakby trochę mniej.
Wtedy działa podstawowa ochrona w postaci membran czy to w ciuchach czy butach.
everybike
23.12.2011, 15:58
zgadzam się z przedmówcą :)
Po prostu jeśli chodzi o ubranie to chyba nie ma odpowiednika Afryki tzn. że sprawdza się zawsze :)
Mam skórzane buty z membraną Gore i powiem szczerze, że rewelacja.
Stopa się nie poci więcej niż w samej skórze, całodzienna jazda w deszczu w Rumunii nie zrobiła na nich większego wrażenia - jedynie końcówką dnia pojawiło się uczucie zimna (ale skarpety były suche).
W błocie/strumieniu do wysokości buta sucho - powyżej może się przelać niestety.
Ostatni krzyk mody: NAJACZE!!!
http://s7.postimage.org/kg0yc0n6h/389992_10150497004205000_21573544999_8989891_104.j pg
http://www.motogen.pl/aktualnosci/nowosci-rynkowe/buty-nike-airmx-6-0-motocyklowe-buty-sportowej-firmy,art221.html
"Nike utrzymuje na razie, że buty AirMX 6.0 nie wejdą do sprzedaży." Tak było w 2010, więc chyba dotrzymali słowa...
Mokra stopa w butach z membraną to nie tylko wina membrany i wysokiej temp. zewnątrz, ale również skarpet. Jeżeli buty z GTX, to skarpety, tak jak bielizna: powinny być z materiału, który odprowadza wilgoć na zewnątrz materiału. Wtedy dobra membrana sobie poradzi. Jeżel ina nogach będzie bawełna, to ładnie będzie gromadzić wilgoć i wtedy z suchych stóp będzie, co najwyżej, dupa wielka jak słońce. :)
Co do szmat, które są jak AT, to pojawiło się takie cudo w ofercie BMW. Nazywa się toto C-Change i jest mteriałym wynalezionym przez Szwajcarów (Schoeller). Na razie przejeździłem sezon i trochę w portkach (na kurtkę zbieram kasę ;) ). Wierzcie mi materiał i na upały i na temperatury grubo poniżej zera; tylko w tym drugim wypadku trzeba trochę bielizny ocieplającej na siebie wsadzić. :) Na suche i na deszcz. Wodoodpporny i całkowicie oddychający, a na dodatek, gdy ciepło to jeszcze przewiewny. Bije GTX na głowę i na nogi. :)
...aha... i podobnie jak AT kosztuje w pizdu...
Chopy - wiosna się zbliża a ja bucików nie mam.... krwi nie mogłem domyć i gnić zaczęło
kolateralnie drugiego też wywaliłem
No i się zachęciłem do kupna ganz new tylko oczywiście nie wiem co... wynalazłem gdzieś tech 7, za 950polskich nowych i w ogóle jakoś tak fajnie wyglądają :D
Czy to ma jakąś wodoodporność w ogóle czy lepiej sandały? Coś podobnego mnie interesuje i ciekawym czy może coś nowego ktoś znalazł już z was?
Parys, dla ciebie to jakieś dobre glany z mocną blachą na czubie by się przydały. :hehehe: Sorka, nie mogłem się oprzeć. ;)
Jak patrzysz po krosowych trzewikach, to polookaj za Crossfire'ami. Najwyższa półka, gadałem z kumplem, który przy mnie chodził w rzece prawie do wysokości buta i mówił, że miał sucho. Ogólnie sam bym się zaopatrzył w takowe, ale mój rozmiar jest ciężko osiągalny.
Co do Alpiny, to też niezłe trzewiki, ale numeracja dla mnie była dziwna (mierzyłem Tech 3 i Vectory). Musiałbyś wrzucić na nogę (w Intermotors powinni mieć). ;)
szymon25
04.02.2012, 11:54
dla potomnych. Krew sie myje wodą utlenioną. :)
A jak bracie twoja noga??
Bandaże i krępuj potem jakiś bucior i wytestuj ale to sugestia moja a nie dr. hałsa
Do wiosny będzie git. W zasadzie całkiem nieźle jak na ilość i zakres przebytych urazów i zabiegów. Truchtać niedawno zacząłem ale niestety mam spore ograniczenie ruchomości palucha.
Co do tych bandaży to nie kleję o co chodzi? Mam nogę zawijać czy buta?
dla potomnych. Krew sie myje wodą utlenioną. :)
Taką zaschniętą też? Ile potrzeba tej O3 na cm3 krwi, żeby rozpuścić bo ja w bucie miałem z litra :mur:
Majki dzięki - właśnie o takie info się rozbiega. http://allegro.pl/buty-motocyklowe-motocross-sidi-crossfire-41-7-i2089865469.html
A wiesz, jak masz stopy za długie to znam dobre sposoby ich skracania :D
Jak byś się mieścił w te 41 to bierz bez zastanowienia, cena super, model '12 jest sporo droższy. :( Ale najpierw i tak radzę pomierzyć różne trzewiki, Sidi są bardziej dopasowane do stopy, a Alpiny lub O'neal luźniejsze (w O'n muszę wkładać 2 wkładki, żeby mi stopa nie latała).
Co do skracania stóp, to próbowałem kiedyś na pieńku w lesie. Prawie się udało...tylko niestety stopa nie jest krótsza, a raczej bez czucia (więc ciaśniejszy but też wejdzie). :p
Teoretycznie powinien mi pasować 41 wg miary z centymetra ale cykam sie bo normalnie buty raczej 42. 43 alpine były za duże ale czy o 2 numery to nie wiem.
2 numery to może być dużo. Musisz wrzucić na girę i zobaczyć. Crossfire mają w: Tarborze, HondaPlaza, MCS (chyba mieli), u Pretora w MotoChallenge są na stronie, ale od 43 wzwyż. Podzwoń i popytaj. ;)
Wiem, że nie każdy jest zwolennikiem używanych butów, ale cena niezła, nowe 1300 zł
http://allegro.pl/sidi-adventure-gore-tex-50-ceny-i2081620016.html
Wiem, że nie każdy jest zwolennikiem używanych butów, ale cena niezła, nowe 1300 zł
http://allegro.pl/sidi-adventure-gore-tex-50-ceny-i2081620016.html
Generalnie to nie powinno się używek nosić ale jeśli koleś nie ma żadnych wynalazków na stopach a do tego bez skarpetek raczej nie jeździł to sprawa do przemyślenia.
Zadzwoń i podpytaj ,cena atrakcyjna jak by nie było.
Swoją drogą to np ciuchy używane są w modzie i jakoś nikt ( nie wszyscy) oporów nie ma i kupują.
zawsze można oddać do pralni i zaznaczyć żeby chemicznie odkazili kapcie. Są pralnie które się tym zajmują. To się fachowo jakos nazywa.
Nawet chyba są takie spraje do dezynfekcji obuwia, jeżeli nie były mocno przegnojone to dadzą rade.
Tam w tym linku który podałem wcześniej to mają cymki Crossfire w rozmiarach 41 i 42 po 970 dukatów polskich a większe po 300 angielskich (czyli normalna cena).
Tak pur information
No to łykasz te 42? :D
edit: Może takie: http://4bikes.pl/tcx-supermotard-buty-p-5269.html Też na zawiasie, tyż porządne buty i rozmiar 42, a cena ciekawsza. To tak, żeby zasiać jeszcze ziarno niepewności. :p
Sidi Crossfire - czy te buty nadają się do turystyki, czy raczej typowe cros-ciężki teren ? Czy ktoś w tych butach robił jakieś dłuższe trasy, jakie odczucia?
Marcin.111
07.02.2012, 14:07
Teoretycznie powinien mi pasować 41 wg miary z centymetra ale cykam sie bo normalnie buty raczej 42. 43 alpine były za duże ale czy o 2 numery to nie wiem.
Ja też mam rozmiar 42-43 normalnych butów a SIDI czy alpinestarsów w tym rozmiarze nawet na nogę nie wcisnę. Rozmiar 10 (44,5) już wchodzi ale wiele modeli dopiero 11 (45,5) jest idealne np alpinestars tech 8, Warto przymierzyć wcześniej.
Sidi Crossfire - czy te buty nadają się do turystyki, czy raczej typowe cros-ciężki teren ? Czy ktoś w tych butach robił jakieś dłuższe trasy, jakie odczucia?
Crossfire to najwygodniejszy but z crossowych jakie miałem, wszystko jest kwestią przyzwyczajenia.
Kiedyś pojechałem w tygodniową traskę (ok 1200 km) w starych Formach Raptor (bez zawiasu) i jakoś szczególnie nie narzekałem, może dlatego że to były wtedy moje jedyne buty na moto.
Im więcej w takim bucie jeździsz tym bardziej się do niego przyzwyczajasz i czujesz się zupełnie normalnie.
JEEEEST!
Majki dzięki za priv panie. Masz wielkie podwójne albo i potrójne :chleje::beer:
Dzisiaj rano pierwszy w sklepie i udało się ostatnią parę 42! Zostały jeszcze 2x41 i 40. Cena 659 PLN także Majki pomysł z alledrogonie jest taki zły. Mają jeszcze inne o'neal TX chyba na przykład też w miłej cenie no i kilka modeli dla lejdisek także spieszyć (Motoplaza Honda).
Wyczucie czasu to niektórzy jednak mają zajebiste - właśnie miałem składać zamówienie na alledrogo za 970 a tu pany priv od wiadomej osoby.
Oby Ci dobrze służyły! :Thumbs_Up: Sam nie mogłem w tą cenę uwierzyć i strasznie zazdraszczam, że udało Ci się trafić dobry rozmiar. ;)
Ja mam szanse na nowe Tech 8 za niecałe 600zeta, ale zobaczymy czy się uda je ściągnąć... :rolleyes:
ech ...żeby takie okazje były dla rozmiaru 45-46
Elou! Ja też chce priv na 41 :D
Baggins, wsiadasz w furę i meldujesz się jutro na Malowniczej w Honda Plaza i masz. :D O ile się jeszcze nie sprzedały (ale Jurek mi dziś mówił, że wieczorem jeszcze jakieś Crossfiry były). ;)
:D:Thumbs_Up:. po to nawet w furze :convulsion:
41... Nie wywracacie się na takich kopytkach?
Parys, ile cm. ma wkladka w 42?
Merci!
:)
Znalazłem cos takiego: http://moto.allegro.pl/buty-oneal-clutch-monster-42-cross-quad-enduro-i2089521298.html
Ewentualnie można kupować u samego źródła: http://oneal.com/store/categories/O%27NEAL-MOTO/Boots/ (119,99$ + 30$ za przesyłkę)...
Parys, ile cm. ma wkladka w 42?
Merci!
28
Tylko wiadomo - w butach nie tylko długość wkładki się liczy, a szczególnie w takich plastikach. Można powiedzieć, że może nawet mniej się liczy niż podbicie. Ja np. mam teraz lewą 'lekko niegeometryczną' i całkiem ciśnie więc muszę połazić i zobaczyć jak to będzie. Prawa leży jak dobra wąska na ... no jak ulał powiedzmy :D
41... Nie wywracacie się na takich kopytkach? no czasem się wywracam, ale staram się, żeby było przy tym trochę zabawy:hehehe:
no czasem się wywracam, ale staram się, żeby było przy tym trochę zabawy:hehehe:
Może to nie stopy... Może masz motocykl za wysoki. Na czym Ty jeździsz?
Mam pyt.: czy te crossfire buty maja wymienialna podeszwę, jej czesc od spodu znaczy się?
Cos tak o nich slyszalam, a ze jeździ się w ciężkim terenie glownie na listonosza, to przydatne byłoby mnie to to.
Dzienki!
Enduro góro!
Mam pyt.: czy te crossfire buty maja wymienialna podeszwę, jej czesc od spodu znaczy się?
Cos tak o nich slyszalam, a ze jeździ się w ciężkim terenie glownie na listonosza, to przydatne byłoby mnie to to.
Dzienki!
Enduro góro!
Wymienną podeszwę ma wersja SRS , po prostu ją odkręcasz i przykręcasz drugą.
W zwykłych crossowych Crosfire-ach podeszwa jest przyszyta na stałe, da się dokupić nową ale z wymianą to tylko do szewca co będzie umiał ją odpowiednio wkleić i wszyć.
Więcej o tych butach masz tutaj na drugiej stronie :
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11789
Ktoś ma papcie Forma Terrain TX HPS?
Słyszałem niezbyt dobre opienie o Formach, ale może coś się poprawiło.
Potrzebuje coś dobrze wentylowanego na ciepłe kraje, a z tego co piszą w Motocyklu to mają system APS, który sobie dobrze radzi. Cena też przystępna - 619 zeta.
Miałem kiedyś Formy Raptor trzymały sie nawet dość dobrze ale przemakały jak sandały.
Ponoć te wyższe modele Formy są OK.
Dzisiaj w Honda Plaza widziałem crossfire-ry w cenie 600-coś zł ale tylko rozmiar 40 :)
Taka cena, że chyba se paluszki nieco przytne siekierką :)
Dzisiaj w Honda Plaza widziałem crossfire-ry w cenie 600-coś zł ale tylko rozmiar 40 :)
To jeszcze im zostały?
Rychu, wiesz, to trzeba zrobić wprawnie jednak. Nie ma to jak wynająć profesjonalistę :D
To jeszcze im zostały?
Jak byłem wczoraj to były jeszcze 2 pudełka, jedne czarne bo były wystawione , drugie w niebieskim pudełku ale nie wiem jaki kolor bo nie zaglądałem.
Jak kupowałem swoje białe to właśnie były w ciemnoniebieskim pudle.
Które buty wybrać, a których zdecydowanie nie kupować. Może jakaś inna sugestia
O’neale Clutch 500pln
Alpinestars Tech 6 650pln
Forma terrain 650pln
Boxer AXO 420pln
O’neal element 600pln
TCX Space 450pln
Henryk-Knox
01.04.2012, 12:11
HE HE - anty reklama nieprzemakalności Sidi Crossfire SRS , końcówka filmu troche śmieszna , ogladajac myślałem ze jak gosciu zdejmie buty to pokarze że nic się nie nalało a tu ......
http://www.youtube.com/watch?v=oYN1EO6hdFQ
nawet gdyby tam wszedł w gumowych kaloszach to i tak by mu się nalało bo woda jest powyżej rantu buta.
