View Full Version : Honda XL600R - opinie użytkowników
piotreklodz
09.05.2012, 22:30
Hej.
Czy jest na forum ktoś kto miał kontakt z Hondą XL600R i może się obiektywnie wypowiedzieć na jej temat?
-jak to się prowadzi, zawieszenie daję radę?
-koszty eksploatacji
-na co zwracać uwagę kupując
-dostępność części
-przydatność tego jako drugie moto obok trampka do powariowania w terenie
Dzięki.
Podłącze się z jednym pytankiem.. nadaje się to coniebądź jako supermoto?
RAVkopytko
10.05.2012, 21:23
według mnie raczej XR650R bardziej nadaje się na SM,chociaż pare NXów jest zrobionych na SM
Fajne retroenduro, bardzo lekki, nieprzyzwoicie niski, całkiem żwawy (z dołu ciągnie lepiej od dominatora) zawias słaby (miękki, słabe tłumienie), tył podatny na łapanie luzów (dźwignia na tulejach ślizgowych, poprawione w PD04), heble symboliczne.
Faktycznie dosyć często trapią te silniki problemy z głowicą, często humory z gaźnikiem.
Moto ma klimat, darzę je sporą sympatią (jakbym miał trochę więcej kaski luzem to poważnie bym rozważał zakup ładnego egz. jako youngtimera), ale nie jest to moto do wściekania się w terenie, do tego ewidentnie brakuje zawiasu - jeśli szukasz enduraka a nie youngtimera to polecałbym jednak co innego (XR n.p.). Choć w porównaniu z trampkiem na pewno będzie lepiej, bo jest duużo lżejszy, poręczniejszy i ma bardziej odp. charakterystykę silnika.]
Ja chciałem z tego rzeźbić wyprawówkę na dobrym zawiasie, ale jak zsumowałem koszty i podzieliłem przez możliwy efekt finalny to po prostu zamieniłem na LC4 i jest git.
P.S. a na SM to IMO się toto nie nadaje - ciężko będzie wsadzić tam sensownej szerokości koła, heble nadal będą jakie będą a zawias wiotki - szkoda prądu. Choć na gumę fajnie szło ;)
P.S.2 a za cenę sensownego egz. XL600R można już kupić niezłego dominatora, który ma o wiele lepszy zawias w teren.
piotreklodz
10.05.2012, 22:59
Czyli tak jak myślałem... zawieszenie nie robi dobrego wrażenia :confused:
Potwierdzam powyższe , też kilka lat użytkowałem R-kę.
Dodać mogę słabej jakości gwinty w silniku, łatwo się przekręcają, ale ogólnie zajebisty stary enduraczek ;)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.