View Full Version : POMOCY!!! stuki ze skrzyni biegów!!!
SzymonBBI
30.08.2008, 16:33
No to prosto z mostu. Kopałem se jamke Afryką, spadł mi łańcuch, zawineło go mi na przedniej zębatce, urwało dwa ogniwa i zgieło wałek zmiany biegów. Wczoraj załozyłem nowiuśki napęd, odpaliłem i mnie zamurowało. Coś łomocze/stuka w silniku (szkrzyni) bardzo mocno. Jakby ktoś młotkiem od wewnątrz naparzał. Biegi wszystkie wchodzą, sprzęgło działa poprawnie a to cały czas wali. Ma ktoś jakieś sugestie/pojęcie co to może być?
Łomocze samo z siebie, czy tylko przy zmianie? Przy zakładaniu zębatki na wałek zdawczy sprawdziłeś czy nie ma on luzów innych niż poosiowe?
SzymonBBI
30.08.2008, 16:49
Cały czas łomocze, na biegu, na luzie, przy wciśniętym sprzęgle i bez sprzęgła. Luzów innych brak niż te co wymieniłeś.
Motyla noga! Idę wyciągać silnik z ramy...:mur:
A łomocze na każdym biegu, czy tylko na tym na którym "kopałeś"? Rozumiem, że podczas jazdy hałasuje tak samo jak podczas postoju...?
SzymonBBI
30.08.2008, 17:36
Na każdym jest to samo. A kopałem na jedynce. Jechać to się boje nawet żeby coś mi się tam gorzej nie popieprzyło. Ale postawiłem na centralce, zapinałem kolejne biegi i też waliło na każdym.
spróbuj bez łańcucha zanim rozpołowisz
SzymonBBI
30.08.2008, 17:55
Zazigi sprawdziłem bez łańcucha. Jest jeszcze gorzej. Stuki są jeszcze głośniejsze, jakby bardziej metaliczne. Dodam też że nie są równe, jeden bywa głośniejszy drugi cichszy.
Szczerze mówiąc to nie wiem jak by Ci tu pomóc... Jestem ciekaw jak się silnik zachowuje podczas rozpędzania motocykla, kiedy to w całym układzie napędzania nie ma luzów bo łańcuch i koła zębate w skrzyni ciągną masę motocykla do przodu. Jest ciszej? Ech... :/
SzymonBBI
31.08.2008, 15:21
Tak wali że się boje jechać. Więc tak czy siak trza rozpoławiać silnik ale dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdro
Napisz koniecznie co to jest jak tylko się dowiesz.
SzymonBBI
31.08.2008, 18:18
Pewnie że napisze. We wtorek silnik powinien być rozbebeszony jeśli nic mi nie przeszkodzi.
Witam i współczuję uwarii afryki. jest w tym mój malutki udział :devil:, mój wyszedł z tego zakopywania cało. trzymam kciuki za szybki powrót to zdrowia afryczki.
Stawiałbym na rozwalone łożysko wałka zdawczego, albo wyłamany ząb na kołach pracujących na I biegu.
No dobra mam pytanie - dlaczego spadł łańcuch?
SzymonBBI
31.08.2008, 22:48
Sam nie wiem dlaczego spadł. Prawdopodobnie podczas "kopania tego dołka" pod zębatkę podlazł jakiś korzeń i to ona przyczynił się do spadnięcia łańcucha. Luzu na łożysku wałka zdawczego brak.
SzymonBBI
02.09.2008, 23:30
No i już wiadomo co było przyczyną tych stuków. Wyłamane zostały dwa zęby od pierwszego biegu na wałku sprzęgłowym i to właśnie przez to tak waliło. Ale żeby tego jeszcze było mało to jeden z ząbków walnął sobie w tłok pierwszego cylindra i wyłamał jego część, wiec jak widać sytuacja nie jest ciekawa.:Sarcastic:
W tym przypadku sam nie wiem co tu lepiej robić, czy remontować ten silnik czy szukać używanego silnika? :confused:
http://c.wrzuta.pl/wi429/d07caa130010bf1348bdae24/DSC07200?type=i&key=A5pNCjnAPx&ft=f (http://c.wrzuta.pl/wi429/d07caa130010bf1348bdae24/DSC07200?type=i&key=A5pNCjnAPx&ft=f)
http://c.wrzuta.pl/wi240/be8bba26002bba1848bdae92/DSC07204?type=i&key=fGQyK8n3z2&ft=f (http://c.wrzuta.pl/wi240/be8bba26002bba1848bdae92/DSC07204?type=i&key=fGQyK8n3z2&ft=f)
Takie rzeczy to się nawet w Kawasaki rzadko zdarzają... Najtaniej oczywiście kupić silnik (może już zaszaleć i od 07 kupić, z małym przebiegiem?).
