View Full Version : problem z deflektorem
Witam! Może ktoś podrzuci rozwiązanie:
przy założonym na oryginalna szybę deflektorze - wys 14 cm (ok. 4 cm zachodzi na szybę) podczas jazdy pow. 80 km/h kask dostaje wibracji, niezbyt dużych ale bardzo wku.......ych. Występuje przy każdym ustawieniu tego szpeja.
Poza tym reszta jest git. Szyba z deflektorem przejmuje znaczną część strumienia powietrza i komfort jazdy znacznie się poprawił.
Ma ktoś podobne obserwacje??
PZDR!!
Zet Johny
20.07.2012, 08:47
Albo obniż kanapę:D (ja tak musiałem zrobić).
Zdejmij daszek z kasku (jeśli masz) :)
Albo obniż kanapę:D (ja tak musiałem zrobić).
rozważę jak bedziemy kanape przerabiać:)
Kup większy deflektor.
w starym dowodzie osob. miałem wpis: "wysoki" ale 178 cm i ten deflektor powoduje że już i tak sporo wchodzi w pole widzenia, większy to chyba będzie przegięcie.........
Kup szybę MRA i po problemie będzie ;)
Jakie wibracje?
Jaki deflektor?
Samo założenie deflektora nie zawsze załatwia sprawę.
Istotne jest uspokojenie strugi powietrza i poprowadzenie ciut wyżej aby jej zejście trafiało ponad szybę kasku .
Szkoda że nie wstawiłeś fotek szyby i deflektora oraz zdjęcia z boku jak siedzisz na motocyklu.
Nie wiadomo jaki masz deflektor czy pod jakim kątem ustawiony.
Oryginalna szyba jest krótka i lekko zaokrąglona co daje optymalne zejście z niej powietrza ( pomijam gdzie komu trafi powietrze i że jest za krótka do uzyskania komfortu powietrznego).
Z tym deflektorem masz zrobiony bałagan aerodynamiczny i chaotyczna zejściowa struga powietrza idzie ci w szybę kasku.
Zakładanie nawet dużych deflektorów na krótkie szyby nie da takich dobrych efektów jak przy wyższej szybie z małym deflektorem który wtedy musi tylko lekko podbić powietrze (a nie jak w twoim przypadku z nim walczyć).
Zwróć uwagę że jak jadąc staniesz na podnóżkach z otwartą szyba kasku to masz ciszę i czujesz spokojne równomierne powietrze.
I masz odpowiedź co powinna robić szyba ewentualnie z dokładką oczywiście w miarę możliwości konstrukcyjnych.
Zrób zdjęcia bo dalsze dewagacje w tym temacie na podstawie skąpych danych to wróżenie z fusów.
Kup większy deflektor.
W tym wypadku wielkość nie ma aż takiego znaczenia.
bukowski
21.07.2012, 19:54
Ja się w sumie z deflektora wyleczyłem. Tzn. na lato, na trasę - założę. W mokrą pogodę, w chłód - oryginał ma kolosalną przewagę, gdyż pozwala wentylować prawidłowo kask. Gdy upał, w korkach, jest dużo większy komfort termiczny niż z deflektorem. Hałas, mimo wszystko, wolę eliminować dobrymi korkami.
Kup szybę MRA i po problemie będzie ;)
masz jakis konkretny model na mysli??
Mam dokładnie ten model http://www.ebay.de/itm/MRA-HONDA-XRV750-AFRICA-TWIN-93-95-TOURING-WINDSCREEN-SCREEN-SMOKE-GREY-/290676339717?pt=UK_Motorcycle_Parts&hash=item43ada8f405
Do tego najwyższy deflektor i przy 186 cm wzrostu pełen spokój :D
Mam dokładnie ten model http://www.ebay.de/itm/MRA-HONDA-XRV750-AFRICA-TWIN-93-95-TOURING-WINDSCREEN-SCREEN-SMOKE-GREY-/290676339717?pt=UK_Motorcycle_Parts&hash=item43ada8f405
pamiętasz o ile jest wyższa od oryginału??
Tak jak w aukcji pisze, o 10 cm, ale ta szyba jest też inaczej zbudowana. Jest szersza u góry.
Ja mam ten model mra w rd04 92r i kiedys nawet w kasku offroad, bez googli jechalem w listopadzie.lekko pochylony i nie wialo po oczach za bardzo: mam 186cm.
Tak jak w aukcji pisze, o 10 cm, ale ta szyba jest też inaczej zbudowana. Jest szersza u góry.
szybę turystyczną brać bezbarwną (ze wzgl. na widoczność) czy może być przyciemniana?
PZDR!
szybę turystyczną brać bezbarwną (ze wzgl. na widoczność) czy może być przyciemniana?
PZDR!
Ja mam 186 cm, najwyższy deflektor, podwyższoną kanapę od Johnego i patrzę nad deflektorem.
Reinchardt
27.07.2012, 19:35
PZDR!
Ja mam wysoką szybę givi i malutki 7 cm deflektor. Deflektor tylko odchyla strugę powietrza i mam super spokój. Proponuję jak u mnie - podwyższyć szybę a dać mały deflektor żebyś mógł świat oglądać bezpośrednio, nie przysłoniony plastikiem.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.