View Full Version : Wybór zestawu napędowego.
janeksok
25.07.2012, 00:00
Czołem!
Dosiadam RD04, wróciłem właśnie z podróży po południu Europy i gówniany łańcuch YBN powiedział dość. Regulacja się skończyła a łańcuch wisi jak szmata. Nigdy więcej. Czy któryś z zestawów oferowanych na allergo jest wart zakupu? Chcę kupić coś z wysokiej półki żeby nie mieć później problemów jak z tym shitem. Wyczytałem już na forum że zębatki Sunstar dają radę.
Poniżej zamieszczam link do allegro:
http://moto.allegro.pl/listing.php/search?category=19052&change_view=1&order=p&p=2&string=xrv+750
sunstar + DID 525VM2 :Thumbs_Up: Po 8kkm naciągnąłem o 1 ząbek, tak dla przyzwoitości.
lukasz_vip
25.07.2012, 07:11
Pisz do Rambo bo ma w dobrej cenie DID + JT. JA teraz zakupiłem cały zestaw ;]
http://www.sklep.tszoda.pl/218-did-525-vx124-jt-16-45.html
Mam teraz u siebie łańcuch RK XSO i zębatki JT. Zrobiłem 16tkm, naciągnąłem już 10z i coś czuję, że łańcuch na końcówce jest (przez pierwsze 10tkm tylko 2z naciagnąłem). Przednia zębatka raz zmieniona, cały czas z olejarką, mało offa (jak na mnie ;)), a łańcuch i tak już szmaciany. :( Poprzednio był DID VX i też 20tkm nie wytrzymał (ale był dużo topiony w offie). :Sarcastic:
Teraz chyba pójdę w jakiegoś mocniejszego DIDa...bo wymiana napędu raz w roku to przegięcie... :mur:
A w ktmie mam oryginalnego DIDa, chyba vm2, smarowany tylko błotem i piachem, cały czas nie oszczędzany :lc8: i przy ok. 15tkm jeszcze żyje (rolki nie odpadają, ale już go częściej naciągam)...
Mam teraz w ofercie łańcuchy made in japan
EK CHAINS
http://www.ekchain.jp/
Z ciekawostek, to właśnie ta firma wymyśliła ringi do uszczelniania :Thumbs_Up:
Kawasaki używa ich na pierwszy montaż
Po moich i waszych wynikach na RK i DID lada dzień te firmy znikną z oferty mojego sklepu
a jak cenowo się one prezentują ? oczywiście w porównaniu np do DID ? Rozumiem, że czarnuszki powinny się zaopatrywać w napędy o oznaczeniach MVXZ, SRX. Chał macz takie cudo wraz z zębatkami do RD04 ?
Nie jest to wątek handlowy ale spróbujmy ;)
Zębatki JT (stal węglowa C49) przód 79zł tył 99zł
Sunstar robi ze stali C45 i są deko droższe, ale obie starczają na tyle samo.
EK 525 SRX 124 kosztuje 325zł
EK 525 MVXZ 124 kosztuje 353zł
EK 525 ZVX2 124 kosztuje 488zł i to jest najmocniejszy łańcuch na rynku jaki jest na 525 rozmiar i 124 ogniwa
zuch ! :bow:
dziękuję za info, czyli za mocny zestaw mamy 503 dukaty , interesująco :)
pozdrawiam
Ile wyjdzie zestaw do trampka 600 ( 96r , 2 tarcze) ?
Co do przebiegów to YBN wytrzymał 20tyskm a obecnie DID ma już 27 tyskm i ma się całkiem dobrze.
Majki , twoje przebiegi są i tak duże biorąc pod uwagę co ten łańcuch musi wytrzymać.
Uważem że DID jest dobrym łańcuchem a błota to żaden długo nie wytrzyma.
Na błoto są bezoringowe łańcuchy, każda firma je robi. Są tanie bo używa je się motocyklach raczej lekkich. Nie smaruje się ich i zmienia co 5000km ;)
Zestaw do Trampka Dzieju na DID x-ring zaczyna się od 407zł :Thumbs_Up:
Za pół ceny DiDa są czeskie łańcuchy CZ(tak tak. Jak Cezetka bo to ten sam zakład). Mogę popytać jak chcecie. Co z jakością? Nie wiem. Dopiero teraz zakładam do XLi. Wykonany jest solidnie. Kolega ma to w Bandicie 2gi sezon i nie narzeka.