Rękaw zabezpieczający w sidi kończy się ok 15cm poniżej rantu buta.
Henryk-Knox
01.04.2012, 12:50
zgadza sie , przepona ta co chroni przed nalaniem sie wody jest na dwie trzecie wysokosci buta a gostek wszedł głebiej i normalne ze sie nalało.
Henryk-Knox
01.04.2012, 13:46
Posiada moze ktoś z szanownego grona taśmy do sidi bucików , element zapięcia , 2 szt - może komuś niepotrzebne
Czupakabra
16.04.2012, 10:54
Witam!
Czy ktoś miał okazję być użytkownikiem tych butów lub słyszał coś na ich temat ?
http://www.motocyklowo.pl/Buty_Stylmartin_Duna_czarne-3278.html
http://www.motocyklowo.pl/_var/gfx/eea04dd163374711b6837d575c6b096a.jpg
Buty turystyczno-offroad. Wykonane z
wysokogatunkowej, odbijającej wodę skóry, z
plastikowymi, wyprofilowanymi ochraniaczami.
Antypoślizgowa, olejoodporna podeszwa,
wygodna wyściółka, wygodne zapięcie na trzy
klamry.
Materiał: skóra
Wzmocnienia: wmontowane plastikowe
ochraniacze TPU kostek, golenia i pięty,
antyuderzeniowy system chroniący śródstopie,
wzmocniona warstwa frontowa buta
Czupakabra
19.04.2012, 09:37
Jeszcze raz proszę o opinię :bow:
Wygląda mi to na buty kładowe, więc raczej będą miękkie: 3 klamry + raczej licha podeszwa. Nie wiem do czego miałbyś tego używać, ale na offa raczej za słabe, takie turystyki ADV. :rolleyes: Poza tym mało mówiąca firma...w tej kasie można kupić porządne trzewiki do ciorania. ;)
Czupakabra
19.04.2012, 12:33
To może powiem , jakie przeznaczenie:
- codzienne dojazdy do pracy, łączny czas około godziny
- na małe wypady turystyczne , bez jazdy w " badyle " , brak umiejętności
Może, coś mi doradzicie, jakieś konkretne modele.
Co do tej konkretnej marki, dowiedziałem się, że jest włoską firmą, a buty szyte są w europie.
Ja ostatnio kupiłem buty - i mogę ci doradzić żebyś takich jak moje nie kupował
Hej, rozumiem, ze na msze do kosciola w nich zasuwasz? :-))
Robert B
27.04.2012, 21:56
Jak kogoś stać to tylko sidi adventure. Wiem, że to wydatek ok 1400zł.ale mam je półtora roku- ok 40tys km, wytrzymały Mongolię i nie bardzo widać zużycie. Chodzi się wygodnie, baaa bardzo wygodnie, są bezpieczne i jak kalosze, aby górą nie przelać. Przy czym oddychają. może być bardzo gorąco w nogę, ale ta jest sucha, a co ważne nie śmierdziały nawet po 32 dniach jazdy po Mongolii i Rosjii
Ja ostatnio kupiłem buty - i mogę ci doradzić żebyś takich jak moje nie kupował
Powiedz coś więcej o tych butach.
Ktoś używa jakiś podobnych krótkich butów?
Sidi, Alpina, Vanucci?
http://pl.fotoalbum.eu/images1/201007/148631/536277/00000010.jpg
http://imageshack.us/a/img32/3663/7471958thickbox.jpg
http://moto-center.home.pl/presta/4704-4703-thickbox/buty-vanucci-rv2.jpg
sagattic
21.06.2012, 23:47
Ja używam Streetburner. Wygodne, mocne ale nie są wodoodporne. Do chodzenia raczej bez większych przebiegów, za to porządne ochraniacze na stopie.
A to już nie lepiej takie?? Thor 50/50
http://www.duneguide.com/images/Thor-50-50-boot.jpg
Mierzyłem kiedyś i były fajne, sztywne, dobrze trzymały stopę i nawet rozmiar na mnie był. ;) Ale...niestety te krótkie butki kosztują nie raz więcej niż normalne krosówki. :mur:
Takie półśrodki. Wolałbym jeździć w desantach niż w czymś takim..o cenie przez przyzwoitość nie wspomnę..
Mierzyłem dzisiaj te Alpinki tyle że były tylko czarne,
http://imageshack.us/a/img32/3663/7471958thickbox.jpg
Na nodze super leżały jak zwykłe adidasy.
Mierzyłem też te:
http://www.sklep-motocyklowy.com.pl/images/fullfoto/01_02_12/xpd/X-ULTRAWRSS67001.jpg
były to skórzane adidaski z kilkoma wzmocnieniami, niby fajne ale ochrona raczej znikoma.
Z tej firmy jeszcze te mnie zaciekawiły , może ktoś w takich lata?
http://www.sklep-motocyklowy.com.pl/images/fullfoto/01_02_12/xpd/X-ONE%20WRS%20S62%20001%20.jpg
Marcin.111
25.06.2012, 22:02
Ja używam SIDI DOHA. Zależało mi na butach w których mogę pojechać do pracy licząc na jakąś ochronne stopy i w których będę mógł wytrzymać bez problemu pół dnia. Buty są dość sztywne i dobrze trzymają kostkę. Nigdy ich jeszcze nie przemoczyłem ale w deszczu dużym w nich nie jeździłem więc tak do końca wodoodporności nie jestem pewny. Jak jest deszczowa pogoda to tylko w nich wychodzę z domu bo jestem pewny że nawet jak będę dużo chodził po kałużach to stopa będzie sucha czego niestety o moich pozostałych tzw. cywilnych butach nie mogę powiedzieć. Używam ich przeważnie jako normalne buty i czuje bardzo niewielki dyskomfort z powodu trzymania nogi w kostce, poza tym stopy pocą się trochę bardziej niż w zwykłych butach ale bez problemu wytrzymuje w nich cały dzień użytkowani poza motocyklem i uważam że są wygodne. Wygląd również jak dla mnie jest udanym kompromisem. Po dwóch latach użytkowania buty dalej wyglądają jak nowę. W tym czasie już 3 inne pary w których również chodziłem do pracy się rozpadły. Po tym jak na Ukrainie skręciłem nogę w kostce (lekarz twierdził że naciągnąłem wiązadła) chodziłem tylko w tych butach przez pół roku bo we wszystkich innych mnie kostka bolała. Moim zdaniem spełniają w 100% to co od nich oczekuje z zaznaczeniem że w teren mam Tech 8 a na asfalt Strada Evo więc używam ich tylko do dojazdów do pracy i na codzień.
http://www.webbikeworld.com/motorcycle-boots/sidi-doha-boots/
Dzisiaj udało mi się pochodzić we wszystkich trzech butach które wcześniej pokazałem:
I tak, w tych nie dało się w ogóle chodzić , gdy się stało było Ok ale podczas chodzenie plastikowy ochraniacz na górze buta wbijał mi się w stopę
http://www.sklep-motocyklowy.com.pl/images/fullfoto/01_02_12/xpd/X-ONE%20WRS%20S62%20001%20.jpg
W tych było super, bardzo wygodne jak trampki, stosunkowo dobra cena ale ochraniacze mnie nie przekonały niby jakoś wzmocnione ale normalnie palcem mogłem to wszystko uginać jakby były wzmocnione tekturą.
http://www.sklep-motocyklowy.com.pl/images/fullfoto/01_02_12/xpd/X-ULTRAWRSS67001.jpg
Drogą eliminacji wygrały Alpiny , równie wygodne jak powyższe, skóra więc powinny troszkę chronić przed wodą, dobrze usztywnione, ochraniacze twarde, na nodze przy jeansach wyglądają jak zwykłe adidasy (tylko boczny ślizgacz zdradza że to motocyklowe)
Niestety w Moto-akcesoriach nie mieli białych więc skazany byłem na czarne ale też są spoko.
Cena trochę wysoka jak za takie chodziki ale materiały oraz wykonanie jest mocno zadowalające i idealnie leżą na mojej nodze.
http://www.sklep.motorista.pl/product/image/4099/Buty-sportowe-ALPINESTARS-S-MX1-czarne.jpg
Czy ktos ma jakies doswiadczenia z butami TCX infinity GTX. Mysle o kupnie cena tez jest kuszaca.
Miras Sc
26.06.2012, 22:26
Ja je mam od początku sezonu, zrobiłem w nich 5k km. To są buty turystyczne, nie offrodowe. Stosunkowo miękkie choć mają ochronę tam gdzie trzeba, ale z braku innych latam w nich i na offie. Megawygodne, odporne na wodę, nawet w upały dawałem w nich radę cały dzień (goretex). Kolega ma je jeszcze pod marką Oxtar już 4 sezon i specjalnie nie są zniszczone tak że trwałość jest OK. Na offa i tak muszę nabyć coś pancernego. Jako buty turystyczne je polecam :Thumbs_Up:.
Czy ktos ma jakies doswiadczenia z butami TCX infinity GTX. Mysle o kupnie cena tez jest kuszaca.
Zrobiłem w nich dopiero ponad tyskm , początkowo sztywne ale się rozruszały, noga się nie poci , do chodzenia dobre.
Są na forum osoby które już parę sezonow w takich zrobiły i ich opinnie wpłynęły na moją decyzję o ich zakupie.
Dzieki mysle ze sie skusze, bo sidi troszke drogie a buty bede uzywal w wiekszosci jako turystyczne.
Król Złoty
28.06.2012, 18:48
SIDI ADVENTURE , w takich butach mogłem się przejechać , wygodne itd ale przy redukcji biegów na niższe muszę oderwać stope od podnóżka .Nigdy w takich nie jeżdziłem i nie wiem czy to dobrze , poprzednie buty Ozone , noga oparta o podnóżek i do redukcji biegów noga cały czas jak przyspawana
Król Złoty
28.06.2012, 18:49
Brać ????
A w czym Ci przeszkadza odrywanie nogi podczas redukcji?
Jak jedziesz na stojąco to oderwanie jednej stopy powoduje przeniesienie całego ciężaru na jeden podnóżek i robi się problem.
Król Złoty
28.06.2012, 20:56
Niby w niczym , po prostu przyzwyczaiłem się . A takich butów jeszcze nie miałem i dlatego pytam .
Wydaje mi się że to kwestia ustawienia dźwigni zmiany biegów. Co do innych butów to masz rację- trzeba się przyzwyczaić:Thumbs_Up:
Czy wie ktoś gdzie w Warszawie mogę przymierzyć sidi crossfire w rozmiarze 46/47?
Generalnie większość rozmiarów powyżej 45-46 jest na zmówienie. :(
Kiedyś Crossfire'y mieli w Tarborze, a Motoakcesoria już ich nie mają. Generalnie bida...
Ktoś wie gdzie można kupić części zamienne do Crossfire? Mam namyśli podeszwy, plastyki itp
spider2you
21.09.2012, 14:48
Witam szacowne grono Czarnych.
Ma dylemat co do zakupu butów do przyszłej Afri.
Mój target cenowy to 700 zł.
Znalazłem nowe:
TECH 3
FORMA Terrain TX
O'Neal Element
ACERBIS Stiefel MX
GAERNE G.FORCE
Też lekko używane
WULF-y
Moje pytanie - co polecacie, czy ktoś w takich jeździ?
Buty mają być i do off-a i do miasta oraz na wyprawę.
No chyba, że wziąć off-owe i lżejsze do miasta i na wyjazdy???
Co radzicie?
Z góry dzięki z opinie.
Radzimy przebrnąć przy owy temat, bo już duuużo było pisane i raczej nic nowego się nie dowiesz. ;)
spider2you
21.09.2012, 16:30
Brnę Majki, brnę, ale to droga przez mękę :( Każdy chwali inne i zanim coś się odczyta, to schodzi 3 dni :(
Brnę Majki, brnę, ale to droga przez mękę :( Każdy chwali inne i zanim coś się odczyta, to schodzi 3 dni :(
Nie bardzo rozumiem, za dużo opinii to źle? Czytaj, i radzę pochodzić po sklepach i poprzymierzać, bo Tobie mogą zupełnie nie podejść buty "idealne".....dla kogoś innego.
Arkadius
21.09.2012, 19:19
dokładnie idz do sklepu i przymierz zobaczysz które dobrze leżą :)
I jakby co to buty crossowe i miasto czy turystyka to trochę ciężki temat. No chyba, że turystyka off. ;) Sensowniej mieć inne buty na asfalt i offa.
spider2you
21.09.2012, 22:45
Chyba masz rację Majki. 2 pary będą sensowne, choć kusi znalezienie czegoś pośredniego, jak Sidi Adventure, ale w bardziej przystępnej cenie.
Niestety u nas w Rzeszowie sklepy wybór mają maleńki i wczoraj objechałem wszystkie i wybór bardzo ubogi, wręcz marny. W IM mają mi zamówić Tech3 na przymiarkę, ale reszty butów brak.
Advenczery są fajne, ale to nie jest but na porządnego offa, a fajny, ambitniejszy turystyk. Z tego typu są jeszcze Daytony Trans Open GTX.
motormaniak
23.09.2012, 11:36
O'Neal Element wykreśl - są słabe jakościowo (zawsze jeden mniej)
mam tech 3 - przyzwoite do enduro, zwiedzać bym w nich nic nie chciał.
Arkadius
23.09.2012, 14:33
Chyba masz rację Majki. 2 pary będą sensowne, choć kusi znalezienie czegoś pośredniego, jak Sidi Adventure, ale w bardziej przystępnej cenie.
Niestety u nas w Rzeszowie sklepy wybór mają maleńki i wczoraj objechałem wszystkie i wybór bardzo ubogi, wręcz marny. W IM mają mi zamówić Tech3 na przymiarkę, ale reszty butów brak.