(...) Wyłamane zostały dwa zęby od pierwszego biegu na wałku sprzęgłowym
Ałaaaaa aż mnie zęby zabolały.....
Powodzenia!
Jeszcze dla uściślenia - poszły zęby koła zębatego zazębionego na stałem z wałkiem sprzęgłowym, czy to uzębienie współpracujące ze sprzęgłem kłowym się poddało?
SzymonBBI
03.09.2008, 19:17
wieczny, poszły zęby na wałku sprzęgła, które są na stałe na nim i są zębami pierwszego biegu.
Siakaś wada materiałowa...? Niezła heca. Może coś się między tryby dostało. Może właśnie ten kawałek tłoka...?
SzymonBBI
03.09.2008, 22:04
Kawałek tłoka to właśnie został wycięty przez ten ząb wyłamany. A ząbki poleciały jak mi zawinęło zerwany łańcuch na zębatce i zablokowało wałek zdawczy.
SzymonBBI
03.09.2008, 22:46
No nie wiem, wcześniej miałem właśnie DR 650 i chodziła rewelacja. Obecny właściciel (mój znajomy) też jej nie oszczędza i nic tam się nie dzieje takiego lub podobnego.
Spoko czasami z Wiecznym żartujemy
Wracając do twojego problemu jak wygląda wieloklin pod zębatkę na wałku zdawczym ?
Jeśli stan techniczny tego silnika jest marny to chyba lepiej rozejrzeć się za drugim silnikiem a tego na części i kasa się trochę zwróci
Jeśli będziesz jednak naprawiał silnik to nie zakładaj tych łożysk z rozwalonej skrzyni biegów
Hm... w tym tygodniu miałem dwie trafne diagnozy jeden przypadek to kolega z pracy który wykupił prawie wszystkie czujniki do auta z układem wtryskowym - tak go robili w trąbę mechanicy do których jeździł, a teraz skrzynia w AT...........
SzymonBBI
03.09.2008, 23:58
Wieloklin pod zębatkę jest w bardzo dobrym stanie, minimalny ledwo wyczuwalny luz. Silnik chodził super do czasu dopóki to się nie stało. Nie brał oleju ani nie było z nim żadnych problemów. Reszta silnika jest w naprawdę bardzo dobrym stanie.
wasilczuk
04.09.2008, 14:29
a pospawać sie nie da?
a tak na poważnie to szkoda silniczka bo chodził ładniej niz u mnie w 07A.
ja bym jednak poszukał części i spróbował ładować.
SzymonBBI
04.09.2008, 17:59
wasilczuk , może zimą z nudów sie poskłada i bedziem mieli serducho na zapas
Szymon, może pomyślimy wspólnie nad jakimś engine?
Ja potrzebuje "góre" (cylindry, głowice)
Albo od Ciebie bym odkupił to co Ci zostało a ty inny albo coś .... zawsze to wydatek na 2 portfele.
Łącząc się w bólu
Vooytas
SzymonBBI
05.09.2008, 07:55
Vooytas, ja kupuje już drugi silnik wiec jak okaże się ok to pomyślimy nad częściami dla Ciebie. No problemo
zdecydowałeś się na serce z tej rd04ki z pokrzywionymi lagami?
(troche pisałem z właścicielem, mam pare fotek wałka zdawczego)
Mam nadzieje że dobrze trafisz....
SzymonBBI
06.09.2008, 20:31
Tak, też dostałem od niego zdjęcia. Wałek nie wyglada źle. A jak będzie okaże się niebawem.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.