Na tych czeskich cz były składane chyba nowe bmw 800... nie miały one zbyt dobrej opini...Ale koło komina można brykać na wszyskim...Gorzej ,gdy dalej się wybieramy.
Idzie gdzieś kupić zakuwkę/zapinkę do łańcucha EK 525 ZVX2 ? Zakładam mniejszą zębatkę na tył i brak naciągu, więc muszę go skrócić a co za tym idzie wymienić łącznik
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
szynszyll
31.12.2020, 17:40
Idzie gdzieś kupić zakuwkę/zapinkę do łańcucha EK 525 ZVX2 ? Zakładam mniejszą zębatkę na tył i brak naciągu, więc muszę go skrócić a co za tym idzie wymienić łącznik
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Pytaj w olek motocykle. moga miec w Louis - tyle ze teraz EK uzywa w europie nazwy ENUMA. Sa polskie sklepy co maja katalog louisa np moto-akcesoria. moze byc problem bo to juz starszy model wycofany z produkcji. zvx3 byl na rynku juz w 2013 roku.
Ja jak będę zmieniał zestaw to tylko na Supersprox plus łańcuch Dida sądzę że nie ma nic lepszego, dlaczego bo przetestowałem już wiele firm i producentów w różnych pojemnościach najwięcej motocross i enduro. Kolega wcześniej się trochę pomylił pisząc że łańcuchy bezoringowe są na błoto raczej odwrotnie, łańcuch bezoringowy zakładamy do motocrossu z uwagi na opory toczenia a oringowy np enduro. Co do samego zestawu z supersproxa to wytrzymałości mogę potwierdzić na przykładzie mojej Husqvarny Te300 2t gdzie zestaw ma już nalatane 100mth z wymianą jednej przedniej zębatki, motocykl jeżdzi w górach w błocie w ekstremalnym terenie .Ale to jest tylko moja opinia i potwierdzenia użytkowaniem tych zestawów .No i cena ale jaka cena taka jakość. Np https://allegro.pl/oferta/yamaha-xtz-750-super-tenere-90-98-zestaw-naped-owy-10088072502
ziutek2002
08.01.2021, 11:18
Ja jak będę zmieniał zestaw to tylko na Supersprox plus łańcuch Dida sądzę że nie ma nic lepszego, dlaczego bo przetestowałem już wiele firm i producentów w różnych pojemnościach najwięcej motocross i enduro. Kolega wcześniej się trochę pomylił pisząc że łańcuchy bezoringowe są na błoto raczej odwrotnie, łańcuch bezoringowy zakładamy do motocrossu z uwagi na opory toczenia a oringowy np enduro. Co do samego zestawu z supersproxa to wytrzymałości mogę potwierdzić na przykładzie mojej Husqvarny Te300 2t gdzie zestaw ma już nalatane 100mth z wymianą jednej przedniej zębatki, motocykl jeżdzi w górach w błocie w ekstremalnym terenie .Ale to jest tylko moja opinia i potwierdzenia użytkowaniem tych zestawów .No i cena ale jaka cena taka jakość. Np https://allegro.pl/oferta/yamaha-xtz-750-super-tenere-90-98-zestaw-naped-owy-10088072502
A próbowałeś tego?
https://tsubaki-rider.com/en/
Też kilka zestawów różnych firm używałem. Obecnie ten z linka. Jak ,,skończę'' DID'a kupuję taki do drugiego moto.
Tygrys 74
09.01.2021, 19:05
To i ja podzielę się swoimi spostrzeżeniami choć wielkiego przebiegu nie mam 5.500 km tylko off na xr 600 przez 2 l przez pierwsze 3600 dwie zębatki przód JTF i łańcuch did szelesciuch potem zmiana na Ironman przód spx tył i łańcuch RK no i porażka Super drogi Ironman wytrzymała tylko albo aż 1200 km ( JTF 3xtansze zrobiły o 400 km więcej) Teraz na przód poszedł spx i zobaczymy ile wytrzyma na razie 800 km i jest ok.
Tygrys 74
10.03.2021, 06:08
No i dupa jest dopiero 1700 km i łańcuch RK szelesciuch jest dalej naciągnięty niż wcześniejszy did a i zeby na tylnymi spx też się zaczynają rozciskac (tylko off cały rok)chyba trzeba będzie założyć x ringa tym bardziej że są tańsze niż najmocniejszy szelesciuch .
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.