Byłem tez w Rzeszowie i masz racje nie ma w czym przebierac, w koncu kupiłem sidi adventure i są bardzo fajne do jazdy turystycznej bez ciezkiego offa. Ale jak bedziesz chciał to i w trampkach pojedziesz na off tylko zostaje kwestia bezpieczenstwa. Ja za zwyczaj zwiedzam a off tylko lekki bo prawie zawsze jezdze z zonką, wiec mi te buty odpowiadają. Najtaniej za 1150 mozna kupic w Rzeszowie były po 1450.
Ma ktoś wyrobioną opinię o butach STYLMARTIN ? Pytam, bo mierzyłem dzisiaj model DELTA - może niezbyt offowy, ale lekki i wygodny jak but "cywilny". A może miał kto na nodze model GEAR tej samej firmy?
Czupakabra
03.12.2012, 17:46
Ja posiadam Stylmartin Duna , kupiłem w ciemno, bo z opiniami to raczej marnie.
Mam je jeden sezon i co mogę powiedzieć, w miarę solidne i dobrze wykonanie, wygodne, w upały dawały radę. Natomiast w deszczu na chwilę obecną, najdłużej w nich jechałem dwie godziny i było ok.( trochę puściły, ale bez tragedii )
Ja osobiście jestem zadowolony .
Ja posiadam Stylmartin Duna , kupiłem w ciemno, bo z opiniami to raczej marnie.
Mam je jeden sezon i co mogę powiedzieć, w miarę solidne i dobrze wykonanie, wygodne, w upały dawały radę. Natomiast w deszczu na chwilę obecną, najdłużej w nich jechałem dwie godziny i było ok.( trochę puściły, ale bez tragedii )
Ja osobiście jestem zadowolony .
Dzięki. Sprzedawca ich jakość zachwalał (ale takie jego prawo) mówiąc że jeden z jego klientów jeździ w nich 6. sezon :D.
EDIT: informacyjnie, normalnie noszę 46 i taki rozmiar mi z tej firmy podszedł.
Ma ktoś może jakieś doświadczenia z TCX Infinity Gore-Tex (http://www.tcxboots.com/eng/prodotti-dettaglio.php?prodotto=10).
Akurat moge w dobrej cenie kupić i się zastanawiam poważnie.
Wiem że ochrona nie taka jak w MX butach (które mam) ale chyba tez nie najgorsza.
Ma ktoś może jakieś porównanie z Sidi Adventure?
Miras Sc
10.09.2013, 23:27
Mam TCX Infinity Gore-Tex. Doskonałe buty turystyczne. Bywało że spędziłem w nich cały dzień. Gore-Tex robi robotę. Rychu72 używa je już 5 sezon (jeszcze pod szyldem oxtar) i również je chwali. Ja złego słowa na nie nie powiem, stopa się nie poci, wody nie puszczają nawet w największych ulewach. Konserwuję poprzez pastownie, woda spływa jak po kaczce. Polecam
Czołem,
Szukam butów w budżecie 500-900zł, jak najbezpieczniejszych i jak najsolidniejszych. Odrzuciłem Fly, Forma... Waham się między tymi czterema modelami i chciałbym, żebyście mi podpowiedzieli jakie są Wasze doświadczenia? Przede wszystkim: czy jest sens dopłacić np. do Acerbisów ok. 350zł zamiast Alpin Tech 3 AT?
1. Alpinestars Tech 3 AT ( http://www.e-riders.pl/akcesoriamotocyklowe/buty/buty_offroad/buty_alpinestars_tech_3_all_terrain_rozne_kolory,8 321,1,0.html )
2. O'neal Clutch ( http://www.e-riders.pl/akcesoriamotocyklowe/buty/buty_offroad/buty_oneal_clutch_monster,5026,1,0.html )
3. Fox F-3 (nie racing) ( http://www.e-riders.pl/akcesoriamotocyklowe/buty/buty_offroad/buty_fox_f3_rozne_kolory,3828,1,0.html )
4. Acerbis X-Move (1.0) ( http://allegro.pl/buty-acerbis-x-move-cross-enduro-black-rozm-44-i4956147039.html )
Popraw linki bo nie teges.
W acerbisach dopłacasz za zawias, inne podane przez Ciebie modele nie posiadają takowego.
Pytanie czy ma być zawias czy nie. Nie kumam wykluczenia formy czy flajów, ale twój wybór.
Alpien tech 3... dużo gąbki w środku, długo schnęły i tragicznie śmierdziały. Na szczęście na nogach kumpla to była okazja do podśmiechujek :) Jakościowo i ergonomicznie chyba dobrze.
Ja mam Oneale Clutch. Właśnie w tym roku mi się rozpadły po chyba 6 latach, myłem je raz albo dwa, kilka razy przypalone przy ognisku, nigdy podeszwa nie odpadła. Pękały paski ale dostępnę sa bez problemu... problemem jest nie kupno tylko żeby ich nie zgubić zanim je nowe wsadzisz na miejsce :). Nigdy mi kulasa nie połamały chociaż zdarzały się akcje z nogą pomiędzy motorem a kamieniem/korzeniem/koleiną/MOSTEM :) Po rozpięciu górnych pasków bez problemu się w nich chodzi po mieście. NIE SKRZYPIĄ!!! :)
Nie skrzypią bo masz uwalone całe w oleju, dziwne, że się nie zapaliły od tego ogniska :D
(...)tylko żeby ich nie zgubić zanim je nowe wsadzisz na miejsce
nie zrozumiałem :dizzy:
Że kupowałem se nowe paski do wymiany i zanim je wymieniałem to gubiłem i dalej jeździłem w takich niekompletnych :)
Prawdopodobnie olej tryskający z chłodnicy oleju mógł faktycznie trochę nadszarpnąć wytrzymałość tych butów :) Bo się rozpadły naprawdę rozpadając... plastik się rozkrusza. Jutro sprawdzę czy to w lewym bucie się tak dzieje, jeśli tak to będzie wszystko wyjaśnione :)
Misza: jak szybko wysychają te O'Neale?
Zaczynam dopiero jazdę pozaasfatową i szukam butów, w których by się w miarę dobrze/sucho brodziło. Wiem, że one są bez "bembrany" ale górskie buty też mam od lat z premedytacja bezgoreteksowe wiec mniej wiecej wiem czego się spodziewać bo butach skórzanych
No co do brodzenia suchą stopą to nie miej złudzeń.... Przemakają dość szybko. Jednak w ogóle tego "przemoczenia" nie czuć. Gąbki tam mało to nie czuć chlupotania w środku a i woda szybko się w środku zagrzewa i nie jest aż tak zimno :)
A schną tak szybko na ile im warunki pozwolą tzn jak ciepło jest na zewnątrz, generalnie to komfort "nazajutrz" zawsze był dużo większy niż kolegi w tych Alpine. Clutch nie były super suche ale nie czuć było nieprzyjemnie... a jak jest na zewnątrz ciepło i lekko poluzujesz górne paski to robi się miły przewiew który już naprawde szybko suszy.
Wziąłem Acerbisa X-Move, użyję wosku Meindl i zobaczymy :) Opowiem za jakiś czas.
motormaniak
06.04.2015, 22:03
jedne z najlepszych na enduro:
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10906052_850256928373765_7229852450017835299_n.jpg ?oh=1b84605e1ec47a52e2bf0ee3a3ab0300&oe=55A5E2D5
noo.. najlepszy w tym jest system ochrony przed gorącem z wydechu z zewnętrznej strony :D
Henryk-Knox
07.04.2015, 20:55
smiejecie sie z japonek , ale dobre na wyprawie do chodzenia po obozowisku , brodzenia w strumieniach żeby nie rozwalić czymś ostrym i nie ważą .
Panowie, jesteście w stanie coś powiedzieć o tych butach? Pharao enduro od polo.
Niby cena w granicach tysiaka, niby niemiecka robota, ale czy warto zawracać sobie tym głowę? Czy jedyna opcja w takim kroju to SIDI? Mam sklep pod nosem, który to oferuję, ściągają mi je na przymiarkę. Tylko nie wiem jak z niezawodnością, bo to się dopiero okazuje po latach. ;)
madafakinges
27.01.2016, 17:21
http://sputnik-team.pl/buty-turystyczne/c,69580,1
Bież sidi nie wymyślaj, membrana Gore Tex jest nie do podrobienia.
moim zdaniem buty te wychodzą z tej samej fabryki. Róznią się detalami no i przede wszystkim membraną
madafakinges
27.01.2016, 17:43
I tu właśnie chodzi o membrane. W moich sidi czuje się komfortowo w temperaturach 3-30st, wytzymały 700km w ulewnym deszczu. Po dwóch latach mocnego użytkowania obrały się ze skóry na noskach i trochę poszczępiły podeszwy od stopek. Poza tym są super wygodne nie śmierdzą i kurewsko skrzypią, ale taki ich urok:)
wiem, wiem nie neguję stwierdzam tylko fakt, Jest jeszcze Gaerne G-Midland na Gore właśnie
http://www.atomic-moto.com/Gaerne-G-Midland-Boots_p_351.html
http://japex.net/gaerne/images/g-midland/g-midland03.jpg
antitank
27.01.2016, 18:28
Wziąłem Acerbisa X-Move, użyję wosku Meindl i zobaczymy :) Opowiem za jakiś czas.
Mozesz juz cos napisac na temat tych Acerbisow? Wlasnie jestem na etapie selekcji i padlo na ten model wlasnie.
No właśnie nigdy nie miałem do czynienia z tym wymyślnym gore, więc nie zwracałem na to uwagi wcześniej. A z tą membraną to nie jest teraz bardziej modowy szał dla wygody? Czy rzeczywiście odkryli na nowo amerykę, i niedługo nawet w japonki ją zapakują? :p
Osobiście nie lubię zbytnio dbać o buty (tzn jak zafajdam w błocie, to w końcu syf sam odpadnie) i bardziej zależałoby mi żeby były ultra niezjebliwe. Np takie tech8 przez 7 lat ciorania wyglądały miło dla oka i nie skapciały. Tyle, że to byty crossowe, strasznie toporne kalosze. Czy z takimi nowoczesnymi cudami nie trzeba się obchodzić jak z dzieckiem?
madafakinges
28.01.2016, 10:28
Prawdziwa membrana Gore Tex to mistrzostwo świata, używałem butów z innymi membranami różnica jest duża.
Mam teraz komplet kurtka+spodnie alpinestarsa jakiś wysoki model, były wersje z gore sporo droższe i tańsze z membraną DRYSTAR taki gore od alpiny, ale moim zdaniem rożnica jest taka, jak między skórą a ekoskórą....
B8uty z gore dłużej schną...Jak wlejesz wodę do nich na wyjeździe to przez tydzień masz mokre nogi....
Do offa zdecy7dowanie bym polecał jakies plastiki , z których wyciąga sie but wewnętrzny. Ten schnie błyskawicznie przy ognisku.
Co do Gore to wody nie wpuści ale wilgoci ze środka nie wypuści. Efekt jest taki że nogi będą wilgotne od potu. Można się ratować cud skarpetą i tyle. Ponadto pełna zgoda z @Puszkiem. Jak mi zamokły to 4 dni schły a i tak nie wyschły do końca. Membrana mikroporowa PTFE Gore to przeżytek. Utrzymują się na powierzchni dzięki gigantycznej, rozpędzonej machinie marketingowej ale są lepsze membrany. Ludzie tylko jak słyszą Gore to ciągną za marką, która niekoniecznie spina się z jakością. Choć sam mam buty z Gore to w temacie kurtek outdoorowych więcej Gore nie kupię bo są już dużo lepsze rozwiązania w tych samych lub mniejszych pieniądzach. I nie chodzi o zapewnienie wodochronności bo nie to jest problemem ale paroprzepuszczalności, która w Gore moim zdaniem nie istnieje.
consigliero
28.01.2016, 11:45
Gore to gore, ale niestety działa nie do końca świata. Przeważnie taka membrana , zwłaszcza w butach kończy swój żywot po 2, 3 latach intensywnego użytkowania. W 2014 w alpach w tych butach zrobiłem większość przełęczy w intensywnym deszczu , dopiero ucieczka w rejon Triestu , pozwoliła zobaczyć słońce . Buty w tych warunkach zaczęły brać wodę , czego wcześniej nie robiły pomimo użytkowania czasami w równie niekorzystnych warunkach. Nie miałem nigdy problemów z poceniem nogi , ale warunkiem było używanie odpowiedniej skarpety , która odprowadza wilgoć . Używam i nadal i pewnie jeszcze , jak Bóg pozwoli , to kilka kilometrów w nich zrobię ,wiedząc jednak że w ciągłym deszczu będę miał mokro w butach. Dla swojej wygody wożę w kufrach grzałki do butów co daje mi możliwość wysuszenia ich , jak tylko mam dostęp do gniazdka.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160128/908b3470f5f307239a83fe381740b507.jpg
Macając Sidiki adwenczery i czekając w międzyczasie na oględziny tych Pharao, wpadłem na ciekawszą i tańszą alternatywę butów do ciorania, takich w formie "trepów" - Thor Blitz ATV- podoba mi się podeszwa, nie jest płaska rodem jak z MX.
ok/600 to całkiem dobra cena. Panowie, warto brać taką opcję po uwagę?
Panowie jest pytanie, a mianowicie jak wypada rozmiarówka w Sidi Adventure? Czy kupiliście buty w rozmiarze butów ''cywilnych''? Muszę kupić bez mierzenia i nie bardzo mam czas i ochotę na zabawę w odsyłanie i wymianę.
Pytanie nr.2 :) Ma ktoś namiary na dobrą promocję tych trzewików?
Pozdro
Nie kupywuj tych trzewików, mogą być gówniane ...
Nie kupywuj tych trzewików, mogą być gówniane ...
Których? Thor Blitz, czy Sidi Adventure?
Panowie jest pytanie, a mianowicie jak wypada rozmiarówka w Sidi Adventure? Czy kupywaliście buty w rozmiarze butów ''cywilnych''? Muszę kupić bez mierzenia i nie bardzo mam czas i ochotę na zabawę w odsyłanie i wymianę.
Pytanie nr.2 :) Ma ktoś namiary na dobrą promocję tych trzewików?
Pozdro
Ad 1. Ten sam numer u mnie wypadł. Mierzyłem.
Ad 2. http://sputnik-team.pl/
U mnie adv to samo co cywilne a crossfire nr wyzej
Których? Thor Blitz, czy Sidi Adventure?
Ech, nie wyłapaliście żarciku w postaci gry słownej
Teraz tak :)
Odnośnie Sidi adv. mierząc rozmiar z "cywilnych" miałem "dobrze dopasowane", kupiłem numer większe.
Oj tam, oj tam, czepiasz się :p
Borewicz
10.03.2016, 14:20
Ja mam ten sam nr co cywilne, ale but jest wąski, jeśli masz szerokiego ciapa bądź wysokie podbicie bierz nr większy.
motormaniak
10.03.2016, 14:53
Chłop daje poważne tematy a ty masz tu polew ... :D
Wątek o butach, więc pozwolę sobie dodać info, gdyż sam szukam i póki co nie znalazłem... Natomiast natknąłem się na coś takiego:
Sidi Crossfire: http://www.rapid-motocykle.pl/?id_str=79&kat=11&numer=220 Uprzedzam, ze nie mają pełnej rozmiarówki we wszystkich kolorach... Ja szukałem 44 i nie ma... Nie dopytałem co jest, ale jak ktoś szuka to może zadzwonić i dopytać...
Są jeszcze ostatnie Sidi Agueda w rozmiarze 47: http://www.rapid-motocykle.pl/?id_str=79&kat=11&numer=222
Panowie ostatnio wpadłem na trop butów SIDI DISCOVERY RAIN. Na zagranicznych forach mają dobre opinie, ale u nas są jakoś mało popularne. Jeździł ktoś w tym? Warto to kupić?
Też się nad nimi zastanawiałem... Tylko cena podobna do Sidi Adventure... Choć rozmiary od 47 w gore da się za 6,5 stówy wyrwać...
Gaerne G-Adventure Aquatech zna ktoś te buty i może coś o nich napisać?
Dawaj jeszcze, znajdz kilka watkow z butami i walnij ogloszenie.... Zanim cie admin wywali...
Wkleiłem temat tam, gdzie są zainteresowani butami - nie sądziłem, że to coś złego. Jeśli tak, to sorki.
Niewłaściwe jest to, że spamujesz bez słoneczka.
Miras Sc
24.04.2016, 23:14
Krótko mówiąc, opłać składkę i możesz bez łamania regulaminu (który zaakceptowaleś) wrzucać ogłoszenia, oczywiście - we własciwym dziale.
Fajne buty turystyczne te SIDI. Rozmiarowka standardowa, czy zaniżona?
Spoko. Muszę w takim razie poczytać dokładniej o tych składkach. Usunąłem powielone posty.Rozmiarówka raczej nie jest zaniżona. Ja normalnie noszę 43 i tu czuć, że to jest rozmiar większe.
spider2you
10.05.2016, 19:58
Zna ktoś te buciki?
Dainese Visoke.
http://www.sklep.wawrosz.com/images/zdjecia_towary/DAINESE/Buty/watermark/cpx_a240f157b4f073c10aeb12ffd5dced0d.jpg
irekafrica
11.05.2016, 22:39
Długo myślałem nad butami tego typu-nie cross skorupa itd.Udało mi się przymierzyć w jednym sklepie Formy,Adrenaliny adv i Gaerne G-adventure.Nie myślę w nich chodzić w wodzie czy stać jak to na testach.W przedziale do 900zł wybrałem Gaerne-nowe dokładnie wykonane,b.wygodne w chodzeniu,schody,zmiana biegów,nie skrzypią.Nie myślę ich żałować w błotach glinach,kamieniach-tam gdzie-enduro:D
spider2you
11.05.2016, 23:25
Znalazłem te buty Gearne za 600 zł w wersji Aquatech czy jakoś tak, są też w wersji Gore za 850 zł. Są na mojej liście.
Zastanawiam się jak ochrona kostek, jest tam jakieś wzmocnienie?
Zapewne wodoodporności nie sprawdzałeś, ale może ktoś używał tych laczków i coś podrzuci.
arturo189
12.11.2016, 11:57
Witam,
może ktoś coś powiedzieć o butach Sidi Agueda ?
I jak jest z rozmiarówką Sidi? ponieważ ja w normalnych butach mam 46 a Aguedy mam do kupienia 47 (zakup internetowy)
Z góry dzięki za pomoc
Sidi 45 to 45 nic w dół nic w górę wkładka to 29,4
masz tutaj stan idealny i okazja. Wrzucę to wszystko na forum dopiero jak mi zaświeci słoneczko. Do tego masa innych gratów
http://allegro.pl/buty-sidi-i6601096203.html
Szukam opinii o Gaerne SG 11 i ich zaletach i wadach na tle Sidi Crossfire bo mam dylemat które brać?
Piotr_As
08.02.2017, 21:22
Podpowie ktoś gdzie w dobrej cenie kupić Sidi Adventure? A może ktoś z Was handluje butami? Potrzeba trzech (nowych) par w różnych rozmiarach.
Pozdro
PiotrAs
No to jestem z zamówieniem na czwartą. Może zbiorówkę?
Piotr_As
09.02.2017, 09:37
Może być i zbiorówka.
Tylko kto to ogarnie? (mówię o sprzedawcy)
Pozdro
PiotrAs
Prince, Ty chyba crosfajerów szukałeś?
Ups. Dzięki Mhv- późno było jak czytałem ;). Masz rację krosfrajerów szukam
Ja kupowałem crosfajery przez karol1989, wyszła fajna cena, faktura itd.
Tu masz w dobrej cenie: http://www.e-riders.pl/pl/akcesoriamotocyklowe/buty-sidi-adventure-2-gore-tex,15768.html
Ewentualnie: http://allegro.pl/buty-sidi-adventure-gore-rozm-43-super-cena-i6712132861.html
Taniej ciężko będzie znaleźć...
:Thumbs_Up:
Staniały nieco bo chyba nowy model wszedł albo wejdzie na rynek niedługo.
Kupowałem na początku zeszłego sezonu... Jeśli dobrze pamiętam, to wszędzie kosztowały w granicach 1350-1500PLN, a w sklepie Sputnik-Team 1200 albo 1250 (dokładnie nie pamiętam)... Zatem aż tak bardzo nie staniały (o ile w ogóle)...
Sputnik-Team jeszcze istnieje? Bo strona http://sputnik-team.pl/ nie robi od prawie roku.
Od razu potwierdzam. Kontakt i cena u karol1989 jest super.
zaczekaj
09.02.2017, 18:02
Z kontaktu z Karolem1989 nie jestem zadowolona. Dwa razy się dobijałam w sprawie kupna butów i odpowiedzi nie dostałam. Kupiłam gdzie indziej.
wytapatalkowano
Jakby co to ja piąty do zbiorówki za dobrą kasę.
Sputnik-Team jeszcze istnieje? Bo strona http://sputnik-team.pl/ nie robi od prawie roku.
Za to allegro robi, ale coś słabo z asortymentem - podałem linka kilka postów wcześniej...
Piotr_As
13.02.2017, 08:19
Jak ktoś jeszcze chętny to się wpisywać. Będę negocjował cenę.
1. PiotrAs - 5 par
2. Rojek - 1 para
3. ....................
Jak na razie najniższa cena, którą udało się wynegocjować to 1130 zł z przesyłką. Do końca tygodnia zbieram zamówienia wraz z rozmiarówką.
Pozdro
PiotrAs
Panowie jak w tych butach jest z rozmiarówką - standard, zaniżona, zawyżona i szerokością buta/stopy?
Piotr_As
14.02.2017, 21:44
Panowie jak w tych butach jest z rozmiarówką - standard, zaniżona, zawyżona i szerokością buta/stopy?
Informacja od dystrybutora :
Przybliżone długości wkładek.
42 – 27,3
43 – 28
44 – 28,6
45 – 29,3
46 – 30
47 – 30,6
jak jest w rzeczywistości niech wypowiedzą się użytkownicy. Osobiście mam włoskie Garne i mam o numer większe niż cywilne.
Pozdro
PiotrAs
u mnie crossfire'y rozmiar większy niż normalnie
Mam adventure, większe o rozmiar od normalnych.
U mnie Crossfire 2 rozmiary większe od normalnych.
zaczekaj
15.02.2017, 00:00
Noszę 40.5, Crossfire 41 i jest git
wytapatalkowano
Informacja od dystrybutora :
Przybliżone długości wkładek.
42 – 27,3
43 – 28
44 – 28,6
45 – 29,3
46 – 30
47 – 30,6
jak jest w rzeczywistości niech wypowiedzą się użytkownicy. Osobiście mam włoskie Garne i mam o numer większe niż cywilne.
Cywilne buty noszę w rozmiarach 42 - 43 w zależności od producenta... Ważna dla mnie jest długośc wewnętrzna buta... Gdy wynosi 275mm to buty będą ok... Czyli według Sidi 42 będa mnie uwierać, a 43 będą nieco za luźne... Tymczasem 44 są w sam raz i właśnie takie użytkuję (Sidi Adventure)... ;)
Mam dokładnie tak samo przy Crossfajerach.
kuba1981
15.02.2017, 12:44
Mam sidi ADV i Crossfiajery ,normalnie nosze 46,5 , w Sidi to aż 48 ,wiec prawie dwa rozmiary więcej.
tabela wkładek zgadza sie ja potrzebuję 31 cm wkładkę ,by miec luz na grube skarpety .Wiec 48 bedzie 31cm.
alpinestars tech 7 miałem 46, crossfire 2 mam 47
Piotr_As
15.02.2017, 13:20
W poniedziałek (20.02.2017r) składam zamówienie więc kto jeszcze chętny to pisać do mnie na priv-a.
Dla jasności piszę o SIDI ADVENTURE 2, model 2017.
@Rojek jak jesteś zdecydowany to podaj proszę jaki rozmiar Ci zamówić.
Sprzedawca zadeklarował się wysłać buty bezpośrednio na poszczególne adresy za cenę łącznie 1130 zł. (myślę, że taniej się nie da kupić)
Pozdro
PiotrAs
Boski-Kolasek
18.02.2017, 01:22
Alpinestars tech 6, ktoś coś wie? Opłaca się to kupić?
Piotr_As
18.02.2017, 07:28
Dla wszystkich chcących kupić Crossfire 3. Dzisiaj dostałem odpowiedź w sprawie ceny. Cytuję :
"1620,00 zł jeśli byłyby to grupowe zakupy – czyli w połączeniu z modelem adventure na przykład. Crossfire 3 to model srs – proszę o tym pamiętać (czyli but troszkę bardzie na super moto)"
więc jak ktoś na nie reflektuje to zgłaszać di mnie na PRIV bo w poniedziałek puszczam zamówienie.
Pozdro
PiotrAs
Jak myślicie czy będzie można wymienić jeśli rozmiar nie będzie trafiony? Kurcze waham się bo chciałem kupić crossfire ale ta cena...
Piotr_As
18.02.2017, 20:24
Będzie można, na własny koszt.
Pozdro
PiotrAs
@Piotr As - poszło na priv!
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Piotr_As
19.02.2017, 14:58
Reasumując zamówienie na SIDI ADV2 (ksywa - rozmiar)
1. khargh - 43
2. Rojek - 48
3. ARG - 39
4. Macao - ?
5. PiotrAs - 48
Proszę popatrzcie jeszcze czy wszystko ok i jutro składam zamówienie.
@ARG, @Macao, @jakubu85- nie dostałem potwierdzenia.
Jeżeli ktoś jeszcze chętny to się dopisać i adres do mnie na priv.
Jak ktoś chce crossfire2 po 1300zł to pisać do mnie - podam kontakt.
Pozdro
PiotrAs
Cena na Crossfire'y bardzo dobra.
dopisuję się
1. khargh - 43
2. Rojek - 48
3. ARG - 39
4. Macao - 46
5. PiotrAs - 48
Ja też😀
1. khargh - 43
2. Rojek - 48
3. ARG - 39
4. Macao - 46
5. PiotrAs - 48
6. Piono - 45
Piotr_As
20.02.2017, 08:20
@piono poszedł priv.
Piotr_As
20.02.2017, 11:20
UWAGA dla wszystkich którzy zamówili SIDI ADV2
Buty zamówione i ustaliłem, że każdy zapłaci przy odbiorze. Cena NIE ulega zmianie. Może być? Najprawdopodobniej w tym tygodniu kurier DHL zapuka do Waszych drzwi.
Pozdro
PiotrAs
Dla mnie ok.
Dzięki Piotr!
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Boski-Kolasek
20.02.2017, 14:09
sie spoznilem..
Piotr_As
20.02.2017, 15:44
sie spoznilem..
Jak jesteś zdecydowany to mogę spróbować domówić. Rozmiar, adres i nr telefonu do mnie na PRIV poproszę.
Pozdro
PiotrAs
Piotr_As
21.02.2017, 09:53
Akcję "zamówienie SIDI ADV2" uważam za zakończoną.
Buty do końca tygodnia będą u Was.
Pozdro
PiotrAs
Edit:
Dzisiaj (22.02) nadeszła wiadomość:
"Jutro ruszają prawie wszystkie przesyłki. Dojechała nam tylko jedna para rozmiaru 48 więc Pan Wojciech będzie musiał czekać 3 dni dłużej, aż nam doślą pominiętą w zamówieniu parę."
Także @Rojek musisz troszkę jeszcze poczekać.
barthelemi1
23.02.2017, 16:51
a ja byłem w gorącej wodzie kąpany, sidi kupilem za 1200 :P
Piotr_AS - dzięki, udało się dopisać do listy i dzisiaj już doszły. Są super.
Piotr_AS - doszły w piątek (akurat w imieniny), wszystko OK
jeszcze raz dzięki :D
But in but czyli Touratech destino adv: https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170226/9cd3a4efaac9b4f5b9fbdc70a9409c4c.jpg
MOndo_Cane
27.02.2017, 18:23
Amerykanie mają mieszane opinie w temacie butów Touratech Destino http://www.brake-magazine.com/newsworthy-touratech-destino-adventure-boot/
Ze swojej strony zastanawiam się o ile ma sens argument o suchej stopie w suchym miękkim trzewiku zapiętym w nasiąkniętą mokrą skórę buta zewnętrznego.
Bo podoba mi się wizja łażenia w tych wewnętrznych trzewikach, nawet uzbrojonych w jakieś sandały z Decathlonu a zostawianie przy motocyklu przypiętych 'skorup' zewnętrznych.
Szkoda, że nie mają zawiasu...
Praktycy stosujący buty ze skarpetą mogliby rzucić nieco światła w temacie :)
radiolog
27.02.2017, 19:30
Skóra sama wyschnie szybciej, niz z wklejoną membraną.
Poza tym nie musze brać extra pary butów
Mnie sie podobają i je mam
Buty doszły. Pierwsze wrażenie rozczarowuje. ADV 2 praktycznie nie da się spiąć (mowa o tej części z rzepem) w przypadku założenia ochraniacz. W poprzednia wersja w "łydce" ma większy zakres regulacji. Druga kwestia cześć buta która w ADV 1 była wykonana ze "skóry" teraz jest wykonana z jakiegoś materiału co średnio wróży jeśli chodzi trwałość. Podsumowując, jeśli będzie możliwość zwrotu to przypuszczam ze odeślę i poszukam ADV 1. A jeśli nie to mam nauczkę :/.
Piotr_As
27.02.2017, 20:01
No cóż ja tego nie produkuje. Miałem nadzieję, że każdy wiedział co zamawia. Jak Ci nie pasują odsyłaj nie będzie problemu bo to zakup na odległość.
Pozdro
PiotrAs
Moje uwagi oczywiście w żadnym stopniu nie dotyczą zorganizowania akcji czy Twojej osoby. Tu wszystko było jak Bóg przykazał :). Przyznam, ze zakup był trochę w ciemno bo mam zarówno ADV 1 (używane od 3 lat) jak i Crossfire 2. I co gorsza z obu jestem mega zadowolony. Nie przyszło mi do głowy, że w nowym modelu SIDI pożałuje 2 cm materiału, zwłaszcza że np. rozmiar jest ok.
Wiem, że po fakcie, ale chyba trochę dałeś ciała nie macając nawet w sklepie przed zakupem. Raczej gorsze nie powinny być od starych.
Trochę tak. Założyłem, że będzie to lepsza wersja tego co już mam :). A tu trochę lipa. Motocykli też już nie robią takich jak kiedyś, może powinienem wyciągnąć z tego jakąś naukę :Sarcastic:
To wychodzi na to że adv1 lepsze. Ktoś jeszcze tak uważa? Własnie stoję przez zakupem. Adv1 widziałem, macałem, but jak but chyba fajny.
Piotr_As
01.03.2017, 11:25
Adv2 mają większą “głębokość brodzenia”. Podobno w ADV1 kołnierz ochronny zakończony jest w połowie ochraniacza piszczelowego więc woda szybciej może wlać się do środka. Poza tym jak to zawsze bywa w nowym modelu inne materiały itp. Na oko wiele zmian nie dokonano.
Pozdro
PiotrAs
Dzięki za podzielenie się wrażeniami:)
Waśnie tak mi się wydawało, że wielkich różnic nie ma.
ADV 2 chyba faktycznie mają nieco większą głębokość brodzenia ale to imo nie jest jakiś wielki atut. 2-3 cm w praktyce wielkiej różnicy nie robią a sama membrana po jakimś czasie się podda. Natomiast gdy woda dostanie się już do środka to butki z membraną potrafią schnąć dłuuugo ;).
Piotr_As
03.03.2017, 12:53
ADV 2 chyba faktycznie mają nieco większą głębokość brodzenia ale to imo nie jest jakiś wielki atut. 2-3 cm w praktyce wielkiej różnicy nie robią a sama membrana po jakimś czasie się podda. Natomiast gdy woda dostanie się już do środka to butki z membraną potrafią schnąć dłuuugo ;).
A wtedy pomaga tylko "membrana woreteks-śmieteks" :D
Pozdro
PiotrAs
Sidi canyon -ktoś może używa.?Przymierzałem i wydają się bardzo uniwersalne.
Sidi adwenture jak dla mnie za sztywne.Jazda głównie asfalt .
Africa Tigg
07.03.2017, 10:39
...albo może buty Sidi Armada?
Ktoś, coś może powiedzieć o nich?
radiolog
06.06.2017, 21:31
Dzisiaj pierwszy raz przejechałem sie tymi Touratecha, calkiem fajne, leżą dobrze, zakładanie szybkie, chodzić sie da, jedynie trzeba od nowa uczyć sie zmieniać biegi i hamować nożnym, bo mają masywne przody i trzeba nogę wyginać żeby zapiąć wyższy bieg, ale to kwestia paru km i sie idzie przyzwyczaić. Jest w nich trochę chłodniej niż w butach całych wyszytych membraną
Ja tam podniosłem sobie wajchę z biegów, żeby nie musieć wyginać nogi :)
Inne buty i motocykl, chodzi mi o to wyginanie :)
radiolog
06.06.2017, 21:54
Ale wtedy redukcja gorsza
Potestuj u siebie, ja większy problem miałem wcześniej z wbijaniem "wyżej", niż później z redukowaniem.
radiolog
08.06.2017, 14:18
Po 2 dniach noga się dostosowała, trzeba jeździc z czubkiem sjierowanym w dół i nie ma problemu z wyczuciem dzwigni przy zmianie. Inna sprawa,ze w tych butach jest chłodniej i wygodniej niż w Toucanach, nawet przy chodzeniu, no może z wyjątkiem schodów
lukasz_vip
24.02.2018, 12:07
Słyszał ktoś coś o butach FALCO MIXTO?
Szukam jakiś butów bardziej ADVENTURE tak, żeby chodzić po mieście się też dało.
Wcześniej miałem AXO Boxer i Alpinestars Tech3 SM ale nie będę się raczej ponownie pchał w obuwie bardziej OFF.
Do wydania jakieś 500zł.
Na oku mam jeszcze Alpinestars Durban.
Bardziej celuję w markową używkę niż w nowe badziewie.
Najlepsze byłyby SIDI Adventure lub Alpinestars Toucan ale to nie ten przedział cenowy.
podpowiem ,że fajne sa Sidi Discovery, kupiłem niedawno od forumowego kolegi troszkę bardziej wyglądaja na offowe ale mam też sidi crossfire i pomimo,ze posiadają zawias to chodzić w tym hmmm .. nie za bardzo ,a jak przymierzyłem Discovery to byłem mile zaskoczony ,kosztują też jednak troszkę, trzeba zatem szukać używek
irekafrica
24.02.2018, 19:25
Zerknij jeszcze na Gaerne Adventure około 600zł nowe.Trzy klamry,bardzo wygodne,naprawdę komfort w gorące lato,szyte w Italy.Nie oszczędzam ich w wodzie i błocie.Jedyny minus to mocno zcięty czubek buta-mogłem wziąść rozmiar więkrzy a jeszcze bdb podeszwa.Polecam jako uniwersalne w tej cenie.
bukowski
05.03.2018, 10:58
Sidi Adventure 2 jednak odpuszczam. Jakość wykonania na oko spadła.
Patrzę na forma adventure, obejrzałem trochę filmików, mówią, że ta ich membrana daje radę.
Zastanawia mnie jednak, czy nie warto wejść w wesję krótką (https://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/10207048/Products/Forma-Adventure-Low-Boots/SubProducts/Forma-Adventure-Low-Boots-0001) a do wścieklaka kupić sobie sztywne. Pamiętam, że wysokie sidi trochę się gryzły ze spodniami rukki, które mam, dwie klamry to nie trzy a z innej strony, to nie pamiętam, żeby ten potężny ochraniacz piszczeli u góry kiedykolwiek był w akcji wykorzystany.
co szanowni sądzą?
bukowski
06.03.2018, 12:41
No to sobie sam odpowiem, bo po pomacaniu forma adventure przestałem mieć wątpliwości. Gruba, prawdziwa (olejowana) skóra, gładki but, komplet ochraniaczy.
Wziąłem jednak krótkie Wykonanie wygląda bardzo solidnie, są lekkie, wkładanie bardzo szybkie, wygodne. Podeszwa bardziej miękka niż w nowych sidi adv.
Dobrze pasują do spodni rukki z nogawką C1 - idealnie do buta wchodzi wewnętrzna nogawka goretexowa, a ochraniacz kolanowy spodni kończy się równo z butem - w sidi adventure była tam niepotrzebna kolizja.
W środku bardzo wygodnie. Bardzo dobrze wydane 739 zł :)
https://s18.postimg.org/pooaxu0i1/DSC_0004.jpg
https://s18.postimg.org/k0i06yjax/DSC_0003.jpg
https://s18.postimg.org/m52d815i1/DSC_0007.jpg
radiolog
06.03.2018, 12:46
O mam te same dainese co Ty, na miasto będą idealne
bukowski
06.03.2018, 13:12
O mam te same dainese co Ty, na miasto będą idealne
fakt, robią za zwykłe trampki a jednak na kostce coś tam jest.
przemakają w 10 minut :)
blacha_świecie
04.04.2018, 21:36
Potrzebuję waszej pomocy. Mam problem z butami crossowymi. Mam dość grube łydki i po założeniu ochraniaczy kolanowych nie mogę dopiąć butów. Sprawdzałem już kilka modeli i wszystkie były za wąskie. Bez nakolanników buty dopinam, z nakolannikami już nie.
Czy wiecie które buty motocrossowe są szersze u góry niż większość butów?
zaczekaj
04.04.2018, 21:54
Sidi Crossfire można regulować w łydce, próbowałeś?
motormaniak
04.04.2018, 22:16
Alpinestary są dość szerokie, przynajmniej modele 3 i 8 bo te testowałem
blacha_świecie
04.04.2018, 22:22
Alpinestary są dość szerokie, przynajmniej modele 3 i 8 bo te testowałem
Tych butów nie próbowałem, dzięki za podpowiedzi.
Fox comp 5 kiedyś przymierzałem i dość szerokie w łydce były.
inspiracja w temacie obuwia adventure:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2069110260003612&id=1612585968989379
Pawel_z_Jasla
24.06.2018, 15:31
Sneer poproszę o opinie dot. Forma ADV Low !! Masz już chwilkę te laczki a moje Axo po dzisiejszym powrocie z Bałkanów nadają się tylko na śmietnik więc szukam alternatywy - muszą być low bo łydeczki mam jak baletnica z Teatru Balszoj i nawet szerokie gumofilce nie wchodzą. Napisz coś co już się o nich organoleptycznie dowiedziałeś - będę zobowiązany:bow:
bukowski
24.06.2018, 16:00
Sneer poproszę o opinie dot. Forma ADV Low !! Masz już chwilkę te laczki a moje Axo po dzisiejszym powrocie z Bałkanów nadają się tylko na śmietnik więc szukam alternatywy - muszą być low bo łydeczki mam jak baletnica z Teatru Balszoj i nawet szerokie gumofilce nie wchodzą. Napisz coś co już się o nich organoleptycznie dowiedziałeś - będę zobowiązany:bow:Bez uwag. Jechałem w 30 stopniach i luz, rzekę przeżyły bez przecieków, dość wygodne i sprawiaja wrażenie pancernych i dobrze zrobionych, skóra jest gruba i dobrze zaimpregnowana. Zdarlem 2 pary sidi adv i byłem zadowolony, ale gdybym miał dziś wybierać znowu, wybrałbym formy. Tym bardziej że są istotnie tansze.
Sent from my G8441 using Tapatalk
Po przeczytaniu wątku i zasięgnięciu innych opinii (nie patrząc na cenę) można wywnioskować, że w teren najlepsze są Sidi Adventure 2 lub Alpinestars Tech 10.
Czy mam rację?
krzysiek_m
28.08.2018, 09:33
Nie wiem czy są najlepsze w teren, ale na pewno porównujesz buty turystyczne (czy adventure) do mx. Odopowiednikiem Sidi Adventure w Alpinestars będzie Toucan.
Pawel_z_Jasla
28.08.2018, 21:11
Tak dla potomnych ... Forma ADV dla mnie BOMBA - mega wygodne i jak na razie solidne buty. Wersja Low dla tęgołydkich idealna - mam właśnie takie i jestem bardzo zadowolony - taki kompromis pomiędzy nibyenduro a turystykiem. Dzięki Sneer za opinie, które przekonały do zakupu !! Jedyna "wada" wymagająca przyzwyczajenia to grubsza podeszwa i "wysoki"przód buta gdzie trzeba przyzwyczaić się do innej zmiany biegów albo przestawić dźwignię - polecam te ciżemki do turystycznej a nawet codziennej jazdy !! Ja odkupiłem nietrafiony prezent za 400 zł. więc jestem jeszcze bardziej zadowolony. UWAGA - w/g mnie trzeba mierzyć w nr wyżej niż codzienne trzewiki, numeracja nieco zaniżona.
Są fajne, ale mają minus - w deszczu łykają wodę. Nauczyłem się tym nie przejmować, bo folia do owijania plus ruskie grzałki suszące pomagają, a trzewiki są faktycznie bardzo wygodne i do jazdy i do łażenia.
czy ktos ma lub moze sie wypowiedziec o butach Forma TX terrain?? poszukuje czegos do ciorania w krzakach,poligonie itp. na codzien uzytkuje Sidi ADV2 i troche szkoda mi ich tak katowac ;) ktos cos???
bukowski
11.09.2018, 14:52
Są fajne, ale mają minus - w deszczu łykają wodę.
ale którędy ciągną? Skóra przemaka?
zaczekaj
11.09.2018, 20:04
czy ktos ma lub moze sie wypowiedziec o butach Forma TX terrain?? poszukuje czegos do ciorania w krzakach,poligonie itp. na codzien uzytkuje Sidi ADV2 i troche szkoda mi ich tak katowac ;) ktos cos???
Robią się mokre na widok pierwszej kropli deszczu. Miałam, nie polecam. Kupiłam crossfire i jest super :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Crossfire za to puszczają wodę elegancko.Że tak powiem z klasą.
zaczekaj
11.09.2018, 21:37
No to jak widać but butowi nierówny. Moje puszczają tylko od góry jak się naleje. Mam model crossfire 1.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180911/58bec533002e454536040cf7e8c617b8.jpg
Marcinnn6
11.09.2018, 21:37
znaczy że co, ciekną? mam crossfire 2 i po rzece można w nich chodzić. cos tam delikatnie się zrobi wilgotno ale raczej trzymają. A w deszczu to raczej nie widzę opcji żeby puściły. Chyba że się od góry wleje
Wleje się a w rzece to tylko do wysokości kołnierza dają radę. Nie jest to moja opinia wyłącznie ale inni mogą to potwierdzić. Ja mam Crossfire 2 i wodę wpuszczają od nowości. Korbol nie wiem jaki ma model ale nogi mokre. Jurek wystartował w nowiutkich wyjętych z pudła i po dniu w deszczu w środku mokre. Sidi Crossfire puszczają wodę i tyle. Zreszta nie ma opcji aby było inaczej bo nie maja membrany a 300 km w deszczu wciśnie wodę we wszystko. Do wysokości kołnierza jest ok potem je zalewa.
Marcinnn6
11.09.2018, 21:59
no tak, ale przecież kołnierz masz grubo ponad kostką. Jak mam je przykryte spodniami turystycznymi to 200km w deszczu nie zrobiło na nich wrażenia. Może jak spodnie są wpuszczone w buty to wtedy tak, ale turystycznych spodni to praktycznie się nie da wcisnąć (tzn. da się ale jest niewygodnie) no a spodnie takie enduro, cross no to wtedy but odsłonięty i wtedy mniej odporny na deszcz. Ale w takim zestawieniu to latam tylko wkoło komina , ew. jak mam ciuchy na przebranie dodatkowe.
zaczekaj
11.09.2018, 22:00
Jechałam w deszczu 300 km i nie puściły :) Sama byłam w szoku, ze stopy suche.
Nie będę was przekonywał ale moje zdanie na ten temat jest inne. Portki na to kondon na buty (Michał), portki z membrana na buty (Jurek). 8 godzin w deszczu i na postoju wodę chłopaki z butów wylewały.
Potwierdzam. Mam Crossfire 3. Wyjęte z pudełka od razu puszczały wodę, ale tak śmiesznie, że prawy szczelny, a lewy nie puszcza.
Widocznie wszystko zależy jak się trafi. W specyfikacji nie ma, że są szczelne, więc jak ktoś masz szczęście to trafi na szczelne, a inny, ten mniej szczęśliwy trafi na cieknące.
krzysiek_m
12.09.2018, 09:32
A są w ogóle twarde buty z membraną? Ani SIDI ani Alpinestars ani TCX nic takiego nie ma. ADV owszem - ale plastikowe nie.
Są Gaerne All Terrain Gore ale to nie są typowe buty cross.
krzysiek_m
12.09.2018, 11:49
Gaerne All Terrain Gore to chyba ten sam segment co Sidi Aventure i Toucan.
Czy według praktyków tego typu buty to jednak za słaba ochrona na wyprawy na ciężkich dualach i lepsze bardziej crosowe typu Crossfire?
Czy według praktyków tego typu buty to jednak za słaba ochrona na wyprawy na ciężkich dualach i lepsze bardziej crosowe typu Crossfire?
Co przez to rozumiesz?
Na wyprawy, takie powiedzmy ponad 3 tys km buty typu adventure powinny się lepiej sprawdzić. Na wyprawie więcej czasu spędzasz w butach. Tu wygoda jest najważniejsza.
Buty typowo crossowe zapewniają najwyższy stopień ochrony, ale czy na wyprawie go potrzebujesz? Skaczesz po kilkanaście metrów z każdej hopki? Wchodzisz ciasno w bandy?
Podsumowując: na wyprawy biorę Sidi Adventure. Na weekendowe i popołudniowe przejażdżki Sidi Crossfire.
krzysiek_m
12.09.2018, 13:35
O takie odpowiedzi mi chodzi...
Ciekaw jestem czy ktoś na wyjazdy "powyżej 3kkm" jeździ w butach crosowych.
Jeździ. My teraz robiliśmy taki trip i tylko ja byłem w SIDI Adv. Chłopaki w crossowych. Wszystko git tylko 8 dni w deszczu i tylko ja o suchej stopie przeleciałem :D.
Oczywiście, że ludzie jeżdżą. Zakup butów to spory wydatek. Jak ktoś upala off'em każdy weekend i raz do roku jedzie na wyprawę to sensowniejsze będzie kupno butów crossowych.
A jak ktoś częściej jeździ w stylu ADV i podróżuje to warto postawić jednak na buty typu adventure.
Oczywiście są tacy, którzy mają dwie (albo więcej) par butów dostosowanych do każdej okazji. No ale kto biednemu zabroni bogato żyć?
zaczekaj
12.09.2018, 14:43
O takie odpowiedzi mi chodzi...
Tak. Teraz prawie 14000 i miałam buty crossowe. Sidi crossfire. Ja te buty mega lubię i nie narzekałam na brak wygody.
Marcinnn6
12.09.2018, 20:11
do butów crossowych trzeba się przyzwyczaić, jak je pierwszy raz założyłem to nie potrafiłem za bardzo chodzić nie mówiąc o jeździe. Bo to przecież nic nie czuć. Nawet po pierwszych jazdach trochę żałowałem że nie kupiłem ADV tylko crosfajery. Ale po krótkim czasie, wyczułem temat i już tych paciaków turystycznych wogóle nie zakładam. I dłuższe jazdy też uskuteczniałem w tych butach i jest ok.
bender42
14.09.2018, 09:55
Jeździ. My teraz robiliśmy taki trip i tylko ja byłem w SIDI Adv. Chłopaki w crossowych. Wszystko git tylko 8 dni w deszczu i tylko ja o suchej stopie przeleciałem :D.
Pierdolisz :D fakt jednego dnia jechałem z mokrą stopą ale tylko jedną :D
Do butów bez membrany na wyprawy polecam https://dexshell.pl/produkt/trekking/
Wiadomo, że zwykła wełniana skarpeta lepsza ale tutaj o dziwo stopa sucha w komfort na 4+/6. Tylko raz puściła ale to chyba woda od góry się wcisnęła.
Nie pierdolisz tylko Ty miałeś skarpety z membraną w przeciwieństwie do chłopaków a mowa o butach a nie o foliach na stopy ;).
Zapomniałeś już jak wodę wylewali z Crossfire na przystanku przy autobanie? Tobie się ściągać nie chciało bo też miałbyś z nich co wylać :D.
Tak, że weź
https://i.ytimg.com/vi/KKvhtWgn-e8/maxresdefault.jpg
Natalia Cattiva
14.09.2018, 10:36
do butów crossowych trzeba się przyzwyczaić, jak je pierwszy raz założyłem to nie potrafiłem za bardzo chodzić nie mówiąc o jeździe. Bo to przecież nic nie czuć. Nawet po pierwszych jazdach trochę żałowałem że nie kupiłem ADV tylko crosfajery. Ale po krótkim czasie, wyczułem temat i już tych paciaków turystycznych wogóle nie zakładam. I dłuższe jazdy też uskuteczniałem w tych butach i jest ok.
Buty crossowe nie sa do chodzenia, wiec miales prawo czuc sie w nich zle :P
Najbardziej chwale Gaerne SG (mialam jeden z pierwszych modeli), fakt do lekkich nie nalezaly, ale buty nie do zdarcia, podeszwa, klamry, wszystko solidne, nie raz uratowaly mi noge, a i w Bieszczadach przydaly sie przypadkiem do wdrapania na gore - nie mialam nic innego.
Buty na prawde solidne, czego nie mozna powiedziec o nowych FOXach czy O'neal - nie wiem skad ta cena skoro jakosc pozostawia wiele do zyczenia, maja miejsca bardzo niebezpieczne dla stopy (miekkie jak kapcie) klamry tez sie sypia i nie wiem za co te pieniadze sobie krzycza.. Tym bardziej ze ciezko wyobrazic sobie te buty po 2 sezonach..
Ciekawe zdaja sie byc Gaerne all terrain, tylko raczej nie sa pod samo kolano (maja 3 zamiast 4 klamerek)
blacha_świecie
14.09.2018, 12:08
Dla przypomnienia, szukałem dla syna butów, które na wysokości łydki są dość obszerne. Koleżanka Zaczekaj zaproponowała buty Sidi Crossfire.
Chciałem napisać kilka słów o tych butach.
Zakupiliśmy buty Sidi Crossfire 2. Po pierwszym założeniu i jeździe na motocyklu, szok..... syn twierdził, że strasznie cisną i że są niewygodne. Z trudem dotrwał do końca treningu. Tak jak przypuszczałem, buty musiały się dopasować do stopy. Podczas drugiego treningu było już ok. W chwili obecnej syn przejechał w tych butach ok 40 mth. Nie mają lekko, są ostro traktowane. Jak na razie żadnych uszkodzeń, pęknięć itp. Są jedynie porysowane i mają wyraźne ślady od spodu od podnóżków. Buty są bardzo wygodne, łatwe w czyszczeniu i regulacja obwodu buta w łydce jest bardzo praktyczna. Poprzednie "tanie" buty po 40 mth jazdy nadawały się tylko na śmietnik.
Moim zdaniem, w tym przypadku cena jest adekwatna do jakości. Udało mi się wyrwać te buty za 1200 zł.
Marcinnn6
14.09.2018, 19:35
Buty crossowe nie sa do chodzenia, wiec miales prawo czuc sie w nich zle :P
eee tam, jak się do nich przyzwyczaiłem to myślę , że bym mógł w nich tańczyć - znaczy jakbym umiał :) Jestem z nich naprawdę zadowolony, i przy moim lamerskim używaniu mam nadzieję, że mi posłużą
Moje poprzednie Flexforce miałem 12 lat i dalej komuś służą tak że spokojnie.
Latam w sidi crossfire i Adv - zadowolony Tacie kupiłem też crossfire 3 i mówi że cisną go w kostki po dłuższym siedzeniu w nich. Testuje w domu :)
Jaką alternatywę do sidi crossfire 3 polecacie?
Crossfajery mnie też uwierają w kostki, tak od dołu. Kupiłem wysokie wkładki, jakieś sportowe z poduszką powietrzną i w ostatni weekend dwa dni w butach i zero problemów. Może tędy droga
Crossfire2
Crossfire2
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkInaczej zbudowane w środku?
Crossfajery mnie też uwierają w kostki, tak od dołu. Kupiłem wysokie wkładki, jakieś sportowe z poduszką powietrzną i w ostatni weekend dwa dni w butach i zero problemów. Może tędy droga Jest coś w tym, Tata mówi że jak podniesie piętę wyżej to ok.
Miałby ktoś Gaerne SG12 w rozmiarze 43, 44, 45 i mógłby zmierzyć długość wkładki.
Natalia Cattiva
11.08.2019, 22:14
Przepraszam, a co na deszcz i do chodzenia jednoczesnie i zeby kszatlem przypominalo obuwie, a nie kalosz a i komfort zarowno podczas jazdy jak i spaceru nie byl marny..?
Trampki z deichmana bo rozumiem, że kryterium ochrony czwartorzędne? :D
Natalia Cattiva
11.08.2019, 22:47
Zdaje sie to oczywista sprawa.., ale jak widze nie dla kazdego.
Natalia Cattiva
11.08.2019, 22:48
PS i nie pytalam o jednorazowe buty.
drugi sezon mam te buty: https://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/?channable=e85341.Mjk1MzM5Mzk1&ObjectPath=/Shops/10207048/Products/TCX-Drifter-Waterproof-Boots/SubProducts/TCX-Drifter-Waterproof-Boots-0011&Locale=pl_PL&gclid=EAIaIQobChMIo_K5xY_84wIVWpnVCh00lQd5EAQYAyAB EgKWs_D_BwE
i osobiście polecam, kilka razy paro godzinna jazda w srogim deszczu i sucho. Po rozchodzeniu się bardzo wygodne, jak stare dobre "pionierki" tyle że wysokie.
Natalia Cattiva
12.08.2019, 09:14
Fajne, ale takie juz mam.. Do spacerow i w gory sie nie nadaja :)
Jak stracisz klamre, masz problem, dlatego interesuja mnie sznurowadla :)
Wodoodporne do ok 5cm ponad kostke starczy, reszte zalatwia spodnie, a wiadomo ze jak wleze do wody po pas to mi sie gora wleje i tak wyjde z mokra d..
Panowie takie bardziej przyziemne.. Do jazdy i chodzenia w roznych warunkach, jest jakas alternatywa..?
Wojskowe z Gore. Dobrze trzymają nogę, często są na Wibramie (czasem nawet maja wzmocnione palce i piętę), Gore daje radę. Nowe można znaleźć za ok.200zł. Szukaj czegoś w stylu Kupczaków (niestety drogie i dostępne są głównie stare 'leżaki'), Lowa, Meindl, Jolly mają fajne buty robione dla wojsk z różnych stron świata... Brytyjska armia też miała fajne trzewiki. Niestety jest trochę loteria z rozmiarami i dostępnością
W swoich Demarach 928 łaziłem nie raz po Tatrach i było całkiem dobrze.
Przepraszam, a co na deszcz i do chodzenia jednoczesnie i zeby kszatlem przypominalo obuwie, a nie kalosz a i komfort zarowno podczas jazdy jak i spaceru nie byl marny..?
Polecam 2 pary. Do jazdy i chodzenia. Złotego środka nie znajdziesz. To co będzie wygodne do chodzenia i wodoodporne będzie oferować mizerną ochronę a to co cię ochroni należycie będzie do doopy do chodzenia chociaż w SIDI Adv robiłem trasy po kilka kilosów po górach i dało się z tym , że komfort średni. Lekkie kamasze do biegania po lesie w sakwę a na moto klasyczne obuwie na motocykl. Nie widzę tego inaczej.
Natalia Cattiva
12.08.2019, 10:22
No wiesz, ja tez wybralam sie kiedys w starych topornych Gaerne w gory, to o ile podeszlam prawie calosc o tyle schodzilam juz bez.. :)
Nie chce 2 par wozic :) wole ze soba zabierac inne rzeczy.
Tzn zeby bylo jasne ja takie buty juz sobie upolowalam, z polecenia osoby, ktora...przede wszystkim jezdzi i nie wybrzydza pogoda ani warunkami a i komfort i ochrone sobie ceni. Cos z polki o czym wspomnial wyzej kolega Majki, ale jak rowniez zauwazyl, jest to loteriada ze zdobyciem i rozmiarowka. Problem polega na tym ze mam 1 pare (slownie : dwie sztuki :) ), a boje sie, ze za 10 lat moga byc juz zajechane wiec szukam alternatywy, bo takich juz raczej nie znajde chyba, ze podrobki za 299pln ktore tez juz miala 'przyjemnosc' dotykac, bo na nogi nie mialam odwagi ani ochoty zakladac, (karton capil PRC juz przed otwarciem, a tuz po, bylo coraz gorzej, material, wykonanie, jakosc, dramat..)
Tak wiec mam platynowy srodek i na deszcz i na bloto, i wygodne i chronia noge, w upale noga sie nie poci, na prawde chapeau bas dla autora.. ALE pytam o wasze doswiadczenia, moze ktos cos fajnego podrzuci, bo to ze nie ma to juz slyszalam.. :)
Natalia Cattiva
12.08.2019, 10:23
Majki:
A jak ta skora sie ma na wysokosci kostki? ( pytam o Demar 928 )
To jak masz platynowy środek to się podziel. Może komuś się przyda.
Natalia Cattiva
12.08.2019, 10:36
BW 2000 kontrakt. Jakby ktos gdzies przypadkiem mial rozmiar 270 i 280 to ja jestem zainteresowana.
https://www.fc-moto.de/WebRoot/FCMotoDB/Shops/10207048/56A5/BADC/8BC2/C194/1C23/4DEB/AEAD/16D0/Brandit-BW-Kampfstiefel-Modell-2000-9033_ml.jpg
O tym mówimy?
Nie wiem po co tak strasznie chcesz miec buty do wszystkiego? To nie jest ochrona na poziomie buta typu sidi adv czy crossfire, a podczas chodzenia, wygody jak w zwyklych podejsciowkach tez nie bedzie... A wystarczy jedna gałązka podbita przez kolo i koniec kariery...
Natalia, czy to nie jest tak jak z tym Twoim poszukiwaniem zadupka do lc4, miesiacami, podczas gdy mozna po prostu kupic nowy 30pln drozej?
Natalia Cattiva
12.08.2019, 10:59
Nie wiem po co tak strasznie chcesz miec buty do wszystkiego? To nie jest ochrona na poziomie buta typu sidi adv czy crossfire, a podczas chodzenia, wygody jak w zwyklych podejsciowkach tez nie bedzie... A wystarczy jedna gałązka podbita przez kolo i koniec kariery...
Natalia, czy to nie jest tak jak z tym Twoim poszukiwaniem zadupka do lc4, miesiacami, podczas gdy mozna po prostu kupic nowy 30pln drozej?
To co poszukiwalam juz znalazlam, nie szukalam oszczednosci, wiec nawet nie wiem o czym mowisz, podeslales mi cos?? Nie wszystko do tego KTMa pasowalo jak sie z czasem okazalo, a i sam motor pozostawia wiele do zyczenia wiec nie bylo to priorytetem skoro jest czym jezdzic, co w przeciwienstwie do LC4 i AT nie wymaga specjalnej troski.. ale to nie temat i miejsce :)
Natalia Cattiva
12.08.2019, 11:01
I Czy ty te buty uzytkowales ze sie na ich temat wypowiadasz? A to co podeslal kolega wyzej (FOTO) to wlasnie chinska pseudo kopia, ktorej cala masa na allegro i nie tylko..
Natalia Cattiva
12.08.2019, 11:14
Poza tym jeden lubi buty z klamra, inny nie, jeden woli wodoodporne ciuchy, inny jezdzi na lekko i jak spadnie deszcz to albo sie chowa, albo zawija do domu albo wyciaga i naklada na siebie taki duzy kondom przeciwdeszczowy i worki na buty przeciwdeszczowe. Jeden musi miec plecak jedzenia na weekend inny nie, sa rozni ludzie i rozne zapotrzebowania. Ja nikogo do niczego nie przekonuje, niech kazdy jezdzi w czym mu wygodnie i dobrze sie czuje. Ja jak jade nie chce myslec czy bedzie padac, czy bedzie cieplo czy bedzie zimno, czy mi skarpeta nie zaciagnie wody, czy mi linka nie strzeli, czy dupa nie zmoknie :)
Ale buty ze zdjęcia i im podobne mają ochronę nie wiele większą od trampków .
Majki:
A jak ta skora sie ma na wysokosci kostki? ( pytam o Demar 928 )
Ale o co pytasz konkretniej? Skóra jak skóra, ma się dobrze, znacznie lepiej niż na zgięciach czy palcach gdzie po kilku latach jest już mocno zjechana. Czy ma jakieś dodatkowe ochraniacze? Nie ma, np. Jolly Explorer mają wkładki przy kostkach. Ogólnie Demary nie są złe (zdeptałem dwie pary), ale nie są też wybitne... teraz testuję Jolly Exp... No i Demary i Kupczaki to stare wypusty będą (ok.06-08r), więc guma i skóra już trochę nie ta...otoki często parcieją już w pudełku po tylu latach, ale but się trzyma dobrze, tylko wygląda średnio...
Co do dostępności to szukać po lokalnych militariach, olx, alle...trafiają się fajne modele, albo niektórzy deklarują możliwość zorganizowania potrzebnego rozmiaru...
A i na koniec disclaimer: to nie są buty do ciężkiego offa...turystyka, szutry i zwiedzanie... :umowa:
Zdaje sie to oczywista sprawa.., ale jak widze nie dla kazdego.
Z Twojego posta wyżej wynikało, że szukasz butów które są wygodne jak podejściówki do spacerów po górach.
ŻADNE buty motocyklowe bez sztywnej cholewy i zawiasu nie zapewnią większej ochrony niż zwykłe buty górskie za kostkę typu meindl. Kup sobie po prostu porządne buty górskie z gore i sprawa załatwiona skoro wykluczasz sztywniejsze obuwie.
Poniżej filmik ilustrujący na czym polega ochrona nogi w dobrym bucie (od 2:18):
https://www.youtube.com/watch?v=XYof-jZUNfs&list=PLlur54ugvzNIGplsGyN-HRdLXmHl0C7ZP&index=4
greenman
12.08.2019, 14:41
Wojskowe buty nie nadają się do jazdy na motocyklu w terenie. Koledze na Ukrainie trampek uciekł na trawie, podnóżek przywalił idealnie w kostkę i niestety więcej w terenie nie pojeździliśmy.
Ja miałem to samo 2 lata temu w cienkich motocyklowych butach, przy prawie 0 prędkości.
Wojskowe porządne buty jak najbardziej nadają się do jazdy na motocyklu, w deszczu, upale po czarnym i w terenie.
Nie wiem jak w cięzkim terenie, bo nie uprawiam, ale lekki jak najbardziej.
Jest to super opcja do motocyklowej turystyki wyprawowej.
Najczęsciej posiadaja okuty nosek, porzadną podeszwę i na tyle gruba skóre, że chronia spora częśc nogi.
Ja na przykład w teren stosuje, jak jest super mokro i głębokawo, a nie chce aby mi wysokie buty przemokły, to obuwie:
https://keen.mmsport.pl/product-pol-7025-Sandaly-meskie-KEEN-NEWPORT.html
Nie boja sie wody. Troche słabo piete trzymają i trzeba uwazać, ale po za tym idealne.
Zjechałem w nich na przykład Kaukaz, Atlas i wzgórza Etny.
Uwielbiam tez jeździć boso, ale niewiele motocykli sie do tego nadaje. Oczywiscie nie w terenie i nie daleko to jasne, ale uczucie jest zajebiste. Niestety w LC4 nie da sie, a Afra tez komfortem w tym przypadku nie grzeszy...
Buty crossowe są duze, ciężkie i nie nadają sie do chodzenia celem zwiedzania na przykład.
Chuj z takim butem, bo trzeba brać wtedy kilka róznych par i sie wciaż przebierac na chodnikach.
Jak dla mnie bez sensu...
Fajną alternatywe/propozycję przedstawił Pedro... mysle ze warta rozważenia... tylko drogie troche... ale tak to spoko... ciekawe jak z trwałoscia.
Do jazdy jak najbardziej się nadają, podobnie jak trampki, adidasy czy japonki. Gorzej będzie przy upadku, uderzeniu o pieniek, galaz vzy kamior, ktory wystrzelil spod kola, itp. :)
Wystukane młotkiem przy użyciu Tapatalka
zaczekaj
12.08.2019, 20:02
Bicio dobry przykład podał na filmiku. Dlatego właśnie jeżdżę w crossfire. Czy to offowo czy turystycznie. Na dłuższe spacery ubieram trampki lub crocsy, które i tak mam w bagażu jadąc gdzieś na wyjazd.
Tank -
"Wszystko się może zdarzyć
gdy głowa pełna marzeń
gdy tylko czegoś pragniesz, gdy bardzo chcesz
wszystko może zdarzyć się
Wszystko się może zdarzyć
gdy serce pełne wiary
gdy tylko czegoś pragniesz, gdy bardzo chcesz
wszystko może zdarzyć się
To nie jest sen
rzeczy naprawdę dzieją się
armią kolorów otaczają Cię
z każdej strony
Otwórz oczy rozłóż ręce
by nazbierać jak najwięcej
Podpisuj dni imieniem swym
królujesz im"
Anita Lipnicka.
zaczekaj - i pójdziesz w nich zwiedzac bazylikę? A potem spakujesz to wszystko na motor i pojedziesz na 8 wzgórze rozbic namiot po raz 28 tym razem z widokiem na przykład na Rzym? A wszystko to przykładowo na początku września? Wg mnie mozna, da się, ale to straszna męka...
dawid8210
12.08.2019, 20:19
Dwa lata temu jadąc sobie a ze 30 na godzinę wpakowałem kulasa pod korzeń. Odstawał od pniaka i właził dalej w ziemię. Taki wnyk. Tak szarpnęło, że bałem się spojrzeć w dół. Tydzień smarowania stopy. Buty Forma Terrain. I dzięki nim pojechałem dalej. Mając wojaczki to by po mnie musieli przyjechać.
Rok temu wyleciałem w drogi ślizgiem z kulasem pod moto. Marcinnn6 widział. Blaszane okucie na czubku buta wgniecione. Staw skokowy bolał oj bolał.
Ale ja tam jezdzić nie potrafie :D
Twoja sprawa Natalia, ale połamane kości to nic przyjemnego :)
zaczekaj
12.08.2019, 20:46
zaczekaj - i pójdziesz w nich zwiedzac bazylikę? A potem spakujesz to wszystko na motor i pojedziesz na 8 wzgórze rozbic namiot po raz 28 tym razem z widokiem na przykład na Rzym? A wszystko to przykładowo na początku września? Wg mnie mozna, da się, ale to straszna męka...
Ale w czym problem? W zeszłym roku zrobiłam 15000 km w miesiąc, w upałach dochodzących do 45 stopni i crossfire to był najmniejszy problem jaki miałam. Mało tego, cieszę się bardzo, że miałam pancerne buty bo niespodziewanie przewróciłam się w koleinie. Wątpie czy kostka by była cała gdybym miała mniej pancerne buty.
Zresztą napisałam przecież, że tak czy siak zawsze mam w bagażu jakieś inne obuwie, chociażby klapki. W razie dłuższego zwiedzania zmieniam buty i po sprawie. Dla mnie to nie problem.
Tak jak Natalia napisała. Każdy ubiera to co lubi. Ja wolę mieć maksimum ochrony więc ubieram pancerne buty (swoją drogą crossfire są dla mnie bardzo wygodne. Zmieniam je na inne tylko gdy jest mi za gorąco.)
Ty wolisz wojskowe buty więc w nich jeździsz. Ja tego nie potępiam. ,,Wg mnie można, da się, ale to straszna męka"... w przypadku połamania kostki czy innej kontuzji.
CzarnyCzarownik
13.08.2019, 11:19
Jeden rabin powie tak, drugi powie nie.
Ja się nauczyłem jeździć w butach motocyklowych i minimum ochraniaczach na kolana (kurtka jest zawsze) ucząc się na własnych błędach. Chciałem podjechać kawałek coś kupić i wywaliłem się na kostce poniemieckiej oblanej płynem chłodniczym z betoniarki... było tak ślisko, że miałem problem postawić moto bo się ślizgałem. Oczywiście ubrane adidaski i krótkie spodnie. Potem miałem ponad rok problem z kolanami (nie mogłem kucnąc bo bolało). Jechałem z 30km/h maks i miałem szczęście, że noga nie wpadła mi pod motocykl. Nie da się niczego przewidzieć i tyle.
W Albani ludzie jadą sobie bez kasków, w strojach plażowych na ścigaczu w 3 osoby (facet, laska i dziecko na baku) po drodze i nikt problemu nie widzi...
Musimy znać ryzyko i być świadomi tego, jakie konsekwencje możemy ponieść za to co robimy.
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
Na turystykę, szuter i zwiedzanie polecam takie.
Na ebay czy kleinazegen da sie upolowac za 70 euro prawie nowki. Nie kosztują majatku. Mozna w nich chodzić caly dzień, noga sie nie poci. Nie przemokna w mzawce. Przemokna w ulewny deszcz.
Kupować o numer wieksze
Natalia Cattiva
13.08.2019, 14:06
Co do obuwia Gaerne mialam jeden z pierwszych modeli pare lat temu (uzywalam kilka sezonow) i wowczas nie wyobrazalam sobie bez nich i calej reszty 'rycerskiej zbroji' wyjsc z domu (Buty Gaerne, ochraniacze na kolana, lokcie, kask, gogle, buzer, bielizna termo, skarpety po kolana, portki do offu z ochraniaczami, kurtka z cordura etc. (az sie spocilam to wypisujac :)
Buty Gaerne potwierdzam to fenomenalny produkt (jak i rowniez potwierdzam ze trzeba miec numer wyzej) wtedy wart dla mnie kazdych pieniedzy i lekko dwa razy ochronil mi noge bo w dniu dzisiejszym juz bym jej nie chyba nie miala a kostke juz raz mialam dosc mocno rozwalona- tak ze np nie moglam wyjac jej buta- opuchlizna) Dodam jeszcze, ze wtedy mialam inny motocykl, inny styl jazdy, inne preferencje i bylam swego czasu na to klaustrofobicznie zamknieta. Jak nie wrocilam do domu uwalona w blocie po pachy z piachem w gebie to 'to' nie bylo to :) (Husqvarna WR 250. 2T)
Z biegiem czasu chcialam czegos innego (wiekszy motor w 4T) i tak trafila w moje rece 'pedalska' LC4 (takie miano dostala na innym forum, gdzie gosc stwierdzil, ze to pedalski sprzet :) Na poczatku uzytkowania LC4 wciaz potrzebowalam ok 20-30min by sie ubrac w calosc, czasem tylko po to by polatac np godzine bo nie mialam na wiecej czasu, a w spodenkach i adidaskach nigdy nie jezdzilam. Z nastepnym rokiem w domu pojawil sie kolejny motocykl RD07a. Wiec jazdy zaczelam sobie dzielic na LC4 i AT, przy czym od ok pol roku jezdze juz tylko Afryka i jest mi z tym dobrze.
W miedzy czasie zaczelam sobie skladac inny zestaw 'obowiazkowy' na przejazdzki blizsze i dalsze bo jak juz wspomnialam poszerzylam swoj 'horyzont Motocyklowy' wiec opcja butow z klamra i reszty zbroji poszla w kat. Poczatki z Husqvarna bywaly bardzo bolesne, z reszta kto zna sprzet, chyba nie musze wiele pisac.., to i podstawa byl specyficzny ubior. Nie jestem w stanie nawet zliczyc ile razy lezalam na tym motorze, a efekty daja sie we znaki do dzis, wiec wiem co znaczy pieprznac z kilku metrow w kosc guziczna i nie moc juz z tej ziemii wstac..
Mam swiadomosc i to bardzo duza, co sie moze stac i co moze mnie spotkac, oczywiscie 'cos' zawsze moze zaskoczyc - jak sama nazwa wskazuje.
Ja nikogo do niczego nie namawiam, ani nie przekonuje, ze moj wybor jest zajebisty, choc dla mnie jest, ale jak juz wspomnialam kazdy powiniem dobierac poszczegolny element do siebie, do wlasnych potrzeb i preferencji. Ja nikogo nie przekonuje ze lepiej zainwestowac w porzadna odziez na zmienne warunki niz np zakladac ten hermetyczny kondom w ktorym to chyba nie da sie przejechac 500km.. a co dopiero wiecej.. (tzn da sie na pewno ale jaki to komfort..)
Czasem lepiej odmowic sobie kilka obiadow i wziac cos lepszego, co starczy na dluzej, ale to sa moje wnioski.
Tak samo mialam przyjemnosc popatrzec sobie jak na jednym zlocie, gdzie padal deszcz a forumowicze skladali swoje namioty.., czy gdyby przyszlo go za chwile znow rozbic, byloby sucho w srodku? a co z rozbijaniem w deszczu.. ale ja wiem, ze najlatwiej krytykowac.., szczegolnie.. zza klawiatury :) i szczegolnie to czego sie nie zna, o czym sie nie ma bladego pojecia.
Wiecej luzu Panowie i Panie :)
Luz jest. Ja zrozumialem, ze chcesz jakiejs porady, ale jestes juz mocno okreslona. I w zasadzie nie wiem do czego moga sie sprowadzac Twoje dalsze poszukiwania...
Wyobrazilem sobie, ze to ma byc rozwiazanie na jazde motocyklem i potem wycieczka, marszruta, miasto, gory, biwak... No i caly czas mi wychodzi w mojej ograniczonej glowie, ze najlepiej bedzie miec buciory motocyklowe - niezajebliwe oraz dodatkowo to co w danej wycieczce potrzeba - raz klapki, raz sandaly, raz podejsciowki innym razem trekkingi.
Koncze.:)
Osobiscie jako pedal, zawsze mam w sakwach swoje ulubione czerwone szpile:)
O rany
Ten temat żyje 11 lat :dizzy:
a ja ciagle chwalę swoje gaerne
Na poczatku tematu w 2008 też :haha2:
Ja długo jeździłem w wojskowych bo zawsze była opcja ze mogę wejść na górkę/coś zwiedzić. Ale dnia pewnego ktoś wrzucił filmik jak to GS wyprzedzał kolumnę puszek po prawej i chyba passerati skręciło w prawo z tejże kolumny. Gdzieś dogrzebałem fotkę z tego zdarzenia gdzie to w paseratim był odgnieciony but Giejesiarza. Blacha w pasku wiadomo nie jest pancerna ale stopa mogła by ucierpieć. Po obejrzeniu tego filmiku zakupiłem używane FOX comp 5. Pancerne jak diabli. Chodzenie w nich to jakiś koszmar po schodach schodzę w nich tyłem ale podczas jazdy 400km bez zsiadania z moto żaden problem. I już z dobre kilka razy uratowały mi kostkę i stopę. Raz nawet kręcąc ósemki na parkingu ot dla treningu asfalt zdjął mi but z podnóżka i wciągnęło pod Afri. Moto podskoczyło na bucie ślizgnęło a je w sumie nie wiele poczułem. Teraz sobie już wożę jakieś trampiszony na zmianę.
CzarnyCzarownik
14.08.2019, 10:03
Mieciek: dlatego buta na podnóżku najlepiej trzymać blisko ramy i najlepiej opierać go o podnóżek bardziej palcami niż na pięcie czy środku stopy. Tak samo jak się jedzie po krzakach to minimalizujesz szansę zaczepienia o coś i wykręcenia nogi "na zewnątrz". Ja o tym nie wiedziałem. Dopiero facet na kursie prawa jazdy sprzedał taką poradę dziewczynie a ona mi. Może komuś też się przyda taka wiedza, niby oczywiste a pewnie nie każdy o tym myślał :)
Mieciek: dlatego buta na podnóżku najlepiej trzymać blisko ramy i najlepiej opierać go o podnóżek bardziej palcami niż na pięcie czy środku stopy. Tak samo jak się jedzie po krzakach to minimalizujesz szansę zaczepienia o coś i wykręcenia nogi "na zewnątrz". Ja o tym nie wiedziałem. Dopiero facet na kursie prawa jazdy sprzedał taką poradę dziewczynie a ona mi. Może komuś też się przyda taka wiedza, niby oczywiste a pewnie nie każdy o tym myślał :)
Dokładnie jest tak jak mówisz. Wiedziałem o tym ale mam problem już długo z wyrobieniem sobie nawyku układania stóp własnie blisko ramy i na palcach. Wtedy kiedy mi zdjęło buta pewnie tez skupiłem się na czymś innym i stopa mimowolnie wychyliła się na zewnątrz.
greenman
14.08.2019, 10:32
Mieciek: dlatego buta na podnóżku najlepiej trzymać blisko ramy i najlepiej opierać go o podnóżek bardziej palcami niż na pięcie czy środku stopy. Tak samo jak się jedzie po krzakach to minimalizujesz szansę zaczepienia o coś i wykręcenia nogi "na zewnątrz". Ja o tym nie wiedziałem.
Mi podobnie tłumaczyli. Kierując palce bardziej do środka wymuszamy mocniejsze dociskanie kolan do baku co jest bardzo ok. I w terenie może nic nie zaczepimy.
Z pozycją stopy na podnóżku to podobno nie palce ani pięta tylko poduszka - jest najdelikatniejsza więc najlepiej wyczuwamy wibracje czyli co dzieje się z motocyklem, podłożem itp.
Dodatkowo na szkoleniu enduro mnie uczyli, żeby w terenie trzymać środek stopy na podnóżku, ale ostatnio przestawiłem się na poduszkę jak na asfalcie. Pomaga to w szybszym wstawaniu w terenie.
Stopa poduszką na podnóżku, palce do środka, i dokręcanie pięt do talii motocykla dla lepszego chwytu łydkami. Wiem, że zawile to brzmi ale działa i jest to bardzo istotna część prawidłowej pozycji na moto. Ale to chyba do działu technika jazdy, a nie obuwniczego :D
rys. 1
89763
Ja zdecydowanie nie polecam .... bla bla bla...
Dlaczego z tapatalka nie ma możliwości raportowania takiego spamu? Na innych forach da się. Można to jakoś uruchomić?
Dokładnie jest tak jak mówisz. Wiedziałem o tym ale mam problem już długo z wyrobieniem sobie nawyku układania stóp własnie blisko ramy i na palcach. Wtedy kiedy mi zdjęło buta pewnie tez skupiłem się na czymś innym i stopa mimowolnie wychyliła się na zewnątrz.
To jak zmieniasz biegi i hamujesz?
CzarnyCzarownik
15.08.2019, 00:08
Normalnie :D
A Ty jak hamujesz przodem i wciskasz sprzęgło? Zawsze masz rękę na klamkach czy tylko wtedy kiedy trzeba? :)
No biegi lewarkiem przy lewej stopie a hamulec prawa stopa lub prawa dłoń albo nie rozumiem pytania. Chyba ze się lata np na Vincent Black Shadow to wtedy jest troszkę odwrotnie.
Do zmiany biegów i hamowania przesuwasz na chwilę stopę do przodu po czym cofasz z powrotem na poduszkę.
A Ty jak hamujesz przodem i wciskasz sprzęgło? Zawsze masz rękę na klamkach czy tylko wtedy kiedy trzeba? :)
W terenie praktycznie zawsze :cool: I nie rękę a dwa palce ...
Zawsze dwa palce w pogotowiu na klamce ;)
Zawsze dwa palce w pogotowiu na klamce ;)
Koleżanka na szkoleniu u Moniki Jaworskiej (Katanki) otrzymywała reprymendy za trzymanie palca/palców na klamce w pogotowiu.
Ja znów na szkoleniu na torze w Jastrzębiu wręcz przeciwnie była wielokrotnie mowa żeby paluchy na klamce trzymać w pogotowiu.
Temat chyba odrobinkę odchodzi od wątku przewodniego.
CzarnyCzarownik
15.08.2019, 16:44
Ja napiszę ostatni raz i się zamykam bo offtop. Może by warto zrobić osobny temat o technice jazdy czy to w offie czy to w terenie.
Z ręką na klamce pisałem trochę żartobliwie w odniesieniu do nogi i pytania jak zmieniać biegi i hamować.
Wczoraj byłem na szkoleniu z jazdy (ale bardziej po drodze) i koleś tłumaczył, że są 2 szkoły co do trzymania klamek. Jedni wolą mieć palec lub dwa w pogotowiu, inni cała ręka na kierownicy. Wada trzymania palców w pogotowiu i robienia tego nieswiadomie jest taka, że jak nam coś wskoczy przed koło to możemu bezmyślnie zacisnąć hamulec i jest klops. Jak mamy rękę w pozycji spoczynkowej to mamy moment na analizę sytuacji i opanowanie głupiego odruchu. Generalnie robić tak lub tak, ale trzeba być świadomym. Koleś też jeździł z palcami na klamce w pogotowiu ale oduczył się na torze jak przez to prawie się wyglebał. Generalnie bardziej polecał palce na kierownicy.
I jeszcze przedtem było o trzymaniu nogi na podnóżku tak, aby opierać na poduszcze stopy. Tłumaczone było to większą czułością stopy i wyczuciem motocykla itp. Poruszyłem temat na szkoleniu. Koleś wytłumaczył, że chodzi bardziej o zwiększenie możliwości ruchowej w stawie kostkowym dzięki czemu lepiej pracować ciałem i przybrać lepszą sylwetkę na moto. Na logikę w pancernych buciorach za wiele nie czuć tego motocykla przez stopę :D
Ja po "terenie" wiele nie jeździłem, więc to co pisałem tyczy się raczej poruszania się po drodze. Grubszą zabawę w terenie powoli zaczynam :)
W terenie stanie na poduszce stopy daje możliwość skorzystania ze stawu skokowego podczas kompresji i dekompresji zawieszenia oraz zwiększenie nacisku odpowiedniej strony podczas skrętu.
bukowski
19.08.2019, 10:59
Bez uwag. Jechałem w 30 stopniach i luz, rzekę przeżyły bez przecieków, dość wygodne i sprawiaja wrażenie pancernych i dobrze zrobionych, skóra jest gruba i dobrze zaimpregnowana. Zdarlem 2 pary sidi adv i byłem zadowolony, ale gdybym miał dziś wybierać znowu, wybrałbym formy. Tym bardziej że są istotnie tansze.
Rok minął i niestety muszę odszczekać.
po kilku godzinach jazdy w deszczu przemokły. wcześniej zarejestrowałem tez, że przy przejezdzie przez bród - 3-4 metry raptem, niezbyt głęboko, nalało się od góry.
także ten...
madafakinges
19.08.2019, 11:54
Niestety poponad 100tyś km z czego 30% w offie, topieniu w błocie, obdzieraniu kamieniami, myciu kerszerem, niepastowaniu, jeżdzie w mrozie i upale, moje ukochane sidiki puściły wode... Wszystko kiedyś się kończy.
Czas na kupić adv 2 mam nadzieję że godne następca jedynek...
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.